Τουλάχιστον στην bmw όταν ξεκινάς είναι προεπιλεγμένο το eco pro, σε σχέση με το sport νομίζεις ότι οδηγάς αυτοκίνητο με 30 άλογα λιγότερα, τέτοια είναι η διαφορά. Η πρώτη κίνηση που κάνω αφού βάλω την ζώνη είναι να αλλάξω το πρόγραμμα στο comfort. Το eco pro μόνο σε τρελή κίνηση. Για να σου σβήσει το μοτέρ θέλει προσπάθεια, χωρίς πλάκα. Η γυναίκα μου πολλές φορές ξεχνιέται και ρολάρει με 1000-1200 στροφές αλλά δεν της έχει σβήσει ποτέ. Αν κάνεις το πείραμα και βάλεις δευτέρα πχ με 1000 στροφές και αφήσεις τελείως το γκάζι το αυτοκίνητο δεν κάνει λαγουδάκια αλλά προχωράει κανονικά. Είναι από τους πιο ροπάτους diesel χαμηλά και με καλό στροφάρισμα μέχρι ψηλά αλλά χωρίς το καλό ξέσπασμα του 1.6 dci της renault στις μεσαίες (που χάνει σε refinement συγκριτικά). Lag θα δεις όταν έχεις τουλάχιστον τετάρτη με λιγότερες από 1500 στροφές (δηλαδή όχι με κανονική οδήγηση) και σανιδώσεις απαιτώντας άμεση επιτάχυνση, αλλά δεν υπάρχει diesel σε αυτά τα κυβικά που να συμπεριφέρεται διαφορετικά σε αυτές τις στροφές. Οι 1500 στροφές για full τούρμπισμα είναι χαμηλές όταν τα περισσότερα 1400-1600 diesel θέλουν τουλάχιστον 1700-1800. Και από τις 1200-1300 ακούει ικανοποιητικά στο πάτα. Για τον 1.6 mjet τα έγραψα και πιο πάνω, είναι απολαυστική η ροπή αλλά σε πολύ στενό εύρος που σε έναν diesel παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι σβέλτο μοτέρ αλλά ολίγον old school πια στο πώς αποδίδει, θέλει αρκετή δουλειά με το λεβιέ για να είσαι στο καλό range απόδοσης και να μην σε κρεμάει.
Σιγά μην ασχοληθεί ο πωλητής -που πολλές φορές είναι απλήρωτος μερικούς μήνες- για τα eco κουμπάκια και τα προγράμματα οδήγησης. Οι περισσότεροι κάνουν αγγαρεία και αναλώνονται στα τετριμένα και όχι στο οδηγικό κομμάτι. Όταν έκανα td τον άσο ξεκίνησα επίτηδες με το eco pro και αφού έκανα 1-2 χιλιόμετρα γυρίζω και λέω στον κοιμισμένο τυπά δίπλα μου τι τάφος είναι τούτο, πόσο καλύτερα ροπιάζουν τα άλλα κλπ. Σαν να τον τσίμπησε μύγα, γυρίζει όλο χαρά, βάζει το sport και μου λέει σανίδωσε. Όταν απόρησα γιατί δεν το είπε από την αρχή μου απάντησε ότι πολλοί είναι τόσο άσχετοι που δεν σχολιάζουν καν την απόδοση ή το τράβηγμα του μοτέρ στο eco pro αλλά ασχολούνται με το πώς δουλεύει ο κλιματισμός και αν το ηχοσύστημα συγχρονίζεται με το iphone