-
Γιατί απλά Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης και όχι μόνο την τελευταία δεκαετία και εφαρμόζεται ότι @αλακια δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά αλλού. Για αυτό μην συγκρίνεις με παλιά...
Έχεις τους περισσότερους φόρους και για αυτό είσαι από τους πιο αδύναμους Ευρωπαίους.
Για αυτό και θα πάρεις δωρεάν το έμβολιο για τον ιό γιατί κανείς τα καλύτερα γούστα του πλανήτη! Σε όλον τον κόσμο προαιρετική η μάσκα από τα 6 ως 11 σύμφωνα με τον ΠΟΥ εδώ υποχρεωτική από 3 ετών , παρότι έχεις παγκοσμίως από τα μικρότερα ποσοστά κρουσμάτων ανά τεστ!
-
Ό,τι να 'ναι... Τι δουλειά έχει η Octavia στο ίδιο segment με Mondeo, Stinger, Giulia, V60, Mazda 6; Αλαλούμ!
Όντως επικρατεί ένα αλαλούμ με τα segments, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι τα segments είναι κατά βάση εμπορική κατηγοριοποίηση και δε βασίζεται σε συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Είναι λίγο φλου και χύμα και ό,τι πει η κάθε εταιρεία για τα οχήματά της ισχύει...
-
Eγώ ακόμη και μια δεκαετία πριν (κι όχι μόνο πριν 3 χρόνια), διάβαζα για αδικία στη φορολόγηση.
https://www.4troxoi.gr/4tlibrary/article.php?year=2010&month=4&issue=616&cat=Αγορά&number=12999
@Τkin73
Για το θέμα της υγείας θα διαφωνήσω (και ως προς το θέμα του αριθμού κρουσμάτων και της χρήσης μάσκας). Όσο για τον Π.Ο.Υ. έχει θέματα,κοιμόταν όρθιος και τα σκ@τωσε στην αρχή με την Κίνα... Αλλά ας μην χαλάμε το topic.
-
Άχρηστοι παντελώς είναι...
Για τους πολίτες ναι, για τον εαυτό τους και την τσέπη τους καθόλου, όλο βρίσκουν τρόπους να μας φορολογούν και να μην ανοίγει ρουθούνι. Ας μην πουληθεί ούτε 1 αυτοκίνητο για 1 χρόνο, να δείς πως αλλάζουν και φόροι και όλα.
-
Όπως πολύ σωστά είπε ο dimitriscsd
το Leon και το Octavia μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα (μεσαία MQB Evo) και το ίδιο μεταξόνιο στα 2686 mm.
Aν θα έπρεπε το Octavia να ανήκει στο D segment, τότε θα ανήκε και το Leon. Δεν είναι όμως έτσι.
Το Leon και το Octavia - όπως συνέβαινε ανέκαθεν έτσι και τωρα - ανήκουν στο C segment
και αναμεταξύ τους έχουν τους ίδιους χώρους στο σαλόνι
(με τη διαφορά πως τα καθίσματα στο Octavia αναφέρεται ότι πιάνουν περισσότερο όγκο και περιορίζουν ελάχιστα παραπάνω τους χωρους της καμπίνας σε σχέση με το Leon).
Γενικά η διαφορά ανάμεσα στο Leon και στο Octavia είναι ο πίσω πρόβολος που είναι μεγαλύτερος στη liftback έκδοση του Octavia
(διότι στις station wagon εκδόσεις έρχονται στα ίσα).Το Golf και το Α3 έχουν επίσης τη μεσαία (λέγε με C segment) MQB Evo πλατφόρμα αλλά σε μικρότερο μεταξόνιο στα 2636 mm.
Γενικά η Skoda αρέσκεται να παίρνει μικρότερες(=φτηνότερων segment) πλατφόρμες και να προσθέτει ένα μεγάλο πίσω πρόβολο δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερου segment από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.
Αντίστοιχα με αυτό που έχει κάνει στο Octavia,
έχει κάνει και στο Scala που στην πραγματικότητα είναι B segment
καθώς επίσης έχει πάρει μια μικρότερου segment πλατφόρμα και έχει προσθέσει έναν όγκο στον πίσω πρόβολο.Ακόμα, «MQB A7» πλατφόρμα και «MQB A5» πλατφόρμα δεν υπάρχουν.
