-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Θέλει να πεί ότι δεν φταίει ο πεφιλημένος του Αντωνάκης γιά τις αυτοκτονίες , αλλά οι άνθρωποι αυτοί έτσι και αλλιώς ήταν επιρρεπείς στην αυτοκτονία .Δηλαδή του άλλου , του γκρέμισαν τον κόσμο του , τον έκαναν φτωχό τα λαμόγια , πετώντας του δεκαετίες δουλειάς και αν αυτοκτονήσει η του γυρίσει το μάτι και αυτοδικήσει θα φταίει αυτός γιατί ήταν επιρρεπής και είχε ψυχολογικά θέματα .
Βρε χαράμι πάει εδώ το παιδί . Θα έκανε καρριέρα στην εταιρεία Προπαγάνδα ΑΕ
Εσύ ή τρολάρεις και ελπίζεις να τσιμπήσω, ή είσαι πραγματικά και ειλικρινά χαζός.
High Fidelity, το εξηγεί απλά ο Coyot:
αυτοκτονία έχει 2 αναγκαίες συνθήκες, όχι ικανές από μόνη της έκαστη:
-ΚΑΙ την αντικειμενική δυστυχία (απώλεια αγαπημένων προσώπων λόγω θανάτου ή χωρισμού, φτώχεια, εξαθλίωση, εξευτελισμος, μοναξιά κλπ)
-ΚΑΙ την ψυχική νόσο της κατάθλιψης, που ανάγεται βασικά στη βρεφική και παιδική ηλικία. (Στην αντικειμενική δυστυχία, ο υγιής θα υποφέρει από θλίψη, όχι κατάθλιψη, και όχι για πάντα.)Χωρίς ΚΑΙ τα δύο, αυτοκτονία δεν γίνεται.
Realzeus, σου παρέθεσα επιστημονικές πηγές που δείχνουν ότι η λάθος κάλυψη των αυτοκτονιών μπορεί να προκαλέσει μιμητισμό. Δεν θέλεις να το καταλάβεις, δεν δέχεσαι την επιστήμη, πιστεύεις ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει χαζομάρες; Κανένα πρόβλημα.
-
Κάθε ένας μπορεί να έχει θέματα . Αλλος έχει θυμό , άλλος κατάθλιψη , άλλος αντέχει την πίεση , άλλος δεν την αντέχει .
Ας πάρουμε όμως ένα παράδειγμα .
Κάποιος βρίσκεται να χρωστάει γιατί έπεσε έξω ένα μαγαζί του .
Τα παιδιά του είναι μεγάλα , τους έχει δώσει ότι είχε να δώσει δεν έχει άλλα και δυστυχώς έχει το φάσμα της φυλακής μπροστά του . Είναι 60-65 , σύνταξη ίσως να μην μπορεί να πάρει αφού δεν θα έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα γιά γήρατος .
Αν είχε μπροστά του 5 χρόνια φυλακή με ψιλοπροβλήματα υγείας , και υπήρχε η εναλλακτική της αυτοκτονίας που θα έδινε σύνταξη στην γυναίκα του , πόσο εύκολο θα ήταν ένα τέτοιο δίλημμα γιά κάποιον που δεν είχε κανένα ψυχολογικό θέμα .
Από την άλλη κάποιος είναι μόνος του , είναι πάλι στα 60-65 , χαμηλοσυνταξιούχος και του παίρνουν τα λεφτά του που τα είχε ομόλογα . Οχι πολλά από 50000 έμεινε με 7000 . Θέλει φάρμακα και γιά να την βγάλει πρέπει να πηγαίνει στα συσσίτια .
Μπορεί να αντέξει , μπορεί και όχι .
Βρέθηκα 2-3 φορές στην Κουμουνδούρου γύρω στις 12 το μεσημέρι και με έπιασε το φανάρι στον πλαινό της Πειραιώς δρόμο . στην Κριεζή . Εκεί δίνει τα συσσίτια ο Δήμος . Αν δείτε τι άνθρωποι είναι αυτοί που τα παίρνουν και με τι βουλιμία τρώνε , θα πάθετε πλάκα . Καλοντυμένοι παπούδες και γιαγιάδες , που μάλλον μόνο τα ρούχα που είχαν από παλιά τους έχουν μείνει .
Είναι εύκολο να πάρεις μεγάλες αποφάσεις , όταν οι συνθήκες σε οδηγούν εκεί .
-
Η αρχική σου τοποθέτηση ήταν εξαιρετικά συμπαγής και γενικά με βρίσκει σύμφωνο.
