-
Γιατί να μην το πουμε σε αυτην την φαση το καλύτερο καύσιμα;
Το diesel έχει περιορισμούς στροφαρισματος με μικρό εύρος, τραγικό ήχο, και υψηλότερη μόλυνση.
Η βενζίνη τα κλασικά που ολοι ξέρουμε.
Το υγραεριο έχει άνω των 100 οκτανίων (χοντρικα γύρω στα 110 οκτανια είναι) ικανότητα καύσης κάτι που βοηθά στην δημιουργία κινητηρων υψηλότερης συμπίεσης, είναι φθηνο ως τιμή λίτρου, η συμπίεση του ως αερίου καυσίμου είναι μικρή συγκριτικά με τα αλλα αέρια, επίσης δινει όλα τα προτερήματα της βενζίνης σε στροφαρισμα και ήχο κινητηρα και το βασικό είναι πως μολύνει λιγότερο από τα υπόλοιπα δύο σε σημαντικούς ρυπους, το βρισκεις παντού στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο εξωτερικό και η συντήρηση του ειναι σχετικά φθηνή. Διατηρεί επισης τον κινητήρα πιο καθαρό και τα λάδια του ξανθά διοτι κάνει καθαρότερη δηλαδή πιο ολοκληρωμένη καυση.
Τα αρνητικά συγκριτικά με το diesel είναι ότι επηρεάζεται η κατανάλωση σχετικά εύκολα αναλόγως την ταχύτητα ταξιδιού. Δεν είναι τόσο ξεγνοιαστο όπως τα diesel.
Στου Γιετου, φαίνεται πως η αεροδυναμική το επηρεάζει. Δηλαδη στο απλό clio και sandero είναι κατά 1 λιτρο χαμηλότερη η κατανάλωση lpg.
Ειχα ποσταρει στο thread του sandero πως το stepway έναντι του streetway έκαιγε έως και 2 λιτρα παραπανω lpg λόγω μεγαλύτερου προφίλ ζαντών (16 ίντσες έναντι 15) και χειρότερη αεροδυναμική όπως μπάρες οροφής και υψηλότερη απόσταση από το εδαφος
Αυτο στο Diesel δεν το βλέπεις. Η διαφορα θα ηταν 0.5 λιτρα το πολύ.
Συνεπώς για να πετύχεις απίστευτα οικονομική μετακίνηση με lpg μαλλον χρειάζεσαι και πιο ταπεινό αυτοκινητο (στο τομέα των ζαντων και του στυλ)
-
Λαπ, αν κριτήριο είναι ο ήχος (έχεις ακούσει υγραέριο και σου αρέσει; ) κι όχι τεχνικά χαρακτηριστικά... το πιο επικίνδυνο καύσιμο είναι το υγραέριο, θερμογονος δύναμη καλύτερη στο ντηζελ, πιο ικανά οχήματα σε κάθε συνθήκη, μακροβιοτητα κινητήρων, σκέψου πως έχει υψηλότερη τιμή αλλά στο τέλος είναι το ίδιο κόστος ανά χιλιόμετρο. Κι επιμένουμε να αγνοούμε τη διπλάσια ροπή του ντηζελοκινητηρα, με αποτέλεσμα αυτό που λες, το υγραέριο να προσφέρεται για το σπευδε βραδέως μικρών οχημάτων μόνο.
Στη ρύπανση ίσως εστιάζεται το θέμα του ντηζελ για μεγάλες πόλεις, αλλά αν έχεις μυρίσει εξάτμιση υγραερίου και το φανταστείς αυτό επί χιλιάδες οχημάτων μάλλον δεν θα αρέσει το αποτέλεσμα.
Κι έχω την εντύπωση πως και στον έλεγχο καυσης και συμπίεσης, το LPG παρόλο που είναι αέριο είναι πιο δύσκολο λόγω αυταναφλεξης αλλά δεν το έχω μελετήσει ιδιαίτερα.
