Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Καταρχάς αυτό για τις 500+ σελίδες, καταλαβαίνεις ότι είναι επιχείρημα ... ας μην το γράψω καλύτερα...
Προφανώς οφείλω να πω συγνώμη που δεν έχω τον προσωπικό χρόνο να διαβάσω 500+ σελίδες που γράψατε μέσα σε ένα χρόνο (ή αλλιώς 505/365 = περίπου 1,3 σελίδες κάθε μέρα μόνο σε αυτό το topic! ). Έχω ξέρεις και κανονική ζωή και δουλειά και δεν κάθομαι μπροστά από έναν υπολογιστή να διαβάζω τι έγραψε ο ένας, ο άλλος, τι απάντησε ο τρίτος (λες και δεν έχω άλλη δουλειά να κάνω έτσι? ).Ούτε να κάθομαι να διαβάζω τον έναν και τον άλλο που εκθειάζουν την επιλογή τους χωρίς να αναφέρουν ούτε ένα μειονέκτημα αυτής τους της επιλογής εκτός από το χρηματικό ποσό που καταβάλεις στην αρχή κατά την εγκατάσταση (που είναι το προφανές).
Καταρχή να πω οτι βαριέμαι αφάνταστα τόσο μεγάλα posts, ειδικά από όσους λένε οτι τους είναι αδύνατον να διαβάσουν τις 500+ σελίδες. Κι εμείς δεν τις διαβάσαμε μονοκοπανιά, ούτε συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή. Όταν κάτι μας ενδιαφέρει και θέλουμε να έχουμε άποψη, συνηθίζεται στα forums, πρώτα να διαβάζουμε, να κάνουμε και λίγο χρήση της αναζήτησης και ύστερα να γράφουμε τις απόψεις μας, ειδικά όταν αυτές ενδεχομένως να δημιουργήσουν ανησυχία ή κάποιες (αρνητικές) εντυπώσεις, για κάτι που φαίνεται οτι ενδιαφέρει πολλούς.
Προσπερνώντας λοιπόν τα ειρωνικά σου σχόλια και προσπαθώντας να απαντήσω πολιτισμένα στα υπόλοιπα,θα σου πω πως εκεί που ήθελα να καταλήξω γράφοντας το προηγούμενο post μου, αλλά μάλλον προσπέρασες για δικούς σου λόγους(?), είναι ότι όταν κατασκευάζεται και σχεδιάζεται ένας κινητήρας, λαμβάνονται κάποια στάνταρ υπόψην και ΠΑΝΩ σε αυτά στηρίζονται οι σχεδιαστές και επιλέγουν και σχεδιάζουν τα όποια εξαρτήματα, βάζοντας ταυτόχρονα κάποιους παραμέτρους που οριοθετούν την γκάμα των προϊόντων και υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τι ανοχές θα πάρουν κτλ-κτλ.
Δεν ξέρω το επίπεδο γνώση σου (αν και θα ήταν ενδιαφέρον να μας έλεγες και το τι έχεις σπουδάσει και τι δουλειά κάνεις, μιας και είσαι τόσο σίγουρος για όσα λες ), αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους (ασχέτως αν κάποιοι-πολλοί ξεχνάνε για δικούς τους λόγους από που ξεκίνησε αυτή η μηχανή -για ποιό λόγο κατασκευάστηκε- και που θέλουν αυτοί να την 'καταλήξουν').
Προφανώς μία παράμετρος (από τις πολλές) είναι τι καύσιμο θα καίει, η οποία είναι ίσως και η πιο σημαντική μιας και μπορεί να αλλάξει όλη η φιλοσοφία του σχεδιασμού.
Αν το ύφος μου ήταν ειρωνικό, ζητώ συγγνώμη, αλλά νομίζω οτι με τον τρόπο που έπεσες σαν αλεξιπτωτιστής στη συγκεκριμένη συζήτηση, έχοντας και μάλιστα συγκεκριμένη άποψη, κάπως μου φάνηκε.
Να συμπληρώσω επίσης οτι δεν έχω κάποια επαγγελματική σχέση, ούτε με τις μετατροπές, ούτε με συνεργεία, ούτε με αντιπροσωπείες. Μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν είσαι ο πρώτος που με ρωτά τί επάγγελμα κάνω... Σήμερα δηλαδή μετράνε οι απόψεις μόνο των 'επαγγελματιών'; Νόμιζα οτι είμαστε σε forum χρηστών βασικά και όχι σε κάποιο εξειδικευμένο forum που άποψη πρέπει να έχουν μόνο όσοι είναι επαγγελματίες.
