-
Ο χρήστης futurist έγραψε:
https://www.autoblog.gr/2018/10/21/ta-diesel-katharotera-apo-ta-ilektrika/ .... Δεν μιλαω εγω αλλα η ερευνα....κατσε να το παρει το ελλ.κρατος να προετοιμασει το πολυνομοσχεδιο να το κοτσαρει μολις τα ηλεκτρικα αποκτησουν ενα ικανοποιητικο ποσο στην αγορα....με τις υγειες μας
Αν διαβάζουμε τους τίτλους και δεν πάμε να αφιερώσουμε χρόνο να κατανοήσουμε σε βάθος το περιεχόμενο μιας μελέτης, αυτές τις βιαστικές εκτιμήσεις κάνουμε. Ο καθένας με την αντίληψή του. [emoji38]
Χαχαχαχα...η αληθεια ειναι οτι δεν ψαχτηκα....λιγο ο τιτλος του αρθρου και λιγο το σασπενς οτι θα παρει φωτια η αντιπαραθεση στο νημα με δελεασαν να το ποσταρω λιγο πιο γοργα....εξαλου τη σημασια εχει...ο τιτλος το λεει ξεκαθαρα....
Στάλθηκε από το HUAWEI Y625-U51 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης harisma23 έγραψε:
Αν με 500-600 ευρώ κόστος φίλτρου καυσαερίων diesel, έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό ολικής αφαίρεσης φίλτρου και όχι αντικατάστασης από τους έλληνες οδηγούς ... ας φανταστούμε τί έχει να γίνει με τα πολύ ακριβότερα φίλτρα που θα φέρουν τα νέα οχήματα με το WLTP.
Πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό;
Είναι καταγεγραμμένο σε κάποια έρευνα ή απλώς υποθέτουμε ότι είναι μεγάλο;
Γνωρίζετε εσείς κάποιον που το έχει αφαιρέσει (πλην ταξιτζήδων για ευνόητους λόγους);Harisma αξιοποιησε το ταλαντο της πειθους....μην haris-teis σε κανενα......σε λιγο θα μας πουν οτι πρεπει να κανουμε εμπαργκο στην αγορα και να μην αγγιξουμε καινουργιο αμαξι για μια 10ετια ωσπου και αν ερθουν οι εγκαταστασεις, το νομικο πλαισιο και αμαξια της ηλεκτροκινησης για να προβουμε σε αγορα......εγω εχω καλυτερη ιδεα....να περιμενουμε μια 50ετια και να μην αγγιξουμε καινουργια αμαξια, ουτε ηλεκτρικα ωσπου να ερθουν τα ιπταμενα υδραργυροκινητα αμαξια με ωοειδη διατομη....εξαλου τη ειναι πενηντα χρονακια...το μελλον ειναι ηδη εδω καθως σε μερικες χωρες καταγραφονται ιπταμενες μηχανες (ufo) να προσγειωνονται σε στρατιωτικες βασεις ...αρα ο στρατος κατεχει υψηλη τεχνολογια...ειναι θεμα δεκαετιων να δοθει στον απλω κοσμακη οπως και με τα κινητα.....χαχαχα
-
Προς όσους επιλέγουν να διαβάζουν επιλεκτικά όσα κάνουν μάτς στο κουτάκι του μυαλού τους:
Τα έχουμε ξαναπει παραπάνω. Η ηλεκτροκίνηση είναι «πράσινη» μόνο όταν η πηγή της ενέργειας ειναι από ΑΠΕ.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε, κάνει την υπόθεση του μέσου όρου, με την παραδοχή ότι όλοι φορτίζουν από τη μέση κατάσταση που ακόμα δεν έχουμε μεγάλο μέρος από ΑΠΕ.
Πάμε όμως να αναλύσουμε λίγο παραμέσα τη διασπορά του δείγματος μόνο για την ηλεκτροκίνηση αν είναι «πράσινη».
Δύο οδηγοί (ας πούμε στην Ελλάδα) αγοράζουν το ίδιο ηλεκτροκίνητο.
Ο ένας φορτίζει από ρεύμα στο σπίτι του ή στη δουλειά, που έχουν ρεύμα από δεδομένο πάροχο (που έχει συγκεκριμένο footprint, κατά βάσει λιγνίτη στη χώρα).
