-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
η λιστα με τα ονοματα των πολιτικων και τα ποσα των δανειων που σβηστηκαν στην Κυπρο.http://www.zougla.gr/cyprus/article/kip ... -politikon
Αφου ειπαν δεν υπαρχει τετοια λιστ...
-
Ο χρήστης liostemi έγραψε:
Το θέμα δυστυχώς είναι ότι αυτή τη στιγμή αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι αυτοί που απλώς κατανάλωναν με φειδώ!..εαν ειχαν καλο εισοδημα και ηταν φειδωλοι μια χαρα ζουνε και τωρα, γιατι θα υπαρχει μπαγιοκο...
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Το θέμα δυστυχώς είναι ότι αυτή τη στιγμή αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι αυτοί που απλώς κατανάλωναν με φειδώ!..
εαν ειχαν καλο εισοδημα και ηταν φειδωλοι μια χαρα ζουνε και τωρα, γιατι θα υπαρχει μπαγιοκο...
...δεν ισχύει για όλους αυτό που λές... μιλάω εκ πείρας!..
-
Ειναι ειδικες περιπτωσεις για τον καθενα ομως ας πουμε οτι και εγω παλι μιλαω εκ πειρας.. φυσικα μεχρι το τελος του προβληματος ισως ολοι να εχουμε ιδιο προβλημα... επιβιωσης αργα η γρηγορα. με μια ελπιδα αλλωστε ζουμε οτι θα βρεθουν λυσεις αν και με τουςε γερμανους μια λυση βρισκω να ξανακαταστραφουν οπως και στον εικοστο αιωνα..
-
Δεν είμαι σίγουρος αν είναι αληθινό.
-
Πωπω....Δεν καταπινεται ευκολα...
-
Λες;
Ο χρήστης dimik έγραψε:
...αρχοντοχωριάτεςΟ Αλκίνοος άρχισε να χακάρει λογαριασμούς 'Τσιπρίων' στο 4tf.
dimik, σου χάκαρε το λογαριασμό ο manosk?
Μισόν λεπτόν, γιατί έχει γίνει κάποια παρανόηση - δικαιολογημένη φυσικά, αφού κάθε καμένος παραφράζει συνέχεια όσα γράφω, γιατί φαίνεται ο κώλος της μαϊμούς.
Εγώ δεν έχω συμπλέγματα με όσους διαθέτουν χρήμα και το ξοδεύουν όπως γουστάρουν.
Με τους κλέφτες και καραγκιόζηδες έχω πρόβλημα.Δεν με νοιάζει αν ο άλλος έχει Μ3.
Με νοιάζει αν της έχει περάσει βουλγάρικες πινακίδες και έχει πληρώσει τα τελευταία 20 χρόνια 0 ευρώ φόρο.Με νοιάζει αν είναι τσανακογλύφτης και σφουγγοκωλάριος, αλλά μόλις πάρει με το γλείψιμο την τσανάκα με τα σάλια να του τρέχουν, χωρίς φυσικά να τη δικαιούται, παριστάνει τον υπερήφανο επαναστάτη της πορδής που πηδάει σαν καγκουρώ από τον ένα απατεώνα στον επόμενο για να διασφαλίσει τα 'κεκτημένα'.
Με ενοχλεί όταν αυτός που έχει βουτήξει τις κατσίκες των γειτόνων, τους κατηγορεί ότι θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα 'του'.
Κάτι τέτοια τέλος πάντων.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το χειρότερο σχέδιοΛες;
...χώρκατοι
Ο Αλκίνοος άρχισε να χακάρει λογαριασμούς 'Τσιπρίων' στο 4tf.
dimik, σου χάκαρε το λογαριασμό ο manosk?
Μισόν λεπτόν, γιατί έχει γίνει κάποια παρανόηση - δικαιολογημένη φυσικά, αφού κάθε καμένος παραφράζει συνέχεια όσα γράφω, γιατί φαίνεται ο κώλος της μαϊμούς.
Εγώ δεν έχω συμπλέγματα** με όσους διαθέτουν χρήμα** και το ξοδεύουν όπως γουστάρουν.
Με τους κλέφτες και καραγκιόζηδες έχω πρόβλημα.Δεν με νοιάζει αν ο άλλος έχει Μ3.
