-
Και ουρί του παραδείσου και ένα μεγάλο κουπέ , τα άλλα όνειρα .
Αρθρα για την εσπρέσο και το χελόου .
-
Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμη τι γίνεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Τελικά έχουν παρουσιαστεί επίσημα από δαύτους που μας κυβερνούν;Ρωτάω γιατί υποτίθεται ότι το διαμέρισμα που προσπαθώ να το μεταβιβάσω στο όνομά μου, έχει σημαντική πτώση στην αντικειμενική αξία (-30% της υπάρχουσας).
Που σημαίνει ότι τα έξοδα της μεταβίβασης αν υπολογίζονταν με την νέα αντικειμενική αξία θα ήταν εμφανώς χαμηλότερα.
Π.χ. τα συμβολαιογραφικά έξοδα θα ήταν 980euro, ενώ τώρα μου ζητάνε 1150euro...
Τα ίδια και με την δικηγόρο μου.
Τα ίδια και χειρότερα με το Τέλος Εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο (περίπου 300euro) διαφορά.Αν προσθέσω όλα τα ποσά που προκύπτουν από την διαφορά των εξόδων ξεπερνούν με άνεση τα 500euro...
-
Εντελει τι εγινε με τα ακινητα?
Οι τιμες των ακινητων πηγαν-πηγαινουν τελικα στο Θεο? η μονο ο ΕΝΦΙΑς?
Αναμενω τις γνωμες των ειδικων (ελα παρε παρε).
Τελικα σημερα ποια η απαντηση στο: ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ Ή ΕΝΟΙΚΙΟ?
Αλλα και ποια η μεση τιμη, σημερα πλεον, ενος μεσου ακινητου (αστικου)?
-
Αυτή την στιγμή πρακτικά δεν υπάρχει αγορά ακινήτων . Δεν υπάρχει διότι τα ακίνητα που πωλούνται χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες . Σε αυτά που μπορούν να αγοραστούν , αλλά δεν τα θέλουν οι αγοραστές και σε αυτά που τα θέλουν οι αγοραστές , αλλά δεν έχουν τα λεφτά να τα αγοράσουν .
Η πρώτη κατηγορία είναι τα απαξιωμένα ακίνητα του κέντρου όπου παρ΄ ότι οι τιμές είναι χαμηλές , τα πολλά προβλήματα , ασφάλεια , παλαιότητα , έλλειψη θέρμανσης , ποιότητα γειτόνων και κακές υποδομές , δεν τα κάνουν ελκυστικά .
Στην δεύτερη περίπτωση είναι τα νεόδμητα που πλέον είναι όλα άνω των 5 ετών , αλλά επειδή δεν υπάρχουν νεότερα παραμένουν νεόδμητα και παρ΄ ότι οι τιμές έχουν πέσει 35-50 % η έλλειψη δυνατότητας κάθε δανεισμού ακόμη και μικρών ποσών , δεν επιτρέπει την αγορά τους και η άλλη κατηγορία μεταχειρισμένα μικρής ηλικίας 10-20 χρόνων σε καλές περιοχές , συνήθως πολλά τετραγωνικά , όπου ΕΝΦΙΑ και τεκμήρια δεν επιτρέπουν ούτε σκέψη απόκτησης .
Από την άλλη κοντεύουμε την δεκαετία χωρίς νέες οικοδομές που σημαίνει ότι θα έχουμε άλλη αγορά , ακόμα και όταν ανοίξει έστω και ελάχιστα η αγορά .
Η ερώτηση όμως σήμερα δεν έχει πρακτική εφαρμογή . Διότι η έλλειψη δανεισμού δεν επιτρέπει την σύγκριση δόσης με ενοίκιο , διότι δεν υπάρχει δόση .
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το Αύριο . Τι θα γίνει αύριο . Αν αυτό δεν ξεκαθαρίσει , κανένας δεν πρόκειται να ξοδέψει .
Ενα άλλο θέμα είναι τι γίνεται με όσους έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και τώρα είναι ελεγχόμενοι από την εφορία .
Γενικά είναι πλήρως ρευστό το σκηνικό .
-
Πάντως και σε συνέχεια αυτών που έγραφα παραπάνω (για ενοικίαση κυρίως), πρόσφατα μιλούσα με γνωστό ποτ ψάχνει στο Μοσχάτο σπίτι να βάλει τη 4μελή οικογένειά του, ο άνθρωπος μου έλεγε οτι οι τιμές ειναι στο Θεό. Δε ξέρω λεπτομέρειες αλλά έχοντας αλλάξει κανα 2 σπίτια στη περιοχή τη ξέρει και ξέρει τι τιμές πάιζουν.
Συνεχίζοντας από μακρυά και εγώ την έρευνά μου (τελική επάνοδος στα πάτρια εδάφη αρχές '17 ) οι τιμές για ενοικίαση σε συμπαθητικο-καλές περιοχές, στη 2η κατηγορία του εξαιρετικού αναλυτή κρούζερ, είναι ψηλές, ενώ σε πολυκατοικίες 20-30+ ετών με άθλια εσωτερικά, μπανια κουζίνες, οι ιδιοκτήτες απλά ζητάνε τρελά χρήματα. Φαληρο, Γλυφάδα 100τμ -> 800-1000ευρώ!! Ενας που το είχε στη Γλυφάδα (δε λέω, κοντά στο κέντρο) 1400 (!!!!!! για 120 σε πολυκατοικία του '76 χωρις ανακαίνηση) το έριξε τελικά από ότι είδα στα 1000. Ναι καλά, να περιμένει... να του πει κάποιος οτι πάνω απο 500 δε πιάνει και ας ειναι Γλυφάδα γιατι το σπίτι ειναι σαράβαλο.
Το άλλο το τραγικό ειναι οτι πολλοί, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν τα τραγικα έπιπλά τους, τα νοικιάζουν τα σπίτια 'επιπλωμένα' και ετσι νομίζουν οτι δικαιολογούν τις τιμές. Φυσικά αυτό με κάνει να πιστευω οτι στην ουσια ΔΕΝ θέλουν να τα ενοικιάσουν... τότε θα μου πεις γιατί τα βάζουν σε αγγελίες...Τρέλα. Εμεις στην οικογένεια, νοικιάσαμε καταστήμα και γραφείο Αθήνα και Επαρχία, βαλαμε μια τιμή, το ένα νοικιάστηκε αμέσως (βέβαια σε κεντρικό δρόμο) το άλλο με μια μικρή μείωση-προασρμογή επίσης. Ουτε βάλαμε τιμές 2005 και αμέσως προσαρμοστήκαμε... άλλοι.... τι να πω πραγματικά.Καταλήγω τελικά οτι όσο πιο νέο και ακριβό το σπίτι, τόσο πιο λογική η τιμή του (για όποιον έχει να νοικιασει/αγοράσει) ενώ τα παλιά (οκ, οχι Μενίδι ή Αχαρνων) ειναι αναλογικά ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ.
