Navigation

    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    C
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 0
    • Topics 0
    • Posts 2661
    • Best 0
    • Groups 0

    Posts made by coyot

    • RE: Δημοψήφισμα...

      Το ποστάρω και εδώ, προς ενημέρωση:

      Επιστολή - βόμβα Χρυσόγονου κατά Τσίπρα

      http://www.kathimerini.gr/821432/articl ... ata-tsipra

      Επιστολή - βόμβα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σύμφωνα με την οποία ο κ. Χρυσόγονος ενημερώνει πως είχε ήδη προειδοποιήσει με επιστολή του στις 19 Μαρτίου του 2015 τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τις ολέθριες συνέπειες», τονίζοντας πως «έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του 'προγράμματος της Θεσσαλονίκης', βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

      Συγκεριμένα ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του μπλογκ πως με μεγάλη του λύπη υποχρεώνεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών. Στην επιστολή εκείνη προέβλεπα τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις, ότι 'η 'λύση' της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται.', ότι '.νομισματικό 'έμφραγμα' θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ', ότι 'η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση' και ότι 'Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε'».
      Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
      Κώστας Χρυσόγονος
      Ευρωβουλευτής-Μέλος Κ.Ε.
      Βρυξέλλες, 19.3.2015
      Προς
      -τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σ. Α. Τσίπρα
      -τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σ. Ι. Δραγασάκη
      -τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη
      -τον Γραμματέα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ σ. Τ. Κορωνάκη
      -τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σ. Π. Λαφαζάνη
      -τον Υπουργό Υγείας σ. Π. Κουρουμπλή

      Σύντροφοι,
      η πάροδος σχεδόν δύο μηνών από τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτρέπει μια πρώτη αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και των προοπτικών για τη χώρα, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της με τους δανειστές της. Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω σκέψεις μου αναφορικά με τα ζητήματα αυτά:

      1. Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του 'προγράμματος της Θεσσαλονίκης', βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στο δίμηνο αυτό υπενθυμίζω ότι βρεθήκαμε αναγκασμένοι να αφήσουμε κατά μέρος τις εξαγγελίες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, για 'σκίσιμο' των μνημονίων και/ή κατάργησή 'με ένα άρθρο' του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας κλπ. Αντί για αυτά, στα πλαίσια της 'συμφωνίας' της 20ης Φεβρουαρίου, γίνεται λόγος για βιωσιμότητα του υφιστάμενου χρέους και για αποφυγή μονομερών ελληνικών ενεργειών, τουλάχιστον εφόσον δεν παρουσιάζονται δημοσιονομικά ισοδύναμα. Από την πλευρά των δανειστών η μόνη ουσιαστική παραχώρηση ήταν η έμμεση και κάπως ασαφής υπόσχεσή τους για μείωση του ύψους του απαιτούμενου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2015, αν και στην πραγματικότητα το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 3% (του ΑΕΠ) ήταν εξαρχής εμφανές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου και υλοποιούνταν το mail Χαρδούβελη). Το χειρότερο όμως είναι ότι δεχόμαστε ήδη, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από εκείνη των αγορών, μια πολυεπίπεδη πίεση (πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή) για να οδηγηθούμε σε μια, επί της ουσίας, άνευ όρων παράδοση και νέα πρόσδεση για σειρά ετών στο μνημονιακό άρμα.

      2. Είναι σαφές ότι το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα, αν υποθέσουμε ότι (θεωρητικός) στόχος του ήταν η επάνοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για να αναχρηματοδοτήσει από εκεί το χρέος προς τους δημόσιους πιστωτές, έχει αποτύχει. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ως χρεολύσια στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ ένα ποσό της τάξης των περίπου 60 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν από τα φορολογικά και άλλα εκτός δανείων έσοδα. Τα τελευταία μάλιστα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους του δημόσιου χρέους, αφού εκείνοι ανέρχονται σε ένα ποσό περίπου 6 δις ετησίως, δηλαδή η καταβολή τους από ίδιους πόρους προϋποθέτει ετήσια πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 3% του ελληνικού ΑΕΠ, πράγμα μάλλον ανέφικτο όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τις κεφαλαιαγορές, τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη ανέλθει σε απαγορευτικά (διψήφια) ποσοστά μετά τις εκλογές, ενώ ακόμα και στην καλύτερο περίοδο, την άνοιξη του 2014, τα ποσά που καταφέραμε να αντλήσουμε με την έκδοση των νέων ομολόγων ήταν μικρά (3 δις περίπου), για περιορισμένα χρονικά διαστήματα (3ετίας-5ετίας) και με υψηλά επιτόκια.

      3**. Η 'λύση' της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται.** Πρέπει πρώτα από όλα να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που οφείλουμε να αποπληρώσουμε, όπως εκτέθηκε, στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι προς το ΔΝΤ. Σ'αυτό συμμετέχουν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπους όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο. Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε.

      1. Μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε, για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί (εντελώς διαφορετικό το ζήτημα αν θα αποδεικνυόταν μακροπρόθεσμα επωφελής ή όχι για την εθνική οικονομία),** να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότης για να διαθέσει περίπου 20 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστον άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθεί η ισοτιμία της νέας δραχμής. Δεν νοείται και δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα σε 'σκληρό' ξένο νόμισμα (σημειωτέον ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, τα ελληνικά διαθέσιμα σε ξένα νομίσματα ανέρχονταν σε ένα ποσό της τάξης των 25 δις δολλαρίων περίπου).**
        Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση κράτους με 'νέο' εθνικό νόμισμα, όπου οι αγορές εύλογα δε θα το αποδέχονται για μια περίοδο πολλών μηνών, εωσότου φανεί πού θα ισορροπήσει η ισοτιμία του νομίσματος αυτού με τα υπόλοιπα. Ποσό της τάξης των 40 (20+20) δις ευρώ και μάλιστα υπό μορφή 'χορηγίας' και όχι δανείου (αφού η Ελλάδα θα έχει και επισήμως χρεοκοπήσει στις εξωτερικές της πληρωμές) δεν είναι σε θέση, ούτε καν θεωρητικά, να διαθέσει κανένα κράτος της υφηλίου εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη...Γερμανία (και πάντως όχι η Ρωσία, η οποία πιέζεται κατά δεινό τρόπο τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ήδη έπεσαν από τα 530 στα περίπου 380 δις δολλάρια, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου).

      2. Εφόσον θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κράτος-χρηματοδότης, η εκτύπωση δραχμών (η ίδια η εκτύπωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χαρτονομισμάτων θα αποτελούσε βέβαια τεράστιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά αυτό ας το υπερβούμε) δεν θα μας ωφελούσε σε τίποτα προς το εξωτερικό. Το νέο νόμισμα δε θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και συνεπώς θα μέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη δυνατότητα εισαγωγών, πράγμα που θα παρέλυε την οικονομική ζωή στη χώρα μας. Ακόμη χειρότερα, το νέο νόμισμα, δε θα γινόταν αποδεκτό ούτε στο εσωτερικό της χώρας, επειδή παρά πολλοί Έλληνες έχουν αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα ευρώ σε φυσική μορφή (η νομισματική κυκλοφορία από περίπου 20 δις ευρώ στη μορφή αυτή προ κρίσης τώρα πρέπει να πλησιάζει περίπου τα 50). Έτσι οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα συνέχιζαν να γίνονται κατά μεγάλο μέρος με τα (απαγορευμένα πια) ευρώ στη 'μαύρη αγορά', δηλαδή στην παραοικονομία η οποία θα έπαιρνε εφιαλτικές διαστάσεις, προκαλώντας και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Η νέα δραχμή θα απέμενε ουσιαστικά να χρησιμοποιείται μόνο στις συναλλαγές με το κράτος. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να επιχειρηθεί καν η εκτύπωση δραχμών. Πιο λογικό, και λειτουργικά ισοδύναμο από πρακτική άποψη, θα ήταν να επιχειρήσουμε ένα by-pass στο νομισματικό 'έμφραγμα' (το οποίο θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ) εκδίδοντας κάποιας μορφής αναγκαστικό άτοκο ομόλογο ειδικού σκοπού και πληρώνοντας με αυτό μισθούς και συντάξεις (πχ μισθός 1500 ευρώ να καταβάλλεται κατά τα 2/3 σε μετρητά και κατά το 1/3 με ένα τέτοιο ομόλογο, που θα γινόταν αποδεκτό από το κράτος μετά τη λήξη του, δηλαδή μετά πχ από 1 ή 2 χρόνια, για την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ υποχρεώσεων). Παραδόξως, κάτι παρόμοιο φέρονται να πρότειναν και οι εκπρόσωποι των 'θεσμών' στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες! Είναι όμως φανερό ότι όποια κυβέρνηση επιχειρήσει τέτοιες ευρεσιτεχνίες θα προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ώστε η πτώση της να είναι θέμα (λίγου) χρόνου.

      3. Από νομική άποψη έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται ούτε με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου κράτους ούτε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κάποιο κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιχειρήσει να εκτυπώσει εθνικό νόμισμα, σε αντικατάσταση του ευρώ ή παράλληλα προς αυτό, τούτο θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγούσε σε επιβολή σε βάρος του προστίμου κατά το άρθρο 260 της ίδιας. Κατά τα άλλα όμως, από την οπτική γωνία της Ένωσης, η σχετική εθνική νομοθεσία δε θα ίσχυε και συνεπώς το κράτος θα παρέμενε θεωρητικά μέλος της ευρωζώνης. Εφόσον στη συνέχεια κατέρρεε η κυβέρνηση του κράτους-μέλους, η οποία επιχείρησε την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα, το κράτος θα επέστρεφε αναγκαστικά και πρακτικά στην ευρωζώνη. Με βάση τα υπάρχοντα σήμερα νομικά δεδομένα η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμφωνία όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών (άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είτε τροποποίηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προβλεφθεί τέτοιο ενδεχόμενο, και πάλι με ομοφωνία των κρατών μελών (άρθρο 48 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εφόσον όμως η πρόθεση αποχώρησης συνοδευθεί από στάση πληρωμών στο χρέος του συγκεκριμένου κράτους προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, είναι μάλλον απίθανο αυτά να καταλήξουν σε συμφωνία. Έτσι η αποχώρηση θα αποκτούσε νομικό κύρος μόνο αν επρόκειτο για αποχώρηση συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρερχόταν και μια ολόκληρη διετία από την υποβολή της αίτησης για αποχώρηση (άρθρο 50 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε όσο βαθμό ισχύει η διαπίστωση του συντρόφου Λαφαζάνη ότι η ευρωζώνη είναι 'γερμανική φυλακή', όποιος επιχειρήσει να αποδράσει θα αντιληφθεί ότι οι γερμανικές φυλακές είναι σχεδιασμένες και οργανωμένες έτσι ώστε οι αποδράσεις από αυτές να είναι σχεδόν αδύνατες (τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει βοήθεια από έξω).

