-
Το ξέρω criuser, μια γενική έρευνα έκανα για να δω τιμές και τί είδη ακινήτων ειναι διαθέσιμά στη κάθε περιοχή. Από μέσα του '16. Τωρα στις γιορτές που θα έρθουμε θα πάμε σε μια πρώτη φάση να δούμε περιοχές και ίσως ενδεικτικά 1-2 σπίτια για να δούμε τι γίνεται στο χώρο.
Οι περιοχές λογικά θα ειναι 2-3 που θα κοιτάξουμε και ψιλοάσχετες μεταξύ τους. 1ο μου κριτίριο ειναι η γυναικα μου πού θα αισθανεται πιο άνετα να ζήσει (ε, βέβαια και φυσικά το οικονομικό μεχρι που μας πάιρνει) μιας και ειναι σημαντικό να εγκλιματιστεί στη χώρα/πόλη όσο πιο άνετα γίνεται.
Με το καλό όταν πια θα κοιτάμε πραγματικά για ενοικιο/αγορά θα ξαναποστάρω εδώ
Ευχαριστώ και πάλι όλους για τις ιδέες/προτάσεις -
Μία βοήθεια γιατί έχω μπερδευτεί με αυτά που ακούω γύρω μου.
Είναι δυνατόν, στα συμβόλαια ενός ακινήτου να αναγραφεί μικρότερο ποσό, σε σχέση με τα χρήματα που θα δώσει ο αγοραστής;Π.χ. Δίνει ο αγοραστής 80000euro για ένα ακίνητο. Είναι δυνατόν στα συμβόλαια να αναγραφεί ότι το ακίνητο πουλήθηκε στις 70000euro;
Δεν είναι παράνομο κάτι τέτοιο; Τι κέρδος μπορεί να έχει ο πωλητής αλλά και ο αγοραστής από μία τέτοια 'συμφωνία';
Ακούω διάφορα τώρα τελευταία από γνωστούς που μου το παίζουν 'σύμβουλοι' και έχω χάσει την μπάλα...
-
Συνηθως ετσι γινονταν ολα τα προηγουμενα χρονια. Στο συμβολαιο εγραφαν την αντικειμενικη και τα υπολοιπα μαυρα. Δεν ξερω τωρα τι παιζει.
-
Γίνεται γιατι αφενός μεν ο αγοραστής δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων και ο δε πωλητής να μην θέλει να εμφανιστούν. Και οι δυο πλευρές γλιτώνουν τον φόρο που προκύπτει από την συναλλαγή. Φυσικά και ειναι παράνομο ομως!
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Λάθος και οι δύο σας .
Ιστορική αναδρομή .
Μέχρι το 1985 , κάθε μεταβίβαση δηλωνόταν όσο συμφωνούσαν ο πωλητής και ο αγοραστής . Μετά ερχόταν ο έφορος και έβαζε αυτός μία πολύ ψηλότερη τιμή και στο τέλος έρχονταν σε συμβιβασμό , με το αζημίωτο για τον κόπο του εφόρου
Ετσι το 1985 ο Τσοβόλας τότε , όρισε τις αντικειμενικές αξίες , οι οποίες θα ήταν 30 % κάτω από τις εμπορικές μια και κάθε ακίνητο έχει τιμή που εξαρτάται από πολλά πράγματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί για το καθένα .
Είπαν τότε ότι ο φόρος θα πληρώνεται στις αντικειμενικές και κάθε δύο χρόνια θα γινόταν αναπροσαρμογή των αξιών .
Οι επόμενοι υπουργοί οικονομικών , για να μαζέψουν λεφτά , είπαν ότι οι αντικειμενικές θα ήταν οι κατώτερες και θα ζητάμε και παραπάνω , αν η μεταβίβαση γίνει ψηλότερα , ενώ η διετής αναπροσαρμογή μπήκε στον εκλογικό κύκλο , όπως και ο προσδιορισμός των αξιών , με αποτέλεσμα να αλλάζουν ανάλογα με το συμφέρον του κυβερνώντος κόμματος .Το μεγαλύτερο όφελος από την χαμηλότερη αναγραφή αξίας από την πραγματική , την έχει ο αγοραστής . Στο παρελθόν το όφελος για τον αγοραστή από φόρο μεταβίβασης , συμβολαιογραφικά , δικηγορικά , έξοδα υποθηκοφυλακείου και έξοδα δανείου , ξεπερνούσε το 17 % για το αποκρυπτόμενο ποσό . Σήμερα που μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης από 11 στο 3 % , το σύνολο οφέλους είναι λιγότερο από 10 % . Ακόμα είχε όφελος από το πόθεν έσχες .
