-
....και το πιο βλαβερό σε ρυπους
-
Ναι ακριβώς όπως το εγραψες, δεν φοβάμαι το πλαστικό τεποζιτο της βενζίνης, ενώ φοβάμαι τα 350 bar του τεσταρισμενου. Διοτι στην βενζινης δεν ειναι υπό πίεση.
Οσο για το τεσταρισμενο, η εμπειρία έδειξε με τα Φ αερίου πως σε περίπτωση διάβρωσης υπάρχει θέμα, ενώ ακόμα και στις συνθετικές είχαμε περίπτωση ατύχηματος οπου ακόμα το ψάχνουν τι και πώς (εικάζουν πως πρόκειται για αστοχία ή λόγω κάποιων επισκευών στο προφυλακτήρα που έγινε σε ενα αυτοκινητο ή δεν ξέρω και γω τι, όπως λένε.Ακόμα δεν έχω βρει και διαβάσει για το ποιες ήταν οι αιτίες)
Το πρόβλημα όμως που με φοβίζει είναι στην απότομη αποσυμπίεση τοσων πολλών bar, όχι στο ιδιο το καυσιμο του Φ.αεριου. Αυτη η διαφορά με τα απλα ντεπόζιτα που στάζουν αν ανοιξουν αλλά δεν αποσυμπιεζονται απότομα.
Σε αλλά πιο εύφλεκτα καύσιμα, φοβάμαι περισσότερο.
Με λιγα λογια αν ειναι εκτεθειμένες οι δεξαμενές έξω από το αμάξωμα, με προβληματίζει εμένα,δεν μου δίνει σιγουριά.
Ο diesel γελαει διοτι του πληρώνουμε ολοι οι υπόλοιπο την διαφορά στα έσοδα του κράτος με την επιβάρυνση της βενζίνης ,για να μας το παίζει ιστορία.
-
Λαπ, δεν το λέω αρνητικά, χρειάζεται να μελετήσουμε όλοι την ασφάλεια καυσίμων. Τα κλασικά τα βασικά που μαθαίνουν κι οι εθελοντές πυροσβέστες για το τρίγωνο της φωτιάς, τη θερμοκρασία ανάφλεξης, ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ (που αγνοούμε όλοι) κλπ. κλπ.
Ξέρεις πως η βενζίνη είναι πτητικη και οι ατμοι της, που τους νιώθεις υπό πίεση κάθε φορά που ανοίγεις το ντεπόζιτο καλοκαίρι...
Ένα μισογεμάτο πλαστικό ντεπόζιτο βενζίνης είναι πολύ πιο εύφλεκτο από μια τρύπια δεξαμενή Φ.Α.
-
Εγώ χρόνια τώρα θεωρώ το lpg μονόδρομο. Στην αντι-οικονομικη w202 καίω πάντα γύρω στα 9-10 λίτρα με σπορ οδήγηση, χωρίς να σκέφτομαι κάθε φορά που γεμίζω τι θα πληρώσω.3 αμάξια και τα 3 lpg....
-
To LPG είναι μια 'φθηνή' λύση με όλη τη σημασία της λέξης με τα εισαγωγικά. Δηλαδή ή θα το πάρεις σωστό εργοστασιακό ή από κει και πέρα, είναι μια μεσοβέζικη λύση ανάγκης που ΑΝ όλα πάνε καλά ΘΑ σου κάνει οικονομία. Οι αποδοχές και συμβιβασμοί είναι πάρα πολλοί, γνωστοί σε όλους (τουλάχιστον στους περισσότερους που έχουν κάποια πληροφόρηση και δεν πάνε ντουγρού), από την αξιοπιστία των κινητήρων μέχρι τα θέματα ασφαλείας.
Αν εστιάσουμε στην ασφάλεια καυσίμου, καθώς αυτό συζητάμε πρόσφατα, είναι το λιγότερο ασφαλές καύσιμο κι εφόσον πρόκειται για μετατροπή κι όχι εργοστασιακό, εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο και για τους επιβάτες και για τους γύρω. Εννοείται πως η έγκριση τύπου του κάθε αυτοκινήτου και τα κρας τεστ δεν ισχύουν εφόσον γίνεται μια τέτοια μετατροπή, και γω το βλέπω ως ένα νομοθετικό κενό, να μην επιτρέπεται ας πούμε από το νόμο να επέμβεις στον φωτισμό του αυτοκινήτου ή σε ένα προφυλακτήρα, αλλά να επιτρέπεται να 'στερεώσεις' στο πορτμπαγκάζ μια δεξαμενή LPG, να περάσεις τις σωληνώσεις και καλωδιώσεις από όπου νομίζεις εσύ καλύτερα και να περιφέρεις αυτό το όχημα δημόσια... (ναι, ξέρω, το κιτ μετατροπής είναι 'πιστοποιημένο').
