-
Οτι και να προτείνει, το να ψηφίσει κάποιος τον υπουργό οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, με πληθωρισμό 140 % και διαλυμένα τα πάντα, θα ήταν η ύψιστη μαλάκυνση.
Δυστυχώς όμως τόσες δεκαετίες περονισμός, μάζεψε 40+ % και λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου προέδρου, είναι ότι ο περονισμός έχει περονικό κράτος παντού, σε δήμους, συνδικάτα, δημόσια διοίκηση και θα του κάνει την ζωή δύσκολη.
Ο νέος πρόεδρος έχει σπουδές στα οικονομικά λέει με δύο μεταπτυχιακά και θέλει να κάνει επίσημες τις συναλλαγές με το δολάριο και να συνδέσει το αργεντίνικο νόμισμα με αυτό.
Εδώ να θυμίσω ότι και στην Ελλάδα μετά την κατοχή με τα δισεκατομμύρια δραχμών στα χαρτονομίσματα, οι συναλλαγές γίνονταν για χρόνια με χρυσές λίρες.
Τα μαστόρια στην οικοδομή σύμφωνα με μαρτυρίες τους, που τις είχα ακούσει πριν 30+ χρόνια από τους ίδιους, έπαιρναν μεροκάματο 1 χρυσή λίρα.
Μου έλεγαν αρκετοί, ότι όσοι από αυτούς είχαν μυαλό, ή είχαν παντρευτεί μικροί και τους μάζευαν οι γυναίκες τους, έκαναν περιουσίες αγοράζοντας σε περιοχές γύρω από την Αθήνα, ακόμα και στην Ανατολική Αττική, Ραφήνα, Μάτι, Νέα Μάκρη που ήταν πολύ φτηνή η γη.
Οι περισσότεροι όμως που ήταν 20άρηδες από την επαρχία, τότε δούλευαν πρωί και απόγευμα στην οικοδομή, παίρνονταν την λίρα, μετά το φαγητό, την χάλαγαν, ή στο μπαρμπούτι, ή στα κορίτσια, ενίοτε και στα δύο και έτσι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες.
Το γεγονός στην Ελλάδα ότι γίνονταν συναλλαγές σε χρυσές λίρες, επίσημα, σταθεροποίησε το νόμισμα, έκοψε και τα 3 μηδενικά ο Μαρκεζίνης το 1953 και υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη.
-
Αν μια οικονομία με μεγάλο πρόβλημα εύρεσης κεφαλαίων συνδέσει η αντικαταστήσει το νόμισμα της με ενα από τα ισχυρότερα νομίσματα του πλανήτη ξερές τι θα γίνει;
Έχει σπουδάσει οικονομικά ;;;
Ο λόγος που υπήρξε ανάπτυξη στην Ελλάδα έχεις καταλάβει ποιος ήταν;
-
Αυτός ξέρει λέει.
Ο υπουργός οικονομικών που κατέβαινε για πρόεδρος ήξερε ?
Προφανώς δεν θα αντικαταστήσει το νόμισμα της άμεσα.
Πάντως και εμείς είχαμε την δραχμή σταθερή με το δολάριο, στις 15000 δρχ και μετά με την υποτίμηση του Μαρκεζίνη πήγε στις 30 δραχμές.
Και δεν είμαστε καλύτερα από την Αργεντινή τότε μετά από 10 χρόνια πόλεμο και εμφύλιο.
Επίσης μου αρέσει να αναφέρω πραγματικές ιστορίες από το παρελθόν και αφήνω τις οικονομικές αναλύσεις στους οικονομολόγους, που έτσι και αλλιώς λένε ότι παπαριά θέλουν αφού μπορούν να διαφωνούν μεταξύ τους.
-
Δυστυχώς όμως τόσες δεκαετίες περονισμός, μάζεψε 40+ % και λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου προέδρου, είναι ότι ο περονισμός έχει περονικό κράτος παντού, σε δήμους, συνδικάτα, δημόσια διοίκηση και θα του κάνει την ζωή δύσκολη.
