-
(ολους) τους γνωστους του Ηλια τους ψεκαζουνε λεμε
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σε αντιθεση με την κοσμοπολιτικη Βεροια
Εχεις ζησει στην Κερκυρα; Εχει ζωη 365 μερες τον χρονο και ζωαρα τις μισες απο αυτεςΌντως. Στην Βέροια προσπαθώ να σκεφτώ έναν λόγο για να θέλεις να μένεις και δεν μπορώ. Άντε μόνο αν είσαι σκιέρ και είσαι όλο το χειμώνα στο Σέλι.
Μπορείς και να το δεις σαν προάστιο της Θεσνικης, αν έχεις λεφτά για βενζίνες.
2 ΣΚ τον μήνα κατεβαίνεις στην μητρόπολη για την βόλτα, ψώνια κλπ και τον υπόλοιπο καιρό απολαμβάνεις την ησυχία σου με λιγότερο κόστος σε χρήμα και χρόνο. Για να κάνεις τις δουλειές σου σε μια επαρχιακή πόλη σου φτάνει ένα μισάωρο, σε μια μεγαλούπολη μπορεί να θέλεις και μέρες
Η Κέρκυρα μπορεί να είναι χρυσή αλλά δεν έχει σε κοντινή ακτίνα κάποια μεγαλούπολη, είναι λίγο αποκλεισμένη όντας και νησί.
Θάλασσα-βουνό σε κοντινές αποστάσεις σίγουρα μετράει υπέρ, όπως και το ραβανί με εκμέκ παγωτό
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
(ολους) τους γνωστους του Ηλια τους ψεκαζουνε λεμεΕσένα, μάλλον, περισσότερο από τους άλλους.
Ρε, Κέρκυρα δεν είναι μόνον το μεγάλο χωριό με το λιμάνι, λέμε. Όπως Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα κ Αθήνα δεν είναι μόνον η Γλυφάδα, αν με πιάνεις. -
Η Κέρκυρα είναι νησί και είναι πολύ μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμα και η Πάτρα είναι ολόκληρο ταξίδι.
Καλό το γκλαμ, αλλά η καθημερινότητα απαιτεί και άλλα πράγμα όπως πρόσβαση σε επαρκή αγορά και με καλές τιμές, εύκολη μετακίνηση, ει δυνατόν τριτοβάθμιες σπουδές στον τόπο σου, εύκολη και προσιτή πρόσβαση στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, ποικιλία στην αγορά εργασίας κ.α. -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Μπορείς και να το δεις σαν προάστιο της Θεσνικης, αν έχεις λεφτά για βενζίνες.Και γιατί να μην πας να μείνεις σε κανονικό προάστιο της Θεσσαλονίκης τότε;
Η Κέρκυρα είναι νησί και είναι πολύ μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμα και η Πάτρα είναι ολόκληρο ταξίδι.
Καλό το γκλαμ, αλλά η καθημερινότητα απαιτεί και άλλα πράγμα όπως πρόσβαση σε επαρκή αγορά και με καλές τιμές, εύκολη μετακίνηση, ει δυνατόν τριτοβάθμιες σπουδές στον τόπο σου, εύκολη και προσιτή πρόσβαση στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, ποικιλία στην αγορά εργασίας κ.α.Η πόλη της Κέρκυρας τα έχει όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα. Το θέμα είναι να έχεις δουλειά όπου και αν είσαι.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
όπως και το ραβανί με εκμέκ παγωτόΑλλο το ραβανί παγωτό και άλλο το εκμέκ παγωτό
-
Μενω Αθήνα απο οταν γεννηθηκα.. ευτυχως μενω στις ακρες, κεντρο δεν παω σχεδον ποτε, δεν θα το αντεχα.
Σε γενικες γραμμες παραπονο δεν εχω, αλλα μακαρι να μπορουσα να ζησω σε 2-3 ολες και ολες πολεις που μου αρεσουνε με πρωτη επιλογη την Καστορια, και Χανια, Βολο & Ιωαννινα να ακολουθουνε.
