-
Ο χρήστης ΧρηστοςΣ8 έγραψε:
Η μόνη απαγόρευση που ήξερα ήταν σχετικά με το τι κρέας μπορεί να ονομαστεί γυρος. Χοιρινό με νόμο της χούντας.
Δεν έθιξα το θέμα κόστος. Αν μπορείς να φτιάξεις κάτι καλό χρεώνεις παραπάνω.
Τι μλκας εισαι
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
@trident1971Η μόνη απαγόρευση που ήξερα ήταν σχετικά με το τι κρέας μπορεί να ονομαστεί γυρος. Χοιρινό με νόμο της χούντας.
Δεν έθιξα το θέμα κόστος. Αν μπορείς να φτιάξεις κάτι καλό χρεώνεις παραπάνω.
Από πολύ πιτσιρικάς όλα τα γυράδικα στην πόλη μου είχαν μοσχαρίσιο γύρο (100δρχ το πιτόγυρο θυμάμαι ), μάλιστα το αγαπημένο μου γυραδικο ήταν παράλληλα καφενείο και το βράδυ έβαζε σε μια γωνιά του μαγαζιού γύρο. Τον έφτιαχνε πάντα μόνος του (τα τελευταία 15 χρόνια ο γιός του) το προηγούμενο βράδυ και το έβαζε μέσα σε σάλτσα ντομάτας με καρυκεύματα και το άφηνε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα τον έψηνε. Τέτοιον γύρο δεν έχω φάει πουθενά. Τη διαδικασία έχει τύχει να την δω live καθώς κολλητός δούλευε σερβιτόρος στο καφενείο πιτσιρικάς και σκοτώναμε τα βράδια μας τα καλοκαίρια με τσίπουρα-ρετσίνες-μπύρες-γύρους και τάβλι.
Σε ότι αφορά τα τόστ και τους χαμουτζήδες, παραγγέλνω σε σπίτι φίλου στην Πάτρα από creperie τοστ με 5-6 αλλαντικά-λαχανικά κλπ μέσα, και μου λέει ο στόκος στο τηλέφωνο 'και πως θα τα βάλω όλα αυτά μέσα ρε μεγάλε, θα πέσουν' τελικά συνεννοηθήκαμε ότι τα ήθελα σε μακρόστενο ψωμάκι πατημένο στην τοστιέρα (toasted δηλαδής). Το πιο άθλιο στην Πάτρα ήταν η ζαμπονοτυρόπιτα που πήρα μια φορά και είχε μέσα ζαμπόν και κάτι σαν φέτα (emoticon που ξερνάει)
-
Άρθρο 201
ΣουβλάκιαΕξισσοροποιητική εδώ η επίσημη νομολογία, λέει σουβλάκια τα πάντα, αλλά ξεχωρίζει τα καλαμάκια μετά. Ο ιστορικός αυτός ο νόμος (ξανα)επέτρεψε για πρώτη φορά τον μοσχαρίσιο γύρο μετά από ακριβώς 3 δεκαετίες. Ο εν λόγω δεν έχει φτασει ακόμη στη Θεσ/νίκη.
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=144
-
Αθηνοκεντρικό κράτος
Καλά είπα σύνορα στη Λάρισα.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Άρθρο 201
ΣουβλάκιαΕξισσοροποιητική εδώ η επίσημη νομολογία, λέει σουβλάκια τα πάντα, αλλά ξεχωρίζει τα καλαμάκια μετά. Ο ιστορικός αυτός ο νόμος (ξανα)επέτρεψε για πρώτη φορά τον μοσχαρίσιο γύρο μετά από ακριβώς 3 δεκαετίες. Ο εν λόγω δεν έχει φτασει ακόμη στη Θεσ/νίκη.
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=144
διαβαστε το νομο αγαπητοι Βορειοι
Τωρα θα αρχισουν οι διαμαρτυριες 'Ελλαδα δεν ειναι μονο η Αθηνα' 'χαμουτζηδες' 'Θεσσαλονικη μεγαλη φτωχομανα' κλπ και θα εκλεγει ξανα πανηγυρικα ο Ψωμιαδης.
ξμαρρ, την ωρα που το εγραφα
-
Ω ρε τι τραβάνε αυτοί που σηκώνουν τα τηλέφωνα για παραγγελίες στα σουβλατζίδικα έξω απ τα στρατόπεδα...άλλος ζητάει καλαμάκι, άλλος σουβλάκι, άλλος σουβλάκι απ όλα και θέλει μέσα μουστάρδες, άλλος λέει την πίτα 'ζυμαράκι', άλλος την θέλει και αλάδωτη, άλλος περιμένει ζητάει σάντουιτς γύρου, άλλος παραγγέλνει μια πίτσα και ξεμπερδεύει
-
Μην μπερδεύεσαι υπάρχει και πιτσα με γύρο !!
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
διαβαστε το νομο αγαπητοι ΒορειοιΤωρα θα αρχισουν οι διαμαρτυριες 'Ελλαδα δεν ειναι μονο η Αθηνα' 'χαμουτζηδες' 'Θεσσαλονικη μεγαλη φτωχομανα' κλπ και θα εκλεγει ξανα πανηγυρικα ο Ψωμιαδης.
Νόμος για το καλαμάκωμα των αμνοεριφίων λόγο Πάσχα υπάρχει άραγε.
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Μην μπερδεύεσαι υπάρχει και πιτσα με γύρο !!Έννοείται! Και θέλει πολύ ξεροψημένο γύρο (κι αν είναι κομμένος, τον περνάς λίγο απ την πλάκα), ώστε να μη γίνει σαν βραστός.
Είχα φάει μια στο Βόλο, κοντά στα ΚΤΕΛ σκεπαστή με γύρο. Ο τύπος την έλεγε ατομική και 105 κιλά (τότε ) γομάρι έμεινα άϋπνος σα βόας
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Ω ρε τι τραβάνε αυτοί που σηκώνουν τα τηλέφωνα για παραγγελίες στα σουβλατζίδικα έξω απ τα στρατόπεδα...άλλος ζητάει καλαμάκι, άλλος σουβλάκι, άλλος σουβλάκι απ όλα και θέλει μέσα μουστάρδες, άλλος λέει την πίτα 'ζυμαράκι', άλλος την θέλει και αλάδωτη, άλλος περιμένει ζητάει σάντουιτς γύρου, άλλος παραγγέλνει μια πίτσα και ξεμπερδεύειΝομίζεις . Και στην πίτσα δεν πάνε πίσω οι βόρειοι. Λένε θέλω μια πίτσα με κασέρι (οτιδήποτε κίτρινο) ή αν θέλουν κάτι διαφορετικό και είναι φέτα λένε βάλε τυρί
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Ω ρε τι τραβάνε αυτοί που σηκώνουν τα τηλέφωνα για παραγγελίες στα σουβλατζίδικα έξω απ τα στρατόπεδα...άλλος ζητάει καλαμάκι, άλλος σουβλάκι, άλλος σουβλάκι απ όλα και θέλει μέσα μουστάρδες, άλλος λέει την πίτα 'ζυμαράκι', άλλος την θέλει και αλάδωτη, άλλος περιμένει ζητάει σάντουιτς γύρου, άλλος παραγγέλνει μια πίτσα και ξεμπερδεύει
Νομίζεις . Και στην πίτσα δεν πάνε πίσω οι βόρειοι. Λένε θέλω μια πίτσα με κασέρι (οτιδήποτε κίτρινο) ή αν θέλουν κάτι διαφορετικό και είναι φέτα λένε βάλε τυρί
Αααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Έννοείται! Και θέλει πολύ ξεροψημένο γύρο (κι αν είναι κομμένος, τον περνάς λίγο απ την πλάκα), ώστε να μη γίνει σαν βραστός.