Το ότι μία μηχανή εσωτερικής καύσης (Μ.Ε.Κ. όπως λες, μιας και σου αρέσει να χρησιμοποιείς τα αρκτικόλεξα)
Άλλος χρησιμοποιεί τέτοια αρκτικόλεξα, όχι εγώ...
Σίγουρα λοιπόν υπάρχουν Μ.Ε.Κ. που καίνε υγραέριο και έχουν κερδίσει και πρωτάθλημα, ΑΛΛΑ είναι κατασκευασμένοι εξαρχής για να καίνε αυτό το καύσιμο (υγραέριο), επιλέγοντας τα σωστά υλικά σε όλη τη μηχανή και όχι μόνο πχ στις φλάτζες.
Δες καταρχήν σχετικά άρθρα εδώ κι εδώ.
Δεν μπορώ να ξέρω τι μετατροπές μπορεί να έχουν γίνει σε κάποιον κινητήρα, αλλά έχω την εντύπωση οτι αυτές που επιτρέπονται στα πλαίσια των αγώνων αυτοκινήτων τουρισμού, είναι πολύ συγκεκριμένες.
Δέχομαι πάντως οτι σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, ο σπόνσοράς του μπορεί να ρίχνει τόσο χρήμα που πρακτικά να βάζει καινούργιο κινητήρα σε κάθε αγώνα, οπότε εκεί δεν μπορούμε να δούμε με ασφάλεια την μακροζωία του κινητήρα. Ίσως μόνο τις επιδόσεις με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου (με πολύ περισσότερα οκτάνια από τη βενζίνη) στον turbo κινητήρα σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο σύστημα υγραεριοκίνησης.
έχω απορία να δω τι θα γίνει ότι ανέβει η τιμή του υγραερίου και μπουν και οι φόροι όπως στη βενζίνη-πετρέλαιο κίνησης ) και εθελοτυφλείς γιατί δε θες να δεις το πρόβλημα που με το οποίο θα έρθεις αντιμέτωπος αργά ή γρήγορα.
Να είσαι σίγουρος οτι θα μείνεις με την απορία. Τα ίδια έχουν γράψει και άλλοι 'κομήτες' του συγκεκριμένου topic και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που γράφετε όλοι εσείς την ίδια άποψη πάνω από 1,5 χρόνο τώρα. Στο μεταξύ όμως πιθανότερο είναι να μας έχουν 'χρεωκοπήσει' όλους από δεκάδες άλλες μεριές, πριν καν ασχοληθούν με το κάθε υγραέριο. Αν κάποια στιγμή του χρόνου, στην 7η δόση του δανείου, μπει κι ένα ακόμη οριζόντιο χαράτσι 1000 ευρώ ('τέλος αυτοκινήτων'), σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων, με την ίδια ακριβώς γελοία δικαιολογία με εκείνη του τέλους των ιδιοκτητών ακινήτων ('ελάχιστο ασφάλιστρο κινδύνου' έναντι της πιθανότητας χρεωκοπείας), να δούμε πόσο θα ασχολούμαστε αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης θα παραμείνει στα 200 ευρώ/μετρικό τόνο ή θα εξισωθεί με εκείνον της βενζίνης...
Μπορεί εσύ να τη γλύτωσες φέτος που δεν πλήρωσες ειδική εισφορά μια και ο κινητήρας σου δεν είναι πάνω από 1929cc αλλά πώς θα σου φαινόταν αν του χρόνου η ειδική εισφορά έμπαινε με κριτήριο την εργοστασιακή τιμή του αυτοκινήτου; (...που μεταξύ μας θα ήταν πολύ δικαιότερο!)
