-
Ίσως είναι καλύτερα να κάνεις τους υπολογισμούς με πιο αυξημένες τιμές στα καύσιμα, στα τέλη κ.τ.λ. γιατί σίγουρα σε βάθος 10 ετίας θα έχουν αυξηθεί.
Όχι, καλά έκανε και έβαλε τις τρέχουσες τιμές, και κυρίως τις τρέχουσες αναλογίες μεταξύ των καυσίμων αλλά και τελών. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι ο μάντης Κάλχας για να γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ίσως είναι καλύτερα να κάνεις τους υπολογισμούς με πιο αυξημένες τιμές στα καύσιμα, στα τέλη κ.τ.λ. γιατί σίγουρα σε βάθος 10 ετίας θα έχουν αυξηθεί.
Όχι, καλά έκανε και έβαλε τις τρέχουσες τιμές, και κυρίως τις τρέχουσες αναλογίες μεταξύ των καυσίμων αλλά και τελών. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι ο μάντης Κάλχας για να γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Τι είναι πιο πιθανό, να μείνουν ίδιες οι τιμές, να αυξηθούν, ή να μειωθούν;
π.χ. υπάρχουν αναφορές ότι θα έχουμε $100 το βαρέλι το αργό μέχρι τα Χριστούγεννα που λέει ο λόγος. -
Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Και για τα δύο θέματα, τις απόλυτες τιμές, και κυρίως, τις αναλογίες μεταξύ τους. ΄
Π.χ. μπορεί να αυξηθεί το φ.α. υπέρμετρα για να καλύψει το κράτος τη μαύρη τρύπα, αλλά να αφήσει τη βενζίνα στην ίδια τιμή, ή απλώς να την αυξήσει λιγότερο.
Στο σενάριο αυτό δεν αλλάζουν μόνο οι απόλυτες τιμές, αλλά και οι μεταξύ τους αναλογίες.
Από την άλλη, μπορεί να μείνουν οι ίδιες, ή να αυξηθούν εξίσου. Τα σενάρια είναι πολλά, η λύση μία: υπολογίζεις με την τρέχουσα κατάσταση, με ότι ρίσκο αυτό συνεπάγεται. -
Για τον φιλο gchris7
Τα 13 κιλα που δηλωνε η seat για το ιμπιζα ητανε πολλα..
Τα 11,6 κιλα που δηλωνε η vw για το polo ειναι πιο ρελεαστικο νουμερο..
Τα ιδια αυτοκινητα ειναι με ιδιες δεξαμενες.
Και η Ιταλια,,με την ιδια πιεση της Ελλαδας πιεζουν 200 με 216..
Και οι ιταλοι 10 με 11 κιλα εβαζαν τωρα το καλοκαιρι..
Τωρα που ο καιρος αλλαζει και εχουμε κρυο θα γεμιζουν ακομη καλυτερα οι δεξαμενες. Πιστευω οτι θα ξεπερασουν τα 12 κιλα ..Οσο πιο κρυος ο καιρος γεμιζουν καλυτερα οι δεξαμενες. Δηλαδη το προβληματακι ειναι για 3 μηνες το καλοκαιρι με τις αυξημενες θερμοκρασιες.Το 14,3 κιλα που δηλωνει η seat για το arona επισης το βλεπω ρεαλιστικοτατο νουμερο με την 3η δεξαμενη.
Δεν εχουν υπερβαλη αυτη τη φορα.Αλλα καποια πρατηρια στην Ιταλια,,που εδιναν lng εβαζαν ανετα 13 κιλα ακομη και καλοκαιρι...
Δεν υπαρχει αγχος για οποιον κινηται Αθηνα-θεσσαλονικη.
Και ειπαμε θα γινει πρατηριο χαλκιδα,καρδιτσα ,,ετοιμαζεται στα τρικαλα.
Εχουν ειδη αγορασμενους 4 συμπιεστες για τα πρατηρια η fisikon.Στα νησια ναι ,,υπαρχει η τιμη 2 ευρω..εδω επαρχια δεν εχω δει αυτη τη τιμη..Απο Λαρισα καρδιτσα τρικαλα και βολο εχω αποψη φυσικα.
-
Η ποσότητα εξαρτάται από την πίεση στην δεξαμενή του πρατηρίου και στο πόσο κενή είναι η δεξαμενή του ΙΧ. Όταν η δεξαμενή είναι κενή, εννοώ να έχει φύγει τελείως και η παραμικρή ποσότητα αερίου, τότε θα πάρει περισσότερο αέριο από το σύνηθες. Όταν πας για ανεφοδιασμό, η δεξαμενή έχει κάποιο φ.α. μέσα, έστω και λίγο.
Τυχόν αναγνώστες - επαγγελματίες ψυκτικοί θα με καταλάβουν, η διαδικασία πλήρωσης είναι αντίστοιχη με αυτή που ακολουθείται από αυτούς όταν πρώτα κάνουν κενό και μετά γεμίζουν το κοντένσερ με φρέο με την ποσότητα που πρέπει. -
Δε ξέρω τι κάνουν οι ψυκτικοι και πως γεμίζουν τις φιάλες τους.
Εγώ γνωρίζω τι κάνω εδώ και 2 μιση χρόνια που κυκλοφορώ αμάξι με φυσικό αέριο.
Στο ίδιο πρατηριο..αλλη ποσότητα θα μπει το πρωί και άλλη το μεσημέρι.
Αλλη ποσότητα μπαίνει το καλοκαίρι και άλλη το χειμωνα.
Παράδειγμα στο δικό μου..από 10 κιλά το καλοκαίρι..το χειμωνα με 8 βαθμούς έχω βάλει 12.6 κιλά.
Ότι έχω αναφέρει για την Ελλάδα και τους Ιταλούς,,πάντα εννοώ ότι έχει αδειάσει η δεξαμενή και έχει γυρίσει να καίει το μοτέρ βενζίνη.
Φυσικά όταν γυρνάει το σύστημα να καίει βενζίνη..υπάρχει ποσότητα αερίου στις δεξαμενές. Αυτή είναι ίδια πάντα. Γιατί το σύστημα γυρνάει στη βενζίνη για παραδειγμα όταν η πίεση είναι 5 Bar. Δεν το γνωρίζω το νούμερο..Τυχαία το γράφω..
Αλλά πάντα..η καλοκαίρι είναι η χειμώνα..σε αυτή την πίεση γυρνάει το σύστημα στη βενζίνη.
Άρα πάντα η ποσότητα που μένει μέσα στις δεξαμενές..είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνας,είτε μεσημέρι είναι η ίδια. -
Στο ίδιο πρατηριο..αλλη ποσότητα θα μπει το πρωί και άλλη το μεσημέρι.
Γιατί στο ίδιο πρατήριο άλλη πίεση υπάρχει το πρωί και άλλη το μεσημέρι.
-
Αααα και κάτι ακόμη η πίεση από πρατηριο σε πρατηριο..έχει μια μικρη απόκλιση...
Εγώ παραπάνω αναφέρομαι για το ίδιο πρατηριο..που έχω στη γειτονιά μου. -
Παίζει ρόλο η εξωτερική θερμοκρασία..
Αλλη ποσότητα θα μπει το πρωί με 20 βαθμούς το καλοκαίρι..και άλλη το μεσημέρι με 35 και 40 βαθμους.Για 1 κιλό είναι η διαφορά..δεν είναι τρελή η διαφορά..αντί για 10 κιλά το μεσημέρι θα πάρω 11 το πρωί..χοντρικά σας γράφω τα νούμερα.
Αλλά το χειμωνα είναι πολύ καλύτερο το γέμισμα. -
H θερμοκρασία με την πίεση πάνε χέρι χέρι, PV=nRT. Και επειδής η θερμοκρασία είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί και να κοντρολαριστεί, γι' αυτό σε όλα τα συστήματα πιέσεως υπάρχει μανόμετρο αλλά και πρεσσοστάτης ή βαλβίδα διαφυγής για άμεσο έλεγχο αλλά και για την κακή στιγμή, και όχι θερμόμετρο.
Γενικά, οι κατασκευαστές λειτουργούν ως εξής :
Παίρνουν τη δεξαμενή του ΙΧ CNG, την υποβάλλουν σε σοβαρό κενό, τη ζυγίζουν, τη συνδέουν για χ χρόνο με τη δεξαμενή πλήρωσης αερίου η οποία βρίσκεται σε συγκεκριμένη πίεση και μετά την ξαναζυγίζουν στις ίδιες συνθήκες. Και βγαίνουν μετά και σου λένε ότι η δεξαμενή έχει χωρητικότητα π.χ. 10 κιλά αερίου (σε συγκεκριμένη θερμοκρασία-πίεση).Πάς εσύ τώρα στο πρατήριο με αναμένο το λαμπάκι του αερίου, άρα λες είμαι άδειος. Λάθος, έχει μέσα μια μικρή ποσότητα, πες 200 γραμ. Το γεμίζεις και παίρνει π.χ. 9 κιλά. Βγαίνεις μετά και λες ότι το εργοστάσιο λέει ψέμματα, διότι έχει δεξαμενή 9 κιλών και όχι 10.
Λάθος είσαι εσύ όμως, αν φυσικά το εργοστάσιο έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Γιατί, η δεξαμενή του πρατηρίου έχει εκείνη τη στιγμή π.χ. 195 μπαρ πίεση και όχι π.χ. τα 200 του εργοστασίου, το ρεζερβουάρ σου έχει εκείνη τη στιγμή και άλλα π.χ. 200 γραμ. που εσύ αγνοείς, και σε συνέδεσε εκείνη τη στιγμή π.χ. για 3 λεπτά με τη μάνικα, ενώ στη δοκιμή στο εργοστάσιο ήταν π.χ. 10'. Άρα κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σου δεν μπήκαν στο ρεζερβουάρ αερίου τα κιλά που θα έμπαιναν στην αυστηρή δοκιμή του εργοστασίου.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν χωράνε να μπουν σε άλλες συνθήκες. -
@dstou
Φαίνεται ότι γνωρίζεις κάτι παραπάνω , λύσε μου σε παρακαλώ μια απορία
Ibiza tgi , αν το αφήσω να αδειάσει κάνοντας 2 δικές μου διαδρομές καταναλώνω βενζίνη για 20-30 χλμ για να φτάσω για ανεφοδιασμό.
Όταν το γεμίζω από άδειο (για εμένα μιας και έχει 'τελειώσει' το φ.α.) η ποσότητα δεν είναι ίδια , από 10,2-11,4 το μέγιστο και πάντα 7 το πρωί γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ~10% ; ίδιο πρατήριο και ίδια μάνικα -
Δυο ποστ πιο πάνω ξανά η απάντηση, άλλος συνδυασμός πιέσεων την μία στιγμή, άλλος την άλλη.
Το φ.α. είναι αέριο, άρα συμπιεστό, το δε ρεζερβουάρ του είναι κλειστό σύστημα προς το περιβάλλον. Δεν έχει σχέση το γέμισμά του με αυτό του γεμίσματος βενζίνης όπου η μάνικα έχει σταθερή ροή, άρα και σταθερή παροχή, το στόμιο του ρεζερβουάρ είναι ανοιχτό και η πίεση που επικρατεί σε αυτό είναι η ατμοσφαιρική και το ρευστό ασυμπίεστο.
Άρα θα πάρει κάθε φορά την ίδια ποσότητα σε λίτρα (= όγκος) μέχρι να γεμίσει από άδειο, εφόσον δεν σε κλέβει η αντλία του πρατηρίου εννοείται.
Το ίδιο φαινόμενο με το φ.α. υπάρχει και με το υγραέριο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα διότι οι πιέσεις είναι πολύ μικρότερες. Είδα π.χ. την προηγούμενη εβδομάδα βυτίο υγραερίου να ανεφοδιάζει πρατήριο και το μανόμετρο έδειχνε 16 μπάρες. -
Terry θερμοκρασία εξωτερική γνωρίζεις; ;
Το 11.4 φαντάζομαι είναι τώρα που έκανε τα κρύα.. -
Τα νούμερα που δίνει ο κατασκευαστής είναι για 200 bar και 15 °C.
