-
τωρα βεβαια, αν ζεις στην Ελλαδα τα τελευταία χρόνια, και ακομα θεωρείς κεραμίδα την ειδηση χαρατσιου για >2000cc....
-
ΠέΣΤΑ.
(όχι Πεστά Ιωαννίνων...)
-
Είμαστε στο σωστό topic ψυχολογικής υποστήριξης;
Σε παρόμοιο δίλημμα με τον προλαλήσαντα βρίσκομαι κι'εγώ... Η κατάσταση: Subaru δίλιτρο μοντ 2004, με πολλά χιλιόμετρα, συντηρημένο, αξιόπιστο, πλήρως αποσβεσμένο, δεν μου χρωστάει cent και (άμα θέλετε γελάτε) υγραέριο κι'αυτό πλήρως αποσβεσμένο. Εμπορική αξία περί τα 3 χιλιάρικα, άντε 3μισι επειδή έχει και υγραέριο. Είναι το 2ο ίδιο που έχω και ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου αυτοκινήτου μου ταιριάζει γάντι. Ακόμα το οδηγάω και το γουστάρω όταν έχω κέφια.
Για να συνεχίσει να είναι αξιόπιστο και νόμιμο θέλουμε:
660 τέλη του '14 + 300 εισφορά πολυτελείας (περίπου)
~500 λάστιχα
~300 ασφάλεια εξαμήνου
~1500 συντήρηση (ιμάντες, βαλβίδες, πιθανώς συμπλέκτης)
~συν κανένα ψιλολόι που θα βγάλει, λόγω χιλιομέτρων (σαν να ακούω τον κεντρικό να κάνει κάτι κλακ )Παραδίνω τώρα (άντε στο τέλος του έτους) πινακίδες και γλιτώνω ~ 3.500, τα κάνω μία ωραία προκαταβολή και παίρνω κάτι μικρό σε πετρέλαιο (μην πλακώσετε οι petrolheads των 10000 χλμ το χρόνο, 30k και βάλε κάνω) και αυτά χωρίς να δώσω το παλιό. Με τα man maths μου η 'δόση' βγαίνει από τα καύσιμα. Για την ίδια διαδρομή που το σουμπαρού καίει 25 υγραέριο ένα μοντέρνο αναλόγου μεγέθους πετρέλαιο καίει 15, τσεκαρισμένο.
Από την άλλη να με δω να ανοίγω topic C3 vs clio vs punto diesel θα είναι μια μικρή αλλά σημαντική προσωπική ήττα
Decisions, decisions...
-
ειναι 2 θεματα. 1 το κοστος ιδιοκτησιας (τελη +εισφορα), 2. κοστος σερβις.
αφου εχεις αποσβεσει το υγραεριο **και σου κανει το αμαξι **μην το αλλαξεις...στο τελος της ημερας (ετους) θα εχεις ξοδεψει λιγωτερα απο ενα 1400 αρι ντηζελ με τις δοσεις αγορας, και θα εισαι αρχοντας. Ο κολλητος πουλησε περυσι φορυ του 03 με 75000 χλμ. 3000 + εδωσε και 8000 μετρητα=11,000 να παρει C3 90-95 aloga βενζινη, αλλα αυτος κανει 5000 χλμ το χρονο....σε ποσα χρονια θα αποσβεσει τα 8000 που εδωσε με 500 ε/ετος που κερδιζει (δεν ειχε εισφορα λογω 10ετιας) και δεν εχει τις γνωστες αβαντες του φορυ.
Τωρα τα σερβις ειναι κατι που δεν το γλυτωνεις οτι και να παρεια αλλου πιο πολλα αλλου πιο λιγα, στα σερβις θα τα σκας και αμα εισαι καινουργιος στην α/πεια. Αλοιμονο ανα αλλαζαμε αμαξι οταν θελαμε ιμαντα και τι[οτα ψιλο-χοντρα.
επειδη εχω και εγω σουμπαρου ιμπρεζα 1.5 βενζινη..μπας και ξερεις ποσο παει ιμαντες/βαλβιδεσ των 105000χλμ?..αυτο το 1500 αρι με ταραξε
-
Οπως τα σκεφτεσαι, ναι μεν δε θα πληρωσεις τωρα αυτα τα χρηματα, εφοσον ομως το κρατησεις καποια στιγμη θα τα δωσεις και θα εχεις πληρωσει το καινουριο. Αν σε παιρνει οικονομικα καν'το ωστε να εχεις ενα χαμαλη και το αλλο για γουστα, αλλα αν ειναι να κατατεθουν οι πινακιδες με προοπτικη πολλων ετων, καλυτερα να το πουλησεις αν γινεται κι ετσι να καρπωθεις οντως τα χρηματα που θα εδινες.
-
Το διλιτρο (hyundai tucson) θα το κανω ψησταρια να ψηνω οταν δεν θα εχω να πληρωσω τα εξοδα του. Προς το παρον το φερνω περα οριακα με πολυ καλο κουμαντο και με υγραεριο. 27500 το πηρα και τωρα το ζητανε 3500 οι μαντρες και σε ιδιωτη δεν πωλειται ουτε για αστειο. Δεν το χαριζω για κανενα λογο 3500...ακου κει!
Προσπαθω να γλιτωνω απο τα σερβις κανοντας μεγαλη ερευνα αγορας και εχω φθηνο μηχανικο. Γενικα μακρια απο φαρμακεια αντιπροσωπειες.
Εχω φιλους με πολυ οικονομικοτερα αμαξια απο το δικο μου σε τελη και ασφαλειες, και σκανε κατι κουστουμια ξεγυρισμενα στα σερβις των αντιπροσωπειων σχεδον οσα ειναι τα τελη μου. Ποιο το οφελος δεν ξερω.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Το διλιτρο (hyundai tucson) θα το κανω ψησταρια να ψηνω οταν δεν θα εχω να πληρωσω τα εξοδα του. .ειναι κριμα να το παροπλισεις. Πιο πολυ θα με απασχολουσε η καταναλωση παρα τα τελη και εισφορα αν εχει.
-
Qashqai: Επωλήθει στην 5ετια (πέρισυ) στο 1/4 της τιμής αγοράς σε Βούλγαρο ιδιώτη, φόρεσε Βουλγάρικες πινακίδες και υγραέριο. Μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα Ελλάδα...
-
Εγώ στο δικό μου δίλιτρο έκανα το μεγάλο σέρβις των 60000 , θα αλλάξω και λάστιχα και θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ κανονικά γιά τα 15000 χλμ τον χρόνο που κάνω . Υγραέριο δεν έβαλα , αφού θεωρώ ότι με καταναλώσεις 7-8 λίτρα στο ταξίδι και 9-10 μέσα στην πόλη και ποσοστά 40 - 60 % η διαφορά κόστους δεν αξίζει τον κόπο .
Από την άλλη χαίρομαι τις ανέσεις και τον φούλ εξοπλισμό , ενώ το σχεδόν δίμετρο και κάπως φουσκωμένο κορμί μου απολαμβάνει το μεγάλο μήκος και μεταξόνιο και πλάτος του αυτοκινήτου .
Η εναλλακτική θα ήταν να ξαναπήγαινα σε ένα αντίστοιχου μεγέθους ντίζελ και μικρού εξοπλισμού , αλλά θα ήθελα 22-25000 €.
Αρα παραμένουμε στα τέλη και στον φόρο που λόγω 5ετίας από πέρσι θα μειωθεί , γιατί γιά 500-600 € διαφορά τον χρόνο δεν έχει νόημα να χάσεις 30000 .
Το αμάξι μου είναι δίλιτρη c5 exclusive του 2009 .
-
Σωστος...δεν κανεις οικονομια χαριζοντας ενα αυτοκινητο που αγορασες ακριβα πριν λιγα χρονια,να παρεις το ντιζελοκινητο κουβαδακι,βγαζοντας απο την τσεπη σου 20Κ...,και σε λιγο καιρο να σου πλασαρουν τα ηλεκτρικα υβριδικα με μισο κοστος χρησης παλι...
