-
@gtsartsal said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Ίδια δεδομένα για τις δύο περιπτώσεις. πλύσιμο , όχι διόρθωση , κεραμική - κερί.
Οκ, και πάλι νομίζω πολύ λίγος χρόνος και πολύς κόπος για το τίποτα αν δεν φέρεις την κατάσταση του "χρώματος" σε αξιόλογο αποτέλεσμα.
Δεν έχω κάνει κεραμική αλλά καταλαβαίνω ότι θεωρητικά πρέπει να τελειοποιησουμε την κατάσταση των πάνελ και μετά σφραγιζουμε το αποτέλεσμα με την κεραμική αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να μπεις στον κόπο, να σφραγίσουμε τις γρατζουνιές και τις θαμπαδες? -
@yem said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Ίδια δεδομένα για τις δύο περιπτώσεις. πλύσιμο , όχι διόρθωση , κεραμική - κερί.
Οκ, και πάλι νομίζω πολύ λίγος χρόνος και πολύς κόπος για το τίποτα αν δεν φέρεις την κατάσταση του "χρώματος" σε αξιόλογο αποτέλεσμα.
Δεν έχω κάνει κεραμική αλλά καταλαβαίνω ότι θεωρητικά πρέπει να τελειοποιησουμε την κατάσταση των πάνελ και μετά σφραγιζουμε το αποτέλεσμα με την κεραμική αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να μπεις στον κόπο, να σφραγίσουμε τις γρατζουνιές και τις θαμπαδες?Και να τελειοποιησεις το βερνικι και να το "σφραγισεις" μετα με κεραμικη, παλι εκτεθειμενο ειναι. Αυτο γραφουμε τοση ωρα, τουλαχιστον οσοι δεν ειμαστε και πολυ θετικοι στο νεο κολπο της βιομηχανιας του detailing που ειναι βαρελι χωρις πατο για το πορτοφολι και απο ουσια τιποτα.
Αν θες πραγματικη προστασια, περνας μεμβρανες.
Αλλιως παιρνεις ενα κερι, αφιερωνεις καμια ωριτσα το τριμηνο μετα απο ενα καλο πλυσιμο να το περασεις και εχεις μια φυσιολογικη προστασια με ελαχιστο κοστος. Κατ'εμε κατι ενδιαμεσο που ν'αξιζει πραγματικα τον κοπο δεν υπαρχει. -
@driver-m said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Και να τελειοποιησεις το βερνικι και να το "σφραγισεις" μετα με κεραμικη, παλι εκτεθειμενο ειναι. Αυτο γραφουμε τοση ωρα, τουλαχιστον οσοι δεν ειμαστε και πολυ θετικοι στο νεο κολπο της βιομηχανιας του detailing που ειναι βαρελι χωρις πατο για το πορτοφολι και απο ουσια τιποτα.
Βασικά μιλάμε για DIY οπότε το κόστος είναι διαφορετικό , επίσης το δίλημμα του @gtsartsal ήταν diy κερί vs diy νανοκεραμική .
Τέλος πάντων νομίζω ότι αν έχεις χρόνο να κάνεις μόνος σου κεραμική και να την συντηρείς καλώς αλλιώς πάμε παραδοσιακά -
Το παράδειγμα μου και για τις δύο περιπτώσεις και επιλογές δεν λαμβάνει υπ' όψιν καθόλου την
κατάσταση του βερνικιου του αυτοκινήτου.Είτε είναι τέλειο, είτε είναι χάλια, επιλέγεις αν θέλεις κερί ή κεραμική.
Εκεί εστιάζω.
Αν θέλεις τέλειο αποτέλεσμα είτε στο κερί είτε στην κεραμική εννοείται ότι χρειάζεται διόρθωση και γυάλισμα.
Αλλά αυτό θα το πληρώσεις και για τις δύο περιπτώσεις. -
Και να τελειοποιησεις το βερνικι και να το "σφραγισεις" μετα με κεραμικη, παλι εκτεθειμενο ειναι. Αυτο γραφουμε τοση ωρα, τουλαχιστον οσοι δεν ειμαστε και πολυ θετικοι στο νεο κολπο της βιομηχανιας του detailing που ειναι βαρελι χωρις πατο για το πορτοφολι και απο ουσια τιποτα.
Βασικά μιλάμε για DIY οπότε το κόστος είναι διαφορετικό , επίσης το δίλημμα του @gtsartsal ήταν diy κερί vs diy νανοκεραμική .