Να δεις που θα τους φορτώσει σε κανένα σαπιοκάραβο, θα διασχίσουν τον Ατλαντικό και θα έρθουν στην μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει πλατειά Κλαυθμώνος. Αργεντινός πρόσφυγας Δημόσιος Υπάλληλος. Δε νομίζω να μας χαλάσει λίγο Αργεντίνικο τάνγκο.
Ο νέος πρόεδρος έχει σπουδές στα οικονομικά λέει με δύο μεταπτυχιακά και θέλει να κάνει επίσημες τις συναλλαγές με το δολάριο και να συνδέσει το αργεντίνικο νόμισμα με αυτό.
Όταν έπεσε το πρώτο πιστόλι νομίζω ότι είχαν ήδη συνδέσει το πέσος με το δολάριο και κατάντησαν σαν εμάς. Φαντάσου ότι υπάρχουν ελληνικές ταινίες που ο κόσμος μεταναστευσε στην Αργεντινή. Τώρα βέβαια στους μόνους που δεν χρωστάμε και εμείς και αυτοί είναι τρεις φυλές στον Αμαζόνιο που ακόμη δεν τις έχουν ανακαλύψει.
-
Εάν μια οικονομία δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και αλλάξει νόμισμα, με το ισχυρότερο (χωρίς να έχει και μια εμπορική ένωση με μια ομάδα χωρών με μια έστω άτυπη εμπορική συμφωνία ποσόστωσης, άρσης δασμολογικων περιορισμων κτλ ) θα βουλιάξει μέσα σε λίγους μήνες. Θα επέλθει πείνα και καταστροφή της κοινωνικής συνοχής της.
Διότι, το ισοζύγιο πληρωμών θα καταστραφεί μιας και οι εξαγωγές της χώρας θα είναι πανάκριβες προς τις αγορές που εξάγει, οι ανταγωνιστικές χώρες με αδύναμα νομίσματα θα αποτελέσουν το καλύτερο έδαφος για να μεταφερθούν εκεί και οι ελάχιστες εταιρίες που επιμένουν να λειτουργούν και το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι ακραία παθητικό μιας και δεν θα παράγει σχεδόν τίποτα με προστιθέμενη αξία.
Θα προσπαθήσει να δανειστεί για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και δεν θα μπορεί διότι ούτως ή άλλως δεν μπορεί να δανειστεί εύκολα από τις αγορες. Πόσο μάλλον όταν οι αγορές θα βλέπουν τους δείκτες να καταρρέουν. Θα προχωρήσουν σε αποεπενδυσεις κεφαλαίων.
Με λίγα λόγια για να έχεις ένα ισχυρό νόμισμα πρέπει είτε να έχεις συμμαχία με τη χώρα που έχει αυτό το νόμισμα και εμπορικούς δεσμούς αποκλειστικότητας παίρνοντας στην ουσία τον ρόλο της περιφέρειας, είτε πρέπει να έχεις ισόποση και ισοδύναμη ανάπτυξη!!!!
Και όλα αυτά διοτι κάποιοι νομίζουν πως οι αλλαγές στην οικονομία γινονται με δύο τρία κουμπάκια. Είναι βλάκες οι άλλοι οικονομολόγοι και περιμένουν τους λαϊκιστές;
Το ίδιο ακριβώς έλεγαν και όσοι ήθελαν τη ρήξη σε εμάς με δάνεια σε ευρώ!
-
Κοίταξε βλέπουμε την Τουρκία με πληθωρισμό μεγάλο και κάνει υποτίμηση συνέχεια.
Μπορεί στην Αργεντινή που έχει παραγωγή, να κάνει πρώτα μία μεγάλη υποτίμηση και μετά να συνδέσει την νέα ισοτιμία με το δολάριο.