Στην Ελλαδα ξερουμε απο φουσκες πλεον... -
Ο χρήστης ELTASSOS έγραψε:
Το διλιτρο (hyundai tucson) θα το κανω ψησταρια να ψηνω οταν δεν θα εχω να πληρωσω τα εξοδα του. .
ειναι κριμα να το παροπλισεις. Πιο πολυ θα με απασχολουσε η καταναλωση παρα τα τελη και εισφορα αν εχει.
-
Οπως σωστα ειπε και ο φιλος πιο πανω ,ναι ειμαστε στο σωστο νήμα ψυχολογικής υποστηριξης
Εγω παρεδωσα πινακιδες απο το καλοκαιρι ,τις ξαναπηρα πισω για καποια μετακινηση ( αναγκαστικα λογω πολυμελους οικογενειας..) αλλά η απόφαση ειναι οριστικη: καταθεση πινακιδων τελος Δεκέμβρη για πολλους λογους ( οικονομικους με εχετε καλύψει πληρως κ.τ.λ) αλλά κυρίως μήπως ξυπνησουν τα τζιμανια στο Υπ.Οικ απο τη 'χασουρα' που θα εχουν το '14 και γινει κατι ρε παιδι μου ( εδω δωστε τη προσοχη σας ,μηπως πρεπει να γινει κατι μαζικα...)Βεβαια τα χλμ που κανω πλεον ειναι λιγα ...~7-8000χλμ τα εχω περιορισει πολύ ,τα παιδια τα 2 μεγαλωσαν πλεον και πανε μονα τους ,μενω Λαμια που οι αποστασεις ειναι κοντινες και περπατωντας πας ή ακομη και με ποδηλατο ( το ανεσυρα απο την αποθηκη και αυτο) ,οι φιλοι στην αθηνα τους καταλαβαινω θα εχουν προβλημα...
Σημαντικο ειναι στα έξοδα που υπολογιζετε για τη διατηρηση - συντηρηση για το 2014 να προσθεσετε και το φορο πολυτελειας για το 2012 & και το 2013 ,πραμα που σημαινει ότι αυτη τη στιγμη που μιλάμε ειστε ( ειμαστε ) χρεωμενοι στη καλυτερη περιπτωση αλλα 616+ευρω ...( 2χ308+) ο καθενας και το μπιλιετακι θα φανει ηλεκτρονικα στη καρτελα μας απο το Χαρη στις επομενες μερες .. και αυτα τα πληρωνουμε ετσι κι αλλιως..
Εγω προσωπικα δε μπορω να διαθεσω 2 μισθους σχεδον απο τους 12 κουτσουρεμενους που θα παρω για το 2014 για τη διατηρηση-συντηρηση του ιχ ,δε μπορω απλά ,ουτε να το σκοτωσω μπορω για 4-5Κ λεμε τωρα.. ,ουτε να διαθεσω cent για ανταλλαγη και αγορα αλλου ...
Εδω μας φτασαν ...οι λεβεντες ...
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
,,, .σε βάζω στη λίστα με τους* λογικούς ανθρώπους με σωστές αποφάσεις*.
Προφανώς κ με αυτά που ακούω περί τελών κτλ, αν δε βρω δουλειά, καταθέτω κ εγώ πινακίδες 20 δεκέμβρη, διαφορετικά αν σπάσει διάολος το πόδι του, συνεχίζω μέχρις εσχάτων με το τρέχον. Το τρέχον μπορεί να πάει οικονομικότατα αν θέλεις, είναι αρκετά έως πολύ αξιόπιστο, μου αρέσει στις στροφές και κοστίζει και 1500 ευρώ aka δε μου πάει καρδιά να δώσω 10.000 για ένα ντιζελοματρακά (άλλωστε υπάρχει και μινι οικονομικό στην οικογένεια ήδη).
-
Είμαι στην ανάποδη φάση. Είχαμε παραδώσει πινακίδες από το δυομισάλιτρο Grand Vitara, αλλά ήρθε ο μπέμπης κι αποφασίσαμε ότι ένα Fiesta 1.4 παραήταν κουβάς για μπέμπη και ταξίδια, τόσο από θέμα χώρων, όσο κι από θέμα ασφάλειας.
