-
Τον περασμένο Απρίλιο ταξιδέψαμε οικογενειακώς στην Ιταλία με το αυτοκίνητο.
Σήμερα έλαβα ταχυδρομικά μία κλήση από τη Δημοτική Αστυνομία της Σιένα για παράβαση.
Υποθέτω ότι η καθυστέρηση 9 μηνών για την αποστολή της κλήσης οφείλεται στη διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων του κατόχου του αυτοκινήτου, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Η παράβαση ήταν: 'Circulated in limited traffic area without authorization'.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσε στην αντίληψή μου να έχω κάνει οποιαδήποτε παράβαση, αλλά δεν αποκλείεται να έχω κάνει χωρίς να το πάρω είδηση. Άλλωστε, όταν οδηγείς σε μια πόλη του εξωτερικού είσαι πιο επιρρεπής σε λάθη.
Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο βεβαιώθηκε η παράβαση, αν δηλαδή με κατέγραψε κάποια κάμερα ή κάποιος δημοτικός υπάλληλος.
Όπως και να 'χει, η ουσία είναι ότι το κόστος είναι 120€. Και ερωτώ:
Αν δεν πληρώσω, τι επιπτώσεις μπορεί να έχω;
Υπάρχει περίπτωση να γίνει παρακράτηση του ποσού μέσω εφορίας; Δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά πρόκειται για χώρες της ΕΕ και ίσως υπάρχει συνεργασία σε τέτοια θέματα.
Ή μήπως μπορεί να έχω πρόβλημα σε περίπτωση που ταξιδέψω ξανά στην Ιταλία με το ίδιο αυτοκίνητο; -
Σήμερα έλαβα ταχυδρομικά μία κλήση από τη Δημοτική Αστυνομία της Σιένα για παράβαση.
Υποθέτω ότι η καθυστέρηση 9 μηνών για την αποστολή της κλήσης οφείλεται στη διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων του κατόχου του αυτοκινήτου, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσε στην αντίληψή μου να έχω κάνει οποιαδήποτε παράβαση, αλλά δεν αποκλείεται να έχω κάνει χωρίς να το πάρω είδηση. Άλλωστε, όταν οδηγείς σε μια πόλη του εξωτερικού είσαι πιο επιρρεπής σε λάθη.
Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο βεβαιώθηκε η παράβαση, αν δηλαδή με κατέγραψε κάποια κάμερα ή κάποιος δημοτικός υπάλληλος.
Υπάρχει περίπτωση να γίνει παρακράτηση του ποσού μέσω εφορίας; Δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά πρόκειται για χώρες της ΕΕ και ίσως υπάρχει συνεργασία σε τέτοια θέματα.
Ή μήπως μπορεί να έχω πρόβλημα σε περίπτωση που ταξιδέψω ξανά στην Ιταλία με το ίδιο αυτοκίνητο; -
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο βεβαιώθηκε η παράβαση, αν δηλαδή με κατέγραψε κάποια κάμερα ή κάποιος δημοτικός υπάλληλος.Γνωρίζω πλέον πώς βεβαιώθηκε η παράβαση: Με κατέγραψε κάμερα.
Στην κλήση που μου έστειλαν, υπάρχει username και password με τα οποία μπορώ να συνδεθώ σε ιστοσελίδα όπου υπάρχουν λεπτομερώς τα στοιχεία της παράβασης και -φυσικά- η φωτογραφία του πίσω μέρους (με την πινακίδα) του αυτοκινήτου.
Ξαναλέω ότι δεν είδα κάποιο σήμα που να προειδοποιεί ότι δεν επιτρεπόταν να μπω στο συγκεκριμένο δρόμο.
Όχι ότι αυτό με απαλλάσσει, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη σήμανση. -
Χωρίς να ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που ξέρω είναι ότι όταν πρόσφατα έδωσε το κράτος κοινωνικό μέρισμα, το πήραν και πολλοί ξένοι που μπορεί να έχει χρήματα ή και ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό σε οποιαδήποτε χώρα. Ισχυρίστηκαν ότι το Ελληνικό κράτος και οι υπηρεσίες του δεν μπορούν και δεν έχουν τρόπο να αναζητήσουν τέτοια στοιχεία πολιτών άλλων χωρών. Με λίγα λόγια οι εφορίες μεταξύ διαφορετικών χωρών δεν 'μιλάνε' μεταξύ τους.
Οπότε πιθανά το Ιταλικό πρόστιμο να μην μπορεί να έρθει στο Ελληνικό δημόσιο.
