-
Και ταξιδεύεις διαρκώς δεν διαπραγματευσε ούτε την δική σου ασφάλεια και φυσικά τρίτων. Η δεύτερη 4αδα σε χειμερινά είναι απαραίτητη. Αν όχι, τουλάχιστον έχει μαζί σου αλυσιδες πανιά και δεν ξέρω τι άλλο μονιμα στο αμάξι για 2-3 μήνες.
-
Το φρενάρισμα με τα 4εποχών ή χειμερινά ΄σε σύγκριση με τα θερινάειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι πολύ μεγάλο.
Με την φθορά του πέλματος στα χειμερινά μειώνεται κατακόρυφα η απόδοσή τους κάτι το οποίο δεν συμβάινει σε μεγάλο βαθμό με τα καλοκαιρινά.
Και εγώ έχω ακούσει πολλές φορές από άτομα που έχουν χειμερινά το καλοκαίρι, ότι πάω σιγά κλπ αλλά αυτό μπορεί με την ίδια λογική να επεκταθεί και στην ζώνη ή στο παιδί με το κάθισμά του.Δεν το θεωρώ σωστό.
Άλλωστε τα 4 εποχών ΔΕΝ είναι χειμερινά.Δεν έχουν το σήμα πάνω.Τα all weather είναι τα 4 εποχών και για χιόνι.
Ας ανεβάσω κα φώτο από τα δικά μου χειμερινά που μπήκαν τον πρηγούμενο μήνα.Μόνο σε χιονόνερο δοκιμάστηκαν στους 0 βαθμούς.Ο λόγος για τα BFGoodrich winter 2.Τα έβαλα επειδή έχουν πολύ καλή βαθμολογία στα τελευταία συγκριτικά.
-
Πιστεύετε ότι αν τα 4 εποχών είχαν καλές επιδόσεις στις υψηλές θερμοκρασίες οι εταιρείες δε θα το έλεγαν στα συγκριτικά τους τέστ; Θα διατυμπάνιζαν ότι έχουν φτιάξει το τέλειο λάστιχο που αντέχει παντού.
Η φράση 'πηγαίνω προσεκτικά το καλοκαίρι' είναι ψέμα. Είναι δυνατόν να οδηγείς σε αυτοκινητόδρομο καλοκαιριάτικα και να πηγαίνεις με 80; Δεν αντέχεις. -
Καλά μην υπερβάλετε, είχα για ένα χρόνο all season της Continental και το καλοκαίρι δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως θέμα, ούτε άλλαξα τρόπο οδήγησης, επίσης είχαν εξαιρετική συμπεριφορά στη βροχή και το χιόνι. Έδωσα το αυτοκίνητο έχοντας διανύσει 18χιλ χλμ με αυτά τα ελαστικά, τώρα αν αλλάζουν συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου δεν το ξέρω, πάντως όσο τα κυκλοφόρησα ήταν εξαιρετικά.
-
Τύχει αρκετές δύσκολες η επικίνδυνες καταστασεις και συνθήκες στα 1-2εκατομυρια χιλ που έχω διανυσει. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι εδώ και γράφω γιατι ήμουν πάντα υπερβολικός στις επιλογές ελαστικων και φρένων.
-
Καλά μην υπερβάλετε, είχα για ένα χρόνο all season της Continental και το καλοκαίρι δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως θέμα, ούτε άλλαξα τρόπο οδήγησης, επίσης είχαν εξαιρετική συμπεριφορά στη βροχή και το χιόνι. Έδωσα το αυτοκίνητο έχοντας διανύσει 18χιλ χλμ με αυτά τα ελαστικά, τώρα αν αλλάζουν συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου δεν το ξέρω, πάντως όσο τα κυκλοφόρησα ήταν εξαιρετικά.
Κοίτα, το ίδιο λένε και όσοι έχουν λάστιχα δεκαετίας στο αυτοκίνητό τους. Τα αλλάζουν κάθε δέκα χρόνια και δεν έχουν πρόβλημα. Δυστυχώς, αυτοί που συνάντησαν πρόβλημα δεν είναι κοντά μας για να μας πούνε την άλλη άποψη.
-
Αλέξανδρε θα σου δώσω μερικά προσωπικά στοιχεία, ώστε να ξαναδείς την άποψή μου για την εμπειρία που είχα με τα ελαστικά που ανέφερα. Ελαστικά αλλάζω το ανώτερο κάθε 4 χρόνια και το πολύ 50χιλ διανυθεντα χλμ, διαλέγοντας αυτά που θεωρώ καλύτερα για την περίπτωση, αφού έχω παρακολουθήσει δοκιμές και γνώμες εξειδικευμένων ανθρώπων. Το κόστος δεν το λαμβάνω σοβαρά υπ' όψει. Όλα μου τα αυτοκίνητα συντηρούνται σχολαστικά, πάντα στην ώρα τους. Όποτε μετά από 38 χρόνια, σχεδόν 1εκατ. χλμ και κυριολεκτικά μηδέν ατυχήματα, την όποια τοποθέτησή μου δεν τη βάζω στο ίδιο σακί με τους εποχούμενους εγκληματίες. Τέλος για να προλάβω κάποιον που θα πει, εσύ πας με 80, είμαι της σχολής Κ.Κ. που λέει 'τρέχω να απομακρυνθώ όσο γίνεται πιό γρήγορα από τους επικίνδυνους'.