-
Εγώ πάλι με το κόστος αγοράς (του Captur) σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο βενζίνης είμαι ικανοποιημένος από το καυσιμο, βέβαια να πω ότι ποτέ δεν είχα Diesel και έτσι δεν έχω μέτρο σύγκρισης, δεν ξέρω και κανένα με diesel captur 2020 να μου πει καταναλώσεις και συμπεριφορά.
Επίσης δεν συγκρίνω το lpg με το diesel, όταν μιλάω για κατανάλωση μιλάω σε σχέση με το αντίστοιχο βενζίνης.
Αναγνωρίζω ότι οι Diesel κινητήρες έχουν ροπή παραπάνω από το lpg - βενζίνη είτε αυτή οφείλεται στον κινητήρα είτε στο Κιβώτιο δεν παύει να είναι ροπή.
Η αντίστοιχη εκδοση με diesel έβγαινε +3, 5κ από το lpg, το ίδιο νομίζω ισχύει και στο 2008, η διαφορά αυτή (βάλε και τόκους 4ετιας) δεν καλύπτεται με την διαφορά κατανάλωσης, πρέπει να κάνεις πάνω από 25κ το χρόνο - και αυτό από μόνο του σε πάει στον Diesel.
-
Εδω δοκιμη του περιοδικού 'μας'.
'Κάτω από το καπό της μπλε MiTo βρίσκεται ένας μικρός 1.300άρης πετρελαιοκινητήρας (ήδη έχει φθάσει στην τρίτη γενιά εξέλιξης), όπου οι οκτώ ψεκασμοί ανά χρόνο περιστροφής του βελτιώνουν την καύση, μειώνοντας παράλληλα ρύπους (104 γρ./χλμ) και κατανάλωση (4 λίτρα/100 χλμ.). Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, μιλάμε για την έκδοση ECO, η οποία διαθέτει σύστημα Start/Stop και ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.
Στην άλλη άκρη του ρινγκ, με την... καναρινί φορεσιά βρίσκεται η υγραεριοκίνητη έκδοση (GPL). Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ είναι ότι δε συνδυάζεται με έναν υποτονικό ατμοσφαιρικό κινητήρα, αλλά με ένα μικρό τούρμπο T-Jet 120 ίππων. Κοινός παρονομαστής η άφθονη ροπή, που αποτέλεσε και το κυριότερο σημείο αντιπαράθεσης. Η πετρελαιοκίνητη MiTo είναι ζωντανή από χαμηλά (μέγιστη ροπή: 20,4 χλγμ. στις 1.500 σ.α.λ.), αλλά το μικρό ωφέλιμο φάσμα σε αναγκάζει σε διαρκή ενασχόληση με το κιβώτιο, το οποίο δε διακρίνεται για το ομαλό κούμπωμα των σχέσεων. Το τελευταίο ισχύει και για την άλλη ΜiΤo, μόνο που εδώ το ωφέλιμο φάσμα στροφών είναι σχεδόν διπλάσιο. Σε αυτόν το λόγο θα πρέπει να αποδοθεί και η κατά κράτος υποταγή της ντίζελ στις επιδόσεις, τόσο από στάση όσο και στις ρεπρίζ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη ρεπρίζ 80-120 χλμ./ώρα με 4η και 5η η ντίζελ χρειάζεται 12 δλ. και 18,1 δλ., αντίστοιχα, τη στιγμή που η υγραεριοκίνητη αρκείται στα 11 δλ. και 12 δλ., αντίστοιχα. Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η διαφορά στις επιδόσεις με χρήση βενζίνης έναντι υγραερίου είναι πολύ μικρή, μέσα στα όρια μιας φυσιολογικής απόκλισης.
