-
Ο χρήστης heras έγραψε:
Φιλος αν ησουν φοιτητης τελη δεκαετιας 90 (εγω πηγα το 97) θα ειχες πολυ διαφορετικη αποψη....Τοτε σχεδον τιποτα απ ολα αυτα που εγραψες δεν υπηρχε (καποιες καφετεριες στην πλατεια, ενας κινηματογραφος σε ενα στενο χωμενος και 1-2 κλαμπακια το Λομπυ ηταν το πιο δημοφιλες)
Απ οτι ειδα εχει αλλαξει και εχει εκμοντερνιστει πολυ. Παρ ολα αυτα εχω κακες αναμνησεις και δεν θα ξαναπηγαινα ουτε να μου τα ειχαν ολα πληρωμεναΥΓ1 ΤΟ H&M τι ειναι?
ΥΓ2 Το ταξιδι με Κτελ τοτε ηταν απαλευτο και επικινδυνο...12 ωρες στο νερο και καποια φορα καλοκαιρι χωρις κλιματισμο καν, ουτε εγνατιες ουτε τιποτα, απ τους επαρχιακους γινοταν μετα τη Θεσ/νικηΤο Λομπυ εξακολουθει να ειναι το πιο δημοφιλες.. Το H & M ειναι αυτο http://www.hm.com/gr/.
Τα λεωφορεια του Κτελ ειναι τα περισσοτερα εσοδειας 08-09 ενω μεσα μερικα εχουν ατομικη τηλεοραση και wifi
Ξεχασα να γραψω οτι δεν εχω συναντησει αλλη πολη με μεγαλυτερη αναρχη δομηση. Φανταζομαι οτι προ κρισης, οπου υπηρχε χωρος, χτιζοταν και μια πολυκατοικια! -
Αναφορικά με την υιοθέτηση της μόδας που επικρατεί στην Αθήνα από τους κατοίκους της επαρχίας για να δείξουν ότι είναι μοντέρνοι.
Δεν ξέρω εάν γίνεται αυτό στην επαρχία και σε ποιό βαθμό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην Αθήνα, που είναι κι αυτή επαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη μόδα του Λονδίνου την υιοθετούν και οι Αθηναίοι με χρονική υστέρηση, για να δείξουν κι αυτοί ότι είναι μοντέρνοι.
Για την Αθήνα...πηγαίνω σπάνια και για λίγο χρόνο. Τους τελευταίους 16 μήνες πήγα 3 φορές, ενώ στις δύο από αυτές χρησιμοποίησα λεωφορείο για να μετακινηθώ μέσα σε αυτή. Και τις δύο φορές παρόμοιο σκηνικό. Μπαίνει κάποιος με εμφάνιση περιθωριακού/ζητιάνου ή κάποιος που δείχνει ότι δεν είναι έλληνας. Μετά από λίγο κάποιοι επιβάτες αρχίζουν σχεδόν υστερικές φωνές απαιτώντας να κατέβουν αυτοί κάτω, προειδοποιώντας τους υπόλοιπους επιβάτες να προσέχουν γιατί προσπαθούν να αρπάξουν πορτοφόλια. Φωνές, απειλές ότι θα τους κατεβάσουν κάτω...μου φάνηκαν πολύ πιεσμένοι, φοβισμένοι, οι Αθηναίοι, σαν να βρίσκονται στα όριά τους.
Jacob
-
Παίδες η επιβεβαίωση έρχεται και μέσα απο έρευνα σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων
Τρομπόνι για Αθήνα- Θεσσαλονίκη , πρωτιά σε Χανία και Λάρισα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημέριδα Καθημερινή πρίν λίγα χρόνια.