      4. **Για τους λόγους που επισημάνθηκαν παραπάνω, η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους **(σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση.

      5. Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να εξαντλήσει όλα τα, πιθανά και μη, εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δοθεί βάρος και στη νομική πλευρά των ζητημάτων που θέτουν οι δανειστές και ειδικότερα στις ενδεχόμενες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου (οι παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος ουδόλως τους ενδιαφέρουν, αφού το θεωρούν δικό μας πρόβλημα και όχι δικό τους). Τούτο σημαίνει ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει από ελληνικής πλευράς να συμμετέχουν, εκτός από τους οικονομολόγους, και νομικοί εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ώστε να προβάλουν τις σχετικές 'ενστάσεις'. Π.χ. η Ελλάδα θεωρητικά και πρακτικά η τρόικα έχει 'καταδικασθεί' από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για σειρά παραβιάσεων της διεθνούς αυτής σύμβασης, που έχει συναφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω μνημονιακών μέτρων όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και άλλα. Πρέπει να επικαλεσθούμε με έμφαση τις σχετικές αποφάσεις προκειμένου να άρουμε τα μέτρα αυτά και γενικότερα να αντιτάσσουμε σε κάθε ευκαιρία την προστασία των κοινωνικών ιδίως δικαιωμάτων των Ελλήνων, τόσο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

      6. Η ακύρωση της υφιστάμενης μνημονιακής νομοθεσίας ή έστω ουσιώδους μέρους της είναι προφανές ότι προσκρούει και θα συνεχίσει να προσκρούει στη στείρα άρνηση των δανειστών. Εφόσον αποδεικνύεται αδύνατο να τους πείσουμε ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ωφελούν την ελληνική οικονομία, θα έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσουμε την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης επιπτώσεων (impact assessment mechanism) όλου αυτού του μνημονιακού οικοδομήματος και των επιμέρους στοιχείων του. Αυτός θα μπορούσε να είναι είτε ένας υφιστάμενος διεθνής οργανισμός (ΟΟΣΑ ή Συμβούλιο της Ευρώπης ή ίσως ΟΗΕ) είτε ένας συνδυασμός προσώπων διεθνούς κύρους (πχ νομπελίστες οικονομολόγοι) κοινής αποδοχής (Ελλάδας και δανειστών) μαζί με εκπροσώπους κάποιων τέτοιων, κατά τεκμήριο 'ουδέτερων', οργανισμών. Εάν από την αξιολόγηση προέκυπτε ότι συγκεκριμένα μέτρα αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους δανειστές να εμμείνουν στη διατήρησή τους.

      7. Επί της ουσίας, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, όπως εκτέθηκε στην παράγραφο 2, για χρεολύσια στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς νέα, τρίτη κατά σειρά, δανειακή σύμβαση (η οποία θα συνοδευόταν αναμφίβολα από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις) από έναν συνδυασμό πηγών. Η πρώτη θα μπορούσαν να είναι τα 10,9 δις ευρώ που έμειναν υπόλοιπο στο ΤΧΣ από τα προβλεπόμενα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κονδύλια. Το ποσό αυτό επιστράφηκε δυστυχώς με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στον ESM και προβλέφθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εφόσον αυτή απαιτηθεί στο μέλλον. Κεντρικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι να καταστούν τα χρήματα αυτά διαθέσιμα για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου στο ΔΝΤ και/ή την ΕΚΤ και μάλιστα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, παράλληλα με την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης (περίπου 7 δις, περιλαμβανομένων των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) και με κάποια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ακόμη και έτσι βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στην επόμενη τετραετία (δηλ. την πρώτη βουλευτική περίοδο) ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 30 ως 40 δις ευρώ. Η κάλυψή του χωρίς νέο καθαρό δανεισμό από δημόσιους πιστωτές είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

      8. Το ελληνικό δημόσιο πιέζεται από τους δανειστές του να προχωρήσει σε άμεση εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η οποία λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Για να αποφευχθεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αντιπροτείνει ένα σύνθετο σχήμα, με άξονα το ΤΑΙΠΕΔ, ως εξής: το Δημόσιο να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα αντικειμενικής αξίας και/ή μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων λογιστικής αξίας συνολικού ύψους κατά προσέγγιση 50 δισ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ να διαιρεθεί σε 250 εκατ. προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου, αξίας 100 ευρώ η καθεμιά, και μία κοινή μετοχή. Η μοναδική κοινή μετοχή παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου, ενώ οι προνομιούχες διατίθενται σε δημόσια εγγραφή με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (για να μη θιγεί η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος). Το προϊόν της εγγραφής (25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με σκοπό να περιορισθεί η προσφορά σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να γίνει εφικτή η δραστική μείωση των επιτοκίων και έτσι και η έκδοση σταδιακά νέων ομολόγων. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν εισφερθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιούνται σταδιακά, όταν επιτυγχάνεται για το καθένα δίκαιη τιμή (κατ' εκτίμηση της ελεγχόμενης από το ίδιο το Δημόσιο διοίκησης) και δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει βελτιωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με το τίμημα της εκποίησης θα γίνεται τμηματική επιστροφή κεφαλαίου στους προνομιούχους μετόχους, έως ότου εξοφληθούν για το σύνολο της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, οι οποίες τότε θα ακυρωθούν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (όσα δεν εκποιηθούν) επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο. Εναλλακτικά, αν το ελληνικό Δημόσιο προτιμά, θα μπορούσε να εξοφλεί σταδιακά τους μετόχους του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τα φορολογικά ή άλλα έσοδά του σε βάθος χρόνου, χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Με ένα παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί η γρήγορη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας χωρίς λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και να αποφευχθεί η αιχμαλωσία μιας τρίτης δανειακής σύμβασης.

      9. Για τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες και έως τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι, μεταξύ άλλων και στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε κάθε δυνατότητα για επαναφορά όλων των ζητημάτων προς κάθε κατεύθυνση.

      Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
      Κώστας Χρυσόγονος

      Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής του, ο κ. Χρυσογόνος προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, με την οποία τονίζει ότι η επιστολή του 'αποτελεί άσκηση του κατά το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώματός μου για έκφραση προσωπικής άποψης και δε θίγει -ούτε θα μπορούσε άλλωστε- το σεβασμό μου στις αποφάσεις του κόμματος που λαμβάνονται με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατά το άρθρο 2 του ίδιου Καταστατικού και τη δέσμευσή μου από αυτές'.


      Tο δικό μου σχόλιο: Οι άνθρωποι της ελληνικής αριστεράς, βαθειά φανατικοί, συμπλεγματικοί και ιδεοληπτικοί, κακομαθημένοι από την ελευθερία και την ευημερία μίας χώρας την οποία είχαν την πολυτέλεια να καθυβρίζουν και να συκοφαντούν επί 40 χρόνια, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα - και μάλιστα με τη διεθνή / διακρατική πραγματικότητα.
      Ετοιμάζονται εκ πεποιθήσεως να φέρουν τη χώρα 70 χρόνια πίσω, να προκαλέσουν μία εθνική καταστροφή για την οποία, κατ' αυτούς, θα φταίει ο εχθρός (!!!) που είναι κακός, άρα στ' αρχίδια τους.
      Είναι σαν να έλεγε ο εμετικός εσμός της μοιραίας κυβέρνησης βασιλοφρόνων το 1922 (που δικαίως εξετελέσθησαν στο Γουδί από τη Δημοκρατική Επανάσταση του Συνταγματάρχη Πλαστήρα), ότι για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, έφταιγαν οι ανάλγητοι Τούρκοι!

      Ίσως και τα νυν ψυχο-ΑΜΕΑ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (και εννοείται τα επίσης ψεκασμένα πρωτόζωα Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ και σία) να έχουν το τέλος των Τσαουσέσκου, αλλά τι θα έχει μείνει από την Ελλάδα;

      posted in Αντίλογος
      C
      coyot
    • RE: ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)

      Επιστολή - βόμβα Χρυσόγονου κατά Τσίπρα

      http://www.kathimerini.gr/821432/articl ... ata-tsipra

      Επιστολή - βόμβα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο** ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος**, σύμφωνα με την οποία ο κ. Χρυσόγονος ενημερώνει πως είχε ήδη προειδοποιήσει με επιστολή του στις 19 Μαρτίου του 2015 τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τις ολέθριες συνέπειες», τονίζοντας πως «έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του 'προγράμματος της Θεσσαλονίκης', βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

      Συγκεριμένα ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του μπλογκ πως με μεγάλη του λύπη υποχρεώνεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών. Στην επιστολή εκείνη προέβλεπα τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις, ότι 'η 'λύση' της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται.', ότι '.νομισματικό 'έμφραγμα' θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ', ότι 'η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση' και ότι 'Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε'».
      Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
      Κώστας Χρυσόγονος
      Ευρωβουλευτής-Μέλος Κ.Ε.
      Βρυξέλλες, 19.3.2015
      Προς
      -τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σ. Α. Τσίπρα
      -τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σ. Ι. Δραγασάκη
      -τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη
      -τον Γραμματέα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ σ. Τ. Κορωνάκη
      -τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σ. Π. Λαφαζάνη
      -τον Υπουργό Υγείας σ. Π. Κουρουμπλή

      Σύντροφοι,
      η πάροδος σχεδόν δύο μηνών από τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτρέπει μια πρώτη αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και των προοπτικών για τη χώρα, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της με τους δανειστές της. Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω σκέψεις μου αναφορικά με τα ζητήματα αυτά:

      1. Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του 'προγράμματος της Θεσσαλονίκης', βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στο δίμηνο αυτό υπενθυμίζω ότι βρεθήκαμε αναγκασμένοι να αφήσουμε κατά μέρος τις εξαγγελίες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, για 'σκίσιμο' των μνημονίων και/ή κατάργησή 'με ένα άρθρο' του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας κλπ. Αντί για αυτά, στα πλαίσια της 'συμφωνίας' της 20ης Φεβρουαρίου, γίνεται λόγος για βιωσιμότητα του υφιστάμενου χρέους και για αποφυγή μονομερών ελληνικών ενεργειών, τουλάχιστον εφόσον δεν παρουσιάζονται δημοσιονομικά ισοδύναμα. Από την πλευρά των δανειστών η μόνη ουσιαστική παραχώρηση ήταν η έμμεση και κάπως ασαφής υπόσχεσή τους για μείωση του ύψους του απαιτούμενου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2015, αν και στην πραγματικότητα το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 3% (του ΑΕΠ) ήταν εξαρχής εμφανές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου και υλοποιούνταν το mail Χαρδούβελη). Το χειρότερο όμως είναι ότι δεχόμαστε ήδη, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από εκείνη των αγορών, μια πολυεπίπεδη πίεση (πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή) για να οδηγηθούμε σε μια, επί της ουσίας, άνευ όρων παράδοση και νέα πρόσδεση για σειρά ετών στο μνημονιακό άρμα.

      2. Είναι σαφές ότι το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα, αν υποθέσουμε ότι (θεωρητικός) στόχος του ήταν η επάνοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για να αναχρηματοδοτήσει από εκεί το χρέος προς τους δημόσιους πιστωτές, έχει αποτύχει. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ως χρεολύσια στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ ένα ποσό της τάξης των περίπου 60 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν από τα φορολογικά και άλλα εκτός δανείων έσοδα. Τα τελευταία μάλιστα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους του δημόσιου χρέους, αφού εκείνοι ανέρχονται σε ένα ποσό περίπου 6 δις ετησίως, δηλαδή η καταβολή τους από ίδιους πόρους προϋποθέτει ετήσια πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 3% του ελληνικού ΑΕΠ, πράγμα μάλλον ανέφικτο όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τις κεφαλαιαγορές, τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη ανέλθει σε απαγορευτικά (διψήφια) ποσοστά μετά τις εκλογές, ενώ ακόμα και στην καλύτερο περίοδο, την άνοιξη του 2014, τα ποσά που καταφέραμε να αντλήσουμε με την έκδοση των νέων ομολόγων ήταν μικρά (3 δις περίπου), για περιορισμένα χρονικά διαστήματα (3ετίας-5ετίας) και με υψηλά επιτόκια.

      3.** Η 'λύση' της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται.** Πρέπει πρώτα από όλα να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που οφείλουμε να αποπληρώσουμε, όπως εκτέθηκε, στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι προς το ΔΝΤ. Σ'αυτό συμμετέχουν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπους όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο. Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε.

      1. Μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε, για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί (εντελώς διαφορετικό το ζήτημα αν θα αποδεικνυόταν μακροπρόθεσμα επωφελής ή όχι για την εθνική οικονομία), να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότης για να διαθέσει περίπου 20 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστον άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθεί η ισοτιμία της νέας δραχμής. Δεν νοείται και δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα σε 'σκληρό' ξένο νόμισμα (σημειωτέον ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, τα ελληνικά διαθέσιμα σε ξένα νομίσματα ανέρχονταν σε ένα ποσό της τάξης των 25 δις δολλαρίων περίπου).
        Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση κράτους με 'νέο' εθνικό νόμισμα, όπου οι αγορές εύλογα δε θα το αποδέχονται για μια περίοδο πολλών μηνών, εωσότου φανεί πού θα ισορροπήσει η ισοτιμία του νομίσματος αυτού με τα υπόλοιπα. Ποσό της τάξης των 40 (20+20) δις ευρώ και μάλιστα υπό μορφή 'χορηγίας' και όχι δανείου (αφού η Ελλάδα θα έχει και επισήμως χρεοκοπήσει στις εξωτερικές της πληρωμές) δεν είναι σε θέση, ούτε καν θεωρητικά, να διαθέσει κανένα κράτος της υφηλίου εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη...Γερμανία (και πάντως όχι η Ρωσία, η οποία πιέζεται κατά δεινό τρόπο τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ήδη έπεσαν από τα 530 στα περίπου 380 δις δολλάρια, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου).

      2. Εφόσον θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κράτος-χρηματοδότης, η εκτύπωση δραχμών (η ίδια η εκτύπωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χαρτονομισμάτων θα αποτελούσε βέβαια τεράστιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά αυτό ας το υπερβούμε) δεν θα μας ωφελούσε σε τίποτα προς το εξωτερικό. Το νέο νόμισμα δε θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και συνεπώς θα μέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη δυνατότητα εισαγωγών, πράγμα που θα παρέλυε την οικονομική ζωή στη χώρα μας. Ακόμη χειρότερα, το νέο νόμισμα, δε θα γινόταν αποδεκτό ούτε στο εσωτερικό της χώρας, επειδή παρά πολλοί Έλληνες έχουν αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα ευρώ σε φυσική μορφή (η νομισματική κυκλοφορία από περίπου 20 δις ευρώ στη μορφή αυτή προ κρίσης τώρα πρέπει να πλησιάζει περίπου τα 50). Έτσι οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα συνέχιζαν να γίνονται κατά μεγάλο μέρος με τα (απαγορευμένα πια) ευρώ στη 'μαύρη αγορά', δηλαδή στην παραοικονομία η οποία θα έπαιρνε εφιαλτικές διαστάσεις, προκαλώντας και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Η νέα δραχμή θα απέμενε ουσιαστικά να χρησιμοποιείται μόνο στις συναλλαγές με το κράτος. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να επιχειρηθεί καν η εκτύπωση δραχμών. Πιο λογικό, και λειτουργικά ισοδύναμο από πρακτική άποψη, θα ήταν να επιχειρήσουμε ένα by-pass στο νομισματικό 'έμφραγμα' (το οποίο θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ) εκδίδοντας κάποιας μορφής αναγκαστικό άτοκο ομόλογο ειδικού σκοπού και πληρώνοντας με αυτό μισθούς και συντάξεις (πχ μισθός 1500 ευρώ να καταβάλλεται κατά τα 2/3 σε μετρητά και κατά το 1/3 με ένα τέτοιο ομόλογο, που θα γινόταν αποδεκτό από το κράτος μετά τη λήξη του, δηλαδή μετά πχ από 1 ή 2 χρόνια, για την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ υποχρεώσεων). Παραδόξως, κάτι παρόμοιο φέρονται να πρότειναν και οι εκπρόσωποι των 'θεσμών' στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες! Είναι όμως φανερό ότι όποια κυβέρνηση επιχειρήσει τέτοιες ευρεσιτεχνίες θα προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ώστε η πτώση της να είναι θέμα (λίγου) χρόνου.

      3. Από νομική άποψη έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται ούτε με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου κράτους ούτε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κάποιο κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιχειρήσει να εκτυπώσει εθνικό νόμισμα, σε αντικατάσταση του ευρώ ή παράλληλα προς αυτό, τούτο θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγούσε σε επιβολή σε βάρος του προστίμου κατά το άρθρο 260 της ίδιας. Κατά τα άλλα όμως, από την οπτική γωνία της Ένωσης, η σχετική εθνική νομοθεσία δε θα ίσχυε και συνεπώς το κράτος θα παρέμενε θεωρητικά μέλος της ευρωζώνης. Εφόσον στη συνέχεια κατέρρεε η κυβέρνηση του κράτους-μέλους, η οποία επιχείρησε την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα, το κράτος θα επέστρεφε αναγκαστικά και πρακτικά στην ευρωζώνη. Με βάση τα υπάρχοντα σήμερα νομικά δεδομένα η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμφωνία όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών (άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είτε τροποποίηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προβλεφθεί τέτοιο ενδεχόμενο, και πάλι με ομοφωνία των κρατών μελών (άρθρο 48 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εφόσον όμως η πρόθεση αποχώρησης συνοδευθεί από στάση πληρωμών στο χρέος του συγκεκριμένου κράτους προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, είναι μάλλον απίθανο αυτά να καταλήξουν σε συμφωνία.** Έτσι η αποχώρηση θα αποκτούσε νομικό κύρος μόνο αν επρόκειτο για αποχώρηση συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση** και παρερχόταν και μια ολόκληρη διετία από την υποβολή της αίτησης για αποχώρηση (άρθρο 50 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε όσο βαθμό ισχύει η διαπίστωση του συντρόφου Λαφαζάνη ότι η ευρωζώνη είναι 'γερμανική φυλακή', όποιος επιχειρήσει να αποδράσει θα αντιληφθεί ότι οι γερμανικές φυλακές είναι σχεδιασμένες και οργανωμένες έτσι ώστε οι αποδράσεις από αυτές να είναι σχεδόν αδύνατες (τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει βοήθεια από έξω).

      4. **Για τους λόγους που επισημάνθηκαν παραπάνω, η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους **(σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση.

      5. Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να εξαντλήσει όλα τα, πιθανά και μη, εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δοθεί βάρος και στη νομική πλευρά των ζητημάτων που θέτουν οι δανειστές και ειδικότερα στις ενδεχόμενες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου (οι παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος ουδόλως τους ενδιαφέρουν, αφού το θεωρούν δικό μας πρόβλημα και όχι δικό τους). Τούτο σημαίνει ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει από ελληνικής πλευράς να συμμετέχουν, εκτός από τους οικονομολόγους, και νομικοί εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ώστε να προβάλουν τις σχετικές 'ενστάσεις'. Π.χ. η Ελλάδα θεωρητικά και πρακτικά η τρόικα έχει 'καταδικασθεί' από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για σειρά παραβιάσεων της διεθνούς αυτής σύμβασης, που έχει συναφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω μνημονιακών μέτρων όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και άλλα. Πρέπει να επικαλεσθούμε με έμφαση τις σχετικές αποφάσεις προκειμένου να άρουμε τα μέτρα αυτά και γενικότερα να αντιτάσσουμε σε κάθε ευκαιρία την προστασία των κοινωνικών ιδίως δικαιωμάτων των Ελλήνων, τόσο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

      6. Η ακύρωση της υφιστάμενης μνημονιακής νομοθεσίας ή έστω ουσιώδους μέρους της είναι προφανές ότι προσκρούει και θα συνεχίσει να προσκρούει στη στείρα άρνηση των δανειστών. Εφόσον αποδεικνύεται αδύνατο να τους πείσουμε ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ωφελούν την ελληνική οικονομία, θα έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσουμε την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης επιπτώσεων (impact assessment mechanism) όλου αυτού του μνημονιακού οικοδομήματος και των επιμέρους στοιχείων του. Αυτός θα μπορούσε να είναι είτε ένας υφιστάμενος διεθνής οργανισμός (ΟΟΣΑ ή Συμβούλιο της Ευρώπης ή ίσως ΟΗΕ) είτε ένας συνδυασμός προσώπων διεθνούς κύρους (πχ νομπελίστες οικονομολόγοι) κοινής αποδοχής (Ελλάδας και δανειστών) μαζί με εκπροσώπους κάποιων τέτοιων, κατά τεκμήριο 'ουδέτερων', οργανισμών. Εάν από την αξιολόγηση προέκυπτε ότι συγκεκριμένα μέτρα αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους δανειστές να εμμείνουν στη διατήρησή τους.