Φυσικά, εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ο τομέας της κατανάλωσης. Στη συγκριτική μας διαδρομή -συνολικού μήκους 325 χλμ.-, η οποία φυσικά δεν περιορίστηκε εντός των τειχών της πόλης, η ντίζελ έκαψε 20 λίτρα πετρελαίου, κάτι που μεταφράζεται σε 28,3 ευρώ (τιμή λίτρου 1,417 ευρώ), ενώ από την άλλη πλευρά καταναλώθηκαν 31,3 λίτρα υγραερίου (θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι για λόγους ασφαλείας ποτέ δε γεμίζει τελείως το επιπλέον ρεζερβουάρ των 39 λίτρων αποθήκευσης υγραερίου υπό πίεση), που όμως μεταφράζονται σε 23 ευρώ (τιμή λίτρου 0,735 ευρώ).'
-
Η ροπη του κινητηρα των Diesel δεν μας λέει τίποτα απολύτως όταν δεν έχουμε τον λόγο του κιβωτιου. Επειδή ακριβώς δεν μπορούν να στροφαρουν και ο λόγος των γρνααζιων του κιβωτιου είναι διαφορετικός από αυτών της βενζίνης. Για αυτο κανένας turbo Diesel δεν είναι γρηγορότερος από ένα turbo βενζινης ή ακόμα και από έναν ατμοσφαιρικό με σωστή επιλογή γρνααζιων κιβωτίων.
Η ροπη βοηθά στο να μην κατεβάζεις συχνά σχέση μετάδοσης, αλλά το μικρό εύρος των diesel σε οδηγεί και πάλι να αλλαζεις συχνά. Οπότε ισοσκελίζεται το θεμα.
Η θερμογόνος δύναμη δεν μας λέει απολύτως τίποτα όταν το καυσιμο πωλείται τόσο πιο φθηνα από το diesel. Οντως βοηθά στις μικρές αποκλείσεις της καταναλωσης που περιέγραψα πιο πάνω με τις διαφορετικες ζαντες
Φυσικα έχω οδηγησει lpg. Είναι ακριβώς το ίδιο με βενζινης. Ακριβώς όμως. Το μόνο που νομίζεις ότι ακούς είναι στο ρελαντι τα μπεκ του καυσίμου. Αν είναι άμεσου ψεκασμού ούτε αυτό ακούς. Αλλα γενικως στην κίνηση του είναι ίδιο με βενζίνης.
Το υγραεριο είναι λιγότερο ρυπογόνο από τα άλλα δύο και κυριως είναι άοσμο. Αυτό που μυρίζεις είναι ένα πρόσθετο που βάζουν στο καυσιμο το οποίο είναι υποχρεωτικό για να το καταλαβαίνει ο άνθρωπος σε περίπτωση διαρροής. ΔΕΝ είναι ρύπος. Θα μπορούσαν να βάλουν μυρωδιές από φράουλες αλλά αν ήσουν δίπλα σε μανάβικο πάλι δεν θα το καταλάβαινες.
Η αξιοπιστία των Diesel είναι μύθος των παππουδων, όταν τοτε στα diesel δεν υπήρχαν υψηλής πίεσης συστήματα ψεκασμού, turbo, egr, και αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Πλεον ειναι το ιδιο αξιόπιστα με τα αλλα οχήματα διοτι όλα αυτά τα περιφερειακά και πέρα απο το μπλοκ του κινητηρα που όντως είναι πιο γεροδεμένος επειδή ασκούνται μεγαλύτερες πιέαεις, κοστιζουν ακριβα και χαλουν σχετικά το ιδιο με αυτα της βενζίνης. Γεμάτα τα συνεργεια με diesel όπως και βενζινης.
-
Εμένα το corolla 1.4 cc 2006 μετατροπή μου βγάζει με 0.8 τιμή που έχει τώρα 10ευρω στα 150χλμ, αν τώρα το έχω φορτωμένο έχω ac ανοιχτό θα πάει στα 135 χλμ. Συντήρηση όταν συμπληρώσει τις ώρες χτυπάει ένδειξη κάθε φορά που σβήνω και βγάζω το κλειδί μια φορά το χρόνο περίπου, κόστος 40 ευρω
-
Στη μία περίπτωση είσαι στα 6,7 ευρώ /100Km και στην άλλη στα 7,5 ευρω/100χλμ.
