-
Κamiq σε έκδοση CNG
-
Οι φωτογραφίες πάντως πρέπει να είναι από diesel έκδοση.
-
Οι φωτογραφίες πάντως πρέπει να είναι από diesel έκδοση.
Μπορεί να 'χεις δίκιο (πιθανά το συμπέρανες από το καντράν που δεν έχει δύο δείκτες καυσίμου -όπως στα άλλα CNG- κι από τη φώτο του κινητήρα).
-
Γεια χαρά σε όλους και χρόνια πολλά. Μετά από 19 χρόνια αποφάσισα να αλλάξω αυτοκίνητο και προτίμησα το Seat Ibiza TGI. Κύριος σκοπός της επιλογής μου η εξοικονόμηση περίπου 50 με 60 euro το μήνα σε σχέση με ότι πλήρωνα τόσο καιρό κυρίως για τη μεταφορά προς και από τη δουλειά. Το αυτοκίνητο το έχω 1 εβδομάδα και είμαι γενικά στο ψάξιμο. Πραγματοποίησα και τον 1ο ανεφοδιασμό στο πρατήριο του Ρέντη. 13,34kg έγραψε καθώς είχα καταναλώσει ότι είχε μέσα (από το εργοστάσιο αν δεν κάνω λάθος). Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι στην αυτονομία με cng μου έβγαλε μόνο 230χλμ. Βάση όσων έχω διαβάσει περίμενα γύρω στα 300χλμ. αλλά ίσως είναι ακόμη νωρίς. Θα επανέλθω όταν θα έχω κάνει πολύ περισσότερα χλμ.
Σε ότι αφορά τα πρατήρια καυσίμων ελπίζω και εγώ να αυξηθούν, καθώς πιστεύω ότι θα υπάρξει άυξηση στην αγορά αυτοκινήτων με cng καύσιμο, καθώς τα οφέλη ώς προς την οικονομία που προσφέρουν βάση της τιμής αγοράς τους, είναι πολύ καλύτερη, με πιο γρήγορη απόσβεση σε σχέση με τα πανάκριβα ηλεκτρικά που διαφημίζονται παντού. Ελπίζω ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως της ΔΕΠΑ που έχει ξεκινήσει, ίσως να υπάρξει μια ποιο ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου. Καθώς είναι απαράδεκτο π.χ. να υπάρχουν βενζινάδικα ΕΚΟ ή BP, στα 10 μέτρα να περνάει το δίκτυο φυσικού αερίου και να μη υπάρχει πρόβλεξη ώστε να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα ανεφοσιαμού αυτοκίνητων με φυσικό αέριο. Το μέλλον θα δείξει.
-
Καλά απαράδεκτο δεν το λες επειδή περνάω απέξω ο αγωγός.
Χρειάζονται και τα 300.000 ευρώ επένδυση για το μηχάνημα.
-
Διαβάζω γενικά το forum και πιο συγκεκριμένα αυτό το thread κυρίως για να ενημερώνομαι για τυχόν εξελίξεις σχετικά με το CNG και τα πρατήρια.
Έχω εδώ και ένα χρόνο και ένα μήνα το ecoUp! και πλέον έχω κάνει 25000χλμ εντός πόλης κυρίως αφού έχουν γίνει όλα και όλα 3 ταξίδια.
Καταγράφω κάθε μου γέμισμα σε excel και βγάζω μέση κατανάλωση τόσο σε CNG, όσο και σε βενζίνη.
Το αυτοκίνητο έχει μέση κατανάλωση από την πρώτη ημέρα 3.7l/100km δηλαδή με μια στρογγυλοποίηση προς τα πάνω 3.1€/100km σε φυσικό αέριο.Προσωπικά δεν έχω 'δίπλα' πρατήριο, αλλά στην καθημερινή μου διαδρομή με μια πολύ μικρή παράκαμψη με βολεύει το πρατήριο του Ρέντη. Αν δεν περάσω και ξεμείνω απλά καίω και λίγη βενζίνη μέχρι να πάω στο πρατήριο.
Απορώ γιατί αυτό παρουσιάζεται από πολλούς σαν μεγάλο μειονέκτημα των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.
Ίσα ίσα τα 10l βενζίνης είναι ο λόγος να μην αγχώνεσαι που θα πας και πότε.
Μέση κατανάλωση βενζίνης έχω 5.5l/100km και με βάση τις τιμές του έχω κάνει όλα μου τα γεμίσματα αυτό είναι 9,5€/100km.Επιπλέον έχει τύχει και μάλιστα πρόσφατα να κάνω ταξίδι μόνο με βενζίνη καθώς υπολόγιζα να βάλω CNG στον Ασπρόπυργο, αλλά ήταν κλειστά.