      7. Επί της ουσίας, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, όπως εκτέθηκε στην παράγραφο 2, για χρεολύσια στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς νέα, τρίτη κατά σειρά, δανειακή σύμβαση (η οποία θα συνοδευόταν αναμφίβολα από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις) από έναν συνδυασμό πηγών. Η πρώτη θα μπορούσαν να είναι τα 10,9 δις ευρώ που έμειναν υπόλοιπο στο ΤΧΣ από τα προβλεπόμενα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κονδύλια. Το ποσό αυτό επιστράφηκε δυστυχώς με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στον ESM και προβλέφθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εφόσον αυτή απαιτηθεί στο μέλλον. Κεντρικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι να καταστούν τα χρήματα αυτά διαθέσιμα για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου στο ΔΝΤ και/ή την ΕΚΤ και μάλιστα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, παράλληλα με την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης (περίπου 7 δις, περιλαμβανομένων των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) και με κάποια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ακόμη και έτσι βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στην επόμενη τετραετία (δηλ. την πρώτη βουλευτική περίοδο) ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 30 ως 40 δις ευρώ. Η κάλυψή του χωρίς νέο καθαρό δανεισμό από δημόσιους πιστωτές είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

      8. Το ελληνικό δημόσιο πιέζεται από τους δανειστές του να προχωρήσει σε άμεση εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η οποία λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Για να αποφευχθεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αντιπροτείνει ένα σύνθετο σχήμα, με άξονα το ΤΑΙΠΕΔ, ως εξής: το Δημόσιο να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα αντικειμενικής αξίας και/ή μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων λογιστικής αξίας συνολικού ύψους κατά προσέγγιση 50 δισ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ να διαιρεθεί σε 250 εκατ. προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου, αξίας 100 ευρώ η καθεμιά, και μία κοινή μετοχή. Η μοναδική κοινή μετοχή παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου, ενώ οι προνομιούχες διατίθενται σε δημόσια εγγραφή με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (για να μη θιγεί η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος). Το προϊόν της εγγραφής (25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με σκοπό να περιορισθεί η προσφορά σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να γίνει εφικτή η δραστική μείωση των επιτοκίων και έτσι και η έκδοση σταδιακά νέων ομολόγων. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν εισφερθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιούνται σταδιακά, όταν επιτυγχάνεται για το καθένα δίκαιη τιμή (κατ' εκτίμηση της ελεγχόμενης από το ίδιο το Δημόσιο διοίκησης) και δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει βελτιωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με το τίμημα της εκποίησης θα γίνεται τμηματική επιστροφή κεφαλαίου στους προνομιούχους μετόχους, έως ότου εξοφληθούν για το σύνολο της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, οι οποίες τότε θα ακυρωθούν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (όσα δεν εκποιηθούν) επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο. Εναλλακτικά, αν το ελληνικό Δημόσιο προτιμά, θα μπορούσε να εξοφλεί σταδιακά τους μετόχους του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τα φορολογικά ή άλλα έσοδά του σε βάθος χρόνου, χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Με ένα παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί η γρήγορη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας χωρίς λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και να αποφευχθεί η αιχμαλωσία μιας τρίτης δανειακής σύμβασης.

      9. Για τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες και έως τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι, μεταξύ άλλων και στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε κάθε δυνατότητα για επαναφορά όλων των ζητημάτων προς κάθε κατεύθυνση.

      Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
      Κώστας Χρυσόγονος

      Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής του, ο κ. Χρυσογόνος προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, με την οποία τονίζει ότι η επιστολή του 'αποτελεί άσκηση του κατά το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώματός μου για έκφραση προσωπικής άποψης και δε θίγει -ούτε θα μπορούσε άλλωστε- το σεβασμό μου στις αποφάσεις του κόμματος που λαμβάνονται με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατά το άρθρο 2 του ίδιου Καταστατικού και τη δέσμευσή μου από αυτές'.


      Tο δικό μου σχόλιο: Οι άνθρωποι της ελληνικής αριστεράς, βαθειά φανατικοί, συμπλεγματικοί και ιδεοληπτικοί, κακομαθημένοι από την ελευθερία και την ευημερία μίας χώρας την οποία είχαν την πολυτέλεια να καθυβρίζουν και να συκοφαντούν επί 40 χρόνια, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα - και μάλιστα με τη διεθνή / διακρατική πραγματικότητα.
      Ετοιμάζονται εκ πεποιθήσεως να φέρουν τη χώρα 70 χρόνια πίσω, να προκαλέσουν μία εθνική καταστροφή για την οποία, κατ' αυτούς, θα φταίει ο εχθρός (!!!) που είναι κακός, άρα στ' αρχίδια τους.
      Είναι σαν να έλεγε ο εμετικός εσμός της μοιραίας κυβέρνησης βασιλοφρόνων το 1922 (που δικαίως εξετελέσθησαν στο Γουδί από τη Δημοκρατική Επανάσταση του Συνταγματάρχη Πλαστήρα), ότι για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, έφταιγαν οι ανάλγητοι Τούρκοι!

      Ίσως και τα νυν ψυχο-ΑΜΕΑ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (και εννοείται τα επίσης ψεκασμένα πρωτόζωα Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ και σία) να έχουν το τέλος των Τσαουσέσκου, αλλά τι θα έχει μείνει από την Ελλάδα;

      posted in Αντίλογος
      C
      coyot
    • RE: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ...

      Εγώ εννοώ ίδιο σκατόδρομο από πλευράς προδιαγραφών, αλλά με το 1/3 της κίνησης, και δη σε φορτηγά.
      Χιλιόμετρα πολύ περισσότερα, χρόνος σίγουρα περισσότερος, βενζίνη σίγουρα περισσότερη, αλλά μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς το τι θα σου έρθει από απέναντι.

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ...

      Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
      Αθήνα - Λευκάδα
      Ποια είναι η πιο ξεκούραστη διαδρομή;
      https://www.google.gr/maps/dir/Α%C ... !3e0?hl=el

      Και όταν λέω πιο ξεκούραστη δεν εννοώ η πιο γρήγορη αλλά με τη λιγότερη ταλαιπωρία, πχ διαδρομή με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, πολύ στροφιλίκι και να μη μπορείς να ξεφύγεις αν σου τύχει κανά φορτηγό είναι πιο κουραστική από μία άλλη με περισσότερες λωρίδες και άνεση κίνησης έστω και μισής-μίας ώρας παραπάνω. Απ'ότι βλέπω όμως εδώ και οι δύο διαδρομές έχουν στροφιλίκι και 1/1 οπότε λογικά πάω για Ρίο

      Βραδύτερη αλλά ασφαλέστερη η από πάνω...

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: Νέα Μέλη - Καλωσήρθατε!

      Ο χρήστης italakias- έγραψε:
      Kαλησπεριζω το φορουμ.

      Της μάνας σου το μουνί!
      (Μη το παίρνεις προσωπικώς, απλώς δοκιμάζω το moderating)
      Φιλιά σε όλους.

      posted in Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις του Forum
      C
      coyot
    • RE: Η Παπαρήγα η καλή (περί ΚΚΕ)

      Παραθέτω τα κάτωθι, ώστε να μπορέσει να κλειδωθεί το παρόν τόπικ:

      http://www.youtube.com/watch?v=WIhBDJ_42uc
      συγκλονιστικότερη όλων η πρόβλεψη για την τρέχουσα κατάρρευση της χώρας, ως συνέπεια του κομμουνιστογεννούς λαϊκισμού (ο έτερος κομμουνιστής συνομιλητής στο τέλος της εκπομπής, υπερηφανεύεται ότι, ως συνεπής 'αγωνιστής' κατέβηκε στους δρόμους κατά του σχεδίου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα, βέβαια, να μη πάρει πλέον κανείς μας σύνταξη... )

      https://panosz.wordpress.com/2009/03/30 ... #more-6096
      (μερικά από τα πλέον καίρια αποσπάσματα του βιβλίου)

      Ο πραγματικός και ενάρετος αγωνιστής της αριστεράς, Τάκης Λαζαρίδης στον επίλογο του βιβλίου του, γράφει:

      «Οι ηγέτες της Αριστεράς, οι μεγάλοι ένοχοι για τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις που καταμάτωσαν την πατρίδα μας πριν από μισό και πλέον αιώνα, δεν τόλμησαν ποτέ να λαλήσουν την γλώσσα της αλήθειας πάνω στην οποία και μόνο μπορεί να οικοδομηθεί πραγματική εθνική ενότητα και ομοψυχία. Αδίστακτοι και απτόητοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πλαστογραφούν την ιστορική αλήθεια και να καπηλεύονται τους αγώνες και τις θυσίες των απλών αγωνιστών της Αριστεράς. Συνεχίζουν την μάταιη όσο και ανίερη προσπάθεια όχι μόνο να διατηρήσουν την 'διαχωριστική γραμμή' αλλά να την επεκτείνουν και ανάμεσα στους νεκρούς του Εμφυλίου! Αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φιέστας που διοργάνωσε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στην Μακρόνησο ο Μίκης Θεοδωράκης, συνεπικουρούμενος αμέριστα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ένας υπουργός της οποίας, δεν δίστασε να μιλήσει για 'θρίαμβο της δημοκρατίας και της ελευθερίας πάνω στον δεσποτισμό μιας αυταρχικής εξουσίας', προσβάλλοντας ευθέως όχι μόνο την ιστορική αλήθεια αλλά και την μνήμη του αρχηγού των Φιλελευθέρων Θεμ. Σοφούλη που προήδρευε της κυβέρνησης συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων. Κυβέρνησης που, στην διάρκεια του Εμφυλίου, εκπροσωπούσε την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού! Αντί επιλόγου, ας μου επιτραπεί να παραθέσω εδώ την ανοικτή επιστολή που θεώρησα χρέος μου να απευθύνω τότε στον Μίκη Θεοδωράκη.