Ο άλλος έχει net metering φωτοβολταϊκό στο σπίτι του, υπερδιαστασιολογημένο τόσο ώστε να μπορεί να καλύψει τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες ανάγκες ρεύματος του ηλεκτρικού του αυτοκίνητου, χωρίς να τραβάει ρεύμα προς τα πίσω από τον πάροχο.Έχουν οι δύο αυτοί ίδιο αποτύπωμα; ΟΟΟΧΧΧΧΙΙΙΙ.
Ο πρώτος με το λιγνίτη, μπορεί δυνητικά να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα και από οχήματα θερμικού κινητήρα (θέλει μελέτη κατά περίπτωση για να δούμε αν αυτό συμβαίνει).
Ο δεύτερος ρίχνει στα αυτιά στους πάντες!
-
Είχε σχετική έρευνα το Drive σε τεύχος εξαμήνου. Έλεγε ότι για την Ελλάδα, η αντιστοιχία είναι τα 4,5 λίτρα βενζίνης.
-
Έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα εδώ και χρόνια. Οι εκπομπές διοξειδίου ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος που φορτίζει 100% από λιγνιτικό σταθμό, είναι χαμηλότερες από ένα αντίστοιχο που καίει βενζίνη ή και πετρέλαιο.
Με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν έχει τις υπόλοιπες εκπομπές ρύπων στο μικροκλίμα όπου κινείται, ήγουν αιωρούμενα μικροσωματίδια κ.τ.λ.
Από εκεί και πέρα όσο βάζεις μέσα στην παραγωγή ανανεώσιμες, οι εκπομπές πέφτουν κι άλλο. Και μηδενίζονται σχεδόν όταν πάμε σε 100% απε.euro 4
Η κυκλοφορία των πετρελαίων euro4 σε Αθήνα και Θεσ.νίκη απαγορεύεται ρητώς, η πολιτεία ας πράξει τα δέοντα. Χάρηκα ιδιαίτερα που έβγαλαν ανακοίνωση οι ασφαλιστικές εταιρείες πριν κανα μήνα που λένε ότι δεν θα καλύπτουν ζημίες με αυτά τα αυτοκίνητα εντός των προαναφερθέντων ορίων, ελπίζω να μην με τρακάρει κανένας από δαύτους και τρέχω στο επικουρικό.dpf
Έχω ακούσει για αντικατάσταση τιμές από 800-2.500, το τελευταίο σε Μερσεντές μεγάλο. Επίσης παίζουν και ιμιτασιόν στη μισή τιμή, καθώς και μετάχειρα από τρακαρισμένα. Κάτι άλλο που ακούω είναι για αναγέννηση/έκλπυση του φίλτρου στο συνεργείο, με αποτέλεσμα καθαρισμού στην περιοχή του 95% και κόστος ένα κλάσμα του καινούργιου. Έχουμε αλλαγή σκηνικού στα φίλτρα της νέας νόρμας? Γνωρίζουμε τιμές? (αν και είναι πολύ νωρίς, μόλις κυκλοφόρησαν). -
Οι εταιρείες δεν μαρτυράνε ακόμα λεπτομέρειες (και κυρίως τιμή) για τα νέα φίλτρα σε diesel ειδικά, για να μην αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές!
Πλέον σε όλα τα καινούρια πριν αγοράσετε, πάρτε γραπτή (έχει σημασία) προσφορά για την τωρινή τιμή του νέου φίλτρου κατά WLTP!
-
Ο χρήστης harisma23 έγραψε:
@dimsabas: Δεν καταλαβαίνω (πραγματικά, δεν ειρωνεύομαι) γιατί την κακία εμπειρία σου από την αγορά του Grand Vitara, με την 'παγίδα' που έστησε το ελληνικό κράτος, την προβάλεις αποκλειστικά στο diesel και τη μελλοντική χρήση του...Δηλαδή, η βενζίνη, αν επεκταθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου ή αν γεμίσουμε φορτιστές, δεν θα καταστεί ακόμη περισσότερο ασύμφορη;
Το φυσικό αέριο, αν δεν επεκταθεί το δίκτυο πρατηρίων δεν θα παραμείνει στο περιθώριο; Υπενθυμίζω ότι η εξαγγελία περί 28 νέων σταθμών μέσα στο 2018, διαψεύστηκε πανηγυρικά (0 νέοι σταθμοί)...