Η μόνη διαφωνία μου εντοπίζεται εδώ:Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Η κατάθλιψη, που είναι αναγκαία συνθήκη για την αυτοκτονία...
Αν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην πατρίδα, να το δεχτώ.*
Για αντίλογο, θα έλεγα πως σε κουλτούρες διαφορετικές από τη δική μας υπάρχει εντελώς άλλη κοινωνική αντίληψη για την αυτοκτονία και τα κίνητρα μπορεί να μην έχουν την παραμικρή σχέση με κάποια ψυχική διαταραχή (πχ ο Γιαπωνέζος που κάνει σέπουκου δε νομίζω ότι έχει κατάθλιψη, απλά αυτό του επιβάλλει η κουλτούρα του σχετικά με την 'τιμή' του).
Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση της αυτοκτονίας/'θυσίας' για τη 'λύτρωση' κάποιου άλλου (πχ παππούς με ανίατη αρρώστια για να μην επιβαρύνει τα παιδιά του ή ο υπερχρεωμένος για να μην ξεσπιτώσει την οικογένειά του). Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και στη δική μας ιστορία θα βρεις πολλά παραδείγματα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως δείγματα γενναιότητας και όχι προβληματικής συμπεριφοράς...Σε κάθε περίπτωση συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη ότι η κατάθλιψη προσβάλλει ανθρώπους με νοημοσύνη άνω της μέσης κυρίως διότι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ερεθίσματα ή/και ερωτήματα που απαιτούν μια έστω στοιχειώδη επεξεργασία. Παράλληλα, πολλά χαμηλού νοητικού επιπέδου άτομα τείνουν να χτίζουν μια εικόνα για τον εαυτό τους που σε πολλές περιπτώσεις τους προστατεύει από το να αντιληφθούν την καθημερινή τους αδιέξοδη μιζέρια (πχ αφου γαμεί ο Ολυμπιακός εγώ είμαι και ο πρώτος και ούτω καθεξής).
*Στην περίπτωση αυτή, αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει, τη στιγμή που ζει στην Ελλάδα του 2014, ότι ο μέσος άνθρωπος έχει έρθει πολύ κοντά στην κατάθλιψη και την απελπισία - άρα και στην αυτοκτονία - τότε μάλλον κοιμάται όρθιος. Το αν οι οικονομικές δυσκολίες, που όλοι περνάμε, είναι σοβαρός λόγος ή όχι πρέπει να το αναζητήσει κανείς στα πρότυπα της κοινωνίας που ζούμε, αυτά που τα θέσαμε πολλά χρόνια προτού έρθει η κρίση και υπό αυτή την οπτική ίσως (λέω ίσως) τελικά μάζι με όλη την καταστροφή έρθει και μια αλλαγή σε κάτι καλύτερο.
-
Ναι dear D-Jet, εννοώ σε 'δυτική', δηλαδή υπό ευρύτατη έννοια ανθρωποκεντρική κουλτούρα, ήτοι αρχαιοελληνικής προέλευσης σε ένα κάποιο βαθμό και με τον α΄ ή β΄τρόπο.
Προφανώς τα μοτίβα συμπεριφορών διαφοροποιούνται ανά πολιτισμό.
Δεν αναφερόμουν σε κουλτούρες που είναι νορμάλ να πλημμηρίσεις (ως κυβερνήτης) τα δεξιά λεβητοστάσια πνίγοντας εκατοντάδες παιδιά σου απροειδοποίητα και τζάμπα, για να ισορροπήσει το θωρηκτό (Μουζάσι) που έχει φάει κάμποσες τορπίλες στην αριστερή πλευρά του, για λίγη ώρα ακόμα.Είναι εντελώς άλλη κατάσταση η εθελούσια αυτοθυσία του κάθε προσώπου στον πόλεμο. Αναλόγως της φύσης του πολέμου και του εχθρού, η συζήτηση παίρνει πολύ νερό.
Edit: Αναφερόμενος και σε ένα ποστ του Μπιλλ, νομίζω πως καμία πράξη δεν συνδυάζει τόσο τραγικά τη γενναιότητα και τη δειλία, όσο η αυτοκτονία (σε καιρο ειρήνης).
Αποκρούω, πάντως, σε κάθε περίπτωση το αυτόματο 'στίγμα' κατά του αυτόχειρα, όσο και τον αυτόματο 'έπαινο' και την εκμετάλλευση, όπως προείπα.
