-
Φυσικα και θα υπάρξει εκπτωση....επειδη ειμαι απο κινητο, θα το εξηγησω αυριο αναλυτικα. Κρατα αυτο: για να επηρεασει η εκπτωση τον φορο θ πρεπει μα γινει απο τον εισαγωγεα. Εαν γινει απο τον εμπορο, δεν θα αλλαξει ο φορος, απλα θα μειωθει το κερδος του.
-
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Μπορεί όντως να μην μπορούν να επηρεάσουν την επίσημη τιμή λιανικής, αλλιώς είναι παράλογο, μιλάμε για κάτω από το κόστος του 'συναγερμού δώρο' που ευγενικά αρνείσαι
Γενικώς εγώ πάντως είμαι πολλά χρόνια ευχαριστημένος πελάτης τους (σε τρεις διαφορετικές μάρκες) και στην αγορά και στα σέρβις. Πάντα μου έχουν κάνει έκπτωση πάντως, ίσως να έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν ξέρω.Αυτό που λες για την μερική εργοστασιακή εγκατάσταση έχει βάση σαν σενάριο πάντως.
Γενικά πάντως προσωπικά δεν θα ξαναβάλω μη εργοστασιακό εξοπλισμό. Γίνεται ελαφρώς κουδουνίστρα το αυτοκίνητο μετά.Τα διάφορα δώρα που κάνουν είναι είτε aftermarket (παρκοραντάρ, συναγερμοί κλπ), είτε αξεσουάρ που έχουν ξεχωριστούς κωδικούς (πατάκια, σκάφες πορτμπαγκάζ, τσαντάκια εργαλείων ή πρώτων βοηθειών κλπ). Δηλαδή δεν είναι εξαρτήματα που τοποθετούνται είτε στο εργοστάσιο είτε στο συνεργείο. Πόσο μάλλον κάτι που έχει δηλωθεί και κατατεθεί ως επίσημος τιμοκατάλογος στην Εφορία και στο Τελωνείο. Γι'αυτό και δεν μπορούν να κάνουν πολλά -ή και τίποτα.
Όσο για το FullLink, κατά 99% θα είναι μόνο software, άρα δεν νομίζω να χρειάζεται να ξεβιδωθεί ούτε μια βίδα. Απλά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται και ρυθμίσεις/ενεργοποιήσεις στα διάφορα εγκεφαλάκια, που πιθανότατα να είναι κλειδωμένα από το εργοστάσιο (παθών και μαθών με τη C5). Γι'αυτό και λέω ότι ούτε στη SEAT θα ξέρουν, αλλά ούτε και εγώ θα προχωρήσω αν δεν πάρω κάποια επιβεβαίωση ότι γίνεται...
Μάλλον παρεξήγησες αυτό που είπα. Μόνο στο κόστος αναφέρθηκα, όχι σαν ανταλλαγή με aftermarket εξοπλισμό επί της ουσίας. Δηλαδή 'αν μπορούν να κάνουν δώρο κάτι που κάνει 10€, δεν έχουν και πρόβλημα να κάνουν έκπτωση 10€ στην καθαρή αξία προ φόρων'. Αν δεν μπορούν για άλλους λόγους άλλη ιστορία.
Πάντως υπάρχουν περιπτώσεις εργοστασιακών κωδικών που μπαίνουν και σαν aftermarket και εργοστασιακά. Συναντάται σε 'premium' μάρκες βέβαια, αλλά χρησιμοποιούνται εν είδει έκπτωσης πολλές φορές (τοποθέτηση aftermarket αντί από το εργοστάσιο).
