-
@nascar1 said in Φωτοβολταϊκά:
@dettol said in Φωτοβολταϊκά:
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους,
θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που προσπαθώ να καταλάβω μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ Β 5573/14-9-2026 για τα φωτοβολταικά στα μπαλκόνια.
Έχω ενεργή σύμβαση συμψηφισμού (net metering) και επειδή οι ανάγκες έχουν αυξηθεί θα με ενδιέφερε να μπορούσα να εγκαταστήσω ένα φβ μπαλκονιού. Διαβάζοντας το φεκ και ψάχνοντας δεν κατέληξα σε ασφαλές συμπέρασμα αν αυτό είναι νόμιμο. Το φεκ σε κάποιο σημείο αναφέρει οτι επιτρέπεται η συνύπαρξη με υφιστάμενο φβ σταθμό.
Έχει καταλάβει κανένας τελικά τι ισχύει?
α. ποση εγκατεστημενη και δηλωμενη ισχυ εχεις;
β. ποιο ειναι το μεγιστο peak ισχυς παραγωγης που εχεις δει;
γ. εχεις χωρο να προσθεσεις πανελ στην υπαρχουσα εγκατασταση;
δ. ποση ισχυ θελεις να προσθεσεις;- Έχω εγκατεστημένη και δηλωμένη 5,18 kw με σύμβαση net metering
- 5000 watt
- Χώρος υπάρχει αρκετός
- όσο περισσότερη γίνεται. Ιδανικά 2 με 3 kw θα με έφταναν
Φυσικά δεν θέλω να πειράξω την υπάρχουσα σύμβαση γιατί θα με ρίξει σε net billing. Επίσης έχω αποφασίσει να μην ρισκάρω και να πετάξω 1, 2 έξτρα πάνε στην υπάρχουσα εγκατάσταση...
ο ινβερτερ σου ποση μεγιστη ισχυ εχει;
Αντέχει άνετα πολύ παραπάνω ισχύ..
Αποψη μου, να προσθεσεις πανελ στην υπαρχουσα εγκατασταση σου. Δεν πιστευω οτι θα δωσει κανενας στον δεδδηε σημασια. Το προγραμμα των πανελ στο μπαλκονι ειναι αστειο ετσι και αλλιως, αλλα ακομα πιο αστειο αν συγκριθει με το συστημα σου.
Ο ινβερτερ σου σιγουρα εχει δυνατοτητα να ρυθμιζει την ισχυ εγχυσης. Αν εχει και δυνατοτητα να ρυθμιζεις την ισχυ παραγωγης (βλεπω οτι ο fronius μου το εχει αυτο, ως ποσοστο % της ονομαστικης ισχυος) μπορεις να προσθεσεις panel κανοντας oversize την εγκατασταση χωρις να αυξηθει η μεγιστη ισχυς παραγωγης και εγχυσης. Πρακτικα, θα δημιουργησεις τεχνητο clipping, αυξανοντας την συνολικη ενεργεια παραγωγης, αλλα θα χασεις (ηθελημενα) ενα κομματι αυτης που ειναι η κορυφη της καμπυλης.
Ετσι, θεωρω οτι ελαχιστοποιεις την πιθανοτητα να βρουν τι εχεις κανει. Θα πρεπει να κατσουν να αναλυσουν τα γραφηματα παραγωγης σου τις καλοκαιρινες μερες και να δουν οτι αντι για καμπυλη εχεις επιπεδο μεγιστο. Εχεις πιθανοτητες να κερδισεις το τζοκερ, χωρις καν να το παιζεις, πιο πολλες απο να συμβει αυτο. Αλλη πιθανοτητα να σε βρουν ειναι με φυσικη αυτοψια, δηλαδη να ερθει καποιος και να αρχισει να μετραει τα πανελ. Νομιζω καταλαβαινεις και εσυ ποσο απιθανο ειναι αυτο.
Προσωπικα θα ημουν yolo και θα πετουσα τα πανελ χυμα και θα εβαζα οριο μονο στη εγχυση. Η εγχυση ειναι το μοναδικο πραγμα που πρακτικα ειναι σημαντικο και ισως να το ψαξουν, διοτι ΙΣΩΣ να ασχολουνται να βλεπουν τη συνολικη εγχυση απο τα φβ και να μην ξεπερναει συγκεκριμενα ορια.Το μέτρημα είναι πανεύκολο πλέον με αεροφωτογραφίες αλλά οκ θεωρώ πως δεν θα μπει κανένας στην διαδικασία να το κάνει. Επίσης έχω εγκατάσταση από το 2020 οπότε δεν έχω μπαταρίες και ούτε ο inverter μου υποστηρίζει τέτοια πράγματα (θεωρώ). Απλά πήρα πέρσι 2 έξτρα πανελ αρχικά για να τα πετάξω πάνω αλλά κολώνω να ρισκάρω κάτι τόσο καλό όσο το metering για λίγες kwh. Γι' αυτό σκέφτηκα την λύση να τα βάλω ως φβ μπαλκονιού. Σε κάθε περίπτωση και εγώ θεωρώ ότι και να τα βάλω πρόβλημα δεν θα έχω αλλά θα περιμένω να δω το πλαισιο λειτουργίας των φβ μπαλκονιού.
Η άλλη λύση που σκεφτόμουν είναι ένα off grid pecron 5000 με εξτρα μπαταρίες και πάνελ 3kw αλλά και πάλι διαβάζω αντικρουόμενες απόψεις για τον αν επιτρέπεται. Γενικότερα δεν θέλουν ο κόσμος να παράγει και να χάνουν οι μεγάλοι έσοδα αυτό έχω καταλάβει.
Για τα off grid δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Απλα γνωστοποιηση χρειαζεται στον δεδδηε. Το προβλημα ειναι, απο οτι βλεπω σε βιντεο, οτι καποια υποκαταστηματα δεν γνωριζουν τον νομο και απορριπτουν τις αιτησεις. Επισης, καποια υποκαταστηματα αργουν παρα πολυ να τις επεξεργαστουν και να δωσουν το οκ.
Αυτο ομως δεν αφορα εσενα. Δηλαδη, δεν εχεις κανενα λογο να ασχοληθεις με δευτερο συστημα. Αναβαθμισε το ηδη υπαρχον σου, ειτε με προσθετα πανελ, ειτε, ιδανικα, προσθετοντας μπαταριες. Αν ο inverter σου δεν υποστηριζει μπαταρια, τοτε δυστυχως θα πρεπει να αλλαχτει και αυτος. Αλλα βεβαιωσου πρωτα πως οντως δεν υποστηριζει μπαταριες. -
Βλέπω εδω ενα 440W που η αποδοσή του ειναι πολύ χαμηλη
Δεν ειμαι ειδικός αλλα αν βαλω κάτι που θέλει αποσβεση 6+χρόνια* γιατι να το βαλω και να εχω και τις βλάβες μετα ?
- το ΑΙ λεει για 800W κοστος 900-1500€ και κερδος 150-200 το χρόνο
-
Απλά πήρα πέρσι 2 έξτρα πανελ αρχικά για να τα πετάξω πάνω
Κι εγώ αυτή τη λύση έκανα και συμφωνώ με όσα έγραψε ο dettol. Ο εγκαταστάτης θα ρυθμίσει το σύστημα σου ώστε να μη παράγεις μέγιστη ισχύ μεγαλύτερη από αυτή που δηλώθηκε στη σύμβαση, οπότε είσαι οκ. Θα κερδίζεις τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας καθώς και τις άλλες εποχές πλην καλοκαιριού που δε φτάνεις το peak έτσι κι αλλιώς.
Και μια σημείωση, αφού τα πάνελ σου είναι από το 2020, αυτά που αγόρασες πέρυσι λογικά έχουν ανώτερα specs, το οποίο σημαίνει ότι δε θα δουλεύουν αν τα βάλεις με το υπόλοιπο σύστημα. Θα πρέπει στα 2-3 εξτρά πάνελς να μπει microinverter και να γίνει ξεχωριστή συστοιχία (κάπως έτσι τα έκαναν οι τεχνικοί αν κατάλαβα καλά).
Η πιο φθηνή λύση είναι αυτή. Τώρα αν μπορείς να βρεις πχ μια 10αρα μπαταρία σε πολύ καλή τιμή, που να συνεργάζεται όμως με τον inverter σου, πάλι κέρδος θα έχεις.
-
@dg79 said in Φωτοβολταϊκά:
Κι εγώ αυτή τη λύση έκανα και συμφωνώ με όσα έγραψε ο dettol. Ο εγκαταστάτης θα ρυθμίσει το σύστημα σου ώστε να μη παράγεις μέγιστη ισχύ μεγαλύτερη από αυτή που δηλώθηκε στη σύμβαση, οπότε είσαι οκ. Θα κερδίζεις τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας καθώς και τις άλλες εποχές πλην καλοκαιριού που δε φτάνεις το peak έτσι κι αλλιώς.
Και μια σημείωση, αφού τα πάνελ σου είναι από το 2020, αυτά που αγόρασες πέρυσι λογικά έχουν ανώτερα specs, το οποίο σημαίνει ότι δε θα δουλεύουν αν τα βάλεις με το υπόλοιπο σύστημα. Θα πρέπει στα 2-3 εξτρά πάνελς να μπει microinverter και να γίνει ξεχωριστή συστοιχία (κάπως έτσι τα έκαναν οι τεχνικοί αν κατάλαβα καλά).
Η πιο φθηνή λύση είναι αυτή. Τώρα αν μπορείς να βρεις πχ μια 10αρα μπαταρία σε πολύ καλή τιμή, που να συνεργάζεται όμως με τον inverter σου, πάλι κέρδος θα έχεις.
Τα πάνελ που αγόρασα πέρσι τα χρυσοπλήρωσα για να είναι παρόμοιων προδιαγραφών με τα ήδη υπάρχοντα ώστε είτε να τα βάλω έξτρα είτε να τα έχω καβάτζα σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο πλαίσιο αντικατάσταση. Ήταν η τελευταία ευκαιρία να βρω πάνελ σχεδόν ίδιων προδιαγραφών και κόστισαν διπλάσια από την τιμή ενός καινούργιου και πιο δυνατού πανελ γιαυτό με χαλάει να τα βλέπω να μην χρησιμοποιούνται!!!
Δυστυχώς ο inverter μου δεν είναι υβριδικός και δεν υποστηρίζει μπαταρίες οπότε δεν μπορώ να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση...
-
Τα πάνελ που αγόρασα πέρσι τα χρυσοπλήρωσα για να είναι παρόμοιων προδιαγραφών με τα ήδη υπάρχοντα ώστε είτε να τα βάλω έξτρα είτε να τα έχω καβάτζα σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο πλαίσιο αντικατάσταση. Ήταν η τελευταία ευκαιρία να βρω πάνελ σχεδόν ίδιων προδιαγραφών και κόστισαν διπλάσια από την τιμή ενός καινούργιου και πιο δυνατού πανελ γιαυτό με χαλάει να τα βλέπω να μην χρησιμοποιούνται!!!
Δυστυχώς ο inverter μου δεν είναι υβριδικός και δεν υποστηρίζει μπαταρίες οπότε δεν μπορώ να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση...
ειμαι σχεδον σιγουρος οτι αν τα πανελ δεν ειναι ιδια (ή δεν εχουν τα ιδια specs) δουλευουν, απλα δεν εκμεταλλευεσαι ολη τη δυνατοτητα παραγωγης ισχυος.
Αν ειναι σε σειρα το καθε string (που ετσι τα βαζουν συνηθως), τα αμπερ του ρευματος ειναι κοινα για ολα τα πανελ του string. Ετσι αν πχ εχεις ενα πανελ 440w και ενα 520w τα οποια συνηθως δουλευουν στα ιδια volt, θα περασει η ιδια ενταση ρευματος, οποτε και το 520αρι θα δουλεψει ως 440. Τα γραφω με επιφυλαξη αυτα, αλλα νομιζω πως ετσι δουλευει το συστημα. Επομενως δεν υπαρχει λογος να ψαχνουμε ακριβως τα ιδια specs, αλλα ουτε υπαρχει λογος να ακριβοπληρωνουμε νεα, αποδοτικα πανελ, αν θα μπουν στο υπαρχον συστημα μας. -
@k-m said in Φωτοβολταϊκά:
Δεν ειμαι ειδικός αλλα αν βαλω κάτι που θέλει αποσβεση 6+χρόνια* γιατι να το βαλω και να εχω και τις βλάβες μετα ?
Οτι νομιζει κανει ο καθενας, αλλα να εχεις υποψιν σου, οτι ακομα και στα μεγαλυτερα συστηματα (5+ kw) οι χρονοι αποσβεσης τετοιοι ειναι. Προσωπικα, στο δικο μου ειχα υπολογισει την αποσβεση στην 6ετια.
-
Θα πρέπει στα 2-3 εξτρά πάνελς να μπει microinverter και να γίνει ξεχωριστή συστοιχία (κάπως έτσι τα έκαναν οι τεχνικοί αν κατάλαβα καλά).
Λάθος, optimizers μπηκαν (κόστος περίπου 60€/τεμ)
-
Οτι νομιζει κανει ο καθενας, αλλα να εχεις υποψιν σου, οτι ακομα και στα μεγαλυτερα συστηματα (5+ kw) οι χρονοι αποσβεσης τετοιοι ειναι. Προσωπικα, στο δικο μου ειχα υπολογισει την αποσβεση στην 6ετια.
για ενα σοβαρο συστημα να το καταλαβω.
στο video (εκτος αν δεν ισχύει) αναφερει πολυ λιγοτερα watt στην πραξη και ευκαπτα panels που θα χαλασουν γρηγορα
-
για ενα σοβαρο συστημα να το καταλαβω.
στο video (εκτος αν δεν ισχύει) αναφερει πολυ λιγοτερα watt στην πραξη και ευκαπτα panels που θα χαλασουν γρηγορα
αυτο που ηθελα να επισημανω ειναι οτι ειτε ειναι "μεγαλο" συστημα ειτε "μικρο", ο χρονος αποσβεσης δεν μπορει να ειναι πολυ συντομος (1-2 χρονια). Παντως και στα σοβαρα συστηματα μπορουν να χαλασουν πανελ ή ινβερτερ, αλλα ειδικα για τους ινβερτερ εχεις μεγαλη εγγυηση (το ιδιο και για τις μπαταριες).
Φωτοβολταϊκά