Δε χρειάζονται μεσίτες, ψυχίατροι και μέντιουμ για να κατανοήσουν τι συμβάινει στο μυαλό ιδιοκτητών. Σα κατέβω Αθήνα και πια θα αρχίσει η επιτόπια έρευνα θα πέσει πολύ γέλιο.
Κρουζερ, μια ερώτηση, εχω καταλάβει οτι πια παίζει πολύ το σκηνικό με τη προκαταβολή ενοικίων (6 ή 12 μήνες) για κάποια μείωση μισθώματος. Ξέρει μήπως (μέσες άκρες) για τι ποσοστό μέιωσης μιλάμε; Πχ για ένα ενοικιο με αρχική τιμή 800-1000ευρώ. -
H ενοικίαση είναι φτηνή στην Ελλάδα για τις τιμές της Δύσης , αλλά μέτρια προς ακριβή για τους ελληνικούς μισθούς . Από την άλλη ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία προστασία από κακούς ενοικιαστές σε αντίθεση με το εξωτερικό . Ετσι ο καθένας ζητάει ότι νομίζει και όπως νομίζει ότι θα έχει ένα λογικό εισόδημα και την ασφάλεια ότι θα εισπράττει τα ενοίκια του .
Οσο όμως δεν αγοράζονται σπίτια , η ζωή προχωράει και οι ανάγκες για σπίτια υπάρχουν , οπότε η ενοικίαση θα ακριβαίνει . Διότι μεγάλο μέρος της Αθήνας δεν είναι ελκυστικό για να μένεις , οπότε ο κόσμος ψάχνει σπίτια στις καλύτερες περιοχές για να έχει ποιότητα ζωής .
Εδώ όμως έχουμε και ένα άλλο θέμα . Στις περιοχές εκτός του κέντρου και κάποιων λίγων περιοχών με μεγάλο συντελεστή δόμησης , οι αντιπαροχές έδιναν 1-2 διαμερίσματα στους οικοπεδούχους , ενώ το 80 % των αγοραστών ήταν για ιδιόχρηση .
Ετσι τα διαμερίσματα που βγαίνουν προς ενοικίαση είναι λίγα και κάθε μέρα μειώνονται διότι δεν χτίζονται καινούργια , πολλά πωλούνται , πολλά ιδιοχρησιμοποιούνται και κάποια που είχαν αγοραστεί για μελλοντική χρήση παιδιών πριν 10-15 χρόνια , πλέον χρησιμοποιούνται από τα παιδιά αυτά διότι πια μεγάλωσαν .
Εχουμε και ένα νέο παράγοντα που αλλάζει την αγορά κατοικίας . Η ενοικίαση σε τουρίστες μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών , είναι μόνιμη λύση για χιλιάδες διαμερίσματα κάθε μεγέθους .
Οταν κάποιος νοικιάζει μια γκαρσονιέρα σε μέτρια περιοχή του κέντρου για 40 € την ημέρα , ακόμα και για 60 μέρες να την νοικιάσει τον χρόνο , θα μαζέψει 2400 , περισσότερα και σίγουρα , από ότι να την νοίκιαζε με τον μήνα .
Αυτή η αγορά έχει αλλάξει πολλά , ήδη υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν ανακαίνιση και ενοικίαση σε τουρίστες , ενώ ο ιδιοκτήτης παίρνει ένα ενοίκιο και δεν ασχολείται που ουσιαστικά αποσύρει την ενοικίαση από καλές περιοχές .
Η αγορά ακινήτου αλλάζει ριζικά από αυτό που ξέραμε και θα έχουμε και άλλες αλλαγές στο μέλλον .
-
Για άλλη μια φορά οι απαντήσεις σου δίνουν ενδοαφέρουσες οπτικές που εγώ, ως έξω από το χώρο, δεν είχα σκεφθεί.
Συμφωνώ οτι το ενοίκιο ειναι 'φτηνό' αλλά όπως λές σωστά, ακριβό για τους μισθούς, οπότε κάτι δε πάει καλά.Οσο για τις πλατφορμες, το ξέρω, έχω γνωστούς που 'δουλεύουν' με αυτό το τρόπο κάποια ακίνητα σε Αθηνα/Νησιά. Ο αδελφός μου, κάτοικος εξωτερικού επίσης, μόλις έκανε ανακαινιση ριζική σε διαμέρισμα στη Νεάπολη (Αθήνα) σε πολυκατοικία του '60. Δε το σκέφτεται καν να το νοικιάσει, και ενδεχομένως να το δίνει σε παλτφόρμα ενοικίασης. Μου λέει αν θέλω να πάω εκεί για κάποιο διάστημα αλλά μιλάμε για πολυκατοικία με ημίτρελους μέσα, με είσοδο που πολύ συχνά μυρίζει αποχέτευση και ασανσερ που όποτε θέλει λειτουργεί (το διαμέρισμα στον 5ο.....). Τι να λέμε. Το αποτυχημένο αυτο-διαχειριζόμενο μοντέλο της ελληνικής πολυκατοικίας.
Σχετικα με τη προπληρωμή ενοικίων που ρώτησα παραπάνω, έχεις κάποια γνώση πάνω στο θέμα; Αν δηλαδή μπορει κάποιος να διαπραγματευθεί μείωση ενοικίου και σε τί ποσοστό;
-
Δεν έχω άποψη για την μείωση ενοικίου με προκαταβολή . Είναι θέμα που στον καθένα φαίνεται διαφορετικά .
Αν ο άλλος έχει πολλά ενοίκια και σε εμπιστευθεί και είναι σίγουρος ότι θα του δίνεις το ενοίκιο μπορεί να το κάνει . Αλλος αν τα χρειάζεται τα λεφτά επίσης . Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά .
-
ευχαριστώ κρουζερ
-
Ενδιαφερουσες αποψεις.
Προσωπικα πιστευω οτι η γενια των ηλικιωμενων που συνηθως ειναι και αυτη που κρατα την ιδιοκτησια των ακινητων, δεν θα μπορεσει πλεον να αντισταθει στην πραγματικοτητα. Η αγοαρα (οπως και η ενοικιαση) των ακινητων κατα την αποψη μου ειναι μια στρεβλη αγορα στην Ελλαδα. Υψηλοτατες τιμες σε συγκριση με τον μεσο μισθο (κατι που ελεγα αρκετο καιρο πριν). Ομως πλεον και αυτο θα αυτορυθμιστει μιας και οι συνταξεις πλεον οδευουν προς μια εκλογικευση(αλλο θεμα αυτο, καλυτερα να μην το συσχετισουμε τωρα, αν και εχει επηρρεασει και αυτο τις τιμες των ακινητων).