-
Όσα χρόνια έβαζα υγραέριο δεν είχα τέτοιες διαφορές στη ποσότητα , με σταθερή τιμή έβαζα ίδια λίτρα ... ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στο μετρητή.
Ευχαριστώ για το χρόνο και τις απαντήσεις σου -
Ο χρήστης jimptso έγραψε:
Terry θερμοκρασία εξωτερική γνωρίζεις; ;
Το 11.4 φαντάζομαι είναι τώρα που έκανε τα κρύα..Re: Αεριοκίνηση , CNG vehicles
Δημοσίευσηαπό terry308 » 28/09/18 18:33Σήμερα με 9ο στις 7 το πρωί έβαλα 11,4!! κιλά (ibiza) και 1η φορά παρατήρησα τη πίεση πάνω από τα 200... , το 1ο λαμπάκι έσβησε στα 66χλμ , ενώ συνήθως ~50-55χλμ με max 11kg
-
Δυο ποστ πιο πάνω ξανά η απάντηση, άλλος συνδυασμός πιέσεων την μία στιγμή, άλλος την άλλη.
Τη πρόταση αυτη που έγραψε ο dstou ισχυει..
Στην αντλία του πρατηριου υπάρχει μανόμετρο σε bar .
Υπάρχει κι εκεί μια μικρή απόκλιση.
Άλλες φορές θα τελειώσει να πιέζει με 200 μπαρ..άλλες φορές θα σταματήσει να πιέζει με 210 Bar.Αλλά επιμένω...o terry και ο κάθε ένας που έχει αυτοκίνητο με φυσικό αέριο..όσο μπαίνει ο χειμώνας και κατεβαίνει η θερμοκρασια θα βάζει περισσότερα κιλά στις δεξαμενές του.
Κι ο terry θα κάνει λιγότερα χλμ με βενζίνη έως το πρατηριο.
Όποιος θέλει να ψαχτεί περισσότερο..αυτό που γίνεται με την θερμοκρασία...λέγεται αντισταθμιση θερμοκρασίας....και γίνονται όλα αυτά για λόγους ασφαλείας.. -
Όσα χρόνια έβαζα υγραέριο δεν είχα τέτοιες διαφορές στη ποσότητα , με σταθερή τιμή έβαζα ίδια λίτρα ... ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στο μετρητή.
Είναι μερικά γραμμάρια εκεί η διαφορά, διότι η πίεση αποθήκευσης είναι 15-20 φορές μικρότερη του φ.α.
-
Νεα επισκεψη σε αντιπροσωπεια για το Arona, αυτη τη φορα στη Seat Μακρης στην Κηφισιας. Η εξυπηρετηση καλυτερη οπως κ η προσφορα.
Απλο μπλε χρωμα + connectivity box στα 17.700. Δωρο το υποβραχιονιο, ο συναγερμος, αισθητηρες πισω και το πρωτο σερβις.Κερδος περιπου 400 ευρω σε σχεση με Βελμαρ, καθολου ασχημα.
Μου ειπε επισης οτι περιμενουν καποια ανακοινωση της Δεπα για επιδοτηση καθως την ανακοινωνει σχεδον καθε χρονο κ οτι την υπολογιζουν γυρω στο χιλιαρικο. Μπορει να ειναι κ ευχολογια, παντως θετικο αν ερθει.
Και εκει που παω κααααπως να κατασταλαξω, διαβαζω για Skoda Scala που ερχεται, με μεγαλυτερους χωρους (πιστευω κ ποιοτικοτερο εσωτερικο) και με φ.α...Θα το τιμολογησουν καπου κοντα σε χρηματα, αξιζει να περιμενω; Ιδιοι προβλημαρισμοι και για το επερχομενο vision x...
Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
To Vision X θα είναι πολύ ακριβότερο. Η Σκάλα θα αργήσει να έρθει. Εδώ παραγγέλνεις σήμερα και παραλαμβάνεις στο εξάμηνο, φαντάσου πότε θα παραλάβεις ένα μοντέλο που δεν έχουμε καν δει πώς θα είναι εξωτερικά.
Καινούριο οικογενειακό - Crossover ή Hatchback