Οπότε, πληρώσαμε τα 880, ασφάλεια, ένα μεγάλο σέρβις, λάστιχα, αμορτισέρ, πίσω ρουλεμάν, δίσκοι-τακάκια-τρόμπα στα φρένα, επισκευή στο διαφορικό που έκανε θόρυβο. 2.5άρι στα κυβικά; Κάπου στο 2.5 μάς ήρθε η νεκρανάσταση. Και το τσεκούρωμα συνεχίζεται... -
Κι εγω συνεχιζω με τη 2λιτρη γρια μου (17 ετων γινεται το 2014) για 3η σερι χρονια. Ενας μισθος θα παει στα τελη αλλα περαν τουτου δεν μου ζηταει κατι ιδιαιτερο. Αρχισα και το συμμαζεμα σιγα σιγα αρχης γενομενης με αλλαγη ακρομπαρων και ισιωμα ζαντων
Ακολουθει τις προσεχεις μερες το ετησιο σερβις και εν συνεχεια λαμαρινοδουλειες. Λεω κατα τις γιορτες να του κανω σαν δωρο ενα σετ ελατηρια eibach που τα χρειαζεται για να με κανει να γουσταρω περισσοτερο το στριψιμοΚαι οταν μπαινω μεσα ξερω οτι για να βρω κατι αναλογο ή καλυτερο σαν πακετο σε πολλους τομεις που εγω δινω προτεραιοτητα πρεπει να μου κατσει το τζοκερ. Οποτε....αφηνω τα ντιζελ σε αλλους και απολαμβανω γκαζι και ντριφτ καθε μερα
-
Οτι είχα αναφέρει εδώ , παραμένει σε ισχύ, κυρίως επειδή είναι 11+ ετών ... αλλά με 42.000 χλμ.
Σε περίπτωση όμως που ισχύσει αυτό που άκουσα-κατάλαβα, ότι και πινακίδες να έχεις καταθέσει, αν το 2λιτρο+ είναι κάτω της 10ετίας ο φόρος πολ. θα καταβληθεί ούτως ή άλλως, τότε δεν θα παρέδιδα πινακίδες αν με 'έπιανε' η περίπτωση.Αν κάποιος δεν αντέχει οικονομικά και δυσκολα θα 'ανακάμψει' στην επόμενη 2ετία, πώληση κι ας είναι ΣΑΦΩΣ ΑΔΙΚΟ.
Αρκεί να υπάρχει ένα οποιοδήποτε αξιόπιστο ΙΧ ήδη στην κατοχή μας, γιατί αν πρέπει να αγοράσουμε κάτι άλλο σε αντικατάσταση του 2λιτρου, δεν ξέρω αν τελικά 'συμφέρει'.
Όσο για τα 2λιτρα γούστα ξαναβλέπουμε στο μέλλον, καλά νά ΄μαστε! -
Οχι, ο φορος ειναι αναδρομικος για τη χρηση του '12 και θα ισχυσει και το '13 αρα δεν τον πληρωνετε..
-
Δεν έδωσα σημασία στις εξελίξεις, γιατί λόγω παλαιότητας δεν με πιάνει ούτως ή άλλως, εξ ού και η απόφασή μου για επανα-κυκλοφορία. Και συμπτωματικά, είχα 'ακινητοποιηθεί' τη σωστή χρονική περίοδο για την περίπτωσή μου !
Πραγματικά άδικο όμως, τη στιγμή που θα πληρωθεί αναδρομικά και απο όσους είχαν καταθέσει πινακίδες απο νεότερα 2λιτρα+ ! -
Ο χρήστης efthymis έγραψε:
Οχι, ο φορος ειναι αναδρομικος για τη χρηση του '12 και θα ισχυσει και το '13 αρα δεν τον πληρωνετε..Για μενα όποιος τον πληρώσει κακώς θα κάνει. Είναι μεγάλοι παπάρες!
-
Σήμερα το ψήλωσα για να κάνει κανα οφφ ροαδ στη χαλκιδική. *(με ή χωρίς πινακίδες...)
Τι το κάνατε το δίλιτρο ;