Τέλος πάντων νομίζω ότι αν έχεις χρόνο να κάνεις μόνος σου κεραμική και να την συντηρείς καλώς αλλιώς πάμε παραδοσιακάΣε εφαρμογεα είναι το παράδειγμα μου με ολίγον κόστος υλικών από ιδιώτη...
-
Τέλος πάντων νομίζω ότι αν έχεις χρόνο να κάνεις μόνος σου κεραμική και να την συντηρείς καλώς αλλιώς πάμε παραδοσιακάΣε εφαρμογεα είναι το παράδειγμα μου με ολίγον κόστος υλικών από ιδιώτη...
Οκ , δλδ μόνο πλύσιμο και κεραμική 300ε σε μαγαζί ?
-
Αν είναι μόνο 300 ευρώ τότε δεν τίθεται ζήτημα. Ακόμη κι έτσι, συμφέρει η κεραμεική.
-
Παίζει ρόλο που θα κάνεις την κεραμική και προς τα πού θα σε ζμπρωξει ο εφαρμογέας.
Αν προσθέσεις διόρθωση, γυάλισμα, 2 στρώσεις κεραμικής τότε το κόστος ξεφεύγει.... -
Παίζει ρόλο που θα κάνεις την κεραμική και προς τα πού θα σε ζμπρωξει ο εφαρμογέας.
Αν προσθέσεις διόρθωση, γυάλισμα, 2 στρώσεις κεραμικής τότε το κόστος ξεφεύγει....Μιλάμε για μια φυσιολογική κεραμεική που σκοπό έχει την συντήρηση, αλλά χωρίς τσαπατσουλιές, κι ένα κανονικό βάψιμο, επίσης χωρίς τσαπατσουλιές.
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Αν είναι μόνο 300 ευρώ τότε δεν τίθεται ζήτημα. Ακόμη κι έτσι, συμφέρει η κεραμεική.
Σε συγκριση με τι συμφερει δηλαδη?
Αν εννοεις με βαψιμο, ειναι σαν να συγκρινουμε μηλα με ντοματες δηλαδη κατι εντελως διαφορετικο. Βαψιμο θα κανεις αν εχει φυγει το χρωμα απο χτυπημα ή το βερνικι απ'την πολυκαιρια. Σε αυτες τις περιπτωσεις δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο απ'το να βαψεις
Αν ομως μιλαμε για προστασια του βερνικιου και συγκρινουμε με συμβατικο κερωμα, σιγουρα δε συμφερει. Αν συγκρινουμε με μεμβρανες, παλι πιο πολυ συμφερουν αυτες γιατι παροτι αρκετα ακριβοτερες, προσφερουν πληρη προστασια στο βερνικι-χρωμα του αυτοκινητου σε αντιθεση με την κεραμικη.Αρα ειναι οπως το βλεπει ο καθενας. Εμενα παντως τα 300ή ευρω που κοστιζει η κεραμικη σε συνδυασμο με το οτι θελει "συντηρηση" καθε χρονο χοντρικα μου φαινεται εντελως τραγικο ποσο σε σχεση με το ο,τι προσφερει.
Προσωπικα και τα δυο μου αυτοκινητα ειναι 15ετιας κι ακομα κι αυτο που παρκαρει σχεδον μονιμα εξω (207) εχει παντου το εργοστασιακο του χρωμα σε μια χαρα κατασταση, εκτος απο λιγα σημεια που εχουν βαφτει απο χτυπηματα που μια χαρα ειναι κι αυτα αλλα οχι 15ετιας.
Κι ολα αυτα με κερωμα ανα 6μηνο και πλυσιμο ανα 1-2 μηνες, αναλογα την εποχη. Αναφερομαι στο 207 παντα. Οποτε χωρις τιποτα τρελο και με χαμηλοτατο κοστος και κοπο, μια χαρα διατηρειται το αμαξωμα. Δεν σημαινει πως οποιος δεν περναει κεραμικες κλπ θα χρειαστει συντομοτερα βαψιμο. Ουτε καν. Για την ακριβεια και κεραμικες να περναει, αν δεν καθαριζει το αμαξωμα και το παρκαρει συχνα κατω απο ηλιο, τοτε τιποτα δεν θα κανει και στο τελος για βαψιμο θα καταληξει. -
Δεν έχεις άδικο , στην περίπτωση που κάνεις εσύ την προετοιμασία είναι ζόρι και κόστος προσωπικού/ ελεύθερου χρόνου που είναι λιγοστός αλλά μια επιχείρηση έχει 1-2 πιτσιρικάδες που σε μια μέρα έχουν τελειώσει την προετοιμασία , για τα "διάσημα" μαγαζιά δεν το συζητώ που βρίσκουν θύματα που θέλουν να μάθουν την τεχνική και τους κάνουν σεμινάρια -τσάμπα εργατικά δλδ , τι τσάμπα εδώ βγάζουν και λεφτά αφού πληρώνονται για να τους κάνουν τα σεμινάρια .