Αυτα, καλή εβδομάδα.
-
Αλέξανδρε θα σου δώσω μερικά προσωπικά στοιχεία, ώστε να ξαναδείς την άποψή μου για την εμπειρία που είχα με τα ελαστικά που ανέφερα. Ελαστικά αλλάζω το ανώτερο κάθε 4 χρόνια και το πολύ 50χιλ διανυθεντα χλμ, διαλέγοντας αυτά που θεωρώ καλύτερα για την περίπτωση, αφού έχω παρακολουθήσει δοκιμές και γνώμες εξειδικευμένων ανθρώπων. Το κόστος δεν το λαμβάνω σοβαρά υπ' όψει. Όλα μου τα αυτοκίνητα συντηρούνται σχολαστικά, πάντα στην ώρα τους. Όποτε μετά από 38 χρόνια, σχεδόν 1εκατ. χλμ και κυριολεκτικά μηδέν ατυχήματα, την όποια τοποθέτησή μου δεν τη βάζω στο ίδιο σακί με τους εποχούμενους εγκληματίες. Τέλος για να προλάβω κάποιον που θα πει, εσύ πας με 80, είμαι της σχολής Κ.Κ. που λέει 'τρέχω να απομακρυνθώ όσο γίνεται πιό γρήγορα από τους επικίνδυνους'.
Αυτα, καλή εβδομάδα.
Αφού λες ότι δε σε ενδιαφέρει το κόστος γιατί δε βάζεις και ένα καλοκαιρινο ως δεύτερη τετράδα για να είσαι κομπλέ και ασφαλής.
-
Όσον αφορά το κόστος, αναφέρομαι στη διαφορά τιμής μεταξύ των επιλογών που κάνω στην τετράδα που τελικά θα φορέσω. Τα all season που τοποθέτησα, ήταν μια ειδική αγορά που με εξυπηρετούσε το δεδομένο χρονικό διάστημα. Οι συνήθεις μου ανάγκες εδώ και πολλά χρόνια είναι θερινά στο supermini και μικτής χρήσης στο suv.
-
Αυτα, καλή εβδομάδα.Η εμπειρία είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα για έναν οδηγό. Ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εσφαλμένη βεβαιότητα και επανάπαυση. Μπράβο σου που έφτασες τα 38 χρόνια χωρίς ατύχημα, εύχομαι κι εγώ να φτάσω σε αυτό το νούμερο. Ειλικρινά, σου βγάζω το καπέλο. Όσο όμως οδηγάς, κινδυνεύεις.
Πριν από έναν μήνα, οδηγούσα σε επαρχιακό δρόμο και από μακριά είδα το φανάρι που γινόταν πορτοκαλί. Είχα χρόνο να ακινητοποιήσω το αυτοκίνητο και το έκανα σταδιακά, όχι απότομα, σεβόμενος τον από πίσω μου, ο οποίος κρατούσε και μια σεβαστή απόσταση.
Από τα 90 km/h που πηγαίναμε, πέσαμε λοιπόν στα 0 km/h. Ο οδηγός από πίσω μου είδα ότι ήταν μεγάλος σε ηλικία και σίγουρα έμπειρος. Φρέναρε, φρέναρε, αλλά το αυτοκίνητό του δεν σταματούσε. Αναγκάστηκα να βάλω πρώτη και να προχωρήσω λίγα μέτρα ακόμη, ώστε να αποφύγω την σύγκρουση.
Δεν είδα τι λάστιχα φορούσε και δεν ξέρω πόσο καλά συντηρεί τα φρένα του. Όμως αυτό που ξέρω είναι ότι κάτι δεν πάει καλά.Τους ειδικούς τους ακούω κι εγώ. Αλλά δεν τους ακούω πάντα γιατί βλέπω ότι σε μερικά θέματα, όπως αυτό των ελαστικών τεσσάρων εποχών, οι απόψεις τους διίστανται και είναι συχνά επηρεασμένες από ευσεβείς πόθους.