Φαντάζομαι τα εργοστασιακά θα είναι πιο οικονομικά, ή στα ίδια αλλά με turbo
-
Στη μία περίπτωση είσαι στα 6,7 ευρώ /100Km και στην άλλη στα 7,5 ευρω/100χλμ.
Φαντάζομαι τα εργοστασιακά θα είναι πιο οικονομικά, ή στα ίδια αλλά με turbo
Ναι φίλε Lap κανένα παράπονο δεν έχω να σκεφτείς η δουλειά είναι 40χλμ πήγαινε έλα κάθε μέρα, σώθηκα από όταν το έβαλα, θυμάμαι ήθελα 20ευρω για 120 χλμ. Εκεί που χάνω λίγο σε σχέση με αυτό που λένε τα παιδιά με εργοστασιακο είναι στην αλλαγή εμένα θέλει κάπου 500μετρα να γυρίσει από βενζινη και το χειμώνα μπορεί και χιλιόμετρο.
-
Επίσης, το υγραέριο είναι πιο γρήγορο από τη βενζίνη. Στο Duster LPG, η Dacia ανακοινώνει 13,8' για το 0-100 με υγραέριο και 14,4 με βενζίνη.
-
Λαπ να με συμπαθας που προσπάθησα για άλλη μια φορά να αντιπαρατεθω μαζί σου. Λάθος μου επειδή είσαι ανίκητος, όχι με την παρεξηγησιμη έννοια που κακώς είχε ειπωθεί, απλά βλέπεις την κάθε συζήτηση σαν μάχη που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία, προσαρμοζοντας ανάλογα τη 'στρατηγική'.
Κι όταν σου λέω το LPG έχει ως καύσιμο χαρακτηριστικά που το κάνουν κατάλληλο μόνο για μικρά αυτοκίνητα και κυκλοφορία σε ομαλες συνθήκες, ως αντεπιχείρημα έχεις 'κοίτα τι καλά που πάει το Mito'...
Ως προς την ασφάλεια καυσίμου 'ουδέν σχόλιον'.
Ως προς την αξιοπιστία, μάθαμε πως το ντηζελ ΔΕΝ έχει λιγότερα εξαρτήματα στον κινητήρα, αλλά ακριβώς όσα και το LPG, μείον το δεύτερο κύκλωμα τροφοδοσίας, κι ότι 'τα συνεργεία είναι γεμάτα αυτοκίνητα'...
Υπό αυτές τις συνθήκες μη καλοπροαίρετης συζήτησης αλλά διαγωνισμό σοφιστείας, εγώ θα μαι πάντα λούζερ (καθώς ποσώς με ενδιαφέρει) κι εσύ νικητής, καθώςαυτό είναι το παν.
Επίσης δεν ξέρω γιατί ψάχνετε εχθρούς, φίλος μου εδώ πλέον είναι σε θέση να πάρει ένα φθηνο αυτοκίνητο και κατέληξε μεταξύ C3 Aircross και Stepway LPG, και μετά από συζήτηση μαζί του τον προτρέπω κι εγώ να πάρει το LPG καθώς έχει πολύ παραπάνω νόημα για τη χρήση και τα οικονομικά του και ψάχνω πληροφορίες στο αντίστοιχο νήμα καθώς αυτός δεν ασχολείται με ίντερνετ.
Επειδή όμως ταιριάζει στη χρήση και την τσέπη και την κατάσταση αυτού του ανθρώπου, δεν σημαίνει πως είναι η ενδεδειγμένη λύση για όλους.