Ακόμα και συνοικιακός να είναι σαν τον δικό μου το ψυχάκια που δουλεύει μόνος του και 3 μέρες να φάει να τελειώσει ένα αμάξι σκασίλα του βγάλε έξοδα κεραμικής-pads-πανιά από 1000 θα του μείνουν 900? παντελονάτα για 3 πρωινά δουλειά .Θέλω να πιστεύω ότι οι εκπαιδευόμενοι στα "μεγάλα" μαγαζιά δουλεύουν υπό επίβλεψη. Ο δικός σου που δουλεύει μόνος του δύσκολα θα χρεώσει τέτοια ποσά και θα πάρει δουλειά. Κόψε ένα 30% να είμαστε μέσα.
Εγώ σε όσους πήγα και ρώτησα ήθελαν συντήρηση κάθε χρόνο εκτός και αν έπλενα εκεί το αμάξι κάθε 3-4 βδομάδες στο σπεσιαλ πλύσιμο με νανοκεραμικά σαμπουάν απο νανοκεραμικές παρθένες 25-30ε το πλύσιμο
"Συντήρηση" είναι λογικό να θέλει. Στην ουσία είναι η ίδια διαδικασία που ακολουθούμε και σε ένα αυτοκίνητο χωρίς κεραμική επίστρωση. Τα έχουμε αναλύσει και παλαιότερα στις συζητήσεις περί traffic film. Κάθε τόσο χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πιο δραστικό αφρό πρόπλυσης αλκαλικού ή και όξινου ph , iron remover , tar remover ακόμα και πηλό. Στις κεραμικές αυτό που αλλάζει είναι ότι δε χρησιμοποιούμε "μηχανική" απορρύπανση όπως είναι ο πηλός. Ίσα ίσα που με την κεραμική το όχημα μαζεύει λιγότερο traffic film και ανεπιθύμητες επικαθήσεις
Πλύσιμο ρουτίνας τα εξειδικευμένα καταστήματα είναι γνωστό ότι χρεώνουν παραπάνω, έχουν όμως το know how και χρησιμοποιούν τα κατάλληλα προιόντα. Συνφωνώ ότι δεν είναι για όλους αυτά τα σενάρια, ούτε για εμένα είναι.
-
To θεμα ειναι αν αξιζουν τα λεφτα γι'αυτο που πληρωνεις.
Το γυαλισμα εχει οντως αποτελεσμα, αφαιρει την αραχνη και κανει το χρωμα να φαινεται καινουριο. Το ποσα λεφτα ειναι διατεθειμενος να δωσει καποιος γι'αυτο ειναι αλλο θεμα. Ομως αποτελεσματικο ειναι, τουλαχιστον αν γινει σωστα.Με το ανάλογο κόστος. Γυάλισμα από διόρθωση διαφέρει.
Η κεραμικη παλι, κοστιζει τρελα λεφτα, θελει (και καλα) συντηρηση καθε 1-2 χρονια και στην ουσια δεν προστατευει το βερνικι αποτελεσματικα αφου και οι κουτσουλιες δημιουργουν σταμπα και επικαθησεις μαζευονται και αραχνη με την ιδια ουσιαστικα ευκολια με το να μην ηταν περασμενη.
Οποτε δινεις 300+ ευρω για κατι που δεν προσφερει σχεδον τιποτα παραπανω απο ενα καλο κερωμα με καποιο σοβαρο κερι και το κανεις και μονος σου ή δινεις 60-70 ευρω σε καποιον detailer αν δεν θες να μπεις στη διαδικασια αυτη (που ειναι πανευκολη ωστοσο).Η κεραμική έχει μεγάλο εύρος κόστους. Συντήρηση θέλει το βερνίκι είτε με κεραμική είτε όχι. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι με την κεραμική που βάζει δεν απαιτείται συντήρηση θα κράταγα μικρό καλάθι. H κεραμική επίστρωση στο βερνίκι δεν το κάνει αλεξίσφαιρο αλλά δίνει μια επιπλέον σκληρότητα. Θα γλιτώσεις κάποια love marks κατά το στέγνωμα και μειωμένη αράχνη σε σχέση με το απροστάτευτο ή έστω προστατευμένο με κεράκι από Βραζιλιάνικη καρνάουμπα. Επίσης έχει μεγαλύτερη χημική αντίσταση από το βερνίκι σε κουτσουλιές κ.α. και λειτουργεί σαν ένα στρώμα που θυσιάζεται αντί αυτού .
