-
@dimsabas said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
να μουλιάσω το σπίτι και να αμπαρωθούμε μέσα
Έχεις ξεχάσει τον καπνό.
-
Βρεγμένες πετσέτες και κουβέρτες στα ανοίγματα;
-
Την κάνεις και φεύγεις.
Ούτε γνώσεις, ούτε εκπαίδευση πυρόσβεσης έχεις.
Οπως σου είπαν, ασφάλεια πυρός και άντε γειά.
-
Όλο αυτό γίνεται πρώτα για να σώσουμε το τομάρι μας και δευτερευόντως για την περιουσία. Επειδή μιλάμε για έναν και μοναδικό στενό επαρχιακό δρόμο στο ορεινό δίκτυο της Κεφαλονιάς, φοβάμαι ότι σε κάποια σενάρια δε θα μπορούμε να εγκαταλείψουμε το οικόπεδο. Για αυτή την περίπτωση θέλω την πυρόσβεση, να μουλιάσω το σπίτι και να αμπαρωθούμε μέσα. Το καλό είναι ότι όλα τα δέντρα είναι ελιές κι όχι πεύκα. Αλλά με έχετε προβληματίσει για τα υπόλοιπα και κυρίως εσύ φίλε Πήλιου. Θεωρούσα ότι με μπόλικο μούλιασμα, κάνεις θαύματα. Τώρα βλέπω ότι δεν είναι τόσο απλό.
Η φλόγα της ελιάς είναι ισχυρότερη του πεύκου. Επειδή μάλιστα καίγεται μέχρι τέλους μέχρι κρατήρα αφήνει να θυμίζει πως εκεί ηταν μια ελιά. Γύρω από το σπίτι στα 15 μέτρα δεν πρέπει να υπάρχει πυκνή βλάστηση και δέντρα αειθαλή. Πρέπει να είναι όργωμα κανονικό, σκετο χώμα που λένε. Επειδή αυτό είναι αδύνατο συστείνεται πέριξ του σπιτιού να υπάρχουν μικρά καρποφόρα δέντρα όπως Ροδιές, Λεμονιές , Πορτοκαλιές κλπ. Από εκεί και μετά θα πρέπει να έχεις κουφώματα και ρολά μεταλλικά που θα μπορούσαν να αντέξουν μεγάλο θερμικό φορτίο για 10 λεπτα τουλάχιστο, ακόμη καλύτερα υπόγειο καταφύγιο. Να την βγάλεις εκεί μέσα ακόμη και 24ώρες αν χρειαστεί.
-
Όλο αυτό γίνεται πρώτα για να σώσουμε το τομάρι μας και δευτερευόντως για την περιουσία. Επειδή μιλάμε για έναν και μοναδικό στενό επαρχιακό δρόμο στο ορεινό δίκτυο της Κεφαλονιάς, φοβάμαι ότι σε κάποια σενάρια δε θα μπορούμε να εγκαταλείψουμε το οικόπεδο. Για αυτή την περίπτωση θέλω την πυρόσβεση, να μουλιάσω το σπίτι και να αμπαρωθούμε μέσα. Το καλό είναι ότι όλα τα δέντρα είναι ελιές κι όχι πεύκα. Αλλά με έχετε προβληματίσει για τα υπόλοιπα και κυρίως εσύ φίλε Πήλιου. Θεωρούσα ότι με μπόλικο μούλιασμα, κάνεις θαύματα. Τώρα βλέπω ότι δεν είναι τόσο απλό.
Εντελώς λανθασμένο αυτό το σκεπτικό. Αν χρειαστεί, θα εκκενώσεις. Ούτε για αστείο να σκεφτείς να ταμπουρωθείς μέσα εκεί!!!
Από εκεί και πέρα, αντλία βενζίνης, ή γεννήτρια. Να θεωρείς δεδομένο ότι θα κοπεί το ρεύμα δηλαδή και η μπαταρία αυτοκινήτου δεν κάνει ούτε ως ανέκδοτο! Επίσης σωλήνες πυρκαγιάς, όχι απλό λάστιχο.
Οπότε, ως πυρασφάλεια τα βήματά σου είναι τα εξής:
- Εκκενώνεις τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους ΑΜΕΣΑ!
- Μένεις εσύ με όσους άλλους μάχιμους έχεις και καταβρέχετε όσο πιο κοντά γίνεται στην πυρκαγιά (όχι το σπίτι δηλαδή, ο σκοπός είναι να αποκόψεις την φωτιά από το να πλησιάσει το σπίτι) και στα πλαίσια του ασφαλούς. Αν μπορείς να έχεις κάποιον να καταβρέχει το σπίτι επίσης, ενώ εσείς επιχειρείτε επί της πυρκαγιάς, καλό θα είναι.
- Έχεις ήδη άμεσο σχέδιο εκκένωσης για εσένα και τους μάχιμους. Δηλαδή ανοικτός δρόμος και αυτοκίνητο (μηχανάκια καλύτερα για να μην μπλοκαριστείτε) ήδη πάνω σε αυτόν.
Εννοείται όλα τα παραπάνω με εσάς να φοράτε μακριά ρούχα (όχι κοντομάνικα, σορτσάκια ή νάιλον), καπέλο, κανονικά παπούτσια (όχι τίποτα παντόφλες) και γάντια εργασίας (καλύτερα πυρόσβεσης-αμιάντου, αλλά ΟΚ, πολλά ζητάω) και να είστε βρεγμένοι, για την αποφυγή εγκαυμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνεις την φωτιά να σας κυκλώσει. Θα πρέπει να έχεις πάντα δύο (2) οδούς διαφυγής, ποτέ μόνο μία!!! Δηλαδή αν η φωτιά είναι μπροστά σου και στα αριστερά σου, μπορείς να συνεχίσεις, αρκεί να υπάρχει διαφυγή δεξιά και προς τα πίσω. Αν δεις ότι έπιασε και δεξιά σου, άρα σου έμεινε μόνο το πίσω σου για διαφυγή, ΑΜΕΣΑ απαγκιστρώνεσαι (ΦΕΥΓΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ!!!).
Προσωπικά όμως δεν σου προτείνω όλα αυτά. Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ, όπως είπε και ο Γάτος.
Α, πείσε τον πεθερό να κόψει τα δέντρα δίπλα στο σπίτι. Τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά το κοντινότερο κλαδί! Επίσης να μαζέψετε από έξω ότι μπορεί να λαμπαδιάσει εύκολα (κουρτίνες εξωτερικού χώρου, καναπέδες κλπ).
Αυτά και ελπίζω ποτέ να μην σου τύχει!!!
-
Έβρεξε.
-
Οι διάφοροι κατακλυσμοί που έλαβαν χώρα, στα αρχαία χρόνια, ήταν αποτέλεσμα της ρύπανσης;
-
Όχι μόνο στα αρχαία χρόνια αλλά και πριν την παρουσία του ανθρώπου πάνω στη Γη συνέβησαν τεράστιες πλημμύρες, παγετώνες κλπ κλπ κλπ.
Ανά διαστήματα συμβαίνουν αυτά, τα οποία στο παρελθόν ήταν πολύ πολύ ακραία.
Σήμερα βιώνουμε μια κλιματική αλλαγή αυτό είναι σίγουρο, δε ξέρω κι εγώ αν οφείλεται στον άνθρωπο και στις δραστηριότητές του και σε ποιο ποσοστό ή είναι κάτι που θα συνέβαινε ακόμα κι αν ζούσαμε ακόμα στις σπηλιές. -
@bassstarlet said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
Οι διάφοροι κατακλυσμοί που έλαβαν χώρα, στα αρχαία χρόνια, ήταν αποτέλεσμα της ρύπανσης;
Πριν τη ρύπανση είχαμε ανωτέρα βία.
Ξεφεύγουμε, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του οικοσυστήματος να φέρει ισορροπία.
-
@pgs said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
Τελικά τι έγινε;
Με τον πεθερό να απορρίπτει κάθε κόψιμο στις ελιές (που επαναλαμβάνω: γλύφουν το σπίτι...) και με τις απόψεις σας εδώ να με αποθαρρύνουν για χειροκίνητη απόπειρα σβησίματος, δεν έκανα τίποτα κι είχα στο νου μου να αφήσω τους ηρωισμούς και να γίνω λαγός σε κάθε υπόνοια απειλής. Ευτυχώς δεν έγινε τίποτα και μάλλον με αυτόν τον φόβο θα περνάω τα καλοκαίρια μου. Αφού και να μας χαιρετήσει ο πεθερός, θα έχω να συνεννοηθώ με τους διαδόχους και μάλλον δε θα συμφωνήσουν σε περικοπές δέντρων και σοβαρή αυτόματη πυρόσβεση γιατί έλα μωρέ τώρα, περβολές...
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές.
Χειροποίητη πυρόσβεση