Δυστυχως λογω εργασιας δεν ειναι εφικτο, και μαλλον ειμαι πολυ καλομαθημενος ( ) για να σβησω οτι εχω κανει ως τωρα και να ξεκινησω απο την αρχη.Εξαλλου, οταν κανεις εχει παιδια σχολικης ηλικιας, η επαρχια αναδυκνειεται περισσοτερο ανθρωπινη
-
Μπορείς και να το δεις σαν προάστιο της Θεσνικης, αν έχεις λεφτά για βενζίνες.
Και γιατί να μην πας να μείνεις σε κανονικό προάστιο της Θεσσαλονίκης τότε;
Μια επαρχιακή πόλη έχει όλες τις υποδομές/υπηρεσίες που θα χρειαστεί κάποιος, ένα προάστιο μεγαλούπολης δεν νομίζω.
όπως και το ραβανί με εκμέκ παγωτό
Αλλο το ραβανί παγωτό και άλλο το εκμέκ παγωτό
Έχεις δίκιο, το μπέρδεψα με το καιμάκι
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Μια επαρχιακή πόλη έχει όλες τις υποδομές/υπηρεσίες που θα χρειαστεί κάποιος, ένα προάστιο μεγαλούπολης δεν νομίζω.Λανθάνεις αγαπητέ. Τα προάστια μεγαλουπόλεων είναι ξεχωριστοί Δήμοι με δική τους δομή και υπηρεσίες. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατεβαίνω μόνο για διασκέδαση και για να ψηφίσω καθώς τυπικά είμαι ακόμα δημότης της πόλης. Αν θέλω φέρνω και τα δικαιώματά μου όμως στον τόπο κατοικίας μου. Δεν το έχω κάνει για συναισθηματικούς λόγους μόνο... πάω και βλέπω την παλιά μου γειτονιά στις εκλογές.
-
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα τελευταία ΠΣΚ είμαι και εγώ κάτοικος της ευρύτερης περιοχής που μένει και ο Αλέξανδρος και όχι μόνο δεν μου έλειψε τίποτα μα τίποτα, αλλά ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα τις απογευματινές βόλτες στην παραλία της περιοχής που σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι σε διακοπές κάπου μακρυά ...
Μάλλον θα το καθιερώσω για όλα τα ΣΚ !
Το Χειμώνα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερα !
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Και γιατί να μην πας να μείνεις σε κανονικό προάστιο της Θεσσαλονίκης τότε;
Μια επαρχιακή πόλη έχει όλες τις υποδομές/υπηρεσίες που θα χρειαστεί κάποιος, ένα προάστιο μεγαλούπολης δεν νομίζω
Οφ κορς νοτ. Απλό και πρόσφατο για το δικό μου περιβάλλον παράδειγμα το θέμα της Υγείας.
-
Δηλαδή ρε παιδιά όλα τα προάστια έχουν Νομαρχία/Περιφέρεια, γραφεία Α'βαθμιας Εκπαίδευσης κλπ, εφορία, πλήρες αστυνομικό τμήμα (όπου βγάζεις ταυτότητα-διαβατήριο)?
Από πλευράς υγείας όλες οι μεγάλες επαρχιακές πόλεις-πρωτεύουσες νομού έχουν μια χαρά υποδομές.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Από πλευράς υγείας όλες οι μεγάλες επαρχιακές πόλεις-πρωτεύουσες νομού έχουν μια χαρά υποδομές.Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας κάτοικος μικρότερης πόλης ΔΕΝ πηγαίνει σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη για διάγνωση/θεραπεία.
-
Δεν νομιζω να εχουν μια χαρα υποδομες. Ολη η νοτιοδυτικη Ελλαδα πχ αν υπαρχει καποιο σοβαρο προβλημα υγειας (πολλες φορες ουτε καν σοβαρπ) παει στο νοσοκομειο της Πατρας. Δεν ρισκαρει κανενας να μεινει στο Αγρινο, στο Μεσολογγι, στον Πυργο, στην Αμφισσα κοκ...