Ένας DIY μπορεί να ξεκινήσει με ένα top coat των 15-60 ευρώ και να το περάσει μόνος του όπως κάνει με το ταπεινό κεράκι του. Με ένα-δύο στρώσεις base coat και topper γύρω στα 100-150 ευρώ με τα παρελκόμενα (πετσέτες κτλ). Για ένα topper κεραμικής τα μαγαζιά συνήθως χρεώνουν γύρω στα 150 ευρώ, όσο και η toyota στα καινούργια αμάξια. Μια εξειδικευμένη εργασία με πολλά layers σε top μαγαζί και ανάλογα το όχημα μπορεί να κοστίσει πολύ παραπάνω.
Αυτη ειναι η ειδοποιος διαφορα για'μενα, οτι ενα καλο γυαλισμα εχει ουσιαστικο αποτελεσμα ενω οι κεραμικες κατα κανονα ειναι να'χαμε να λεγαμε. Δεν εχει να κανει ουτε με το ζητημα χομπυ ουτε με το αν συμφερει το βαψιμο περισσοτερο (που ειναι κατι τελειως διαφορετικο) ουτε τιποτα, εχει να κανει με οτι το ενα κανει αυτο που υποσχεται (γυαλισμα) ενω το αλλο ειναι ενα πανακριβο κερωμα με προιοντα που κανουν πολλη λιγοτερη δουλεια απ'αυτη που θα οφειλαν για τα χρηματα τους. Το να δινεις λοιπον 300-400 ευρω και να μην εχεις σοβαρη προστασια ουτε καν απ'τις κουτσουλιες για'μενα ειναι απαραδεκτο γιατι ειναι σαν να πληρωνεις πανακριβα για μια εξτρα προστασια που ουσιαστικα δεν υφισταται.
Θα έλεγα ότι οι κεραμικές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορείς να ενημερωθείς για τις κεραμικές σε αξιόπιστο βαθμό από το παρακάτω link :
https://canadiangearhead.com/paint-protection-ceramic-coating-worth-it/
Αν καποιος θελει οντως προστασια, ας βαλει διαφανες μεμβρανες οπως ειπωθηκε και προηγουμενως. Κι αυτες πανακριβες ειναι αλλα τουλαχιστον αποτελεσματικες.
Εκεί τα κόστη ξεφεύγουν πραγματικά. Και αυτές συντήρηση μου λένε ότι θέλουνε
-
2 ώρες για εφαρμογή κεραμικής?
Χωρίς να κάνεις πλύσιμο και διόρθωση?
Εγώ θέλω 1 ώρα μόνο για πλύσιμο (με φραπεδια) και δεν το ψειριζω.
Με τον μάστορα κάναμε κάναμε την διόρθωση στο captur και μας πείρε 6-7 ώρες χωρίς κεραμικές αλλά με μπουγάτσα και καφέΚάναμε πολύ ελαφρια διόρθωση με one step αλοιφή. Όχι ότι τη χρειαζότανε γιατί το αμάξι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Διόρθωση κανονική κάναμε στο καπό τα λευκά σημάδια. Το Captur πάντως έλαμψε. το καλύτερο χρώμα που έχω δουλέψει σε αντανακλάσεις κτλ.
Η εφαρμογή κεραμικής παίζει.. Μπορεί να κάνεις 3 ώρες μπορεί να κάνεις και το διπλό η τριπλό χρόνο ανάλογα τον τύπο της, πόσα layers κτλ. Αυτό που σε περιορίζει πραγματικά είναι ότι απαιτούνται ιδανικές συνθήκες, δύο μέρες cure χωρίς έκθεση σε βροχή (καλύτερα παρκαρισμενό σε σκιά) και επίσης 1-2 βδομάδες καλό είναι να αποφύγεις το πλύσιμο...
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Ακριβώς γι' αυτό λοιπόν:
Αν τα βάλουμε το σωστό βάψιμο έχουμε 3000 ευρώ.Αν κάνουμε εμείς την κεραμεική, θα κοστίζει πολύ λιγότερο. Άρα σε αυτήν την περίπτωση η κεραμεική αξίζει.
Αν κάποιος ζητήσει σε καλούς detailers να του κάνουν κεραμεική. Πόσο θα του ζητήσουν; Θέλω να δω πόσα χρόνια η κεραμεική μπορεί να αναβάλλει το βαψιμο.Υ.Γ. @mastoras78 Δεν έχω σχηματίσει ακόμα γνώμη. Απλά ρωτάω να κάνω την σύγκριση.