Τα ηλεκτρικά δεν θα μείνουν επίσης στο περιθώριο αν δεν δημιουργηθεί κάποιο αρκετά πυκνό δίκτυο φορτιστών;Την παρούσα στιγμή δηλαδή έχουμε σοβαρούς λόγους να αμφιβάλλουμε για κάθε μορφή αυτοκίνησης όσον αφορά το μέλλον στην Ελλάδα, αλλά εσύ επιμένεις να επικεντρώνεις το πρόβλημα στο diesel.
Εγώ από την πλευρά μου, θεωρώ ότι την παρούσα στιγμή η αναμονή (για όποιον έχει τη δυνατότητα να περιμένει) είναι η καλύτερη κίνηση!
Η κακή εμπειρία με το Vitara είναι ένας μπούσουλας για το πώς μπορεί να σε γλεντήσει το ελληνικό κράτος αν το θελήσει. Να σε κάνει να μην μπορείς ούτε να το χρησιμοποιήσεις ούτε να το πουλήσεις. Να σε φέρει σε απόγνωση.
Αυτή η εμπειρία χρησιμοποιήθηκε ως το χειρότερο σενάριο για το πετρέλαιο, επειδή ακριβώς το πετρέλαιο τελεί υπό διωγμό αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Με τη βενζίνη δεν ασχολούμαι καν, δεν την έχει προτείνει κανείς τόσες μέρες διότι είναι τελειωμένη υπόθεση. Στο παρόν θέμα, οι μόνοι που την αναφέρουν είναι οι υπέρμαχοι του πετρελαίου για να δείξουν τι οικονομικό καύσιμο έχουν.
Το φυσικό αέριο έχει επίσης κίνδυνο να γίνει λιγότερο συμφέρον. Όχι βέβαια να ανέβουν τα τέλη του γιατί είναι εξαιρετικά καθαρό καύσιμο. Μόνο να ανέβει η τιμή του. Από τη στιγμή που έχει το μισό κόστος κίνησης σε σχέση με το πετρέλαιο, πάλι θα συμφέρει.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να δεχθούν πλήγμα γιατί ακριβώς φορτίζουν με ρεύμα. Στο υποθετικό σενάριο που θα διπλασιαστεί η χρέωση του ρεύματος, η οικονομία θα καταρρεύσει. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα θέλει 2,5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα αντί για το μισό που θέλει σήμερα, κλάιν δηλαδή.Συμφωνώ απόλυτα ότι το πιο λογικό είναι να τηρηθεί στάση αναμονής. Για όποιον έχει βέβαια αυτή τη δυνατότητα ή δεν έχει ήδη τις σωστές προδιαγραφές (ας πούμε, πρατήριο φυσικού αερίου δίπλα στο σπίτι του).
-
Για να μη γράφεις συνέχεια για τη βενζίνη ότι δεν την αναφέρει κανένας, δηλώνω χρήστης....παρών! Γεμίζω βενζινουλα μια χαρά... Αυτή ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε:-)
-
Μιλάμε για ανθρώπους που κινούνται με οικονομικά κριτήρια. Αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση, Jaguar Coupe για μένα και τζιπ 5.000 κυβικά.
-
Εγώ οδηγώ βενζίνη χρόνια και μόλις αντικατέστησα δεύτερο αυτοκίνητο πόλης, πάλι με βενζίνη.
Το επικό του όλου θέματος με τη μόδα του diesel μια εποχή (πρόσφατα κιόλας) είναι ότι πούλησαν μικρά πόλης σε οδηγούς με προφίλ λίγων χιλιομέτρων, ΜΕ DIESEL. Χαχαχαχα!
100 μελετητές να βάλεις να σού κάνουν οικονομοτεχνική ανάλυση κόστους χρήσης, δεν θα σού βγάλει ούτε ένας να πάρεις diesel για τέτοιο προφίλ.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Μιλάμε για ανθρώπους που κινούνται με οικονομικά κριτήρια. Αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση, Jaguar Coupe για μένα και τζιπ 5.000 κυβικά.Για αρκετό κόσμο η χρήση αυτοκινήτου δεν ειναι μια σωστή επιλογή με καθαρά οικονομοτεχνικά κριτήρια, και δεν τη σώζει η επιλογή του καυσίμου έτσι και αλλιώς.