Με λίγα λόγια πρέπει να αναζητήσεις αν έχει ξεκινήσει αυτό:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=383622 -
Τώρα θα γίνω κλασικός Έλληνας τζαμπατζής και θα σε ρωτήσω: είναι πιθανό να ξαναπάς στην Ιταλία με το αυτοκίνητο; Εάν ναι, θα σου έλεγα να την πληρώσεις. Σίγουρα δεν είναι το κράτος-φόβητρο όπως η Γερμανία και η Ελβετία, αλλά είναι κράτος και καλό θα ήταν να μην μπλέξεις για 120 ευρώ.
Είναι αρκετά συχνό να ισχύει απαγόρευση στο κέντρο μιας ιταλικής πόλης, ειδικά όταν μιλάμε για μια μεσαιωνική πόλη σαν τη Σιένα. Υπάρχουν πινακίδες, αλλά είναι απόλυτα λογικό που δεν τις αναγνώρισες. Το είχα πάθει κι εγώ αυτό στη Φλωρεντία πριν από χρόνια, αλλά με σταμάτησε αστυνομικός και αφού του εξήγησα ότι δεν το γνώριζα και ότι το ξενοδοχείο μου ήταν εντός της απαγορευμένης ζώνης, με άφησε να φύγω.
Αυτή είναι η χαζομάρα με τις κάμερες, όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν. Δεν μπορεί να γίνει μια λογική εξαίρεση για τον τουρίστα που στο κάτω κάτω δεν έκανε και καμία σοβαρή παράβαση που να έθεσε σε κίνδυνο ζωές. -
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Ή μήπως μπορεί να έχω πρόβλημα σε περίπτωση που ταξιδέψω ξανά στην Ιταλία με το ίδιο αυτοκίνητο;Καλημέρα.
Μου είχε έρθει και εμένα μια φορά στο Μιλάνο όταν είχα πάει ταξίδι ακριβώς ίδια κλήση.
Έγινε χαμός με την hertz γιατί ποτέ δε με ενημέρωσαν και υποτίθεται ότι στο αυτοκίνητο είναι πληρωμένα όλα τα σχετικά tolls για κίνηση εντός και εκτός κέντρου.
Τη κλήση δε τη πλήρωσα, τη χρέωση στη κάρτα την έκανα decline σε μια διαδικασία που έχει η τράπεζα και μετά από δύο εβδομάδες μου επέστρεψαν τα χρήματα.
Case closed.
Sent from my G8141 using Tapatalk
-
Απο τι ξέρω αν δεν πληρώνεις το πρόστιμο αν ξαναπάς στην Ιταλία, στα σύνορα μόλις μπαίνεις μπορεί να σε υποχρεώνουν να πληρώσεις. Η στην έξοδο από Ιταλία.
Το άλλο είναι να σου το στέλνουν στην Ελλάδα στην αστυνομία και πρέπει να το πληρώσεις έτσι και αλλιώς.
Οι χώρες επικοινωνούν μεταξύ τους για να μάθουν αν παράδειγμα πέρνεις δυο φορές επίδομα για τα παιδιά και στην πατρίδα σου αλλά και στην ξένη χώρα πού βρίσκεσαι και εργάζεσαι.
Αν σε πιάνει ραντάρ στην Βουλγαρία ή Ρουμανία να είσαι σίγουρος οτι μάλλον θα λάβεις γράμμα στο σπίτι να πληρώσεις το πρόστιμο. Εγώ το έχω πάθει...
Για 120€ πλήρωσε τα και ξαναπάς Ιταλία έχοντας ήσυχο το μυαλό σου.Καλή νέα χρονιά!
-
Η κληση περναει απο υπηρεσια του ελληνικου υπουργειου μεταφορων να ξερεις μεσω της ευρωπαικης βασης eucaris:
http://www.yme.gr/index.php?tid=1674
Δεν ειναι ξεκαθαρο τι γινεται αν δε τη πληρωσεις, αλλα δεδομενου οτι ειναι ενημερη ελληνικη υπηρεσια για την κληση υπαρχει πιθανοτητα να τη φας στο βαθυ μελλον απο καποια ελληνικη αρχη τυπου εφορια η δεν ξερω τι.
Προσωπικα δεν θα αφηνα τετοιες εκκρεμοτητες.
-
@ Phlom:
Απ' ότι θυμάμαι, βγαίνοντας από το καράβι στην Ανκόνα, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από τις ιταλικές αρχές, το ίδιο και στην επιστροφή.
