-
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Πηγαινε πες σε μια νοσηλευτρια που ειναι μονη σε μια βαρδια με 40 ασθενεις πως το ξυνει και κλεβει το δημοσιο παιρνοντας το μισθο της. Επισης οτι επειδη δουλευει Χρισ/να-Πασχα,νυχτες και Κυριακες και πληρωνεται τις αργιες με πενταροδεκαρες μετα απο μηνες να λεει ευχαριστω που ειναι δημοσιος. Πες της πως με ενα ζευγαρι γαντια πρεπει να εξυπηρετησει οχι εναν αλλα πολλους μαζι και οτι φταιει και απο πανω που ειναι δημοσιος. Αυτα στο Πανεπιστημιακο Ηρακλειου.
Στο Ιπποκρατειο ξερω για 3 νοσηλευτριες που δουλευουν εναλλαξ απο μια βαρδια η καθε μια χωρις ρεπο για 3 μηνες. Πρωι-μεσημερι-βραδυ.
Ασε μας κουκλιτσα μου (που λεει καποιος) που ολοι οι δημοσιοι ειναι ιδιοι.
Αν ετυχες εσυ σε καποιους που αυτοι υπαρχουν σε ολα τα επαγγελματα ειτε ιδιωτικο ειτε δημοσιο μπορω να σου πω παραδειγματα δημοσιων που σχιζονται στη κυριολεξια και παιζουν τη ζωη τους για να φερουν ενα κομματι ψωμι στην οικογενεια τους.
Οταν τα τσουβαλιαζεις ολα χανεις το δικιο σουΞέχασες και τους εναερίτες της ΔΕΗ .
Οι δημόσιοι είναι κατά μεγάλο , πολύ μεγάλο ποσοστό με μαύρα λεφτά . Αλλοι με δωράκια , φακελλάκια , άλλοι γιατί τα απαιτούν αλλιώς δεν δουλεύουν , άλλοι γιατί παίρνουν μίζες . Μπορώ να σας πω δεκάδες ΔΥ που είναι ανήθικοι , αλλά έχω γνωρίσει και μερικούς εξαιρετικούς που κινδυνεύουν από τους άλλους , γιατί τους χαλάνε την σούπα και τα δωράκια . Μιλάς λοιπόν για συγκεκριμένες εξαιρέσεις και αυτοί όχι όλοι στα συγκεκριμένα παραδείγματα , διότι όπως ξέρεις και εκεί υπάρχουν απαιτήσεις όταν σε βρίσκουν στον πόνο και στον φόβο .
Αλλά στους διοικητικούς υπαλλήλους , το ξύσιμο είναι τεράστιο . Ετυχε τώρα τελευταία να επισκευθώ ασφαλιστικά ταμεία για να κόψω σύνταξη υπερηλίκου συγγενούς μου που 'ανεχώρησε' και να ετοιμάσω τα χαρτιά για την μεταφορά της σύνταξης στην χήρα . Το ξύσιμο που διαπίστωσα ήταν τρομακτικό . Ασε τους μήνες αναμονής που έχει η χήρα για την σύνταξη και κανείς δεν ενδιαφέρεται πως επιβιώνει .
Και μιλάμε για μία πράξη . Σύνταξη που υπήρχε για χρόνια και το ποσοστό που θα πάει στην χήρα. 5 λεπτά υπόθεση . Περιμένουμε ήδη 3 και πλέον μήνες και ούτε τα έξοδα κηδείας δεν έχουν δώσει . Τηλέφωνο δεν σηκώνουν ποτέ , περιμένουν να ξεκουβαληθεί η γριά στα 80 της για να πάει να ζητιανέψει . Ασε που όταν πήγα και είχα όλα τα αναγκαία χαρτιά απογοητεύτηκαν που θα έπρεπε να δουλέψουν . Να μην μιλήσω πόσοι κοπροσκύλαγαν .
Ετυχε να περάσω πίσω από τον πάγκο και είδα τι έβλεπαν στις οθόνες των υπολογιστών τους . Παιχνίδια , ειδήσεις , αθλητικά , τον Κωτσόβολο , γραφεία ταξιδίων για εκδρομές κλπ . Αυτούς τους πληρώνουμε 2000 τον μήνα μικτά .
Ασσε μεταξύ εταιρειών είναι συναλλαγές ισοτίμων μερών . Στο δημόσιο υπάρχει απλά εκβιασμός . Δώσε μου τόσα , αλλιώς δεν περνάει και ας είσαι 100 % νόμιμος .
Οσο για το θα κόβουν αποδείξεις , το ερώτημα είναι απλό . Θα είσαστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟ , αφού όπως σας έδειξα τα μισά λεφτά πάνε στους ξύστες , για να πάρετε απόδειξη ? Προφανώς και όχι , αλλά την κριτική την κάνετε .
Αnalυση του κώλου.
Πάντως το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των φόρων προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους.Και ευγενικά τα λες....
Η οποία ανάλυση ξεχνάει όλως τυχαίως τους εργολάβους, τα μεγαλύτερα λαμόγια....Εχω γράψει πολλές φορές , ότι οι κακόμοιροι αγοραστές γλύτωναν το 15 % από όσα δεν δήλωναν , ενώ οι εργολάβοι το 3,75 % . Ακόμα έχω γράψει ότι το κράτος αν ήθελε , θα όριζε τον αντικειμενικό φόρο , ή θα άλλαζε τις αντικειμενικές τιμές όπως όριζε ο νόμος ίδρυσης τους το 1985 και όχι σύμφωνα με τον εκλογικό κύκλο . Αλλά ο λαικισμός είναι εύκολος όταν δεν έχεις επιχειρήματα .
Εγώ πάντως αναφέρομαι σε 'επαγγελματίες' που το κράτος αγνοεί την ύπαρξή τους.
Μαύρη οικονομία και παραοικονομία.
Ω καλά είσαι. Εγώ είχα πετύχει μπογιατζή που εκ των υστέρων έμαθα ότι δουλεύει σε δημόσια υπηρεσία και φεύγει σκαστός από τις 10 το πρωί για να κάνει μαύρες δουλειές έξω
Που να δεις στις 10 το πρωί , υπάλληλο της ΔΕΗ με την φόρμα εργασίας να κάνει τον μεσίτη και να περιφέρει πελάτες στις οικοδομές .
Που να δεις υπάλληλο του ΟΤΕ εν ενεργεία , να σηκώνει οικοδομές και να είναι καθημερινά στα γιαπιά .Γενικά για να τελειώνουμε με τα παραδείγματα , μετά από 8 χρόνια κρίσης , οι ΔΥ πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο τους . Τἐρμα οι πρόωρες συντάξεις , απόλυση όσων διοικητικών δεν χρειάζονται , εξορθολογισμός στους άλλους , μείωση των μισθών τους σε επίπεδα του ιδιωτικού τομέα και χαμηλότερα , κατάργηση αποσπάσεων , στα σχολεία τα τμήματα να μην έχουν λιγότερα από 28 παιδιά η τάξη , οπότε θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί στις μεγάλες πόλεις , αλλά να υπάρχουν σχολεία στην επαρχία με μπόνους σε όσους εκπαιδευτικούς ή γενικά ΔΥ δεχθούν να ζήσουν μόνιμα εκεί .
Το δημόσιο για μη ειδικούς όπως είναι δικαστές , στρατιωτικοί , αστυνομικοί , υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί , πρέπει να πάψει να είναι ελκυστικό , σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα , όπως ήταν πριν έρθει ο καταστροφέας της Ελλάδας στην εξουσία το 1981 .
-
Την συνήθη κλάψα των ελλήνων ΕΕ θα την αποδεχόμουνα αν στις καλές μέρες πλήρωναν φόρους. Αν κοιτάξει κανείς τα δηλούμενα εισοδήματα μεταξύ π.χ. 2000 και 2008 σε βασικές κατηγορίες ΕΕ, όσες παραδοχές και αν κάνεις διαπιστώνεις ότι η φοροδιαφυγή πήγαινε σύννεφο ακόμη και όταν δεν υπήρχε κανένα ιδιαίτερο ζόρι (αναγνωρίζω βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά πλέον επί ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε για παράνοια). Ο ΕΕ τις καλές μέρες πόσο χρήμα άραγε έβαλε στην τσέπη του από τα 'εφ' άρπαξ' των δημοσίων υπαλλήλων (άλλος από οικοδομή, άλλος από συμβολαιογραφικές δουλειές, άλλος από εγχειρήσεις, άλλος από ιδιαίτερα κ.λ.π.). Λες και οι υδραυλικάρες μας π.χ. πούλαγαν υπηρεσίες στο εξωτερικό και έφερναν συνάλλαγμα εντός...
Πολύ βολικά η άλλη μεριά όταν μιλάμε για 'ξύστες', πάντα βάζει μπροστά τους κατ' εξοχήν μάχιμους (στελέχη νοσοκομείων και δασκάλους) και ξεχνάει ένα σωρό οργανισμούς φαντάσματα που ακόμη και σήμερα υπάρχουν.
Δυστυχώς η κακομεταχείριση (όχι απλά κακοδιαχείριση) των φόρων μας συνεχίζεται δίνοντας επιχειρήματα στους φοροκλέφτες.Ουδέποτε έκανε η πολιτεία το απλό αυτονόητο, συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων/αποδείξεων να εκπίπτουν από τα έσοδα ίσως και με κάποιο 'πολλαπλασιαστή' ανά κατηγορία απόδειξης.
-
Δίκιο έχεις , αλλά πάντα θα πρέπει να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά .
Παίρνεις κάποιους ανθρώπους και τους βάζεις σε θέσεις να προστατεύουν το κράτος . Τους δίνεις καλούς μισθούς , νωρίς σύνταξη , μεγάλη σύνταξη , εφ΄ άπαξ , άγαμες θυγατέρες , επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης και μηδενική αξιολόγηση . Ελπίζεις ότι αυτοί θα σε προστατεύσουν και θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα .
Και τι συμβαίνει ? Παραδικαστικό με αποφάσεις σε πλειστηριασμό . Μίζες στα εξοπλιστικά . Οι τελωνειακοί κοιτάνε τι θα πάρουν αυτοί και όχι το κράτος . Λαθρεμπόριο στα ύψη . Οι εφοριακοί ζητάνε λεφτά και σε αφήνουν να μην κόβεις αποδείξεις , ενώ οι νόμοι που ψηφίζονται τους βοηθάνε να κάνουν αυτά . Γιατροί και νοσηλευτές θέλουν φακελλάκι για να φύγεις από το ράντζο και να πας σε δωμάτιο . Εκπαιδευτικοί κοπροσκυλάνε το πρωί στο σχολείο , αλλά κάνουν εξαιρετικό μάθημα το απόγευμα στα ιδιαίτερα . Υπάλληλοι της ΔΕΗ θέλουν μίζα για να γράψουν μικρότερη κατανάλωση στα μαγαζιά , ή για να βάλουν γρηγορότερα το ρολόι κλπ . Τραπεζικοί βγάζουν γρηγορότερα και με χαμηλότερο επιτόκιο δάνεια αν βοηθηθούν κατάλληλα . Μηχανικοί στις πολεοδομίες καθυστερούν τους συναδέλφους τους , ενώ χτυπάνε τους πελάτες τους , λέγοντας εγώ θα σου βγάλω ότι άδεια θέλεις και γρήγορα , ενώ στα δημόσια έργα γίνεται το έλα να δεις .
Δασάρχες μπαινοβγάζουν οικόπεδα στο δάσος , ανάλογα με το ποσό . Και πολλά ακόμα που ξέρουμε .Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κάποιος που δεν έχει πολιτικό μέσον να βολευτεί στο δημόσιο , ανοίγει μια επιχείρηση .
Για να επιβιώσει , είτε θα πρέπει να μπει στο παραπάνω κύκλωμα , αφού εκεί είναι οι ανταγωνιστές του , ή θα ζοριστεί πολύ .Κακό πράγμα λοιπόν η φοροδιαφυγή , αλλά πρώτα μαζεύεις αυτούς που πληρώνονται αδρά για να προστατεύουν και να παρέχουν υπηρεσίες στο κράτος και μετά ΤΟΛΜΑΣ να μιλήσεις για όποιον άλλο . Αλλιώς απλά προστατεύεις και νομιμοποιείς τα λαμόγια .
Σαν ένα γνωστό , γνωστού πρώην τελωνειακό , που από πάμπτωχος καράβλαχος που ήταν , τώρα έχει πολλά λεφτά και ακίνητα , αλλά τα έπαιρνε λέει ΜΟΝΟ από εφοπλιστές , όχι από φτωχούς . Δηλαδή ο κλεφταράς έχει ιδεολογικοποιήσει και την κλοπή . Ετσι κάνουν όλοι .
Αρα πριν μιλήσουμε για φοροδιαφυγή , ο τίτλος έπρεπε να είναι : Τιμωρία Διεφθαρμένων Δημοσίων Υπαλλήλων . Αξιολόγηση και Άμεση μείωση των ΔΥ .
-
Αχταρμάς...
-
Εχεις φαει καπου ηττα δεν εξηγειται αλλιως
-
Για εμένα το λες;
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αρα πριν μιλήσουμε για φοροδιαφυγή , ο τίτλος έπρεπε να είναι : Τιμωρία Διεφθαρμένων Δημοσίων Υπαλλήλων . Αξιολόγηση και Άμεση μείωση των ΔΥ .
Ποιους ΔΥ? Μην τους τσουβαλιάζεις όλους.
Δεν χρειάζονται περισσότεροι Δάσκαλοι και Καθηγητές στα σχολεία, Γιατροί και Νοσηλευτές στα νοσοκομεία, πυροσβέστες κλπ κλπ?
Τους βισματούχους που βάλανε να τα ξύνουν και να βοηθάνε στην υλοποίηση των μιζαδόρικων δουλειών (κάνοντας και αυτοί τα ίδια), ναι.
ΑΛΛΑ, ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ. (εγώ τι πιστεύω το έγραψα)
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, το ποια ελπίζω να μη χρειάζεται να το πω, δεν ζούμε σε φανταστικό κόσμο τόσα χρόνια (ελπίζω)Σπύρο μάλλον πήγε ετεροχρονησμένα σε πιο πάνω post. Δεν βγαίνει νόημα αλλιώς.
-
Φίλε nickthetrib καλημέρα. Ετσι νομίζω κι εγώ. Από εκεί και μετά το νήμα που εκκινεί με ένα μεγάλο ζήτημα όπως η φοροδιαφυγή, δεν πιστεύω πως είναι το κατάλληλο για να βγαίνει χολή στους ΔΥ. Με τον όρο αχταρμάς προσδιορίζω αυτή ακριβώς την ετεροβαρή αντιμετώπιση των ΔΥ και να φανταστείς πως δεν ανήκω σε αυτούς ούτε εγώ αλλά ούτε και κάποιο μέλος της οικογένειας μου.
-
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Φίλε nickthetrib καλημέρα. Ετσι νομίζω κι εγώ. Από εκεί και μετά το νήμα που εκκινεί με ένα μεγάλο ζήτημα όπως η φοροδιαφυγή, δεν πιστεύω πως είναι το κατάλληλο για να βγαίνει χολή στους ΔΥ. Με τον όρο αχταρμάς προσδιορίζω αυτή ακριβώς την ετεροβαρή αντιμετώπιση των ΔΥ και να φανταστείς πως δεν ανήκω σε αυτούς ούτε εγώ αλλά ούτε και κάποιο μέλος της οικογένειας μου.Καλημέρα και σε σένα φίλε Σπύρο. Το κατάλαβα ότι το 'αχταρμας' πάει εκεί.
Φαντάσου, ρίχνουν σκ@τό στους ΔΥ για φοροδιαφυγή, που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα. Και οι ΕΕ που μπορούν και κρύβουν σχεδόν τα πάντα, είναι οι αθώοι που πληρώνουν τα πάνταΤώρα με τις ατάκες τύπου 'ο γνωστός κλπ κλπ' θα πω ένα και θα τελειώσει εκεί.
'Όταν κολυμπάς στο βόθρο, σκατά θα είναι γύρω σου. Αν δεν σου αρέσει κάνε κάτι για να βγεις' -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Γενικά για να τελειώνουμε με τα παραδείγματα , μετά από 8 χρόνια κρίσης , οι ΔΥ πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο τους . Τἐρμα οι πρόωρες συντάξεις , **απόλυση όσων διοικητικών δεν χρειάζονται **, εξορθολογισμός στους άλλους , μείωση των μισθών τους σε επίπεδα του ιδιωτικού τομέα και χαμηλότερα , κατάργηση αποσπάσεων , στα σχολεία τα τμήματα να μην έχουν λιγότερα από 28 παιδιά η τάξη , οπότε θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί στις μεγάλες πόλεις , αλλά να υπάρχουν σχολεία στην επαρχία με μπόνους σε όσους εκπαιδευτικούς ή γενικά ΔΥ δεχθούν να ζήσουν μόνιμα εκεί .
Νομίζω ότι και εσύ το πιστεύεις ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν στη χώρα. Ειδικά τα περί απόλυσης.
Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα πλέον είναι αλλού.
Ας μεταφέρω το πρόβλημα σε ένα παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα.
Ας υποθέσουμε ότι είμαι ιδιοκτήτης μίας εταιρείας με αποθήκες και έχω 100 υπαλλήλους από τους οποίους 80 είναι αποθηκάριοι και 20 διοικητικό προσωπικό. Στην αποθήκη από τους 80 υπαλλήλους, οι 20 είναι δικοί μου άνθρωποι δηλ. συγγενείς & ρουσφέτια και οι υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι μέσω αγγελιών.
Στο διοικητικό προσωπικό ας πούμε ότι από τους 20, οι 5 είναι συγγενείς, οι 3 γκομενίτσες για να περνά ευχάριστα η ώρα και οι 12 τυπικοί ιδιωτικοί υπάλληλοι.Αν η επιχείρηση αυτή πέσει έξω (π.χ. λόγω κρίσης) και πρέπει να γίνουν περικοπές τι κάνεις;
Διώχνεις κόσμο και ποιους;Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν στο δημόσιο τομέα και αν ΝΑΙ ποιο πολιτικό κόμμα θα το έκανε αυτό;
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Γενικά για να τελειώνουμε με τα παραδείγματα , μετά από 8 χρόνια κρίσης , οι ΔΥ πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο τους . Τἐρμα οι πρόωρες συντάξεις , **απόλυση όσων διοικητικών δεν χρειάζονται **, εξορθολογισμός στους άλλους , μείωση των μισθών τους σε επίπεδα του ιδιωτικού τομέα και χαμηλότερα , κατάργηση αποσπάσεων , στα σχολεία τα τμήματα να μην έχουν λιγότερα από 28 παιδιά η τάξη , οπότε θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί στις μεγάλες πόλεις , αλλά να υπάρχουν σχολεία στην επαρχία με μπόνους σε όσους εκπαιδευτικούς ή γενικά ΔΥ δεχθούν να ζήσουν μόνιμα εκεί .
Νομίζω ότι και εσύ το πιστεύεις ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν στη χώρα. Ειδικά τα περί απόλυσης.
Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα πλέον είναι αλλού.
Ας μεταφέρω το πρόβλημα σε ένα παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα.
Ας υποθέσουμε ότι είμαι ιδιοκτήτης μίας εταιρείας με αποθήκες και έχω 100 υπαλλήλους από τους οποίους 80 είναι αποθηκάριοι και 20 διοικητικό προσωπικό. Στην αποθήκη από τους 80 υπαλλήλους, οι 20 είναι δικοί μου άνθρωποι δηλ. συγγενείς & ρουσφέτια και οι υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι μέσω αγγελιών.
Στο διοικητικό προσωπικό ας πούμε ότι από τους 20, οι 5 είναι συγγενείς, οι 3 γκομενίτσες για να περνά ευχάριστα η ώρα και οι 12 τυπικοί ιδιωτικοί υπάλληλοι.Αν η επιχείρηση αυτή πέσει έξω (π.χ. λόγω κρίσης) και πρέπει να γίνουν περικοπές τι κάνεις;
Διώχνεις κόσμο και ποιους;Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν στο δημόσιο τομέα και αν ΝΑΙ ποιο πολιτικό κόμμα θα το έκανε αυτό;
Σωστά ερώτηματα storm.
Αν και στο διοικητικό προσωπικό, οι δικοί σου άνθρωποι είναι στάνταρ παραπάνω. Δλδ οι 10 είναι συγγενείς, οι 3 γκομενίτσες για να περνά ευχάριστα η ώρα και οι 7 τυπικοί ιδιωτικοί υπάλληλοι. -
Προσπάθησα να κρατήσω μία ισορροπία.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Προσπάθησα να κρατήσω μία ισορροπία.Δεν υπάρχει ισορροπία στο βύσμα. 'Όσο περισσότεροι γίνεται.
Στην ιδιωτική εταιρία απλά μπαίνει το κομμάτι του να δουλεύει η εταιρία.
Στο δημόσιο ας είναι μπουρδέλο γιατί συμφέρει να είναι μπουρδέλο για να την πουλήσουμε κοψοχρονιά (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ κλπ) ή να βολεύουμε κανα δικό μας Κεφάλι που μας στηρίζει (Δικαστικοί, εφοριακοί κλπ κλπ)και να πάρουμε καμιά μιζούλα. WIN-WIN για τον πολιτικό και το Κεφάλι που τον στηρίζει. -
Συμφωνώ, αλλά με μία μικρή ένσταση.
Το πρόβλημα αυτό υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα και νομίζω περισσότερο από το δημόσιο τομέα.
Στον ιδιωτικό τομέα που απλά κουμάντο κάνει η ιδιοκτησία του, δεν υπάρχει ούτε αξιοκρατία, ούτε ιδιαίτερη τρεμούρα για να δουλέψει η εταιρία σωστά και κερδοφόρα.
Στη χώρα μας η πλειοψηφία των ιδιωτικών εταιρειών είχαν και έχουν μάθει να βγάζουν εύκολο και γρήγορα χρήμα ('λεφτά υπάρχουν') είτε μέσω του δημοσίου είτε λόγω εποχής παχιών αγελάδων είτε λόγω ρεμούλας/απατεωνιάς/μαύρου χρήματος.Τα παραδείγματα εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες.
Συμπέρασμα. Τάξη και οργάνωση πρέπει να μπει σε όλο το φάσμα της εργασίας στην Ελλάδα.
Το ποιος θα το κάνει αυτό, είναι το μέγα ζητούμενο. -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Συμφωνώ, αλλά με μία μικρή ένσταση.Το πρόβλημα αυτό υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα και νομίζω περισσότερο από το δημόσιο τομέα.....
Έχοντας επαφή με δημόσιους φορείς λόγω της εργασίας μου τα τελευταία χρόνια, δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Ξέρω ακόμα και σήμερα πάρα πολλές διευθύνσεις και τμήματα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ή έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, και ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά άτομα που (κατ)έχουν τις λεγόμενες θέσεις-ψυγεία (δηλαδή δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, καμία ασχολία, καμία δουλειά να κάνουν).
Ακόμα δηλαδή και αν ο -όποιος- Υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να καταργήσει όλα τα παραπάνω (θέσεις, τμήματα και διευθύνσεις), το δημόσιο θα γλύτωνε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το ίδιο επεκτείνεται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, εποπτευόμενους φορείς κλπ, που ξέρουμε ότι αρκετοί δεν έχουν καν λόγο ύπαρξης, και έχουν χωθεί όλα τα βύσματα.
Τα παραπάνω μπορεί να μην αποφέρουν πάνω από 5-10% μείωση προσωπικού και δαπανών, αλλά σε απόλυτα νούμερα βγαίνει μερικές χιλιάδες κόσμος (τους 'ξύστες' που λέει και ο cruiser) και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ελάφρυνση του προϋπολογισμού.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Συμφωνώ, αλλά με μία μικρή ένσταση.Το πρόβλημα αυτό υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα και νομίζω περισσότερο από το δημόσιο τομέα.
Στον ιδιωτικό τομέα που απλά κουμάντο κάνει η ιδιοκτησία του, δεν υπάρχει ούτε αξιοκρατία, ούτε ιδιαίτερη τρεμούρα για να δουλέψει η εταιρία σωστά και κερδοφόρα.
Στη χώρα μας η πλειοψηφία των ιδιωτικών εταιρειών είχαν και έχουν μάθει να βγάζουν εύκολο και γρήγορα χρήμα ('λεφτά υπάρχουν') είτε μέσω του δημοσίου είτε λόγω εποχής παχιών αγελάδων είτε λόγω ρεμούλας/απατεωνιάς/μαύρου χρήματος.Τα παραδείγματα εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες.
Συμπέρασμα. Τάξη και οργάνωση πρέπει να μπει σε όλο το φάσμα της εργασίας στην Ελλάδα.
Το ποιος θα το κάνει αυτό, είναι το μέγα ζητούμενο.Νομίζω τρεμούρα για να δουλέψει η εταιρία κερδοφόρα υπάρχει.
Στο ακριβώς από κάτω συμφωνώ.Απλά επειδή στον καπιταλισμό (sorry κουράζω) ενδιαφέρει μόνο το κέρδος, υπάρχει αυτή η αναρχία στην παραγωγή. Λογικό γιατί κανείς δεν μπορεί να πει στον άλλο που θα επενδύσει τα λεφτά του (άσχετο πως τα έκανε), ώστε να έχει το κέρδος που θέλει.
Όσο έχει το κέρδος που θέλει όλα ΟΚ, μόλις αυτό αλλάξει μπαίνεις σε κύκλο κρίσης που πρέπει να καταστραφούν κάποιοι ώστε αυτοί που θα μείνουν ζωντανοί, να έχουν το κέρδος που θέλουν. -
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Έχοντας επαφή με δημόσιους φορείς λόγω της εργασίας μου τα τελευταία χρόνια, δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Ξέρω ακόμα και σήμερα πάρα πολλές διευθύνσεις και τμήματα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ή έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, και ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά άτομα που (κατ)έχουν τις λεγόμενες θέσεις-ψυγεία (δηλαδή δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, καμία ασχολία, καμία δουλειά να κάνουν).
Ακόμα δηλαδή και αν ο -όποιος- Υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να καταργήσει όλα τα παραπάνω (θέσεις, τμήματα και διευθύνσεις), το δημόσιο θα γλύτωνε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το ίδιο επεκτείνεται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, εποπτευόμενους φορείς κλπ, που ξέρουμε ότι αρκετοί δεν έχουν καν λόγο ύπαρξης, και έχουν χωθεί όλα τα βύσματα.
Τα παραπάνω μπορεί να μην αποφέρουν πάνω από 5-10% μείωση προσωπικού και δαπανών, αλλά σε απόλυτα νούμερα βγαίνει μερικές χιλιάδες κόσμος (τους 'ξύστες' που λέει και ο cruiser) και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ελάφρυνση του προϋπολογισμού.
Συμφωνώ σε όλα. Αλλά δεν έχω καταλάβει τι προτείνουμε να γίνει;
Απολύσεις; Είναι σωστό άνθρωποι που μάλλον μπήκαν με ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμούς, να απολυθούν;
Με μετακίνηση σε άλλες ειδικότητες, άλλες περιοχές (εντός Ελλάδος); Είναι εύκολο να γίνει αυτό;
Μπέρδεμα.Προσωπικά δεν θα ήθελα στο 1.500.000 ανέργων να προστεθούν και άλλοι περισσότεροι.
Δεν προσφέρει κάτι μία τέτοια λύση. -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Νομίζω τρεμούρα για να δουλέψει η εταιρία κερδοφόρα υπάρχει.
Στο ακριβώς από κάτω συμφωνώ.Απλά επειδή στον καπιταλισμό (sorry κουράζω) ενδιαφέρει μόνο το κέρδος, υπάρχει αυτή η αναρχία στην παραγωγή. Λογικό γιατί κανείς δεν μπορεί να πει στον άλλο που θα επενδύσει τα λεφτά του (άσχετο πως τα έκανε), ώστε να έχει το κέρδος που θέλει.
Όσο έχει το κέρδος που θέλει όλα ΟΚ, μόλις αυτό αλλάξει μπαίνεις σε κύκλο κρίσης που πρέπει να καταστραφούν κάποιοι ώστε αυτοί που θα μείνουν ζωντανοί, να έχουν το κέρδος που θέλουν.- Δεν κουράζεις...
- Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα αμιγώς καπιταλιστικό περιβάλλον.
Νομίζω ότι έχουμε ένα 'μπασταρδεμένο' και άρρωστο γενικότερα περιβάλλον που έχει επηρεαστεί από διάφορες πτυχές της κοινωνίας μας, της κουλτούρας μας και την νεοελληνικής ιδιοσυγκρασίας μας.
-
Οι απολύσεις όπως λέει και ο Storm, δεν είναι λύσεις.
Μια λύση θα ήταν να βρεθεί αντικείμενο δουλειάς για αυτούς τους υπαλλήλους (που γίνεται αν ενεργοποιηθούν υπηρεσίες που τώρα είναι φαντάσματα πχ ΕΦΕΤ, έλεγχος καυσαερίων στο δρόμο κλπ), είτε εντός είτε και εκτός της περιοχής που είναι τώρα (με αυστηρά κριτήρια λόγο οικογενειών κλπ, και όχι βυσματοκαταστάσεις (σχεδόν αδύνατο στον καπιταλισμό,αλλά λέμε τώρα))
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Νομίζω τρεμούρα για να δουλέψει η εταιρία κερδοφόρα υπάρχει.
Όσο έχει το κέρδος που θέλει όλα ΟΚ, μόλις αυτό αλλάξει μπαίνεις σε κύκλο κρίσης που πρέπει να καταστραφούν κάποιοι ώστε αυτοί που θα μείνουν ζωντανοί, να έχουν το κέρδος που θέλουν.- Δεν κουράζεις...
- Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα αμιγώς καπιταλιστικό περιβάλλον.
Νομίζω ότι έχουμε ένα 'μπασταρδεμένο' και άρρωστο γενικότερα περιβάλλον που έχει επηρεαστεί από διάφορες πτυχές της κοινωνίας μας, της κουλτούρας μας και την νεοελληνικής ιδιοσυγκρασίας μας.
Είναι ο καπιταλισμός μπασταρδεμένος με αυτά που γράφεις και πιο πίσω σε ανάπτυξη σε σχέση με αλλού, αλλά στα βασικά του είναι καπιταλισμός.
Είμαστε λίγο
Για να επανέλθουμε στα της φοροδιαφυγής.
Στην Ελλάδα ο καπιταλισμός για να αναπτυχθεί, βασίστηκε στη μικρομεσαία παραγωγή. Πολλοί ΕΕ έβγαλαν γρήγορα και εύκολα λεφτά (και σωστά και με λαμογιές), πάτησαν και στο τότε ευέλικτο φορολογικό καθεστώς (ήταν ευέλικτο γιατί τους ήθελε για αύξηση της παραγωγής κλπ) και είχαμε χρόνια ένα όργιο. Αφού η παραγωγή έφτασε σε ένα επίπεδο ξεκίνησε η είσοδος των μεγάλων επιχειρήσεων με φοροαπαλλαγές και όσοι μπόρεσαν μπήκαν σε αυτό το κλαμπ. Οι υπόλοιποι, πολύ λίγοι τότε, έκλεισαν ή, οι περισσότεροι, έμειναν στις λαμογιές, ή την ψιλοπάλευαν νόμιμα και το όργιο φοροδιαφυγής συνεχιζόταν.
Με το ξέσπασμα τις κρίσης και με την ανάγκη για ζεστό χρήμα στους μεγάλους (το όργιο κόπηκε), όλοι οι μικροί τον 'ήπιανε', παραθυράκια για φοροδιαφυγή υπάρχουν και αξιοποιούνται από 'μεγάλα λαμόγια' μόνο.
Περί φοροδιαφυγής