-
Λαπ να με συμπαθας που προσπάθησα για άλλη μια φορά να αντιπαρατεθω μαζί σου. Λάθος μου επειδή είσαι ανίκητος, όχι με την παρεξηγησιμη έννοια που κακώς είχε ειπωθεί, απλά βλέπεις την κάθε συζήτηση σαν μάχη που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία, προσαρμοζοντας ανάλογα τη 'στρατηγική'.
Κι όταν σου λέω το LPG έχει ως καύσιμο χαρακτηριστικά που το κάνουν κατάλληλο μόνο για μικρά αυτοκίνητα και κυκλοφορία σε ομαλες συνθήκες, ως αντεπιχείρημα έχεις 'κοίτα τι καλά που πάει το Mito'...
Ως προς την ασφάλεια καυσίμου 'ουδέν σχόλιον'.
Ως προς την αξιοπιστία, μάθαμε πως το ντηζελ ΔΕΝ έχει λιγότερα εξαρτήματα στον κινητήρα, αλλά ακριβώς όσα και το LPG, μείον το δεύτερο κύκλωμα τροφοδοσίας, κι ότι 'τα συνεργεία είναι γεμάτα αυτοκίνητα'...
Υπό αυτές τις συνθήκες μη καλοπροαίρετης συζήτησης αλλά διαγωνισμό σοφιστείας, εγώ θα μαι πάντα λούζερ (καθώς ποσώς με ενδιαφέρει) κι εσύ νικητής, καθώςαυτό είναι το παν.
Επίσης δεν ξέρω γιατί ψάχνετε εχθρούς, φίλος μου εδώ πλέον είναι σε θέση να πάρει ένα φθηνο αυτοκίνητο και κατέληξε μεταξύ C3 Aircross και Stepway LPG, και μετά από συζήτηση μαζί του τον προτρέπω κι εγώ να πάρει το LPG καθώς έχει πολύ παραπάνω νόημα για τη χρήση και τα οικονομικά του και ψάχνω πληροφορίες στο αντίστοιχο νήμα καθώς αυτός δεν ασχολείται με ίντερνετ.
Επειδή όμως ταιριάζει στη χρήση και την τσέπη και την κατάσταση αυτού του ανθρώπου, δεν σημαίνει πως είναι η ενδεδειγμένη λύση για όλους.
Πήλιο πήγε γνωστός αυτές τις μέρες και ρώτησε για sandro lpg. Ετοιμοπαραδοτο μόνο το λευκό υπάρχει και επίσης αυτό που λένε για 3.9 επιτόκιο είναι μόνο αν δώσεις ή 30% ή 40% προκαταβολή και τα υπόλοιπα μέχρι 48 δόσεις, αλλιώς πάει κανονικά το επιτόκιο.
-
Είναι της παλιάς σχολής, μόνο μετρητά όταν τα μαζέψει, και θέλει να ανταλλάξει κι ένα Punto κοντά 20ετιας... αν ξέρετε έμπορο με ετοιμοπαράδοτο Stepway LPG που δίνει καλές τιμές, σκέφτεται να κατέβει Αθήνα και να φύγει με καινούριο αυτοκίνητο.
-
Δεν υπάρχει καλύτερο καύσιμο. Όμως συνήθως υπάρχει καλύτερο (= πιο ταιριαστό) καύσιμο για κάποια α χρήση. Μερικές φορές είναι το πετρέλαιο, μερικές φορές το υγραέριο, μερικές φορές η βενζίνα, μερικές φορές κάτι άλλο, όλα εξαρτώναι από το προφίλ χρήσης. Όλα τα καύσιμα έχουν και συν και πλην.