Δοκιμάζεται η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα
Ερευνα της Public Issue για την «Κ» καταγράφει τις θετικές και αρνητικές απόψεις των πολιτών για την καθημερινότητα, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την ψυχαγωγία σε δέκα μεγάλες πόλεις
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗΗ έρευνα της Public Issue για την «Ποιότητα Ζωής στις Μεγάλες Πόλεις της Ελλάδας», πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2008, για λογαριασμό της «Καθημερινής». Στη μέτρηση, περιλαμβάνονται συνολικά δέκα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με κριτήριο το πληθυσμιακό μέγεθος του αντίστοιχου δήμου και τη σχετική αντιπροσώπευση των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας. Κατά σειρά κατάταξης περιλαμβάνονται: Θεσσαλονίκη (385.406 κάτοικοι), Πειραιάς (181.933), Πάτρα (168.530), Ηράκλειο (135.761), Λάρισα (131.095), Βόλος (85.001), Ιωάννινα (67.384), Καβάλα (59.222), Σέρρες (55.996), Χανιά (55.838). Ο συνολικός πληθυσμός των εν λόγω περιοχών υπολογίζεται αθροιστικά σε 1,3 εκατ. κατοίκους. Αντιπροσωπεύει περίπου το 20% (1/5) του αστικού πληθυσμού της χώρας και περίπου το 50% του πληθυσμού των μεγάλων ελληνικών πόλεων, με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σε κάθε πόλη, χωριστά, επελέγη ένα δείγμα 400-500 κατοίκων, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της πόλης.
Η κατασκευή του δείκτη
Για την κατασκευή του δείκτη χρησιμοποιούνται συνολικά 24 επιλεγμένες μεταβλητές (ερωτήσεις), οι οποίες αποτυπώνουν εμπειρικά -στο μέτρο του δυνατού- τις σημαντικότερες παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής των κατοίκων των μεγάλων ελληνικών πόλεων. Συγκεκριμένα: τις συνθήκες κατοικίας και διαμονής, την απασχόληση, τη μετακίνηση, το κόστος διαβίωσης, τις δυνατότητες μόρφωσης, την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας, την κατάσταση του περιβάλλοντος, τον βαθμό κοινωνικής συνοχής και την αναψυχή. Μεθοδολογικά, αυτό επιτυγχάνεται με την εμπειρική μέτρηση-αποτύπωση: 1) Του βαθμού ικανοποίησης από τις υπηρεσίες συλλογικής κατανάλωσης και τις υποδομές που παρέχει μια πόλη: (π.χ. δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες παιδείας κ.λπ.). 2) Των διαμορφωμένων κοινωνικών αντιλήψεων (perceptions) για την εικόνα της πόλης, σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησης, την αγορά ακινήτων, το περιβάλλον, τον βαθμό ενσωμάτωσης των μεταναστών, τις δυνατότητες διασκέδασης κ.ά. 3) Των εκτιμήσεων και των προσδοκιών για τις τάσεις εξέλιξης της πόλης και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της. 4) Των υποκειμενικών παραστάσεων για το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων κατασκευάζεται μια τριθέσια κλίμακα ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής στην πόλη (-, 0, +), όπου «-» υποδηλώνει το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την ποιότητα ζωής στην πόλη, «0» το ποσοστό των ουδέτερων (ούτε ικανοποιημένοι/ούτε δυσαρεστημένοι) και «+» το ποσοστό των ικανοποιημένων από την ποιότητα ζωής στην πόλη (βλέπε παραπλεύρως, τα σχετικά διαγράμματα των πόλεων).
Στη συνέχεια, με βάση τον λόγο των γνωμών που υποδηλώνουν «ικανοποίηση» προς τις γνώμες που υποδηλώνουν «δυσαρέσκεια» (δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής στην πόλη που διαμένουν, έναντι του ποσοστού των ατόμων που δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι), προκύπτει ο Δείκτης Ικανοποίησης από την Ποιότητα Ζωής στις Πόλεις (UrbaLife SatisfactioIndex - ULSI). Από τον τρόπο υπολογισμού του προκύπτει, κατά συνέπεια, ότι τιμή 100 στον δείκτη ικανοποίησης σημαίνει πως στη συγκεκριμένη πόλη υφίσταται απόλυτη ισοδυναμία ικανοποιημένων/δυσαρεστημένων κατοίκων από την ποιότητα ζωής, που αυτή παρέχει. Τιμή 200 στον δείκτη υποδηλώνει, ότι ο αριθμός των πολιτών που αισθάνεται ικανοποιημένος από την ποιότητα της ζωής του είναι διπλάσιος από εκείνους που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την υφιστάμενη ποιότητα ζωής τους. Τέλος, τιμή 50 σημαίνει, ότι το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την ποιότητα ζωής σε μια πόλη είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ικανοποιημένων.