      Στην φυλακή, Μίκη, είχα τον χρόνο να διαβάσω αρκετά, να σκεφτώ πολλά και να καταλάβω περισσότερα. Και μετά την φυλακή, διαπιστώνοντας την σκληρή πραγματικότητα στις χώρες του 'υπαρκτού σοσιαλισμού',βλέποντας τις αλλεπάλληλες λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες αυτές και τις ισάριθμες επεμβάσεις των σοβιετικών τανκς στους δρόμους της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και της Πράγας, κατάλαβα την φοβερή αλήθεια:

      Αγαπητέ Μίκη
      Προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων, είμαι υποχρεωμένος ευθύς εξ αρχής να δηλώσω την ταυτότητά μου. Είμαι παλιός συναγωνιστής σου στους αγώνες για 'λαϊκή δημοκρατία', 'ειρήνη' και 'σοσιαλισμό'. Καταδικασμένος σε θάνατο μαζί με τον Μπελογιάννη και εν συνεχεία τρόφιμος, επί δεκαπενταετία, των εγκληματικών φυλακών της χώρας. Ο πατέρας μου, ηγετικό στέλεχος του Κ.Κ.Ε., γραμματέας του Εργατικού Ε.Α.Μ. στην κατοχή, καταδικάστηκε για την αντιστασιακή του δράση σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Μάη του '43. Και η μητέρα μου καταδικάστηκε για την αντιστασιακή της δράση σε ισόβια δεσμά από βουλγαρικό στρατοδικείο και αργότερα, στην διάρκεια του Εμφυλίου, πέρασε και αυτή από την Μακρόνησο...
      Στην φυλακή, Μίκη, είχα τον χρόνο να διαβάσω αρκετά, να σκεφτώ πολλά και να καταλάβω περισσότερα. Και μετά την φυλακή, διαπιστώνοντας την σκληρή πραγματικότητα επεμβάσεις στις χώρες του 'υπαρκτού σοσιαλισμού', βλέποντας τις αλλεπάλληλες λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες αυτές και τις ισάριθμες των σοβιετικών τανκς στους δρόμους της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και της Πράγας, κατάλαβα την φοβερή αλήθεια: Ενώ νομίζαμε ότι πολεμούσαμε για τα ανώτερα ιδανικά της 'ελευθερίας', της 'δημοκρατίας' και του 'σοσιαλισμού', στην πραγματικότητα πολεμούσαμε και θυσιαζόμασταν για την επιβολή της στυγνής δικτατορίας των Ζαχαριάδη-Ιωαννίδη, για την μετατροπή της πατρίδας μας σε σοβιετικό προτεκτοράτο.

      Δεν μπορώ λοιπόν, Μίκη, να σε συγχαρώ για την φιέστα στην Μακρόνησο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια. Γιατί ενώ η πατρίδα μας έχει ζωτική ανάγκη από εθνική ενότητα και ομοψυχία, εσύ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί σου, επιμένετε να ξύνετε πληγές, επιμένετε να βρυκολακιάζετε ένα παρελθόν για το οποίο μόνο ντροπή μπορούμε να νιώθουμε. Πασχίζετε, για λόγους ευτελούς κομματικής σκοπιμότητας, να διαιωνίσετε ανύπαρκτες, πλέον, 'διαχωριστικές γραμμές'. Είναι, πράγματι, πρωτοφανείς οι αγριότητες που διέπραξαν οι αντίπαλοί μας στην Μακρόνησο. Όμως, οι αγριότητες, Μίκη, είναι νόμος του Εμφυλίου. Και σε αγριότητες δεν υστερήσαμε κι εμείς. Ας θυμηθούμε την Ελένη Γκατζογιάννη και τις άλλες μαρτυρικές μανάδες της Ηπείρου. Ας θυμηθούμε τον Χρήστο Λαδά. Κι ας μην ξεχνάμε τις βιαίως στρατολογημένες ανήλικες χωριατοπούλες που με το ζόρι βάζαμε να πολεμήσουν, με το ζόρι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν! Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι ποιος ευθύνεται για τις αγριότητες του Εμφυλίου, αλλά ποιος ευθύνεται για τον ίδιο τον Εμφύλιο και συνεπώς και για τις αγριότητές του. Και οι μεγάλοι ένοχοι, Μίκη, είμαστε εμείς. Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη κρίση της Ιστορίας. Και την κρίση αυτή έρχεται να επικυρώσει με τον πιο έγκυρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο ίδιος ο 'μεγάλος αρχηγός', ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο 'Χρονικό' του, που άρχισε να γράφει στην Πρωτομαγιά του 1966 (βλ. 'ΤΟ ΒΗΜΑ' 17-8-2003), χαρακτηρίζει 'κάλπικη' την άποψη ότι το ελληνικό αριστερό κίνημα παρασύρθηκε στον ένοπλο αγώνα από τους Άγγλους. Και απερίφραστα δηλώνει:

      'Στην πραγματικότητα οι Άγγλοι θέλαν να μας παρασύρουν στις δικές τους εκλογές για να επικυρώσουν έτσι κοινοβουλευτικά, 'λαϊκά', το καθεστώς που επέβαλαν με την ένοπλη επέμβασή τους και με τη Βάρκιζα'.

      Δεν μας έσπρωξαν λοιπόν οι Άγγλοι στον Εμφύλιο, Μίκη. Μόνοι μας μπήκαμε στο σφαγείο! 'Για να σώσουμε την τιμή του ΚΚΕ', καμαρώνει ο Ζαχαριάδης! Κάποια στιγμή Μίκη, αντί να θρηνούμε για τις αγριότητες του Εμφυλίου και να επιδιώκουμε 'ρεβάνς', αντί να παριστάνουμε τους κήνσορες και τους τιμητές, θα πρέπει να κρύψουμε το πρόσωπο από ντροπή και να κλάψουμε πικρά για το αδικοχυμένο αίμα των δικών μας αλλά και των αδελφών μας της άλλης πλευράς. Κι όμως, θα μπορούσες Μίκη να οργανώσεις μια πραγματικά εθνική γιορτή στην Μακρόνησο. Μία γιορτή εθνικής συναδέλφωσης και συμφιλίωσης. Όπου θα καλούσες να παραστούν όλοι. Και οι δικοί μας αλλά και οι 'άλλοι'. Οι συγγενείς της Ελένης Γκατζογιάννη και του Χρήστου Λαδά. Τα αδέλφια και τα παιδιά όχι μόνο των δικών μας μαχητών αλλά και των χιλιάδων ανδρών και αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού που έπεσαν στον Γράμμο και στο Βίτσι για να παραμείνει η χώρα μας ελεύθερη και δημοκρατική. Σ' αυτή την γιορτή, Μίκη, θα τραγουδούσαμε και θα κλαίγαμε μαζί, θα ταξιδεύαμε σ' έναν κόσμο αγάπης και αδελφοσύνης με τα φτερά της υπέροχης μουσικής σου. Κι όρκο βαρύ θα παίρναμε ότι ποτέ πια δεν θα σηκώναμε όπλα εναντίον αλλήλων. Σ' αυτή την γιορτή, Μίκη, θα μπορούσες να υψωθείς σε εθνική μορφή, σε πανελλήνιο σύμβολο ενότητας και συμφιλίωσης. Δεν το έπραξες. Προτίμησες να περιχαρακωθείς στο ιδεολογικό και πολιτικό γκέτο της χρεωκοπημένης και ανυπόληπτης Αριστεράς, αυτής που τόσες συμφορές προκάλεσε στον τόπο με την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πολιτική της. Δεν είναι κρίμα, Μίκη;

      Με βαθύτατη απογοήτευση

      Τάκης Λαζαρίδης


      Συνέντευξη στον Νίκο Θεοδώρου

      Έχω απέναντι μου σήμερα τον Τάκη Λαζαρίδη, έναν παλαιό αγωνιστή της Αριστεράς, ο οποίος ήταν στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ για πολλά χρόνια. Ο κ. Λαζαρίδης μιλάει για πρώτη φορά, για όλους και για όλα, μια και έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Έζησε διώξεις, έζησε από κοντά την ξενοκίνητη κομμουνιστική ανταρσία του 1946-49 και στη δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη το 1952, είκοσι χρονών τότε, καθόταν στο εδώλιο με τη στολή του στρατιώτη. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαζί με τους άλλους μελλοθάνατους κλείστηκε στην απομόνωση των Φυλακών Καλλιθέας, περιμένοντας το εκτελεστικό απόσπασμα. Στα τέλη Μαρτίου του 1952, εκτελέσθηκαν, μόνο ο Μπελογιάννης, ο Μπάτσης, ο Καλούμενος και ο Αργυριάδης. Το πρωί που πήγε να τους πάρει το εκτελεστικό απόσπασμα, ο επίτροπος διάβασε και το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο απονεμόταν χάρη στον Τάκη Λαζαρίδη λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Η θανατική καταδίκη μετατράπηκε για εκείνον σε ποινή ισόβιων δεσμών. Ο Τάκης Λαζαρίδης έχει γράψει μια σειρά βιβλίων για την 'θητεία' του στην αριστερά με ποιό χαρακτηριστικό το 'Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 'Πελασγός'.

      Γιατί λοιπόν «ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι» κ. Λαζαρίδη;
      Γιατί αν είχε κερδίσει η Αριστερά, το ΚΚΕ, θα είχαμε γίνει δεύτερη Αλβανία, γιατί όλες αυτές οι χώρες που προσδέθηκαν στο σοβιετικό άρμα, που πήγαν δηλαδή με τον Στάλιν, όλες οι χώρες κ. Θεοδώρου, έγιναν Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Ποια ήταν η συνέπεια για αυτές τις χώρες, τι γίνανε; Η συνέπεια για αυτές τις χώρες είναι, ότι μείνανε πενήντα χρόνια πίσω. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, μείνανε πενήντα χρόνια πίσω. Και αν εμείς είχαμε νικήσει, γιατί αυτό ήταν το πρόγραμμα του ΚΚΕ, θα είχαμε γίνει νέα Αλβανία. Δηλαδή θα μας ευχαριστούσε να ήμασταν σήμερα Αλβανία, θα το θέλαμε;

      Τι ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος; Ήταν Έλληνες, ήταν Σλάβοι, πότε και που οργανώθηκε, που εξοπλίστηκε;
      Λοιπόν ο ΔΣΕ αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες. Ένα μέρος του ήταν Σλαβομακεδόνες. Αυτοί που αποτελούσαν τον ΔΣΕ και πάλευαν, είχαν το όραμα για μια Ελλάδα σοσιαλιστική, αυτό ήταν το όραμα. Πολεμούσαν δηλαδή, έχοντας πλήρη βεβαιότητα ότι αγωνίζονται για το καλό της Ελλάδος και αυτή την βεβαιότητα είχα και εγώ, όπως και όσοι σαν και μένα κομμουνιστές. Με την διαφορά, ότι ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε με εντολή και διεξήχθη από τους Σοβιετικούς, οι οποίοι Σοβιετικοί μαζί με τους Βουλγάρους, τους Αλβανούς κτλ, οι οποίοι τότε ήταν μια ομάδα εξόπλιζαν και στήριζαν τον ΔΣΕ. Χωρίς αυτή την βοήθεια, χωρίς αυτό το στήριγμα, ο ΔΣΕ δεν μπορούσε να πολεμήσει, όχι τρία χρόνια που πολέμησε, αλλά ούτε τρεις ημέρες.

      Ο ΔΣΕ που οργανώθηκε κ. Λαζαρίδη και που εξοπλίστηκε; Στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στο Μπούλκες; Ποια είναι η αλήθεια;
      Ο Δημοκρατικός Στρατός ξεκίνησε καταρχής από δω από το εσωτερικό, αυτό είναι σίγουρο δηλαδή, με ανθρώπους καταδιωκόμενους, γιατί είχαμε πολλούς καταδιωκόμενους τότε και γενικά αριστερούς οι οποίο θέλανε να βγούνε να πολεμήσουνε για την ελευθερία της Ελλάδος. Για μας τότε εχθρός, ήτανε οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, ο μοναρχοφασισμός κλπ, να πολεμήσουμε. Αλλά από κει και πέρα, οι ΔΣΕ ενισχύθηκε με πολλούς κομμουνιστές οι οποίοι είχαν καταφύγει τότε στο Μπούλκες και ενισχύθηκαν παρά πολύ στρατιωτικά, υλικά, οικονομικά από τον σοβιετικό συνασπισμό. Δηλαδή την Ρωσία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία κτλ. Χωρίς την στήριξη και βοήθεια των παραπάνω, τον σοβιετικό συνασπισμό δηλαδή, ο ΔΣΕ δεν μπορούσε να αντισταθεί και όταν ο ΔΣΕ τα έβλεπε σκούρα, χωνότανε εκεί μέσα και αναδιοργανώνονταν και εκεί είχε και νοσοκομεία, εκεί είχε και την στήριξη, εκεί είχε τα πάντα. Δηλαδή κ. Θεοδώρου είναι σίγουρο ότι αν δεν μας στήριζαν αυτοί, ο Δημοκρατικός Στρατός δεν θα μπορούσε να σταθεί.

      Πατρίδα ελεύθερη, ή πατρίδα υποταγμένη στο σοβιετικό μπλόκ; Η άλλη πλευρά, πατρίδα ελεύθερη, ή πατρίδα υποταγμένη στην Αγγλία και στην Αμερική;
      Όχι, όχι, Πατρίδα ελεύθερη, αλλά συνασπισμένη και ενωμένη με το σοβιετικό μπλόκ, το οποίο κατά την γνώμη μας τότε, ήταν το κράτος, η εξουσία, των αγροτών - εργατών. Δηλαδή πιστεύαμε τότε, ότι εκεί υπήρχε η τέλεια Δημοκρατία, είχε ανεβεί στην εξουσία η εργατιά με την αγροτιά, οικοδομούσανε μια νέα κοινωνία και συνεπώς το να' μασταν μαζί και εμείς ήταν το καλύτερο. Δηλαδή τα ιδανικά μας ήταν τότε, ελεύθερη, ανεξάρτητη, ευτυχισμένη Ελλάδα. Και ότι θα ήμασταν στο σοβιετικό συνασπισμό για μας δεν θεωρούσαμε ότι ήταν εξάρτηση. Ήταν σαν να ήμασταν μια οικογένεια όλοι μαζί, οι οποίοι αγωνιζόμασταν για ένα σκοπό. Ποιό; Την πανανθρώπινη την λευτεριά, να εγκαθιδρυθεί σοσιαλισμός σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι το καλύτερο να είμαστε όλοι αδέλφια, να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Υπάρχει καλύτερο ιδανικό;

      Ποια ήταν τα καθοριστικά λάθη του ΚΚΕ, τότε;
      Το καθοριστικό λάθος του ΚΚΕ είναι ότι πιστεύοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδος, της Ελλάδος, ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές των Σοβιετικών, δεδομένου ότι το ΚΚΕ και οι ηγέτες του ΚΚΕ πάντοτε, ήσαν διορισμένοι από τους Σοβιετικούς. Ο Ζαχαριάδης, κ.α. δηλαδή αυτά είναι, δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει κ. Θεοδώρου ή έχεις ακούσει: είναι γεγονός ομολογημένο από όλους και γραμμένο από όλους, ότι και ο Ζαχαριάδης ήταν διορισμένος και εν συνέχεια οι άλλοι ηγέτες που ήρθανε μετά, Κολιγιάννης, Παρτσαλίδης, Ιωαννίδης, όλοι αυτοί ήσαν διορισμένοι από τους Σοβιετικούς και θεωρούσαν ύψιστο χρέος τους να εκτελούν τις εντολές των Σοβιετικών, διότι πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο, θα κάναμε μια Ελλάδα, ελεύθερη, σοσιαλιστική, ευτυχισμένη κτλ, με καλές προθέσεις δηλαδή, αλλά προς την κόλαση.

      Ποια η στάση του ΚΚΕ διαχρονικά για το Μακεδονικό ζήτημα; Τι λέγανε τότε στην 5η ολομέλεια;
      Διαχρονικά το ΚΚΕ, επειδή όπως σας είπα πάντοτε στήριζε και εφάρμοζε την πολιτική του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος με επικεφαλής την Σοβιετική Ένωση, πάντοτε λοιπόν και στο Μακεδονικό είχε μπερδεμένες θέσεις. Τη μια υποστήριζε την θέση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ότι η Μακεδονία είναι βουλγαρική, σερβική κτλ. Κι' όντως το ΚΚΕ παρά πολλές φορές στα συνέδρια έπαιρνε αυτή τη θέση, ότι η Μακεδονία είναι σερβική, βουλγαρική, ανεξάρτητη. Δηλαδή ανεξάρτητη Μακεδονία η οποία να ανήκει στη Βουλγαρία, ή στην Γιουγκοσλαβία κτλ. Και στην 5η Ολομέλεια ο Ζαχαριάδης, επειδή τότε ο ΔΣΕ, έπασχε πάρα πολύ από εφεδρείες, ο ΔΣΕ δεν είχε εφεδρείες και δεν είχε εφεδρείες διότι ο λαός δεν στήριζε τον ΔΣΕ δεν είχε την δυνατότητα να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες, γι' αυτό στην 5η Ολομέλεια ο Ζαχαριάδης έριξε το σύνθημα, ότι αν νικήσουμε, οι Μακεδόνες θα δουν τα όνειρα τους να εκπληρώνονται, δηλαδή ανεξάρτητη Μακεδονία, δηλαδή αποχωρισμός της Μακεδονίας από την Ελλάδα.

      Υπάρχει σχέση του κομμουνισμού με τους Εβραίους; Ο ιδρυτής του ΚΚΕ ο Αβράαμ Μπεναρόγια ήταν Εβραίος; Είναι αλήθεια αυτό;
      Ο Αβραάμ Μπεναρόγια ήταν στην Ελλάδα. Μέσα στο ΚΚΕ υπήρξανε εκτός από τους Έλληνες και διάφορες μειονότητες που κατοικούσαν εδώ πέρα: οι Σλαβομακεδόνες, οι Αρμένιοι, οι Τούρκοι, διάφοροι άλλοι και οι Εβραίοι. Δηλαδή μέσα στο κόμμα (ΚΚΕ) υπήρχαν και Εβραίοι, με την διαφορά ότι δεν ήταν αυτοί που είχαν την ηγετική δύναμη. Οι Εβραίοι, δεν ήταν επικεφαλής του ΚΚΕ και δεν επηρέαζαν αποφασιστικά την πολιτική του. Η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ ήταν Έλληνες, με τη διαφορά ότι ήταν όλοι τους εξαρτημένοι από τους Σοβιετικούς. Δηλαδή μην πιστεύουμε ότι οι Εβραίοι καθόριζαν την πορεία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, δεν είχαν τέτοια δύναμη.

      Ας πάμε τώρα στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ποιοι λάβανε μέρος; Ήταν ο Βελουχιώτης; Ήταν ο ΕΔΕΣ του Ζέρβα; Πήραν μέρος οι Άγγλοι; Η ανατίναξη της γέφυρας φάνηκε τελικά χρήσιμη, ή δεν είχε κανένα νόημα;
      Αυτή η ανατίναξη ήταν έργο καταρχήν των Άγγλων, χωρίς την παρουσία των οποίων, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Αυτοί φέρανε τα εκρηκτικά, αυτοί φέρανε τα σχέδια, αυτοί τους δυναμίτες, αυτοί ήταν οι ίδιοι που εκτέλεσαν το έργο. Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή τόσο του Ναπολέοντα Ζέρβα με τον ΕΔΕΣ, όσο και του Βελουχιώτη με τον ΕΛΑΣ. Εκεί υπήρξε μια πραγματική σύμπραξη από τις σπάνιες, γιατί πάντοτε αυτές οι δύο ομάδες ήταν αντιμαχόμενες. Ήταν αποτέλεσμα σύμπραξης, συνεργασίας αυτών των δύο οργανώσεων των αντιστασιακών. Τώρα, όσον αφορά εάν έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, γι' αυτό δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Λένε ότι βοήθησε πολύ, διότι καθυστέρησε πολύ τη μεταφορά πυρομαχικών προς την Μέση Ανατολή, απ' την άλλη μεριά λέγεται ότι ήταν κάπως καθυστερημένη, διότι ο αγώνας είχε ήδη κριθεί. Πάντως ήταν μια καλή αντιστασιακή πράξη, η οποία είχε ευρύτερη απήχηση σε όλη την Ευρώπη τότε.