Με νοιάζει αν της έχει περάσει βουλγάρικες πινακίδες και έχει πληρώσει τα τελευταία 20 χρόνια 0 ευρώ φόρο.Με νοιάζει αν είναι τσανακογλύφτης και σφουγγοκωλάριος, αλλά μόλις πάρει με το γλείψιμο την τσανάκα με τα σάλια να του τρέχουν, χωρίς φυσικά να τη δικαιούται, παριστάνει τον υπερήφανο επαναστάτη της πορδής που πηδάει σαν καγκουρώ από τον ένα απατεώνα στον επόμενο για να διασφαλίσει τα 'κεκτημένα'.
Με ενοχλεί όταν αυτός που έχει βουτήξει τις κατσίκες των γειτόνων, τους κατηγορεί ότι θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα 'του'.
Κάτι τέτοια τέλος πάντων.
Με αυτούς δεν νομίζω να έχει κανείς πρόβλημα, το πρόβλημα είναι αυτοί που τα δανείστηκαν για να το παίξουν κάποιοι και τώρα κλαίνε ολημερίς για την καταστροφή
edit: στο κυπριακότερον για αποφυγή συγκρίσεων με τον Αλκίνοο τον π@στοκαλαμαρά
-
«Εχω καταστραφεί. Είμαι από 13 χρονών στην οικοδομή κι ότι κατάφερα να φτιάξω μου το πήρανε μέσα σε λίγες μέρες. Δουλεύαμε μια ζωή για να μείνουμε στο τέλος άφραγκοι». Η απόγνωση στα λόγια του είναι πασίδηλη. Οπως λέει, διατηρούσε όλες τις καταθέσεις του στη Λαϊκή Τράπεζα, το ύψος των οποίων άγγιζε το 1,2 εκατ. ευρώ. «Μου αφήσανε μόνο 100.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα θα δούμε. Πώς θα πληρώσω δάνεια, εργαζόμενους και υπεργολάβους; Μου έμειναν τα χρέη και μου πήραν τα λεφτά. Κανείς δεν ξέρει αν και πόσα λεφτά θα πάρουμε».
Μία από τις ψευδείς αντιλήψεις που «δικαιολόγησαν» την κατάσχεση μετρητών στην Κύπρο είναι ότι αυτή αφορούσε κυρίως πλούσιους φοροφυγάδες και ρώσους ολιγάρχες.
Αυτές οι κατηγορίες καταθετών, όμως, ίσως είναι αυτές που επλήγησαν λιγότερο από το «κούρεμα», όπως υποδηλώνουν οι πληροφορίες περί φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο ενόσω οι τράπεζες ήταν κλειστές για τον απλό κόσμο.
Αντίθετα, όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται ότι αυτοί που πλήγονται από το «κούρεμα» είναι οι ανασφάλιστοι καταθέτες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είχαν σταθμεύσει τα μετρητά τους στη Μεγαλόνησο, καθαρά για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης. Πρόκειται για επιχειρηματική ρευστότητα που έχει εξανεμιστεί για πάντα και πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση καθημερινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως μισθοδοσία, αγορές, και λειτουργικά έξοδα. Αυτό εξηγεί ανώνυμος κύπριος επιχειρηματίας σε ανάρτησή του στο φόρουμ του (τυχαίο;) ψηφιακού νομίσματος BitCoin (bitcoin forum):
«Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στον τρεχούμενο λογαριασμό της επιχείρησής μας είναι μπλοκαρισμένα.
Πάνω από 700.000 απαλλοτριωμένου χρήματος θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Πιθανώς, θα πάρουμε πίσω περίπου το 20% του ποσού αυτού σε 6-7 χρόνια.
Δεν είμαι Ρώσος ολιγάρχης, αλλά απλώς μια μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή επιχείρηση πληροφορικής. Χιλιάδες άλλες εταιρείες σε όλη την Κύπρο βρίσκονται την ίδια κατάσταση.
Η επιχείρηση έχει σίγουρα καταστραφεί, όλοι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο θα απολυθούν.
Τι να χάσεις λοιπόν 10-15% (15% χωρίς κούρεμα 'ασφαλισμένων' καταθέσεων, που έλεγε ο Ναζί), τι 60 ή 90% μονοκοπανιά; Ίδιο πράγμα.
Δεν πάει κανείς πεφωτισμένος στο https://bitcointalk.org/ να τους το εξηγήσει;
Εγώ δεν διαθέτω τις απαιτούμενες ικανότητες για να το συλλάβω. -
Το πλαν β ηταν για να προστατευτουν οι ρωσσοι, οπως φαινεται δουλεψε καλα.
