-
nick συμφωνώ με όλα όσα γράφεις.
-
Αρχικά θα πω ότι έχω κρατήσει στατιστικά στοιχεία οικοδομικού κόστους από το 1984 . Αλλά είναι ιστορία για να γράψω τώρα .
Θα πω κάποια πράγματα επιγραμματικά .
Μέχρι το 1973 που ήρθε η πρώτη πετρελαϊκή κρίση , η χώρα είχε δολάριο 30 δραχμές και χρυσή λίρα 300 δραχμές σταθερά και τα δύο από το 1953 .
Μετά άρχισε λίγο η διολίσθηση , ήρθαν και τα γεγονότα του Ιουλίου του 74 , ή αύξηση των αμυντικών δαπανών και ξέφυγε το πράγμα και το 1979 ήρθε και η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση και οι φόροι ξέφυγαν .
Πάμε λοιπόν . Τυρόπιτα το 1973 2,5 δρχ , το 1977 6 δρχ . Βασικός μισθός το 1978 8000 δρχ , το 1979 10000 δρχ .
Ενοίκιο γκαρσονιέρας το 1977 2500 δρχ , το 1981 7000 δρχ .
Κυβικό μπετόν με σίδερα και εργασία το 1984 , 3000 δρχ . Μεροκάματο 1000 δρχ . Το 1987 το κυβικό 9000 και το μεροκάματο 3000 . Οι πρίγκιπες της οικοδομής , οι σιδεράδες του μπετόν έπαιρναν 6000 μεροκάματο , πάντα συν το ένσημο όλοι .
Ενοίκιο τριαριού το 1986 στην Νέα Σμύρνη 27000 δρχ , το 1990 που έφυγα και πλήρωνα 29700 , νοικιάστηκε αμέσως σε φίλο μου 64000 δρχ , γιατί τότε ο μέγας Αντρίκος είχε βάλει ενοικιοστάσιο και όσοι έμεναν μέσα πλήρωναν λίγο , αλλά πολλά σπίτια δεν τα νοίκιαζαν οι ιδιοκτήτες τους για να μην μπλέξουν και όταν άλλαζε ο ενοικιαστής , ο νέος πλήρωνε υπέρογκα αλλά μετά ο πληθωρισμός το έτρωγε το ενοίκιο , γιατί η αύξηση που επέτρεπε το κράτος ήταν σύμφωνα με τις γελοίες στατιστικές της ττε που μας παραθέτει ο Λαπ και έδειχναν χαμηλό επίσημο πληθωρισμό και χαμηλή ΑΤΑ . Ετσι υπήρχε μικρή προσφορά σπιτιών και μεγάλη ζήτηση , αφού ο Αντρίκος έκανε τις γνωστές λαϊκίστικες μλκιες του .
Αγοράζαμε και έγχρωμες τηλεοράσεις τότε και βίντεο και μεγάλο φορητό κασετόφωνο που ήταν όνειρα ζωής . Με δόσεις βέβαια με επιτόκιο 3-4-5 % ΤΟΝ ΜΗΝΑ και πληρώναμε και ΦΠΑ 36 % γιατί ο Αντρίκος τα είχε βάλει αυτά στα είδη πολυτελείας και ήταν στον ψηλό ΦΠΑ και είχαν και επιπλέον φόρο πολυτελείας .
Απλά τότε όσοι είχαν λεφτά είτε αγόραζαν ακίνητο , είτε χρυσό , είτε ομόλογα του δημοσίου . Οι μεγάλοι γάτοι όμως τα έβγαζαν στο εξωτερικό και αγόραζαν ξένα νομίσματα ....
Αλλά περάσαμε άνετα μπροστά στον Λαπ που τον στενοχώρησε που έχασε την χλιδανεργία του μιλλένιουμ . Καθότι έχει διπλές σπουδές από εμας όπως είπε . Πιθανόν και να ισχύει ως μέσος όρος για τις γενιές . Αλλά η παλιά γενιά είχε και μία δεκαετία εργασιακή εμπειρία , όταν οι νεώτεροι έκοβαν την αναβολή για να πάνε φαντάροι , εκεί στα 28-29 . Ενώ για τους φοιτητές ήταν δεδομένη η εργασιακή εμπειρία , συχνά με ελάχιστα χρήματα ή και τζάμπα , τα καλοκαίρια σε διάφορα γραφεία .
Οπως και το κυνηγητό της κοινωνίας να τελειώσεις γρήγορα τις σπουδές . Ηταν και ο στρατός βλέπεις τότε 2-2,5 χρόνια , οπότε δεν είχες και πολλά περιθώρια .
