-
To καροκ ή το παίρνεις όπως το φέρνουν αλλιώς μην ασχολείσαι καθόλου. Όπως το λες μόλις βάλεις τα έξτρα η τιμή εκτοξεύεται.
Αν σε ενδιαφέρουν ο περισσότερος χώρος επιβατών και αποσκευών με τις λιγότερες εξωτερικές διαστάσεις το καροκ είναι το Νο1.
Από αξιοπιστία η Σκόντα είναι πολύ ψηλότερα από τα υπόλοιπα του ομίλου. Όμως έχει μόνο τα 2 χρόνια εγγύηση που είναι ντροπιαστικά.
Edit: τώρα μπήκα μετά από μήνες στον διαμορφωτή του δεν λειτουργεί τπτ δεν δίνουν τιμή για τπτ έχουν κόψει τελείως την σταιλ, μόνο αμπισιον , σκουτ , σπορ λάιν....όλα χωρίς τιμές ....δεν ασχολούνται για επί παραγγελία.
-
Τα βασικά είναι: προειδοποίηση κινδύνου και αυτόματο φρενάρισμα (εδώ μπορεί να έχει 2 κατηγορίες, ένα απλό μόνο για αυτοκίνητα και ένα περισσότερο εξελιγμένο για πεζούς/ποδήλατα/νύχτα κ.λ.π). Αναγνώριση σημάτων, κούραση οδηγού, και lane assist (προειδοποίηση, και επαναφορά στη λωρίδα σου, κάποια βασικά κάνουν μόνο προειδοποίηση χωρίς επαναφορά).
Μετά, του τυφλού σημείου συνήθως είναι σε έξτρα πακέτα και σε ακριβότερες εκδόσεις.
Το ACC δεν έχει σχέση με ασφάλεια, περισσότερο με άνεση στην οδήγηση, για μέσα πόλη που κυρίως το θες δεν παίζει καν ρόλο. Και αυτό δίνεται έξτρα ή σε φουλ εξοπλιστικές εκδόσεις.
Το QQ είναι ολοκαίνουργιο, λογικά θα έχει αναβαθμιστεί πολύ αφού μιλάμε για μοντέλο 2021. Kuga όντως πολύ μεγάλο για πόλη.
-
Karoq πολύ ευρύχωρο και 'αρχοντικό' σε χώρους, αλλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Skoda ως προς εμφάνιση κι εξοπλισμό, μια γενιά πίσω... Προφανώς σου αρέσει η 'συντηρητική' σχεδίαση, αν νομίζεις πως σου φτάνει ο χώρος αποσκευών του Kamiq, καθώς στην καμπίνα είναι το ίδιο ευρύχωρο, να το προτιμήσεις.
Αν πάλι θες μεγάλο όχημα χωρίς να ξεφύγει πολύ η τιμή, εγώ θα σου πρότεινα να δεις ξανά (με άλλο μάτι) το Citroën C5 Aircross και Κια Sportage/Tucson αλλά και οχήματα όπως το Ford Focus Active.
Ενώ και το Opel Grandland X αξίζει μερικές φορές όπως εδώ Opel Grandland X Design Line, 1.2lt Turbo, 130 hp Start & Stop - stock οχήματα
-
Απορώ με ποιά λογική κανείς πιστεύει ότι η Σκόντα έχει διαφορετική αξιοπιστία από τις άλλες μάρκες του ομίλου.
Η τεχνολογία, η κατασκευή των εξαρτημάτων και η συναρμολόγηση είναι όλη της VW, ούτε φτιάχνει η Σκόντα τεχνολογία διαφορετική, ούτε κατασκευάζει δικά της εξαρτήματα, ούτε συναρμολογεί με το δικό της τρόπο, ούτε καν σε διαφορετικά εργοστάσια παράγει από τις άλλες μάρκες.Καμια φορά σχολιάζουμε πώς οι εταιρείες κάνουν μάρκετινκ σε συνεργασία με τον ειδικό τύπο, εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα.
-
Το QQ είναι ολοκαίνουργιο, λογικά θα έχει αναβαθμιστεί πολύ αφού μιλάμε για μοντέλο 2021.
[/quote]
Τι σε κάνει να πιστεύεις πως η συναρμογή του αυτοκινήτου θα βελτιωθεί το 2021? Το qq είναι από τα πρώτα suv και μέχρι σήμερα σκοράρει συνεχώς χαμηλά στις έρευνες αξιοπιστίας. Διαφορετικά, η έκδοση premium νομίζω πως είναι μια χαρά - αν και θα μπορουσε να την έδινε λίγο πιο κάτω.
-
Dublin, κατά τα λοιπά συμφωνώ μαζί σου - είσαι μεστός.
-
Edit: τώρα μπήκα μετά από μήνες στον διαμορφωτή του δεν λειτουργεί τπτ δεν δίνουν τιμή για τπτ έχουν κόψει τελείως την σταιλ, μόνο αμπισιον , σκουτ , σπορ λάιν....όλα χωρίς τιμές ....δεν ασχολούνται για επί παραγγελία.
Όντως, στο διαμορφωτή ξεκινά απο το ambition και καποιες αριθμητικές πράξεις τις κάνει ο ενδιαφερόμενος για να βγάλει τελική τιμή.
Ένα θετικό πάντως είναι πως μπορούν να αλλάξουν μια παραγγελία που έχουν κανει ήδη και λίγο πριν μπει στην παραγωγή το αυτοκίνητο να του αλλαξουν τον εξοπλισμό! Αυτο πρακτικά σημαίνει πως, προφανώς σε παραγγελία που έχει κάνει η ίδια η εισαγωγική για στοκ -που θα πρέπει να είναι συχνό φαινόμενο-, ο χρόνος αναμονής περιορίζεται στον ένα μήνα!!
Αυτα μου τα είπαν από αντιπροσωπεία.
-
Το QQ είναι ολοκαίνουργιο, λογικά θα έχει αναβαθμιστεί πολύ αφού μιλάμε για μοντέλο 2021.
Τι σε κάνει να πιστεύεις πως η συναρμογή του αυτοκινήτου θα βελτιωθεί το 2021? Το qq είναι από τα πρώτα suv και μέχρι σήμερα σκοράρει συνεχώς χαμηλά στις έρευνες αξιοπιστίας. Διαφορετικά, η έκδοση premium νομίζω πως είναι μια χαρά - αν και θα μπορουσε να την έδινε λίγο πιο κάτω.
Σε ευχαριστώ.
Βλέπουμε στα νέα μοντέλα, κυρίως από το 2019 και μετά, και ειδικά στα 2020-21 μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο.
Για χρόνια το QQ έπαιζε μόνο του στις πωλήσεις (Kadjar, 3008, A, και άλλα, ήταν περισσότερο MPV ή ψηλωμενες εκδόσεις κανονικών), μετά έγιναν βήματα προς κανονικά suv (Tiguan, Kuga, Sportage, Tucson) και πλέον βλέπουμε σε αυτή τη γενιά απίστευτο ανταγωνισμό και βελτίωση ΟΛΩΝ των κατασκευαστών στις προτάσεις τους. Εκτός από τη Ford που πήγε σε crossover σχεδιασμό και τον VAG που είναι ακόμη με λίγο παλιότερα σχέδια, οι υπόλοιποι βελτίωσαν κατά πολύ τις C suv προτάσεις τους και μάλλον είναι η τελευταία μεγάλη γενιά θερμικών, πριν κυριαρχήσουν πλήρως τα ηλεκτρικά σε 8-9 χρόνια (δηλαδή περιμένω αυτή τη γενιά 6-7 ετών με ένα ενδιάμεσο facelift, να μας πάει μέχρι το 2028 που εκεί μάλλον θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το τι θα γίνει στην βιομηχανία).
Φυσικά δεν το έχω δει το αυτοκίνητο, αλλά μου φαίνεται ΟΛΑ είναι καλύτερα από αυτά που αντικατέστησαν.
Όπως και να έχει το Karoq είναι ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε το 2017, ενώ τα καινούργια είναι μοντέλα 2021 (κάποια, όπως το Sportage/Kadjar, ίσως πάνε για 2022), όπως και να το κάνουμε έχουν μία self life τουλάχιστον 4 επιπλέον ετών.
-
Karoq πολύ ευρύχωρο και 'αρχοντικό' σε χώρους, αλλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Skoda ως προς εμφάνιση κι εξοπλισμό, μια γενιά πίσω... Προφανώς σου αρέσει η 'συντηρητική' σχεδίαση, αν νομίζεις πως σου φτάνει ο χώρος αποσκευών του Kamiq, καθώς στην καμπίνα είναι το ίδιο ευρύχωρο, να το προτιμήσεις.
Αν πάλι θες μεγάλο όχημα χωρίς να ξεφύγει πολύ η τιμή, εγώ θα σου πρότεινα να δεις ξανά (με άλλο μάτι) το Citroën C5 Aircross και Κια Sportage/Tucson αλλά και οχήματα όπως το Ford Focus Active.
Ενώ και το Opel Grandland X αξίζει μερικές φορές όπως εδώ Opel Grandland X Design Line, 1.2lt Turbo, 130 hp Start & Stop - stock οχήματα
Θαυμάζοντας το CX-5 με τις καμπυλωτές του γραμμές καταλαβαίνεις πως μου είναι δύσκολο να πάω τόσο στο γαλλικό και στο όπελ όσο και στα νέα κορεατικα αν και επειδή αυτά τα τελευταία τα θαυμάζω για την αξιοπιστία τους, ενω δεν υστερούν σε ασφάλεια, δεν τα αποκλείω εκ προοιμίου. Συνεπώς μου αρέσει περισσότερο το κούγκα και το προηγούμενο τουκσον ενω από μικρότερα μου αρέσει το scross και το ASX.
Το καρόκ κινείται κάπου ενδιάμεσα σχεδιαστικά όπως είπες, όμως επειδή πρώτα για μένα μπαίνει η ασφάλεια και μετά η αξιοπιστία και οι χώροι, νομίζω πως θα το απορρίψω δεδομένου πως όπως το θέλω ξεπερνά και κατά 1.000 το ταβάνι των 25.000 ως τρίτεκνο που έχω βάλει. Παρεπιμπτόντες και αυτό αλλάζει το 2022 αλλά μάλλον λίγο.
Επίσης δεν με παίρνει να περιμένω το νέο qq από το 2022. Ακόμη και τότε βεβαίως θα είναι ίσως νωρίς για να βγάλεις συμπέρασμα για γενικότερη αξιοπιστία. Οπότε βγαίνει μάλλον από τη λίστα ένα αυτοκίνητο που σχεδιαστικά είναι απλά εντάξει όμως από χώρους/διαστάσεις, αλλά και αξιοπιστία μοτερ, είναι οτι ζητάω - σχεδόν.
Συνεπώς από suv είναι το κούγκα που πληροί προς στιγμή όλα τα κριτήρια πλην όμως το έκαναν τεράστιο που να τους πάρει. Στην ίδια κατηγορία πέφτει και το Ford Focus Active το οποίο είναι πράγματι ένα όμορφο και ψηλό βάγκον αλλά είναι και αυτό μεγάλο.
-
piliourits wrote:
Θαυμάζοντας το CX-5 με τις καμπυλωτές του γραμμές καταλαβαίνεις πως μου είναι δύσκολο να πάω τόσο στο γαλλικό και στο όπελ όσο και στα νέα κορεατικα αν και επειδή αυτά τα τελευταία τα θαυμάζω για την αξιοπιστία τους, ενω δεν υστερούν σε ασφάλεια, δεν τα αποκλείω εκ προοιμίου. Συνεπώς μου αρέσει περισσότερο το κούγκα και το προηγούμενο τουκσον ενω από μικρότερα μου αρέσει το scross και το ASX.
Το καρόκ κινείται κάπου ενδιάμεσα σχεδιαστικά όπως είπες, όμως επειδή πρώτα για μένα μπαίνει η ασφάλεια και μετά η αξιοπιστία και οι χώροι, νομίζω πως θα το απορρίψω δεδομένου πως όπως το θέλω ξεπερνά και κατά 1.000 το ταβάνι των 25.000 ως τρίτεκνο που έχω βάλει. Παρεπιμπτόντες και αυτό αλλάζει το 2022 αλλά μάλλον λίγο.
Επίσης δεν με παίρνει να περιμένω το νέο qq από το 2022. Ακόμη και τότε βεβαίως θα είναι ίσως νωρίς για να βγάλεις συμπέρασμα για γενικότερη αξιοπιστία. Οπότε βγαίνει μάλλον από τη λίστα ένα αυτοκίνητο που σχεδιαστικά είναι απλά εντάξει όμως από χώρους/διαστάσεις, αλλά και αξιοπιστία μοτερ, είναι οτι ζητάω - σχεδόν.
Συνεπώς από suv είναι το κούγκα που πληροί προς στιγμή όλα τα κριτήρια πλην όμως το έκαναν τεράστιο που να τους πάρει. Στην ίδια κατηγορία πέφτει και το Ford Focus Active το οποίο είναι πράγματι ένα όμορφο και ψηλό βάγκον αλλά είναι και αυτό μεγάλο.
Γιατί δεν πας για CX30 ή Scross τότε;!
-
Γιατί είμαι τρίτεκνος και χρειάζομαι χώρους. Ο λόγος που κοιτάζω suv είναι πρώτον οι χώροι σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις και δεύτερον η ευκολία προσβασης. Επίσης, το μαζντα είναι σε κυβικά που δεν μπορεί να παρει τρίτεκνος με απαλλαγή από ΤΤ.
Επίσης σε Seat Ateca δεν θα έλεγα όχι αν δεν φοβόμουν αξιοπιστία.
-
Απορώ με ποιά λογική κανείς πιστεύει ότι η Σκόντα έχει διαφορετική αξιοπιστία από τις άλλες μάρκες του ομίλου.
Για να χαμογελάμε οι υπόλοιποι
-
Γιατί είμαι τρίτεκνος και χρειάζομαι χώρους. Ο λόγος που κοιτάζω suv είναι πρώτον οι χώροι σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις και δεύτερον η ευκολία προσβασης. Επίσης, το μαζντα είναι σε κυβικά που δεν μπορεί να παρει τρίτεκνος με απαλλαγή από ΤΤ.
Μάλιστα, μπερδευτικα με τα κοντά αμάξια που ανέφερες.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση για αυτό που λες, πρέπει να πας σε μεγάλο αυτοκίνητο.
Εγώ αν ήμουν τριτεκνος θα κοίταγα Berlingo (4.4m)/C5 Aircross(4.5m) και τα 2 έχουν 3 ανεξάρτητα, ίδια πίσω καθίσματα.
-
Και αυτό είναι που λέω όταν μιλάω για μάρκετινγκ.Για την αξιοπιστία, έχεις ακούσει από τον ειδικό τύπο άλλα για τη μια μάρκα και για την άλλη δεν έχεις ακούσει και πολλά.
Πιστευεις ότι η αξιοπιστία του Καρόκ συγκαταλέγεται στα θετικά του, αλλά φοβάσαι για το Ατέκα ακριβώς για την αξιοπιστία;Με ποιά λογική;
Το Ατέκα και το Καρόκ φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο, και τεχνολογικά είναι ίδια, με ίδια εξαρτήματα που τα συναρμολογούν τα ίδια χέρια.
Κάποτε πρέπει ο καθένας να βάζει τα πράγματα κάτω και να τα επεξεργάζεται με βάση τη λογική για ποιό λόγο του λένε αυτά που ακούει.
Κι αυτό ισχύει για αμφότερα τα Καρόκ και Ατέκα. -
atexnos wrote:
Και αυτό είναι που λέω όταν μιλάω για μάρκετινγκ.Για την αξιοπιστία, έχεις ακούσει από τον ειδικό τύπο άλλα για τη μια μάρκα και για την άλλη δεν έχεις ακούσει και πολλά.
Πιστευεις ότι η αξιοπιστία του Καρόκ συγκαταλέγεται στα θετικά του, αλλά φοβάσαι για το Ατέκα ακριβώς για την αξιοπιστία;Με ποιά λογική;
Το Ατέκα και το Καρόκ φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο, και τεχνολογικά είναι ίδια, με ίδια εξαρτήματα που τα συναρμολογούν τα ίδια χέρια.
Κάποτε πρέπει ο καθένας να βάζει τα πράγματα κάτω και να τα επεξεργάζεται με βάση τη λογική για ποιό λόγο του λένε αυτά που ακούει.
Κι αυτό ισχύει για αμφότερα τα Καρόκ και Ατέκα.Εφόσον και τα δύο αυτοκίνητα συναρμολογούνται στην ίδια γραμμή παραγωγής, ή τουλάχιστον σε ποιοτικά ισάξιες γραμμές, και στο βαθμό που αποτελούνται από τα ίδια εξαρτήματα, οφείλω να πω πως θεωρητικά η διαφορά στην αξιοπιστία τους δεν θα πρέπει να είναι στατιστικά σημαντική.
Η σχετική έρευνα όμως δεν επιβεβαιώνει το παραπάνω λογικό θεωρητικό συμπέρασμα:
https://www.whatcar.com/news/2020-what-car-reliability-survey-family-suvs/n20064
και
https://www.carbuyer.co.uk/news/148250/best-cars-to-own-in-the-uk-driver-power-2020-results
Σε αυτές λοιπόν, το καροκ εμφανίζεται αισθητά πιο αξιοπιστο από το Ατέκα.
Οπότε είτε μας πετάνε κουτόχορτο, πράγμα πολύ πιθανό, είτε η σημαντική διαφορά στην αξιοπιστία των δύο αυτοκινήτων στις δύο παραπάνω έρευνες οφείλεται σε άλλους, τυχαίους ή μη, παράγονες όπως για παράδειγμα το γεγονός πως το Ατεκα είναι πιο σπορτιφ και συνεπώς οι κατοχοι του θα πρέπει να το καταπονούν περισσότερο από ότι καταπονούν οι οδηγοί των καρόκ τα δικά τους οχήματα ή στο ότι το Ατέκα είναι παλαιότερο του Καρόκ και η διαφορά αυτή δεν είναι σταθμισμένη στις έρευνες.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις θριάμβευσε η λογική αυτού που δεν είναι σχετικός με το άθλημα και στηρίζεται σε έρευνες σχετικών για να βγάλει συμπεράσματα. Η αληθεια είναι πως όταν διάβασα τις έρευνες σκέφτηκα πως η διαφορά θα πρέπει να σχετίζεται με ότι το Ατέκα παράγεται στην Ισπανία και το Καρόκ στην Τσεχία. Λάθος μου.
Πρέπει, συνεπώς, να σε ευχαριστήσω για τις επισημάνσεις σου.
-
Και στην Ισπανία να κατασκευαζόταν,γιατί να υστερεί από την Τσεχία; Η Ισπανία είναι χώρα με πολύ μεγαλύτερη αυτοκινητοπαραγωγή από την Τσεχία, συγκεκριμένα από τις μεγαλύτεςρες παγκοσμίως. Και στην Ισπανία μια χαρά συναρμολογούνται και Άουντι και VW αλλά και άλλες μάρκες, όσο και στην Ουγγαρία, στην Σλοβακία, στο Βέλγιο ή στην Γερμανία. Ψάχνω τη λογική που θα .
Το ισπανικό Σέατ Ταράκο συναρμολογείται στο κεντρικό εργοστάσιο της vW στη Γερμανία,
όταν το ηερμανικό Άουντι Α1 συναρμολογείται στο κεντρικό εργοστάσιο της Σέατ στην Ισπανία.Να έχει γίνει περιώνυμη η Τσεχία για την βιομηχανία της ή μήπως η τεχνογνωσία είναι χωριστή στις μάρκες του ομίλου της VW; Τα στάνταρ και η τεχνογνωσία της συναρμολόγησης είναι κοινά, ο όμιλος της VW έχει σήματα-θυγατρικές και μια τεχνολογία-τεχνογνωσία που τη μοιράζει για οικονομίες κλίμακας σε διάφορα εργοστασια ανά τον κόσμο με εξαρτήματα που κουβαλά από τρίτες χώρες και προμηθευτές.
Για να δεις πόσο μάρκετινκ είναι αυτές οι έρευνες,
το μικρό της Σκόντα Σιτιγκό φτιάχνεται στο ίδιο εργοστάσιο με τα μικρά της VW και της σέατ,
το Καρόκ στο ίδιο εργοστάσιο με το Ατέκα,
οι κινητήρες μεταφέρονται στις γραμμές συνατμολόγησης από τρίτα εργοστάσια που είναι κοινά, τα κιβώτια ταχυτήτων παρομοίως
κοκ.Όπου υπάρχουν μεσάζοντες (βλέπε ειδικός τύπος στην ενημέρωση του κοινού),
υπάρχουν και συμφέροντα.
Καλό είναι να λειτουργεί η κοινή λογική αλλιώς θα καταπίνουμε ό,τι πλασάρουν οι σκοπιμότητες. -
Επίσης υπάρχουν άλλοι παράγοντες που είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι. Αν ενδιαφέρομαι για την αξιοπιστία, συγκρίνω τις εγγυήσεις.
Αν ένα μοντέλο έχει 2 χρόνια, ένα άλλο 5 κι ένα τρίτο 7, ή κάποιο 60-100-απεριόριστες χιλιάδες χιλιομέτρων εγγύησης, είναι πιο σημαντικό απ το τί φήμη έχει στη πιάτσα ή τί έγραψε ένα περιοδικό.
Ακόμη και το ίδιο αμάξι πωλείται με διαφορετικούς όρους κάποιες φορές.
Αυτά πρέπει να βλέπει πρώτα, όποιος έχει την αξιοπιστία πάνω απ όλα.
-
Πολλές απόψεις διαβάζω που προσπαθούν να εξηγήσουν τις διαφορές σε αξιοπιστία μοντέλων διαφορετικών σημάτων, αλλά ιδίων μηχανικά και του ίδιου ομίλου. Δεν έχετε όμως καταγράψει τον ίσως σημαντικότερο παράγοντα, την υποκειμενικότητα της καταγραφής της αξιοπιστίας.
Μπορεί να νομίζετε ότι η αποτύπωση της αξιοπιστίας ενός μοντέλου βασίζεται σε αποκλειστικά αντικειμενικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ποσοστό των βλαβών που καλείται οδική βοήθεια ή τις διελεύσεις από το συνεργείο εκτός προγράμματος, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ανάλογα με το είδος της έρευνας, μπορεί η καταγραφή να γίνεται ακόμη και με αποκλειστικά υποκειμενικά κριτήρια, αν το θέμα της έρευνας είναι το πόσο ευχαριστημένοι δηλώνουν οι ιδιοκτήτες από την αξιοπιστία του αυτοκινήτου τους. Ανάλογα δηλαδή με τη μάρκα, το Image της, την προσκόλληση των ιδιοκτητών σε αυτήν, το κόστος της κτλ μπορεί οι ιδιοκτήτες, έκοντες ή άκοντες, να 'προσπερνούν' προβλήματα ή να 'ανακαλύπτουν' προβλήματα που κανονικά θα αδιαφορούσαν.
-
Δεν ξέρω αν αυτό καταγράφεται στους πίνακες δλδ ο υποκειμενισμός του κατόχου και το ποσό ευχαριστημένοι είναι οι καταχοι αλλά αν καταγράφεται σε κάποιες στατιστικές λογικο είναι να παίζει ρόλο το κόστος απόκτησης , η φήμη ,οι προσδοκίες από ένα μοντέλο.
Άλλο είναι να σου χαλάει το ηλεκτρικό παράθυρο σε ενα αμάξι 50000 και άλλο σε ένα 10000! Άλλο είναι να σου πέφτει ο ουρανός σε αμάξι σε q7 άλλο kia picanto. Στο φθηνό συγχωρείς πολλά στο ακριβό τα θέλεις όλα καλά για καιρό.
Στην πράξη βέβαια ο κάτοχος βιώνει την ίδια βλάβη είτε στο ακριβό είτε στο φθηνό πρόκειται για την ίδια κακοτεχνία. Αλλά λες ρε μπαγασες σας έδωσα μια περιουσία απαιτώ το παράθυρο να δουλεύει για χρόνια! Στο φθηνό θα μονολογησεις ότι πληρώνεις παίρνεις!
-
Petermeter το πως εξυπηρετούνται συμφέροντα και σκοπιμότητες είναι νομίζω αναμφίβολο - ειδικά η γερμανική βιομηχανία έχει αποδείξει στον παρελθόν πως δεν έχει κανένα, ηθικό ή άλλου είδους, φραγμό προκειμένου να επιτεύξει τους στόχους της.
Από εκει και πέρα, χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω πως παίρνεις ως δεδομένο το ζητούμενο σχετικά με την αξιοπιστία: οι μηχανικοι και οι λοιποί υπεύθυνοι του ομίλου vag θα πρέπει να δίνουν πραγματικό αγώνα ώστε να επιτευχθεί η ίδια αξιοπιστία (ή η επιθυμητή διαφοροποίηση - ξέρουμε αλήθεια πως επιδιώκεται όντως η ίδια αξιοπιστία παντού;) στις διάφορες μάρκες του γκρουπ. Αυτός ο στόχος είναι πιστεύω ένα διαρκές ζητούμενο.
Στο βαθμό που αυτός ο στόχος/ζητουμενο δεν μπορεί να επιτευχθεί όμως, προφανώς και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές τους.
Πόσο εφικτός είναι όμως αυτός ο στόχος; Έχουν όλες οι γραμμές παραγωγής ενσωματώσει στον ίδιο βαθμό την τεχνολογία-τεχνογνωσία του ομίλου; έχουν για παράδειγμα όλες την ίδια αυτοματοποίηση και την ίδια ακρίβεια; είναι δυνατόν να μπορεί το γκρουπ να εκσυγχρονίσει όλες τις γραμμές παραγωγής ταυτόχρονα; επιπλέον, το ανθρώπινο δυναμικό είναι παντού το ίδιο; ο παράγοντας διαφορετική κουλτούρα και άλλη δοιηκητική παράδοση δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την εργασιακή πρακτική αλλά και κάποιους από τους πιο τεχνικούς συντελεστές; Τέτοιες αναλογίες μπορούν να βρεθούν και σε σχέση με τα εξαρτήματα.
Οι όποιες διαφορές πάντως, αναμενόμενα θα συναντιούνται περισσότερο μεταξύ εργοστασίων διαφορετικών χωρών.
Θα πρέπει να είμαστε συνεπώς αμφιπλευρα προσεχτικοί, αν θέλουμε πραγματικά να εμβαθύνουμε.
Βεβαίως, για να εξηγούμαι, οι παραπάνω ενδεχόμενες διαφορές μπορεί τελικά να είναι μικρές και να μην επιδρούν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα, δηλ. στην αξιοπιστία. Μπορεί όμως και όχι - αυτό λέω. Ποιος πράγματι το ξέρει; νομίζω ελάχιστοι βρίσκονται στη θέση να το γνωρίζουν πραγματικά.
Επίσης, είναι νομίζω κατανοητό πως οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών ομίλων/βιομηχανιών πχ μεταξύ vag και hyiundai θα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές εντός κάθε βιομηχανίας.
Εγώ έχω αυτοκίνητο που παράχθηκε στην ιαπωνία - όταν θυγατρική αυτής της βιομηχανίας έστησε εργοστάσιο στην τουρκία και παρήγαγε το ίδιο μοντέλο, μου έλεγαν πως πλεον η ποιότητα/αξιοπιστία του ίδιου μοντέλου είχε πέσει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά και εντός της ίδιας παραγωγικής γραμμής μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το χρόνο παραγωγής. Άλλωστε οι ανακλήσεις γίνονται για συγκεκριμένες ημερομηνίες παραγωγής.
Από εκεί και πέρα, ναι στις έρευνες υπαρχει το υποκειμενικό στοιχείο. Από τις δυο παραπάνω, η δεύτερη έχει ρητώς τέτοια διάσταση.
Τέλος, το ατέκα δεν έρχεται στην ελλάδα πλέον - το γλωσσοφάγανε. Παλι στο ψάξιμο.
Skoda Karoq