Μέση κατανάλωση στο ταξίδι 4.2l/100km και έβγαλα κάτι ανάμεσα σε 210-220km πριν γεμίσω.
Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η εφαρμογή WeConnect της VW που σου διαβάζει από την OBD πόσα λίτρα σου μένουν στο ρεζερβουάρ. Σταμάτησα και έβαλα όταν μου έμενε 1 λίτρο. Βέβαια αυτό σε ταξίδι Αθήνα-Πύργος, δρόμο που ξέρω καλά και δεν αγχώνομαι για το που είναι ή αν θα βρω βενζίνη.
Σε άλλο ταξίδι μου προς Αρεόπολη πχ το CNG μου έβγαλε κάτι περισσότερο από 400km μαζί με τα εκεί χλμ και στην επιστροφή δεδομένου πως δεν ήξερα καλά το δρόμο σταμάτησα και γέμισα όταν το ρεζερβουάρ ήταν περίπου στα μισά.
Τέλος το τρίτο μου ταξίδι Σέρρες και πίσω έγινε με 3 άτομα και και αποσκευές σε γρήγορους ρυθμούς με μέση κατανάλωση όσο και εντός πόλης και χρειάστηκα περίπου 40€ για 1200km. Σε τέτοια ταξίδια από τη στιγμή που υπάρχουν πρατήρια στη διαδρομή σου, απλά κάνεις μικρές παρακάμψεις για να γεμίσεις. Σταμάτησα Λαμία και Θεσσαλονίκη και στο ανέβασμα προς Σέρρες και στο κατέβασμα προς Αθήνα. Ωστόσο δεν χρειάστηκα να περάσω στην βενζίνη πουθενά.Γενικά τα λέω όλα αυτά για να εξηγήσω πως με ένα τέτοιο αυτοκίνητο που το 90% της χρήσης του γίνεται σε αστικό περιβάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα, ούτε να αγχώνεσαι. To γεγονός πως μπορεί να χρειαστείς βενζίνη απλά θα επιβαρύνει λίγο περισσότερο την τσέπη σου και τίποτα άλλο.
Overall έχω κάνει ήδη μια οικονομία της τάξης των 3000 από καύσιμο σε σχέση με το προηγούμενο αυτοκίνητό μου και έχω γλυτώσει άλλα 300€ από τα τέλη των 2 ετών, δηλαδή συνολικά 3300€ σε ένα χρόνο και 1 μήνα. Θεωρώ πως στην τετραετία που λήγει η εγγύησή του θα έχει αποσβέσει πλήρως την αξία αγοράς του.
Επειδή γίνεται μια σύγκριση με τα ηλεκτρικά το eUp! αντίστοιχα έκανε εκείνη την περίοδο μέσω μιας προωθητικής 20000€ δηλαδή 7000€ περισσότερα από το ecoUp!
Προσωπικά δεν έχω χώρο στάθμευσης, αλλά ας υποθέσουμε πως θα είχα ή πως θα φόρτιζα στο δρόμο.
Αν λοιπόν πούμε πως με την μέση κατανάλωση που δίνει η VW έχουμε 14.5kW/100km και τιμή νυχτερινού 0,0946€/kW αυτό μας κάνει μια κατανάλωση 1,37€/100km.
Χωρίς να υπολογίζουμε τα εξής:- Τα πάγια ηλεκτρικού ρεύματος που επίσης επιβαρύνουν την τιμή του kW (και σχεδόν διπλασιάζουν την τιμή).
- Χρειαζόμαστε 9 ώρες για μια πλήρη φόρτιση σε οικιακό δίκτυο, οπότε δεν είναι όλη η φόρτιση σε τιμή νυχτερινού ρεύματος.
- Εγώ κάνω 1900-2000km το μήνα. Στο τετράμηνο λοιπόν έχω σχεδόν 8000km δηλαδή 1160kW που σε περνάει σίγουρα πάνω από τα 2000kW με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην τιμή του kW.
Βάση των δικών μου υπολογισμών πχ η τιμή του κόστους ανά 100km θα έφτανε πολύ κοντά στο ecoUp!
Ωστόσο ακόμα και αν κάνουμε υπολογισμούς με την ιδανική κατανάλωση της τάξης των 1,37€/100km σε σχέση με την δική μου 3,08€/100km θα είχαμε μια διαφορά 1.71€/100km δηλαδή θα έκανε απόσβεση της διαφοράς στην τιμή μετά από 410.000km. Πλέον η τιμή του eUp! είναι στα 28000€ οπότε η απόσβεση θα γίνει μετά από 820.000k!!!