Αλλά δεν μπαίνω σε τέτοιες συζητήσεις, γιατί όταν δεν συμφωνούν οι οικονομολόγοι, τι να πούμε εμείς που έχουμε μάθει το 1+1 να κάνει πάντα 2.
-
Τι βιογραφικό έχει; Ως οικονομολόγος ποια τα επιτεύγματα του;
-
Δεν ξέρω περισσότερα. Διάβασα σήμερα τι έγραφαν τα σάιτ, τα οποία ήταν σχεδόν όλα εναντίον του γιατί τα περισσότερα, είναι με τα γνωστά για την μονομέρεια τους .
-
Δεν αντιλέγω ότι τα sites παίζουν προπαγνδιστικο ρόλο, αλλά γενικά είτε έχει παραθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακόμα δεν έχει επικοινωνηθει σε εμάς στην άλλη άκρη του κόσμου, είτε οι πολίτες πραγματικά είναι σε απόγνωση και παίζουν τα ρέστα τους και ότι τους βγει. Αυτό έχει δύο πιθανές εξελίξεις. Είτε θα είναι τυχεροί και θα σωθεί η χώρα τους είτε πραγματικά θα πέσει σε νέα κρίση και θα καταστραφούν. Διότι αυτοί έχουν κρίση τα τελευταία 30++ έτη.
-
Την εποχή που οι καραισκακηδες λεγανε για δραχμη οι αιγυπτιοι αποφασισαν κατι αναλογο, να ξεμπλοκαρουν την αναλογια λιρας δολαριου που ηταν σταθερη.
Πεινασε ο κόσμος
Εφτασε στα 50 προς 1 στη μαυρη, οι τράπεζες μεψρι και σημερα αδυνατου ν να πληρωσουν σε δολαριο, παιρνει μηνες ακομη και για συναλλαγες των 1000 μολις
Η επισημη ισοτιμία οταν ηταν κλειδωμενη ηταν αν θυμαμαι καλα στο1 προς 3
Εφτασε ενα κουτι γλουκοφαζ να εχει οσο ενας μισθος, κατεβαινα με κουτες στη βαλιτσα για τους συνεργατες -
Όλες οι εφαρμοσμένες οικονομικές πολιτικές επιλέγονται πάντοτε με βάση το περιβάλλον, τις συγκυρίες και μια σειρά δεικτών οι οποίοι σκιαγραφούν μια εικόνα.
Δεν υπάρχει τυποποίηση και προκάτ πολιτική. Υπάρχουν δείγματα με βάση το ιστορικο προηγούμενο όπου μας δίνουν μια κατεύθυνση αλλά γενικά κάθε περίπτωση μιας οικονομίας είναι ξεχωριστή. Όπως ακριβώς κάθε κτήριο που χτίζεται, κάθε ασθενής ενός γιατρού κτλ κτλ.
Και ερωτώ γατε. Τι εστί λαϊκό; Τι εστί αριστερό;
Μήπως κάτι που θα διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ποιότητα ζωής και ευκαιριών της ευρείας λαϊκής πλειοψηφίας;Μήπως ένα άυλο τοτέμ αντίστασης σε ιδεολογικούς αντιπάλους χωρίς επαρκή υπολογισμό των συνεπειών πολιτικών ρήξης για την λαϊκή πλειοψηφία;
-
https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/logariasmoi-reymatos-neo-charatsi-stis-chreoseis-ton-maio/
Και μετά σου λένε να βάλεις αντλία θερμότητας και ως επιβράβευση σου αυξάνουν κατά 76% το κόστος ρεύματος. Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν τις περισσότερες φορές τριφασικό.
Στον τομέα της ενέργειας τα έχουν κάνει μπαχαλο. Έτσι εμφανίζουν κέρδη, αυξάνοντας το κόστος στους καταναλωτές. Κατέρρευσε τελείως το μοντέλο της ενέργειας. Όπως σε τόσες άλλες χώρες που είχε επιβληθεί και ξαναγύρισαν στο δημόσιο χαρακτήρα.