Νομίζω ότι η μόνη περίπτωση να σε τσακώσουν είναι αν ξανακάνεις παράβαση, οπότε ίσως τότε διαπιστώσουν ότι για το συγκεκριμένο όχημα υπάρχει οφειλή.@ kapami:
Ενδιαφέρον το link!
Πάντως, σε αυτό αναφέρονται συγκεκριμένες παραβάσεις που είναι επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια. Η δική μου (κίνηση χωρίς άδεια σε δρόμο περιορισμένης κυκλοφορίας) δεν περιλαμβάνεται σε αυτές. Επίσης, δεν αναφέρεται τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει.Σκοπεύω να ρωτήσω και στη ΔΟΥ, μήπως γνωρίζουν κάτι σχετικό.
Πάντως, αρχίζω να τείνω προς την πληρωμή του προστίμου.
Όσο κι αν μου φαίνεται άδικο, προτιμώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο από το να γλιτώσω 120€. -
Αυτο σου προτεινω και εγω φιλε μου, αγνοια Νομου δεν υφισταται.Αλλωστε, εκ των προτερων, οταν οδηγεις σε μια ξενη χωρα λαμβανεις υποψιν σου και τον παραγοντα μη κατανοησης της σημανσης, οποτε αναποφευκτα θα ερθει και μια κληση τετοιου ειδους.
Για μενα πληρωσε τα να εχεις το κεφαλι σου ησυχο! -
Ο χρήστης Phlom έγραψε:
Απο τι ξέρω αν δεν πληρώνεις το πρόστιμο αν ξαναπάς στην Ιταλία, στα σύνορα μόλις μπαίνεις μπορεί να σε υποχρεώνουν να πληρώσεις. Η στην έξοδο από Ιταλία.
Το άλλο είναι να σου το στέλνουν στην Ελλάδα στην αστυνομία και πρέπει να το πληρώσεις έτσι και αλλιώς.
Οι χώρες επικοινωνούν μεταξύ τους για να μάθουν αν παράδειγμα πέρνεις δυο φορές επίδομα για τα παιδιά και στην πατρίδα σου αλλά και στην ξένη χώρα πού βρίσκεσαι και εργάζεσαι.
Αν σε πιάνει ραντάρ στην Βουλγαρία ή Ρουμανία να είσαι σίγουρος οτι μάλλον θα λάβεις γράμμα στο σπίτι να πληρώσεις το πρόστιμο. Εγώ το έχω πάθει...
Για 120€ πλήρωσε τα και ξαναπάς Ιταλία έχοντας ήσυχο το μυαλό σου.Καλή νέα χρονιά!
Ποιά σύνορα?
Πως το στέλνουν στην Ελληνική αστυνομία? Να πληρωθεί που και από ποιόν για να εισπράξει ποιός?
-
Επικοινώνησα με το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Οικονομικών.
Μου είπαν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ μόνο για φορολογικές οφειλές.
Όσον αφορά τις τροχαίες παραβάσεις, προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει για τη διασύνδεση.
Δηλαδή, αν κάποιος δεν πληρώσει πρόστιμο από παράβαση που έγινε σε χώρα του εξωτερικού δεν θα υποχρεωθεί να το πληρώσει στην Ελλάδα.
Μου είπαν, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να υπάρξει διασύνδεση και για τις τροχαίες παραβάσεις, η οποία μάλιστα να έχει αναδρομική ισχύ, και τότε το πρόστιμο που δεν πλήρωσες, θα το βρεις μπροστά σου διογκωμένο.
Οπότε, ας πληρώσω να τελειώνουμε... -
Καλημέρα. Να προσθέσω κ εγώ την δικιά μου εμπειρία. Εγώ ταξίδεψα στην Ιταλία τον Αύγουστο του 17 κ μου έστειλαν 2 πρόστιμα για τον ίδιο λόγο, την κίνηση σε δρόμο περιορισμένης κυκλοφορίας. Ψάχνοντας, στην 1η από τις 2 περιπτώσεις θυμάμαι οτι ίσως κ να πέρασα με 2 τεράστια ΑΛΛΑ.
- Σήμα υπάρχει στην αρχή του δρόμου και μόνο, ενώ εγώ παίζει να μπήκα από το μέσα του.
- Ήταν 12 η ώρα και το σήμα δεν έχει κοντά φως (google maps street view)
Επιπλέον για την 2η περίπτωση ο δρόμος που αν πέρασα είναι 10-20 μέτρα, το οποίο καταλήγει σε απογερευτικό που δεν υπάρχει περίπτωση να πέρασα και από την άλλη είναι αδιέξοδο. Άρα μπήκα και βγήκα. Κ γι' αυτό θα πρέπει να πληρώσω; Είναι αστείο.