      Πως λοιπόν οι νικητές του Εθνικού Στρατού τότε το 1946-49, σήμερα είναι στην αφάνεια, στο περιθώριο στην απομόνωση, ή στην φυλακή αξιωματικοί και ενώ αυτοί που ηττήθηκαν, το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, ο ΔΣΕ, το ΚΚΕ δηλαδή, είναι στην εξουσία;
      Εδώ στην χώρα μας αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Ενώ η Αριστερά ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης, νίκησε στο πεδίο της προπαγάνδας. Είναι παρά πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα. Κυριάρχησε ιδεολογικά η Αριστερά μετά τον εμφύλιο στην Ελλάδα, πέρασε όλες τις θέσεις για τον εμφύλιο, ότι για τον εμφύλιο, φταίξανε οι Άγγλοι, και οι Αμερικανοί κτλ, αυτοί μας οδήγησαν, αυτοί τα κάνανε όλα, ενώ στην ουσία ο εμφύλιος ήταν έργο των Σοβιετικών. Αλλά πέρασε όλες τις θέσεις της, μόνο που δεν κατάφερε να κυριαρχήσει και πολιτικά. Πολιτικά παράμεινε ένα μικρό κόμμα με ασήμαντη πολιτική δύναμη, αλλά ιδεολογικά κυριάρχησε. Φτάσαμε στο σημείο στο μεν Φλωράκη να αποδίδονται τιμές και οι του εθνικού στρατού να είναι όλοι στο περιθώριο. Δηλαδή, η φιλελεύθερη παράταξη, η δημοκρατική παράταξη, υποχώρησε κατά τρόπο επαίσχυντο στο πεδίο της προπαγάνδας και της ιδεολογίας, κατέθεσε τα όπλα και άφησε το ΚΚΕ να κυριαρχεί. Είναι χαρακτηριστικό δεν ξέρω αν το γνωρίζεις: έξω από την Καστοριά υπάρχει ένα μεγάλο νεκροταφείο, όπου είναι θαμμένοι πάρα πολλοί στρατιώτες του Εθνικού Στρατού. Και όταν πήγε ο Κ. Στεφανόπουλος ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιοδεία στην Καστοριά, του είπαν έλα, να αυτοί που πολέμησαν, αγωνίσθηκαν, θυσιάστηκαν, για να είσαι εσύ σήμερα Πρόεδρος Δημοκρατίας, διότι αν δεν θυσιάζονταν αυτοί, δεν θα ήσουν τώρα Πρόεδρος. Και ο Στεφανόπουλος είπε όχι, να μη ξύνουμε πληγές, δηλαδή ξύνουμε πληγές όταν αποδίδουμε τιμές σε αυτούς που πέσανε για να είμαστε ελεύθεροι σήμερα εμείς και να είσαι εσύ Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και δεν ξύνουν πληγές αυτοί οι άλλοι οι οποίο συνεχώς διοργανώνουν μνημόσυνα, τελετές για τον ΔΣΕ;

      Μέχρι το 1989 ήξερα ότι αυτό που έγινε το 1946-49 ήταν Συμμοριτοπόλεμος. Μετά ο Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός έφτιαξε νόμους και τον βάπτισε εμφύλιο. Ένας νέος λοιπόν, κ. Λαζαρίδη που τον ενδιαφέρει η αλήθεια, η ιστορική αλήθεια και δεν έχει ζήσει τα γεγονότα τότε, τι να πιστέψει; Τι ήταν τελικά, συμμοριτοπόλεμος ή εμφύλιος; Διότι η ιστορία και η αλήθεια δεν έχουν ιδεολογία και δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα.
      Ήταν πόλεμος όπου σκοτώνονταν Έλληνες, άρα εμφύλιος, με την διαφορά ότι ήταν ξενοκίνητος. Ήταν ξενοκίνητη ανταρσία. Αν θες εγώ να την περιγράψω με δύο λόγια, ήταν μια ξενοκίνητη ανταρσία, στην οποία ανταρσία σκοτώνονταν μεταξύ τους Έλληνες με ευθύνη του ΚΚΕ.

      Ποια είναι η στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για το Κυπριακό και για την Μακεδονία;
      Κοίταξε να δεις, για το Κυπριακό και για τα Σκόπια τώρα συμβαίνει να έχω διαφορετικές αντιλήψεις. Για μεν το Κυπριακό πιστεύω ότι καταστρέψαμε την Κύπρο από λάθη δικά μας, για δε το Μακεδονικό, τα Σκόπια κτλ, η γνώμη μου είναι ότι σκιαμαχούμε, δηλαδή δίνουμε έναν πόλεμο χωρίς νόημα.

      Δηλαδή μόνο και μόνο για ψήφους;
      Όχι, όχι απλώς διότι αυτό επιτάσσει μια στενή εθνικιστική αντίληψη, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Λοιπόν είναι μεγάλο το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι τους Σκοπιανούς μπορούσαμε να τους πάρουμε από το χεράκι, σαν μικρά παραστρατημένα αδέρφια και να τα οδηγήσουμε δίπλα μας κοντά, μας να τα κατακτήσουμε οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, όπως ήδη τα έχουμε κατακτήσει οικονομικά, δεν ξέρω αν ξέρεις. Αυτή τη στιγμή σπαταλούμε πολύ μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, δίνοντας ένα πόλεμο χωρίς λόγο. Δηλαδή εμφανίζονται τώρα η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή να φοβάται από ένα ασήμαντο πράγμα. Εμφανίζεται δηλαδή ο ελέφαντας να τρομάζει από τις κραυγές ενός ποντικού.

      Το ποντίκι όμως έχει την Αμερική στο πλευρό του.
      Θα φτάσουμε και εκεί. Γιατί η Αμερική θα θυσίαζε την συμμαχία με την Ελλάδα, μια χώρα η οποία έχει και δυναμικό, οικονομικό πολιτικό κτλ., για να στηρίξει μια χούφτα ανθρώπους οι οποίο είναι ένα μείγμα, Σλάβοι, Αλβανοί, Αρμένιοι, Τούρκοι και δε ξέρω εγώ τι άλλο; Γιατί ντε και καλά θεωρούμε ότι αυτό είναι υποκίνηση των Αμερικανών, από την στιγμή που με το όνομα Μακεδονία τους έχουν αναγνωρίσει 125 χώρες, μεταξύ των οποίων όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου; Δηλαδή σε τι φταίνε οι Αμερικανοί που στηρίζουν και αυτοί την άποψη που μπορούν να έχουν ένα όνομα όπως το θέλουνε, αφού όλοι αυτοί η πολιτισμένη ανθρωπότητα, η διεθνής κοινότητα τους έχει αναγνωρίσει, έτσι δεν είναι;

      Για το ΑΚΕΛ ποια η άποψή σας; Για το Κυπριακό τότε, ακολουθούσε την γραμμή Ζαχαριάδη;
      Το ΑΚΕΛ έκανε τα λάθη που ήταν επόμενο να κάνει ως τμήμα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Το ΑΚΕΛ ενώ μπορούσε τώρα πρόσφατα με το Σχέδιο Ανάν, να βοηθήσει να βρεθεί μια λύση, δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Παλαιότερα είχε μια μπερδεμένη γραμμή επί Εζεκία. Στην ΕΟΚΑ δεν υπήρχε μια ξεκαθαρισμένη γραμμή. Πολεμούσε το ΑΚΕΛ υποτίθεται ενάντια στους Αμερικάνους, Άγγλους, κλπ. Και απέρριπτε όλα τα σχέδια που υπέβαλαν τότε για το Κυπριακό όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Δηλαδή εμείς δεν απορρίψαμε μόνο το σχέδιο Ανάν, η Κύπρος και οι Έλληνες μαζί, φυσικά και το ΑΚΕΛ μαζί, απέρριψαν κατά καιρούς όλα τα σχέδια που προωθούσαν οι μεγάλες δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα, σχέδια που είχαν υποβληθεί για την επίλυση του Κυπριακού. Όλα αυτά απορρίφθησαν και απορρίφθησαν και με ευθύνη και του ΑΚΕΛ, το οποίο δυστυχώς και αυτό δεν έπαιζε τον ρόλο που έπρεπε να παίζει.

      Τι ήταν ο Βελουχιώτης κ. Λαζαρίδη; Ήρωας ή σφαγέας; Ποιο ήταν το τέλος του;
      Ο Βελουχιώτης καταρχής ήταν ένας αντιστασιακός. Ένας ηγέτης στρατιωτικός, αντιστασιακός, ο οποίος πραγματικά έπαιξε ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της αντίστασης στην Ελλάδα. Και γι' αυτό τον λόγο είναι άξιος κάθε τιμής, ως αντιστασιακός ηγέτης. Διότι τότε έπρεπε να πολεμήσουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διώξουμε τους Γερμανούς, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Αυτό έπρεπε να γίνει. Στο θέμα αυτό έπαιξε ηγετικό ρόλο ο Βελουχιώτης, με την διαφορά ότι ο Βελουχιώτης και συλλογικά η ηγεσία του ΚΚΕ, πέρα από την αντίσταση κατά των Γερμανών, μόνιμο και σταθερό στόχο είχαν την κατάκτηση της εξουσίας μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Δηλαδή η αντίσταση δεν ήταν ο μοναδικός στόχος του ΚΚΕ και του Βελουχιώτη. Ήταν διπλός στόχος, ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Και αντίσταση για την απελευθέρωση της Ελλάδος και δημιουργία των προϋποθέσεων για να καταλάβουμε την εξουσία μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
      Γι' αυτό τον λόγο βλέπεις, από την μια μεριά λέγανε ελάτε όλοι να πολεμήσουμε, να ενωθούμε κατά των Γερμανών, από την άλλη μεριά όμως φωτιά και τσεκούρι σε όλους τους άλλους που δεν ήταν μαζί μας. Γι' αυτό και η δολοφονία του Συνταγματάρχου Ψαρρού και η διάλυση του Συντάγματος 5/42, γι' αυτό και η εξόντωση όλων των άλλων εθνικιστικών οργανώσεων και ομάδων και στην Πελλοπόνησο και στην Μακεδονία και αλλού, γι' αυτό και όλα αυτά τα εγκλήματα για τα οποία ευθύνονται το ΚΚΕ και η ηγεσία του, αλλά μεγάλο μέρος την ευθύνης φέρει και ο Βελουχιώτης. Μεγάλο μέρος ευθύνης για εγκλήματα που έγιναν εις βάρος Ελλήνων αγωνιστών, Ελλήνων πατριωτών, φέρει και ο Βελουχιώτης. Αυτή είναι η διπλή υπόστασή του: είναι αγωνιστής αντιστασιακός, αλλά είναι και ένας άνθρωπος που διέπραξε εγκλήματα εν ονόματι του τελικού σκοπού, ποιου; Το να κάνουμε την Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη σοσιαλιστική, ενταγμένη όμως στο σοβιετικό άρμα.

      posted in Αντίλογος
      C
      coyot
    • RE: Συμπεριφορές Αστυνομικών Λάθη και Σωστά! #4

      Αυτοί πάσχουν από το άλλο άκρο (το οποίο πρεσβεύει εδώ ο δύσμοιρος ΧΛ - ούτε στη χιτλερική νεολαία τόσο τυφλή πίστη στον κανόνα) :
      http://billmoyers.com/2013/12/09/the-cr ... yday-life/

      Εμείς εδώ όντως πάσχουμε από το εδώ, αντίθετο άκρο.
      Μέτρο;;;

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: Radar και πού βρίσκονται.