Η αυτοκτονία πρέπει να θεωρείται δικαίωμα. -
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
δηλαδη για να καταλαβω
οταν εχεις φτασει σε ενα σημειο που σου εχουν παρει καθε ελπιδα που ειχες (με οτι τροπο και αν ηταν αυτο) και αυτοκτονεις ειναι ψυχικη διαταραχη?Άνθρωπος που αυτοκτονεί κατά 90% (και λίγο λέω) έχει γενετική προδιάθεση.
Τέλος.
-
Δηλαδή ένας που πάσχει από ανίατη νόσο και έχει μπροστά του κάποιους μήνες πόνου και αγωνίας και παίρνει τέτοια απόφαση , πάσχει από γενετική προδιάθεση ?
Τι άλλο θα ακούσουμε
-
Δηλαδή ένας που πάσχει από ανίατη νόσο και έχει μπροστά του κάποιους μήνες πόνου και αγωνίας και παίρνει τέτοια απόφαση , πάσχει από γενετική προδιάθεση ?Τι άλλο θα ακούσουμε
Έγραψα 100%; Κι αν θες, μπορώ να σου πω και για τις ΠΟΛΥ δυσκολότερες περιπτώσεις των ανθρώπων που ζουν με χρόνιο πόνο.
Αλλά άσε τα για αλλού, για κάποιον που δεν έχει άποψη για ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα ας πούμε... Αλλά εδώ μέσα μπερδεύετε την κατάθλιψη με την μανιοκατάθλιψη και το παίζετε και ειδικοί.
-
Ο χρήστης KWSN_Men έγραψε:
Δηλαδή ένας που πάσχει από ανίατη νόσο και έχει μπροστά του κάποιους μήνες πόνου και αγωνίας και παίρνει τέτοια απόφαση , πάσχει από γενετική προδιάθεση ?
Τι άλλο θα ακούσουμε
Έγραψα 100%; Κι αν θες, μπορώ να σου πω και για τις ΠΟΛΥ δυσκολότερες περιπτώσεις των ανθρώπων που ζουν με χρόνιο πόνο.
Αλλά άσε τα για αλλού, για κάποιον που δεν έχει άποψη για ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα ας πούμε... Αλλά εδώ μέσα μπερδεύετε την κατάθλιψη με την μανιοκατάθλιψη και το παίζετε και ειδικοί.
Αναφέρεις πολύ υψηλό ποσοσό
Η Βιβλιογραφία που διάβασα εγώ δεν είναι τόσο απόλυτη, και θεωρεί την φαινοτυπική αυτοκτονική συμπεριφορά πολυπαραγοντική νόσο, με συχνά διαφορετικό γονιδιακο προφίλ, το οποίο όμως από μόνο του δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη της αυτοκτονικής συμπεριφοράςπ.χ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK107191/#ch11_sec6
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23035279
http://depressiongenetics.stanford.edu/mddandgenes.html
Αν έχεις πιο πρόσφατη βιβλιογραφία ανάφερέ την, καθώς έχει ενδιαφέρον η παρατήρησή σου και εγώ δεν ειμαι ειδικός...
-
Έχω καθημερινή επαφή με ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια, παραληρηματικές διαταραχές, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη κ.α. καθώς και με τους συγγενείς τους και μπορώ να σου ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό, αλλά nothing beats genes.
-
Προσωπικα γνωρισα συγγενεις μου [2] που υπεφεραν απο καρκινο 5 χρονια και με φοβερους πονους και ηθελαν να ζησουν. Αδελφη της πεθερας μου ειναι κατακοιτη 12 χρονια με δυαλυμενο οστικο συστημα την πανε wc, μπανιο, νυχια, μονο τρωει προς το παρον και ειναι χαρουμενη που ζει και γελαει ο ανδρας της παιρνει συνταξη 500 ευρω και δινει και στον ανεργο γιο του. Μην ξεχναμε τον Μπουλα και τοσους κοινους επωνυμους γνωστους μας. Πρεπει να υπαρχει προδιαθεση γενετικη η επικτητη απο τα παιδικα χρονια που η ψυχη ειναι ευαισθητη και πληγωνεται ευκολα κυριως απο τους γονεις.
-
Πολύ απόλυτους σας βλέπω σε θέματα που η απόλυτη γνώση δεν υπάρχει αξιωματικά .
Δεν ξέρω αν είναι γιατρός κάποιος από εσάς , αλλά αν είναι γιατρός πρέπει να αλλάξει άποψη περί των απόλυτων απόψεων .
-
Πολύ απόλυτους σας βλέπω σε θέματα που η απόλυτη γνώση δεν υπάρχει αξιωματικά .Δεν ξέρω αν είναι γιατρός κάποιος από εσάς , αλλά αν είναι γιατρός πρέπει να αλλάξει άποψη περί των απόλυτων απόψεων .
Για τιποτε δεν μπορει καποιος να ειναι σιγουρος στη ζωη. Και εσυ δειχνεις απολυτος σε αυτα που γραφεις. Καποιοι εδω και εγω φερνουμε ζωντανα παραδειγματα που αποδεικνυουν οτι η αποψη σου δεν μπορει να ειναι απολυτη. Οποιος κατεστραφη οικονομικα η αισθηματικα η παθολογικα λογικα πρεπει να πεθανει σημερα??.Αλλοι καταστρεφονται και ξαναορθοποδουν και αλλοι δεν το αντεχουν και αυτοκτονουν .Δεν ειναι απολυτο αυτο .Ψαχνουμε λοιπον την εξηγηση του γιατι οι δευτεροι αυτοκτονουν ενω οι πρωτοι οχι. Λεμε ποιπον οτι αυτοι εχουν καποια προδιαθεση μεσα τους και φυσικα γεμισε το ποτηρι τους και με καποια αλλη αναποδια και δεν αντεξαν,ενω αλλοι θα ησαν δυνατοτεροι. Αβυσος η ψυχη....Για μερικα πραγματα δεν πρεπει να εισαι γιατρος. Οταν πας στο συνεργειο και λες στο μαστορα η μιζα γιυριζει αργα αλλαξε μου μπαταρια εισαι μηχανικος? Συμφωνουμε καπου?
-
Στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι κάποιοι αντέχουν και κάποιοι άλλοι όχι. Το αν αυτό είναι γεννητικό ή θέμα ψυχοσύνθεσης λόγω ανατροφής/κοινωνικού περιγύρου είναι κάτι για το οποίο διαφωνούν ακόμα και οι ειδικοί. Μάλλον και τα δύο παίζουν ρόλο θα έλεγα εγώ.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι κάποιοι αντέχουν και κάποιοι άλλοι όχι. Το αν αυτό είναι γεννητικό ή θέμα ψυχοσύνθεσης λόγω ανατροφής/κοινωνικού περιγύρου είναι κάτι για το οποίο διαφωνούν ακόμα και οι ειδικοί. Μάλλον και τα δύο παίζουν ρόλο θα έλεγα εγώ.Mαλλον και τα δυο παιζουν ρολο λεω και εγω αφου και οι ειδικοι διαφωνουν ενω και οι δυο πλευρες πους εχουν γερα επιχειρηματα. Παντως αχω ακουσει [και οι πιο πολλοι μας ] πως οταν παει καποιος στον ψυχολογο αυτος ρωταει για την παιδικη ζωη του ασθενους.
-
Πόσους ανθρώπους με κλινική κατάθλιψη έχετε συναντήσει;
-
Κλινικη καταθλιψη = αντικαταθλιπτικά με συνταγη ψυχιατρου; Αν ναι, τοτε ξερω αρκετους...
Sent from my MT27i using Tapatalk 2
-
Κλινικη καταθλιψη = αντικαταθλιπτικά με συνταγη ψυχιατρου; Αν ναι, τοτε ξερω αρκετους...Sent from my MT27i using Tapatalk 2
Αν διαβασεις τι παρενεργειες εχουν τα αντικατεθληπτικα που δινουν ανετε οι γιατροι θα φριξεις. Π.Χ. ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ ζαλαδες αλλα το κυριωτερο τασεις αουτοκτονιας. Αλλα οταν στα δινουν δεν λενε τιποτα.
-
Κλινικη καταθλιψη = αντικαταθλιπτικά με συνταγη ψυχιατρου; Αν ναι, τοτε ξερω αρκετους...Sent from my MT27i using Tapatalk 2
Ooooook.
-
Ρε παιδιά κλειδώστε καλύτερα το θεματάκι.Έχω φρίξει με αυτα που διαβάζω.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Δηλαδη η ψυχικη νοσος που οδηγει σε αυτοκτονια ειναι κατι γονιδιακο εν τελει;Όχι.
Αν σε αφήσει η γκόμενα ή έχεις χρέη αυτοκτονείς. ΠΑΝΤΑ.
Αυτοκτονία: Η κατάληξη ενός ψυχικά ασθενούς.