Το πρώτο τέλη Οκτώβρη του 18 και το άλλο τώρα πριν λίγες μέρες. Το πρώτο το πλήρωσα. Το δεύτερο δεν θα το πληρώσω. Δεν σκέφτομαι να πάω στην Ιταλία σύντομα. Ψάχνοντας στο internet γενικά αυτό που αναφέρεται είναι οτι ναι τα πρόστιμα μπορεί να έρθουν, αλλά αυτό αφορά παραβάσεις που είναι πολύ σημαντικές και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
-υπέρβαση ταχύτητας
-οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύµατος
-τη µη χρήση της ζώνης ασφαλείας
-παραβίαση του απαγορευτικού σήµατος κόκκινου φωτεινού σηµατοδότη
-η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών
-η αµέλεια των οδηγών να φορούν κράνη ασφαλείας
-η παράνοµη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
-η παράνοµη χρήση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης(πηγές
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/italy
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-10-642_el.pdf
)Οπότε λέω να ρισκάρω και να μην το πληρώσω.
-
Πιστευω οτι μαλλον δεν θα ερθει ποτε το προστιμο Ελλαδα.
Τα οποια ρισκα εχουν να κανουν με το τι θα γινει αν και οταν ξαναπας Ιταλια με αυτο το αυτοκινητο -
Έχω αντίστοιχη εμπειρία κι εγώ από Ιταλία. Αρχικά ήρθε ενημέρωση από την εταιρία ενοικίασης η οποία μάλιστα προχώρησε σε αυτόματη χρέωση της κάρτας μου με τη δικαιολογία 'διαχειριστικά έξοδα παράβασης' με ένα ποσό όσο και η κλήση. Το θέμα ήταν ότι κλήση δεν είχα λάβει ποτέ και έτσι δεν ήξερα τι αφορά η παράβαση.
Κάνοντας τη διαδικασία με την άρνηση χρέωσης στην τράπεζά μου (Alpha bank) κατάφερα να αποζημιωθώ και για να είμαι σίγουρος, ζήτησα επανέκδοση της κάρτας με νέο νούμερο. Δυστυχώς όμως είχαν προλάβει να ξαναχρεώσουν αυτή τη φορά με την αιτιολογία 'πληρωμή κλήσης'. Και πάλι όμως χωρίς να έχω κλήση στα χέρια μου. Ξαναέκανα τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά η τράπεζα αρνήθηκε την αποζημίωση προφανώς βλέποντας ότι έχω κάνει τέτοιο αίτημα 2 φορές σε ένα μήνα.
Με τα πολλά πριν από περίπου ένα μήνα ήρθε σε έντυπη μορφή ταχυδρομικά, κλήση για παράνομο παρκάρισμα από την αστυνομία του Μπέργκαμο. Το θέμα είναι ότι εγώ στο Μπέργκαμο άφησα το αμάξι σε υπαίθριο πάρκινγκ με παρκαδόρο επομένως δεν έχω καθόλου εικόνα τι μπορεί να το έκανε αυτός και εάν το εν λόγω πάρκινγκ είναι νόμιμο ή οτιδήποτε (ήταν φουλ πάντως και έκοβε και παραστατικά). Οπότε έχοντας ήδη χρεωθεί μία φορά, θα το ρισκάρω και δεν πρόκειται να ξαναπληρώσω.
-
Την κλήση στο εξωτερικό με νοικιασμένο αυτοκίνητο την πληρώνεις διπλή:
- Πληρώνεις στην εταιρία ενοικίασης τα διαχειριστικά έξοδα, που στην ουσία είναι ένα ποσό που σε χρεώνει (συνήθως περί τα 40 Ευρώ) για να κοινοποιήσει τα στοιχεία σου στην αρχή που σου έχει κόψει την κλήση και
- Το πρόστιμο καθεαυτό.
Τώρα το αν μπορούν να σε βρουν και να στα πάρουν, είναι ένα θέμα. Συνήθως έχουν τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας.
-
Κάνοντας τη διαδικασία με την άρνηση χρέωσης στην τράπεζά μου (Alpha bank) κατάφερα να αποζημιωθώ και για να είμαι σίγουρος, ζήτησα επανέκδοση της κάρτας με νέο νούμερο. Δυστυχώς όμως είχαν προλάβει να ξαναχρεώσουν αυτή τη φορά με την αιτιολογία 'πληρωμή κλήσης'. Και πάλι όμως χωρίς να έχω κλήση στα χέρια μου. Ξαναέκανα τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά η τράπεζα αρνήθηκε την αποζημίωση προφανώς βλέποντας ότι έχω κάνει τέτοιο αίτημα 2 φορές σε ένα μήνα.