Συμφωνω απολυτα οτι το ρισκο του να νοικιασει ενας ιδιοκτητης ειναι πραγματικα πολυ μεγαλο στην Ελλαδα (ανυπαρξια δικαιοσυνης αν μπλεξεις) και πολλες φορες προσπαθουν οι ιδιοκτητες να βγαλουν σπασμενα παλαιων χρησεων, αλλα καποια στιγμη ο ρεαλισμος θα επικρατησει (1/3 του μισθου θα πηγαινει σε ενοικιο-δοση στεγαστικου αν και οποτε ανοιξει η στεγαστικη πιστη)
Η μπιζνα της ενοικιασης τουριστικα αξιοποιησιμων ακινητων ειναι πραγματικα καλη περιπτωση για οσους εχουν τη δυνατοτητα να το αξιοποιησουν ετσι. Η αγορα ακινητων δε απο τους ξενους δε νομιζω οτι ειναι επιλογη (απο πλευρα οικονομικου πλανου ειναι κατστροφη, εκτος αν το ακινητο ειναι αξιοποιησιμο τουριστικα οποτε γιατι και ο αλλος να το πουλησει)
Εν κατακλειδι η αποψη μου ειναι οτι η μεγαλη μειωση στις συνταξεις που επερχεται - ηρθε θα φτιαξει καπως και την αγορα-ενοικιαση των ακινητων. Προσωπικα παντως θα παρεμενα και αλλο στο νοικι πριν προβω σε αγορα. Τα χαμηλα δεν τα εχουμε δει ακομα.
ΥΓ Το σπιτι δεν ειναι σαν το αμαξι να παραδιδεις πινακιδες και να γλυτωνεις τα υπερογκα (παραλογα) τελη κυκλοφοριας.
Αυτη η ενοικιαση απιτιων προς μεταναστες (εγγυημενο ενοικιο) τι εγινε τελικα?
-
Εχεις μεγάλο λάθος φίλε μου . Ποιός σου είπε ότι στην Δύση το ενοίκιο είναι το 1/3 του μισθού ? Στην Δύση υπάρχει παντελώς άλλη λογική . Αν δεν βγάζεις καλά λεφτά , μένεις φτηνά . Που σημαίνει ότι μένεις σε τρώγλη , σε χωριό , ή συγκατοικείς κρατώντας ένα δωμάτιο ή μένεις σε μέρος με πρόβλημα ασφάλειας και κάνεις κάθε μέρα την προσευχή σου να μην σου συμβεί κάτι κακό .
Τα ενοίκια στην Ελλάδα σήμερα είναι τζάμπα . Αυτό που δεν κατανοείτε πολλοί που δεν είστε σχετικοί με τον χώρο , είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον να επενδύσει κανείς στην οικοδομή για ανέγερση νέου κτιρίου .
Αυτό γιατί ακόμα και τώρα που οι τιμές των οικοπέδων έχουν καταρρεύσει σε μερικές περιοχές στα 100-300 €/τμ , σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής και το οικόπεδο , δεν είναι σε καμία περίπτωση λιγότερο από 1300-1500 €/τμ και με ένα μικτό κέρδος 25 % διότι μιλάμε για έργο που κρατάει συνολικά 2-3 χρόνια , από την στιγμή που αγοράζεις το οικόπεδο μέχρι να πουλήσεις και το τελευταίο ακίνητο στις κανονικές εποχές , η τιμή πωλήσεως για την φτηνότερη περιοχή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1750 €/τμ . Αυτό σήμερα δεν μπορεί να βρεί αγοραστές , αφού σε αυτές τις τιμές πωλούνται τα νεόδμητα που έχουν σήμερα αξία γης 500 €/τμ και έπρεπε να πωλούνται 2300 €/τμ για να μην μπαίνεις μέσα . Αρα κανείς δεν πρόκειται να φτιάξει καινούργια οικοδομή , αν δεν απορροφηθεί το 80 % των υπαρχουσών .
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη στέγασης νέων οικογενειών , διαζευγμένων κλπ , αυξάνεται και πιέζεται είτε σε διαμονή με τους γονείς , είτε στην αναβολή της δημιουργίας οικογένειας και τελικά η αγορά αποκτά μεγάλες στρεβλώσεις .
Αυτή την στιγμή σε περιοχές της Αθήνας που έχουν πρόβλημα , Κυψέλη , Πατήσια , Μεταξουργείο κλπ , υπάρχουν χιλιάδες άδεια σπίτια . Σε άλλες περιοχές που έχουν ποιότητα ζωής , οι τιμές έχουν πέσει από τα ψηλά , αλλά δεν υπάρχουν ξενοίκιαστα και σιγά-σιγά ανεβαίνουν . Στις ενδιάμεσες όπου το θέμα ασφάλειας είναι καλύτερα π.χ. Παγκράτι , Κουκάκι , Καλλιθέα , οι ενοικιάσεις για τουρίστες κάνουν θραύση με αποτέλεσμα τα σπίτια για ενοικίαση να είναι λίγα .
Με τις τιμές των ακινήτων λοιπόν δεν έχουμε λογική . Δεν υπάρχει αγορά ακινήτων , αλλά δεν υπάρχουν και ακίνητα . Υπάρχουν ακίνητα που δεν είναι επιθυμητά , υπάρχει αναβλητικότητα και φόβος από τους έχοντες χρήματα , αλλά δεν υπάρχει και άποψη για το τι θα κάνουν τα λεφτά της πώλησης οι πωλητές . Με λίγα λόγια , μόνο όποιος έχει δάνειο πουλάει που ξέρει τι θα κάνει τα λεφτά του και όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και θέλει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ .
Κανείς άλλος . Διότι ποιός θα πουλήσει ακίνητο για να εγκλωβίσει τα λεφτά του στην τράπεζα να περιμένουν το επόμενο κούρεμα .
Ακόμα να δείξω κάτι βασικό . Αν πας στην ΧΕ που είναι όλα τα πωλούμενα ακίνητα εκεί ,αφού τα βάζεις τζάμπα και κλικάρεις κατοικίες γενικά , σε όλη την Ελλάδα σου βγάζει τώρα 296.854 ακίνητα . Αυτά βλέπουν οι άσχετοι των τραπεζών και των μμε και νομίζουν ότι υπάρχουν 200.000 απούλητα στην Ελλάδα . Διότι μόλις πατήσεις το κουμπάκι στην αριστερή μπάρα , Ακίνητα από ιδιώτες και Ακίνητα από κατασκευαστές , τότε ο αριθμός γίνεται 10.910 .
Τι σημαίνει αυτό ? Απλά ότι κάθε ακίνητο μπαίνει κατά μέσο όρο 15-20 φορές από τους μεσίτες . Αρα τελικά τα πωλούμενα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα είναι μόλις 20-25000 .
Για να έχετε μια ιδέα , διαχρονικά ΜΟΝΟ στην Αθήνα κάθε χρόνο πωλούνταν περί τα 50000 ακίνητα . Την περασμένη δεκαετία έφτασαν τις 120000 το 2006 . Τι σημαίνει αυτό ? Οτι αν υπάρξει έστω και μικρή χαλάρωση της πίεσης του ελατηρίου , τα ακίνητα που είναι προς πώληση θα εξαφανιστούν σε εβδομάδες με τις τιμές να ανεβαίνουν ανά εβδομάδα .
