-
Στο υγραέριο παίζει πολύ νοθεία (τόσο που έχεις περισσότερες πιθανότητες να σου βάλουν νοθευμένο από ότι κανονικό), είναι το λιγότερο ασφαλές απ' όλα τα καύσιμα και αντίθετα με το CNG πάντα έχεις μια μικρή κατανάλωση βενζίνης σε κάθε εκκίνηση (και τα σύγχρονα συστήματα ψεκάζουν πάντα και λίγη βενζίνη για λίπανση και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν ξέρω αν το κάνει και ο κινητήρας της Renault). Δηλαδή σε χρήμα, περίπου μία η άλλη βγαίνει με το ντήζελ που συνολικά πλεονεκτεί πλέον, με μόνο το φόβο περί αστικού κέντρου στο απώτερο μέλλον (που δεν το βλέπω, στη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου που θα αγοραστεί τώρα καινούριο).
-
Με τι νοθεύουν το υγραέριο;
-
Με τι νοθεύουν το υγραέριο;
Πρώτα δες εδώ για τις επιπτώσεις στο αυτοκίνητο:
http://energy.reporter.com.cy/gas/article/71694/pos-nothevoyn-to-ygaerio-kinisis
Όχι πως δεν γίνονται νοθείες και στα άλλα καύσιμα, αλλά υπάρχουν συστήματα ελέγχου και αυστηρές διώξεις, ενώ το CNG είναι το μόνο που ας πούμε δεν νοθεύεται και το LPG είναι σχεδόν ασύδοτο, κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει και είναι συνεχές το πρόβλημα, αυτή τη βρομάδα για μια ακόμη φορά ήταν στις ειδήσεις παρακάτω:
'περισσότερα από 50 πρατήρια δηλώνουν λιανική τιμή πώλησης χαμηλότερη των 0,60 ευρώ/λίτρο.
Η τιμή πώλησης του νόμιμου υγραερίου κινητήρων από τα διυλιστήρια είναι τις τελευταίες 20 μέρες σταθερά μεγαλύτερη από 0,60 ευρώ/λίτρο. Άρα, τα εν λόγω πρατήρια διαθέτουν υγραέριο κίνησης στους οδηγούς φθηνότερο από την τιμή χονδρικής των διυλιστηρίων.
Φυσικά τα πρατήρια αυτά δεν επιτελούν κάποιο κοινωνικό έργο, αλλά εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχων και στην ουσία πωλούν υγραέριο θέρμανσης αντί για υγραέριο κινητήρων, το οποίο κοστίζει περίπου 0,21 ευρώ φθηνότερα.
...
Σοβαρές συνέπειες για όλους
Για τον καταναλωτή:
Όπου υπάρχουν “πειραγμένες” αντλίες, ο καταναλωτής μπορεί να παραλαμβάνει βιομηχανικό υγραέριο ακατάλληλων προδιαγραφών και αμφίβολης ποσότητας. Δηλαδή ο καταναλωτής πληρώνει ένα κακής ποιότητας υγραέριο που οδηγεί σε χαμηλή απόδοση του αυτοκινήτου του. Η κλοπή στην ποσότητα δεν έχει μετρηθεί ποτέ και μπορεί να φτάσει και διψήφιο ποσοστό.
*Για το κράτος: *
Λαθρεμπόριο: Απώλεια εσόδων εκτιμάται πάνω από 20 εκατ. τον χρόνο από διαφυγόντες φόρους & δασμούς.
Πλαστά τιμολόγια βιομηχανικού υγραερίου, που παρουσιάζονται ως έξοδα από τους συνεργούς (βιομηχανίες, βιοτεχνίες)
Για τον κλάδο:
Αθέμιτος ανταγωνισμός.
Βάλλονται οικονομικά οι σωστοί επαγγελματίες του κλάδου (πρατήρια, εταιρίες εμπορίας).'