Φίλε Αλέξανδρε δεν θέλω να συσχετίσω την εφαρμογή κεραμικής με την μακροζωία του βερνικιού και την ανάγκη ή μη βαψίματος ακόμα και αν ισχύει.
Δε ξέρουμε αν προσφέρουν UV προστασία και ακόμα και αν το ισχυρίζονται αν αυτό είναι μετρήσιμο ή όχι.
-
Αλλιως παιρνεις ενα κερι, αφιερωνεις καμια ωριτσα το τριμηνο μετα απο ενα καλο πλυσιμο να το περασεις και εχεις μια φυσιολογικη προστασια με ελαχιστο κοστος. Κατ'εμε κατι ενδιαμεσο που ν'αξιζει πραγματικα τον κοπο δεν υπαρχει.Δεν ισχύει ότι το βερνίκι είναι το ίδιο εκτεθειμένο με κεραμική ή χωρίς. Προστατεύεται παραπάνω από ένα απλό κερί/sealant και λιγότερο σε σχέση με μεμβράνες.
-
Τέλος πάντων νομίζω ότι αν έχεις χρόνο να κάνεις μόνος σου κεραμική και να την συντηρείς καλώς αλλιώς πάμε παραδοσιακάΌποιος ασχολείται με DIY και εξοικειώνεται πάντα θα ψάχνει το Ultimate κερί-sealant που θα κάνει το όχημα του να είναι το πιο γυαλιστερό και ομορφότερο όλων ! Έχουν γραφτεί μυριάδες σελίδες στα fora για το πιο είναι το καλύτερο από δαύτα κάνοντας τους ιθαγενείς να πετάνε τα λεfτά τους κάθε τρείς και λίγο και ανάλογα την μόδα/εποχή σε Swissvax, fuso, menzerna powerlock, bsd, beadmaker, ceramicταπανταόλαφσιτφσιτ,collinite κτλ κτλ κτλ κτλ
Από τη στιγμή που θα μπείς στο τριπάκι να βάζεις κεριά μπορείς μελλοντικά να προχωρήσεις και σε user friendly lite κεραμικές
-
Κατά ριπάς ο μάστορας σήμερα χαχα
-
Κατά ριπάς ο μάστορας σήμερα χαχα
Δε σας προλάβαινα...
Άσε που επανάληψη μήτηρ μαθήσεως τελικά...
-
@mastoras78 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Αλλιως παιρνεις ενα κερι, αφιερωνεις καμια ωριτσα το τριμηνο μετα απο ενα καλο πλυσιμο να το περασεις και εχεις μια φυσιολογικη προστασια με ελαχιστο κοστος. Κατ'εμε κατι ενδιαμεσο που ν'αξιζει πραγματικα τον κοπο δεν υπαρχει.Δεν ισχύει ότι το βερνίκι είναι το ίδιο εκτεθειμένο με κεραμική ή χωρίς. Προστατεύεται παραπάνω από ένα απλό κερί/sealant και λιγότερο σε σχέση με μεμβράνες.
Eγραψες κατι στο ακριβως προηγουμενο ποστ σου , για την ηλιακη προστασια που ισως προσφερουν οι κεραμικες, οτι δεν ειναι μετρησιμη και ειχες.απολυτο δικιο.
Το ιδιο ισχυει και με την προστασια του βερνικιου σε σχεση με καποιο καλο κερι-sealant, η διαφορα ειναι μη μετρησιμη. Οποτε καθε προιον κι ο εφαρμοστης του μπορει να ισχυριζεται ο,τι θελει αλλα στην πραξη δεν μπορουμε να ξερουμε τι ισχυει και σε τι βαθμο.
Το θεμα ειναι οτι οσα δημιουργουν θεματα σ'ενα κερωμενο αμαξωμα δημιουργουν και σ'ενα με κεραμικη επιστρωση. Θες λιγο λιγογερο? Ισως. Το ξερουμε σιγουρα? Οχι. Αξιζει αυτη η πιθανη μικρη διαφορα το υπερπολλαπλασιο κοστος σε σχεση με το απλο κερωμα? Για'μενα με τιποτα. Για αλλους δεν ξερω. -
Να ρωτήσω κάτι, σκοπεύω να πλένω το αυτοκίνητό μου σε detailer, και μετά να εφαρμόζω μόνος μου κερί. Από το μαγαζί του μέχρι το σπίτι μου είναι 4χλμ.
Μάστορας78, πιστεύεις ότι μπορεί να του κάνω κάποια ζημιά; Να έχει πιάσει έστω και ελάχιστη σκόνη κι εγώ να την πασαλείβω παντού;
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