Καταστρέφει την οικονομία και την παραγωγή της χώρας, τις βιοτεχνίες, τις βιομηχανίες, τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι άνθρωποι είτε δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα, είτε πραγματικά έχουν σκοπό να επιφέρουν φτώχεια στην χώρα.
Εδώ @gatoz είναι που λέμε πως ενώ υπήρχαν ιστορικά δεδομένα σε άλλες χώρες με ενεργειακή φτώχεια εμείς ως χώρα το επιλέξαμε. Οκ! Να δεχτώ το επιχείρημα της καλοπροαίρετης προσπάθεια και το καθεστώς των εργατοπατερων μιας άλλης εποχής. Εδώ όμως το μοντέλο τους απέτυχε τελείως! Κατέρρευσε το αφήγημα.
Υ.γ Πόσο ρεύμα πληρώνετε εσείς;;; ούτε μπορώ να φανταστώ!!!
Υ.γ προχθές που είχαμε ανέμους έφτασε η παραγωγή από αιολικά το 50 και 80% της εγχώριας ζήτησης και εμείς χρεώνουμε σαν να ήταν ολόκληρο από Φ.α
-
Μια επανάσταση χρειάζεται.
-
Καλά και πριν έλεγαν καταργήστε το πετρέλαιο βάλτε φ.α. και ξημέρωσε μία μέρα και είπαν γυρίστε το πάλι ( για κανένα εξάμηνο ) στο πετρέλαιο , λες και πατάς ένα κουμπί και τέλος. Δεν πρέπει να έχεις καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικές προτροπές.
Επικρατεί μία αδικαιολόγητη "μανία" με την αντλία σε μία χώρα με τόσο ακριβό ρεύμα. Ο.κ. θα παράγουμε "δικό" μας ρεύμα, ναι ωραία , τι να το κάνω αν είναι ακριβό; Στην πράξη , μελετούσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, η μόνη λύση για αντλία, ήταν ο συνδυασμός γεωθερμίας και φ.β. ,οι παρεμβάσεις αυτές όμως σημαίνουν, αύξηση κόστους , εκτός των συνοδών παρεμβάσεων, ότι οι μεγάλες αντλίες είναι εξωφρενικά πιο ακριβές από τους λέβητες. Κόβαμε από άλλες παρεμβάσεις για να κουμπώσουμε την αναγκαία για τη χρηματοδότηση αντλία. Τα έργα κάποια εξ αυτών , έχουν ήδη υλοποιηθεί, η σύνδεση όμως για τα φ.β. σε μερικά σχολεία έκανε πάνω από 1,5 χρόνο, αποτέλεσμα , οι κατά τόπους Τ.Υ. να κρατούν σε λειτουργία το λέβητα, μέχρι να δουν άσπρη μέρα, ράβε ξήλωνε κοινώς.... Το έργο βέβαια στα χαρτιά τους στόχους τους έπιασε, άλλο αν η αντλία αράχνιαζε.
Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας είναι τεράστιας σημασίας, επί του θέματος υπάρχει ατελείωτη βιβλιογραφία ( αναφορές , έρευνες κ.λπ.) καθώς για κάθε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσπάθειας εξάλειψής της , υπάρχει και η αντίστοιχη αιτιολόγηση ( εύκολα βρίσκεις στο ίντερνετ πολλές έρευνες , στις οποίες πρωταγωνιστούμε αρνητικά!) . Το πρόβλημα είναι ότι ως χώρα, κάνουμε βήματα πίσω ολοταχώς επί του θέματος. Έχουμε καταφέρει ακόμα και τα προγράμματα εξ οικονομώ να τα καταστήσουμε αποτυχημένα. Τη λύση των Ε.Κοινοτήτων , και αυτή την έχουμε βαλτώσει.