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Φυσικα και θα υπάρξει εκπτωση....επειδη ειμαι απο κινητο, θα το εξηγησω αυριο αναλυτικα. Κρατα αυτο: για να επηρεασει η εκπτωση τον φορο θ πρεπει μα γινει απο τον εισαγωγεα. Εαν γινει απο τον εμπορο, δεν θα αλλαξει ο φορος, απλα θα μειωθει το κερδος του.Η έκπτωση κατά την αγορά είναι κάτι άλλο από 'μείωση του κέρδους' του πωλητή;
Κάτι χάνω κάπου, το παραδέχομαι. Ο έμπορος δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει έγκριση της έκπτωσης από τον εισαγωγέα; Πώς αλλιώς θα γίνει; -
Το ίδιο λέμε, αυτούς τους κωδικούς μπορούν να σου κάνουν δώρο, πρακτικά χρεώνονται αυτοί στην τιμή χοντρικής, το βάζουν στο συνεργείο εδώ και σου το παρουσιάζουν ως 'δώρο' στη τιμή λιανικής. Εσένα όμως δεν σε νοιάζει, αυτό που ήθελες ως δωράκι σου το πήρες
Δηλαδή ακόμα και αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να σου κάνουν δώρο την ηλιοροφή ή την 4κίνηση ή το adaptive cruise control, γιατί είτε απλά δεν γίνεται εκτός εργοστασίου, είτε απαιτεί τόσες αλλαγές στον εξοπλισμό που έρχεται από το εργοστάσιο, που καταλήγει πιο κοστοβόρο, ακόμα και για τους ίδιους. Αλλά πράγματα που θεωρούνται ως 'πρόσθετα', είτε στο εργοστάσιο είτε τοπικά, μια χαρά μπαίνουν και μπορούν να στα κάνουν 'δώρο'.
-
Εικάζω οτι η εργοστασιακή τιμη ΔΕΝ αλλάζει, και το κέρδος/δεξαμενή εκπτώσεων ειναι ενα μπόνους που δίνει το εργοστάσιο σε καθε πωληση. Δεν νομίζω οτι αλλιώς εξηγείται το να κάθεται η καθε εταιρεια να χάνει ολόκληρη πωληση για 10 και 50€.
-
Όχι, έχει την μικρή 5αρα touch screen με το απλό σύστημα, όσο το έψαξα δεν είδα να υπάρχει κάποιου κάποιο κουμπί ή menu για σύνδεση Mirror/Full Link. Για το MediaPlus (8αρα οθόνη + εισόδους/εξόδους) θέλει 350€ αν θυμάμαι καλά, και το FullLink (που προϋποθέτει ύπαρξη του MediaPlus) είναι άλλα 153€ νομίζω. Σύνολο βγαίνει 503€, ενώ π.χ. το 1.0Style έχει περιθώριο 485€ πριν αλλάξει κλίμακα. Άρα αν βάλεις το FullLink για 15€ ανεβαίνει κλίμακα και φορτώνεται +2500€ φόρουςΚαλησπέρα σε όλους. Επειδη πήγα στην αντιπροσωπεία την εβδομάδα που μας πέρασε και πήρα τιμές να κάνω μια μικρή διόρθωση. Το 1.0 style εχει τιμή προ φόρων (αυτή είναι που καθορίζει το σκαλοπάτι πάνω απο το οποίο αυξάνεται ο φόρος) τα 16.500 €
Σε αυτά ο πωλητής μου πρόσθεσε τα κάτωθι :
- μεταλλικό χρωμα (439€πφ/580€ μφ)
- media system plus 8' οθόνη (341 € πφ/ 450 μετα φόρων )
- full link για σύνδεση με κινητό (152 € πφ/ 200 € μφ)
+top view με κάμερες 360 (455 € πφ/600 € μφ) - πακέτο kessy+ ηλεκτρικό άνοιγμα πορτμπαγκάζ (600€ πφ/800 € μφ)
- style plus με full led (600€ πφ/800€ μφ)
Έτσι η τελική τιμή ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ διαμορφώθηκε ως εξής
16.500+439+341+152+455+600+600=19.087 -
Δεν γράφω κάτι λάθος για να διορθωθεί, υπάρχει φορολογικό σκαλοπάτι και στα 17000€, που μάλιστα διπλασιάζει τους συντελεστές (χειρότερο δηλαδή από το επόμενο σκαλοπάτι, που είναι στα 20000€). Γι'αυτό λέμε για την διαφορά μεταξύ της αξίας προ φόρων (16515€) και τα 485€ που έχει αέρα μέχρι τα 17000€. Sorry αλλά 25Κ€ για 1000αρι Ateca εγώ προσωπικά δεν δίνω....
-
Άσχετο αλλα για ηλεκτρικό άνοιγμα πορτπαγκαζ και keyless entry 800€ δεν τα έδινα με τίποτα. Χεράκια εχω
-
The Ace δική μου παρανόηση. Έχεις δίκιο για τα δυο σκαλοπάτια (17.000€ και 20.000). Νωρίτερα νόμιζα οτι αναφερόσουν στα 20.000€
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Είναι όντως αρκετά. Τον πωλητή τον ρώτησα ποσο κανει το start button καθαρά απο θέμα αισθητικής και μου είπε οτι βγαίνει μόνο πακέτο 800€ με το αυτόματο άνοιγμα πορτμπαγκάζ
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης antmilo έγραψε:
The Ace δική μου παρανόηση. Έχεις δίκιο για τα δυο σκαλοπάτια (17.000€ και 20.000). Νωρίτερα νόμιζα οτι αναφερόσουν στα 20.000€Άμα είναι να 'πηδήξουμε' το σκαλοπάτι στα 17000€, μετά μέχρι τα 20000€ μπορείς να βάλεις ότι γουστάρεις, και όλος ο κατάλογος χωράει σε αυτά τα 3000€. Απλά το τελικό σύνολο πλησιάζει πλέον επικίνδυνα στο 1.4ACT Style, το οποίο εγώ θεωρώ πολύ προτιμότερο, ακόμα και χωρίς το MediaPlus/FullLink, αντί ενός φορτωμένου 1.0. Αλλά το βασικότερο πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο τιμής (26-27-28Κ€) είναι ότι ακόμα καλύτερη επιλογή είναι -για μένα- το Leon XPerience, που είναι πιο ευρύχωρο, πιο δυνατό, πιο γρήγορο, πιο καλά εξοπλισμένο, και γενικά είναι καλύτερη επιλογή σε αυτά τα χρήματα.
-
The Ace δική μου παρανόηση. Έχεις δίκιο για τα δυο σκαλοπάτια (17.000€ και 20.000). Νωρίτερα νόμιζα οτι αναφερόσουν στα 20.000€
Άμα είναι να 'πηδήξουμε' το σκαλοπάτι στα 17000€, μετά μέχρι τα 20000€ μπορείς να βάλεις ότι γουστάρεις, και όλος ο κατάλογος χωράει σε αυτά τα 3000€. Απλά το τελικό σύνολο πλησιάζει πλέον επικίνδυνα στο 1.4ACT Style, το οποίο εγώ θεωρώ πολύ προτιμότερο, ακόμα και χωρίς το MediaPlus/FullLink, αντί ενός φορτωμένου 1.0. Αλλά το βασικότερο πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο τιμής (26-27-28Κ€) είναι ότι ακόμα καλύτερη επιλογή είναι -για μένα- το Leon XPerience, που είναι πιο ευρύχωρο, πιο δυνατό, πιο γρήγορο, πιο καλά εξοπλισμένο, και γενικά είναι καλύτερη επιλογή σε αυτά τα χρήματα.
Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι με 28k παίρνεις leon cupra, που εκτός από τα 290 άλογα (στην τρέχουσα έκδοση) έχει ΚΑΙ τα fulllink κλπ στάνταρ
-
Cupra με μπαγκαζιερα
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Cupra με μπαγκαζιεραΆμα καταφέρετε και φτάσετε με το Cupra μέχρι το Σπαθί χωρίς να το σπάσετε, το αγοράζω και εγώ
-
Ο χρήστης mcduck έγραψε:
Η έκπτωση κατά την αγορά είναι κάτι άλλο από 'μείωση του κέρδους' του πωλητή;
Κάτι χάνω κάπου, το παραδέχομαι. Ο έμπορος δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει έγκριση της έκπτωσης από τον εισαγωγέα; Πώς αλλιώς θα γίνει;Γενικά η έκπτωση παρέχεται με 2 τρόπους:
- Μειώνει ο έμπορος την προμήθειά του
- Μειώνει ο εισαγωγέας την τιμή
Τώρα, για το θέμα που συζητάμε, να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα, ώστε να γίνω πιο κατανοητός.
