-
Κι όμως υπάρχουν κατασκευαστές όπως η Porsche και μάλιστα τώρα και η Nissan με το καινούριο Ζ concept, που προσφέρουν ακόμα χειροκίνητα κιβώτια. Σίγουρα μιλάμε για niche κομμάτι αγοράς αλλά υπάρχει! Η νοσταλγία όπως λες παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
Ειδικά σε τέτοια αμάξια που τα αγοράζει κάποιος ξεκάθαρα για την απόλαυση και δεν τα έχει για κάθε μέρα αγγαρίες δουλειά κτλ, έχει περισσότερο νόημα να πάρει κάποιος νοσταλγός όπως λες ένα χειροκίνητο.
Θέμα επιδόσεων δεν υπάρχει. Τα αυτόματα είναι ξεκάθαρα μπροστά εκεί. Όπως και στα ρολόγια για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά ακριβέστατα ρολόγια με τεχνολογίες φόρτισης από τον ήλιο με GPS και ότι άλλο βάζει ο νους σου, κάποιοι ακόμα προτιμούν τα κλασσικά αυτόματα με τα γρανάζια και τις σούστες που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χάνουν ή να παίρνουν 3-10 δευτερόλεπτα κάθε μέρα!
-
Δέχομαι εννοείται τις ιδιαιτερότητες και τις 'ανωμαλίες' του καθενός όπως λέει ο Δημήτρης. Και εγώ έχω κάμποσες και θεωρώ όσα λέμε εδώ είναι καλοπροαίρετα κι ας μη συμφωνούν τα γούστα μας πάντα. Ίσα ίσα θεωρώ ότι κερδίζουμε περισσότερα όταν διαφωνούμε παρά όταν συμφωνούμε, αρκεί αυτό να γίνεται κόσμια και με απόψεις τεκμηριωμένες.
Το 'καλό' manual εγώ το έχω ζήσει μόνο σε αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν με μεγάλη έμφαση στην οδηγική αίσθηση. Για τα δικά μου γούστα η καλύτερη θέση οδήγησης ήταν αυτή που με δυσκόλευε να μπώ στο αμάξι αλλά έπειτα την απολάμβανα. Και εξηγούμαι.. Χαμηλή, ο ποπός κοντά στον δρόμο καθήμενος πιο 'βαθιά', κλειστοφοβική καμπίνα σα πολεμίστρα δίνοντας σου όμως την αίσθηση ότι το αμάξι το 'φοράς', τα γόνατα ίσια με μικρή κλίση και όχι πολύ λυγισμένα. Το τελευταίο με τα γόνατα με κουράζει αφάνταστα όσο πιο πολύ τα λυγίζω (δική μου ευαισθησία).
Αντί για υποβραχιόνιο ένα τούνελ που ακουμπάς τον δεξί σου αγκώνα στο ιδανικό ύψος και με τη χούφτα σου να πέφτει τέλεια στον λεβιέ.. οι διαδρομές του κοντές, στο κούμπωμα να ορκίζεσαι ότι νιώθεις αυτό το ηδονικό 'κλίκ' με μια ευκολία που μπορείς να πραγματοποιήσεις την διαδικασία μόνο με τον αντίχειρα και το δείκτη.. Να θές να αλλάζεις ταχύτητα όχι διαδικαστικά αλλά έτσι επειδή το απολαμβάνεις.. Αυτό εμένα είναι το πρότυπο μου, συμβιώνοντας πολλά χρόνια με αυτή την αίσθηση και ίσως για αυτό να είμαι αυστηρός ακόμα και με αυτοκίνητα που είναι κοινά αποδεκτό ότι έχουν αξιόλογα manual κιβώτια...