-
Εσύ πόσο απεχεις από τα 580 ευρώ το μηνσ; τι τζίρο παράγεις και δεν αμοιβεσαι με 580 και 700 ευρω;
Lapη μου δουλεύω κι εγώ στο ΙΤ. Όσο και αν έχεις φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο σπουδαγμένων κατατρεγμένων πτυχιούχων 'της γενιάς σου' (παρεμπιμπόντως κι εγώ έχω PhD, αλλά πρακτικά μετράει ελάχιστα...) σου λέω ειλικρινά ότι ο των '580-700' είναι σε φάση που μαθαίνει να ανοίγει το Eclipse και να κάνει synchronize με το GitLab για να κατεβάσει 'τοπικά' τον κώδικα στο 'PC' του. Δηλαδή ο τζίρος που παράγει είναι κουλούρι ολοστρόγγυλο και ας έχει και 40 μεταπτυχιακά. Στα 2 χρόνια, όσα παιδιά έμαθαν ή τσίμπησαν άνω των 1200-1400 ή άλλαξαν δουλειά και τα πήραν από εκεί. Το κάρο στις εταιρίες δεν το τραβάνε πάντα οι νέοι, προσωπικά ο δικός μου ρόλος είναι να εξερευνώ/αξιολογώ τεχνολογίες τις οποίες μετά (αφού έχω κάνει ταληράκια) δοκιμάζουν οι νέοι, άρα ξεπέζεψε και λίγο από τα 'πτυχία σας', μην σου πω κιόλας ότι ως πτυχιούχος μηχανικός στα πρώτα 2 έτη του διδακτορικού έπαιρνα κοντά στις 80000 δραχμές τον μήνα (1993+) με ενοίκιο γκαρσονιέρας στις 35000 και κλαις...
-
Λοιπόν Lap και λοιποί υποστηρικτές του Αντρίκου,
Tην εποχή του «μεγάλου ηγέτη» (αλλιώς θα έπρεπε να τον χαρακτηρίσω,αλλά θα πάω για ban-ιο),όσο και να σου φαίνεται απίστευτο,υπήρξαν και κάποιοι επιστήμονες που έχασαν τη δουλειά τους ή άλλαξαν επάγγελμα λίγο πριν τα πενήντα τους,για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Το έχω ξαναγράψει,αλλά χάθηκε με τις αλλαγές του forum (o criu θα θυμάται ίσως).Ο πατέρας μου, πολ.μηχανικός ελευθ. επαγγ/τιας με δικό του γραφείο-κοινοπραξία στην Κυψέλη από τα τέλη του 70’ κι αναλάμβανε σχετικά μικρομεσαία δημόσια έργα (παιδικούς σταθμούς,σχολεία,κέντρα υγείας).Στο τέλος της δεκαετίας του 80’ είχε φάει ένα φέσι από το δημόσιο 1.000.000 δρχ. (το οποίο αποπληρώθηκε μετά από 5-6 χρόνια),αλλά ήταν η αιτία να μην μπορεί να κρατήσει το γραφείο –τα έξοδα έτρεχαν και τα λεφτά είχαν χάσει την πραγματική αξία τους την εποχή καταβολής τους- κι αναγκάστηκε να ανοίξει με το θείο μου μαγαζί ηλεκτρ.υπολογιστών μέχρι τη σύνταξή του. Κι αυτή την χάρηκε μόλις κάτι λιγότερο από 6 χρόνια, αφού στο μεταξύ από τα άγχη,τις αγωνίες, κονόμησε καρδιά,σάκχαρο (αυτά τα παλεύαμε) και καρκίνο 2 φόρες, με την τελευταία στα 68 του να είναι κι η μοιραία.
Βεβαία τα τότε κομματόσκυλα –«γκρούεζες»,επιβλέποντες μηχανικοί του δημοσίου,νομάρχες,υπεύθυνοι κ.τ.λ. καμάρωναν κι εγκαινίαζαν «τα έργα για το λαό» που ο πατέρας μου με κρύο,χιόνια,κάυσωνες έτρεχε απ’άκρη σ’άκρη στην Ελλάδα μέσα στα εργοτάξια να επιβλέψει.Και –σχεδόν- πάντα να ζητούν το κάτιτίς τους και να τον έχουν με το μαχαίρι στο λαιμό μην ξεφύγει σε προϋπολογισμό και χρονικά όρια (στους «δικούς τους» φυσικά κονομούσαν όλοι από τις υπερβάσεις και τις «καλές» δημοπρασίες τις έπαιρναν αέρα –ευτυχώς υπήρχαν κι ορισμένοι που για να μην χάνει χρόνο ο πατέρας μου να παρουσιάζει προσφορά,του έλεγαν ποιες δημοπρασίες να μην χτυπάει).
Και να σκεφθείς ότι το 81’ -ως μάχιμος 38άρης- είχε πιστέψει και ψηφίσει το όραμα της «αλλαγής» (εκ τότε βέβαια έγινε κοψοχέρης).