Την αρχική μου ερώτηση όμως φαίνεται ότι δεν την πρόσεξες:
Για ποιον λόγο στα συγκριτικά τεστ (που επαινούν μάλιστα τα ελαστικά τεσσάρων εποχών) δε βλέπουμε τις επιδόσεις τους σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών κελσίου;
Όταν λοιπόν βλέπω τα cross climate να δείχνουν πόσο λίγο υστερούν από τα θερινά σε χαμηλές τις θερμοκρασίες αναρωτιέμαι: η michelin δε βρίσκεται στην Γαλλία; Χρειάζεται ειδικές εγκαταστάσεις για να εξετάσει την συμπεριφορά τους στους 30 ή στους 35 βαθμούς; Γιατί δεν το έχει κάνει; Το ξέχασαν; Δε νομίζω. Είμαι λοιπόν καχύποπτος. Φοβάμαι ότι έχουν κάνει τέτοια τεστ και έχουν δει ότι δεν τους συμφέρει να τα δημοσιοποιήσουν. -
Αναφέρθηκα στη δική μου εμπειρία από τέτοιου τύπου ελαστικών, γιατί δε διαπίστωσα καμία επικινδυνότητα στην χρήση τους με 35°C. Προφανώς η εξέλιξη επιτρέπει την κατασκευή ελαστικών με καλό κράτημα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Το ότι δεν έχω ατύχημα μέχρι στιγμής είναι οπωσδήποτε και θέμα τύχης. Όσο για τα τεστ που γίνονται, όντως τονίζουν τις επιδόσεις τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί θεωρούν δυσκολότερη την επίτευξη καλής πρόσφυσης σε συνθήκες παγετού, αυτό δεν τα κάνει αυτόματα αναποτελεσματικά το καλοκαίρι. Εννοείται ότι ένα καλό θερινό, σε κανονικές συνθήκες έχει προβάδισμα.
-
Αλέξανδρε και το τεστ στους 40 βαθμούς δεν είναι λύση.Η φάση θέλει και λίγο αίσθημα από τον οδηγό εφόσον έχει τάση να τρέχει.
Εγώ π.χ. με τα conti sc5 το καλοκαίρι με 40 βαθμούς αέρα και καμιά 55 στην ασφαλτο δεν το χώνω το αμάξι και τα λάστιχα φθείρονται και το κράτημα μειώνεται.
Αυτός που θα χει 4ων εποχών πρέπει να το σκέφτεται παραπάνω αυτό.
Οπως και όταν φοράς χειμερινά και τύχει να κάνει 20-25 βαθμούς δεν είναι ανάγκη εκείνη τη μέρα να χώνεις το αμάξι στις στροφές. Αν και τα σημερινά χειμερινά είναι απίστευτο πως καταφέρνουν να μην ζεσταίνονται, απλά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχουν μονίμως.
Υ.Γ. πάντως εγώ επιμένω ότι το μείζον θέμα των 4ων εποχών είναι πως μετά τα 4-5μμ πέλμα το λάστιχο είναι άχρηστο για την εποχή του χειμώνα.
-
Έχετε δίκιο και σ' αυτά που λέτε.
Αν κάποιος από εσάς βρει πάντως ένα τεστ θερινών - 4ων εποχών σε υψηλές θερμοκρασίες καλό θα ήταν να το μεταφέρει εδώ για να έχουμε και μια πιο εμπεριστατωμένη θέση. -
Παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη συζήτηση, ρώτησα στο Instagram τον Jonathan Benson του tyrereviews.co.uk την άποψή του για το τι προτείνει να βάλω στο Grandland X μου τώρα που θα χρειαστεί να γίνει η πρώτη αλλαγή των ελαστικών. Τα μαμίσια καλοκαιρινά Continental ContiCross Contact LX2 για light off-road χρήση (αυτός τα δίνει all season βέβαια) ή τα all season Bridgestone WeatherControl A005 EVO? Του είπα βέβαια πως είμαι στην Ελλάδα και ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχει 40 βαθμούς και αναρωτιέμαι αν η απόδοση ενός all season πέσει δραματικά. Και μου απάντησε:
'The bridgestone is strong in the summer for an all season tyre, but it's still an all season tyre. The Conti is a great tyre and will be stronger in the dry
but also the bridgestone will survive summer conditions no problem!'
Ελπίζω να βοήθησε κάπως αυτό. Εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Σε dry καλύτερο το Conti, σε wet καλύτερο το BS (A στην ετικέτα σε σχέση με το C των Conti ).
-
Όπως προειπώθηκε, η καλύτερη επιλογή για ασφάλεια και απόδοση είναι η χρήση 2 σετ ελαστικών, ένα αμιγώς θερινό και ένα αμιγώς χειμερινό. Μειονέκτημα το κόστος, το οποίο δεν είναι διπλάσιο σε σχέση με το ένα σετ, αλλά σίγουρα είναι μεγαλύτερο και η διαδικασία αλλαγής 2 φορές/έτος, ειδικά εάν δεν είναι φορεμένα σε άλλες ζάντες.