-
Οι... ασφαλισμενοι καταθετες ειναι ασφαλεις;
Δεν νομιζω Τακη. -
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Το πλαν β ηταν για να προστατευτουν οι ρωσσοι, οπως φαινεται δουλεψε καλα.Θα έχει ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί τι ποσό είχαν Ρώσοι καταθέτες στις Λαϊκή και Κύπρου, αλλά μάλλον δεν ενδιαφέρει τους Κυπρίους.
-
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τι να χάσεις λοιπόν 10-15% (15% χωρίς κούρεμα 'ασφαλισμένων' καταθέσεων, που έλεγε ο Ναζί), τι 60 ή 90% μονοκοπανιά; Ίδιο πράγμα.
Δεν πάει κανείς πεφωτισμένος στο https://bitcointalk.org/ να τους το εξηγήσει;
Εγώ δεν διαθέτω τις απαιτούμενες ικανότητες για να το συλλάβω.Αυτό που δεν εννοείς να καταλάβεις, είναι ότι η λύση που επιλέχτηκε τελικά είναι η λιγότερο άδικη. Όχι απαραίτητα η λιγότερο επιζήμια συνολικά. Τεράστια ζημιά θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Αυτό που συνέβη στη Κύπρο χοντρικά είναι ότι η Κύπρου και η Λαϊκή έπεσαν έξω (για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως επειδή επένδυσαν σε ομόλογα τεφαρίκι-λίρα εκατό του ελληνικού δημοσίου κλπ). Το κυπριακό κράτος, δεν ήταν σε θέση να ρίξει κουβάδες λεφτά για να μπαλώσει τις τρύπες (όπως λχ. έκανε η βρετανική κυβέρνηση που κάλυψε όλους τους ντόπιους καταθέτες και πρακτικά κρατικοποίησε την RBS και τη Lloyds Banking Group).
Ποιοί έχασαν από αυτή την υπόθεση; Οι επενδυτές αυτών των τραπεζών, κατά σειρά 'ευθύνης' οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και μη προστατευμένοι καταθέτες. Έφταιγαν πρακτικά σε κάτι; Οι πρώτοι ίσως, οι τελευταίοι σίγουρα όχι. Ήταν όμως εκτεθιμένοι σύμφωνα με το νόμο. Δεν το παίζω μετά Χριστόν προφήτης, όμως όλα σημάδια αυτό έδειχναν. Μπορεί να φαινόταν τραβηγμένο σενάριο να χρεωκοπήσουν οι τράπεζες, η έκθεση τους πάντως ήταν γνωστή. Αν λάμβαναν υπόψη τους το καθεστώς προστασίας των καταθέσεων και δεν έβαζαν όλα τα αυγά τους στο ίδιο καλάθι, δεν θα κινδύνευαν τόσο.
Τι πρότεινε το σχέδιο Α που τόσο σου άρεσε; Να βάλουν χέρι σε όλους (και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους). Και στους μικροκαταθέτες, η προστασία των οποίων είναι ιερή στο τραπεζικό σύστημα (*και εκτιμώ ότι γι αυτό τουλάχιστον διαθέτεις τις απαιτούμενες ικανότητες για να το συλλάβεις, στο κάτω κατω μπήκες αξιοκρατικά και με το σπαθί σου, δεν είσαι χαζό παιδί. *) και προστατεύεται -θεωρητικά- νομικά, αλλά και στους καταθέτες των υπόλοιπων τραπεζών που δεν έφταιξαν σε τίποτα και δεν είχαν πρόβλημα επιβιωσης.
Εννοείται ότι οι ενδιάμεσες λύσεις που προτάθηκαν στο μεταξύ όπως η δήμευση ουσιαστικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι ακόμα πιο άδικες και απαράδεκτες.
Δεν ξέρω πώς το βλέπεις εσύ αυτό, αν στέκεσαι επιφανειακά και κοντόφθαλμα στο 6,75%
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δείχνεις να δέχεσαι τη λογική της συλλογικής τιμωρίας. Ξέρεις, το ίδιο ακριβώς είναι που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Αντί να βάλει χέρι στους χαραμοφάηδες συναδέρφους σου και στα λοιπά παρασιτικά λαμόγια, προτιμάει να γαμήσει λιγααααάκι όλους τους υπόλοιπους. Μαζί και εσένα.Πολύ ωραία παρατήρηση
Και βέβαια να μην ξεχνάμε (νομίζω το είχε γράψει ο Garland (?)), ότι κανείς μας κανείς δεν σου εγγυάται ότι και το πρώτο σχέδιο να είχε επιλεγεί, πάλι σε καταστάσεις του δεύτερου θα κατέληγε.
Εντάξει, οι Κύπριοι και οι πραγματικά κυπριακές εταιρείες (δλδ αυτές που έχουν αντικείμενο στην Κύπρο), εκεί θα κάθονταν -μέσες άκρες-.
Ο τεράστιος όγκος τόσο καταθέσεων όσο και εταιρειών, που ήταν εκεί μόνο και μόνο για τις διάφορες ευκολίες, νομίζει κανείς ότι δεν θα έφευγαν μαζικά την 'επόμενη μέρα' ούτως ή άλλως; Αυτή η μαζική φυγή δεν θα έκανε 'εκ νέου' τις δυο αυτές τράπεζες να 'ξανα'καταρρεύσουν, να μπλοκάρουν κινήσεις, να βαρέσουν κανόνι κλπ;Κι επειδή έχει γραφτεί τόσες φορές το 'που θα βρούνε καλύτερα' και για να το δούμε και στην πράξη, οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου 'α' (του καλού) όλο το 'υποστηρικτικό' δίκτυο (λογιστές, δικηγόροι, γραφεία, τοπική 'εκπροσώπηση' όλων αυτών των εταιρειών) τα έκλεισαν και πήγαν Μάλτα.
Γιατί η Κύπρος ούτε ΗΠΑμερική είναι, ούτε καν Λονδίνο, για να προσφέρει ένα πραγματικό 'επιχειρηματικό οικοσύστημα' που να έχει κάποια πραγματική αξία στο να βρίσκεσαι εκεί, ούτε κάποια σημαντική εγχώρια αγορά (που δεν γίνονται έτσι έυκολα καπνός). Άλλου είδους διευκολύνσεις παρείχε, οι οποίες από τη στιγμή της ανακοίνωσης έγιναν όντως καπνός. -
Αυτό που αδυνατείς να δεις είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα 'συλλογικής τιμωρίας', αλλά 'περιορισμού της συλλογικής ζημιάς'.
Ξέρεις, όταν κάνεις ένα σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, δεν εξετάζεις το αν θα ενοχληθεί περισσότερο ο Α ή ο Β, αλλά το τι θα συμβεί ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Άμα βέβαια ξέρεις και πέντε πράγματα ή δεν σε ενδιαφέρει το μικροπολιτικό κόστος ή δεν είσαι βολεμένος με διάφορα 'κεκτημένα'.Γιατί; Επειδή ο Α τελεί σε αλληλεξάρτηση με τον Β. Και αν σκοτώσεις τον Α, θα εξοντωθεί και ο Β, είτε τον αφήσεις αλώβητο οικονομικά -και πάρεις τα ψηφαλάκια-, είτε όχι.
Μάντεψε πχ τι έγινε στην Ελλάδα, τι επιλέχθηκε συνειδητά.
Δεν υπάρχουν ατομικά μπαουλάκια με λεφτά, υπάρχει ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μια οικονομία που δεν μπορεί να λειτουργεί άριστα για τους μισούς και καθόλου για τους άλλους μισούς.Το ότι θα υπήρχε ανεπανόρθωτη βλάβη στην Κύπρο είναι δεδομένο και βέβαιο, ανεξαρτήτως 'λύσης'.
Το ότι αυτή η βλάβη είναι -σήμερα- πολύ βαρύτερη για το μέσο επιχειρηματία, μισθωτό, καταθέτη, πολίτη γενικότερα του νησιού, το αποδεικνύουν τα πράγματα και το ομολογούν αυτοί που το νιώθουν στο πετσί τους.Είναι εντελώς διαφορετικό να δεχθείς ένα σοβαρό πλήγμα, που σταδιακά θα δεις πώς θα το διαχειριστείς, πχ με μια αναδιάρθρωση παραγωγής, αναζήτηση άλλων αγορών, στροφή σε εξαγωγές κλπ και διαφορετικό να εξοντώνεσαι χωρίς δυνατότητα ελιγμού και απορρόφησης του πλήγματος.
Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες μικρές/μεσαίες/μεγάλες επιχειρήσεις της Κύπρου, ΝΤΟΠΙΕΣ επιχειρήσεις, δεν έχουν κεφάλαια κίνησης. Δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, όχι επειδή επιλέγουν να καθυστερήσουν λίγο ή αρκετό καιρό ή επειδή έδιωξαν τα λεφτά στο εξωτερικό ή τα έκαναν χρυσές λίρες.
Αυτό ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ συνεπάγεται άμεση διακοπή εργασιών και κλείσιμο.
Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι. Εγώ απλώς το μεταφέρω. ΟΚ, το είχα αναφέρει και πριν συμβεί, ειδικά για τα κεφάλαια κίνησης -μην κάνω quote τώρα- αλλά τι σημασία έχει; Μερικά πράγματα είναι τόσο κρυστάλλινα που δεν αξίζει να τα αναφέρεις καν. Εκτός αν ορισμένοι τα αμφισβητούν...Στο προκείμενο, οι ξένοι καταθέτες 'ευκαιρίας' θα φύγουν μόλις μπορέσουν ή δεν θα ξαναπατήσουν στο νησί. Μόνο που στην Κύπρο υπάρχουν και πολλοί ξένοι (δεκάδες χιλιάδες, ποσοστό πολύ μεγάλο για τον γενικό πληθυσμό) που διαμένουν μόνιμα, πχ συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, που χρησιμοποιούν το έδαφος του νησιού γιατί τις βολεύει. Δηλαδή, και ρίσκο να έπαιρναν και μια απώλεια καταθέσεων να είχαν, δεν θα έφευγαν γιατί είχαν ριζώσει εκεί, ήξεραν τα κατατόπια, είχαν ανθρώπινο δίκτυο, ήταν κοντά στις αγορές που τις ενδιέφεραν στην Αν. Μεσόγειο. Άλλο όμως να θέλεις να απορροφήσεις απώλειες και να ρισκάρεις κι άλλο να σε διαλύουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
Ακόμα και αν έπεφτε το κούρεμα (που, υπενθυμίζω, ο κύριος Σόιμπλε επιμένει ότι αφορούσε ως πρόταση μόνο τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις, άλλο το αν οι Κύπριοι διάλεξαν κάτι διαφορετικό κάνοντας τους δικούς τους υπολογισμούς, καλώς ή κακώς), μαζί με μια απαγόρευση μεταφοράς μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα υπήρχε μια δυνατότητα εξισορρόπησης και επαναφοράς σε επιχειρηματική ηρεμία και ανάπτυξη.
Τώρα δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.
Το 6,75%'ισχυρό πλήγμα'.
Όσο όμως διαλέγουμε να βλέπουμε τα πάντα με άσπρο ή μαύρο, χωρίς να εξετάζουμε τα ενδιάμεσα σκαλοπάτια, δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.edit
Να κάνω και μια προβοκατόρικη ερώτηση:
Αν υποθέσουμε ότι είχε τεθεί προς ψήφιση στην κυπριακή βουλή ως αρχικό σχέδιο η εφάπαξ εισφορά 15% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων (άνω των 100.000), θα είχε υπερψηφιστεί; Τι νομίζετε; -
Μόνο στην Κύπρο αυτά
Στο φως νέα στοιχεία για τις διαγραφές δανείων στην Κύπρο
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις διαγραφές δανείων από τις κυπριακές τράπεζες σε μεγάλες εταιρείες και διάφορους επώνυμους.
Το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο Sigma παρουσίασε ρεπορτάζ με αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή, σύμφωνα με το οποίο εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει έως και ένα «παλάτι» εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες.
Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η μια τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη σε μια επισφάλεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού αυτού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.
Άλλη εταιρεία που είχε στενές σχέσεις με έναν κομματικό μηχανισμό είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε χτίσει, αλλά δεν ήταν κερδοφόρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης -διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους αρκετών εκατομμυρίων- εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια, τα οποία του χορηγήθηκαν δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα.
Σύμφωνα με τις πηγές των δύο μέσων ενημέρωσης, από κάποιο σημείο και μετά οι πιέσεις που ασκούνταν για διαγραφή των δανείων ήταν τόσο έντονες, που απειλήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας.
Άλλος επιχειρηματίας φέρεται να ζήτησε διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα, τα οποία δεν ήθελε να γίνουν γνωστά.
Τραπεζικό στέλεχος φέρεται να πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καμιά εξασφάλιση, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει ούτε μία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει τις οφειλές του, ούτε του αφαιρέθηκε από την αποζημίωση κάποιο ποσόν έναντι του δανείου του.
Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας φέρεται να μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς άλλη συζήτηση.
Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθοριζόταν από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και εγκρινόταν από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα «δώρα» αυτά είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.
Τραπεζίτες ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες, καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους, που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι το γιατί δεν παρενέβη η Κεντρική Τράπεζα για διαγραφές δανείων πέραν των 100.000 ευρώ.
Η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αποπειραθεί να διαλευκάνει τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, ορκίζεται την Τρίτη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας ύστερα από σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή των τριών μελών της Επιτροπής και του Γενικού Εισαγγελέα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος.
Εξάλλου ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί από τρεις άξιους δικαστικούς, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, θα ορίσουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Την Ερευνητική Επιτροπή απαρτίζουν οι τρεις πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Πικής, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.
Παρεάκι επιχειρηματίες παίρνουν πολλά εκατομμύρια στο όνομα εταιρειών που δεν έχουν καμία αξία, στελέχη με εκατομμύρια σε προσωπικά δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν
Κάθε ομοιότητα με ελλάδα παντελώς... εχμ.. κάτι. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δείχνεις να δέχεσαι τη λογική της συλλογικής τιμωρίας. Ξέρεις, το ίδιο ακριβώς είναι που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Αντί να βάλει χέρι στους χαραμοφάηδες συναδέρφους σου και στα λοιπά παρασιτικά λαμόγια, προτιμάει να γαμήσει λιγααααάκι όλους τους υπόλοιπους. Μαζί και εσένα.
Πολύ ωραία παρατήρηση
Και βέβαια να μην ξεχνάμε (νομίζω το είχε γράψει ο Garland (?)), ότι κανείς μας κανείς δεν σου εγγυάται ότι και το πρώτο σχέδιο να είχε επιλεγεί, πάλι σε καταστάσεις του δεύτερου θα κατέληγε.
Εντάξει, οι Κύπριοι και οι πραγματικά κυπριακές εταιρείες (δλδ αυτές που έχουν αντικείμενο στην Κύπρο), εκεί θα κάθονταν -μέσες άκρες-.
Ο τεράστιος όγκος τόσο καταθέσεων όσο και εταιρειών, που ήταν εκεί μόνο και μόνο για τις διάφορες ευκολίες, νομίζει κανείς ότι δεν θα έφευγαν μαζικά την 'επόμενη μέρα' ούτως ή άλλως; Αυτή η μαζική φυγή δεν θα έκανε 'εκ νέου' τις δυο αυτές τράπεζες να 'ξανα'καταρρεύσουν, να μπλοκάρουν κινήσεις, να βαρέσουν κανόνι κλπ;Κι επειδή έχει γραφτεί τόσες φορές το 'που θα βρούνε καλύτερα' και για να το δούμε και στην πράξη, οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου 'α' (του καλού) όλο το 'υποστηρικτικό' δίκτυο (λογιστές, δικηγόροι, γραφεία, τοπική 'εκπροσώπηση' όλων αυτών των εταιρειών) τα έκλεισαν και πήγαν Μάλτα.
Γιατί η Κύπρος ούτε ΗΠΑμερική είναι, ούτε καν Λονδίνο, για να προσφέρει ένα πραγματικό 'επιχειρηματικό οικοσύστημα' που να έχει κάποια πραγματική αξία στο να βρίσκεσαι εκεί, ούτε κάποια σημαντική εγχώρια αγορά (που δεν γίνονται έτσι έυκολα καπνός). Άλλου είδους διευκολύνσεις παρείχε, οι οποίες από τη στιγμή της ανακοίνωσης έγιναν όντως καπνός.Δεν ισχύει το bold, υπάρχει ένα θέμα με κάποιους που ανάγκαζαν τους πελάτες να κάνουν λογαριασμούς στην Λαϊκή αλλά οι πελάτες απλά άλλαξαν εταιρεία όχι χώρα.
-
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=267909
Βαριές κατηγορίες εναντίον του Αναστασιάδη από το ΑΚΕΛ
Τρείς μόλις μέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν το Εurogroup της 15ης Μαρτίου που αποφάσισε κούρεμα, η εταιρεία που ανήκει σε στενό συγγενή του κ. Αναστασιάδη «έσπασε» πέντε γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή τράπεζα συνολικής αξίας 21 εκατομμυρίων(!) ευρώ και τα έστειλε στο Λονδίνο!
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Δεν ισχύει το bold, υπάρχει ένα θέμα με κάποιους που ανάγκαζαν τους πελάτες να κάνουν λογαριασμούς στην Λαϊκή αλλά οι πελάτες απλά άλλαξαν εταιρεία όχι χώρα.Ποιοι 'ανάγκαζαν' τους πελάτες τους και πως;
Τέσπα, το 'δεν ισχύει' είναι λίγο σχετικό, τη στιγμή που έχει ήδη συμβεί.
Kύπρος και ΔΝΤ