Η κατάταξη των πόλεων
Η συνολική κατάταξη των ελληνικών πόλεων, με βάση τις τιμές που καταγράφουν στον εν λόγω δείκτη δίδεται στο σχετικό διάγραμμα και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.Το 2008, οι Ελληνες οι πιο ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής που διαθέτουν συναντώνται στα Χανιά (Δ=130), στη Λάρισα (Δ=129, η με διαφορά ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι ελάχιστη) και στα Γιάννενα (Δ=115).
Αντιθέτως, οι κάτοικοι του Πειραιά (Δ=53), της Θεσσαλονίκης (Δ=67), και της Πάτρας (Δ=75), καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας από την ποιότητα ζωής τους. Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής (100, βλέπε διάγραμμα κατάταξης).
Το μέγεθος μετράει!
Φυσικά, οι λόγοι που διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις και αντιλήψεις των πολιτών για την πόλη τους διαφέρουν σημαντικά από πόλη σε πόλη και θα παρουσιαστούν από την «Καθημερινή», αναλυτικά, στα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, από μια πρώτη ανάγνωση του δείκτη προκύπτει ότι το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις (με εξαίρεση τη Λάρισα) το μέγεθος της πόλης και η ποιότητα της ζωής φαίνεται να συνδέονται αντίστροφα.Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της πόλης, τόσο μικρότερη είναι η ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής που δηλώνουν οι κάτοικοί της. Και αντιστρόφως, όσο μικρότερη είναι η πόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση από τη ζωή που δηλώνεται. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση, ότι η ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχει μια πόλη, δεν εξασφαλίζει αυτομάτως στα μάτια των κατοίκων της και την καλύτερη αξιολόγηση της εικόνας της.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/05/2008_271218
-
Η Κομοτηνή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος από πλευράς δημογραφικής. Δεν εννοώ για τους μουσουλμάνους αλλά για τους φοιτητές. Μιλάμε για πόλη 50.000 που διαθέτει 10.000 φοιτητές. Είναι λογικό ότι έχει προσαρμοστεί ανάλογα ώστε να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο το γεγονός. Γενικά η τοπική ανάπτυξη ήταν ο λόγος μοιράσματος σχολών σε πολλές πόλεις (ή και κωμοπόλεις) της Ελλάδας. Άσχετο αν αυτό ήταν σε βάρος της ακαδημαϊκής ποιότητας... Και ναι έχει άσχημο καιρό, πολύ πιο κρύο και βροχή σε σχέση με Αλεξανδρούπολη που γνωρίζω.
Δεν ξέρω αν σε 10-20 χρόνια, όχι ως φοιτητής αλλά σαν επαγγελματίας και οικογενειάρχης θα βλέπεις την Κομοτηνή με το ίδιο μάτι. Δηλαδή άμα δεν την βλέπεις ως φοιτητής δεν βλέπω να έχει κάτι να προσφέρει σε σχέση με άλλες πόλεις αντίστοιχου μεγέθους (που επίσης κάνεις τις δουλειές σου με τα πόδια κλπ). Ή ίσως εκτιμώ διαφορετικά πράματα....Εγώ μπορεί να γεννήθηκα Αθήνα από γονείς που γεννήθηκαν ή έζησαν από παιδιά Αθήνα αλλά έχω ζήσει/φοιτήσει/εργαστεί χρόνια σε Αθήνα, Θεσ/κη, Αλεξανδρούπολη, Λονδίνο και λιγότερο Κύμη, Στοκχόλμη, Λιβαδειά, Μαϊάμι. Όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Άσχετα από κοινωνικούς δεσμούς που σε δένουν με κάποιο μέρος υπάρχουν πολλές διαφορές που μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράματα για τον καθένα. Κάποιο μέρος που για μένα είναι αδύνατο να ζήσω για άλλον είναι ο παράδεισος. Και βέβαια σε κάθε μέρος υπάρχουν γειτονιές και ειδικά σημεία που μπορεί να μας ταιριάζουν καλύτερα. Σημασία έχει ο καθένας να βρει το μέρος που αισθάνεται καλύτερα. Και να συμφωνεί όλη η οικογένεια.
-
Μεγαλωσα στη λαρισα και ζω στη θεσσαλονικη σα φοιτητης.