Είχα φάει μια στο Βόλο, κοντά στα ΚΤΕΛ σκεπαστή με γύρο. Ο τύπος την έλεγε ατομική και 105 κιλά (τότε ) γομάρι έμεινα άϋπνος σα βόας
Σκεπαστη!!
στην Αθηνα εχω παρατηρησει στα φυλλαδια των σουβλατζιδικων οτι ειναι πολυ διαδεδομενη τωρα τελευταια.Οι περισσοτεροι την εχουν στο μενου τους.
Εγω την προτιμω με καλαμακια χοιρινα,σως,ντοματα,κρεμμυδι,λιωμενο κιτρινο τυρι.
Δεν ειναι βαρια παντως στο στομαχι,τουλαχιστον απο εκει που αγοραζω εγω τουλαχιστον. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Έννοείται! Και θέλει πολύ ξεροψημένο γύρο (κι αν είναι κομμένος, τον περνάς λίγο απ την πλάκα), ώστε να μη γίνει σαν βραστός.
Σκεπαστη!!
στην Αθηνα εχω παρατηρησει στα φυλλαδια των σουβλατζιδικων οτι ειναι πολυ διαδεδομενη τωρα τελευταια.Οι περισσοτεροι την εχουν στο μενου τους.
Εγω την προτιμω με καλαμακια χοιρινα,σως,ντοματα,κρεμμυδι,λιωμενο κιτρινο τυρι.
Δεν ειναι βαρια παντως στο στομαχι,τουλαχιστον απο εκει που αγοραζω εγω τουλαχιστον.Εκείνη που έφαγα εγώ πάντως μου χει μείνει...
ίσως δίπλα στο 'ατομική'΄να έγραφε και 'βόμβα' και να μη το πρόσεξα
-
Λοιπόν, συνοψίζοντας
Εν αρχή ην ο γύρος, και γύρος ην ο μοσχαρίσιος, ήγουν το ντονέρ που φτιαχνόταν από κιμά μοσχαρίσιο και μόνο. Τον έβρισκες στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Νίκαια, Κοκκινιά, Λεμονάδικα και Δραπετσώνα, και κυρίως τα είχαν αρμένηδες που ήρθαν στα μέρη μας το 1915 με την γενοκτονία. Η Βίκι που γράφει για το '22 και για ξεχασμένες πατρίδες στο λήμμα γύρος είναι απλώς ανιστόρητη.
Το πρώτο γυράδικο στη χώρα το είχε Αρμένης στην παλιά αγορά, και ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 60.Μαζί με τα πανταχού παρόντα χοιρινά σουβλάκια καλαμάκια, και λίγα μπιφτέκια σε πίτα με πικάντικη σάλτσα ήταν σχεδόν τα μόνο πράματα που μπορούσες να βρεις για να βάλεις στο στόμα σου τότε. Εξαίρεση οι περιοχές που είχαν πρόσφυγες, όπου εκεί έπαιζε και λίγο πεινιρλί, καθώς και μπουγάτσα.
Ο γύρος αυτός ήταν και το πρώτο βρώμικο στη χώρα και με τη βούλα μάλιστα, αφού απαγορεύτηκε με αγορανομική διάταξη στα τέλη της δεκαετίας του '70 καθότι παρουσίαζε πολύ συχνά αλλοιώσεις, και επανήλθε μολις το 2007 με το νόμο που προανέφερα, ρωτήστε έναν παλιό να σας το επιβεβαιώσει.
Στο εντωμεταξύ όλα αυτά τα χρόνια αντικαταστάθηκε από τον χοιρινό γύρο και αυτόν από κοτόπουλο, τα οποία όπως ελπίζω καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής είναι απλώς γεννόσημα. Επικράτησαν όμως από άκρου εις άκρον της χώρας, ελλείψει ανταγωνισμού για 30 χρόνια, αλλά και της κατά πολύ χαμηλότερης τιμής πρώτης ύλης.
Ουγκαρέζες, κέτσαπ, μουστάρδες, τζιαπάτες, πατάτες, κηπουρού κ.α. είναι απλώς σάλτσες που προστέθηκαν στη βασική ιδέα αργότερα.
Δατς δε χολ στόρυ εν τάχει. -
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
διαβαστε το νομο αγαπητοι Βορειοι
Τωρα θα αρχισουν οι διαμαρτυριες 'Ελλαδα δεν ειναι μονο η Αθηνα' 'χαμουτζηδες' 'Θεσσαλονικη μεγαλη φτωχομανα' κλπ και θα εκλεγει ξανα πανηγυρικα ο Ψωμιαδης.
Νόμος για το καλαμάκωμα των αμνοεριφίων λόγο Πάσχα υπάρχει άραγε.
Εχουν εξηγηθει οι παραπανω αποριες σου σε προηγουμενο ποστ μου
Re: Καλαμάκι ή Σουβλάκι
Δημοσίευσηαπό trident1971 » 28/02/13 0:10
Επιστρεφοντας στην ιστορια, σιγα σιγα εμφανιζοντουσαν στην περιοχη και περισσοτερα οβελιστηρια (για να ξερουμε και πως λεγονται) που επειδη ειχαν περασμενα τα κρεατα στις σουβλες εμειναν στην λαικη ορολογια ώς σουβλατζιδικα.
Σε αλλα μερη, που οι καταβολες δεν ηταν 90% προσφυγικες, επαιζε πολυ μεγαλη σουβλα με κρεατα για το σπιτι και μικρη σουβλα (καλαμακι) για γρηγορα σνακ με καρφωμενο ψωμι γιατο δρομο. Βλεπε και τη γνωστη Λειβαδια στην Αθηνα. Στο προσφυγικο μερος, επαιζε σιγα σιγα και το καλαμακι τυλιγμενο με πιτα. Στο τελος σιγα σιγα φτασαμε, εφοσον πηγαινες στο σουβλατζιδικο (κεμπαμπτζίδικο παλιοτερα), αυτο που αγοραζες να το ονομαζεις σουβλάκι. Οπως πας στο βενζιναδικο για βενζινη και στο μαρμαραδικο για μαρμαρα και ο μπογιατζης μπογιατιζει. Δεν ειναι απολυτα σωστο, αλλα εχει μεινει πλεον στην καθομιλουμενη.'Καλαμακια' λοιπον όπως πολυ σωστα αναφερθηκε παραπανω, καλουνται τα μικρα κομματια απο καλαμι που συγκρατουν το κρεας στη θεση του.
Το καλαμακι για να πινουμε το αναψυκτικο, πηρε το ονομα του απο το γεγονος οτι εχει γυρω γυρω υλικο στερεο και στη μεση τρυπα, σα σωληνας, όπως τα κανονικα φυσικα καλαμια στα ποτάμια.
Ιδιο ονομα, διαφορετικη σημασια. Το ενα εχει να κανει με το υλικο, και το αλλο με τη λειτουργια που επιτελει.
Αυτα λοιπον που λεγονται με Αθανασιο Διακο που τον 'καλαμακωσαν' κλπ, δεν ειναι επιχειρηματα, ειναι σουπερ μαλακιες για να εχουμε κατι να λεμε. Αυτοι που κοροιδευουν το 'σουβλακι', και λενε για τον Αθανασιο Διακο, ας παρουν 'σαντουιτς' (εντελως ξενη λεξη, που αφορα κρεας αναμεσα σε δυο κομματια ψωμι, και δεν εχει σχεση ουτε κατα διανοιαν με αυτο που τελικα αγοραζεις). -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Λοιπόν, συνοψίζοντας
Εν αρχή ην ο γύρος, και γύρος ην ο μοσχαρίσιος, ήγουν το ντονέρ που φτιαχνόταν από κιμά μοσχαρίσιο και μόνο. Τον έβρισκες στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Νίκαια, Κοκκινιά, Λεμονάδικα και Δραπετσώνα, και κυρίως τα είχαν αρμένηδες που ήρθαν στα μέρη μας το 1915 με την γενοκτονία. Η Βίκι που γράφει για το '22 και για ξεχασμένες πατρίδες στο λήμμα γύρος είναι απλώς ανιστόρητη.
Το πρώτο γυράδικο στη χώρα το είχε Αρμένης στην παλιά αγορά, και ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 60.Μαζί με τα πανταχού παρόντα χοιρινά σουβλάκια καλαμάκια, και λίγα μπιφτέκια σε πίτα με πικάντικη σάλτσα ήταν σχεδόν τα μόνο πράματα που μπορούσες να βρεις για να βάλεις στο στόμα σου τότε. Εξαίρεση οι περιοχές που είχαν πρόσφυγες, όπου εκεί έπαιζε και λίγο πεινιρλί, καθώς και μπουγάτσα.
Ο γύρος αυτός ήταν και το πρώτο βρώμικο στη χώρα και με τη βούλα μάλιστα, αφού απαγορεύτηκε με αγορανομική διάταξη στα τέλη της δεκαετίας του '70 καθότι παρουσίαζε πολύ συχνά αλλοιώσεις, και επανήλθε μολις το 2007 με το νόμο που προανέφερα, ρωτήστε έναν παλιό να σας το επιβεβαιώσει.
Στο εντωμεταξύ όλα αυτά τα χρόνια αντικαταστάθηκε από τον χοιρινό γύρο και αυτόν από κοτόπουλο, τα οποία όπως ελπίζω καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής είναι απλώς γεννόσημα. Επικράτησαν όμως από άκρου εις άκρον της χώρας, ελλείψει ανταγωνισμού για 30 χρόνια, αλλά και της κατά πολύ χαμηλότερης τιμής πρώτης ύλης.
Ουγκαρέζες, κέτσαπ, μουστάρδες, τζιαπάτες, πατάτες, κηπουρού κ.α. είναι απλώς σάλτσες που προστέθηκαν στη βασική ιδέα αργότερα.
Δατς δε χολ στόρυ εν τάχει.+1000 για το ιστορικο κομματι,
+1 trillion γιατι μου θυμισες τα παιδικα μου χρονια. Ακου λεει πεινιρλι και μπουγατσα.... με το τρικυκλο ιδιοκατασκευη ερχοτανε ο τυπος... και αγοραζαμε 'βαλε μου 5 δραχμες τυροπιτα και 5 δραχμες μπουγατσα' -
Καλές οι ιστορίες αλλα πρόσφυγες δεν πήγαν μόνο στην αθήνα.
Και στη Θεσσαλονίκη δεν χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία.
-
Η συντριπτική πλειοψηφία των αρμένηδων το '15 εγκαταστάθηκε σε Αθήνα και σε περίχωρα του Πειραιά. Αυτό αντιστάφηκε το '22 με τους λοιπούς πρόσφυγες όπου κατά κύριο λόγο κατέλυσαν την σχεδόν άδεια τότε Β. Ελλάδα, και δευτερευόντως την Αθήνα.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Σκεπαστη!!Στο καλτσόνε αναφέρεστε ωρέ;
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σκεπαστη!!
Στο καλτσόνε αναφέρεστε ωρέ;
Σκεπαστή
2 πίτες μία πάνω μία κάτω και ανάμεσα γύρος, ντομάτα, πατάτα κρεμμύδι τζατζίκι και κίτρινο τυρί τριμμένο
Όλο το κατασκεύασμα ψήνεται στα κάρβουνα μέχρι να λιώσουν τα τυριάΛΟΥΚΟΥΜΙ
Καλαμάκι ή Σουβλάκι <<Father of all topics>>