ΥΓ: φυσικά και δεν κατακρίνω την μετατροπή του 'υγραερίου' σαν μετατροπή, όμως να μην λέμε μόνο τα καλά, αλλά και τα κακά. Όπως πχ να γράψουμε κάποια στιγμή (δεν είναι ντροπή ξέρεις! ) ότι εν γνώση σου ξέρεις πως κάνοντας αυτή τη μετατροπή ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ (όπως και με οποιαδήποτε μετατροπή - πχ βάζοντας 'πρόγραμμα' για αύξηση ιπποδύναμης). Το αν μετά εσύ κάνεις ασφάλιση στον κινητήρα σου είναι άλλο θέμα και σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε είτε έχει εργοστασιακή εγγύηση είτε όχι. Κανείς δεν είπε ότι βάζοντας νίτρο, κράτησε την εργοστασιακή εγγύηση ή ότι είναι 100% ασφαλές για τον κινητήρα χωρίς κανένα σύμπτωμα για τον κινητήρα γιατί...βρήκε αντιπροσωπεία που του το τοποθέτησε ή βρήκε ότι η εταιρία που πουλάει το κιτ δίνει και στην χ-ψ-ω κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων. (χρησιμοποιώ το παράδειγμα του 'νίτρο' γιατί απλώς είναι ακραίο και εύκολα αντιληπτό)
ΥΓ2: αυτό που δε μου αρέσει είναι ότι αναφέρετε την υγραεριοκίνηση σα να είναι η λύση για να 'καις λιγότερο' και χωρίς να έχει αρνητικά αποτελέσματα και παρενέργειες (πχ μειωμένη διάρκεια ζωής κινητήρα). Είναι ντροπή άραγε να κάνεις μία επιλογή που έχει και αρνητικές επιπτώσεις?
Τα λες αυτά γιατί προφανώς δεν έχεις διαβάσει παλιότερα μηνύματά μου σχετικά με τα προβλήματα που εγώ αντιμετώπισα, από την εγκατάσταση που έκανα, όχι εδώ, αλλά σε έμπειρο εγκαταστάτη του εξωτερικού, επίσημο αντιπρόσωπο του κατασκευαστή του κινητήρα που φοράω και εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του συστήματος υγραεριοκίνησης που έβαλα.
Όχι μόνο δεν τα έκρυψα, αλλά φρόντισα να παρουσιάσω αναλυτικά (με μεγαλύτερα σε μέγεθος μηνύματα από το δικό σου) με λεπτομέρειες τα πάντα, προκειμένου να γνωρίζουν πολλοί τα προβλήματα που ενδεχομένως παρουσιαστούν, ειδικά σε βελτιωμένα αυτοκίνητα. Τα ίδια θα μπορούσαν να είχαν γίνει και με όποια επιμέρους βελτίωση είχα κάνει στο παρελθόν. Δεν έτυχε εκεί και έτυχε στο υγραέριο. Αλλά λύθηκαν κι εκεί τα προβλήματα, με τις απαραίτητες αλλαγές μπεκ και νέο λογισμικό. Λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζεται γνώση από αυτούς που εμπιστευόμαστε και χρόνος & χρήμα από μας. Και πάλι κάτι δεν είναι 100% εγγυημένο και η αξιοπιστία κάθε κατασκευαστή συστήματος υγραεριοκίνησης δοκιμάζεται μέρα με τη μέρα συνεχώς και κάποιοι ξεχωρίζουν, όπως ακριβώς γίνεται και με διάφορους βελτιωτικούς οίκους.
Για την εργοστασιακή εγγύηση, έχω γράψει παραπάνω οτι δεν ισχύει πάντα αυτό που λες. Σίγουρα παίζει ρόλο και η γεωγραφική κάλυψη της όποιας εγγύησης προσφέρει το εργοστάσιο, ο αντιπρόσωπος, ο εγκαταστάτης, η ασφαλιστική εταιρεία, κλπ. Καλό είναι να μην γενικεύουμε γιατί υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και πολλά ψιλά γράμματα. Επίσης στην πράξη φαίνεται οτι η Ελλάδα δεν υπολογίζεται οτι είναι στην Ευρώπη και ανεξάρτητα τι λένε κάποια prospectus, εδώ μπορεί να ισχύουν άλλα. Όχι πάντα, αλλά κάποιες χρονικές περιόδους, από κάποιους από τους αντιπροσώπους ειδικά εκείνους των συστημάτων υγραεριοκίνησης.
Τελειώνω γράφοντας οτι υπάρχουν αρκετές αναφορές από χρήστες υγραεριοκίνητων αυτοκινήτων με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς κανένα πρόβλημα στον κινητήρα τους.