Είμαι ο Φάνης, εισαγωγέας του Banzai GLX και το έχω τιμολογήσει 16.500 (τιμή λιανικής προ φόρων και εξόδων) και αυτή την τιμή έχω καταθέσει στο τελωνείο (και στην εφορία / υπουργείο). Η τιμή αναλύεται ως εξής:
14.000 εργοστασιακή τιμή
1.000 το κέρδος μου (του εισαγωγέα)
1.500 προμήθεια εμπόρου (κέρδος αντιπροσώπου)
Η ανάλυση δεν έχει καμία σημασία για το τλεωνείο, το τελωνείο κοιτάζει μόνο την λιανική τιμή προ φόρων.Επίσης, το μόνο έξτρα που μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο είναι μεταλλικό χρώμα με λιανική τιμή (προ φόρων πάντα) 550 ευρώ (300 κόστος, 100 το κέρδος μου, 150 προμήθεια εμπόρου).
Όταν το αυτοκίνητο φτάσει στο τελωνείο, ο εκτελωνιστής θα ελέγξει τον πίνακα με τις τιμές που έχω καταθέσει και θα δεί ότι το αυτοκίνητο έχει τιμή λιανικής 16.500 και επί αυτής της τιμής θα υπολογίσει τον φόρο, οπότε τελικά ο φόρος είναι 3.500 ευρώ (τυχαίο νούμερο) και άρα τελική τιμή του αυτοκινήτου για τον αγοραστή τα 20.000.
Τώρα, εαν το αυτοκίνητο είναι με μεταλλικό χρώμα, ο εκτελωνιστής θα κοιτάξει πάλι τις λίστες που έχω καταθέσει και θα δεί ότι το αυτοκίνητο έχει λιανική τιμή 17.050 ευρώ και άρα θα υπολογίσει τον φόρο με αυτή την τιμή και τελικα θα βγεί φόρος 5.500 ευρώ και τελική τιμή για τον αγοραστή τα 22.550 ευρώ!
Πάμε στις εκπτώσεις τώρα:
-
Η έκπτωση γίνεται από τον έμπορο, άρα ο εκτελωνιστής δεν έχει καμία σχέση! Το αυτοκίνητο στην 1η περίπτωση θα έχει 20.000 και ο έμπορος μπορεί να 'παίξει' με την προμήθεια του και να μου κάνει όση έκπτωση θέλει μέχρι τα 1.500 ευρώ. Το αυτοκίνητο στην 2η περίπτωση θα έχει 22.550 ευρώ και ο έμπορος πάλι θα μπορεί να παίξει μέχρι τα 1.500 που είναι η προμήθειά του. Όση έκτπωση και να κάνει ο εμπορος, δεν αλλάζει την τιμή λιανικής με την οποία υπολογίζεται ο φόρος από το τελωνείο, αφού η έκπτωση γίνεται μετά τον εκτελωνισμό (τα κουλά του συστήματος!!). Έτσι έγινε για παράδειγμα με το Kadjar όπου πήρα προσφορά με 500 ευρώ έκπτωση, ενώ ήδη η τιμή είχε αυξηθεί κατά 2.000 λόγω μεταλλικού χρώματος, το οποίο αυξάνει την λιανική τιμή κατά 60 ευρώ πάνω από το όριο!
-
Η έκτπωση γίνεται από τον εισαγωγέα και αποφασίζει να μειωσει το κέρδος του ή πετυχαίνει χαμηλότερη τιμή από το εργοστάσιο (γιατί π.χ έπιασε στόχους ή παράγγειλε πολλά αυτοκίνητα) και καταθέτει ΝΕΟ τιμοκατάλογο στο τελωνείο. Τότε στην 2η περίπτωση, μειώνεται η λιανική τιμή κάτω από τις 17.000 και άρα γλυτώνει τον επιπλέον φόρο ο αγοραστής.
Άρα, για να μπορέσει η όποια έκπτωση να αλλάξει την λιανική τιμη, θα πρέπει να γίνει από τον εισαγωγέα (όπως έκανε π.χ. τώρα η Nissan ή η BMW) και να ακολουθηθεί από νέο τιμοκατάλογο στο τελωνείο και όχι από τον έμπορο. Ο έμπορος δεν μπορεί να αλλάξει την λιανική τιμή πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος.
-
Μάλιστα. Εμπεριστατωμενη ανάλυση.
Άρα το κλειδί είναι η κατάθεση του τιμοκαταλογου στις αρχές πολύ πριν καν παραγγελθει το όχημα. Και δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που έχει ηδη κατατεθεί (εκτός αν αλλάξεις ολόκληρο τον τιμοκατάλογο).Προσωπικά τη διαφορά αυτή δεν την είχα συνειδητοποίησει, πίστευα ότι κατατιθεται τιμή λιανικής για κάθε όχημα με το συνδυασμό εξοπλισμού του ξεχωριστά.
-
Φανη εισαι άρχοντας! Άψογη ανάλυση που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα !!
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Όχι, έχει την μικρή 5αρα touch screen με το απλό σύστημα, όσο το έψαξα δεν είδα να υπάρχει κάποιου κάποιο κουμπί ή menu για σύνδεση Mirror/Full Link. Για το MediaPlus (8αρα οθόνη + εισόδους/εξόδους) θέλει 350€ αν θυμάμαι καλά, και το FullLink (που προϋποθέτει ύπαρξη του MediaPlus) είναι άλλα 153€ νομίζω. Σύνολο βγαίνει 503€, ενώ π.χ. το 1.0Style έχει περιθώριο 485€ πριν αλλάξει κλίμακα. Άρα αν βάλεις το FullLink για 15€ ανεβαίνει κλίμακα και φορτώνεται +2500€ φόρους
Καμία τσαχπινιά για να μπει το full link aftermarket δεν παιζει
Με πήρε τηλέφωνο ο άνθρωπος από τη SEAT, το είχε κρατήσει ως σημείωση, το ρώτησε, έμαθε και με πήρε να μου πει ότι το FullLink μπορεί να μπει ως extra από τον αντιπρόσωπο, τελικά όντως ένα update στο software είναι, αν και εφόσον υπάρχει το MediaPlus. Δηλαδή αν έχει έρθει με το απαραίτητο h/w, ή αν το βάλεις εσύ μετά (που προφανώς θα κοστίσει πιο ακριβά, αφού θα έχεις ήδη πληρώσει τη μικρή οθόνη).
-
http://www.drive.gr/test-drives/dokimi/ ... eca-16-tdi
Test drive: SEAT Ateca 1.6 TDI
Το Ateca μας έχει κερδίσει, από κάθε άποψη. Αν το χιλιάρι είναι μια μεγάλη θετική έκπληξη, το 1.6 ντίζελ είναι ό,τι ακριβώς περιμένεις.
Το Ateca είναι ένα πολύ σημαντικό μοντέλο για την SEAT. Bασίζεται στην πλατφόρμα του ανανεωμένου Tiguan. Αλλά έχουν εξελίξει το αυτοκίνητο στο Martorell ώστε να γίνει πραγματικά ισπανικό.
Τα ορθογώνια μοτίβα από τη μέση του αυτοκινήτου και πάνω δίνουν την στιβαρότητα που πρέπει να πρεσβεύει ένα SUV, υποστηρίζοντας το δυναμικό lifestyle του οδηγού του. Η τραπεζοειδής μάσκα και τα χαρακτηριστικά εμπρός φώτα με την γραμμή των LED ημέρας είναι η σχεδιαστική υπογραφή της μάρκας. Το ίδιο και η τονισμένη ακμή που διατρέχει τα πλευρά.