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Δεν νομιζω να εχουν μια χαρα υποδομες. Ολη η νοτιοδυτικη Ελλαδα πχ αν υπαρχει καποιο σοβαρο προβλημα υγειας (πολλες φορες ουτε καν σοβαρπ) παει στο νοσοκομειο της Πατρας. Δεν ρισκαρει κανενας να μεινει στο Αγρινο, στο Μεσολογγι, στον Πυργο, στην Αμφισσα κοκ...Ναι έχεις δίκιο, αλλά δεν είχα στο μυαλό μου την νοτιοδυτική Ελλάδα όταν το έγραφα, η οποία είναι όντως τελείως παραμελημένη και για αυτό δεν θα έμενα ποτέ.
Επίσης δεν μπορώ να θεωρήσω πόλη την Άμφισσα, τα Γρεβενά ή το Διδυμότειχο....μιλάω για πρωτεύουσες νομών με τουλάχιστον 35-40 χιλιάδες κατοίκους.
-
Πριν από λίγα χρόνια καλόβλεπα την περίπτωση να μετοικήσω, σε άλλη πόλη εξω από την Αθήνα. Όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τον ηπιοτερο τρόπο που ζει κανείς την καθημερινότητά του έρχονταν να αντισταθμίσουν κάποια μειονεκτήματα μιας πόλης των λίγων δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Μέχρι που έζησα αρκετές από αυτές τις πόλεις, είτε εργαζόμενος εκεί ή φιλοξενούμενος. Τότε, συνειδητοποίησα κάτι που, ενώ στη 'μεγάλη' πόλη υπάρχει, αλλά υποτονικά, στις επαρχιακές υφίσταται, και μάλιστα συχνά σε υπερθετικό βαθμό. Αυτό είναι η νοοτροπία του 'σε-ξέρουν-και-τους-ξέρεις-όλους', το οποίο μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ως ένδειξη ενός πιο 'ανθρώπινου' κλίματος εκεί, εμένα προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα, αφού το που πας, τι κάνεις, τι αυτοκίνητο οδηγείς, αν κατουράς με το φως ανοικτό στην τουαλέτα, αν ποτίζεις ξυπόλητος ή αν προτιμάς τις ξανθιές από τις μελαχρινές, αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς προβληματισμού, ανάλυσης και συζήτησης (=κουτσομπολιό) στους ΄κοινωνικούς΄ κύκλους της πολίχνης.
Το ότι θα έπρεπε να κάνω ταξίδι για να δω μια θεατρική παράσταση και να μην περιμένω το κάθε τυχάρπαστο μπουλούκι να περάσει να κάνει την αρπαχτή του από την πόλη, μπορώ να το ανεχτώ. Λιγότερο μπορώ να ανεχτώ την άκριτη -και με σαφή χρονική υστέρηση- υιοθέτηση της εκάστοτε 'μόδας' που επικρατεί στη ΄μεγάλη πόλη', κάτι που γίνεται κατά κόρον στην επαρχία, μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι είμαστε 'μονδέρνοι'. Νιώθω επίσης ανασφαλής στην ιδέα ότι αν πάθει κάτι το παιδί μου θα αρκεστώ στις υπηρεσίες υγείας του τοπικού νοσοκομείου, έχοντας δυο-τρεις προσωπικές εμπειρίες σε διάφορες πόλεις -αλλά και πάλι αυτό είμαι διατεθειμένος(?) να το ρισκάρω (λέμε τώρα).
-
3 χρονια μετα την εγκατασταση μου στην Κομοτηνη, μαλλον θα στεναχωρηθω παρα πολυ οταν θα γυρισω Αθηνα..
Η αληθεια ειναι οτι οι petrolheads δεν θα βρουν την υγεια τους εκει πανω (Μονο 2 ωραιες στροφοδιαδρομες εχει προς το δασος της Νυμφαιας).. Αντιθετα αν εισαι ευθειακιας τοτε η Εγνατια θα ειναι το αγαπημενο σου μερος! Επιπλεον η ιδια η πολη κανει τη χρηση του αυτοκινητου ασυμφορη.. Υπαρχουν παρα πολλα στενα, το διπλοπαρκαρισμα ειναι καθημερινοτητα και τωρα που φτιαχνουν ποδηλατοδρομους και μικραινουν το πλατος καποιων- αλλωτε- μεγαλων οδων, τα πραγματα θα γινουν πιο δυσκολα..
Ας μιλησω ομως για πραγματα πιο σοβαρα.. Καλως ή κακως ειναι φοιτητουπολη.. Τοσες πολλες καφετεριες δεν εχω δει πουθενα αλλου.. Ιδιαιτερα απο το Δεκεμβρη του 11 υπηρξε μια 'εκρηξη' καινουργιων μαγαζιων.. Μαλιστα απ'οτι εμαθα τον Αυγουστο στον κεντρικο πεζοδρομο της πολης (τη Βενιζελου) υπηρξαν καταγγελιες απο οικογενιες που δεν μπορουσαν να περασουν με τα παιδικα καροτσακια !) Απο κει και περα, φαγαδικα για ο,τι πραγματικα θες.. Σουβλακια ('Κοκορακι'), Πιτσες ('Εν Καμινω'), Ζυμαρικα (Arte di Pasta) και κρεπερι ('Le chocolat') που θα ικανοποιησουν και τους πιο απαιτητικους.. Τα σουβλακια ειναι λιγο ακριβα μεν (2,40 με 2,50 το ενα, οταν στην Αθηνα μπορεις να βρεις και με 1,90) αλλα ειναι τεραστια! Ταβερνες αρκετα καλες, λιγα μαγαζια με ζωντανη μουσικη και 2,3 clubακια που μπορει να μην ειναι σαν της Αθηνας αλλα εχουν κι αυτα τη φαση τους !!
Εχει κι ενα εμπορικο κεντρο, με κινηματογραφο, μποουλινγκ κλπ. Το 2010 ανοιξε και H&M εκει και οι κοπελιες εκαναν σαν τρελες !
Αυτο ομως που πραγματικα μου αρεσει εκει πανω ειναι ολοκληρη την πολη μπορεις να τη γυρισεις με τα ποδια.. Τα παντα ειναι κοντα! Δυστυχως αυτο δεν το εχει η Αθηνα (ηθελα να παω σημερα στο ΚΕΠ Περιστεριου και επρεπε να παρω λεωφορειο.. )
Υπαρχουν ομως κι αρνητικα... Καταρχας το κλιμα.. Οταν εχει υγρασια εδω πανω, η κατασταση ειναι αποπνικτικη.. Επισης το κρυο κατα τους μηνες Ιανουαριο και Φεβρουαριο.. Μπορει να συνοδευεται με χιονι αλλα δυστυχως τα 250αρια που εφευγαν σε πετρελαιο περυσι και προπερσι, τσουζουν.. Το νοσοκομειο επισης που εχουμε, δεν ειναι κι απο τα καλυτερα.. Να φανταστειτε πολλοι πηγαινουν κατευθειαν στο Πανεπιστημιακο της Αλεξ/πολης! Επισης αν θελω να ερθω στην Αθηνα, θα πρεπει να κλεισω αεροπορικα απο πολυ νωρις ή 1) να φαω 8 ωρες και 120 € οδικως 2) να φαω 10 ωρες σε ταξιδι με τρενο (μην το κανετε επ ουδενι. Καλυτερα να κανετε το 3) ή 3) να φαω 9 ωρες στο ΚΤΕΛ..
Ξεχασα να μιλησω για τη συμβιωση με τους Μουσουλμανους.. Πραγματικα ποτε δεν αντιμετωπισα προβλημα.. Συμβιωνουν ειρηνικα με τους υπολοιπους κατοικους.. Μονο οι Ρομα λιγο πριν το Πανεπιστημιο δημιουργουν προβληματα (πετουν ξυλα και πετρες στα λεωφορεια που πηγαινουν στη σχολη, μια φορα ενα παιδι μου εριξε λασπωμενο νερο καθως περνουσα με το αυτοκινητο κλπ. )Πριν καμια βδομαδα ανοιξε γραφεια και η Χ.Α. οποτε τωρα θα ξεβρωμισει ο τοπος
Εν κατακλειδι, η Κομοτηνη παρεχει πολλες υπηρεσιες.. (Ασχετο αλλα στις συναλλαγες μου στα ΚΕΠ και στη Νομαρχια, εχω μεινει εκπληκτος με την ευγενια τους! ) Βεβαια, αν κλεισουν τα πανεπιστημια, θα γινει μια κουκκιδα στο χαρτη.. Σαν την Αθηνα δεν ειναι αλλα σιγουρα θα μου λειψειΥΓ. Ας μην ξεχναμε τις απειρες φοιτητριες!!
ΥΓ 2. Ο Dirtoulios εγραψε παραπανω οτι στην επαρχια ολοι τους ξερουν ολους και ο,τι κανεις μαθαινεται.. Το εχω ζησει και γω αυτο και μαλιστα απο την κακη πλευρα.. Δυστυχως ομως ετσι εχουν τα πραγματα..
ΥΓ 3. Εχω μεινει και στη Θεσ/κη (στην Τουμπα για 3 μερες) και εχω περασει κι απο Ξανθη.. Στη μεν πρωτη περιπτωση μου αρεσε αρκετα αλλα το γεγονος οτι εχει τοσα πολλα αμαξια, με αγχωνει.. Τη δευτερη ουτε που θελω να την ακουω για προσωπικους λογους.. -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Δηλαδή ρε παιδιά όλα τα προάστια έχουν Νομαρχία/Περιφέρεια, γραφεία Α'βαθμιας Εκπαίδευσης κλπ, εφορία, πλήρες αστυνομικό τμήμα (όπου βγάζεις ταυτότητα-διαβατήριο)?Από πλευράς υγείας όλες οι μεγάλες επαρχιακές πόλεις-πρωτεύουσες νομού έχουν μια χαρά υποδομές.
Τα περισσότερα προάστια είναι πλέον Καλλικρατικοί Δήμοι οπότε έχουν τα πάντα (αν και με βόλευε περισσότερο όταν ήταν Κοινότητα γιατί τώρα πρέπει να πάω σε μεγαλύτερο μέρος που έγινε η Πρωτεύουσα του νέου Δήμου ενώ παλαιότερα η Πρωτεύουσα της κοινότητας ήταν το διπλανό χωριό ). Τα νοσοκομεία είναι όντως θέμα αλλά όπου και να μένεις, σε 3-4 σημεία πρέπει να κατευθυνθείς έτσι κι αλλιώς. Το θέμα λοιπόν είναι από που έχεις γρηγορότερη πρόσβαση και όχι η απόσταση αυτή καθεαυτή.
Το θέμα 'εφορία' θέλω να θίξω μόνο και να πω ότι οι Ε.Ε. έχουν Δ.Ο.Υ. με βάσει την Έδρα της επιχείρησής τους και όχι με την κατοικία τους. Εκεί δεν την γλύτωσα... πρέπει να κατεβαίνω στον Βαρδάρη.
-
Δηλαδή ρε παιδιά όλα τα προάστια έχουν Νομαρχία/Περιφέρεια, γραφεία Α'βαθμιας Εκπαίδευσης κλπ, εφορία, πλήρες αστυνομικό τμήμα (όπου βγάζεις ταυτότητα-διαβατήριο)?
Από πλευράς υγείας όλες οι μεγάλες επαρχιακές πόλεις-πρωτεύουσες νομού έχουν μια χαρά υποδομές.