-
Με το υγραέριο απολαμβάνεις όλα τα πλεονεκτήματα που έχει κι ένας βενζινοκινητήρας: μεγάλο εύρος στροφών, αθόρυβη και πολιτισμένη λειτουργία, απουσία ακριβών βλαβών του πετρελαίου (φίλτρα, αναγεννήσεις, μπεκ), σεβασμό στην υγεία των γύρω σου αφού δε βγάζει τον καρκίνο. Ούτε σε νοιάζει πότε θα κυνηγήσουν το πετρέλαιο. Όλα αυτά με το μισό κόστος κίνησης σε σχέση με τη βενζίνη. Μόνο μειονέκτημα η αυτονομία, κάθε 350-400 χιλιόμετρα θέλει γέμισμα. Μικρό το κακό.
Είναι σα να ταξιδεύεις 15 χρόνια πίσω, τότε που η αμόλυβδη ήταν τσάμπα. Σε μερικά πρατήρια της Αττικής βάζω με λιγότερο από 60 λεπτά το λίτρο.
-
Έχεις δει διαφορά στην αυτονομία, μεταξύ ακριβών και φθηνών πρατηρίων? Κυρίως μεταξύ εταιρικών και ιδιωτικών?
-
Στο υγραέριο παίζει πολύ νοθεία (τόσο που έχεις περισσότερες πιθανότητες να σου βάλουν νοθευμένο από ότι κανονικό), είναι το λιγότερο ασφαλές απ' όλα τα καύσιμα και αντίθετα με το CNG πάντα έχεις μια μικρή κατανάλωση βενζίνης σε κάθε εκκίνηση (και τα σύγχρονα συστήματα ψεκάζουν πάντα και λίγη βενζίνη για λίπανση και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν ξέρω αν το κάνει και ο κινητήρας της Renault). Δηλαδή σε χρήμα, περίπου μία η άλλη βγαίνει με το ντήζελ που συνολικά πλεονεκτεί πλέον, με μόνο το φόβο περί αστικού κέντρου στο απώτερο μέλλον (που δεν το βλέπω, στη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου που θα αγοραστεί τώρα καινούριο).
Δεν είναι ακριβώς 'λίπανση' όπως συνηθίζεται να αναφέρεται , γίνεται για να πέσουν οι θερμοκρασίες στον θάλαμο καύσης.
-
Εκτός από το βιομηχανικό lpg δεν μπορώ να βρω ποιο φτηνό αέριο καύσιμο που να συμφέρει τον πρατηριουχο να νοθευσει! Δλδ να μπει σε μια διαδικασία παρανομίας για να κερδίσει μια σημαντική διαφορά κέρδους από το νοθευμένο! Σε αντίθεση με τα βιοντιζελ που εκεί το θέρμανσης (100% κατώτερο) κάνει πάρτι!
Το Φ. Α. Είναι όντως το ποιο καθαρό μιας και έρχεται (σχεδόν σε όλα τα πρατήρια εκτός από 2 ) μέσω αγωγού από την Ρεβυθουσα με 120 οκτανια αν δε κάνω λάθος! Αλλά με μειονέκτημα ότι μόνο το group V βγάζει μια μικρή γκάμα και η Fiat το panta? ! (Βγάζουν και άλλοι αλλά όχι για Ελλάδα), την πολύ μικρή χωρητικότητα καυσίμου με αυτονομία 300-350χλμ, το ανύπαρκτο πορτ μπαγκάζ και τα πρατήρια που βλέπεις με κιάλια!
Σε καμιά περίπτωση η χρήση αυτοκινήτου με lpg ή με Φ. Α μπορεί να συγκριθεί με πετελαιοκινητο! Τα 2 πρώτα έχουν συμπεριφορά βενζινοκινητου και στην οδήγηση και στα service και στα έξτρα παρελκόμενα, ούτε dpf ούτε τρόμπες πετρέλαιου - μπεκ κτλ!Και ίδια κατανάλωση έχουν μόνο αν προσέχεις στο πετρέλαιο και αν κάνεις πολλά ταξίδια που το diesel δεν καίει τπτ! Αλλιώς το γκαζάκι νικάει κατά κράτος!
Να βάλουμε και αλλο ένα μεγάλο μείον στην εξίσωση κάποιος να δώσει +20κ για αμάξι που μπορεί αύριο να πληρώσει διπλά - τριπλά τέλη κυκλοφορίας ή ακόμα και σταδιακες απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.
Εγώ σίγουρα θα αγόραζα Φ. Α. Αλλά όχι το μοναδικό μου αυτοκίνητο και ας μένω δίπλα στο ποιο μεγάλο πρατήριο της Αθήνας Φ. Α. (Ρέντη) γιατί είμαι στο Fb : cng Greece και βλέπω ουρές για ανεφοδιασμό βλάβες αντλιών (κακοσυντηρημενες αντλίες που βγάζουν λάδια), κλειστά βενζινάδικα τις Κυριακές κτλ! Οταν θα πάρω δεύτερο αυτοκίνητο κυρίως για μέσα στην πόλη θα έβαζα το Panda πολύ ψηλά στη λίστα μαζί με yaris (για το αυτόματο της υπόθεσης) σε περίπου 2- 4 χρόνια απο τώρα θα έχει αρκετά μεταχειρισμένα!
Ελπίζω να μην κούρασα!
@teomak νομίζω είναι για λίπανση το υγραέριο στην αποσυμπίεση του από υγρό σε αέριο είναι πολύ παγωμένο σίγουρα ποιο κρύο από την βενζίνα οπότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα θερμοκρασίας!
-
Την αποσυμπίεση την αναλαμβάνει ο 'πνεύμονας' που λένε οι μάστορες. Εκεί εξαχνωνεται και ξεπαγωνει το υγραέριο.
Το υγραέριο και το φυσικό αέριο κατά την καύση τους ανεβάζουν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες στον θάλαμο καύσης απ'ότι η καύση βενζίνης γι'αυτό οι βλάβες που γίνονται στις κινητήρες με υγραέριο είναι στην κυλινδροκεφαλή. Την 'ακούνε' στερεοφωνικά οι βαλβίδες και οι έδρες τους.
Η λίπανση των βαλβίδων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο στέλεχος τους με το λαδακι που κυκλοφορεί μέσα στην κεφαλή.
Η βενζίνη παίζει τον ρόλο του 'ψυκτικού' μέσου όταν ανεβαίνει το φορτίο του κινητήρα.
-
Το υγραέριο και το φυσικό αέριο κατά την καύση τους ανεβάζουν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες στον θάλαμο καύσης απ'ότι η καύση βενζίνης γι'αυτό οι βλάβες που γίνονται στις κινητήρες με υγραέριο είναι στην κυλινδροκεφαλή. Την 'ακούνε' στερεοφωνικά οι βαλβίδες και οι έδρες τους.
Η λίπανση των βαλβίδων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο στέλεχος τους με το λαδακι που κυκλοφορεί μέσα στην κεφαλή.
Η βενζίνη παίζει τον ρόλο του 'ψυκτικού' μέσου όταν ανεβαίνει το φορτίο του κινητήρα.
Edit: εννοούσα την ψύξη του μείγματος στην εισαγωγή της καύσης!
Καλή πληροφορία, δεν ήξερα ότι ανεβάζουν τόσο μεγάλες θερμοκρασίες τα αέρια, έχεις υπόψη σου αν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται διάφοροι ότι τα εργοστάσια lpg έχουν διαφορετικές - ενισχυμένες κεφαλές και βαλβίδες ?
-
Όταν έψαχνα για να αγοράσω CNG ένας σημαντικός λόγος που κατέληξα στο Panda ήταν γιατί είναι το μοναδικό αυτοκίνητο που ο κατασκευαστής ανάφερε ότι έχει βελτιώσει τις βαλβίδες του κινητήρα για την χρήση αερίου.