-
@civil357 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Καλά και πριν έλεγαν καταργήστε το πετρέλαιο βάλτε φ.α. και ξημέρωσε μία μέρα και είπαν γυρίστε το πάλι ( για κανένα εξάμηνο ) στο πετρέλαιο , λες και πατάς ένα κουμπί και τέλος. Δεν πρέπει να έχεις καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικές προτροπές.
Επικρατεί μία αδικαιολόγητη "μανία" με την αντλία σε μία χώρα με τόσο ακριβό ρεύμα. Ο.κ. θα παράγουμε "δικό" μας ρεύμα, ναι ωραία , τι να το κάνω αν είναι ακριβό; Στην πράξη , μελετούσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, η μόνη λύση για αντλία, ήταν ο συνδυασμός γεωθερμίας και φ.β. ,οι παρεμβάσεις αυτές όμως σημαίνουν, αύξηση κόστους , εκτός των συνοδών παρεμβάσεων, ότι οι μεγάλες αντλίες είναι εξωφρενικά πιο ακριβές από τους λέβητες. Κόβαμε από άλλες παρεμβάσεις για να κουμπώσουμε την αναγκαία για τη χρηματοδότηση αντλία. Τα έργα κάποια εξ αυτών , έχουν ήδη υλοποιηθεί, η σύνδεση όμως για τα φ.β. σε μερικά σχολεία έκανε πάνω από 1,5 χρόνο, αποτέλεσμα , οι κατά τόπους Τ.Υ. να κρατούν σε λειτουργία το λέβητα, μέχρι να δουν άσπρη μέρα, ράβε ξήλωνε κοινώς.... Το έργο βέβαια στα χαρτιά τους στόχους τους έπιασε, άλλο αν η αντλία αράχνιαζε.
Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας είναι τεράστιας σημασίας, επί του θέματος υπάρχει ατελείωτη βιβλιογραφία ( αναφορές , έρευνες κ.λπ.) καθώς για κάθε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσπάθειας εξάλειψής της , υπάρχει και η αντίστοιχη αιτιολόγηση ( εύκολα βρίσκεις στο ίντερνετ πολλές έρευνες , στις οποίες πρωταγωνιστούμε αρνητικά!) . Το πρόβλημα είναι ότι ως χώρα, κάνουμε βήματα πίσω ολοταχώς επί του θέματος. Έχουμε καταφέρει ακόμα και τα προγράμματα εξ οικονομώ να τα καταστήσουμε αποτυχημένα. Τη λύση των Ε.Κοινοτήτων , και αυτή την έχουμε βαλτώσει.
Όσοι έχουν και μπορούν θα βάλουν Φ.Β. και μπαταρίες και θα φορτίζουν το τσιλικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θα δίνουν και ρεύμα στην αντλία με μόνο 1 nanocent την kWh. Οι άλλοι ας πάρουν κανένα μάλλινο παραπάνω και υπάρχουν και ευρωπαλετες για κάψιμο στο τζάκι.
-
Όχι μόνο τα έχουν κάνει μπαχαλο, όχι μόνο καταστρέφουν την παραγωγική δομή της χώρας, όχι μόνο δημιουργούν ενεργειακή φτώχεια, αλλά κάνουν και το χειρότερο. Οδηγούν τον κόσμο να στρέφεται κατά της πράσινης ενέργειας θέτοντας υπαρξιακά διλήμματα.
Οι άνθρωποι είναι παντελώς άχρηστοι στον τομέα αυτό.
-
Εγώ θα παίξω τζάκι φουλ πάντως γιατί το γουστάρω, καμιά μπριζολίτσα, κάνα λουκανικάκι κτλ. Και εννοείται πετρέλαιο για καλοριφέρ στα πιο χοντρά κρύα. Τώρα τι θέλουν τα ζαβά και οι πρασινολελέδες είναι αδιάφορο. Κουμάντο στο δικό τους πορτοφόλι και τις προτροπές έχω μια ιδέα τι να τις κάνουν.
