-
δεν εχω συνηθησει οτι τα κουμπια για τα ηλεκτρικα παραθυρα για το alto 99' δεν ειναι στην πορτα
οπως στα ιαπωνικα corolla-civic και χτυπαω τα δαχτυλα στην πορτα. χεχε.
δεν εχω οδηγησει πολυ καιρο αυτοκινητο με abs και οποτε οδηγαω μου φενεται
περιεργο το φρενο και λεω 'πω πω τι φρενα εχει αυτο' αλλα σε λιγη ωρα φευγει ο θαυμασμος! -
Η κόρνα του μοχλοδιακόπτη στη ZX είναι κλασσικό εργονομικό θέμα.
-
- Έμαθα να οδηγώ σε Kadett D του 1984 και το αμέσως επόμενο αυτοκίνητο ήταν ένα Astra G του 1999. Και τα δύο βέβαια τα οδηγούσα χωρίς δίπλωμα. Οπότε όταν ξεκίνησα τα μαθήματα για το δίπλωμα με το Starlet του δασκάλου μου έπαθα πολιτισμικό σοκ.
Αλλού τα φώτα, αλλού η όπισθεν, χρειαζόμουν το βιβλιαράκι του Starlet για τα πιο βασικά.
Έκτοτε με κυνηγάνε τα Mazda, οπότε δεν ξανασυνάντησα σε καθημερινή χρήση τις αναποδιές της Opel.-
Δεν συνήθησα ποτέ την όπισθεν στο Ibiza ενός κολητού μου. Ούτε κανενώς VAG βέβαια...
-
Πολιτισμικό σοκ έπαθα και την πρώτη φορά που έβαλα μπροστά RX7 (άρα και Wankel) και μου έκανε εντύπωση το ρελαντί του. Παιδάκι ήμουνα. Μετά από βόλτες με διάφορα wankel μια χαρά φυσιολογικό μου φαίνεται.
-
Αδυνατώ να συνηθήσω τα αυτοκίνητα που έχουν τους διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα στο κέντρο της κονσόλας και όχι στις πόρτες. Μου φαίνεται εντελώς αντιεργονομικό, αν και μάλλον είναι απλά θέμα συνήθειας.
-
Μου τη σπάνε οι κόρνες σε αρκετά αυτοκίνητα που δεν είναι στο κέντρο (και του Astra G φυσικά). Άντε ψάξτην και βρες την όταν τη χρειαστείς...
-
Δεν συνήθησα ποτέ τους καθρέπτες που ρυθμίζονταν με το μοχλουδάκι. Στο Kadett και στα υπόλοιπα αρχαία που έχω τους ρυθμίζεις κουνώντας τους ολόκληρους, ενώ η μετάβαση ήταν κατευθείαν σε αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς καθρέπτες. Τον ενδιάμεσο τύπο με το μοχλουδάκι από μέσα ποτέ δεν το συνάντησα σε αμάξι που να χρησιμοποιήσω αρκετά, οπότε μου φαίνεται εντελώς ξένο.
-
Ποτέ μου δε συνήθησα και δε συμπάθησα το ABS. Το χουμε ξανασυζητήσει, οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. Απλά δε το μπορώ βρε αδερφέ.
Αργησα να συνηθήσω τα ηλεκτρόγκαζα, και ειδικά του Astra. Με αυτό το αυτοκίνητο για καιρό, όταν ήθελα να ξεκινήσω γλήγολα σε κανένα φανάρι, είτε θα άφηνα τα λάστιχα μου κάτω, ή θα κρέμαγε. Με τα επόμενα είχα συνηθήσει (ίσως δεν είχαν και τα χάλια του Astra).
-
Όταν έκανα test drive πρώτη φορά μία E92 μου είχαν φανεί τραγικά τα φρένα της, γιατί έμοιαζαν σαν διακόπτη on/off. Βέβαια τότε κυκλοφορούσα με ΜΧ5 ΝΑ, οπότε...
-
Δε συνήθησα ποτέ το ξεκίνημα του ΑΧ ενός κολητού μου. Δεν ξέρω αν ήταν όλα έτσι ή μόνο αυτό, αλλά δεν είχε την ομαλότητα των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσα συνήθως. Δεν μπορώ να το εκφράσω ακριβώς, αλλά ήταν κάπως 'βάρβαρο' το ξεκίνημα του.