-
Με το υγραέριο απολαμβάνεις όλα τα πλεονεκτήματα που έχει κι ένας βενζινοκινητήρας: μεγάλο εύρος στροφών, αθόρυβη και πολιτισμένη λειτουργία, απουσία ακριβών βλαβών του πετρελαίου (φίλτρα, αναγεννήσεις, μπεκ), σεβασμό στην υγεία των γύρω σου αφού δε βγάζει τον καρκίνο. Ούτε σε νοιάζει πότε θα κυνηγήσουν το πετρέλαιο. Όλα αυτά με το μισό κόστος κίνησης σε σχέση με τη βενζίνη. Μόνο μειονέκτημα η αυτονομία, κάθε 350-400 χιλιόμετρα θέλει γέμισμα. Μικρό το κακό.
Είναι σα να ταξιδεύεις 15 χρόνια πίσω, τότε που η αμόλυβδη ήταν τσάμπα. Σε μερικά πρατήρια της Αττικής βάζω με λιγότερο από 60 λεπτά το λίτρο.
Δεν ξέρω αν διάβασες το ποστ ακριβώς πάνω από το δικό σου, εσύ δηλαδή βάζεις με λιγότερο από 0.60€ βιομηχανικό υγραέριο 'θέρμανσης' και έχεις το ίδιο εύρος και χαρακτηριστικά λειτουργίας με τη βενζίνη , από ένα θερμικά πολύ κατώτερο καύσιμο και μάλιστα χωρίς καθόλου φθορές ή έτσι νομίζεις;
-
Τώρα που το λες piliourits όλα τα πρατήρια στην περιοχή μου - και όχι μόνο - είναι από 0.58-0.62 μόνο 1BP και άλλο ένα στην άνοδο Κηφισού έξοδος λαχαναγορα το έχουν 0.74! Δηλαδή τόσο μπανανία είμαστε που φορά παρτίδα βάζουν όλοι ταμπέλα ότι κλέβουν?
-
Απαντώντας στον Dstou, η μόνη διαφορά που έχω δει είναι βρώμικα φίλτρα στο σέρβις, μετά από πολλά γεμίσματα σε φθηνό πρατήριο.
Απαντώντας στον Πηλιορείτη, η συμπεριφορά του κινητήρα είναι πάντα ίδια και πάντα αψεγάδιαστη. Ο εγκαταστάτης μου, από τους πιο γνωστούς στην Αθήνα, λέει ότι η κλοπή γίνεται στην ποσότητα κι όχι στην ποιότητα.
-
Τελικά μάθαμε τις διαφορές του βιομηχανικού υγαερίου και του κίνησης ώστε να το νοθέψουν;
Όταν έψαχνα για να αγοράσω CNG ένας σημαντικός λόγος που κατέληξα στο Panda ήταν γιατί είναι το μοναδικό αυτοκίνητο που ο κατασκευαστής ανάφερε ότι έχει βελτιώσει τις βαλβίδες του κινητήρα για την χρήση αερίου.
και η VW το κάνει.
-
Απαντώντας στον Dstou, η μόνη διαφορά που έχω δει είναι βρώμικα φίλτρα στο σέρβις, μετά από πολλά γεμίσματα σε φθηνό πρατήριο.
Απαντώντας στον Πηλιορείτη, η συμπεριφορά του κινητήρα είναι πάντα ίδια και πάντα αψεγάδιαστη. Ο εγκαταστάτης μου, από τους πιο γνωστούς στην Αθήνα, λέει ότι η κλοπή γίνεται στην ποσότητα κι όχι στην ποιότητα.