Τα περισσότερα προάστια είναι πλέον Καλλικρατικοί Δήμοι οπότε έχουν τα πάντα (αν και με βόλευε περισσότερο όταν ήταν Κοινότητα γιατί τώρα πρέπει να πάω σε μεγαλύτερο μέρος που έγινε η Πρωτεύουσα του νέου Δήμου ενώ παλαιότερα η Πρωτεύουσα της κοινότητας ήταν το διπλανό χωριό ). Τα νοσοκομεία είναι όντως θέμα αλλά όπου και να μένεις, σε 3-4 σημεία πρέπει να κατευθυνθείς έτσι κι αλλιώς. Το θέμα λοιπόν είναι από που έχεις γρηγορότερη πρόσβαση και όχι η απόσταση αυτή καθεαυτή.
Το θέμα 'εφορία' θέλω να θίξω μόνο και να πω ότι οι Ε.Ε. έχουν Δ.Ο.Υ. με βάσει την Έδρα της επιχείρησής τους και όχι με την κατοικία τους. Εκεί δεν την γλύτωσα... πρέπει να κατεβαίνω στον Βαρδάρη.
Η αλήθεια είναι ότι έχω ζήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο σε:
Πτολεμαΐδα
Μυτιλήνη
Κιλκίς
Αλεξανδρούπολη
Λάρισακαι έχω επισκεφθεί για αρκετές μέρες πάνω από μια φορά
Αθήνα (κέντρο)
Θεσνίκη (κέντρο και προάστιο)
Ιωάννινα
Ξάνθη
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Χίοοι μόνες πόλεις που παρακαλούσα να περάσουν οι μέρες ήταν Αθήνα και Θεσνίκη, μετά την δεύτερη-τρίτη μέρα απλά δεν άντεχα άλλο.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάνω πάνω από 5-6χλμ για να πάω στην δουλειά μου, ότι χρειάζομαι διαδρομή μισής ώρας για να πάω σε ένα μαγαζί για διασκέδαση, ότι πρέπει να συγχνοτίζομαι με 100δες άλλους ανθρώπους ακόμα και σε μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης. Σίγουρα φταίει το ότι έχω ζήσει στην επαρχία όλη μου την ζωή αλλά όλη αυτή την βαβούρα-άγχος-αγωνία της μεγαλούπολης δεν μπορώ να την αντέξω. Άσε που δεν μπορώ ούτε να διανοήθω ότι τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε ένα διαμέρισμα με Playstation και iPad χωρίς ποτέ να ματώσουν τα γόνατα τους στην αλάνα.
-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
3 χρονια μετα την εγκατασταση μου στην Κομοτηνη, μαλλον θα στεναχωρηθω παρα πολυ οταν θα γυρισω Αθηνα..Φιλος αν ησουν φοιτητης τελη δεκαετιας 90 (εγω πηγα το 97) θα ειχες πολυ διαφορετικη αποψη....Τοτε σχεδον τιποτα απ ολα αυτα που εγραψες δεν υπηρχε (καποιες καφετεριες στην πλατεια, ενας κινηματογραφος σε ενα στενο χωμενος και 1-2 κλαμπακια το Λομπυ ηταν το πιο δημοφιλες)
Απ οτι ειδα εχει αλλαξει και εχει εκμοντερνιστει πολυ. Παρ ολα αυτα εχω κακες αναμνησεις και δεν θα ξαναπηγαινα ουτε να μου τα ειχαν ολα πληρωμεναΥΓ1 ΤΟ H&M τι ειναι?
ΥΓ2 Το ταξιδι με Κτελ τοτε ηταν απαλευτο και επικινδυνο...12 ωρες στο νερο και καποια φορα καλοκαιρι χωρις κλιματισμο καν, ουτε εγνατιες ουτε τιποτα, απ τους επαρχιακους γινοταν μετα τη Θεσ/νικη
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)