Γι αυτό μου τι δίνει όταν πολιτικοί θεωρούν «πρώτυπο» ηγέτη για τη χώρα τον Ανδρέα και θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του. Ειλικρινά το λέω,στη σημερινή Ελλάδα καλύτερα το ΚΚ, παρά οποιοδήποτε αντίγραφο εκείνης της περιόδου.
Υ.Γ. Για τα έργα του πατέρα μου είμαι περήφανος (μερικά από αυτά είναι το.Κ.Υ. Δομοκού,παιδικός σταθμός Οινοφύτων,δημοτικό σχολείο Αντίκυρας,σχολείο στις Θεσπιές κ.α.),γιατί πρόσφεραν και προσφέρουν.Μερικά έτυχε να είναι σε κάποιες διαδρομές μου και να τα δω (πριν 4-5 χρόνια γυρνώντας από Γιάννινα μέσω Καλαμπάκας, σταμάτησα έξω από το Κ.Υ. Δομοκού και συγκινήθηκα λίγο..)
Μπορεί να μην κατάφερε να κάνει τις περιουσίες μέχρι τα δισέγγονα του που έκαναν ορισμένα λαμόγια προϊστάμενοι μέσα στην άνεση των γραφείων τους της εποχής εκείνης,αλλά κοιμόταν με ήσυχη συνείδηση κάθε βράδυ κι άφησε έργο..
Υ.Γ.2 Συγγνώμη που πέρα από την περιγραφή των γεγονότων υπήρξε και συναισθηματική φόρτιση.Θα προσπαθήσω να απέχω για λίγο καιρό από το εν λόγω topic.
-
Και χτές και προχθές και σήμερα το ίδιο σύστημα ισχύει, οι ιδιοι είναι στα πράγματα και όσοι είναι στη σύνταξη έδωσαν τα κλειδιά στα παοιδιά τους, μια χώρα για κλάμματα.
-
Μην απέχεις από το φόρουμ ...
Ασε εμένα να τα λέω ...
Εγώ δεν έκανα ποτέ δημόσιο έργο . Εβγαλα το πρώτης τάξης εργοληπτικό , αλλά έμεινε εκεί παρθένο ...
Γιατί όπως έλεγα στον Λαπ , εμείς δουλεύαμε και είχαμε επαφή με το αντικείμενο από φοιτητές . Οπότε τα ακούγαμε όλα αυτά .
Ακούγαμε για το κολόκουρο , Ακούγαμε που τους έφταναν να μην έχουν μία , για να δώσουν την μίζα . Ακούγαμε τον υπολογισμό της μίζας . Αν σου καθυστερήσω τόσο τα λεφτά , θα πληρώσεις τόσους τόκους . Αρα δώσε μου αυτά για να γλυτώσεις εκείνα .
Ακόμα και σήμερα μάλλον τα ίδια γίνονται .
Θυμάμαι ανάλογη περίπτωση με τον πατέρα του Πανόρμους . Οταν ο γιος μου πήγαινε στο δημοτικό είχε ένα συμμαθητή και φίλο που ο πατέρας του μηχανολόγος έκανε δημόσια έργα . Του είχε τύχει και αυτού μια τέτοια περίπτωση , να του χρωστάνε πολλά λεφτά και να μην έχει να φάει .
Να ήταν μόνο αυτά .
Συγγενής μου γιατρός , μου έλεγε ότι στην ιατρική υπηρεσία μεγάλου οργανισμού , άλλος γιατρός έπαιρνε εντολές εξετάσεων και έγραφε μπλόκ ολόκληρα για το εργαστήριο της γυναίκας του σε υπαρκτούς και ανύπαρκτους . Ποιός να ελέγξει τότε . Και όταν του έλεγαν τι κάνει και θα τον πιάσουν , τους απαντούσε . Ποιός θα με πιάσει . Αφού τους βουλευτές εγώ σκίζομαι και τους βγάζω . Πράσινος και αυτός ο κύριος , αλλά υπήρχαν και των άλλων χρωμάτων ....
-
Αρα που καταλήγουμε κύριοι;
Ότι καθέναν από μας κάποιος τον κατέστρεψε ή τέλος πάντων του αποστερησε/στερεί τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι το (ακραίο) μισος που βγάζετε οι πασοκοκατεστραμενοι, ενώ την ίδια ώρα κάνετε πρακτικά αβαβα την πιτσοεποχη ('12-15). Εκεί χάνεται το σήμα ένα πράγμα...Πετάτε ένα 'ζοριστηκαμε' (σαν νόημα) και τέλος. Εκεί η ευρηματικότητα σας σε καντηλοκαταρες εξαντλείται.