Αν ζορισουν κ αλλο τα πραγματα οικονομικα κ αν δε με κρατουσαν προσωπικες καταστασεις στη θεσσαλονικη,θα ηταν βασικη μου σκεψη το πηγαιν'ελα.Η λαρισα εχει ως ενα βαθμο τη λογικη του χωριου (ολοι ξερουν ολους),αλλα εχει τα παντα απο υπηρεσιες,καταστηματα,ενω εχοντας αμεση συγκριση με θεσσαλονικη πιστευω δεν εχει πληχθει απο την κριση ουτε στα μισα σε σχεση με τη ''φτωχομανα''
Δε μπορω ουτε να ειμαι αντικειμενικος ουτε να περιγραψω ακριβως την κατασταση,αλλα στη λαρισα περναω καλυτερα κ ας εχω περισσοτερες παρεες πανω.Πολυ user-friendly ποληξαναδιαβαζοντας το ποστ μου συνειδητοποιω οτι γραφω οπως να ναι,αλλα δε πειραζει.Λαρισα φορ πρωτευουσα
-
Ο χρήστης socratesn έγραψε:
Λαρισα φορ πρωτευουσααυτό είναι κατάρα...θέλεις να καταντήσει Αθήνα;
-
Μενοντας ετσι οπως ειναι φυσικα
Τωρα χωρις πλακα δε νομιζω πως υπαρχει αλλη πολη που μη φοιτητες γεμιζουν καφετεριες και πινουν 3 καφεδες τη μερα -
δαβλ ποστ
-
Οι λαρισαίοι τα φάγανε
-
Aνετα
-
ωραια πολη η λαρισα, το ξαναεγραψα πιο πισο, χωρις να την εχει αγγιξει πολυ ι κριση.
δεν νομιζω να ισχυει η νοοτροπια του χωριο που σε ξερουν ολοι. εχει 170+ χιλιαδες κατοικους.
σε μια γειτονια που μενεις χρονια λογικο να ξερεις τους ενοικους των γυρο πολυκατοικιων,
αλα στην διπλα περιοχη δεν γινεται να τους ξερεις αν δεν ειναι συγγενεις σου οι παλιοι φιλοι!
με διαφορα ειναι η καλητερη πολη της θεσσαλιας. γνομη μου. -
από socratesn » 27/10/12 3:04
Μεγαλωσα στη λαρισα και ζω στη θεσσαλονικη σα φοιτητης.
Αν ζορισουν κ αλλο τα πραγματα οικονομικα κ αν δε με κρατουσαν προσωπικες καταστασεις στη θεσσαλονικη,θα ηταν βασικη μου σκεψη το πηγαιν'ελα.Η λαρισα εχει ως ενα βαθμο τη λογικη του χωριου (ολοι ξερουν ολους),αλλα εχει τα παντα απο υπηρεσιες,καταστηματα,ενω εχοντας αμεση συγκριση με θεσσαλονικη πιστευω δεν εχει πληχθει απο την κριση ουτε στα μισα σε σχεση με τη ''φτωχομανα''
Δε μπορω ουτε να ειμαι αντικειμενικος ουτε να περιγραψω ακριβως την κατασταση,αλλα στη λαρισα περναω καλυτερα κ ας εχω περισσοτερες παρεες πανω.Πολυ user-friendly ποληξαναδιαβαζοντας το ποστ μου συνειδητοποιω οτι γραφω οπως να ναι,αλλα δε πειραζει.Λαρισα φορ πρωτευουσα
Φίλε επειδή είμαι και εγώ Λαρισαίος γαρ αν έχω γυρίσει απο αρκετά μέρη της Ελλάδος θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντιεκιμενικός γίνεται.
Η Λάρισα είναι μια Πόλη μεσαίου μεγέθους(υπολογίζεται σε 180- 200.000 χιλ.κατοίκους) ούτε η χαώδης μεγαλούπολη, ούτε η μικρή τυπική επαρχιακή Πολή.Πλεονεκτήματα
1.Εξαιρετική αγορά, βρίσκεις σχεδόν τα πάντα ακόμα και απο Πολυεθνικές εταιρίες που έχουνε σκάσει και έχουνε κάνει την Λάρισα πόλο έλξης για αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μερικές φορές καταφθάνουνε απο την Κατερίνη μέχρι την Λαμία!
