-
Σε ανηφορικούς δρόμους τα μικρότερα μοτέρ καίνε περισσότερο.Σύγκρινα ένα Α3 1,6 και ένα Αuris 1,3, το auris έκαιγε περισσότερο στην ανηφόρα!και επιπλέον ανέβαινε πιο ζόρικα!Σε ισιάδια πιστεύω πως το Auris είναι πιο οικονομικό για μικρές(σχετικά) ταχύτητες.
-
Νομίζω πως παίζουν ρόλο και οι τεχνολογίες που έχουν οι κινητήρες. Θυμάμαι τα Honda vtec πριν 20 χρόνια που με 1600 μοτέρ και 160 άλογα ήτανε με πολύ χαμηλές καταναλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Όμως αν πάρεις ένα 1400άρη και ένα 1800άρη και τα βάλεις δίπλα δίπλα σε ευθεία να πηγαίνουν με τα ίδια χιλιόμετρα το μικρότερο σε κυβισμό θα είναι οικονομικότερο.
-
Ο χρήστης panosft έγραψε:
Νομίζω πως παίζουν ρόλο και οι τεχνολογίες που έχουν οι κινητήρες. Θυμάμαι τα Honda vtec πριν 20 χρόνια που με 1600 μοτέρ και 160 άλογα ήτανε με πολύ χαμηλές καταναλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Όμως αν πάρεις ένα 1400άρη και ένα 1800άρη και τα βάλεις δίπλα δίπλα σε ευθεία να πηγαίνουν με τα ίδια χιλιόμετρα το μικρότερο σε κυβισμό θα είναι οικονομικότερο.Στο ίδιο όχημα;;; Στον ίδιο δρόμο;;; Για τι ταχύτητα;;;
Το τεστ του TG με το Prius II και την M3 έδειξε ότι αυτές οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες.... (έστω και αν στο TG το είχαν τραβήξει από τα μαλλιά...).
-
Το Ηοnda ήταν σε ελαφρύ αμάξωμα και επιπλέον οι προδιαγραφές ρύπων επιβαρύνουν την κατανάλωση. Ίσως ακόμη και οι προβλέψεις για 'μαλακό' εμπρόσθιο σύστημα για την προστασία των πεζών να επιβαρύνουν σε κάποιο βαθμό την αεροδυναμική άρα και την κατανάλωση.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Νομίζω πως παίζουν ρόλο και οι τεχνολογίες που έχουν οι κινητήρες. Θυμάμαι τα Honda vtec πριν 20 χρόνια που με 1600 μοτέρ και 160 άλογα ήτανε με πολύ χαμηλές καταναλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Όμως αν πάρεις ένα 1400άρη και ένα 1800άρη και τα βάλεις δίπλα δίπλα σε ευθεία να πηγαίνουν με τα ίδια χιλιόμετρα το μικρότερο σε κυβισμό θα είναι οικονομικότερο.
Στο ίδιο όχημα;;; Στον ίδιο δρόμο;;; Για τι ταχύτητα;;;
Το τεστ του TG με το Prius II και την M3 έδειξε ότι αυτές οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες.... (έστω και αν στο TG το είχαν τραβήξει από τα μαλλιά...).
+1.
Τέτοιες θεωρητικές συγκρίσεις μπορεί να μπάζουν πάρα πολύ.
Ακόμα και για χαλαρή ταχύτητα που ο μικρός δε ζορίζεται όπως στο πιο πάνω παράδειγμα, αν ο μεγάλος κινητήρας έχει πιο μακριά μετάδοση και πάει με 500 στροφές λιγότερο μπορεί και να νικάει τον μικρό. -
είχα opel corsa c 1.2 για 2 χρόνια και μετά πήρα corsa c 1.4 twinport.
Στο ταξίδι πολύ ξεκάθαρη η υπεροχή του 1.4 που έβγαζε + 100 χιλιόμετρα στο γέμισμα -
σε αυτο οφειλεται ο κινητηρας twinport που ηταν νεωτερης τεχνολογιας απ τον 1.2. Μετα ηρθε και ο 1.2 twinport.
Αυτος ηταν και ο λογος τοτε που ειχα αγορασει το 1.4 επειδη εκαιγε λιγοτερο απ τον 1.2.