Τα 4 εποχών έχουν αναγκαστικά συμβιβασμούς, γιατί πρέπει να συγκεράσουν αντίθετες ιδιότητες (μαλακή γόμα μα έντινη χάραξη και ψηλά πλαϊνά-σκληρότερη γόμα, άλλη χάραξη) που δεν συγκεράζονται. Και τα 4 εποχών δεν είναι ίδια, υπάρχουν διαφορετικών προδιαγραφών με σημαντικές διαφορές, κάποια είναι περισσότερο χειμερινά στη γόμα ή στη σχεδιάση, κάποια όχι, αλλά το πρόβλημα παραμένει η πολλή φθορά στις παρατεταμένες ζεστές συνθήκες, δηλαδή αρκετοί μήνες το χρόνο, οπότε είναι δικαιολογημένος ο προβληματισμός γιατ την έλλειψη πληροφοριών τεστ σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μετά από ένα ζεστό καλοκαίρι, δεν ξέρω εάν μπορούν να αποδώσουν σε κρύο ή πρωϊνή παγωνιά (για να μην πω χιόνι) και δεύτερο χειμώνα, οπότε δεν προσφέρει κάτι η χρήση τους στις δύσκολες εποχές και παράλληλα χάνει σε φρενάρισμα και αίσθηση το καλοκαίρι σε σχέση με ένα θερινό.
Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις: είδος αυτοκινήτου, χρήση, τιμή ελαστικών, διανυόμενα χιλιόμετρα, τόπος κατοικίας, αλλά τα 4 εποχών είναι συμβιβασμός με περισσότερα αρνητικά και το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Ένα χειμερινό κάνει απίστευτα πράγματα στο χιόνι, αλλά κυρίως έχει διαφορά σε στεγνές συνθήκες στο πολύ κρύο.
Προσωπικά, βάζω τα χειμερινά 17-20/11 και τα βγάζω αρχές Μαρτίου, οπότε κάνουν 4-5κ χιλιόμετρα και τα θερινά 12-15κ/ τον χρόνο, άρα με καλή αποθήκευση τα χειμερινά αντέχουν 7-8 χρονιές και τα θερινά 3. Εάν φορούσα 4 εποχών, λόγω αυξημένης φθοράς το καλοκαίρι (με επιπτώσεις την απόδοση τον χειμώνα), θα άλλαζα κάθε 2 χρόνια. Με μέσες τιμές περιπου 500 ευρώ η 4αδα δεν είναι τόσο σημαντική η διαφορά τιμής σε βάθος χρόνου.
-
...άρα με καλή αποθήκευση τα χειμερινά αντέχουν 7-8 χρονιές και τα θερινά 3...
Οι 7 - 8 χρονιές δεν είναι πολύ για τα λάστιχα; Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται, αλλά το λάστιχο χάνει την φρεσκάδα του.
-
elvet wrote:
...άρα με καλή αποθήκευση τα χειμερινά αντέχουν 7-8 χρονιές και τα θερινά 3...
Οι 7 - 8 χρονιές δεν είναι πολύ για τα λάστιχα; Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται, αλλά το λάστιχο χάνει την φρεσκάδα του.
Η δική μου εμπειρία με χειμερινά που χρησιμοποιώ για 2-3μηνες είναι ότι αντέχουν κοντά στα 5χρονια με καλές συνθήκες αποθήκευσης. Κατά τον 6ο χρόνο είχε ήδη πολυμεριστει και σκληρύνει η γόμα του. Άρα έχει χάσει και μεγάλο ποσοστό ελκτικης πρόσφυσης.
-
'The bridgestone is strong in the summer for an all season tyre, but it's still an all season tyre. The Conti is a great tyre and will be stronger in the dry but also the bridgestone will survive summer conditions no problem!'
Μπράβο του που απάντησε. Αλλά να σου πω την αλήθεια δε μου φαίνεται ότι κι αυτός ξέρει την απάντηση. Γενικολογίες είπε.
-
Ισχύει. Ίσως και οι διαφορές τελικά δεν είναι και ΤΟΣΟ μεγάλες όσο φανταζόμαστε, γι'αυτό δεν ήταν κάθετος σε κάτι...
-
Διαφορές απόδοσης στα σύγχρονα ελαστικά γίνονται αντιληπτές σε πολύ ανεβασμένους ρυθμούς. Έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Τι να πούν δηλαδή και όσοι οδηγούσαν πρίν 20-30 χρόνια μήν πώ και πιο πίσω. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι ο οδηγός που θέτει τα ασφαλή όρια όταν μετακινείται αναλόγως οχήματος και συνθηκών.
Επιλογή Ελαστικών & Ζαντών!!! Ζητείται βοήθεια.... [#3]