Τα οφέλη του υγραερίου είναι το κοστολόγιό του και ορισμένοι χαμηλοί ρύποι. Τα μειονεκτήματά του πάμπολλα. Αυξημένη πολυπλοκότητα μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών κινητήρα, εύφλεκτο, συνήθως μικρή αυτονομία άρα αυξημένη συχνότητα ανεφοδιασμού (= χρήμα και χασομέρι), σου τρώει χώρο για το έξτρα τεπόζιτο, υπάρχουν απειροελάχιστα εργοστασιακά μονδέλα διαθέσιμα, στην πλειοψηφία των υπόλοιπων αυτοκινήτων είναι διαθέσιμο μόνο ως κιτ που σημαίνει τοποθέτηση κοψεράψε και ρύθμιση από τρίτα προς τον κατασκευαστή άτομα και φορείς, μειωμένη αλογοδύναμη, απαγορευτικό εισόδου και στάθμευσης σε υπόγειους και μη αεριζόμενους χώρους, ανάγκη συντήρησης από περεταίρω εξειδικευμένο προσωπικό, ανυπαρξία πρατηρίων σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, μπορεί να σου καταστρέψει τις βαλβίδες ή και τον κινητήρα σε περίπτωση σκιτζίδικης ρύθμισης ή μειωμένης ανοχής από τον εργοστασιακό κινητήρα, είναι μεριά που μου έρχονται στο μυαλό.
Σας ακούγεται για τέλειο καύσιμο κάτι που κάνει όλα αυτά? Εμένα όχι. Χαουέβερ, ίσως σε κάποια περίπτωση να το προτιμούσα και εγώ.
-
Βασικά τα παραπάνω απο τα μισά που έγραψες αφορούν το ίδιο σκέλος : Τα μειονεκτήματά του πάμπολλα ... στην πλειοψηφία των υπόλοιπων αυτοκινήτων είναι διαθέσιμο μόνο ως κιτ που σημαίνει τοποθέτηση κοψεράψε και ρύθμιση από τρίτα προς τον κατασκευαστή άτομα και φορείς... ανάγκη συντήρησης από περεταίρω εξειδικευμένο προσωπικό...μπορεί να σου καταστρέψει τις βαλβίδες ή και τον κινητήρα σε περίπτωση σκιτζίδικης ρύθμισης ή μειωμένης ανοχής από τον εργοστασιακό κινητήρα...
After market τοποθέτηση απο τρίτο άτομο σε παλιό (συνήθως) αυτοκίνητο
Στα υπόλοιπα αν θεωρείς χασομέρη να πηγαίνεις βενζινάδικο κάθε 350-400χλμ πάω πάσο
Πορτ μπαγκάζ έχεις το ίδιο ρεζέρβα δεν θα έχεις ( 8 στα 10 καινούρια αυτοκίνητα πωλούνται με κιτ επισκευής ελαστικού )
Στο απαγορευτικό εισόδου ( στα αυτοκίνητά με μετατροπή) σε γκαράζ συμφωνώ (αν και δεν καταλαβαίνω τον λόγο) αλλά πες μου ποιος το ελέγχει? ούτε το λιμενικό όταν μπεις σε καράβι .
Πρατήριο σε απομακρυσμένα μέρει οκ εκεί έχει ένα μειονέκτημα για τους ντόπιους
Εκεί που συμφωνούμε είναι εκεί : Δεν υπάρχει καλύτερο καύσιμο. Όμως συνήθως υπάρχει καλύτερο (= πιο ταιριαστό) καύσιμο για κάποια α χρήση
-
Lap κοίτα τι γίνεται όταν κάποιος ασχοληθεί και ραφινάρει τους ντίζελ BMW M3 vs Alpina D3
δεν γίνεται πιο γρήγορο το ντίζελ αλλα πλησιάζει τόσο πολύ ... και ναι τελικά η ροπή μετράει
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/comparison-bmw-m3-versus-alpina-d3
μόνο οτι υπάρχει νόημα για τέτοιο συγκριτικό λεει πολλά
https://www.alpina-automobiles.com/en/models/d3-s/highlights/
-
Μειωμένη ιπποδύναμη δεν έχεις σε καμία περίπτωση κι απορώ γιατί αναφέρεται ακόμα τη στιγμή που παραπάνω έγραψα τι ακριβώς δηλώνει η Dacia. Κάτι που επιβεβαιώνει κι η γνώμη πολλών κατόχων υγραερίου, εμού συμπεριλαμβανομένου: με το υγραέριο αρπάζει καλύτερα.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που δεινοπαθούν με την έλλειψη πρατηρίων. Ενάμιση μήνα περνάω κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά κι έχει ένα μόνο πρατήριο στην άλλη άκρη τού νησιού. Και μιλάμε για μεγάλο νησί, στην πρώτη δεκάδα από θέμα μεγέθους. Φτάνω φουλαρισμένος, τρώω όλη τη δεξαμενή (περί τα 400 χιλιόμετρα) και μετά καίω μπενζίνα, εκτός κι αν βρεθώ προς τα εκεί. Που και πάλι, θα το πληρώσω +35% σε σχέση με το πρατήριο δίπλα στο σπίτι μου. Δράμα δηλαδή. Αυτό δε θα συνέβαινε με το πετρέλαιο (η διαθεσιμότητα, όχι η ακριβότερη τιμή, αυτή είναι δεδομένη στην Κεφαλονιά).
Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν υπάρχει ιδανικό καύσιμο, τουλάχιστον προς ώρας.
-
- Ένα υγραέριο θέλει 2-3 φορές συχνότερο ανεφοδιασμό από ένα πετρέλαιο ή ένα καλό υβρίδιο, εξαρτάται από το μέγεθος της δεξαμενής του κατά βάση. Αν αυτό το θεωρείς πλεονέκτημα του υγραερίου, είναι η σειρά μου να πάω πάσο.
2.Θεωρώ δε αδιανόητο το ιχ μου να μην έχει ρεζέρβα. Στο φινάλε πόσοι μπορούν να μπαλώσουν ένα τρύπιο ελαστικό? Κάτι σε 30%? Τεσπά, βάλε ότι ποσοστό θέλεις, αλλά ρεζέρβα μπορεί το 90% να αλλάξει. Και τα εργοστάσια σου προσφέρουν την δυνατότητα να παραγγείλεις έξτρα ρεζέρβα για το αμάξι σου, υπάρχουν δε και εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια στενά ελαστικά και ζάντες, universal fit. Κάποια σοβαρή ζήτηση υπάρχει, για να προσφέρουν αυτή την δυνατότητα. Τι θα κάνει ο υγραέριος σε αυτη την περίπτωση? Τίποτα, θα μείνει με το κιτ επισκευής, ή θα αγοράσει και αυτός έξτρα ζαντολάστιχο και θα το έχει σκόρπιο στο πορτμπαγκάζ μειώνοντας έτι περεταίρω το χώρο αποσκευών του και αγανακτώντας κάθε φορά όταν ανοίγει το καπώ.
-
Το απαγορευτικό εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους περιλαμβάνει και τα εργοστασιακά υγραέρια, όχι μόνο τα εκ μετατροπής. Και έχουμε πει εδώ πολλάκΗς το λόγο: το υγραέριο είναι περί το 20-25% βαρύτερο του ατμοσφαρικού αέρα και σε περίπτωση διαρροής 'κάθεται' στα χαμηλότερα σημεία και φωλιάζει εκεί. Και σε τυχόν σπινθιρισμό, ακόμη και μία γόπα, γίνεται της αρκούδας το σώσαι. Πολλά υπόγεια γκαράζ στην Αθήνα, όπως και μολλ και σούπερμάρκετ το αναγράφουν στις πινακίδες στην είσοδο. Θα μου πεις ποιός το ελέγχει. Κάτσε να γίνει ένα μπουμ και θα δεις τότεΣ αν θα σε ελέγξουν. Ο νόμος είναι σαφής και οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επίσης. Γιατί υπάρχει νόμος, δεν είναι παραξενιά του μολλ και μερικών άλλων αυτή η απαγόρευση. Εδώ απαγορεύεται να μπει υγραέριο σε συνεργείο επισκευής το οποίο έχει υπόγεια γαλαρία επιθεώρησης για έλεγχο διαρροών και λάδια.