-
H μαρίδα που αγόρασε πετρέλαιο ενώ κάνει λίγα χλμ. και μέσα σε πόλη, έχει ξανακάνει λάθη στην επιλογή αυτοκινήτου, και νομοτελειακά θα ξανακάνει στο μέλλον .
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα εδώ και χρόνια. Οι εκπομπές διοξειδίου ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος που φορτίζει 100% από λιγνιτικό σταθμό, είναι χαμηλότερες από ένα αντίστοιχο που καίει βενζίνη ή και πετρέλαιο.
Με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν έχει τις υπόλοιπες εκπομπές ρύπων στο μικροκλίμα όπου κινείται, ήγουν αιωρούμενα μικροσωματίδια κ.τ.λ.
Από εκεί και πέρα όσο βάζεις μέσα στην παραγωγή ανανεώσιμες, οι εκπομπές πέφτουν κι άλλο. Και μηδενίζονται σχεδόν όταν πάμε σε 100% απε.euro 4
Η κυκλοφορία των πετρελαίων euro4 σε Αθήνα και Θεσ.νίκη απαγορεύεται ρητώς, η πολιτεία ας πράξει τα δέοντα. Χάρηκα ιδιαίτερα που έβγαλαν ανακοίνωση οι ασφαλιστικές εταιρείες πριν κανα μήνα που λένε ότι δεν θα καλύπτουν ζημίες με αυτά τα αυτοκίνητα εντός των προαναφερθέντων ορίων, ελπίζω να μην με τρακάρει κανένας από δαύτους και τρέχω στο επικουρικό.dpf
Έχω ακούσει για αντικατάσταση τιμές από 800-2.500, το τελευταίο σε Μερσεντές μεγάλο. Επίσης παίζουν και ιμιτασιόν στη μισή τιμή, καθώς και μετάχειρα από τρακαρισμένα. Κάτι άλλο που ακούω είναι για αναγέννηση/έκλπυση του φίλτρου στο συνεργείο, με αποτέλεσμα καθαρισμού στην περιοχή του 95% και κόστος ένα κλάσμα του καινούργιου. Έχουμε αλλαγή σκηνικού στα φίλτρα της νέας νόρμας? Γνωρίζουμε τιμές? (αν και είναι πολύ νωρίς, μόλις κυκλοφόρησαν).Εγώ εδώ πεσει και σε τέτοια περίπτωση με euro 4 σε δικαστήριο και η ασφαλιστική είχε στραφεί κατά του πελάτη της για να της καταβάλλει ότι αυτή θα κατέβαλε στο θύμα.
Εδώ να διευκρινίσω ότι η ασφαλιστική του euro 4 θα πληρώσει κανονικά το θύμα, δεν θα τρέχεις δηλαδή στο επικουρικό, και μετά (για την ακρίβεια παράλληλα) θα κυνηγήσει τον πελάτη της να του παρει τη ζημιά.Σιγά σιγά πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται η νομιμότητα.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
H μαρίδα που αγόρασε πετρέλαιο ενώ κάνει λίγα χλμ. και μέσα σε πόλη, έχει ξανακάνει λάθη στην επιλογή αυτοκινήτου, και νομοτελειακά θα ξανακάνει στο μέλλον .Βασικά δεν υπήρχε καθόλου ενημέρωση και απλά όλοι είχαν στο μυαλό τους ότι μόνο την απελευθέρωση της πώλησης και τη μεγάλη οικονομία.
Δεν ξέρω ποσοι κατάλαβαν το λάθος τους στην πορεία και ποσοι είχαν τη δυνατότητα να το διορθώσουν.
Εγώ είμαι τέτοιο παράδειγμα και ευτυχώς διαβάζοντας και εδώ αλλά βλεποντας και μόνος τα σημάδια κατόρθωσα μέσα σε δυο χρονια να διορθώσω τα λάθη μου με τα δυο diesel που είχα φορτωθεί χωρίς σοβαρό κόστος.Το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται και αν δεν την πατήσει δεν καταλαβαίνει.