Μέχρι τότε βέβαια η αγορά θα παραμείνει στην σημερινή ανυπαρξία , ενώ πολλοί περιμένουν να βρούν ακίνητα με τους πληστειριασμούς , ΑΝ και ΟΠΟΤΕ γίνουν .
Δεν καταλαβαίνουν βέβαια ότι κανείς δεν υποχρεώνει έναν πωλητή , να πουλήσει το ακίνητο του στην τιμή που χτυπήθηκε ένα ακίνητο , το οποίο έτσι και αλλιώς πλέον δεν υπάρχει στην αγορά .
Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα για κάποιον που έχει λεφτά είναι ιδανική εποχή για να αγοράσει . Γιατί ακόμα και αν πάμε στο χειρότερο σενάριο των μαζικών πληστειριασμών , τα ακίνητα τα καλά θα πάνε αμέσως στα γνωστά κυκλώματα και μετά θα βγούν στην κανονική τιμή προς πώληση , ενώ θα μείνουν μόνο τα μη ενδιαφέροντα . Χώρια που πολλά θα είναι τόσο κατεστραμμένα που θα χρειάζονται ακριβές ανακαινίσεις .
Αλλά άντε να πείσεις , τον παγκόσμιο πρωταθλητή ηλιθιότητας ελληναρά καταναλωτή , ότι πρέπει να μην κάνει κινήσεις πανικού στην ζωή του . Σαν αυτούς που πλήρωσαν τα ενεργειακά τζάκια από 700 που έκαναν την προηγούμενη χρονιά στις 3-4000 την επόμενη , για να έχουν 25 βαθμούς στο σαλόνι και 15 στα υπνοδωμάτια . Η που είναι εργάτες σε ανθρακωρυχεία για να βάλλουν φτηνολέβητες πέλλετ , αφού τους καλούς και ακριβούς δεν τους έφταναν . Να μην μιλήσω για τις ξυλόσομπες που κάνουν βόλτες κάτω από τα δοκάρια και S , ενώ έχουν ακόμα και τρυπήσει δοκάρια με αποτέλεσμα να απορούμε αν έχουμε καμία δόνηση , γιατί έπεσαν τα σπίτια .
Γενικά ζούμε σε μια απρόβλεπτη εποχή , που όλοι κάνουν αμυντικές κινήσεις , βλέποντας σε ημερήσια βάση και μην μπορώντας να προγραμματίσουμε τίποτα . Να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό και που θα οδηγήσει .
Αυτή την εποχή κάνω μια ανακαίνιση σε ένα ακίνητο μικρό τριάρι πρώτου ορόφου , 50 ετών που δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση μέχρι σήμερα σε καλή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας . Το ακίνητο αγοράστηκε 700 €/τμ πέρσι και τώρα η ανακαίνιση που θα είναι ριζική θα κοστίσει τουλάχιστον 450 €/τμ . Αρα η τιμή θα πάει τελικά στα 1150 €/τμ για να γίνει κατοικήσιμο το σπίτι , που όμως θα παραμένει 50 ετών με ότι αυτό σημαίνει σε μπαλκόνια , κοινόχρηστα , θέρμανση , αντισεισμικότητα , πάρκινγκ , αποθήκες κλπ . Αν κάποιος έφτιαχνε ένα καινούργιο σπίτι δίπλα πόσο έπρεπε να το πουλήσει , αφού θα είχε όλα τα παραπάνω ? Τουλάχιστον 2000+ €/τμ . Ολοι θα έλεγαν ότι είναι ακριβά και κανείς δεν θα αγόραζε .
-
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ας καταθέσω τον οβολό μου (δεν γνωρίζω και πολλά, μόνο ότι βλέπω θα γράψω).
Στα Βριλήσσια που μένω (θεωρείται 'καλή' περιοχή ακόμα) τα ενοίκια έχουν πέσει πάρα πολύ. Στην πολυκατοικία μου (6 διαμερίσματα σύνολο, το 1 νοικιάζεται τα άλλα 5 ιδιοκατοίκηση) το 1 διαμέρισμα ξενοικιάστηκε πέρσι, με ενοίκιο €800/μήνα. Είναι 1ου ορόφου (ρετιρέ γιατί έχει μόνο ισόγειο και 1ο), 120τμ, με αποκλειστική χρήση ταράτσας, υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη και κατασκευής του 1991. Ο ιδιοκτήτης το ανακαίνισε ελαφρώς και τελικά μετά από 3 μήνες κατάφερε να το νοικιάσει στα €550.
Έχω ακούσει αρκετές περιπτώσεις για μείωση ενοικίου με προπληρωμή κάποιων μηνών. Φίλος μου, νοίκιασε πριν 10 μήνες ένα διαμέρισμα στα Μελίσσια (60τμ.) σε νέο συγκρότημα (5-6 ετών) με πάρκινγκ, κοινόχρηστη πισίνα και γενικά πολύ φροντισμένο. Ο ιδιοκτήτης ζήταγε €500 και ο φίλος μου του πρότεινε να προ-πληρώσει όλο το έτος με €400/μήνα. Ο ιδιοκτήτης δέχτηκε.
Θυμάμαι παλιότερα στην τράπεζα, ότι όλοι οι κατασκευαστές (από πολύ μικρούς μέχρι και τα μεγάλα ονόματα) έβγαζαν αβέρτα δάνεια και έχτιζαν με τρομακτικούς ρυθμούς και σαφώς πούλαγαν (όπως είπε και ο criuser) συνέχεια και είχαν καλό κέρδος . Πλέον όλοι είναι με 'κόκκινα' δάνεια.
-
Τα Βριλήσσια δεν είναι απλά μία 'καλή περιοχή'. Είναι άριστη περιοχή.
Στα Βριλήσσια έψαχνα να βρω διαμέρισμα να αγοράσω, αλλά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα.Δύο διαμερίσματα βρήκα όλα και όλα.
Το πρώτο ήταν στην Δωδεκανήσου, σε τριπλοκατοικία παλαιάς κοπής (1980), 88τμ.
Σχετικά καλή περίπτωση, αλλά μεσοτοιχία με διπλανές κατοικίες, πολύ στενές βεράντες και πολύ μικρή θέση στάθμευσης. Ήθελε και αρκετά φράγκα για να σουλουπωθεί. Μέχρι και κάγκελα στις βεράντες, αλουμίνια κλπ...κλπ... Και το έδιναν 80.000euro, με παζάρια πήγαινε στα 75000euro.
Είναι το διαμέρισμα στον 2ο όροφο με την τέντα:
https://www.google.gr/maps/@38.0376251, ... 6656?hl=elΥπήρχε και άλλο ένα διαμέρισμα (ισόγειο) σχετικά καινούριο, αλλά ήταν πανάκριβο για μένα και πολύ λουσάτο (μέχρι και πισίνα είχε, υπόγειο γκαράζ κλπ...κλπ...). Ήταν και σε σημείο των Βριλησσίων που δεν με βόλευε πολύ (κάπως απομακρυσμένη). Αυτό είχε και πολλά κοινόχρηστα.
Οπότε ξεκίνησα να κατηφορίζω στην Λεωφόρο Πεντέλης και ευτυχώς δεν κατέβηκα πολύ...