-
Την συχνότητα πρατηρίων την παίρνετε αψήφιστα, και κάνετε λάθος και εδώ. Και τους αφορά όλους, όχι μόνο τους ντόπιους. Ένα απτό παράδειγμα: Στον νομό Κορινθίας έχει πρατήρια υγραερίου σε Λουτράκι, Αγ. Θεοδώρους και Κόρινθο. Επόμενο είναι στο Κιάτο, καμιά 25αριά χλμ. μακρυά. Επόμενο στο Ξυλόκαστρο, άλλα 25 χλμ. Επόμενο στον επόμενο νομό στην Ακράτα, άλλα 35 χλμ. απόσταση. Επόμενο στο Αίγιο, άλλα 25 χλμ. Οι περιοχές αυτές είναι γεμάτες κόζμο, δεν είναι ορεινή Φωκίδα, το δε καλοκαίρι πήζουν από εποχικούς τουρίστες, χώρια τους περαστικούς.
Που θα πάνε όλοι αυτοί (χιλιάδες) για ανεφοδιασμό? Κάθε πότε? Πόσα έξτρα χλμ. λόγω πράκαμψης από το δρομολόγιό τους θα πρέπει να κάνουν για να γεμίσουν υγραέριο? Τα σκέφτηκε κανείς με χαρτί και μολύβι? Να τα έξτρα κοστολόγια λοιπόν, να τα έξτρα χλμ. , να τα χλμ. με βενζίνα γιατί τους τελείωσε το υγραέριο, να οι χαμένες ώρες, να και τα κουμπαρηλήκια με τον πρατηριούχο. Απλό, καθημερινό πρακτικό παράδειγμα φέρνω, υπάρχουν και χειρότερα σε κάτι κορφοβούνια, αλλά και νησάκια .
- Πλήθος μετατροπών βρίσκονται με μειωμένη ιπποδύναμη μετά την εγχείριση. Και σε μία περίπτωση, στα υγραέρια του Λαικού, το εργοστάσιο φρόντιζε να αυξήσει λίγο την υπερσυμπίεση στο τούρμπο, έτσι ώστε το εργοστασιακό υγραέριο να μην ήταν πιο αδύναμο από το σκέτο βενζίνη.
Θαυμάστε το τέλειο καύσιμο λοιπόν.
-
Τεσπα στα εργοστασιακά δίνεται η άδεια να εισέλθουν σε υπόγεια και κλειστά γκαραζ. Στην renault το αναφέρουν σε ανακοίνωση τους. Και κατά την άποψή μου πρέπει να ελέγχονται όλα τα γκαράζ.
Όντως επιτρέπονται τα εργοστασιακά;
-
Lap wrote:
Τεσπα στα εργοστασιακά δίνεται η άδεια να εισέλθουν σε υπόγεια και κλειστά γκαραζ. Στην renault το αναφέρουν σε ανακοίνωση τους. Και κατά την άποψή μου πρέπει να ελέγχονται όλα τα γκαράζ.
Όντως επιτρέπονται τα εργοστασιακά;
Τωρα που το ξαναδιαβάζω, λένε πως μπορεί αλλά η ειδική επιτροπή της ευρωπης για το θέμα αυτό αναφέρει πως μπορεί υπό προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί και το ίδιο το γκαράζ. Αρα όχι σε όλα. Αυτό είναι το πιο σωστο που πρέπει να ειπωθεί.
Η οδηγία είναι αυτη: R67.01 regulation
-
Επίσης το Duster βενζίνη είναι 90 άλογα, γι' αυτό και μειωμένες επιδόσεις, δεν είναι ίδιος κινητήρας σε άλογα (90 vs 100, σε τόσα λίγα άλογα είναι μεγάλη διαφορά).
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά