-
Απόλυτα σωστό αυτό. Από τη στιγμή που ο φπα είναι ήδη στη τιμή αν δεν πάρεις απόδειξη ο ουσιαστικά χαμένος είσαι εσύ που τον πληρώνεις, κατ επέκταση το κράτος που δεν τον εισπράττει και ο μόνος κερδισμένος ο άλλος που τον βάζει στη τσέπη του μαύρο.
-
Έτσι ακριβώς! Για αυτό και ποτέ δεν φεύγω από ταβέρνα/μπαρ χωρίς αποδείξεις για όλο το ποσό. Στην πλάτη μας κερδοσκοπούν και μετά ανεβαίνουν οι φόροι για να βγούνε τα σπασμένα!
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Καταλαβαινεις ομως, οτι στις μισες περιπτωσεις ο επαγγελματιας/πωλητης, ΕΣΕΝΑ κλεβει και οχι το κρατος, ε?Αν μιλαμε για τον υδραυλικο που σου λεει 1000+φπα και συμφωνεις να τα δωσεις μαυρα ωστε εσυ - δηλαδη ο πελατης, που ΑΥΤΟΣ ειναι υποχρεος για το ΦΠΑ, ο πελατης ειναι που πληρωνει το φπα - να μην το δωσεις, καλως. Οταν δεν ζητας αποδειξη σε εστιαση και οτιδηποτε αλλο οπου η λιανικη τιμη που σε χρεωνει, ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ το ΦΠΑ ( = στο εχει χρεωσει, στο παιρνει και αντι να το αποδωσει στο κρατος το βαζει στη τσεπη του) τοτε κλεβει ΕΣΕΝΑ, ΆΜΕΣΑ.
- Καταλαβαίνω.
- Σε πάρα πολλές περιπτώσεις βλέπεις τιμές (π.χ. σε ταμπέλες) και δεν ξέρεις αν εμπεριέχονται τυχόν φόροι.
- Πάρα πολλοί δεν αναφέρουν καν τιμές ... π.χ. σε ένα κοσμηματοπωλείο...
- Για τους ΕΕ δεν έχω να πω κάτι. Δεν ξέρω στη χώρα αυτή ποιοι τελικά είναι οι ΕΕ, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές εδώ ισχύει το 'ότι δηλώσεις είσαι'. Π.χ. είμαι δημόσιος υπάλληλος και ταυτόχρονα είμαι και ΕΕ.
-
Το αν είναι επιτηδευματίας κάποιος είναι απλό. Αν έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην Εφορία και αν πληρώνει εισφορές ΟΑΕΕ (πλέον ΕΦΚΑ) είναι επιτηδευματίας. Εσύ είσαι στο ΤΠΔΥ ή ΙΚΑ; Από εκεί φαίνεται.
-
Δεν ξέρω τι είναι αυτά που γράφεις και δεν καταλαβαίνω.
Εγώ βλέπω ότι στην Ελλάδα ότι 'δηλώσεις είσαι', ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής και νομιμότητας να ζεις στην Ελλάδα και όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν γύρω μας.
Δεν αναφέρω προσωπικά παραδείγματα γιατί θα φάω banned.
-
Δε νομίζω να μην ξέρεις αν έχεις κάνει έναρξη επιτηδεύματος και που είσαι ασφαλισμένος, οπότε μάλλον με ειρωνεύεσαι...
-
Δεν νομίζω να έχω ειρωνευτεί ποτέ στο χώρο, επί προσωπικού, άλλο μέλος. Δεν γνωρίζω την έννοια του επιτηδεύματος. Σύμφωνα με το Ελληνικό κράτος θεωρούμαι ιδιωτικός υπάλληλος οπότε κάθε μήνα μου παίρνει λεφτά το κράτος για το ΙΚΑ, με το οποίο ποτέ δεν είχα πάρε/δώσε.
-
Συνεννοηθήκαμε τελικά. Μισθωτός του ΙΤ είσαι λοιπόν αφού ασφαλίζεσαι στο ΙΚΑ. Έχεις ιδιώτη αφεντικό ο οποίος σου πληρώνει το μισθό και σου κρατάει την συμμετοχή σου στο ΙΚΑ (τα λεγόμενα μεικτά που δεν παίρνεις στο χέρι), ενώ εκείνος πληρώνει την υπόλοιπη ασφαλιστική εισφορά (το ποσοστό που του αναλογεί).
Επιτηδευματίας είναι αυτός που έχει δική του δουλειά (επιχείρηση, μπλοκάκι κλπ) και ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ (πλέον ΕΦΚΑ όλοι).
-
Άλλο εννοεί ο storm...
Λέει για υδραυλικούς - ηλεκτρολογους - μηχανικους δήμων, που στον ελεύθερο χρονο τους ( και εντος ωραριου συμπληρώνω εγω)κάνουν δουλίτσες έξω.Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
-
Και όχι μόνο. Βάλε σε αυτούς και συνταξιούχους, βάλε μετανάστες (νόμιμους και μη νόμιμους), βάλε χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν μαύρα σαν ΕΕ (π.χ. φοιτητές, νέοι, έφηβοι).
Η κατηγορία ΕΕ είναι ένα ξέφραγο αμπέλι στην κυριολεξία. Ότι δηλώσεις είσαι.
Και αν εργάζεσαι και στο δημόσιο είσαι και μάγκας, γιατί μπορείς άνετα να τα παίρνεις από δύο μεριές ή και από τρεις μεριές χωρίς να ταλαιπωρείσαι ιδιαίτερα, πάντα με τις ευλογίες του κράτους. -
Επιμένω ότι ο ΕΕ είναι κάτι το ξεκάθαρο. Όλα τα άλλα είναι παρανομίες που κι αυτό ξεκάθαρο είναι.
Sent from my 7DTB41 using Tapatalk
-
Ρε συ πως ξεκαθαρίζεις ότι ένας ΕΕ είναι αληθινός και όχι γιαλαντζί;
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Ρε συ πως ξεκαθαρίζεις ότι ένας ΕΕ είναι αληθινός και όχι γιαλαντζί;Γιαλαντζί ως προς τις γνώσεις ή ως προς τη νομιμότητα (γιατί είναι 2 τελείως διαφορετικά πράγματα)?
Ως προς τις γνώσεις, μόνο με πτυχίο ή πιστοποίηση από τον ανάλογο φορέα ή με δοκιμή (δικιά σου ή γνωστού).
Ως προς τη νομιμότητα, με τον Αριθμό Μητρώο στο ΓΕΜΗ ή με τον ΑΜ του ΟΑΕΕ και φυσικά με την απόδειξη, η οποία αναγράφει το είδος της επιχείρησης.
-
Ας το κάνω ποιο απλό γιατί το θέμα το κάναμε δύσκολο.
Ένα αληθινό παράδειγμα που το έχω ζήσει πάμπολλες φορές.
Είμαι ένας απλός πολίτης που μπαίνει στο διαδίκτυο. Ένας απλός πολίτης το ξαναλέω.Και γράφομαι στο texnitesonline.gr.
Και θέλω να αλλάξω θερμοσίφωνο.
Και βάζω αγγελία.
Και μου στέλνουν 20 προσφορές ... άλλοι ως εταιρείες, άλλοι ως μάστορες, άλλοι ως υδραυλικοί, άλλοι ως 'τα κάνω όλα και συμφέρει' και άλλοι ως 'έχω φιλαράκι που τα φτιάχνει όλα τέλεια', άλλος ως 'ΜαστροΜάστορας'...Φωνάζω στο σπίτι 10 από αυτούς. Και έρχονται.
Από αυτούς εγώ ως απλός πολίτης που ξέρω ποιοι από δαύτους είναι νόμιμοι ή οτιδήποτε άλλο;
Μπορεί στο φινάλε και όλοι να είναι νόμιμοι.
Να ζητήσω βιογραφικά; -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Καταλαβαινεις ομως, οτι στις μισες περιπτωσεις ο επαγγελματιας/πωλητης, ΕΣΕΝΑ κλεβει και οχι το κρατος, ε?Αν μιλαμε για τον υδραυλικο που σου λεει 1000+φπα και συμφωνεις να τα δωσεις μαυρα ωστε εσυ - δηλαδη ο πελατης, που ΑΥΤΟΣ ειναι υποχρεος για το ΦΠΑ, ο πελατης ειναι που πληρωνει το φπα - να μην το δωσεις, καλως. Οταν δεν ζητας αποδειξη σε εστιαση και οτιδηποτε αλλο οπου η λιανικη τιμη που σε χρεωνει, ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ το ΦΠΑ ( = στο εχει χρεωσει, στο παιρνει και αντι να το αποδωσει στο κρατος το βαζει στη τσεπη του) τοτε κλεβει ΕΣΕΝΑ, ΆΜΕΣΑ.
Αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας τουλαχιστον σε χρεώνει μονο για τη δουλεια χωρις ΦΠΑ. Λάθος βέβαια γιατί κανονικά όταν προκειτε για παροχή προϊόντος σε ιδιώτη θα πρεπει να αναφέρεται η συνολική αξία μαζί με το ΦΠΑ. Αλλά οι μεγαλύτεροι απαταιωνες είναι αυτοι που ασχολούνται στο χώρο της εστίασης. Γιατί τους πληρωνεις το προϊόν που έχει περιληφθει και ο ΦΠΑ αλλά απόδειξη δεν κόβουν ή σου δίνουν την απόδειξη προηγούμενου πελάτη (έτυχε βραδυ να μου δώσουν απόδειξη πρωινή, πόσες φορες άραγε έκανε γύρο η απόδειξη αυτή;). Έτσι οι αλήτες όχι μονο δεν πληρώνουν φόρο για το τζίρο του καταστήματος αλλά και τον φόρο που εσύ κατεβαλες στο κράτος το βάζουν στην τσέπη τους. 2 φορες δηλαδη κλέφτες και απατεώνες.
Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Ας το κάνω ποιο απλό γιατί το θέμα το κάναμε δύσκολο.Ένα αληθινό παράδειγμα που το έχω ζήσει πάμπολλες φορές.
Είμαι ένας απλός πολίτης που μπαίνει στο διαδίκτυο. Ένας απλός πολίτης το ξαναλέω.Και γράφομαι στο texnitesonline.gr.
Και βάζω αγγελία.
Και μου στέλνουν 20 προσφορές ... άλλοι ως εταιρείες, άλλοι ως μάστορες, άλλοι ως υδραυλικοί, άλλοι ως 'τα κάνω όλα και συμφέρει' και άλλοι ως 'έχω φιλαράκι που τα φτιάχνει όλα τέλεια', άλλος ως 'ΜαστροΜάστορας'...Φωνάζω στο σπίτι 10 από αυτούς. Και έρχονται.
Από αυτούς εγώ ως απλός πολίτης που ξέρω ποιοι από δαύτους είναι νόμιμοι ή οτιδήποτε άλλο;
Να ζητήσω βιογραφικά;Απλο, στην αγγελια σου βαζεις σαν ορο οτι θες αποδειξη.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Να ζητήσω βιογραφικά;Γρήγορη απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ!
Επαναλαμβάνω όμως (γιατί έχει σημασία): Τι εννοείς 'νόμιμοι'? Ότι γνωρίζουν ή ότι κάνουν νόμιμα την δουλειά, γιατί είναι 2 ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πράγματα στην Ελλάδα αυτά τα 2.
Να σου πώ ένα άλλο προσωπικό παράδειγμα, για να γίνω κατανοητός: Ο υδραυλικός που χρησιμοποιώ είναι φίλος μου και είναι 'νόμιμος' γιατί έχει εταιρεία (την κληρονόμησε από τον πατέρα του), ΟΕ με έδρα, ΓΕΜΗ κλπ. Όμως ο ίδιος έχει τελειώσει γυμναστική ακαδημία και την δουλειά την έμαθε από τον πατέρα του, άρα τυπικά ΔΕΝ είναι υδραυλικός (άσχετα εάν είναι καλός), γυμναστής είναι!!
ΥΓ: Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει από το ότι δεν υπάρχουν φορείς πιστοποίησης επαγγελμάτων στην Ελλάδα (βασικά υπάρχουν αλλά για ελάχιστα επαγγέλματα).
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Ας το κάνω ποιο απλό γιατί το θέμα το κάναμε δύσκολο.
Ένα αληθινό παράδειγμα που το έχω ζήσει πάμπολλες φορές.
Και βάζω αγγελία.
Να ζητήσω βιογραφικά;Απλο, στην αγγελια σου βαζεις σαν ορο οτι θες αποδειξη.
Αυτό ακριβώς. Αν είναι νόμιμος Ε.Ε. θα σου κόψει παραστατικό (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης ή ΑΠΥ ή Τιμολόγιο Αγαθών ή Υπηρεσιών ανάλογα με το αν έβαλε ανταλλακτικά ή έκανε μόνο εργασία) που θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία της επιχείρησής του. Τώρα αν είναι και πλαστογράφος, ε εκεί πάμε αλλού πια. Για αυτό και καλό είναι να προτιμούμε κανονικά μαγαζιά που πολύ δύσκολο να μην είναι νόμιμες επιχειρήσεις και να έχουν την ταμπέλα φαρδιά-πλατιά στην μαρκίζα.
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Επαναλαμβάνω όμως (γιατί έχει σημασία): Τι εννοείς 'νόμιμοι'? Ότι γνωρίζουν ή ότι κάνουν νόμιμα την δουλειά, γιατί είναι 2 ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πράγματα στην Ελλάδα αυτά τα 2.Προφανώς το δεύτερο.
Και προφανώς στην Ελλάδα ότι 'δηλώσεις είσαι' τελικά και ότι γουστάρεις κάνεις.
Και προφανώς δεν αναφέρθηκα σε θέμα αποδείξεων, αφενός γιατί αυτό είναι ένα επόμενο στάδιο και αφετέρου το θέμα αποδείξεων από όπου το πιάσεις βρωμάει. -
Πολύ απλά πας σε φυσικό κατάστημα που έχει έδρα, ΑΦΜ κλπ και άρα είναι σίγουρα νόμιμο.
Συμφωνία-Τρίτο μνημόνιο...