Στη δε 'μάχη των γενεών', δίνεται μια εμφαση στη δυσκολία αγοράς ηλεκτρικών συσκευών/αυτοκινήτων κτλ. Την ίδια ώρα η καθημερινότητα ήταν αλλιώς. Οι νοικοκυρές σηκωναν την λαϊκή και τα καροτσάκια είχαν καμπερ από yugo/fiat 128, τα χαρτζηλικια στα παιδιά δίνονταν πιο εύκολα, η ταβέρνα ήταν πιο εύκολη, οι διακοπές κρατούσαν περισσότερο, η βενζίνη ήταν αναλογικά φθηνότερη και άλλα τετοια. Μην πάμε στον άντρα που κουρνιαζε η άλλη κάτω από τις φτερούγες του, ενώ τώρα 50-50 στην καλύτερη για τα περισσότερα ζευγαρακια...
Τώρα 3 πραγματα είναι δεδομένα: Ο θάνατος, η εφορία και ο Κωτσόβολος. Δλδ παίρνεις ηλεκτρικές συσκευές πιο εύκολα, το αμάξι κάνει πανω-κατω τα ίδια σε απόλυτη αξία με τα 90s -αλλα είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλυτερο- και γενικά το hardware εχει ξεφτιλιστει.
Όμως η σουφρα γίνεται ταψί του στρατού για να πληρωθούν λογαριασμοί, η ταβέρνα μια το μηνα και άμα, ο κάποτε μήνας των διακοπών 5θημερο ή και τίποτε και γενικά ανασφάλεια για πράγματα που το '80-'90 ήταν πολύ πιο αυτονοητα...
-
Είδες που μετράει τι προσωπικές εμπειρίες έχει ο καθένας;
Λοιπόν για εμένα προσωπικά διακοπές ΠΑΝΤΑ στο (κάποιο) 'χωριό', ενοικιαζόμενα, ταβέρνες κ.λ.π. άγνωστες λέξεις... Με εφηβία επί πασοκαρίας αυτά. Θα μπορούσα να πω και για λαϊκές και για όλα, έχω βλέπεις αναμνήσεις που τα καροτσάκια 'δεν λύγιζαν' από το βάρος, είχαν απλά τα χρειαζούμενα.
Οπότε το ότι έχω προσφέρει στα παιδιά μου 5-10 μέρες διακοπές ανά έτος (εξαρτάται την χρονιά) το λες και πρόοδο.
-
Ωραία, και εγώ μπορώ να πω ότι ναι μεν τα καθημερινά ήταν πιο ευκολα, αλλά αμαξαρος δεν έπαιξε (και δε θα παίξει) ποτέ. Γενικά κομπιουτερ, ποδήλατα κτλ ήρθαν, αλλά μετά από καιρό, όχι άμεσα.
Ούτε και για μένα έπαιζε ενοικιαζόμενο. Σύρος τα καλοκαίρια μηνας+ αλλά...ζωαρα. Καλυτερο από ένα ξενοδοχείο.
Θεωρώ ότι στο δικό μου παιδί θα προσφέρω τα ίδια με τους δικούς μου, αλλά με απείρως περισσότερη ανασφάλεια. Και φυσικά δε νομίζω να επαύξησω την ακίνητη περιουσία ή να του πάρω πχ ένα καινούργιο αυτοκίνητο.
Βασικα αυτό που δεν έχουμε καταλάβει πολλοί είναι ότι μπορεί να είμαστε βάρος στα παιδιά μας λόγω των ανύπαρκτων συντάξεων που θα παίρνουμε...
-
Ιωάννη για την πιτσοεποχή τις απόψεις μου τις ξέρεις .
Τώρα για τα άλλα που λέει και ο Λαπ .
Ο ΚΚ Ι ίδρυσε την ΝΔ ως λαϊκή Δεξιά . Ηταν τότε και της μόδας η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη .
Εκανε και την σοσιαλμανία του που λένε . Αλλά προσπαθούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις , με όλα τα προβλήματα στην οικονομία .
Εκεί ήρθε ο Αντρέας και είπε στον Ελληνα : Είσαι Μη Προνομιούχος .. Γμσε τα όλα και θα σε κάνω δημόσιο υπάλληλο .
Και τον έκανε . ΠΡΟΜΕΤ , κοινωνικοποίηση και πολλές ιστορίες , δεν έχει νόημα να τις παραθέσω .
Αυτά που ανέφερα δεν ήταν προσωπικά βιώματα . Ηταν οι τιμές προιόντων της αγοράς . Οχι σαν το καλάθι της νοικοκυράς της ΕΛΛΣΤΑΤ που είχε μέσα πράγματα που δεν ψώνιζε κανένας .
Τέλος τα αμάξια 70 και 80 ήταν πολύ ακριβότερα από σήμερα , όπως και οι ηλεκτρονικές συσκευές .
-
...Ειλικρινά το λέω,στη σημερινή Ελλάδα καλύτερα το ΚΚ, παρά οποιοδήποτε αντίγραφο εκείνης της περιόδου.
+1
Νομίζω ότι το ΚΚΕ κάποια στιγμή θα κάνει την έκπληξη. Που φυσικά δεν θα είναι έκπληξη έτσι όπως έχει καταντήσει η χώρα.
-
Criu, για να πάρει ο πατέρας μου 'στερεοφωνικόν', μάτωνε. Το βίντεο panasonic εκανε 100000δρχ το '87. Εννοείται ότι οι νησιώτες είχαμε 'καπέλα' στις τιμές των ηλεκτρικών συσκευών σε σχέση με την Αθήνα. Εδώ τηλέφωνο υπεραστικό θέλαμε να πάρουμε και πηγαίναμε 'στον ΟΤΕ', στην πλατεία της Ερμούπολης.
Το astra χιλιαdeadρακοσια GT εκανε 5545000 δρχ το '93, ήτοι κάπου 16000, δλδ όσο κάνει μεσες-ακρες ένα εξοπλισμένο αντίστοιχο του σήμερα.
Μπαίνω στη συζήτηση γιατί θυμάμαι πράγματα από τότε ως παιδι/έφηβος. Με θυμάμαι να είμαι 2 ίσως και 3 φορές τη βδομάδα στο Metropolis και πιο μετά στο discobole και να παίρνω singlακια φρέσκα. Το διπλό cd εκανε ΤΩΡΑ 20€, το μόνο 15€ και το single 10€. Kαπως έτσι έχτισα δισκοθήκη αντίστοιχη djs και είχα ο,τι dance εβγαινε. Αντίστοιχα τώρα αυτό δε θα μπορούσε να γίνει με τον ίδιο τρόπο. Βλέπω τους μαθητές μου τώρα πως ζοριζονται για ρούχα. Να 'ναι καλά οι playlists και το YouTube και το μουσικό είναι λυμένο ευτυχώς. Άσε που ακούνε μαλακίες...
Γενικά θεωρώ πως ένας 35αρης τώρα, έχει άλλες αναμνήσεις/προσλαμβανουσες από ένα 40+. Βασικα αυτά τα 5-6 χρόνια μπορεί να φαίνονται λίγα αλλά έχουν σημαντικές διαφορές για το πώς βλέπεις τα πράγματα σε αρκετούς τομείς. Πόσο μάλλον να συγκρίνουμε 10 ή 20 χρόνια.
Αυτό που ο Γύρος θέλει να σας πει αλλά σας φταίνε τα διαγράμματα είναι ότι 'τοτενες' αν ήθελες να στιψεις την πέτρα την εστιβες. Αν ήταν να διοριστεις διοριζοσουν χωρίς να περιμένεις πολύ. Τώρα είσαι έρμαιο γενικά και 'overqualified' πολλές φορές.
Τώρα τα success stories νεαρών επιχειρηματιών στην πλειοψηφία τους έχουν είτε γονέα που έδωσε την επιχείρηση στη νέα γενιά ή αν μιλάμε για στελέχη πρόκειται κυριως αποφοίτους ιδιωτικών που πάνε 'φυτευτοι' σε δουλειές λόγω γνωριμιών. Τι πληρώνει ο γονιός άλλωστε; Άλλο κολέγιο Αθηνών και άλλο Παπαχαραλαμπειο Περιστερίου. Από εκεί θα βγεις ψυκτικός με πιο πολλά btu...
-
Έχω την εντύπωση ότι το ΚΚΕ σε λίγα χρόνια δεν θα μπαίνει στη βουλή
Α) Γιατί θα πληρώνει την ίδια ξύλινη γλώσσα που δεν είναι πλέον ελκυστική, τα ίδια συνθήματα που έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, και τον δεινοσαυρισμό του Περισσού.
Β) Από φυσιολογική εξαφάνιση των ηλικιωμένων και υπερηλίκων πλέον ψηφοφόρων του που κάποτε πίστευαν στην ουτοπία.
Για να κάνει την έκπληξη χρειάζεται γενικό ρεκτιφιέ σε όλα, σε λόγο, ιδέες, προσέγγιση, εντιμότητα που δεν έχει πλέον κανένα κόμμα, αφού όλα έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία εδώ και χρόνια, το ίδιο ρεκτιφιέ χρειαζόμαστε και εμείς, να πάψουμε να πιστεύουμε στους Μεσσίες και να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι βαμμένη και φτιασιδωμένη γιατί έτσι μας αρέσει, πρέπει ο Έλληνας επιτέλους να γίνει πραγματιστής, να αγαπήσει την πολιτική σαν ιδέα, σαν λύσεις, σας επιστήμη ζωής και να μη βλέπει την πολιτική σαν κόμμα, πρέπει να απαιτήσει από αυτούς που πληρώνει να σκύψουν επάνω από τα προβλήματα του και να δώσουν λύσεις και όχι να κάνουν μόνο διαπιστώσεις, αρκετά με τους πολιτικούς απατεώνες, αρκετά δουλέψαμε για αυτούς και τα τρισέγγονα τους, θέλουμε τα δικαιώματα μας τώρα.
-
**Το σχέδιο Mάρσαλ **
Διάβασα στα Νέα ότι στις 25 Μαΐου συμπληρώνονται 73 χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος Τρούμαν εξήγγειλε το γνωστό δόγμα του χορηγήσεως, δωρεάν, 100 εκατομμυρίων Δολλαρίων στην Τουρκία και Ελλάδα για να ανασυγκροτηθούν και καταπολεμήσουν τον κομμουνισμό.
Η Ελλάδα ήταν μια Χώρα συντρίμια από το πέρασμα των Ναζί, η Τουρκία, ανεξάρτητη, δεν είχε καμμία ζημία από τον πόλεμο. Είδατε ότι και τότε η συμπεριφορά των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή προς την Τουρκία. Σκανδαλωδώς ευνοϊκή. Στον γείτονα δεν γνωρίζω τι έγιναν τα λεφτά.
Εδώ μερικά δόθηκαν, λίγα, για έργα υποδομής, πολλά για αγορά πολεμικού υλικού γιατί άρχισε ο εμφύλιος και τα υπόλοιπα αρκετά σας λέω, τα έφαγαν οι πολιτικοί.** Απόδειξη; Ιδού τι αναφέρει στο STATE DEPARTMENT ένας καλός αμερικανός, ο Πολ Πόρτερ, που τον έστειλαν εδώ οι Αμερικανοί να δούν τι γίνεται. Εδώ δεν υπάρχει Κράτος. Υπάρχει μόνο μία Ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Μοναδική τους έννοια η κατάκτηση της Εξουσίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητάει διαρκώς βοήθεια για να την χρησιμοποιήσει για την διαιώνιση των προνομίων μικράς κλίκας της πλατείας Κολωνακίου. **
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν που πήγαιναν τα λεφτά ενώ τα παλληκάρια σκοτωνόντουσαν σε ένα εμφύλιο που τον είχαν στήσει ντόπιοι δοσίλογοι και ξένοι πράκτορες. Το ίδιο έγινε με τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ την 10ετία του ΄80 που δόθηκαν για να εκσυγχρονισθεί η Χώρα και να προσεγγίσει τα Κράτη της ΕΕ στα οποία είχε ενταχθεί. Στάχτη και μπούρμπερη. Τα αφάνισαν τα κομματικά όρνεα… Πάσα αντίρρηση δεκτή.
Του Κώστα Φράγκου
-
Σκόρπια νούμερα για να έχουμε μία αίσθηση ...
256000 πήραμε το γκόλφ Ι 1100 το 1976 . Το πουλήσαμε το 1987 800.000 και πήραμε την ΒΧ ΑΤΟΥ 2300000 .
Το 1988 πήρα στο γραφείο ένα 80286 στα 16 που ήταν δυνατό εκείνη την εποχή . 250000 το πήρα σε δόσεις .
Σε δόσεις παίρναμε τα πάντα τότε . Τηλεοράσεις , στεροφωνικά κλπ .
Μετά ήρθε ο Μητσοτάκης και κόντρα στα πασόκια που έλεγαν καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη , ήρθε η απόσυρση και η μείωση των φόρων , οπότε παρ΄ ότι είχαμε πληθωρισμό , το 1991 η ΒΧ 1.4 είχε 3000000 μαζί με την απόσυρση και το ΖΧ 1.4 , 100000 λιγότερο .
Γενικά ενώ είχαμε σταθερό πληθωρισμό , ανάλογα με τους εκλογικούς κύκλους είχαμε παροχές . Ετσι ο Ανδρέας ενώ το 1985 έβαλε τον Σημίτη να μαζέψει την οικονομία , το 1987 , είπε το γνωστό Τσοβόλα δώστα όλα και κυκλοφόρησε χρήμα .
-
Και συνεχίζει ο γλαφυρός απόστρατος Κώστας Φράγκος να μας πυροβολάει με ξεχασμένες αλήθειες, και ερωτώ εγώ, η κατάσταση του πολιτικού συστήματος αλλά και των ψηφοφόρων των αγίων κομμάτων είναι για γέλια ή για κλάματα ?
Σαν τα βαρειά τα σίδερα είν΄η καρδιά μου σήμερα
(παλιό ρεμπέτικο της φυλακής)
Η βόρεια και παγωμένη, συνήθως, Ισλανδία αντιμετώπισε κρίση, σαν την δική μας. Οι πατριώτες Ισλανδοί δεν “μασάνε” με ηλίθιες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις σε πλατείες. Έχουν νόμους και καθόλου κατάπτυστα Άρθρα Συντάγματος για να συγκαλύπτουν λωποδύτες Υπουργούς.
Εκαναν ελέγχους, ανακρίσεις και δεν άφησαν πωρωμένους και φαύλους να χειρισθούν την κατάσταση.
Δούλεψε η Δικαιοσύνη, εξέλεξαν μια σοβαρή και μακράν τζακιών Πρωθυπουργό, και έστησαν πάγκους στους οποίους κάθισαν τους υπεύθυνους. Ταυτόχρονα έκτισαν φυλακές Υψίστης Ασφαλείας για φιλοξενία δοσιλόγων.
Πρώτοι και καλλίτεροι στον πάγκο οι Τράπεζες και κορυφαίοι αξιωματούχοι που χορήγησαν δάνεια με εγγύηση “αέρα κοπανιστό” σε επιχειρηματίες και κόμματα. Οι καταδίκες η μία πίσω από την άλλη για απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράβαση καθήκοντος. Στη βράση επάνω (Εδώ έχουν περάσει 20 χρόνια και κυνηγάμε ακόμη τους Σημιτοακογιαννους κλπ που αθωώνονται ο ένας πίσω από τον άλλον). Οι υπόλογοι εδώ έχουν επιστρέψει όλοι για να “προσφέρουν στην πατρίδα”.
Στην Ισλανδία, που επανήλθε τάχιστα στην οικονομική ευρωστία οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στην παγωμένη μπουρού. Εδώ, ξανά στους θώκους.
Σας θυμίζω ότι οι ακατανόμαστοι έκαναν ειδικό Νόμο αμνήστευσης υπαλλήλων Τραπεζών. Για να ξεγλυστρίσουν και αυτοί. Ντροπή σας ωρέ ασυνείδητοι. (ευχαριστώ τον φίλο Ν. Ναούμ για την πληροφόρηση).
Ο χορός των νομενκλατουρίων καλά κρατεί
Στο προηγούμενο αναφέρθηκα σε μια κορυφαία κυρία της λίστας των νομενκλατουριων που κατέχει πάντα θώκο σε Κυβερνήσεις. Είναι all weather, όπως θα έλεγαν οι αεροπόροι.
Διάβασα προχθές ότι ανανεώθηκε η θητεία του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη ως Επίτροπου της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή. Συγχαρητήρια.
Ο περί ου ο λόγος είναι κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, πρώην ΓΓ του Κόμματος, πρώην Υπουργός, σκληρός Καραμανλικός. Η πολιτική του σταδιοδρομία φαίνεται ότι τελείωσε γύρω στο 2010.
Το 2014, εν τούτοις, διορίσθηκε από τους Αντωνομπένηδες, αξιοκρατικά, Επίτροπος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή. Υπόψη ότι υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες αρχές, εφευρήματα για βόλεμα “ημετέρων” .
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως ενόχλησε τον Λ.Ζ. Καραμανλικός γαρ.
Προχθές ανακοινώθηκε υπό του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη η παράταση θητείας του κ. Λ.Ζ την οποία ενέκρινε και το Βελοπουλικό κόμμα των αλοιφών.
Ο κ. Λ.Ζ όμως ζήτησε από τον Υπουργό τον κ. Αδωνι εννέα (9) ειδικούς συνεργάτες και οκτώ (8) διοικητικούς δηλ μετακλητούς, ίνα να εκτελέσει πλήρως το έργο του. Θα του παρασχεθούν, βεβαιότατα, για να βολευτούν και δευτεροκλασάτοι. Ζήτω το Έθνος!
Εσείς του ΥΕΘΑ μην τολμήσετε να ζητήσετε καμία μικροδαπάνη. Λεφτά δεν υπάρχουν.
Σημειώνω ότι και από ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ πλευράς, έχει διορισθεί από το 2013 (σημειώστε Βενιζέλος) στη Παγκόσμια Τράπεζα της ΝΥ ένας κρατικοδίαιτος “οικονομολόγος” ο κ. Χρ. Παπουτσής. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να επανέλθει και αυτός αρνήθηκε. Πώς γίνεται αυτό δεν καταλαβαίνω. Σήμερα ο Μητσοτάκης του παρατείνει τη θητεία. Νομενκλατουριος γαρ!
Επιτέλους! Ερχεται ανανέωση του πολιτικού κόσμου
Ο κ. Π. Λαφαζάνης, κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης, επί… 10 ετίες, κινείται για την δημιουργία νέου κομματικού φορέα. Προσέτρεξαν, ήδη, δύο αριστεροί, ανένταχτοι, της εποχής Φλωράκη και η δράση “κομμουνισταριστερή κίνηση των Εξαρχείων”. Καλή επιτυχία.