Ξέχασα να αναφέρω οτι και σε εμένα έγινε η αντίστοιχη διαδικασία γιατί το αμάξι ήταν νοικιασμένο, χωρίς όμως την χρέωση για το πρόστιμο, παρα μόνο για τα διαχειριστικά έξοδα και την οποία αρνήθηκα.
Πιστευω οτι μαλλον δεν θα ερθει ποτε το προστιμο Ελλαδα.
Τα οποια ρισκα εχουν να κανουν με το τι θα γινει αν και οταν ξαναπας Ιταλια με αυτο το αυτοκινητοΑπό την στιγμή που ήταν νοικιασμένο δεν με ενδιαφέρει, πραγματικά..
Επιπλέον να τονίσω οτι προσπάθησα να επικοινωνήσω και με email μαζί τους - που τους εξηγώ οτι δεν ήξερα οτι ο δρόμος ήταν περιορισμένης κυκλοφορίας, οτι θέλω να μου στείλουν αποδεικτικά, οτι ήμουν τουρίστας και χρησιμοποιούσα navigation κ δεν μπορώ να ξέρω τους δρόμους κλπ - και δεν μου απάντησαν ποτέ.. Θα κάνω μια προσπάθεια να τους καλέσω σε ένα τηλέφωνο που υπάρχει διαθέσιμο που δεν μου απάντησαν - αλλά και πάλι νομίζω οτι είναι της τράπεζας Unicredit - και αν ειδικά δεν καταφέρω να τους δω ουτε κ τότε θα το αγνοήσω.
-
Τα διαχειριστικα εξοδα εχεις υπογραψει οτι τα δεχεσαι οταν παραλαμβανεις το αυτοκινητο
Η αγνοια νομου (ημουνα τουριστας κτλ) δεν αποτελει επιχειρημα,αυτο ειναι μονο αν εχεις τον καραμπινιερι μπροστα σου και παιζεις το 'φανταστικε τροχονομε'.
Γενικα αν ειναι νοικιασμενο αυτοκινητο κι εχετε δωσει καρτα, εχετε μπλεξει,χλωμο να την γλυτωσετε. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τα διαχειριστικα εξοδα εχεις υπογραψει οτι τα δεχεσαι οταν παραλαμβανεις το αυτοκινητο
Η αγνοια νομου (ημουνα τουριστας κτλ) δεν αποτελει επιχειρημα,αυτο ειναι μονο αν εχεις τον καραμπινιερι μπροστα σου και παιζεις το 'φανταστικε τροχονομε'.
Γενικα αν ειναι νοικιασμενο αυτοκινητο κι εχετε δωσει καρτα, εχετε μπλεξει,χλωμο να την γλυτωσετε.Πολύ σωστά ειπωμένα όλα!
Κάποια στιγμή πρέπει να ξεφύγουμε από την κουτοπονηριά της ράτσας μας. 'Δεν ήξερα, δεν ρώτησα, ήμουν τουρίστας, δεν είδα το σήμα, ήταν σκοτεινή η βραδιά, μπορεί να έκανε λάθος η κάμερα που με τσίμπησε' κτλ είναι προφάσεις εν αμαρτίαις! Όποιος κάνει τη μλκία, πρέπει να πληρώσει! Και η μλκία γίνεται πολύ εύκολα σε μια ξένη χώρα, όπου όντως ως τουρίστες δεν γνωρίζουμε νόμους και περιβάλλον...
Εγώ κάποτε έφαγα και πλήρωσα αδιαμαρτυρητί (μαζί με τα διαχειριστικά έξοδα, νοικιάρικο αυτοκίνητο γαρ) μια κλήση στη Μπολόνια. Κατάλαβα ότι ήταν για είσοδο στο δακτύλιο της πόλης ή παρκάρισμα σε χώρο για μόνιμους κατοίκους. Την επόμενη φορά, μελέτησα το χάρτη και βρήκα και πάρκαρα σε σημείο εκτός δακτυλίου, όπου επιτρεπόταν η στάθμευση. Περπάτησα κάνα 20λεπτο για το κέντρο της πόλης, αλλά ήμουν άνετος και κύριος.
Πληρωμή προστίμου λόγω παράβασης σε χώρα του εξωτερικού