-
Καλή περιοχή είναι δεν αντιλέγω. Αυτό θέλω να πω, ότι ακόμα και στα Βριλήσσια έχουν πέσει αρκετά οι τιμές τόσο στα ενοίκια όσο και στις πωλήσεις.
Ο διπλανός μας πούλησε το διαμέρισμά του 100τμ.(είναι ισόγειο όπως και το δικό μας, με δικό του κήπο) το 2014, €200.000. Σήμερα, το δικό μας διαμέρισμα 116τμ. (βγάζει 1 υπνοδωμάτιο επιπλέον) δεν πωλείται με τίποτα πάνω από €180.000. Ήτοι μέσα σε 2 χρόνια, μείωση της τιμής €450/τμ (από €2.000/τμ σε €1.550/τμ), στην καλύτερη περίπτωση!
-
Εγώ πάντως δεν υπήρχε περίπτωση να αγοράσω διαμέρισμα στις τιμές που αναφέρεις. Με τι προσόντα άλλωστε;;;;
Αυτά είναι απίστευτα λεφτά...Εγώ είχα βάλει όριο τα 90 χιλιάρικα... Ούτε ένα euro παραπάνω...
-
Νίκο, δεν είπα για εσένα....ενδεικτικά ανέφερα κάποιες τιμές για να δείξω ότι υπάρχει πτώση τιμών.
-
Το ξέρω φίλε...
Αλλού είχα το μυαλό μου όταν τα έγραφα...
-
Εχεις μεγάλο λάθος φίλε μου . Ποιός σου είπε ότι στην Δύση το ενοίκιο είναι το 1/3 του μισθού ?
Όταν νοικιαζω κατι, αυτό κοιταω-με (δεν ειμαι ατζεντης αλλα όταν νοικιαζω αυτό είναι το κριτηριο: Εχει ετησιο εισοδημα τουλαχιστο 3 φορες το ετησιο ενοικιο?)
Στην Δύση υπάρχει παντελώς άλλη λογική . Αν δεν βγάζεις καλά λεφτά , μένεις φτηνά . Που σημαίνει ότι μένεις σε τρώγλη , σε χωριό , ή συγκατοικείς κρατώντας ένα δωμάτιο ή μένεις σε μέρος με πρόβλημα ασφάλειας και κάνεις κάθε μέρα την προσευχή σου να μην σου συμβεί κάτι κακό .
Αν δεν εχεις πολλα λεφτα και στη Δυση πλεον μενεις με τους γονεις (αν εισαι υπηκοος της χωρας αυτης) αλλιως μενεις με πολλους αλλους μαζι Ή πας πισω στη χωρα σου. Στην τελευταια περιπτωση μενεις σε ένα ρημαδι το οποιο όμως είναι ΠΑΛΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ γιατι δεν εχεις credibility για κατι αλλο
Τα ενοίκια στην Ελλάδα σήμερα είναι τζάμπα.
Όχι αν παιρνεις 200 ευρω το μηνα!!! Πρεπει παντα να βλεπεις την αγορα σου και ΟΧΙ ότι φανταζεστε εσεις τι κερδος θα θελατε να ειχατε (η ειχατε σκεφτει όταν πενδυσατε στο ακινητο)
Αυτό που δεν κατανοείτε πολλοί που δεν είστε σχετικοί με τον χώρο , είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον να επενδύσει κανείς στην οικοδομή για ανέγερση νέου κτιρίου .
Μονο τρελλος θα το εκανε αυτό, σημερα! Εδώ γινονται καυγαδες σε οικογενειες για το ποιος θα φορτωθει το ακινητο!Αυτό γιατί ακόμα και τώρα που οι τιμές των οικοπέδων έχουν καταρρεύσει σε μερικές περιοχές στα 100-300 €/τμ , σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής και το οικόπεδο , δεν είναι σε καμία περίπτωση λιγότερο από 1300-1500 €/τμ και με ένα μικτό κέρδος 25 % διότι μιλάμε για έργο που κρατάει συνολικά 2-3 χρόνια , από την στιγμή που αγοράζεις το οικόπεδο μέχρι να πουλήσεις και το τελευταίο ακίνητο στις κανονικές εποχές , η τιμή πωλήσεως για την φτηνότερη περιοχή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1750 €/τμ . Αυτό σήμερα δεν μπορεί να βρεί αγοραστές , αφού σε αυτές τις τιμές πωλούνται τα νεόδμητα που έχουν σήμερα αξία γης 500 €/τμ και έπρεπε να πωλούνται 2300 €/τμ για να μην μπαίνεις μέσα . Αρα κανείς δεν πρόκειται να φτιάξει καινούργια οικοδομή , αν δεν απορροφηθεί το 80 % των υπαρχουσών .
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη στέγασης νέων οικογενειών , διαζευγμένων κλπ , αυξάνεται και πιέζεται είτε σε διαμονή με τους γονείς , είτε στην αναβολή της δημιουργίας οικογένειας και τελικά η αγορά αποκτά μεγάλες στρεβλώσεις .
ΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚH ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Στην Ελλαδα ο πληθυσμος ΓΕΡΝΑ. Προφανως καποιοι βλεπουν τους μεταναστες ως επενδυτες! Ο γιος, η κορη αν μεινουν Ελλαδα θα μεινουν με το μπαμπα και τη μαμα!!! Ακομη και αν είναι 60/70 ετων! Δεν παντρευονται στην Ελλαδα όπως και σε άλλες χωρες π.χ. Δανια-Σουηδια κ.λπ για αλλους λογους!
Αυτή την στιγμή σε περιοχές της Αθήνας που έχουν πρόβλημα , Κυψέλη , Πατήσια , Μεταξουργείο κλπ , υπάρχουν χιλιάδες άδεια σπίτια . Σε άλλες περιοχές που έχουν ποιότητα ζωής , οι τιμές έχουν πέσει από τα ψηλά , αλλά δεν υπάρχουν ξενοίκιαστα και σιγά-σιγά ανεβαίνουν . Στις ενδιάμεσες όπου το θέμα ασφάλειας είναι καλύτερα π.χ. Παγκράτι , Κουκάκι , Καλλιθέα , οι ενοικιάσεις για τουρίστες κάνουν θραύση με αποτέλεσμα τα σπίτια για ενοικίαση να είναι λίγα
.
**
Για να καταλαβω κατι. Ποιοτητα Ζωης τι σημαινει στην Ελλαδα και πως αλλαζει αυτό σε συγκριση με αλλα κρατη? Ασφαλεια (ποιο επικινδυνο είναι να μενεις ΒΠ και να σου την πεσουν με τα καλασνικωφ και να σε σιδερωσουν εκει). Αλλωστε εκει που υπαρχει χρημα υπαρχει και μεγαλυτερος κινδυνος. Θα ηθελα να δω με παραδειγματα την αυξηση των ενοικιων όταν η Τραπεζα της Ελλαδος λεει ότι τα ενοικια πεφτουν παντου!!! Μπορει μαλιστα το ποσοστο στην ακριβη (και όχι καλη) περιοχη να είναι μικροτερο αλλα αυτό συμβαινει διοτι το ποσο σε απολυτες τιμες είναι μεγαλο π.χ. άλλο μειωση 10% σε ενοικιο 200 ευρω και άλλο 10% σε 600 ευρω.**Με τις τιμές των ακινήτων λοιπόν δεν έχουμε λογική . Δεν υπάρχει αγορά ακινήτων , αλλά δεν υπάρχουν και ακίνητα . Υπάρχουν ακίνητα που δεν είναι επιθυμητά , υπάρχει αναβλητικότητα και φόβος από τους έχοντες χρήματα , αλλά δεν υπάρχει και άποψη για το τι θα κάνουν τα λεφτά της πώλησης οι πωλητές . Με λίγα λόγια , μόνο όποιος έχει δάνειο πουλάει που ξέρει τι θα κάνει τα λεφτά του και όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και θέλει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ .
**
«Δεν υπάρχει αγορά ακινήτων» ΝΑΙ , αλλά δεν υπάρχουν και ακίνητα (Τι εγινε βγαλαν ποδαρια Ή μηπως ολοι μετακινηθηκαν στα ΒΠ, λογω αυξησης στους μισθου τους)**Με λίγα λόγια , μόνο όποιος έχει δάνειο πουλάει που ξέρει τι θα κάνει τα λεφτά του και όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και θέλει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ .
ΚΑΙ ΕΣΥ τους ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΛΙΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ?! Εισαι σιγουρος ότι η τραπεζα θα σε αφησει να πουλησεις σε τιμες υποτιμημενες όταν εσυ χρωστας της Μιχαλους? (negative equity)
Κανείς άλλος . Διότι ποιός θα πουλήσει ακίνητο για να εγκλωβίσει τα λεφτά του στην τράπεζα να περιμένουν το επόμενο κούρεμα
.
Αν δεν χρωστας δεν πουλας (κοινοτυπο)**Αρα εδώ υπαρχει αυτό που ειχα πει και παλιοτερα 3 ειδη αγοραστων
Αυτος με ικανοτητα να παρει στεγαστικο (μονο κανα δημοσιος υπαλληλος και αν)
Μαζι με αυτόν που εχει τα λεφτα στην τραπεζα.
(και στους δυο παραπανω ο πωλητης δεν εχει τη δυνατοτητα να βγαλει τα λεφτα του εκτος τραπεζικου συστηματος)
Αυτος με ρευστο (Μεγαλος κινδυνος να σε ληστεψει ακομα και αυτος που αγορασε το σπιτι από εσενα εφοσον ξερει ότι εχεις ρευστο)Αυτος με το χρημα στο εξωτερικο που μπορει να μετακινησει το χρημα οπου θελει ο πωλητης! **
Ακόμα να δείξω κάτι βασικό . Αν πας στην ΧΕ που είναι όλα τα πωλούμενα ακίνητα εκεί ,αφού τα βάζεις τζάμπα και κλικάρεις κατοικίες γενικά , σε όλη την Ελλάδα σου βγάζει τώρα 296.854 ακίνητα . Αυτά βλέπουν οι άσχετοι των τραπεζών και των μμε και νομίζουν ότι υπάρχουν 200.000 απούλητα στην Ελλάδα . Διότι μόλις πατήσεις το κουμπάκι στην αριστερή μπάρα , Ακίνητα από ιδιώτες και Ακίνητα από κατασκευαστές , τότε ο αριθμός γίνεται 10.910 .
Εχω και εγω να παρατηρησω εδώ κατι. Ποσο κανει μια διαφημιση ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ στην ΧΕ (μαλλον μιλας για xe.gr) για 1 εβδομαδα? Επειδη ο περιγυρος μου ξερει ότι ειμαι εξω αρκετο καιρο, πολλες φορες προσεγγιζουν τους δικους μου για να τους πουν ότι πωλουν το ακινητο τους. Καποια που μου εχουν προσφερει ειανι αστικα, καποια είναι τουριστικα. Οι περισσοτεροι είναι απελπισμενοι να πουλησουν. Στην ΧΕ παντως δε τα βαζουν γιατι ΚΟΣΤΙΖΕΙ αλλα και δε ξερουν πώς να το κανουν!
Τι σημαίνει αυτό ? Απλά ότι κάθε ακίνητο μπαίνει κατά μέσο όρο 15-20 φορές από τους μεσίτες . Αρα τελικά τα πωλούμενα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα είναι μόλις 20-25000 .
Για να έχετε μια ιδέα , διαχρονικά ΜΟΝΟ στην Αθήνα κάθε χρόνο πωλούνταν περί τα 50000 ακίνητα . Την περασμένη δεκαετία έφτασαν τις 120000 το 2006 . Τι σημαίνει αυτό ? Οτι αν υπάρξει έστω και μικρή χαλάρωση της πίεσης του ελατηρίου , τα ακίνητα που είναι προς πώληση θα εξαφανιστούν σε εβδομάδες με τις τιμές να ανεβαίνουν ανά εβδομάδα .
**Ποιοι είναι αυτοι? Αν είναι να βοηθησω αυτους που ψαχνουν να πουλησουν τα ακινητα τους να τους εχουν υποψη!
Αγοραζουν μονο ακινητα Ή και επιχειρησεις!?
Περα απο την πλακα ακομα και αν εφευγε η φορολογια από την πλατη των ακινητων (σημαντικοτατος παραγοντας δε λεω, τα ακινητα ΔΕΝ προκειται να ξαναδουν τετοιες τιμες ΦΟΥΣΚΑΣ για 2-3 δεκαετιες).
Ο Ελληνας επενδυε τον κοπο του σε ακινητο γιατι η πληθωριστικη δραχμη τους οδηγουσε. Τωρα με χρημα που δεν υφισταται τετοιες πληθωριστικες πιεσεις (ευρω), εισαι βασιλιας να το αποθηκευεις καπου (και γιατι όχι να βγαζει και κανα τοκο αν και οπου μπορεις!) **Μέχρι τότε βέβαια η αγορά θα παραμείνει στην σημερινή ανυπαρξία , ενώ πολλοί περιμένουν να βρούν ακίνητα με τους πληστειριασμούς , ΑΝ και ΟΠΟΤΕ γίνουν .
Πιστευεις ότι ειμαστε μακρια από τους πληστειριασμους!? Και εννοω τους μαζικους γιατι οι αλλοι γινονται (παρα τις απεργιες καταληψεις κ.λπ)
Δεν καταλαβαίνουν βέβαια ότι κανείς δεν υποχρεώνει έναν πωλητή , να πουλήσει το ακίνητο του στην τιμή που χτυπήθηκε ένα ακίνητο , το οποίο έτσι και αλλιώς πλέον δεν υπάρχει στην αγορά .
Το ακινητο θα πωληθει ειτε το θελει (στην τιμη που θελει) ειτε δεν το θελει(θα «χαριστει») ο πρωην καταχρεωμενος ιδιοκτητης!Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα για κάποιον που έχει λεφτά είναι ιδανική εποχή για να αγοράσει . Γιατί ακόμα και αν πάμε στο χειρότερο σενάριο των μαζικών πληστειριασμών , τα ακίνητα τα καλά θα πάνε αμέσως στα γνωστά κυκλώματα και μετά θα βγούν στην κανονική τιμή προς πώληση , ενώ θα μείνουν μόνο τα μη ενδιαφέροντα . Χώρια που πολλά θα είναι τόσο κατεστραμμένα που θα χρειάζονται ακριβές ανακαινίσεις .
Αλλά άντε να πείσεις , τον παγκόσμιο πρωταθλητή ηλιθιότητας ελληναρά καταναλωτή , ότι πρέπει να μην κάνει κινήσεις πανικού στην ζωή του . Σαν αυτούς που πλήρωσαν τα ενεργειακά τζάκια από 700 που έκαναν την προηγούμενη χρονιά στις 3-4000 την επόμενη , για να έχουν 25 βαθμούς στο σαλόνι και 15 στα υπνοδωμάτια . Η που είναι εργάτες σε ανθρακωρυχεία για να βάλλουν φτηνολέβητες πέλλετ , αφού τους καλούς και ακριβούς δεν τους έφταναν . Να μην μιλήσω για τις ξυλόσομπες που κάνουν βόλτες κάτω από τα δοκάρια και S , ενώ έχουν ακόμα και τρυπήσει δοκάρια με αποτέλεσμα να απορούμε αν έχουμε καμία δόνηση , γιατί έπεσαν τα σπίτια .
«Αλλά άντε να πείσεις , τον παγκόσμιο πρωταθλητή ηλιθιότητας ελληναρά καταναλωτή , ότι πρέπει να μην κάνει κινήσεις πανικού στην ζωή του»
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ όπως ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΦΟΥΣΚΑ) -με ευρω στην τσεπη- και πλεον ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!
Γενικά ζούμε σε μια απρόβλεπτη εποχή , που όλοι κάνουν αμυντικές κινήσεις , βλέποντας σε ημερήσια βάση και μην μπορώντας να προγραμματίσουμε τίποτα . Να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό και που θα οδηγήσει .
Η Αλλιως το ρευστο είναι βασιλιας!!!
Αυτή την εποχή κάνω μια ανακαίνιση σε ένα ακίνητο μικρό τριάρι πρώτου ορόφου , 50 ετών που δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση μέχρι σήμερα σε καλή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας . Το ακίνητο αγοράστηκε 700 €/τμ πέρσι και τώρα η ανακαίνιση που θα είναι ριζική θα κοστίσει τουλάχιστον 450 €/τμ . Αρα η τιμή θα πάει τελικά στα 1150 €/τμ για να γίνει κατοικήσιμο το σπίτι , που όμως θα παραμένει 50 ετών με ότι αυτό σημαίνει σε μπαλκόνια , κοινόχρηστα , θέρμανση , αντισεισμικότητα , πάρκινγκ , αποθήκες κλπ . Αν κάποιος έφτιαχνε ένα καινούργιο σπίτι δίπλα πόσο έπρεπε να το πουλήσει , αφού θα είχε όλα τα παραπάνω ? Τουλάχιστον 2000+ €/τμ . Ολοι θα έλεγαν ότι είναι ακριβά και κανείς δεν θα αγόραζε .
Εγω ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ με τιποτα και ειδικα σε αυτην την τιμη!
**Οσο αφορα την ελλειψη ακινητων προς πωληση η ενοικιασε στις ΚΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ εχεις σκεφτει ποτε ότι ο ιδιοκτητης ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΣ και δεν ΜΠΟΡΕΙ:
- Να νοικιασει το ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟ και να παει να μεινει στη «υποβαθμισμενη» περιοχη του κεντρου (με την οποια διαφορα ενοικιου να πηγαινει στην τσεπη του) – DOWNSIZING.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ διοτι αρχικα (2010-12) δεν εβρισκε τετοιο «εξυπνο» ενοικιαστη να νοικιασει το πανακριβο ακινητο του, αλλα τωρα επισης τον κυνηγανε οι τραπεζες με εξωδικα και ο ενοικιαστης θα τον μαμακιασει αν τον πεταξουν εξω από το σπιτι που νοικιαζει νομιμα (αντικειμενικη αξια ανω του οριου προστασιας). Επιπλεον και ο ιδιοκτητης αυτος δεν εχει τα 2-3 ενοικια ως εγγυηση για να νοικιασει το ποταπο ακινητο του κεντρου της Αθηνας!
- Μπορεις να μου πεις πως ενας χρεωκοπημενος ιδιοκτητης μπορει να πουλησει σημερα το ακινητο του (ειτε σε καλη ειτε σε ΛΑΪΚΗ περιοχη) όταν εχει την τραπεζα να τον κυνηγα (ΔΑΝΕΙΟ ΕΦΟΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ κ.λπ)? Αν βρεις λυση να το κανουμε πατεντα. Ο τυπος αυτος συνεχιζει να μενει στο πανακριβο σπιτι (χωρις ενοικιο) και περιμενει ποτε θα τον πεταξουν εξω!!!
**
κατι τελευταιο
Οπως λενε put your money where your money is
Εγω δεν θα αγοραζα μεχρι να ειμαστε για τα καλα μεσα στην κριση (μαζικοι πλειστηριασμοι, περαιτερω μειωσεις μισθων-συνταξεων κ.λπ). Οι υπολοιποι που λενε οτι πρεπει τωρα πριν η αγορα παρει ξανα τα πανω της (μαλιστα σαν ελατηριο θα αυξηθουν οι τιμες ανα εβδομαδα), τους προκαλω να το κανουν πραξη!!!
Storm εντελει αγορασες το σπιτι η ψαχνεις ακομα?
-
Απο μια προσωπικη εμπειρια παλι.
Ενας θειος μου ειχε καποια χρηματα οταν αρχισε η κριση 2010. Τον ειχανε φοβησει ολα αυτα που ακουγε (καταρρευση τραπεζων, θα κουρεψουν τα λεφτα κ.λπ) και το 2011 αποφασισε να αγορασει (με οικονομιες μιας ζωης) αλλο ενα ακινητο (τουριστικο μαλιστα). Το κανονικο του σπιτι το αφησε στο γιο μπας και παντρευτει. Το κακο ειναι οτι το χαρατσι τοτε δεν ειχε αποφασιστει ακομα.
Την ιδια εποχη ειχα τους δικους μου να θελουν κανουν κατι παρομοιο. Τους το ξεκοψα με τη μια. Το παραδειγμα των αυτοκινητων ηταν χαρ-κο για μενα του τι θα γινοταν στο μελλον για τα ακινητα. Μαλιστα το αντιθετο ελεγα να πουληθουν τα παντα απο το 2008/9 (ειχα ηδη δει τι γινοταν στο εξωτερικο που ζουσα) και πιστευα παλι οπως το 1929 το τι θα ακολουθουσε και στην Ελλαδα.
Σημερα ο Θειος μου ειναι ουσιαστικα κατεστραμενος. Μονο εισοδημα η συνταξη που πεφτει λιγο-(λιγο?) καθε φορα. Ο ΕΝΦΙΑ στα δυο σπιτια ειναι φαρμακι. Τα εξοδα πολλα και ο ξαδερφος χωρις δουλεια (διπλη ΔΕΗ κ.ο.κ.). Και το σπιτι που πηρε (χωρις δανειο) ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ. Το καλοκαιρι καταφερε να το νοικιασει για κανα 2μηνο συνολικα (πηγε Αθηνα να μεινει με το γιο). Το προβλημα ομως ειναι οτι το οποιο κερδος χαθηκε σε ψιλοεπισκευες και service που πληρωσε μεταξυ των διαφορων ενοικων.
Το πιο σημαντικο ειναι οτι αντιστοιχα παραλιακα ακινητα πωλουνταν μεχρι το 2014-15 σε καλυτερη κατασταση και σε χαμηλοτερη τιμη αυτης που το πηρε ο Θειος μου το 2011. Τωρα απλα τα νοικιαζουν το καλοκαιρι. Σιγουρα κατι βγαζουν γιατι καποια απο αυτα νοικιαζονται μαζικα οποτε και εχουν χαμηλοτερο κοστο συντηρησης επισκευων.
Ο Θειος μου με ενα μονο ακινητο και μακρυα απο αυτο εβγαλε ψιχουλα ουσιαστικα. Παρολο που η περιοχη τουριστικα εχει ανεβει πολυ (τουριστες φυγαν απο τα νησια του ανατολικου Αιγαιου, και μαλιστα εταιρειες οπως British Airways ανοιξαν απευθειας πτηση για τα μερη αυτα)!
Αναρωτιεμαι τι θα γινει αν οι συνταξεις κατεβουν και αλλο? Δεν ειναι μονο ο ΕΝΦΙΑ. Η ΔΕΗ ειναι πιο ακριβη σε πολλες περιπτωσεις χωρις να καταναλωνεις ρευμα καν. Το νερο δε σε αυτες τις περιοχες ειναι εξισου ακριβο (μια χαρα ειναι οι λογαριασμοι της ΕΥΔΑΠ).
Απελπισια και μαλιστα μιλαω για ενα ανθρωπο που τον ξερω πολυ καλα. Ηταν παντοτε συντηρητικος με τα χρηματα. Ουτε δανεια ουτε καρτες ουτε τρελλα εξοδα. Μονο μια λαθος κινηση (συντηρητικη μαλιστα) που τωρα τον εχει καταστρεψει!
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ας καταθέσω τον οβολό μου (δεν γνωρίζω και πολλά, μόνο ότι βλέπω θα γράψω).Στα Βριλήσσια που μένω (θεωρείται 'καλή' περιοχή ακόμα) τα ενοίκια έχουν πέσει πάρα πολύ. Στην πολυκατοικία μου (6 διαμερίσματα σύνολο, το 1 νοικιάζεται τα άλλα 5 ιδιοκατοίκηση) το 1 διαμέρισμα ξενοικιάστηκε πέρσι, με ενοίκιο €800/μήνα. Είναι 1ου ορόφου (ρετιρέ γιατί έχει μόνο ισόγειο και 1ο), 120τμ, με αποκλειστική χρήση ταράτσας, υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη και κατασκευής του 1991. Ο ιδιοκτήτης το ανακαίνισε ελαφρώς και τελικά μετά από 3 μήνες κατάφερε να το νοικιάσει στα €550.
Έχω ακούσει αρκετές περιπτώσεις για μείωση ενοικίου με προπληρωμή κάποιων μηνών. Φίλος μου, νοίκιασε πριν 10 μήνες ένα διαμέρισμα στα Μελίσσια (60τμ.) σε νέο συγκρότημα (5-6 ετών) με πάρκινγκ, κοινόχρηστη πισίνα και γενικά πολύ φροντισμένο. Ο ιδιοκτήτης ζήταγε €500 και ο φίλος μου του πρότεινε να προ-πληρώσει όλο το έτος με €400/μήνα. Ο ιδιοκτήτης δέχτηκε.
Θυμάμαι παλιότερα στην τράπεζα, ότι όλοι οι κατασκευαστές (από πολύ μικρούς μέχρι και τα μεγάλα ονόματα) έβγαζαν αβέρτα δάνεια και έχτιζαν με τρομακτικούς ρυθμούς και σαφώς πούλαγαν (όπως είπε και ο criuser) συνέχεια και είχαν καλό κέρδος . Πλέον όλοι είναι με 'κόκκινα' δάνεια.
Εδώ είναι η λάθος ανάγνωση . Οι κατασκευαστές δεν είχαν κέρδος από τον μεγάλο δανεισμό . Γιατί ότι έβγαζαν στην μία οικοδομή το πλήρωναν στο οικόπεδο ή στην αντιπαροχή στην επόμενη . Ασε που ο κάθε αυτοκινητάς , τραπεζικός , ξενοδόχος , φροντιστής , συνταξιούχος ΔΥ με το εφ' άπαξ και πολλοί ακόμα έγιναν κατασκευαστές και επειδή δεν είχαν παρελθόν έδιναν ότι τιμή τους ζήταγαν οι οικοπεδούχοι με δανεικά λεφτά .
Στα Βριλήσσια το 1997 η αντιπαροχή ήταν 30-35 % ανάλογα με το οικόπεδο και την περιοχή . Μιλάμε για τις παλιές όχι για το Πάτημα που ήταν χαμηλότερη .Μετά το 1988 που άρχισαν οι τράπεζες να δίνουν κάποια δάνεια , όχι όλο το ποσό , ανέβηκαν στο 38-44 % και μετά το 2002 πήγαν 45-55 % .
Ο δανεισμός δεν ευνόησε τους επαγγελματίες του χώρου . Ευνόησε τους οικοπεδούχους , τους ευκαιριακούς του χώρου και τους τραπεζουπάλληλους με τα μπόνους και τους μετόχους με τα μερίσματα .
Πράγματι πολλοί είναι με 'κόκκινα¨ δάνεια . Είναι όμως πράγματι 'κόκκινα' . Δεν είναι . Γιατί τα ακίνητα υπάρχουν και είναι προς πώληση . Δεν είναι σαν τα κόκκινα δάνεια των άλλων επιχειρήσεων και των ιδιωτών που είναι τα σπίτια τους . Εδώ είναι εμπόρευμα που δεν παλιώνει , δεν χαλάει , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΏΤΕΡΑ , άρα πάντα θα θεωρούνται νεόδμητα .
Το σπίτι των 120 τμ σήμερα έχει μεγάλο τεκμήριο και έτσι χάνει στην ενοικίαση . Αντίθετα το μικρό είναι αλλιώς . Στα δύο σπίτια έχουμε στο μεγάλο το μισό ενοίκιο ανά τμ .
Ιδιοκατοικηση ή ενοικιο?