      Ο χρήστης kotsos4u έγραψε:
      Γυρισα απο ταξιδι Θεσ/νικη-Παργα και το αντιστροφο λογω διακοπων. Στο αμαξι πηγαινα αρκετα αμεριμνα και σε αρκετα σημεια στην Εγνατια κινουμουν με 10-20 χλμ πανω απο το οριο (τουνελ-κατηφορες) κλπ. Συναντησα καποιες καμερες αλλα δεν ξερω αν με εγραψαν. Επειδη εχω καταγχωθει γιατι στο γυρισμο πηγαινα και με 150 περιπου υπαρχει περιπτωση να μου ερθει προστιμο;

      (Σημειωτεον πως αναφερω 150 ενω το κοντερ του ibiza μοντελο 2000 εδειχνε 160 ενω το sygic που ειχα συνεχως εδειχνε 152 και πιστευω πως ειναι πιο ακριβες απο το κοντερ)

      Αν δεν αστράψει φλας από πίσω σου, δεν σε έχει γράψει.
      Συνήθως είναι ρυθμισμένες να φωτογραφίζουν στα +20 ή και +30 από το όριο (πάνω από τα +30 σου παίρνουν και το δίπλωμα )
      Μη μπερδεύετε τις (μικρές και εμφανείς) κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίες με τα (μεγάλα κουτιά) κάμερες μετά ραντάρ που είναι για ταχύτητα.

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

      Δεν ξέρω, μια φορά πέρασα

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

      Το 'χαμηλό απ' τη μάνα του' είναι εξ ίσου πονεμένη ιστορία με το χαμηλωμένο.
      Βλέπεις στο χάρτη ασφάλτινο επαρχιακό δρόμο, μόνο που αυτός διέρχεται και μέσα από χωριά, όπου θεωρείται συνέχεια του ασφάλτινου επαρχιακου δρόμου, και μες στο χωριό έχει τρελές φουρκέτες τσιμέντου (στο πρώην καλντερίμι) με τρελλά κάμπερ, όπου πιθανότατα να βρεις κάτω.
      Δοκίμασε να φύγεις από Καρπενήσι για Φουρνά, είναι καλά, αλλά χωρίς υπερβολές (έχω ξύσει προφυλακτήρα κάτω σε μυστήρια κάμπερ)

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις

      Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
      Μολις πριν λιγο το ειδα στην Εθνικη, ειναι λιγο on topic οπως και να το κάνεις:

      Αμα βρεθει και καποιος τραγουδιστης να λεγεται Φερόντος, θα κανονιστει συναντηση 4TF εκει!

      Της γνωστής οικογενείας φρένων... Και ωραία, και φρενούκλες:
      http://www.gossip-tv.gr/category/free-t ... E%BF%CF%85

      posted in Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
      C
      coyot
    • RE: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ...

      Ο χρήστης wantone έγραψε:
      Aθηνα-Κορινθος-Τριπολη-Καλαματα

      Υπαρχουν μπλοκα και ενεργες καμερες στην διαδρομή;

      Άγη έχει, αλλά υπάρχουν αρμοδιότεροι να σου πουν. Σε κάθε περίπτωση έχει προειδοποιητικές πινακίδες πριν κάθε σταθερή κάμερα, και φροντίζεις να μην είσαι πάνω από +30 από το όριο.

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ...

      Ο χρήστης tm έγραψε:
      επί του θέματος, ο από πάνω δρόμος μπορεί να είναι απόλαυση οδηγικά, αλλά αν πετύχεις 2-3 νταλίκες κονβόι, τελείωσες.

      ΔΕΝ είναι πια παντού απόλαυση, έχει πολλά κομμάτια broken tarmac, χάλι. Με φαρδύ πέλμα συντονίζεσαι ολόκληρος...
      Σε κάθε περίπτωση προτιμότερος από την Κορίνθου - Πατρών, κι εκεί αν πετύχεις (και εκεί ΘΑ πετύχεις) νταλίκες, πας καρότσα επί μακρόν

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: Πιστα Αιγινιου

      Ο χρήστης mirage έγραψε:
      Redneck?

      Sent from Corsair's brick

      Sure, man

      posted in Ελληνικοί Αγώνες
      C
      coyot
    • RE: Στ' άρματα, στ' άρματα εμπρός στον αγώνα... (Εξοπλισμοί)

      Δυστυχώς το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο σε μη εγγεγραμμένους στο you tube, που να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ανήλικοι
      Αν υπάρχει τρόπος, ας μου το στείλει κάποιος ως συνημμένο

      posted in Αντίλογος
      C
      coyot
    • RE: Πιστα Αιγινιου

      Εγώ θα προτιμούσα να λειτουργήσουν ή και να αγωνισθούν ατύπως εκεί ακόμη και εκσκαφείς και φορτηγά-τέρατα, με κινητήρες ντήζελ ή και μαζούτ, των 10.000 ίππων στις 1200 στροφές (αν υπάρχουν, κι αν δεν υπάρχουν τους φαντασιώνομαι) να ξερνάνε κατάμαυρο filth πάνω στα υποτιθέμενα κωλόπουλα των οικοφασιστών...
      Η πίστα του Αιγινίου αξιζει να λειτουργήσει
      α) ως φθηνο καταφύγιο των μη-αγωνιζομένων εραστιτεχνών
      β) ως η κόλαση των οικοφασιστών

      Τα πουλιά προφανώς δεν ενοχλούνται από το μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας, σε απόσταση αναπνοής...

      posted in Ελληνικοί Αγώνες
      C
      coyot
    • RE: Radar και πού βρίσκονται.

      Ο χρήστης plokami έγραψε:
      Άλλος ένας στη λίστα της Κρήτης:
      ..κλήση της τροχαίας για υπερβολική ταχύτητα (94χλμ/ώρα)

      Δεν είμαι υπερ της αυτοδικίας, αλλά αυτό το αίσχος πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπισθεί, εκτος από με πυρά ομαδόν;

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: Βενζίνη ώρα μηδέν!

      Να αναφέρω ότι με κατέκλεψαν στο βενζινάδικο Silk Oil στο δρόμο Δομοκού - Καρδίτσας, με το που κατεβαίνεις πια τις στροφές του Δομοκού και αρχίζει ο κάμπος (ακόμη εντος Νομού Φθιώτιδος πάντως, απ' ό,τι βλέπω).
      Πλήρωσα 31 λίτρα και ανάθεμα αν ήταν 22-23.
      Θα τηρηθείτε ενήμεροι...

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: Βενζίνη ώρα μηδέν!

      Ο χρήστης The Ace έγραψε:
      Συμπίεση δεν έχω μετρήσει και υποθέτω (με ερωτηματικό) ότι μπήκε η ΟΕΜ, γιατί πήγα σε εξουσιοδοτημένο (και δυστυχώς δεν ήμουν από πάνω να δω ιδίοις όμμασι)...Αν πάντως ξέρετε κανά τσακάλι σε PSA προς τα βόρεια (τριγύρω σε Αγ.Παρασκευή, Χαλάνδρι, Γέρακα) δώστε info μπας και βρούμε άκρη...

      Τσακάλλια σε Ρενώ και πιθανότατα στα υπόλοιπα γαλλικά (αν δεν μπορούν, θα στο πουν, είναι ξηγημένοι) είναι ο Ρόμβος στα Γλυκά Νερά, σε κάθετο της Λαυρίου αμέσως μετά από φούρνο, πηγαίνοντας από Αθήνα προς Παιανία.

      posted in Περί αυτοκίνησης
      C
      coyot
    • RE: ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]

      Οι καπνιστές έχουν πληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έξτρα νοσήλειά τους, διά του φόρου επί των προϊόντων καπνού. Από τα 4 ευρώ του πακέτου, τα 3 σχεδόν είναι φόρος, και πολύ σωστά.
      Η απαγόρευση ουσιών έχουμε δει που οδηγεί.
      Μόνη λύση η απόλυτη απαγόρευση διαφήμισης.
      Edit: Εξ άλλου κανείς δεν εθίζεται συνειδητά. Όλοι νομίζουν πως απλώς δοκιμάζουν ή φλερτάρουν (με την όποια εθιστική ουσία) και μία μέρα βρίσκονται εξαρτημένοι. Κανείς δεν ξεκινά συνειδητά να πει 'θα γίνω καπνιστής / χασικλής / ηρωινομανής / κοκάκιας'.

      posted in Αντίλογος
      C
      coyot
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 133
    • 134
    • 1 / 134
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
      • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
      • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
      • ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
      • ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
      • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
    • VIDEO
      • 4TTV
      • ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
      • ΑΓΩΝΕΣ
      • CANDID CAMERA
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
      • ΛΕΞΙΚΟ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΔΟΚΙΜΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
      • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΑΓΩΝΕΣ
      • FORMULA 1
      • WRC
      • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ
      • ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
    • ΤΙΜΕΣ
    • 4T CLASSIC
      • ΜΟΝΤΕΛΑ
      • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
      • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
      • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
      • ΑΓΩΝΕΣ/ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ
      • ΠΩΛΗΣΕΙΣ
      • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
      • ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
    • 2ΤΡΟΧΟΙ
      • ΟΔΗΓΟΥΜΕ
      • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΑΓΩΝΕΣ
      • CLASSIC
    • ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ
    • MENU
    • ΤΙΜΕΣ
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • ΣΥΓΚΡΙΣΗ
    • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
    • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
    • ΚΟΚ

    logo footer

    coty











    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • FORUM
    4T FORUM
    4T LIBRARY
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ FORUM
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ 4TROXOI.GR
    Powered by nxcode.gr