Πάντως τέτοιο ξεβράκωμα της "αριστείας" δεν το περίμενε ούτε ο μεγαλύτερος hater. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα χάλια τους και εύχομαι πάντα τέτοια στους γραβατωμένους
-
@vagnar said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@civil357 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Καλά και πριν έλεγαν καταργήστε το πετρέλαιο βάλτε φ.α. και ξημέρωσε μία μέρα και είπαν γυρίστε το πάλι ( για κανένα εξάμηνο ) στο πετρέλαιο , λες και πατάς ένα κουμπί και τέλος. Δεν πρέπει να έχεις καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικές προτροπές.
Επικρατεί μία αδικαιολόγητη "μανία" με την αντλία σε μία χώρα με τόσο ακριβό ρεύμα. Ο.κ. θα παράγουμε "δικό" μας ρεύμα, ναι ωραία , τι να το κάνω αν είναι ακριβό; Στην πράξη , μελετούσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, η μόνη λύση για αντλία, ήταν ο συνδυασμός γεωθερμίας και φ.β. ,οι παρεμβάσεις αυτές όμως σημαίνουν, αύξηση κόστους , εκτός των συνοδών παρεμβάσεων, ότι οι μεγάλες αντλίες είναι εξωφρενικά πιο ακριβές από τους λέβητες. Κόβαμε από άλλες παρεμβάσεις για να κουμπώσουμε την αναγκαία για τη χρηματοδότηση αντλία. Τα έργα κάποια εξ αυτών , έχουν ήδη υλοποιηθεί, η σύνδεση όμως για τα φ.β. σε μερικά σχολεία έκανε πάνω από 1,5 χρόνο, αποτέλεσμα , οι κατά τόπους Τ.Υ. να κρατούν σε λειτουργία το λέβητα, μέχρι να δουν άσπρη μέρα, ράβε ξήλωνε κοινώς.... Το έργο βέβαια στα χαρτιά τους στόχους τους έπιασε, άλλο αν η αντλία αράχνιαζε.
Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας είναι τεράστιας σημασίας, επί του θέματος υπάρχει ατελείωτη βιβλιογραφία ( αναφορές , έρευνες κ.λπ.) καθώς για κάθε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσπάθειας εξάλειψής της , υπάρχει και η αντίστοιχη αιτιολόγηση ( εύκολα βρίσκεις στο ίντερνετ πολλές έρευνες , στις οποίες πρωταγωνιστούμε αρνητικά!) . Το πρόβλημα είναι ότι ως χώρα, κάνουμε βήματα πίσω ολοταχώς επί του θέματος. Έχουμε καταφέρει ακόμα και τα προγράμματα εξ οικονομώ να τα καταστήσουμε αποτυχημένα. Τη λύση των Ε.Κοινοτήτων , και αυτή την έχουμε βαλτώσει.
Όσοι έχουν και μπορούν θα βάλουν Φ.Β. και μπαταρίες και θα φορτίζουν το τσιλικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θα δίνουν και ρεύμα στην αντλία με μόνο 1 nanocent την kWh. Οι άλλοι ας πάρουν κανένα μάλλινο παραπάνω και υπάρχουν και ευρωπαλετες για κάψιμο στο τζάκι.
Θα είναι τέλεια, μέχρι που θα έχουν κάτι ελλείμματα σε φόρους καυσίμων και ΦΠΑ, και τοτε θα τους τραβήξουν πολλαπλά τέλη κυκλοφορίας και φορους, καταχωρώντας τα ως "οχήματα πολυτελείας". Έχουν γίνει ήδη έξω...
-
Ναι δε μπορούν (και δε θα έπρεπε) να τη βγάζουν στο τσαμπέ για πάντα.
-
Όπως ας πούμε ο 40% λιγότερος εφκ στα diesel εδώ και 20 ετη????
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2