Έχω συγγενη αυτοκινητιστή (παλιό φορτηγατζή) που απορούσε τις προάλλες γιατί αλλάξαμε το γιαρις diesel με το υβριδικό. Τι να του πρωτοπείς του ανθρώπου για το προφίλ της δικης μας χρήσης και το γεγονός ότι αν δεν ήταν η άδικη επιδότηση του καυσίμου στη μέση το υβριδικό θα ήταν μακραν φθηνότερο στη χρήση του πετρελαίου. -
Το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρότερη εμπειρία, και όση υπήρχε αντλείτο από άλλες χρήσεις, ήτοι από ταρίφες και χιλιομετροφάγους ιδιώτες με πολλά χλμ. σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, σίγουρα έπαιξε το ρόλο του.
-
Μιλάμε για ανθρώπους που κινούνται με οικονομικά κριτήρια. Αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση, Jaguar Coupe για μένα και τζιπ 5.000 κυβικά.
Αν τα κριτηρια ειναι οικονομικα τοτε παιρνεις ενα Lada Niva απο δευτερο χερι και σωζεις μερικες δεκαδες χιλιαδες ευρω
-
Silversurfer έλα, πες την αλήθεια...Με το ερώτημα που εθεσες στην αρχή ήθελες να δεις ποσες σελιδες μπορούν να γραφτούν στο ποστ και να εκφέρει ο καθένας την άποψη του για τα καύσιμα και να 'λογομαχούν' για το ποιο καύσιμο είναι πιο καλό και πιο οικονομικό και τι συμφέρει να αγοράσεις και να καταλήξουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την τρύπα του όζοντος..
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης emminad έγραψε:
Silversurfer έλα, πες την αλήθεια...Με το ερώτημα που εθεσες στην αρχή ήθελες να δεις ποσες σελιδες μπορούν να γραφτούν στο ποστ και να εκφέρει ο καθένας την άποψη του για τα καύσιμα και να 'λογομαχούν' για το ποιο καύσιμο είναι πιο καλό και πιο οικονομικό και τι συμφέρει να αγοράσεις και να καταλήξουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την τρύπα του όζοντος..Sent from my iPhone using Tapatalk
Χαχαχαχα....δεν πιστευω να ειχε τετοιο σκοπο ο ανθρωπος...απλως εμεις ειμαστε πολυλογαδες και μας αρεσει ο 'εριζων' διαλογος....αμα ψαξεις ντοκυμαντερ θα δεις τον αριστοτελη τον σωκρατη τον διογενη τον κυνικο και αλλους πολλους πως μιλουσανε και διαπλεκτιζονταν στις αγορες....μεσα απο τετοιες συζητησεις εκτονωνεις εντονα συναισθηματα με υγιη και επικοδομιτικο τροπο...ξεραν οι 'πατερες'μας.....
-
Και να ξαναφρεσκαρω λιγο την αρχικη του θεματος....για εμας στην επαρχια αξιζει καινουργιο ντιζελ euro6d-temp ????.....στο χωριο μου και στα γυρω χωρια οσοι αγοραζουν οικογενειακα επενδυουν σε καινουργιους πετρελαιοκινητηρες....χαμηλα τελη! χαμηλη φορολογηση καθοτι μικρη σε κυβικα κινητηρες! χαμηλη καταναλωση επι καθημερινης βασης!.....ειδικα το τουσον με το 1.7 πριν και το 1.6 τωρα κανει θραυση στην περιοχη....μετα εχω δει αρκετα c3 aircross 1.5 ......και καροκ με τον 1.6............και επειδη σε λιγους μηνες με την κυρα θα αναγκαστουμε να προβουμε και εμεις σε αγορα σκεφτομαστε ακομη και συλλεγουμε αποψεις....αλλα επειδη το νημα πηγε πολυ μακρια ξαναρωτω....
-
Επαρχία σε χωριό που το βενζινάδικο απέχει 20 χλμ? κάνεις πάνω από 15000 χλμ το χρόνο? Θέλεις απλό ανθρωπομεταφορέα?
ανάλογα με τις απαντήσεις ξεκαθαρίζουν λίγο τα πράγματα.
Βενζίνη ή diesel