Και «segment A5», «segment A4» ή «A7» δεν υπάρχουν.
Η MQB βγαίνει σε Α0(πχ σούπερμίνι), Α1(πχ μικρομεσαία) και Α2(πχ μεγάλα SUV).Κι επίσης περί Octavia Mk2 ,
πατούσε στην πλατφόρμα PQ35 όπως το τότε C segment του VAG.
Καμία σχέση με «MQB Α5», αφού άλλωστε ΜQB δεν υπήρχε τότε.
Το Octavia5 δεν ήταν καν η κανονική ονομασία του μοντέλου, σκέτο Octavia δεύτερης γενιάς ήταν και μόνο.
Απλά επειδή τότε το Octavia Mk1 πωλούνταν παράλληλα, σε ορισμένες αγορές είχαν επινοήσει ονοματολογίες για να διακρίνουν το καινούριο:
στην Ινδία το νέο το λέγαν Laura και στην Ελλάδα το λέγαν «Octavia5».
Το δε '5' πιθανολογώ πως δεν είχε να κάνει με καμία άλλη έμπνευση πέρα από την αναφορά στην πέμπτη γενιά του Golf με το οποίο μοιραζόταν την PQ35 πλατφόρμα.Κι όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, το Superb πλασάρεται στο D segment, όχι το Octavia.
-
Kαλα όλα αυτά για τις πλατφόρμες καταλάβαμε ότι είναι χαος η υποθεση...το λεον τελικά είναι φαρδυτερο εσωτερικα από το φοκους? αυτο είναι το ερωτημα...
-
Με τις πλατφόρμες είναι πολύ απλά τα πράγματα:
το Leon, το Octavia, το Golf και το Α3 είναι όλα C segment
και έχουν όλα την ίδια πλατφόρμα (μεσαία MQB Evo).Η παρανόηση γίνεται όταν νομίζουμε ότι ίδια πλατφόρμα σημαίνει οπωσδηποτε το ίδιο μεταξόνιο, λάθος.
Το Leon και το Octavia έχουν μεταξόνιο στα 2686 mm, με το Octavia να προσθέτει επιπλέον στη liftback έκδοση κι ένα μεγάλο πίσω πρόβολο για το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών.
Για το λόγο αυτό, στην καμπίνα μην περιμένετε το Octavia να είναι μεγαλύτερο από το Leon και τανάπαλιν.
Το Golf και το A3 έχουν μεταξόνιο στα 2636 mm, δηλαδή κάπως μικρότερη καμπίνα με μια διαφορά που κατά τα λεγόμενα περιορίζει κάπως τα πόδια των πίσω επιβατών.Πλατφόρμα στο vag είναι πάνω από όλα η εξελικτική γενιά της τεχνολογίας ανά segment, που ως έννοια εμπεριέχει εξαρτήματα και τμήματα του σασί-πατώματος,
με μια μερική ευελιξία ιδίως στην απόσταση των δυο αξόνων.Για τα χωροταξικά μεταξύ Focus και Leon
μην περιμένετε να βγάλετε άκρη από τα φυλλάδια
αν δεν συγκρίνετε πρότυπες μετρήσεις.
Το πολύ να πάρετε μια μεζούρα και να μετρησετε εκ του σύνεγγυς
συγκρίνοντας κάθε φορά αντίστοιχες διαστάσεις σε αντίστοιχες ρυθμίσεις της χωροταξίας της καμπίνας.
Κοινώς μικροδιαφορές θα είναι καθαρά υποκειμενικές. -
Στα χαρτιά πάντως από τα επίσημα νούμερα των δύο κατασκευαστών προκύπτει υπεροχή του Λεόν κατά 3 πόντους μπροστά πίσω.
-
Το Focus έχει μεγαλύτερο εσωτερικό πλάτος (εμπρός και πίσω), το Leon έχει μεγαλύτερο εσωτερικό μήκος (π.χ. χώρο για τα γόνατα των πίσω) και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών. Αυτά μετά από μέτρηση με μεζούρα. Επίσης (αν και εκεί δεν έβαλα μεζούρα) ήταν σαφές ότι το Leon έχει μεγαλύτερο εσωτερικό ύψος (για τα κεφάλια). Οπότε δεν προκύπτει κάποιο σαφές προβάδισμα σε κανένα από τα δύο.
Η αίσθηση που είχα από τους χώρους του Leon (που μπήκα πρόσφατα γιατί στο Focus πάει καιρός) είναι ότι είναι απίστευτα ευρύχωρο για τα γόνατα των πίσω, αρκετά ευρύχωρο ως προς το πλάτος στις μπροστινές θέσεις και φυσιολογικό (ούτε ευρύχωρο ούτε στενό) ως προς τις πλάτες των πίσω θέσεων.
Υ.Γ. Να σημειώσω ότι το εσωτερικό πλάτος το μέτρησα από κολώνα σε κολώνα. Εκεί δηλαδή που φυτρώνει η ζώνη. Ίσως αν μετρηθούν σε άλλο σημείο να είναι διαφορετικά τα πράγματα και ίσως για αυτό στις μετρήσεις των κατασκευαστών βλέπουμε άλλα.
-
Όπως τα περιγράφετε για τις εσωτ.διαστάσεις,εγώ βλέπω ένα ίσως μικρό προβάδισμα του Leon.
O.κ.,έχει μικρότερο εσωτ. πλάτος,αλλά αυτό βασικά παίζει ρόλο για τον 3ο επιβάτη πίσω (που δεν είναι και τόσο καθημερινό φαινόμενο). Αντίθετα, το καλύτερο ύψος για κεφάλι,μήκος για τα πόδια -ακόμη και λίγων mm.- μπορεί να είναι σημαντικό για τους 2 πίσω επιβάτες. Στο χώρο αποσκευών κι εκεί το seat έχει προβάδισμα,αλλά μάλλον είναι πολύ μικρό έως αμελητέο.
-
Δεν υπάρχει περίπτωση να 'μείνεις' από χώρο για τα πόδια στους πίσω στο Focus εκτός και αν μεταφέρεις 2 Αντεντοκούμπο. 'Η ο μπροστά νομίζει πως κάθεται σε ξαπλώστρα παραλίας.
-
dimitriscsd,
Έχω μπει στο Focus μπροστά και πίσω (δυο φορές μάλιστα) κι όντως είναι όπως τα περιγράφεις (πίσω από τη δική μου θέση οδηγού κάθομαι σταυροπόδι κι απέχω και μερικά mm. από την πλάτη του μπροστ.καθίσματος). Αλλά εγώ είμαι και 1.76μ. ύψος..
Στο Leon δεν ξέρω,αλλά όσο περισσότερο ύψος και μήκος διαθέσιμο έχεις καλό είναι.
-
Καλά παιδιά κόψτε τους Αντετοκούμπους και τα σταυροποδια πίσω γιατί υπερβάλετε πολύ . Εμένα μια χαρά ζοριζαν τα πόδια μου πίσω από την θέση οδήγησης στο φοκους , οκ είμαι 1.92 , δεν είμαι 2.11 αλλά δεν είμαι και 1.60 για να κάνω σταυροπόδι, αν ήμουν τότε θα έκανα.
-
Μάλλον κάθεσαι με πολύ ξαπλωτό το μπροστά κάθισμα τότε. Ή είσαι η Σκλεναρίκοβα.
Πάντως αν σκοπεύεις να έχεις 1.92+ επιβάτες πίσω συχνά (ειδικά πίσω από σένα) μάλλον η καλύτερη επιλογή είναι το Octavia! Δεν υπάρχει κάτι πιο ευρύχωρο για χώρους πίσω.
-
Μια χαρά κάθομαι ως οδηγοί τσεκαρω πάντα τα χέρια μου να εκτείνονται σε αμβλεία γωνία οχι τελείως ευθεία.
Πίσω εννοείται βρίσκουν τα γόνατα μου φυσιολογικό για το ύψος μου . Απλά μην γράφουμε υπερβολές για σταυροποδια.
Το λεον έχει καλύτερο χώρο πίσω σε μήκος έμπαινα πιο άνετα για κάνα δυο ποντακια.
-
Τι να σου πω Tkin73, δοκίμασα στο Focus να φέρω το ένα πόδι πάνω στο άλλο πίσω από τη δική μου θέση οδηγού (λέγοντας σταυροπόδι εννοώ τη θέση 'αραχτός' με το ένα κανονικά κάτω και το άλλο λυγισμένο κάθετα πάνω σε αυτό) και χώρεσε οριακά 1-2mm πριν τη πλάτη.
Είμαι 16 εκ. κοντύτερος σου, οπότε ακόμη και με την ίδια θέση οδήγησης χοντρικά κερδίζω αυτούς τους πόντους στο πίσω κάθισμα.Δεν είναι και λίγο.
-
Θα τα βάλω εγώ για το Focus :
Ύψος οροφής στην 1η σειρά (χωρίς πανοραμική ηλιοροφή) : 987 (mm)
Πλάτος στο ύψος των ώμων στην 1η σειρά : 1421 (mm)
Ύψος οροφής στη 2η σειρά (χωρίς πανοραμική ηλιοροφή): 965 (mm)
Πλάτος στο ύψος των ώμων στη 2η σειρά :; 1395 (mm) -
Ναι αυτό είδα και εγώ χθες και μου έκανε εντύπωση ότι το φοκους χάνει παντού από το Λεόν και στις 3 διαστάσεις και το κερδίζει και στον χώρο αποσκευών. Φοβερή δουλειά από την σεατ αν έχουν καταφέρει να έχουν και ένα αποδοτικό σύνολο κινητήρα σασμάν που κάνει και λίγη οικονομία καυσίμου θα μιλάμε για δυνατό πακέτο.
-
Όπως έγραψα και παραπάνω, το Leon είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο,
μεγαλύτερο μάλιστα στην καμπίνα και από το Octavia (για το οποίο επαναλαμβάνεται μονότονα μια εσφαλμένη υπερεκτίμηση για την υποτιθέμενη ευρυχωρία της καμπίνας του).Το Octavia δεν είναι D segment, ούτε έχει ένα διαφορετικό μεταξόνιο σε σχέση με το C segment του Leon.
Το Octavia έχει απλώς ένα μεγάλο πίσω πρόβολο που χαρίζει ένα θεαματικό προτ μπαγκάζ
και στην πράξη ξεγελάει διότι η καμπίνα του δεν είναι ανάλογη.Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, και πάντα στην καμπίνα
η σύγκριση τεκμηριώνει μια μεγαλύτερη ευρυχωρία υπέρ του Leon σε σχέση με το OctaviaΊδιο μεταξόνιο: 2686 mm
Εσωτερικό πλάτος μπροστά: 1413 mm (Octavia) - 1452 mm (Leon)
Εσωτερικό ύψος μπροστά: 1040 mm (Octavia) - 1045 mm (Leon)Εσωτερικό πλάτος πίσω: 1375 mm (Octavia)- 1433 mm (Leon)
Εσωτερικό ύψος πίσω: 970 mm (Octavia) - 969 mm (Leon)( Τη σύγκριση των διαστάσεων στην καμπίνα την κάνω ανάμεσα στα αμάξια του ίδιου γκρουπ Leon και Octavia,
που είναι πιο λογικό να ακολουθούν μια αντίστοιχη μεθοδολογία και να οδηγούν σε μια πιο αξιόπιστη αντιπαράθεση των αριθμών.Μεταξύ Leon και Focus δε θα μου φαινόταν σωστό να κάνω ευθεία αντιπαραβολή των αριθμών στην καμπίνα.
Πηγές:
Διαστάσεις Skoda Octavia 5θ
https://az749841.vo.msecnd.net/sitesengb/alv1/a78ab8c9-a956-4678-bd53-e7ee1ff17187/Hatch_Technical Drawings-M91-Specification-layer-section-1680x2340-2.845ab8487b7a084bdcc01d9951f92c8e.fill-840x1170.jpgΔιαστάσεις Seat Leon 5θ
https://www.seat-mediacenter.com/content/smc-mediacenter/website/en/modelspage/Leon/_jcr_content/par/modulegridv2_1868/gd2-parsys/gd2cardrow_6343/gd2Card2.resizeViewPort.noScale.fileReferenceOriginal.jpg)
-
Είμαι της άποψης ότι στο πορτ μπαγκάζ είναι ίσως που μπορούμε να κάνουμε τις πιο αξιόπιστες αντιδιαστολές των μετρήσεων
γιατί εκεί οι κατασκευαστές μετρούν με συγκεκριμένα πρότυπα.Hatchback με συμβατική ΜΕΚ :
341 l (Focus) -** 380 l (Leon)**Station wagon με συμβατική ΜΕΚ :
575 l (Focus) - 620 l (Leon)
Seat Leon Mk4 (2020)