αυτος ταιριαζε γαντι στο κορσα c. -
Δυσκολη απαντηση. Πριν 2 εβδομαδες και για 5 ημερες ειχα ενα Chrysler 300 (νοικιασμενο) με 3,6λιτρα και 8αρι κιβωτιο ταχυτητων. Το οδηγησαμε (μαζι με την γυναικα μου) για περιπου 1500-1600 χμ στην βορεια Καλιφορνια μεσα απο πεδιαδες και αρκετα λοφωδεις περιοχες με αρκετες στροφες (ταχυτητες απο 60 εως 120 χμ-ωρα). Στα 120 χμ-ωρα ο κινητηρας δουλευε στα χαλαρα στις 1500 στροφες (ισα ισα που τον ακουγες). Μου εβγαλε καταναλωση περιπου 8 λιτρα τα 100 χμ (υπολογισμενα οταν το γεμισα, οχι αυτο που εγραφε ο υπολογιστης, ο οποιος ομως επεσε κοντα). Σε ενα δευτερο γεμισμα που ειχε πιο πολυ οδηγηση πολης (μεσα στο Σαν Φρανσισκο) μου εβγαλε περιπου 10 λιτρα τα 100 χμ. Τετοια περιπου νουμερα βλεπω και με το δικο μου διλιτρο τουρμπο Σααμπ που οδηγω για καθημερινη χρηση. Το 300αρι ομως ειναι πολυ μεγαλυτερο και βαρυτερο αυτοκινητο. Νομιζω παιζει περισσοτερο ρολο ο συνδυασμος κινητηρα-κιβωτιου ταχυτητων και πως ειναι προγραμματισμενα.
-
Ναι αλλά πρέπει να οδηγήσεις το δικό σου εκεί για να κάνεις την όποια σύγκριση.
Ή βάλε το 300 να κινηθεί σε μποτιλιάρισμα στο κέντρο μεγαλούπολης στην Ελλάδα....Για αμερικάνικη χρήση μεγάλων αποστάσεων και χαμηλών ταχυτήτων τα μεγάλα κυβικά με πολύ, πάρα πολύ μακριές σχέσεις τα πάνε καλά στην οικονομία. Οι στροφές κινητήρα ταξιδίου είναι όπως είπες, θυμάμαι σε μια μεγάλη Cadillac ταξιδεύαμε με 1200 στροφές... όσα κυβικά και να είναι όταν χαϊδεύεις το γκάζι με 1200 στροφές πόσο να κάψει;
-
Στο δικό μου (ελαφρύ ατμοσφαιρικό 2λιτρο) που ο κατασκευαστής δίνει λίγο πάνω από 12lt/100km για πόλη, αυτή τη στιγμή με 80% των χιλιομέτρων να γίνονται σε κίνηση όπως της Λ.Κηφισίας και των γύρω περιοχών, με πυκνά ξεκίνα-σταμάτα, και ένα 20% σε ΕΟ και ΑΟ έχω 9.8lt/100km για τις τελευταίες 4500 χλμ. Στο ταξίδι αν έχει και βουνό (η χαρά του παιδιού ) και δεν πάω πολύ πάνω από 130-140 στον ανοιχτό δρόμο, γράφει γύρω στο 7.7 με 8.0, που το θεωρώ αρκετά λογικό για το συγκεκριμένο.
Ένα μεγάλο μείον του 'μεγάλου' μοτέρ για μικρό αμάξι (1100kg) είναι ότι το χειμώνα αργεί αρκετά να ζεσταθεί και να πιάσει τη νορμάλ κατανάλωσή του - σε χαλαρές διαδρομές των 15 λεπτών μέσα στην πόλη (με 1500-3000 rpm, μια και δε χρειάζεται να πας παραπάνω για ν'ακολουθείς την κίνηση) ίσα που προλαβαίνει να πιάσει τη σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας του, οπότε αν κάνεις συνέχεια τόσο μικρές διαδρομές (π.χ. σουπερ-μάρκετ και πίσω) η διαφορά στην κατανάλωση σε σχέση με ένα π.χ. 1000άρι μεγαλώνει ακόμα παραπάνω.
Καταναλωση μικρου vs μεγαλου μοτερ.