Συνεπώς όχι για εμένα δεν είναι ούτε πιο οικονομικό ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ούτε πιο οικολογικό - στην Ελλάδα - αφού καίει ουσιαστικά λιγνίτη, συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα κανένας απολύτως λόγος να σκέφτεται κάποιος την αγορά του.
Ελπίζω να μην κούρασα, αλλά διαβάζω ένα χρόνο τώρα και είχα μαζέψει πολλά που ήθελα να πω.
-
ilias_83 είναι μειονέκτημα για όσους δεν το έχουν ψάξει διεξοδικά. Είμαι κάτοχος Seat Ibiza Tgi για 1 μήνα. Για περίπου 2 χρόνια παρακαλουθούσα τις καταναλώσεις του παλιού μου αυτοκινήτου και τις σύγκρινα με τις επιδόσεις των δοικιμών των καινούργιων μοντέλων είτε βενζίνη, είτε υβριδικά είτε ακόμη και ηλεκτρικών. Για diesel ούτε λόγος γιατί πλέον το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Δεν συγκρίνεται με τίποτα η οικονομία που προσφέρει ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου και το πόσο ποιο γρήγορα κάνεις απόσβεση της αγοράς . Για παράδειγμα υπολογίζω από τα 100 ευρώ που χρειαζόμουν το μήνα με το παλιό αυτοκίνητο (με 6.5lt Μέση κατανάλωση), να δίνω στο max 40 ευρώ.
Φυσικά όμως αν δεν άνοιγε το βενζινάδικο της BP στον Ασπρόπυργο, όπου περνάω κάθε μέρα για να πάω στη δουλειά, δεν θα έπαιρνα αυτή την απόφαση. Γιατί για εμένα όπως και για πολύ κόσμο, δεν είναι εύκολο αν δεν έχουν κάποιο σημείο ανεφοδιασμού που τους εξυπηρετεί, τουλάχιστον για τη καθημερινή χρήση από και προς την εργασία του. Και αυτό για πολλούς λειτουργεί δυστυχώς ως αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά ενός αυτοκινήτου με φυσικό άεριο. Το δυστυχώς της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση και ενημέρωση από τους φορείς (ΔΕΠΑ - Κυβέρνηση), για το τι σκοπέυουν να κάνουν με την αεριοκίνηση. Υπάρχει μία στασιμότητα και όσο ο κόσμος δεν βλέπει το δίκτυο να επεκτείνεται, τότε πολύ δύσκολα θα παίρνει την απόφαση να επιλέξει την αγορά για ένα αυτοκίνητο με φυσικό αέριο.
Ναι υπάρχει και η δυνατότητα να καίει βενζίνη για τις φορές που δεν έχεις τη δυνατότητα να βάλεις φυσικό αέριο, αλλά ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται ότι παίρνει το αυτοκίνητο για να καταναλώνει φυσικό αέριο και να έχει την οικονομία για την οποία το αγόρασε και να αισθάνεται ότι δεν θα πρέπει να κάνει παρακάμψεις από τις μετακινήσεις του για να βάλει φυσικό άεριο. Π.χ. γιατί σε ολόκληρη την Πελοπόννησο να μην υπάρχει όυτε ένας σταθμός ανεφοδιασμού; Έστω και εκτός δικτύου όπως έγινε στα Ιωάννινα. Ίσως η αύξηση στη πώληση αυτοκινήτων με φυσικό αέριο, να δημιουργούσε μία πίεση προς την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση του δικτύου.
Όμως media, φορείς και εταιρείες στρέφουν την προσοχή του κόσμου στην αγορά υβριδικών και ηλεκτρικών, δήθεν για το καλό του περιβάλλοντος, χωρίς να μας τα λένε όλα για τις μπαταρίες και χωρίς να ξέρουμε πότε θα καταφέρει η Ελλάδα να σταματήσει τη παραγωγή ρέυματος από λιγνίτη. Και δυστυχώς πολύ κόσμος δεν μπαίνει στη λογική να ψάξει αναλυτικά, τα οφέλη που προσφέρει η κίνηση με φυσικό άεριο, σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους αυτοκινήτων. Για εμένα προσωπικά το φυσικό αέριο είναι και θα είναι, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια, η καλύτερη λύση και για το περιβάλλον αλλά και η καλύτερη οικονομικά επιλογή για αγορά νέου αυτοκινήτου. Απλά θα πρέπει και οι αρμόδιοι να κοιτάξουν το θέμα όπως του αρμόζει.
-
Πώς πάνε τα πρατήρια εκτός Αθήνας; Έχουμε εικόνα;
Τόσο και για νέα, όσο και τα υπάρχοντα πώς πάνε από κίνηση, προβλήματα, κλπ.
Μια υπενθύμιση του ερωτήματος, μήπως τυχόν γνωρίζει κάποιος.
-
futurist wrote:
Πώς πάνε τα πρατήρια εκτός Αθήνας; Έχουμε εικόνα;
Τόσο και για νέα, όσο και τα υπάρχοντα πώς πάνε από κίνηση, προβλήματα, κλπ.
Μια υπενθύμιση του ερωτήματος, μήπως τυχόν γνωρίζει κάποιος.
Αν αυτό σημαίνει κάτι: https://www.economix.gr/2019/10/01/fisikon-schedia-gia-epektasi-tou-diktyou-pratirion-fysikou-aeriou-o-rolos-tis-neas-diikisis-tis-depa/
-
Ακομα θα πωλουνται ομως για τα επομενα 5 χρονια περιπου.
-
Οριστικά τέλος το CNG στα επιβατικά, τί να λέμε τώρα.
Θα σβήσουν τα λίγα που πουλήθηκαν, δεν θα αγοράζει κανένας ελλείψει ενδιαφέροντος και πωλήσεων και άντε γειά.
-
Εσυ χαρηκες δλδ?
-
Εσυ χαρηκες δλδ?
Από πού προκύπτει αυτό;
-
Ρωτησα , δεν εβγαλα συμπερασμα
-
Προσωπικά παρακολουθούσα το καύσιμο και ήμουν έτοιμος να κάνω κίνηση αν έβγαινε SUV με CNG με μεγάλους χώρους. Αυτό δεν πρόλαβε να βγει ως τώρα, οπότε τώρα τέλος η ιδέα.
Πριν από 1 χρόνο έγραφα εδώ, ότι το CNG είχε χάσει το momentum μέσα στον κλάδο παγκοσμίως. Οι βιομηχανίες καθορίζουν τις εξελίξεις και αυτές είχαν αποφασίσει να μη το στηρίξουν.
Η έκπληξη στο σημερινό, είναι ότι κανείς δεν περίμενε το VW group να το παρατήσει τόσο νωρίς, ενώ είχε σχεδιάσει και τον καινούριο 1.5 TGI.
-
Συμφωνω στο απο πανω ποστ
Μονο που το VAG δεν το παραταει απο τωρα, απλά δεν θα το εξελιξει οταν σταματησει ο κυκλος των υπαρχοντων μοντελων
Ποσοι κατασκευαστες δεν ανακοινωσαν οτι σταματανε τα diesel ή την βενζινη σε Χ χρονια ? Κατι αντιστοιχο εγινε και τωρα
-
Δεν υπάρχει σύγκριση με τα άλλα καύσιμα. Αυτό ήταν στην αρχή του. Με την απόφαση αυτή, μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο CNG στα επιβατικά.
Ποιός θα πάει να αγοράσει όταν ξέρει ότι τέλος; Ακόμα και ότι στοκ κομμάτια τους μείνουν, θα φύγουν σε προσφορές.
Πρατήρια δεν θα ανοίξουν άλλα, πέρα από αυτά που ήδη έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός.
Γειά σας, που λέει η λαϊκή ρήση. CNG στα επιβατικά τέλος. Πολύ μικρό ποσοστό ήδη, που θα εξαφανιστεί οριστικά.
-
Ποιός θα πάει να αγοράσει όταν ξέρει ότι τέλος; Ακόμα και ότι στοκ κομμάτια τους μείνουν, θα φύγουν σε προσφορές.
Ποια στοκ ? Το νεο Λεον και η νεα Οκταβια που μολις αρχισαν να παραγονται θα βγαινουν και σε cng μοτερ . Μιλαμε για 5 χρονια ακομα παραγωγη
-
futurist wrote:
Ποια στοκ ? Το νεο Λεον και η νεα Οκταβια που μολις αρχισαν να παραγονται θα βγαινουν και σε cng μοτερ . Μιλαμε για 5 χρονια ακομα παραγωγη
Παρακολούθα τις πωλήσεις CNG μετά από αυτή την ανακοίνωση και επανερχόμαστε στη συζήτηση.
-
Τι τέλος τα cng, τι γράφετε ρε παιδιά??Τα θέλετε και τα λέτε? Η ανακοινωση είναι όμοια με τις μεκ υγρών καυσίμων, ότι μην περιμενετε εξέλιξη στη γκάμα των μοτερ cng στο μελλον καθότι δίνεται έμφαση στη ηλεκτροκίνηση. Όποιος ακυρώσει αγορά cng ,ενώ διαμένει σε μέρος με πρατήρια cng, λόγο αυτής της ανακοίνωσης,είναι τουλάχιστον κουτός.
Αεριοκίνηση , CNG vehicles