Για τον πωλητή , αν αυτός είναι ιδιώτης , δεν έχει κανένα όφελος , αφού δεν πληρώνει φόρο στην πώληση . Αντίθετα το μειωμένο τίμημα του μειώνει και το απόθεμα πόθεν έσχες που θα είχε . Αν είναι επαγγελματίας , στο παρελθόν είχε όφελος με τον συντελεστή φορολογίας γύρω στο 4-5 % και σήμερα γύρω στο 6 % . Αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε κανένα όφελος , αφού όπως και ο άλλος πωλητής ο μη επαγγελματίας , έπρεπε να ακολουθήσει τα συμφέροντα του αγοραστή για να πουλήσει , δεν είχε όφελος λοιπόν γιατί προκειμένου να μην βγάζει λογιστική ζημία η οποία δεν γινόταν αποδεκτή από την εφορία , αφού έτσι και αλλιώς έπρεπε να δηλώσει συγκεκριμένο κέρδος , δήλωνε λιγότερα έξοδα από τα πραγματικά .
Τελικά ο ιδιώτης πωλητής δεν ενδιαφέρεται για μειωμένη τιμή ,αφού δεν πληρώνει φόρο , ο επαγγελματίας δεν κερδίζει από την μειωμένη τιμή , αφού δεν θα πλήρωνε έτσι και αλλιώς μεγαλύτερο φόρο , ενώ σίγουρα κερδίζει ο αγοραστής γύρω στο 10 % , αλλά και από το πόθεν έσχες κάτι που χάνει ο πωλητής .
Ολα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί , αν είχαμε στοιχειωδώς σοβαρούς πολιτικούς και έβαζαν αντί για την αντικειμενική αξία , τον αντικειμενικό φόρο ανεξάρτητα της αξίας του συμβολαίου ,
Αλλωστε θυμίζω έτσι ξεκίνησε και η αντικειμενική αξία . Να αναγράφεται αυτή και να πληρώνεται σε αυτή ο φόρος .Αλλά οι πολιτικοί με τις γνωστές εξυπνάδες , θέλουν μονά ζυγά δικά τους .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Το μεγαλύτερο όφελος από την χαμηλότερη αναγραφή αξίας από την πραγματική , την έχει ο αγοραστής . Στο παρελθόν το όφελος για τον αγοραστή από φόρο μεταβίβασης , συμβολαιογραφικά , δικηγορικά , έξοδα υποθηκοφυλακείου και έξοδα δανείου , ξεπερνούσε το 17 % για το αποκρυπτόμενο ποσό . Σήμερα που μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης από 11 στο 3 % , το σύνολο οφέλους είναι λιγότερο από 10 % . Ακόμα είχε όφελος από το πόθεν έσχες .
Για τον πωλητή , αν αυτός είναι ιδιώτης , δεν έχει κανένα όφελος , αφού δεν πληρώνει φόρο στην πώληση . Αντίθετα το μειωμένο τίμημα του μειώνει και το απόθεμα πόθεν έσχες που θα είχε . Αν είναι επαγγελματίας , στο παρελθόν είχε όφελος με τον συντελεστή φορολογίας γύρω στο 4-5 % και σήμερα γύρω στο 6 % . Αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε κανένα όφελος , αφού όπως και ο άλλος πωλητής ο μη επαγγελματίας , έπρεπε να ακολουθήσει τα συμφέροντα του αγοραστή για να πουλήσει , δεν είχε όφελος λοιπόν γιατί προκειμένου να μην βγάζει λογιστική ζημία η οποία δεν γινόταν αποδεκτή από την εφορία , αφού έτσι και αλλιώς έπρεπε να δηλώσει συγκεκριμένο κέρδος , δήλωνε λιγότερα έξοδα από τα πραγματικά .
Τελικά ο ιδιώτης πωλητής δεν ενδιαφέρεται για μειωμένη τιμή ,αφού δεν πληρώνει φόρο , ο επαγγελματίας δεν κερδίζει από την μειωμένη τιμή , αφού δεν θα πλήρωνε έτσι και αλλιώς μεγαλύτερο φόρο , ενώ σίγουρα κερδίζει ο αγοραστής γύρω στο 10 % , αλλά και από το πόθεν έσχες κάτι που χάνει ο πωλητής .
Τρεις ερωτήσεις:
-
Αν υποθέσουμε ότι ο πωλητής έχει θέμα με κάποια τράπεζα και γνωρίζει ότι θα του δεσμευτεί το ποσό πώλησης τότε δεν τον συμφέρει να αναγραφεί μικρότερο ποσό στο συμβόλαιο ώστε κάποια χρήματα να πάνε στη τσέπη του;
-
Η αγορά γίνεται συνήθως με τραπεζικό δάνειο. Η τράπεζα είναι ενημερωμένη εξαρχής για την τιμή του ακινήτου, ώστε να βγει το δάνειο κλπ... κλπ... Επίσης η τράπεζα για να εγκρίνει και να δώσει εντολή εκταμίευσης του δανείου θέλει τα νέα συμβόλαια του ακινήτου. Πως θα εμφανίσει ο αγοραστής συμβόλαια με μικρότερο ποσό αγοράς;
-
Και μία τελευταία ερώτηση. Αν η αγορά αφορά 'πρώτη κατοικία' και ο συμβολαιογράφος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο αγοραστής δεν πληρώνει φόρο για το ακίνητο τότε αξίζει το κόπο να μπει στα συμβόλαια μικρότερη τιμή ακινήτου;
Βασικά προσπαθώ να καταλάβω ο αγοραστής τι οφέλη έχει από μία τέτοια ιστορία και αν πραγματικά μπορεί να γίνει;; Και τι προβλήματα μπορούν να υπάρξουν από μία τέτοια ενέργεια;
-
-
Χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική αξία ΔΕΝ μπορείς έτσι και αλλιώς να βάλεις .
Οπότε άκυρες οι ερωτήσεις . -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Τρεις ερωτήσεις:
- Αν υποθέσουμε ότι ο πωλητής έχει θέμα με κάποια τράπεζα και γνωρίζει ότι θα του δεσμευτεί το ποσό πώλησης τότε δεν τον συμφέρει να αναγραφεί μικρότερο ποσό στο συμβόλαιο ώστε κάποια χρήματα να πάνε στη τσέπη του;
Εάν μιλάς να έχει υποθήκη το σπίτι, θα του δεσμευτεί το υποθυκευμένο ποσό. Εάν αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτά που θα πάρει, τότε θα μείνει η υποθήκη στον καινούργιο ιδιοκτήτη. Οπότε νομίζω είναι άτομο αυτό το σενάριο γενικά, καθώς δεν μπορεί η τράπεζα να σου δεσμεύσει μετρητά, αλλά μπορεί να σου δεσμεύσει ακίνητο (αλλιώς όλοι θα έλεγαν ότι έδωσαν το σπίτ τους για 1000 ευρώ).
- Η αγορά γίνεται συνήθως με τραπεζικό δάνειο. Η τράπεζα είναι ενημερωμένη εξαρχής για την τιμή του ακινήτου, ώστε να βγει το δάνειο κλπ... κλπ... Επίσης η τράπεζα για να εγκρίνει και να δώσει εντολή εκταμίευσης του δανείου θέλει τα νέα συμβόλαια του ακινήτου. Πως θα εμφανίσει ο αγοραστής συμβόλαια με μικρότερο ποσό αγοράς;
Δεν γίνεται. Η τράπεζα π.χ. σου δίνει το 75% της αξίας αγοράς (ένα μάξιμουμ κατόφλι χρηματοδότησης). Εάν εσύ τους πείς ότι το σπίτι κάνει 100.000 και τους ζητάς 75.000, δεν μπορείς μετά να τους εμφανίσεις συμβόλαιο με 99.999 ευρώ. (Μπορείς αλλά αντίστοιχα θα πέσει και η χρηματοδότηση). Εκτός εάν τους πάς το καινούργιο ποσό και ζητάς
- Και μία τελευταία ερώτηση. Αν η αγορά αφορά 'πρώτη κατοικία' και ο συμβολαιογράφος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο αγοραστής δεν πληρώνει φόρο για το ακίνητο τότε αξίζει το κόπο να μπει στα συμβόλαια μικρότερη τιμή ακινήτου;
[/quote]
Δεν το γνωρίζω, ΑΛΛΑ νομίζω όταν θα πάς στην εφορία τον φόρο θα τον πληρώσεις με βάση την αντικειμενική πιθανώς....Υ.Γ. Νομίζω το να συμφωνηθεί χαμηλότερη τιμή στα συμβόλαια συμφέρει (παρανόμως) στις περιπτώσεις που παίζει ΦΠΑ στην αγορά
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική αξία ΔΕΝ μπορείς έτσι και αλλιώς να βάλεις .
Οπότε άκυρες οι ερωτήσεις .Αυτό δεν το κατάλαβα.
Θες να πεις ότι το νέο συμβόλαιο θα έχει την αντικειμενική αξία και όχι το ποσό που συμφωνήθηκε με τον πωλητή;
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
...(1) Το ακίνητο δεν είναι υποθηκευμένο. Απλά ο πωλητής έχει κάποιες τραπεζικές εκκρεμότητες.
(2) Όσο αφορά το θέμα του δανείου έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και έλεγχοι. Εκκρεμεί η εκταμίευση η οποία για να γίνει η τράπεζα θέλει το νέο συμβόλαιο.
(3) Το αφορολόγητο έχει επιβεβαιωθεί με τον συμβολαιογράφο.
(4) Πως μπορεί να συμφωνηθεί μικρότερη τιμή στα συμβόλαια αν ισχύει αυτό που λέει ο criuser; Ότι αναγράφεται η αντικειμενική τιμή.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
...
(1) Το ακίνητο δεν είναι υποθηκευμένο. Απλά ο πωλητής έχει κάποιες τραπεζικές εκκρεμότητες.
(2) Όσο αφορά το θέμα του δανείου έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και έλεγχοι. Εκκρεμεί η εκταμίευση η οποία για να γίνει η τράπεζα θέλει το νέο συμβόλαιο.
(3) Το αφορολόγητο έχει επιβεβαιωθεί με τον συμβολαιογράφο.
(4) Πως μπορεί να συμφωνηθεί μικρότερη τιμή στα συμβόλαια αν ισχύει αυτό που λέει ο criuser; Ότι αναγράφεται η αντικειμενική τιμή.
-
OK. Τότε πώς θα ξέρει η τράπεζα τι πούλησες (εάν δεν σου έχει δεσμεύσει κάτι/δεν έχει βγάλει κάποια ασφαλιστικά μέτρα); Εκτός εάν κάνεις όλη την διαδικασία μέσω της ίδιας τράπεζας. Δεν ξέρω τι γίνεται με Τειρεσία βέβαια.
-
Ε δεν θα εκταμιευτεί το ποσό που έχει υπολογίσει η τράπεζα τότε και πιθανώς να πρέπει να ξανα-τρέξουν κάποια πράγματα. Αν θυμάμαι καλά, το συμβόλαιο πάει στην τράπεζα για έγκριση ΠΡΙΝ τις υπογραφές.
-
Υπάρχουν φόροι π.χ. υπέρ ΟΤΑ. Επιπλέον εάν υπάρχουν τετραγωνικά που δεν είναι κύριας χρήσης, τότε μάλλον υπάρχουν φόροι και εκεί (αν θυμάμαι καλά πάντα)
-
-
Πολύ μπερδεψούρα!...
Τα έχει αναλάβει η δικηγόρος μου. Εγώ άκρη δεν βγάζω... -
Με δανειο το αγοραζεις;
-
Το συμβόλαιο θα αναγράφει , αντικειμενική αξία Α , αξία πώλησης Β .
Αν Β>Α πληρώνεις φόρο επί της αξίας του Β αν αυτή υπερβαίνει την απαλλαγή της Α΄ κατοικίας και πληρώνεις για γκαράζ και αποθήκη .Αν Β
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Με δανειο το αγοραζεις;yep!... Και η τράπεζα περιμένει από τον Μάιο το συμβόλαιο για την εκταμίευση. Κάθε δύο με τρεις μήνες ανανεώνω την αίτηση. Ευτυχώς στην Τράπεζα έχω πέσει σε ένα πολύ καλό παλικάρι, είναι και γείτονας και έχω πολύ καλή συνεργασία μαζί του.
Το συμβόλαιο θα αναγράφει , αντικειμενική αξία Α , αξία πώλησης Β .
Αν Β>Α πληρώνεις φόρο επί της αξίας του Β αν αυτή υπερβαίνει την απαλλαγή της Α΄ κατοικίας και πληρώνεις για γκαράζ και αποθήκη .Αν Β
Αν η τράπεζα πειστεί ότι πήρε λιγότερα ο πωλητής , αφού η εφορία έχει πάρει τα δικά της στο Α , μπορείς να βάλεις χαμηλότερο τίμημα το Β .Θα στα πει ο δικηγόρος σου , παράσταση κάνει άλλωστε .
Ευχαριστώ ρε φίλε. Ήσουν κατατοπιστικός.
Είμαι στην κατηγορία Β -
Ενδιαφερον θεμα!
Δεν ηξερα οτι τετοια συζητουνται και σε ενα forum 4T. Εχω καιρο να μπω!
Να πω και εγω την αποψη μου (μπαρουφα ισως).
Ειμαι απο αυτους που πιστευουν οτι στην Ελλαδα δεν αξιζει αυτη τη στιγμη η αγορα ακινητου
Οι αιτιες?
1.Οι φοροι που ειναι ΑΓΝΩΣΤΟΙ (οπως το αμαξι ετσι και το σπιτι αποτελουν το ασφαλες καταφυγιο του φοροεισπρακτικου μηχανισμου)
- Η κατασταση δεν εχει ακομη καταλαγιασει. Δεν ξερουμε αν το πραγμα θα παει χειροτερα η πολυ χειροτερα (για καλυτερα δεν το βλεπω.
Ειναι καλο να αγοραζει καποιος οταν μετα απο μια πτωση εχει αρχισει να ερχεται η ανοδος (στην αρχη). Αν δεν εχεις δει τον πατο ακομη (δυσκολο ιδιως για W περιπτωση) τοτε ριψοκινδυνευεις
Και επειδη και εγω καποτε στη ζωη μου βρεθηκα σε αυτο το σταυροδρομι (αν και ακομα βλεπω την κατασταση στην Ελλαδα για αγορα καποιου ακινητου) να μοιραστω την εμπειρια μου.
Οταν αγορασα το σπιτι μου (εξωτερικο) ηδη 2-3 πραγματακια
- Τα λεφτα που ειχα στην ακρη, καλυπταν εκτος απο το 25% της αξιας του σπιτιου και 3 χρονια δοσεων δανειου?
- Αν το νοικιαζα (αλλαγη δουλειας σε νεο μερος) καλυπτε το ποσο του ενοικιου, δοση και agent fees? (εκτος αν καποιος ειναι δημοσιος υπαλληλος, αν και αυτο ισως αλλαξει )
- Ποιο ειναι το μεσο εισοδημα της περιοχης?
Αν π.χ. Ελλαδα το μεσο εισοδημα ειναι 400Ευρω το μηνα (μεσο στην τσεπη, οχι μονο Δ.υ. ), τοτε 3-4years x 12y/m x income = αξια του σπιτιου (αυτο κατα κανονα χρησιμοποιειται απο τις τραπεζες για να δουν ποσο σου δανειζουν)
Οποτε 4χρονια χ 12 χ 400 = 19200 (75%) αρα αξια σπιτου 25600 (αυτη η αξια σπιτιου ανταποκρινεται στο μεσο ορο). Πολυ ειδικες περιπτωσεις να αξιζουν παραπανω (π.χ. τουριστικο ακινητο - οποτε εξτρα εισοδημα, η αν εχει χρυσες μπανιερες κ.λπ)
Δυστυχως με τις σημερινες συνθηκες εκει βλεπω την μεση τιμε των ακινητων στην Ελλαδα. Οι ιδιοκτητες βεβαια διαφωνουν μαζι μου αλλα οπως εχει σημερα η κατασταση αυτη ειναι η πραγματικοτητα (και δυστυχως δε βλεπω να βελτιωνεται στο μελλον - δειτε και που θα πανε τωρα οι συνταξεις)
Οποτε η αποψη μου
Αν το σπιτι δεν εχει αξια γυρω στα 25-26Κ, δεν καλυπτει τις αναγκες σου πληρως, δεν εχεις στην ακρη τουλαχιστο 6,5κ (25%) και 4κ (δοσεις 3-4 ετων) συνολο 10,5 κ τοτε εγω δεν θα προχωρουσα! Φυσικα σε αυτα πρεπει να προσθεσεις την οικογενειακη, επαγγελματικη κ.λπ κατασταση. Οποια προβλεψη περι φορων και προυπολογισμων θα ηταν αχρηστη και ακατορθωτη (Ελλαδισταν γαρ)
Οσο περιμενεις νοικιαζοντας (ιδιως τωρα με τα κοκκινα δανεια) τοσο πιο πολυ αποταμιευεις!!!
Sorry για το σεντονι και αν σε απογοητευσα
PS Μιλαω παντα για ενα μεσο οικογενειακο σπιτι (διαμερισμα) στην Ελλαδα.
-
Ο χρήστης JIMJFK έγραψε:
Αν π.χ. Ελλαδα το μεσο εισοδημα ειναι 400Ευρω το μηνα (μεσο στην τσεπη, οχι μονο Δ.υ. ), τοτε 3-4years x 12y/m x income = αξια του σπιτιου (αυτο κατα κανονα χρησιμοποιειται απο τις τραπεζες για να δουν ποσο σου δανειζουν)
Οποτε 4χρονια χ 12 χ 400 = 19200 (75%) αρα αξια σπιτου 25600 (αυτη η αξια σπιτιου ανταποκρινεται στο μεσο ορο). Πολυ ειδικες περιπτωσεις να αξιζουν παραπανω (π.χ. τουριστικο ακινητο - οποτε εξτρα εισοδημα, η αν εχει χρυσες μπανιερες κ.λπ)
Είναι λάθος η ανάλυση σου και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται αυτό από τις Τράπεζες για να δουν τι δανείζουν.
-
Λαθος δεν ειναι!
Ειναι κοινη πρακτικη των τραπεζων (ιδιως των Αγγλοσαξονικων) αλλα και πολλων αλλων.
Αν οι ελληνικες δεν το ακολουθουν,εξηγει το λογο που ειναι σε αυτη την κατασταση. Και ιδιως των δανειοληπτων τους οι οποιοι μετα κλαιγονται και λενε οτι η τραπεζα μου τα εδωσε!!!
μερικα παραδειγματα απο βρεττανικα site (τα ιδια ισχυουν και για ολες τις βρεττανικες τραπεζες ή IFA) (βαλε σε οποιαδηποτε τραπεζας το annual income και θα δεις οτι ερχεται σε 3-4 φορες το ετησιο εισοδημα. To credit rating εχει να κανει με το αν θα σου δωσουν ολο το 75% π.χ.)
http://www.moneysavingexpert.com/mortga ... borrowing#
http://moneyfacts.co.uk/guides/mortgage ... row011211/ -
Το annual income βεβαίως χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα (πλέον ) για να δουν το ποσό που μπορείς να αποπληρώσεις ανά έτος και με βάση αυτό το ποσό που μπορείς να χρηματοδοτηθείς.
Δεν έχει όμως καμία σχέση με τον καθορισμό της αξίας των σπιτιών. -
Στην απαντηση που εδωσα, αναφερω το σκεπτικο με το οποιο ενας υποψηφιος αγοραστης πρεπει να αγορασει, για να ειναι αυτος ασφαλης. Δεν αναφερω ποσο κανουν τα σπιτια, αλλα ποσο πρεπει να ειναι η αξια ενος σπιτου στην Ελλαδα του σημερα (βασικη συνταξη 382 ευρω, μισθοι 400ευρω και αν αυτος φθανει τελικα στη τσεπη κ.ο.κ.) τουλαχιστον για να ειναι σοφη η επιλογη αγορας σπιτιου στο ερωτημα ιδιοκατοικηση η ενοικιο?
Προσωπικα οπως ειπα αυτο εφαρμοσα (και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος που ετσι επραξα) εγω, και ακολουθησα κριτηρια που ειχαν οι βρεττανικες τραπεζες στην περιοδο 2011 (credit crunch period) ΕΥΤΥΧΩΣ.
Οι πωλητες προφανως και νομιζουν οτι τα σπιτια τους αξιζουν πολυ παραπανω, αλλα αυτη ειναι η αγορα σημερα. Ο νεος των 400ευρω μεσο ορο αυτο μπορει να προσφερει. Οι ελληνικες τραπεζες θα δουμε αν θα εφαρμοσουν η οχι αυτα τα κριτηρια (πιστευω οτι ηδη εχουν αρχισει, ιδιως τωρα με ιδιωτικες διοικησεις!). Παντως σε μια συζητηση που ειχα το καλοκαιρι, οι ελληνικες τραπεζες εχουν γινει πλεον πιο αυστηρες και απο αυτες του εξωτερικου! (πηγη απο Πειραιως και HSBC Ελλαδος)
Ιδιοκατοικηση ή ενοικιο?