2.Καλή νυχτερινή ζωή, κυρίως μπουζούκερι και μπαράκια, οι φοιτητές υπολογίζονται στις(15-20.000χιλ.)οπότε μπορείτε να φανταστείτε
3.Ιατρική περίθάλψη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και πρόσφατα μια τεράστια επένδυση ιδιωτικής κλινικής(το Ιασώ), απο όσο έχω ψάξει δεν έχω βρει παρόμοια επένδυση σε Πόλη της περιφέρειας, πράγμα που μας κάνει να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι τα βράδια.
4.Πεζοδρομημένο όλο το κέντρο της Πόλης και μαζεμένες πολλές υπηρεσίες και καταστήματα με αποτέλεσμα αν
κατέβεις κέντρο ως πεζός έχεις τα πάντα σε 20 λεπτά το πολύ με τα πόδια σου.
5.Κεντροβαρής θέση της Πόλης στον χάρτη της Χώρας, ανάμεσα απο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με εύκολη πρόσβαση αφου είναι δίπλα στην ΠΑΘΕ όποτε και αν χρειαστεί.Μειονεκτήματα
1.Δεν έχει θάλασσα και το υγρό στοιχείο λείπει απο την Πόλη, αν και απέχει μόλις 30λεπτα απο τις Παραλίες
2.Ανυπόφορη ζέστη το Καλοκαίρι σε σημείο που να σκέφεσαι πως να εξαφανιστείς και να ξαναέρθεις... το Φθινόπωρο
3.Έλλειψη πολλών αξιοθεάτων που θα φέρουνε τουρισμό στην Πόλη, τελευταία η αποκάλυψη του Αρχαίου θεάτρου κάτι πάει να κάνει(πρόσφατα είδα Κινέζους να τραβάνε φώτο εκστασιασμένοι) και αν γίνει η αναπλάση με το Μπεζεστένι στο Φρουριο και αξιοποιηθεί ο Πηνείος θα ρεφάρει κάπως η κατάσταση. -
από vaggos111 » 27/10/12 17:07
ωραια πολη η λαρισα, το ξαναεγραψα πιο πισο, χωρις να την εχει αγγιξει πολυ ι κριση.
δεν νομιζω να ισχυει η νοοτροπια του χωριο που σε ξερουν ολοι. εχει 170+ χιλιαδες κατοικους.
σε μια γειτονια που μενεις χρονια λογικο να ξερεις τους ενοικους των γυρο πολυκατοικιων,
αλα στην διπλα περιοχη δεν γινεται να τους ξερεις αν δεν ειναι συγγενεις σου οι παλιοι φιλοι!
με διαφορα ειναι η καλητερη πολη της θεσσαλιας. γνομη μου.Ναι είναι η καλύτερη Πόλη της Θεσσαλίας και για αυτό τον λόγο αναπτύχθηκε περισσότερο απο τις άλλες.
Ασε που είμεθα και τοπικισταί.
Η νοοτροπία του χωριού δεν υπάρχει σε τέτοιο μεγάλο βάθμο τουλάχιστον όπως διάβασα σε προήγουμενα
ποσταρίσματα απο φίλους που περάσανε απο επαρχίακες Πόλεις. -
ΣΕΝΤΟΝΙ ΓΟΥΟΡΝΙΝΓΚ. ΙΦ ΠΟΣΙΜΠΛ, ΑΒΟΙΝΤ ΡΙΝΤΙΝΓΚ. ΟΒΕΡ ΕΝ ΑΟΥΤ.
Μεγάλο δίλημμα.
Γεννημένος και καλοταϊσμένος στην Αθήνα, διαμένοντας κατά χρονολογική σειρά στα Κ.Πατήσια, Ν.Χαλκηδόνα, Ριζούπολη, Ολυμπιακό Χωριό. Καταγωγή από Αρκαδία (Άστρος Κυνουρίας, Λεβίδι).Καταρχάς επιτρέψτε μου να ανοίξω μία παρένθεση ώστε να κλαψουρίσω λίγο για την κατάσταση στο Ολ.Χωριό. Ενώ είχε όλα τα φόντα να γίνει κάτι καλό, από άποψη υποδομών, κτιρίων, πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, κυριαρχεί πλήρης εγκατάλειψη. Ήμασταν από τους πρώτους που εγκατασταθήκαμε εκεί και πραγματικά από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου εκεί όλα τα παραπάνω έχουν πάρει την κατιούσα. Ούτε περιποιήση των χώρων υπάρχει, ούτε μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν λόγω απλησίαστων ενοικίων, με αποτέλεσμα το Χωριό να έχει ένα χαρακτήρα υπνοδωματίου. Ξυπνάς το πρωί, πας στην δουλειά σου (σπουδάζω στο ΠαΠει mind you, τραγικός συνδυασμός) και γυρνάς το απόγευμα για ξεκούραση. Στα θετικά είναι ότι τα σπίτια είναι σύγχρονα και καλώς εξοπλισμένα, ειδικά το φυσικό αέριο είναι μεγάλο προνόμιο, καθώς και η ησυχία και ηρεμία που επικρατεί. Κλείνω την παρένθεση κλαψούρας.
Κάθε χρόνο ανεξαιρέτως περνάω δύο, ή τώρα με τις εξεταστικές ένα μήνα στο Άστρος, ενώ ανεβοκατεβαίνω και στο Λεβίδι αρκετές φορές μέσα στον χρόνο. Περνάω πάντοτε πολύ έως πάρα πολύ καλά και σαφώς και προτιμώ την ζωή στο Άστρος, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πρώτο και κυριότερο, είναι το γεγονός ότι δεν μπορώ να ξέρω τι επαγγελματική αποκατάσταση μπορώ να έχω εκεί και δεύτερον, πλην των καλοκαιρινών μηνών, στο Άστρος σχεδόν δεν υπάρχει ψυχή. Στο ιδανικό σενάριο που έχω στην κλάβα μου, θα βρω μία καλή κοπέλα από τον τόπο μου (είμεθα κι εμείς τοπικισταί) . Το θέμα είναι όμως ότι δεν την παίρνεις εύκολα την απόφαση να εγκατασταθείς μόνιμα σε χωριό/κωμόπολη της επαρχίας, χώρια που κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο οικονομικό ρίσκο. Πολύ ευκολότερα θα έμενα σε επαρχιακή πόλη, με πρώτο και καλύτερο το Ναύπλιο. Και εκεί βέβαια, ο οικονομικός παράγοντας είναι ανασταλτικός παράγοντας. Δεν ανοίγεις σπίτι με αέρα κοπανιστό στο ταμείο.
Συνεπώς, δεν μπορώ να ψηφίσω με σιγουριά, αλλά λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης και μόνο. Αν μπορούσα να πιάσω δουλειά στο Ναύπλιο, θα είχα φύγει χθες. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως κάτι τέτοιο το βλέπω να είναι δύσκολο ή να αργεί. Αυτά τα ολίγα για την ώρα.
-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
Τη δευτερη ουτε που θελω να την ακουω για προσωπικους λογους..ΧΑΧΑχαχα οι Ξανθιώτισσες είναι οχιές. Έμεινα μακρυά και αγαπούσα αγοραία (εννοώ εκτός νομού) συστηματικά.
Θα σε περιλάβω 'δεν έχει στροφοδιαδρομές εδώ πάνω'. Οκ, στο νομό Ροδόπης ναι, αλλά +-2 νομούς αριστερά δεξιά έχει πολύ πράμα...
-
diplomat
Ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου.
Να ξέρεις ότι καθώς μεγαλώνεις και ανάλογα και με τις σχέσεις που αναπτύσσεις (γκομενικές, παρέες, επαγγελματικές) οι ανάγκες σου αλλάζουν ενώ ταυτόχρονα είναι και μοναδικές όπως είσαι κι εσύ και όλοι μας.
Πχ σαν φοιτητής μια χαρά είναι οι εκδρομούλες, οι παρεούλες κλπ. Σαν εργένης εργαζόμενος θέλεις κοντά στη δουλειά. Σαν παντρεμένος θέλεις μια ισορροπία με το που δουλεύει η γυναίκα σου αν δουλεύει ή άλλα πράματα (σπιτόγατος ή πάρτυ άνιμαλ). Μετά με παιδιά αυξάνονται τα έξοδα και θέλεις καλές συνθήκες για μεγάλωμα παιδιών και εξασφάλισή τους (εξοχή, καλό σχολείο, νοσοκομεία, γιαγιάδες για βοήθεια, δωρεάν κατοικία). Ο καθένας όμως τα ζυγίζει αλλιώς. Οπότε δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Κάθε μέρος έχει τα + και τα - του και ο καθένας προσπαθεί να κάνει τους λιγότερους ή τους ηπιότερους συμβιβασμούς.
Εκτός αν σκοπεύεις να γίνεις ζιγκολό και να βρεις καμιά πλούσια και να της τα μασάς οπότε θα πας όπου πάει ή όπου μπορεί και θα είσαι αρκετά εξαρτημένος συνηθίζεται αργά η γρήγορα να κάνεις κάποια δουλειά. Στο μέλλον η κατοικία σου πολύ πιθανόν να είναι σχετικά κοντά στη δουλειά σου και θα αποτελέσει κυρίαρχο κριτήριο. Εκτός αν η δουλειά είναι φορητή (πχ συγγραφέας, ζωγράφος) ή δική σου που πρέπει να αποφασίσεις που θα την στήσεις οπότε έχεις κι άλλες σκέψεις. -
Μεγάλωσα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη (40Κ κάτοικοι). Σαν φοιτητής έζησα κάποια χρόνια σε ένα μεγάλο χωριό από άποψη νοοτροπίας κτλ (120 Κ κάτοικοι). Γενικά δηλαδή δεν έχω μεγάλη εμπειρία από τη ζωή σε κάποια μεγαλούπολη πέρα από περιστασιακές επισκέψεις. Από αυτά τα ολίγα δηλαδή που γνωρίζω δεν αλλάζω την επαρχία με τίποτα. Μου φαίνεται αδιανόητο να χρειαστώ πάνω από 10 λεπτά για να πάω σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Μ αρέσει που ξέρω τους πάντες και με ξέρουν οι πάντες. Σαφώς κι έχει και αρνητικά το θέμα. Αλλά στη δική μου ζυγαριά τα θετικά βαραίνουν περισσότερα. Γενικά πάντως το ιδανικό σενάριο για μένα θα ήταν χωριό σε ακτίνα βολής(
-
Το ξερω οτι το νημα δεν ειναι πολυ σχετικο αλλα ρε σεις Θεσσαλονικεις, πολυ ομορφη η πολη σας μπορω να πω.
Παρατηρησα αυτες τις μερες που ημουν πανω οτι μαλλον ειναι η μονη πολη στην Ελλαδα πλην Αθηνας που δε σου βγαζει επαρχιωτισμο και μιζερια σε σημειο να θελεις να ξερασεις να αυτοκτονησεις κτλ. Μπραβο
Επισης δεν ειδα ιδιαιτερα σημαδια κρισης σε συγκριση με την Αθηνα (καμια σχεση θα ελεγα). Δεν τα λεω ολα αυτα σε φαση Αθηνα -Θεσ/νικη και δεν εχω ορεξη για βαρετα κλισε και μαλακισμενες κοντρες με στερεοτυπα -
αν η επίδραση της κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κριτήριο της ποιότητας της κάθε πόλης, τότε η Αθήνα είναι η χειρότερη όλων.
η Αθήνα την έχει ακούσει υπερδιπλάσια απο την 'επαρχία' συγκριτικά.
συνειρμός απο το παραπάνω ποστ του skye. -
Για μενα η θεσ/νικη κεντρικα αδικειται πολυ απο τον κωλοκοσμο των παραλιακων νυχτερινων μαγαζιων και καφετεριων.Πολυ καγκουρια ρε γαμωτο.
Σχετικα με την κριση,Σαββατο βραδυ που βρεθηκα στο mall γινοταν της πουταναρας,δε ξερω αν ολοι ψωνιζαν ή ηταν για βολτα ή απλα για εναν καφε ομως σιγουρα δε σου εδινε την αισθηση χωρας σε κριση.Με 5m κατοικους θα μου πειτε λογικο να υπαρχουν και αρκετοι με κομποδεμα,αλλα αυτα ειδα,αυτα σας λεω .Ειδα και κατι γυφτους στο Mall
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)