Αλλά αναστάτωση υπάρχει και από το άλλο άκρο. Ο κ. Αντώναρος, άλλοτε φερέφωνο του κ. Κων. Καραμανλή, ο κ. Αρούλης Σπηλιωτόπουλος, ο λαμπρός αυτός Υπουργός της χλίδας του Κ. Καραμανλή επίσης, και ο φέρελπις νέος κ. Αργύρης Ντινόπουλος προχωρούν σε δημιουργία κόμματος Δεξιού Πατριωτισμού. Ο κ. Τ. Μπαλτάκος, άλλοτε άρχων των ΕΔ επί Αντωνομπένηδων και alter ego του Σαμαρά δεν εκδηλώθηκε εισέτι.
Η Χώρα προχωρεί εμπρός…
-
Απορώ πως με διαβάσατε, έτσι όπως τα γράφω. Εύγε για αυτό.
Τσπ, Οχι ταξιδευτή εδώ είναι το λάθος σου. Μαπε ήταν οι πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο μόνος λόγος που υπήρχαν ήταν ο προστατευτισμός που υπήρχε επί ΚΚ. Όπως επίσης, εγγυοδοτικα προγράμματα δημοσίου προς δανεισμό, δεν μπαίνω στα φιλαράκια διότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν φιλαράκια, σε όλο τον πλανήτη έτσι είναι.
Στα μέσα της δεκαετίας του 80 ήρθε εντολή εξ ευρωπας, να αρθούν σταδιακά οι προστατευτισμοί σε πολλά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα της Ελλάδος και εκεί για αλλη μια φορα η χώρα μας δυσκολεύτηκε απίστευτα πολυ.
Τότε, άρχισαν να απειλούν με πτωχεύσεις και εκτίναξη της ανεργίας οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι που σε συνδυασμό με το αδύναμο νόμισμα μας θα επέφερε απίστευτη πτώχευση.
Αδύναμο νόμισμα, χωρίς παντά αποτελεσμα πολιτικών υποτίμησης, διότι αγοράζαμε από το εξωτερικό περισσότερα από όσα πωλούσαμε. Με απλά λόγια, πωλουσαμε σε δραχμάς και αγοράζαμε στα δικά τους νομίσματα. Μετά αυτοί έχοντας δραχμάς στα χερια τους δεν ήθελαν να ξαναγορασουν περισσότερα από εμάς, οπότε το νόμισμα μας τους ήταν άχρηστο και έχανε την αξία του συνεχώς.
Ο λογος;;;; τα μετριότατα προϊόντα που δεν άντεξαν στον διεθνή ανταγωνισμό. Ναι, στις φοβερές επιχειρήσεις που λες ταξιδευτή. Μαζι σου και εγώ στην επιχειρηματικότητα.
Την γουστάρω τρέλα, δεν ειμαι αριστεροστροφος με την κλασικη εννοια χωρις επιχειρησεις, κεντροως ειμαι, αλλά οχι και να κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.
Ετσι λοιπόν όπως ο ΚΚ αγόραζε ή εφτιαχνε δημοσιες επιχειρήσεις για να διατηρήσει την εσωτερική ζήτηση το ίδιο έκανε και ο Αντρέας. Η διαφορά του Αντρέα ήταν ότι αύξησε μισθούς σε σχεδόν ισο ποσοστο, αν και λιγότερο στην πραξη, με την αύξηση της παραγωγήκοτητας (θυμάσαι που σας ρωτούσα τι ονομάζετε εσεις παραγωγικοτητα;) και του τζίρου κάθε τομέα. Γι αυτό έχει αφήσει αυτό το προφίλ ως παρακαταθήκη.
Φυσικά και υπήρχαν σκάνδαλα κτλ αλλά τον λαό δεν τον αγγίζουν αυτά. Το πώς θα ζήσει τον νοιάζει.
-
Εδω οι τιμες του καλαθιού της νοικοκυράς.
Η Τσεχία είναι πιο κάτω από εμας, στο EL είμαστε εμείς. Έτσι εξηγούνται τα αυτοκίνητα της.
Για αυτό ενώ οι μέσοι μισθοί είναι χαμηλότεροι ονομαστικά μπορεί να μην είναι και πραγματικά.
Επίσης, ταξιδευτή και πάλι πας να υποβαθμίσεις κάτι που δεν γνωρίζεις.
Το καλάθι της νοικοκυράς περιλαμβάνει ότι αγοράζουν οι πολίτες σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αλλάζει ανά περιόδους, και μάλιστα κάποιες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά πράγματα, δες οι Γάλλοι τι βάζουν μέσα στο καλάθι
Χαχα
https://www.vouchercloud.com/resources/cpi-baskets-across-europe
-
Δεν υποβαθμίζω κάτι που δεν γνωρίζω ....
Εσύ ?
-
Δεν υποβαθμίζω κάτι που δεν γνωρίζω ....
Εσύ ?
Εγώ;;; το ίδιο με τον κύριο που παραθέτω
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2