Τελικά όσο το σκέφτομαι δεν έχει να κάνει μόνο με το λεβιέ το όλο κράμα της αίσθησης και ικανοποίησης.. το κλείνω εδώ προτού ξεφύγω γράφοντας περί τιμονιού, βάρος συμπλεκτή και άλλα πολλά
-
Δέχομαι εννοείται τις ιδιαιτερότητες και τις 'ανωμαλίες' του καθενός όπως λέει ο Δημήτρης. Και εγώ έχω κάμποσες και θεωρώ όσα λέμε εδώ είναι καλοπροαίρετα κι ας μη συμφωνούν τα γούστα μας πάντα. Ίσα ίσα θεωρώ ότι κερδίζουμε περισσότερα όταν διαφωνούμε παρά όταν συμφωνούμε, αρκεί αυτό να γίνεται κόσμια και με απόψεις τεκμηριωμένες.
Το 'καλό' manual εγώ το έχω ζήσει μόνο σε αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν με μεγάλη έμφαση στην οδηγική αίσθηση. Για τα δικά μου γούστα η καλύτερη θέση οδήγησης ήταν αυτή που με δυσκόλευε να μπώ στο αμάξι αλλά έπειτα την απολάμβανα. Και εξηγούμαι.. Χαμηλή, ο ποπός κοντά στον δρόμο καθήμενος πιο 'βαθιά', κλειστοφοβική καμπίνα σα πολεμίστρα δίνοντας σου όμως την αίσθηση ότι το αμάξι το 'φοράς', τα γόνατα ίσια με μικρή κλίση και όχι πολύ λυγισμένα. Το τελευταίο με τα γόνατα με κουράζει αφάνταστα όσο πιο πολύ τα λυγίζω (δική μου ευαισθησία).
Αντί για υποβραχιόνιο ένα τούνελ που ακουμπάς τον δεξί σου αγκώνα στο ιδανικό ύψος και με τη χούφτα σου να πέφτει τέλεια στον λεβιέ.. οι διαδρομές του κοντές, στο κούμπωμα να ορκίζεσαι ότι νιώθεις αυτό το ηδονικό 'κλίκ' με μια ευκολία που μπορείς να πραγματοποιήσεις την διαδικασία μόνο με τον αντίχειρα και το δείκτη.. Να θές να αλλάζεις ταχύτητα όχι διαδικαστικά αλλά έτσι επειδή το απολαμβάνεις.. Αυτό εμένα είναι το πρότυπο μου, συμβιώνοντας πολλά χρόνια με αυτή την αίσθηση και ίσως για αυτό να είμαι αυστηρός ακόμα και με αυτοκίνητα που είναι κοινά αποδεκτό ότι έχουν αξιόλογα manual κιβώτια...
Τελικά όσο το σκέφτομαι δεν έχει να κάνει μόνο με το λεβιέ το όλο κράμα της αίσθησης και ικανοποίησης.. το κλείνω εδώ προτού ξεφύγω γράφοντας περί τιμονιού, βάρος συμπλεκτή και άλλα πολλά
Μάστορα αυτό που λες για τούνελ και η χούφτα στο λεβιέ εγώ μόνο σε 2 το είδα civic και mazda 3
-
@Μαστορας: Κάπως έτσι ήταν και η Ζ4 που είχα...αλλά την είχα πάρει αυτόματη!
-
Αρκεί να γίνεται σαφές πως η αγορά χειροκίνητου από δω και πέρα, είναι απλά ιδιοτροπία και συνήθως γνώμη ανθρώπων που δεν έχουν συμβιώσει ποτέ με αυτόματο. Μόνο δυο εξαιρέσεις δίνω, είτε να μην εισάγεται το αυτόματο όπως το θες (π.χ. κάποια μοντέλα της Ford) είτε να μη μπορεί με τίποτα κάποιος να δώσει τα λίγα επιπλέον χρήματα, που όμως το θεωρώ όχι και τόσο δυνατό επιχείρημα, απ' τη στιγμή που κάποιος δίνει π.χ. 600+ ευρώ για μεταλλικό χρώμα και άλλα τόσα για να χει 1 ίντσα μεγαλύτερη οθόνη ή τεράστιες ζάντες κλπ. Χίλιες φορές να αγοράσω καλό αυτόματο με καλό κινητήρα, με τάσια αντί για ζάντες στη βασική έκδοση, βέβαια οι ελληνικές εταιρείες συνήθως δεν δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε ιδιώτες, προσφέρουν τα αυτόματα μόνο στις ακριβές εκδόσεις...
-
Εδώ ρε σεις έχει άτομα που ξηλώνουν αυτόματα από Forester και βάζουν χειροκίνητα από WRX και τα χαμηλώνουν! Δε μπορεί να είμαι μόνο εγώ ο περίεργος! Υπάρχει κόσμος που γουστάρει χειροκίνητο! Ειδικά όταν είναι καλό!
-
@Μαστορας: Κάπως έτσι ήταν και η Ζ4 που είχα...αλλά την είχα πάρει αυτόματη!
Roadster τις παλιές καλές εποχές με αυτόματο? πφφ.. είσαι για report !
ΥΓ Με κατάλαβες πάντως, οπισθοκούνητα roadster/coupe περιγράφω
-
Εδώ ρε σεις έχει άτομα που ξηλώνουν αυτόματα από Forester και βάζουν χειροκίνητα από WRX και τα χαμηλώνουν! Δε μπορεί να είμαι μόνο εγώ ο περίεργος! Υπάρχει κόσμος που γουστάρει χειροκίνητο! Ειδικά όταν είναι καλό!
Εφόσον συζητάμε στο νήμα του focus, πάντα είχε καλό χειροκίνητο που ακόμη και σήμερα το 'απολαμβάνω' όποτε το οδηγώ. Στα περισσότερα αυτοκίνητα απλά το ανέχομαι το χειροκίνητο. Αλλά αντί για το 8άρι αυτόματο, να αγοραζόταν καινούριο φόκους σήμερα, παρόλο το άριστο χειροκίνητο, θα ήταν κρίμα...
-
Εντάξει τότε. Λήγει η συμφωνία μας! Δεν στο πουλάω αφού είναι κρίμα
-
Εντάξει τότε. Λήγει η συμφωνία μας! Δεν στο πουλάω αφού είναι κρίμα
Κοίτα, για τα λίγα επόμενα χρόνια θα βολευτώ με το Aircross που πήρα (κι ακόμη δεν έχω οδηγήσει), μετά βλέπουμε...
-
Μιας και λέτε για αυτόματα έχω μεγάλη περιέργεια για αυτό το imt της Hyundai χωρίς συμπλέκτη. Μοιάζει να είναι ένας συγκερασμός μεταξύ των 2 και λογικά δεν θα έχει τοσο μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με ένα αυτόματο.
Ξέρω πως υπήρχαν παρόμοιες υλοποιήσεις στο παρελθόν αλλά λογικά αυτή θα είναι πολύ πιο εξελιγμένη λόγω σύγχρονων software.
Ουσιαστικά το πιο κουραστικό κομμάτι της οδήγησης σε κίνηση είναι η συνεχής σύμπλεξη - αποσυμπλεξη , και το πιο δύσκολο στην γρήγορη οδήγηση είναι η σωστή αλλαγή πριν και μετά από μια στροφή χωρίς απότομες κινήσεις , αποσταθεροποίηση κλπ. Δηλαδή μόνο με την κίνηση του χεριού γλιτώνεις και την κούραση και την έλλειψη εμπειρίας σε σβέλτη οδήγηση με κάποια συμμετοχικοτητα σε σχέση με τα απλά αυτακια - κουμπάκια σε manual mode ενός αυτόματου.
Είμαι πολύ περίεργος πως θα δουλεύει σε αλλαγές στον κόφτη, σε κατεβασματα με υψηλές στροφές , αν θα έχει κομπιασματα , καθυστερήσεις, γρατζουνισματα κλπ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!
Φυσικά όλα αυτά υπό την προϋπόθεση να είναι όντως οικονομική λύση σε σχέση με τα αυτόματα και να έχει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας.
-
Στην Ευρώπη δεν θα έρθει το iΜΤ χωρίς συμπλέκτη αλλά αυτό:
https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/clutch-wire-heirokinito-kibotio-tahytiton-apo-tin-kia
-
ανέβηκε στο site της ford το καινουριο φυλλαδιο για το focus
-
https://www.topgear.com/car-news/twin-test-ford-focus-vs-seat-leon
Συγκριτικό μεταξύ μετρίων σε τιμή εκδόσεων του Focus και του νέου Leon. Βέβαια τώρα με το mh 1000ρι Focus τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα.
-
Γνωριζει κανεις ποση ειναι η ισχυς/ροπη στο υβριδικο, αν βοηθαει στην εκκινηση & μεχρι ποσες στροφες;
-
Κάτι που έμαθα σήμερα και για αυτούς που κάνουν πολλά χιλιόμετρα είναι το ότι μπορείς να επεκτείνεις τα χιλιόμετρα της εγγύησης στα 160κ ή και 200κ με επιπλέον χρέωση. Τιμές αναλυτικά στις αντιπροσωπείες
-
Καλησπέρα, Κάτι που έμαθα επίσης σήμερα και απλά αν μπορεί κάποιος να επιβεβαίωση (αν και είμαι100% σίγουρος) είναι ότι το υβριδικό σύστημα δεν συμπεριλαμβάνεται στην οκταετή εγγύηση και έχει ξεχωριστή διετή εγγύηση (όλο το σύστημα , συμπεριλαμβανομένου και της μπαταρίας). Είχαν λάθος πληροφόρηση στην αρχή και έλεγαν για οκταετή , τους ήρθε οδηγία από FMH ότι ήταν λάθος και ισχύει η διετής. Επομένως όποιος μπορεί ας το επαληθεύσει και από άλλη αντιπροσωπεία εκτός της Βελμάρ (την αναφέρω για ευνόητους λόγους, ώστε να επαληθευτεί και από άλλη αντιπροσωπεία).
ΟΚ , θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι....
-
Καλησπέρα, Κάτι που έμαθα επίσης σήμερα και απλά αν μπορεί κάποιος να επιβεβαίωση (αν και είμαι100% σίγουρος) είναι ότι το υβριδικό σύστημα δεν συμπεριλαμβάνεται στην οκταετή εγγύηση και έχει ξεχωριστή διετή εγγύηση (όλο το σύστημα , συμπεριλαμβανομένου και της μπαταρίας). Είχαν λάθος πληροφόρηση στην αρχή και έλεγαν για οκταετή , τους ήρθε οδηγία από FMH ότι ήταν λάθος και ισχύει η διετής. Επομένως όποιος μπορεί ας το επαληθεύσει και από άλλη αντιπροσωπεία εκτός της Βελμάρ (την αναφέρω για ευνόητους λόγους, ώστε να επαληθευτεί και από άλλη αντιπροσωπεία).
ΟΚ , θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι....
Αν είναι έτσι όπως τα λες και μαζί και με τις προηγούμενες μ@λ@κ νομίζω πως η Ford το πάει για αυτοκτονία.
-
Περίεργο πάντως. Γνωστός μου ήταν τις προάλλες στην Βελμάρ στο Ηράκλειο και συζητούσε για αγορά wagon mild hybrid και του μίλησαν για 8ετή εγγύηση.
Καλό θα είναι κάποιος να μιλήσει και να επιβεβαιώσει. Περίεργο μου ακούγεται.
-
Γεια χαρά σε όλους! Μόλις μίλησα με τον Λιάπη, σύμφωνα με αυτούς ισχύει η 8ετής εγγύηση και για το υβριδικό. Δηλαδή όλο το υβριδικό σύστημα (και η μπαταρία) έχει εγγύηση 8 χρόνια ή 100000 km. Τώρα, υπάρχει περίπτωση να μην έχουν και αυτοί σωστή ενημέρωση ακόμα και να το ξεφουρνίσουν αργότερα, θα το δούμε.
Ford Focus MK4