-
To LPG είναι μια 'φθηνή' λύση με όλη τη σημασία της λέξης με τα εισαγωγικά. Δηλαδή ή θα το πάρεις σωστό εργοστασιακό ή από κει και πέρα, είναι μια μεσοβέζικη λύση ανάγκης που ΑΝ όλα πάνε καλά ΘΑ σου κάνει οικονομία. Οι αποδοχές και συμβιβασμοί είναι πάρα πολλοί, γνωστοί σε όλους (τουλάχιστον στους περισσότερους που έχουν κάποια πληροφόρηση και δεν πάνε ντουγρού), από την αξιοπιστία των κινητήρων μέχρι τα θέματα ασφαλείας.
Αν εστιάσουμε στην ασφάλεια καυσίμου, καθώς αυτό συζητάμε πρόσφατα, είναι το λιγότερο ασφαλές καύσιμο κι εφόσον πρόκειται για μετατροπή κι όχι εργοστασιακό, εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο και για τους επιβάτες και για τους γύρω. Εννοείται πως η έγκριση τύπου του κάθε αυτοκινήτου και τα κρας τεστ δεν ισχύουν εφόσον γίνεται μια τέτοια μετατροπή, και γω το βλέπω ως ένα νομοθετικό κενό, να μην επιτρέπεται ας πούμε από το νόμο να επέμβεις στον φωτισμό του αυτοκινήτου ή σε ένα προφυλακτήρα, αλλά να επιτρέπεται να 'στερεώσεις' στο πορτμπαγκάζ μια δεξαμενή LPG, να περάσεις τις σωληνώσεις και καλωδιώσεις από όπου νομίζεις εσύ καλύτερα και να περιφέρεις αυτό το όχημα δημόσια... (ναι, ξέρω, το κιτ μετατροπής είναι 'πιστοποιημένο').
Λες αλήθειες και θα κάνεις οργισμένους εχθρούς...
-
Σωστα, και εγω το σκέφτομαι αυτο με τις μετατροπές. Αλλωστε στα υπόγεια γκαράζ δεν μπορούν νομικά και τυπικά να μπουν αυτοκινητα με μετατροπές πάρα μόνο τα εργοστασιακά.
Φυσικα και είναι πολύ εύφλεκτη η βενζίνη ως καυσιμο, εγώ όμως εστιάζω στην απότομη αποσυμπίεση των δεξαμενών. Ναι έχουν συνήθως δύο βαλβίδες υπερπλήρωσης αλλά όταν σε κάποια είχαν θέματα δνε λειτούργησαν οι βαλβίδες διοτι πολύ απλά κατέρρευσαν οι ίδιες οι δεξαμενες και το σημαντικότερο είναι πως τα αυτοκινητα αυτά ειχαν εργοστασιακά τα συστηματα.
Γενικως, φοβάμαι τις δεξαμενές έξω από το αμάξωμα λογω διάβρωσης και χτυπημάτων.
Όσον αφορά τα σωληνάκια του υγραερίου είναι πλέον από ειδικό πλαστικό, χοντρό σε πάχος και μεταφέρουν σε 5-6 bar ο καυσιμο. Δηλαδη, οκ ειναι συμπιεσμένο καυσίμο, αλλά όχι όπως τα άλλα των 350 και 450 bars.
-
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτησω την γνώμη σας. Αξίζει η αγόρα πχ clio lpg αυτη την στιγμή?
Με την λογικη, οτι μονο το renault group βγαζει πλεον lpg, εργοστασιακο. Βλέπω πως όλα πανέ στα υβριδικα, αλλα για εκτος πολης χρήση το lpg φαίνεται λουκουμι.
-
Κατά τη γνώμη μου, αξίζει αν δε σε καλύπτουν τα υβριδικά. Και σίγουρα, πολύ περισσότερο από το πετρέλαιο (πάλι κατά την ταπεινή μου γνώμη). Κινείσαι ένα κλικ πιο οικονομικά από το πετρέλαιο, γλιτώνεις μελλοντικά χαράτσια-απαγορεύσεις, θα το πουλήσεις ακριβότερα όταν αποφασίσεις να το δώσεις σε 5-10 χρόνια, μολύνεις σημαντικά λιγότερο το περιβάλλον (για όποιον είναι αυτό πλεονέκτημα, οι περισσότεροι κοιτούν απλώς την τσέπη τους κι αδιαφορούν), αλλά ΔΕΝ έχει παντού πρατήρια. Στην Κεφαλλονιά ας πούμε, που περνάω ενάμιση μήνα ετησίως, έχει μόνο ένα πρατήριο κι αυτό στην άλλη άκρη του νησιού.