Προφανώς διαφορετικοί κινητήρες θα έχουν διαφορετικές ανοχές στην ποιότητα καυσίμου, όμως παραμένει γεγονός πως χάνοντας σε θερμογόνο δύναμη λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε μεθάνιο (ο πιο απλος υδρογονάνθρακας, θυμίζω τα μεθ- αιθ- προπ- βουτ- πεντ- κλπ. της οργανικής χημείας λυκείου, προφανώς είναι πολύ κατώτερο καύσιμο για κίνηση) και χαμηλότερης καθαρότητας (purity) που σημαίνει παρουσία διαφόρων 'τυχαίων' ουσιών σε ppm και υγρασίας που κάνουν τον κινητήρα να αποδίδει λιγότερο, βάλε και το κλέψιμο σε λίτρα απ΄την αντλία, τα ευρώ ανα χιλιόμετρο δεν αντιστοιχούν πλέον στο 0.60€ αλλά πιο κοντά στο 1€, χώρια πως εκτός σταθερής πορείας, δεν συγκρίνεται με ντίζελ ή βενζίνη η ροπή, επιταχύνσεις κλπ.
Και η λίγη μαυρίλα στα φίλτρα είναι αυτό που φαίνεται, σε τί κατάσταση είναι τα μέταλλα του κινητήρα, τα κινούμενα μέρη, κλπ. δεν μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι. Το πρώτο λινκ που παρέθεσα πριν τα περιγράφει αρκετά απλά.
-
Εντωμεταξύ το μεθάνιο είναι το 90 % του φυσικού αερίου και θέλει κάτι σαν -160 βαθμούς κελσίου να υγροποιηθεί.
Επίσης έχει και την μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη (MJ/kg) από όλους τους υδρογονάνθρακες.
-
@piliourits εσύ είσαι που δουλεύεις με αέρια ή ο Dublin? Τέλος πάντων! Δε βρήκα κάτι σχετικό με το βιομηχανικό υγραέριο για να δω που διαφέρει!
Νομίζω από το 0.60/λτρ να φτάσουμε σε απώλειες 70% δλδ 1€/λτρ μου φαίνεται υπερβολικό!
Σίγουρα υπάρχει νοθεία είτε στην ποιότητα είτε στην ποσότητα αλλά να τα θεωρούμε δεδομενο είναι υπερβολή
-
Εντωμεταξύ το μεθάνιο είναι το 90 % του φυσικού αερίου και θέλει κάτι σαν -160 βαθμούς κελσίου να υγροποιηθεί.
Επίσης έχει και την μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη (MJ/kg) από όλους τους υδρογονάνθρακες.
Σε τί πίεση, θερμοκρασία και λοιπά αναφλέγεται το καθένα, κιλά και λίτρα, δεν μας πειράζει έ, όσο περισσότερο μεθάνιο τόσο καλύτερα;
To υγραέριο έχει 25.4 MJ/L και το CNG έχει 46-49 MJ/**kg, **(πόσα κιλά και λίτρα είναι το καθένα και σε τι θερμοκρασία και πίεση, ίσως μπορείς να μας πεις, γιατί εγώ δεν ξέρω) κι αναφλέγονται στην ίδια θερμοκρασία και **συγκέντρωση **προπάνιο-βουτάνιο-μεθάνιο και ότι άλλες ενώσεις έχει το φθηνότερο βιομηχανικό LPG σε μεγαλύτερες περιεκτικότητες; Το σύστημα έχει ρυθμιστεί για έλεγχο ψεκασμού και ανάφλεξης συγκεκριμένης περιεκτικότητας και πίεσης LNG, κι όχι 'ότι να ναι'...
-
Το link που έβαλες λέει βλακείες.
Η νοθεία στο υγραέριο που είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου τύπου χημικής ένωσης μεθανίου και προπανίου, γίνεται με τη μείωση της ποσότητας του πιο ακριβού προπανίου και την αύξηση του μεθανίου. Το προπάνιο ωστόσο, είναι εκείνο το συστατικό που προσφέρει ενέργεια…
το υγραέριο είναι μείγμα προπανίου - βουτανίου και όχι μεθανίου που γράφουν.
Citigo CNG vs Panda CNG