-
Δεν έχω μάθει να ανάβω τα φώτα ομίχλης. Τα χρησιμοποιώ μονάχα όταν έχει ομίχλη και όχι όπως πάρα πολλά ζώα, οπότε κάθε φορά το ψάχνω λίγο, ειδικά σε αμάξια που δεν έχω πολυκυκλοφορήσει.
-
Δεν συνήθησα ποτέ τους 'τεμπέληδες'. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να υπάρχει αυτό το πράγμα ανάμεσα στα καθίσματα, και συνήθως να δυσχερένει την πρόσβαση στο χειρόφρενο (που πάντα του είχα αδυναμία).
-
Επίσης είμαι ίσως ο μόνος άνθρωπος που δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματο χωρίς οδηγίες χρήσεως. Μου αρέσει να την ανακατεύω τη μακαρονάδα, τι να κάνω.
-
εγω σε αντιθεση με ολους σας, δηλώνω υγιης ανθρωπος , και δεν ειχα ποτε ζητήματα τετοιου είδους
ΔΕΝ μου παίρνει καιρο να προσαρμοστώ σε κάτι νέο...
-
Όσες αναποδιές και αν έχουν οι Γάλλοι, σ' αυτή με την κόρνα στο λεβιεδάκι έχουν απόλυτο δίκιο. Ούτε που παίρνεις τα χέρια από το τιμόνι, απλώνεις το δάκτυλό σου και κορνάρεις, τόσο απλά. Σας δυσκολεύει δηλαδή τόσο πολύ η διαδικασία όταν κάνετε σινιάλο με τα φώτα ή όταν παίζετε με το trip computer (για όσους έχουν το χειρισμό του στ΄αριστερά) ?
Aυτό που εγώ δεν μπορώ να συνηθίσω ειναι οι πολύ μαλακοί συμπλέκτες που έχουν γινει μόδα πια και που με ένα φύσημα μπορείς να αποσυμπλέξεις. Θέλω να έχει λίγο πιο μηχανική αίσθηση βρε παιδί μου, όχι να ακουμπάω το πόδι μου και ξαφνικά να σκάει άγαρμπα στο πάτωμα. Είπαμε, καλή η ευκολία οδήγησης, αλλά αυτό παραπάει.
Όσο για τους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων πιστεύω οτι ειναι πολύ καλύτερα να βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα, για ένα πολύ απλό λόγο: το χέρι που συνηθίζουμε να σηκώνουμε από το τιμόνι ειναι αυτό που αλλάζει ταχύτητες, σηκώνει το χειρόφρενο, ρυθμίζει ραδιόφωνο/ac κτλ και επιπλέον έχει και την μεγαλύτερη άπλα/ελευθερία κινήσεων, σε αντίθεση με το άλλο που έχει συνάψει στενή σχέση με την πόρτα. Προσωπικά πολλές φορές νιώθω στριμωγμένος όταν προσπαθώ να ανοιξω/κλείσω παράθυρο και ο διακόπτης ειναι στην πόρτα.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Όσες αναποδιές και αν έχουν οι Γάλλοι, σ' αυτή με την κόρνα στο λεβιεδάκι έχουν απόλυτο δίκιο. Ούτε που παίρνεις τα χέρια από το τιμόνι, απλώνεις το δάκτυλό σου και κορνάρεις, τόσο απλά. Σας δυσκολεύει δηλαδή τόσο πολύ η διαδικασία όταν κάνετε σινιάλο με τα φώτα ή όταν παίζετε με το trip computer (για όσους έχουν το χειρισμό του στ΄αριστερά) ?Κι εγώ που νόμιζα οτι ήμουν ο μοναδικός που προτιμά την κόρνα εκεί (το έγραψα λίγο παραπάνω), εύκολα και γρήγορα σα να βγάζεις φλας. Είναι σαφώς πρακτικότερη, ειδικά από τις κόρνες σαν κουμπιά κάπου στο τιμόνι, άντε ψάξε να τη βρεις ενώ οδηγάς (και προφανώς σε δυσκολία-κίνδυνο), αλλιώς δεν κάνεις χρήση κόρνας. Το μόνο θέμα είναι κατά την είσοδο, όταν το αυτοκίνητο είναι χαμηλότερα (π.χ. εγώ πάνω στο πεζοδρόμιο και το αυτοκίνητο στο δρόμο), επειδή το κάθισμα είναι κοντά στο τιμόνι, κορνάρω με το γόνατο!
-
Αυτό που δεν κατάφερα να συνηθίσω ακόμα είναι να χρειάζεται να βάζω το κλειδί στη μίζα (στο G.Punto) όταν στο swift αρκούσε να είναι στην τσέπη μου για να πάρει μπρος το αυτοκίνητο >_>
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
- Δεν συνήθησα ποτέ τους 'τεμπέληδες'. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να υπάρχει αυτό το πράγμα ανάμεσα στα καθίσματα, και συνήθως να δυσχερένει την πρόσβαση στο χειρόφρενο (που πάντα του είχα αδυναμία).
Είναι πολύ χρήσιμοι όταν οδηγάς πολλές ώρες. Ξεκουράζεται το χέρι.
-
Ο χρήστης elvet έγραψε:
Όσες αναποδιές και αν έχουν οι Γάλλοι, σ' αυτή με την κόρνα στο λεβιεδάκι έχουν απόλυτο δίκιο. Ούτε που παίρνεις τα χέρια από το τιμόνι, απλώνεις το δάκτυλό σου και κορνάρεις, τόσο απλά. Σας δυσκολεύει δηλαδή τόσο πολύ η διαδικασία όταν κάνετε σινιάλο με τα φώτα ή όταν παίζετε με το trip computer (για όσους έχουν το χειρισμό του στ΄αριστερά) ?
Κι εγώ που νόμιζα οτι ήμουν ο μοναδικός που προτιμά την κόρνα εκεί (το έγραψα λίγο παραπάνω), εύκολα και γρήγορα σα να βγάζεις φλας. Είναι σαφώς πρακτικότερη, ειδικά από τις κόρνες σαν κουμπιά κάπου στο τιμόνι, άντε ψάξε να τη βρεις ενώ οδηγάς (και προφανώς σε δυσκολία-κίνδυνο), αλλιώς δεν κάνεις χρήση κόρνας. Το μόνο θέμα είναι κατά την είσοδο, όταν το αυτοκίνητο είναι χαμηλότερα (π.χ. εγώ πάνω στο πεζοδρόμιο και το αυτοκίνητο στο δρόμο), επειδή το κάθισμα είναι κοντά στο τιμόνι, κορνάρω με το γόνατο!
Μόνο μη χρειαστεί να κορνάρεις με το τιμόνι στριμμένο, με τα χέρια σου στο 10:20 ή 11:25.
Καθαρά θέμα εργονομίας πιστεύω ότι είναι η κόρνα στο κέντρο του τιμονιού. Όπως και να είναι στριμμένο το τιμόνι, η κόρνα είναι πάντα εκεί και....σε περιμένει να.....ξεδώσεις. ('πάρτα μωρή άρρωστη'!!!! )
-
Το σημαντικό είναι να οδηγάς πάντα αυτοκίνητα με την κόρνα στο ίδιο σημείο. Γιατί αν αλλάξεις, εκεί έχεις το πρόβλημα προσαρμογής, εκτός αν είναι τέρας προσαρμοστικότητας.
Με ένα Ρενώ που νοίκιασα κάποτε που είχε στο πλάι την κόρνα πήγα να τρακάρω γιατί έψαχνα την κόρνα εκεί που την είχα συνηθίσει, στο κέντρο του τιμονιού. Αυτή ήταν όμως αλλού.Εκεί την πατάς πολύ εύκολα. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Κι εγώ που νόμιζα οτι ήμουν ο μοναδικός που προτιμά την κόρνα εκεί (το έγραψα λίγο παραπάνω), εύκολα και γρήγορα σα να βγάζεις φλας. Είναι σαφώς πρακτικότερη, ειδικά από τις κόρνες σαν κουμπιά κάπου στο τιμόνι, άντε ψάξε να τη βρεις ενώ οδηγάς (και προφανώς σε δυσκολία-κίνδυνο), αλλιώς δεν κάνεις χρήση κόρνας. Το μόνο θέμα είναι κατά την είσοδο, όταν το αυτοκίνητο είναι χαμηλότερα (π.χ. εγώ πάνω στο πεζοδρόμιο και το αυτοκίνητο στο δρόμο), επειδή το κάθισμα είναι κοντά στο τιμόνι, κορνάρω με το γόνατο!
Μόνο μη χρειαστεί να κορνάρεις με το τιμόνι στριμμένο, με τα χέρια σου στο 10:20 ή 11:25.
Καθαρά θέμα εργονομίας πιστεύω ότι είναι η κόρνα στο κέντρο του τιμονιού. Όπως και να είναι στριμμένο το τιμόνι, η κόρνα είναι πάντα εκεί και....σε περιμένει να.....ξεδώσεις. ('πάρτα μωρή άρρωστη'!!!! )
Εάν είναι να κορνάρεις δυνατά για εκτόνωση, με τη γροθιά κατά προτίμηση όντως, η γαλλική λύση δε βοηθά
Για τη θέση διαφωνώ, γιατί όπως και να στρίψεις το τιμόνι πάλι ο μοχλοδιακόπτης είναι σταθερός (ώρα 9:00). Στην κόρνα στο κέντρο του τιμονιού πάντα πρέπει να αφήσεις το ένα χέρι από το τιμόνι, στη «γαλλική» μπορείς κάλλιστα και πολλές φορές να κρατάς ταυτόχρονα το τιμόνι (ανάλογα με τη γωνία περιστροφής). -
Oι Γάλλοι σίγουρα ξέρουν.
Η εμπειρία από την προσπάθεια να κινηθείς στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου χωρίς να στουκάρεις τους έχεις κάνει σοφούς σχετικά με την εργονομία της κόρνας. -
Συμφωνώ για τη θέση της κόρνας στα γαλλικά. Το βρίσκω απείρως πιο βολικό.
Όπως και τους διακόπτες για τα παράθυρα πίσω από το λεβιέ ταχυτήτων.
Επίσης για μένα δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό από το χειριστήριο για την ένταση του ηχοσυστήματος να είναι πάνω στο τιμόνι και να πάει πάνω κάτω, όχι 2 χωριστά κουμπιά. -
Ο χρήστης elvet έγραψε:
Εάν είναι να κορνάρεις δυνατά για εκτόνωση, με τη γροθιά κατά προτίμηση όντως, η γαλλική λύση δε βοηθά
Για τη θέση διαφωνώ, γιατί όπως και να στρίψεις το τιμόνι πάλι ο μοχλοδιακόπτης είναι σταθερός (ώρα 9:00). Στην κόρνα στο κέντρο του τιμονιού πάντα πρέπει να αφήσεις το ένα χέρι από το τιμόνι, στη «γαλλική» μπορείς κάλλιστα και πολλές φορές να κρατάς ταυτόχρονα το τιμόνι (ανάλογα με τη γωνία περιστροφής).Κορνάρω που κορνάω μία στο τόσο (και μόνο αν είμαστε μία τρίχα από το να 'φιληθούμε'), να το ευχαριστιέμαι ρε αδερφέ.
Και on topic:
προσωπικά έχω τρία 'προβλήματα' τα οποία μετά από κάποιο διάστημα επανέρχονται αφού οδηγώ 2 διαφορετικά οχήματα με τελείως διαφορετική φιλοσοφία:-
στο δικό μου είναι αυτόματο το κιβώτιο, το δεξί μου χέρι αρκετές φορές (όταν είσαι στη φάση του να κατεβάσεις) και ενώ πας χαλαρή βόλτα (δεν είσαι συγκεντρωμένος), 'πιάνω' το χέρι μου να βρίσκεται στη θέση που είναι έτοιμο να πιάσει το λεβιέ και να αλλάξει ταχύτητα ή να βάλει νεκρά. Επίσης μετά από αρκετές ώρες οδήγησης με χειροκίνητο, όταν πάω πάλι χαλαρά και είμαι στο δικό μου αμάξι (αυτόματο), το δεξί μου χέρι κρέμεται λίγο σαν κουλό, σα να μην ξέρει ο εγκέφαλος τι να το κάνει.
-
ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνηθίσω το χειρόφρενο των mercedes (μάλλον ποδόφρενο έπρεπε να το λέμε, αλλά μάλλον θα το μπερδεύαμε με το πεντάλ του φρένου). Μου φαίνεται τελείως αντι-εργονομικό, αν και όντως σου δίνει πολύ χώρο για αποθηκευτικό χώρο στο κομμάτι ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού (όπως και η μεταφορά του λεβιέ χειρισμού του αυτόματου σασμάν στην κολώνα του τιμονιού).
-
μου τη σπάει οι διακόπτες χειρισμού των παραθύρων δεν είναι στην ίδια απόσταση από το σώμα μου σε όλα τα αμάξια, οπότε μπαίνω πχ στο εταιρικό τζιπάκι και πατάω να κατέβει το παράθυρό μου και κατεβαίνει το πίσω αριστερά. Μετά (αφού συνηθίσω την απόσταση στο εταιρικό), μπαίνω στης κοπέλας μου και δεν βρίσκω ΚΑΝ τους διακόπτες χωρίς να κοιτάξω. Μπαίνω στο δικό μου και πάλι οι διακόπτες είναι αλλού.... (πραγματικά μου τη σπάει όμως μέχρι να κοιτάξω και να βρω τους διακόπτες γιατί ΠΑΝΤΑ την πατάω στην πρώτη κίνηση για να ανεβοκατεβάσω παράθυρο )
Δεν είναι ότι δυσκολεύομαι στις αλλαγές ή ότι δεν προσαρμόζομαι εύκολα, αλλά κάποιες φορές ρε παιδί μου λες: καλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι να βάζουν στο ίδιο σημείο 1-2 πραγματάκια που είναι κυριολεκτικά κοινότυπα, από το να τα 'καρφώνει' ο καθένας όπου κατεβάσει η κούτρα του?
-
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
Συμφωνώ για τη θέση της κόρνας στα γαλλικά. Το βρίσκω απείρως πιο βολικόΣτο rallye παντως πολλες φορες κορναρα και αναβα και φλας ταυτοχρονα, ειδικα σε ξαφνικα βιαια κορναρισματα
Το καλυτερο σημειο ειναι το κεντρο οπως στα περισσοτερα γιαπωνεζικα -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνηθίσω το χειρόφρενο των mercedes (μάλλον ποδόφρενο έπρεπε να το λέμε, αλλά μάλλον θα το μπερδεύαμε με το πεντάλ του φρένου). Μου φαίνεται τελείως αντι-εργονομικό, αν και όντως σου δίνει πολύ χώρο για αποθηκευτικό χώρο στο κομμάτι ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού (όπως και η μεταφορά του λεβιέ χειρισμού του αυτόματου σασμάν στην κολώνα του τιμονιού).ασε που δεν μπορεις να τραβηξεις χειροφρενο για κανα ντριφτακι...
ευτυχως στο slk ειναι εκει που πρεπει... -
με τους καθρέπτες μονο εγώ εχω πρόβλημα προσαρμογής;
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
με τους καθρέπτες μονο εγώ εχω πρόβλημα προσαρμογής;τι εννοείς? Τους βάζουν σε λάθος θέση? ( )
-
πχ οι των μερσεντέ μου φαίνονται απαίσιοι και κάθε φορά επειδή αργώ να προσαρμοστώ, προτιμώ να οδηγώ οφ μπάλανς και τελειώνει το παραμύθι
-
+1 σ αυτους που συμφωνουν για το την κορνα στο λεβιεδακι..
Ταυτοχρονα μαθαινα να οδηγω με xantia II (στο κεντρο) και zx (στο λεβιεδακι). Σαφεστατα προτιμω τη δευτερη λυση.. Κορνα και πεταγμα φωτα ταυτοχρονα επισης..
ναι ΕΣΕΝΑ, πόσο καιρό σου πήρε;