Οπότε, μιας και λες για επαρχία, σιγουρέψου ότι έχει πρατήρια εκεί που κινείσαι. Επίσης, σιγουρέψου ότι οι εκεί τιμές το καθιστούν συμφέρον. Έχω δει ότι το υγραέριο πωλείται ποσοστιαία ακριβότερα στην επαρχία σε σχέση με το πετρέλαιο.
-
LPG has the potential to make a huge difference to local air quality, particularly in urban areas where poor air quality is directly attributed to Petrol or Diesel engines
LPG produces 33% less CO2 emissions than petrol and 45% less CO2 than diesel. LPG vehicles produce up to 82% less Nitrogen Oxide pollutants than petrol and 99% better than diesel ! 63% less Carbon Monoxide. 40% less Hydrocarbons than petrol and 70% less than diesel. 50% less particulates than petrol and 98% less than diesel.
https://www.dynamicassetrecovery.com/whats-best-lpg-petrol-or-diesel
Κατι δεν μου βγαίνει στο κείμενο. Γιατί λέει περισσότερα co2 στο Diesel;
-
Γιατί κάνει λάθος.Γενικά, το μεγάλο ατού των αέριων καυσίμων είναι οι λοιποί ρύποι μήπως μικροσωματίδια, αζωτούχα κ.τ
Λ., όχι το διοξείδιο.
-
Δεν ξέρω αν το υγραέριο θα κοστίζει λιγότερο από 7€ στα 100 χλμ, το μέγιστο που κοστίζει ένα ντηζελ με τιμή 1.3€ /λτ. δεδομένης και μιας μικρής κατανάλωσης βενζινης. Κι όπως και στο ντηζελ, αν μπορείς να βάζεις υγραέριο όπου να ναι ή θέλει προσοχή στους προμηθευτές. Θεωρητικά δεν έχεις έννοια για το dpf σε μικρές καθημερινές διαδρομές, αλλά έχεις και μικρότερη ροπή. Φαίνεται όμως να ταιριάζει το αέριο στο ρόλο ενός αυτοκινήτου όπως το Clio και ως εργοστασιακό μάλλον δεν έχει και το φόβο των άγνωστης ποιότητας μετατροπων. Αν είναι και φθηνότερο στην αγορά από Clio diesel ίσως αξίζει.
-
Ναι δεν έχεις θέμα από όσο ξέρω για τα πρατήρια και την ποιότητα με θέματα σε αντλιες, μπεκ κτλ απλά έχεις το πρόβλημα της αναλογίας των συστατικών του lpg όπου αναλόγως επηρεάζουν την κατανάλωση του σε περιόδους όπως καλοκαίρι και χειμώνα.
Και εδω πάλι ακριβο το έχουμε. 0.60 κοστίζει στην Ιταλία όπου εκεί εχοθν πολλά μοντέλα με lpg. Ακόμα και τον 1.4 multi air turbo της mito με lpg τον είχαν,εργοστασιακο!
Παντως gpf έχει και το clio από όσο είδα, αλλά ίσως είναι κυρίως για το οταν χρησιμοποιεί βενζινη ως καυσιμο.
-
Μερικές διευκρινήσεις για το υγραέριο: η νοθεία δεν είναι ποιοτική (ώστε να πλήττει την μακροημέρευση του κινητήρα) αλλά ποσοτική (δηλαδή να κλέβει η αντλία). Το κόστος κίνησης είναι πολύ χαμηλό, στο δικό μου που είναι 1.800 και παλιάς σχεδίασης (μοντέλο 2005) και βαρύ (επταθέσιο γαρ), τα τελευταία 5 φουλαρίσματά μου έχουν ως εξής: 5,4 ευρώ στα 100, 6, 5.3, 5.9, 5.6. Και μιλάμε πάντα για μετατροπή. Ο Yem, που έχει το ίδιο μοτέρ σε Captur (βαρύτερο και με χειρότερη αεροδυναμική) έχει γράψει για 7,7 και 8,8, ήτοι κάτω από 6 ευρώ στα 100 (0,675 έχει το πρατήριό μου στη Βουλιαγμένη). Εδώ τα γράφει: https://forum.4troxoi.gr/node/91133?page=40
Βενζίνη δεν καίει ποτέ, σε αντίθεση με τα μετατροπής, και προβληματίζεται για το πότε θα την ξοδέψει, μην μπαγιατέψει και του κάνει καμιά ζημιά στο ντεπόζιτο.