Στην καμπίνα η εικόνα είναι Leon, παρατήρηση με απολύτως θετικό πρόσημο. Πόσω μάλλον που στην περίπτωση του Ateca είναι βελτιωμένη στα σημεία. Η οθόνη μεταξύ ταχυμέτρου και στροφομέτρου και μια δεύτερη στο κέντρο του ταμπλό που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού υπογραμμίζουν την υψηλή τεχνολογία που ενσωματώνει το μοντέλο. Τόσο στο κομμάτι της συνδεσιμότητας και των πολυμέσων, όσο και σε αυτό της ασφάλειας, με το Front Assist να προσφέρεται σε όλες τις εκδόσεις. Το ταμπλό είναι ίδια με του Leon, αλλά τα πάνελ στις πόρτες έχουν ακόμη καλύτερα πλαστικά και μια ευχάριστη στην αφή υφασμάτινη φάσα. Σε κάποια σημεία της κεντρικής κονσόλας το φινίρισμα σηκώνει βελτίωση, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς σε πολύ καλό επίπεδο.
Ακόμη και με έναν ψηλό οδηγό στα 1,90, ένας αντίστοιχου αναστήματος επιβάτης μπορεί να κάτσει από πίσω του με τρεις-τέσσερις πόντους «αέρα» για τα γόνατα. Παρότι το πίσω έδρανο δεν είναι συρόμενο όπως στο Tiguan. Άφθονος είναι και ο χώρος για το κεφάλι. Τo πορτ μπαγκάζ είναι μεγάλο, με σημαντικό ωφέλιμο ύψος και κανονικό σχήμα. Η χωρητικότητα φτάνει τα 510 λίτρα στις προσθιοκίνητες εκδόσεις (ή 485 στις 4κίνητες).
Η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης περιορίζει την κλίση. Από την άλλη, έχει επαρκή διαδρομή και σωστά ρυθμισμένη απόσβεση και επαναφορά για οδήγηση εκτός δρόμου. Και μάλιστα σε γρήγορο ρυθμό, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε οδηγώντας σε χωματόδρομο ανοιγμένο για αγώνα ράλι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το αγωνιστικό SEAT Leon Cup [video]
Το ντίζελ ζυγίζει 80 κιλά επιπλέον σε σχέση με το 1.000άρι. Και μάλλον όλα βρίσκονται πάνω από τους εμπρός τροχούς. Δεν έχει την αμεσότητα του μικρού βενζινοκίνητου. Νιώθεις το ρύγχος πιο βαρύ στην είσοδο και λιγότερο πρόθυμο σε αργά κομμάτια. Η τάση υποστροφής έρχεται λίγο νωρίτερα και κάπως πιο έντονα όσο πιέζεις στα πατημένα. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό πάντως είναι ό,τι πιο σπορτίβ σε διάθεση, ακριβές και ικανό να διατηρεί περισσότερη φόρα μέσα στη στροφή.
Τα φρένα εμπνέουν αυτοπεποίθηση, με καθησυχαστική δύναμη και πειστική επιβράδυνση ακόμη και σε ελαφρύ πάτημα του πεντάλ. Αντίστοιχη αίσθηση ευκολίας βγάζει και ο λεβιές. Οι διαδρομές είναι σαφείς και το κούμπωμα θετικό.
Έχοντας οδηγήσει πολύ πρόσφατα το βενζινοκίνητο Ateca με τον 1.0 TSI, εντοπίζεις την διαφορά από την αρχή. Παρότι η ιπποδύναμη είναι ίδια στην μέγιστη τιμής της, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών το μικρό βενζινοκίνητο σου δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης σπιρτάδας σε κάθε είδους οδήγηση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στην πόλη είναι άνετο. Η απόσβεση εξουδετερώνει με ελάχιστο θόρυβο και χωρίς αναταράξεις τις λακκούβες. Μόνο στις απότομες εγκάρσιες ανωμαλίες αντιδρά κάπως ξερά ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας. Η ποιότητα κύλισης είναι αθόρυβη, οπότε λογικά ο πιο τραχύς σε λειτουργία ντίζελ γίνεται περισσότερο αισθητός στην καμπίνα. Χωρίς ωστόσο να ενοχλεί.
Στον ανοιχτό δρόμο, αυτή η πιο ράθυμη σε σχέση με το 1.0 TSI αίσθηση που σου δίνει μέσα στην πόλη, επιβεβαιώνεται. Κάνει 11,1” για το 0-100 km/h και βγαίνει από το χιλιόμετρο σε 33,2”. Για την διαδικασία 60-160 km/h με αλλαγές απαιτούνται 32,5”. Για τα 80-110 km/h με 3η θέλει 5,9” και για τα 110-140 km/h με 4η 10”. Στην πράξη οι παραπάνω αριθμοί μεταφράζονται σε μια ικανοποιητική αίσθηση επιτάχυνσης, πειστική για την ενεργητική ασφάλεια και ταιριαστή με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Που δεν σε αφήνει ποτέ να νιώσεις ότι οδηγείς έναν οριακό κινητήρα για το μέγεθος και την χρήση για την οποία προορίζεται. Ο 1.0 TSI είναι πιο ελαστικός χαμηλά και πιο εύστροφος ψηλά. Οι επιδόσεις του είναι συνολικά καλύτερες. Από την άλλη, η διαφορά σε κατανάλωση είναι σαφώς υπέρ του ντίζελ, το οποίο αρκείται σε 6,6 lt/100 km κατά μέσο όρο, ενώ το χιλιάρι θέλει 1,2 lt παραπάνω. Ουσιαστικά αυτό είναι που «φωτογραφίζει» τον αγοραστή στον οποίο απευθύνεται κάθε έκδοση, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των χιλιομέτρων που κάνει.
Μάλλον έχετε ήδη καταλάβει προς τα πού κλίνει η δική μας ζυγαριά μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων Ateca. Σε σχέση με τα άλλα ντίζελ SUV της αγοράς πάντως είναι απολύτως ανταγωνιστικό σε ό,τι έχει να κάνει με τον κινητήρα και τις επιδόσεις. Μακράν μπροστά σε σχέση με το Ford Kuga 1.5 TDCi με τους 120 ίππους και τα Renault Kadjar και Nissan Qashqai που μοιράζονται τον 1.5 dCi των 110 ίππων. Και λίγο πίσω από την ισχυρότερη έκδοση 1.6 του Nissan με τους 130 ίππους.
Τι λέει το DRIVE
Διατηρεί τη σπορτίβ διάθεση και την εξαιρετική σχέση κόστους/απόδοσης. Ο κινητήρας TDI συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων στην κατηγορία. Ο ουσιαστικός ανταγωνισμός είναι… εσωτερικός, από την έκδοση 1.0 TSI.
Τιμή από €23.850
Τεχνολογία 1.598 cc, i4, 16v, 2 x ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός common rail, τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, 115 PS/3.250-4.000 rpm, 25,5 kgm/1.500-3.250 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 11,1”
0-160 km/h 37,4
0-400 m 17,9” @ 125,6 km/h
0-1.000 m 33,2” @ 154,2 km/h
50-110 km/h (με αλλαγές) 9,7”
50-80 km/h (3η) 4,1”
80-110 km/h (3η) 5,9”
110-140 km/h (4η) 10,0”
Φρένα 100-0 km/h 37,7 m
Τελική ταχύτητα 184 km/h
Μέση κατανάλωση 6,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2 113 g/km
Διαστάσεις 4.363 x 1.841 x 1.601 mm
Βάρος 1.1380 kg
Μετρήσεις DRIVE -
Ούτε αυτό δίνει αυτόματο στο 1,6 diesel σωστά;
Στη μεσαία έκδοση αντίστοιχη της advance του tig πόσο κάνει; Αν δεν έχει τουλάχιστον 3000 ευρώ διαφορά από το ομοσταυλο ίσως να μην αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε ένα φθηνότερο σήμα...
Seat Ateca