-
Νομίζω για εκτός πόλεις διαδρομές, όπως και επαρχιακούς δρόμους, βγαίνει σε κόστος κάτω απο βενζίνη, υβριδικό, εαν δεν κάνεις αρκετα χλμ εντός πόλεις βλέπω δεν συμφέρει, γιατί όταν έρθει η ώρα για αλλαγή μπαταριών τι γίνεται, Οι μπαταρίες θεωρούνται αναλώσιμες.
Ξέρει κανείς πχ τι συντήρηση χρειάζεται ενα όχημα lpg? πχ ετήσια χρειάζεται κάποιο εξάρτημα αλλαγή?
-
Βενζίνη πολλοί συνηθίζουν να βάζουν 100άρα, γιατί μένει καιρό μέσα αποθηκευμένη. Οι δεξαμενές του υγραερίου βάσει νόμου θέλουν κάθε 10 χρόνια αντικατάσταση. Έχουν τυπωμένη ανάγλυφη ημερομηνία πάνω τους, η οποία ελέγχεται στο ΚΤΕΟ. Με την δεκαετία περνάτε από το ταμείο, η αντικατάσταση θα σας κοστίσει περί τα 150-250 ευρώ, ανάλογα τον τύπο. Και άλλα τόσα αν έχετε διπλή δεκαμενή για μεγαλύτερη αυτονομία. Μετά περνάτε ΚΤΕΟ για πιστοποίηση.
Η διαφορά από τα συστήματα cng είναι τεράστια. Εκεί η δεξαμενή αλλάζεται κάθε 20 χρόνια, αλλά κάνει περί τα 700-1000 ευρώ η χαλύβδινη, και περί τα διπλά αυτή από σύνθετα υλικά. Και εδώ φαίνεται το τεράστιο μείον του φ.α.. Έστω ότι έχεις πάρει ένα μετάχειρο π.χ. 6 ετών. Το δουλεύεις μερικά χρόνια, και μετά το πετάς, γιατί απλούστατα ποιός δίνει χιλιάρικο για νέα δεξαμενή σε όχημα 20ετίας. Πόσα χρόνια θα το κρατήσει μετά? Πότε θα ξανακάνει απόσβεση/ Άλλος ένας λόγος που τα οχήματα φ.α. δεν περπατάνε.
-
Βρε dimsabas που τα θυμάσαι? Εδώ δεν τα θυμάμαι εγώ που τα έγραφα κιόλας! Στα τελευταία 4 γεμίσματα (από τα 320-350 Χιλ. τα 20-30 χλμ τα έχω κάνει σε παλιά εθνική.) βγάζω 7.86 - 7.37-7.45-7.64, /100χλμ. Νορμάλ προς το οικονομική οδήγηση.Να πω ότι αν το ζορίσεις θα δεις το 10 για πλάκα αλλά μιλάμε για 70c /λ. Βενζίνα έχω βάλει ένα 15€ που το έκαψα και τώρα έχω βάλει ένα 10€τον Φλεβάρη που θα το κάψω μέχρι τέλος του μήνα. Δεν συνίσταται η χρήση 100 οκτανίων γιατί εξατμίζεται ποιο γρήγορα. Κατά την πρωινή (6:00πμ) εκκίνηση πλέον με την ζέστη μόνο μίζα με βενζίνη και κατευθείαν γυρνά σε αέριο.
Στα ετήσια service υπάρχει και φίλτρο αέριο νομίζω 5-10€
-
Ένας από τους λόγους που δεν έκανα αγορά CNG
-
Άσε που μια βλάβη σε πρατήριο cng συνεπάγεται ταλαιπωρία και χρόνος για να βρεις να γεμίσεις. Με το CNG δυστυχώς παντρεύεσαι και το range anxiety (εκτός αν έχεις 2-3 πρατήρια κοντά σου).
-
Εγώ παρατηρώ το clio περνώντας, μέσα δεν μπήκα, και βλέπω ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο. Φθηνο ναι, αλλά μη βγάλουμε το υγραέριο και σαν το καλύτερο καύσιμο γενικά. Το συγκεκριμένο αμάξι φαίνεται να αξίζει (πιθανόν και το Captur και Sandero) ως σύγχρονα εργοστασιακά. Για μετατροπή ούτε που θα το πλησίαζα.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά