-
πόσο χρόνο κάνει περίπου για να φτάσεις τους 80 στο λάδι; κανα 10λεπτο;
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Αγαπητοί συνφορουμήτες.Μετά από προτροπή του taurus ανοίγω το παρόν θέμα να μου (και ίσως μας) λυθεί μια απορία περί προθέρμανσης κινητήρα.
Όταν έξω έχει κρύο (κάτω απο 15 βαθμούς) περιμένω για 5 λεπτά στο ρελαντί μέχρι τα νερά (άρα και τα λάδια) να φτάσουν στους 35-40 βαθμούς πριν ξεκινήσω.
Κάνω καλά;
Σημείωση. Οι κυλινδροί μου είναι αλουμινένιοι και έχω διαβάσει μερικές περιπτώσεις στο εξωτερικό οι οποίοι ραγίζουν ενδεχομένως λόγω απότομης αλλαγής στη θερμοκρασία.
Ακούω απόψεις.
το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο το μοτέρ...
όταν ζεσταίνεις το αυτοκίνητο χωρίς να κινείται ζεσταίνεται μόνο το μοτέρ και τα μέρη αυτού... τα λάδια περνούν από το μοτέρ ζεσταίνονται και πέφτουν καυτά στο παγωμένο κάρτερ... τον πούλο... -
Στα σύγχρονα αυτοκίνητα το ζέσταμα είναι σπατάλη και χρόνου και καυσίμου. Μόνη εξαίρεση που μπορώ να σκεφτώ και προσωπικά εφαρμόζω στις σπάνιες περιπτώσεις που είναι το αυτοκίνητο καλυμένο στο χιόνι εκεί μέχρι να ξεχιονίσω παρ μπρίζ και φώτα το αφήνω να δουλέψει να ζεσταθεί. Κατά τα άλλα βάζω μπρος και φεύγω χαλαρά χαλαρά πάντα. Στο Fiat Uno του 86 που οδηγούσα δεν μπορούσες να το κάνεις αυτό γιατί απλά ..... δεν πήγαινε κρύο όπως σωστά αναφέρθηκε σε προηγούμενο ποστ, οπότε ζέσταμα και τσοκ στην αρχή αλλιώς δεν. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τις βαλβίδες ψυχρής εκκίνησης και τα ηλεκτρονικά δεν βλέπω τον λόγο για ζέσταμα. Μάλιστα πολλοί κατασκευαστές έχουν συστήματα να προφυλάξουν τον κινητήρα αν κάποιος είναι τόσο στ@ρχιδόπουλος. Η Honda στο TypeR (και φαντάζομαι και σε άλλα μοντέλα της) δεν σε αφήνει να στροφάρεις ψηλά αν δεν είναι ο κινητήρας στην ιδανική θερμοκρασία.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Κάτι άσχετο...είναι φυσιολογικό τα νερά μου να παίζουν μεταξύ 80-85 βαθμούς σε νορμαλ οδήγηση (πχ Αττική οδό)? δεν είναι λίγο χαμηλά? ο θερμοσάτης φαίνεται να ανοίγει στους 85 γιατι με το που παει 85, αρχίζει και πέφτει.Koμπλέ είναι. Ειδικά ΑΟ που παίρνει τόσο αέρα το ψυγείο δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία με τπτ.
-
Αυτό δεν ισχύει που λες, αν δεν φτάνει σε θερμοκρασία λειτουργίας τότε έχει κάποιο πρόβλημα ο θερμοστάτης.
Sent from my GNex using smoke signals.
-
ένα μικρό ζέσταμα το κάνω πάντα ότι καιρό και να κάνει... και αν το λάδι δεν φτάσει 70 βαθμούς δεν πιέζω...
όσο για το νερό συνήθως δουλεύει 86 βαθμούς.
ps : με το ψυγείο λαδιού έχω πάει για κάνα λεπτό με 200km/h και πάνω από 95 βαθμούς δεν έδειξε όπως επίσης και όσο και αν το έχω σκίσει σε στροφοδιαδρομες, κοφτιάσματα κτλ. ποτέ δεν έχει πάει πάνω από 95... μένει να μπω και μια πίστα για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. -
εγω σε passat fsi βαζω μπροστα και περιμενω να ανοιξει η γκαραζοπορτα και η εξωτερικη καγκελοπορτα.μετα ξεκινω χαλαρα πολυ.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
πόσο χρόνο κάνει περίπου για να φτάσεις τους 80 στο λάδι; κανα 10λεπτο;αναλογα τη ζεστη εξω, αλλα το χειμωνα το πολυ 10 λεπτο
-
αν η μηχανη δουλευει στον 'αερα' δηλαδη ξεκιναμε και κατεβαινουμε μια κατηφορα μεγάλη με ταχυτητα χωρις γκάζι. τοτε μπορούμε να πούμε οτι ζεσταινεται ο κινητηρας ή επειδη δεν υπάρχει κάυση, όχι?
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
αν η μηχανη δουλευει στον 'αερα' δηλαδη ξεκιναμε και κατεβαινουμε μια κατηφορα μεγάλη με ταχυτητα χωρις γκάζι. τοτε μπορούμε να πούμε οτι ζεσταινεται ο κινητηρας ή επειδη δεν υπάρχει κάυση, όχι?αργει παααρα πολυ να ζεσταθει, αν η εξωτερικη ειναι χαμηλη
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
αν η μηχανη δουλευει στον 'αερα' δηλαδη ξεκιναμε και κατεβαινουμε μια κατηφορα μεγάλη με ταχυτητα χωρις γκάζι. τοτε μπορούμε να πούμε οτι ζεσταινεται ο κινητηρας ή επειδη δεν υπάρχει κάυση, όχι?Επειδή το έχω κάνει πολλές φορές,
Όσο ο κινητήρας είναι κρύος, δεν δουλεύει το fuel-cutoff και σιγά σιγά ζεσταίνεται.
Με κινητήρα σε κανονική θερμοκρασία (και το καλοριφέρ στο φουλ) αν η κατηφόρα είναι απότομη και δουλεύει πολύ το fuel-cutoff θα δεις τη βελόνα θερμοκρασίας να κατεβαίνει, ακόμα και να φτάνει στο C.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Αυτό δεν ισχύει που λες, αν δεν φτάνει σε θερμοκρασία λειτουργίας τότε έχει κάποιο πρόβλημα ο θερμοστάτης.Sent from my GNex using smoke signals.
Δεν είπα ότι δεν φτάνει σε θερμοκρασία λειτουργίας αλλά ότι αργεί περισσότερο να την φτάσει.
-
Εγώ άλλο βλέπω να γράφει η δημοσίευσή σου, αλλά εντάξει
-
-
Oσο ο θερμοστατης ειναι κλειστός τα πρωινά δεν προκειται να αργησει περισσότερο να φτασει τη θερμοκρασία που ανοίγει σε οποιαδηποτε κατηφόρα, απο το να περιμένεις στο γκαραζ .
Οσον αφορά το κουπέ,χωρις να φτασει τους 50 βαθμούς τις παγωνιές δεν ξεκινά.Εχω βαλει αισθητηρα στον εγκέφαλο που κανει τιλτ! -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εγώ άλλο βλέπω να γράφει η δημοσίευσή σου, αλλά εντάξειΆλλο ήθελα να πω, τότε.
Sent from my iPhone using Tapa toumpa pararam...
-
Τι λάδια φοράτε ρε παιδιά και κάθεστε και ζεστένετε αμάξια? 20W-50? Που είστε, στην δεκαετία του 80? Τα σημερινά 5-40 και 0-40 και 5-30 δεν χαμπαριάζουν τίποτα, βάζουμε μπροστά και ξεκινάμε κανονικά, απλά με ήρεμη διάθεση. Οι 1200-1400 στροφές του ρελαντί, είναι για να έχει πίεση το λάδι και να πάει παντού γρήγορα και να διατηρεί το φίλμ προστασίας στα μέταλλα ακόμη και στις πολύ χαμηλές στροφές. Δεν είναι για να καθόμαστε να το κοιτάμε. Κακό του κάνουμε εκείνη την ώρα να καθόμαστε, προτιμότερο να πηγαίνεις με 2000 στροφές παρά με 1200 σταματημένος. Σταματημένο το αμάξι δουλεύει με ελαφρώς πλούσιο μίγμα, 14-14.5:1, λόγω κρύων τοιχωμάτων εισαγωγής/χιτωνίων, ζητάνε παραπάνω μίγμα για να αντισταθμίσουν αυτό που υγροποιείται και δεν καίγεται. Σε παραπάνω στροφές μπορεί να κάψει και πιό φτωχό, λόγω μεγαλύτερης ταχύτητας ροής του μίγματος. Το φτωχό μίγμα αφήνει περισσότερη θερμότητα στα χιτώνια μετά την καύση, άρα πιό γρήγορο ζέσταμα. Τέλος, εκτός ρελαντί, η ηλεκτρονική προσθέτει 2-3 μοίρες αβάνς για μεγαλύτερη παραγωγή θερμοτητας στα χιτώνια/κεφαλή μέχρι να πιάσει 50-60 βαθμούς το ψυκτικό.
Επίσης αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν εναλλάκτη-λαδιού, οπότε όσο πιό γρήγορα ανέβει το ψυκτικό, τόσο πιό γρήγορα θα ανέβει και το λάδι και θα έρθει στην θερμοκρασία λειτουργίας. Άρα πάλι μην κάθεστε, οδηγήστε το να ανέβουν γρήγορα και τα δύο.
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Τι λάδια φοράτε ρε παιδιά και κάθεστε και ζεστένετε αμάξια? 20W-50? Που είστε, στην δεκαετία του 80? Τα σημερινά 5-40 και 0-40 και 5-30 δεν χαμπαριάζουν τίποτα, βάζουμε μπροστά και ξεκινάμε κανονικά, απλά με ήρεμη διάθεση. Οι 1200-1400 στροφές του ρελαντί, είναι για να έχει πίεση το λάδι και να πάει παντού γρήγορα και να διατηρεί το φίλμ προστασίας στα μέταλλα ακόμη και στις πολύ χαμηλές στροφές. Δεν είναι για να καθόμαστε να το κοιτάμε. Κακό του κάνουμε εκείνη την ώρα να καθόμαστε, προτιμότερο να πηγαίνεις με 2000 στροφές παρά με 1200 σταματημένος.+1
Ο στοχος μας ειναι λαδια και τα υγρα του αυτοκινητου να ερθουν σε θερμοκρασια λειτουργιας το ταχυτερο δυνατον και οδηγωντας το αυτοκινητο θα ερθουν πολυ πιο γρηγορα σε θερμοκρασια λειτουργιας και με λιγοτερες φθορες απο το να καθόμαστε και να περιμενουμε να ανεβασει θερμοκρασια στο ρελαντι.- Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να πιεσουzουμε το αυτοκινητο κρυο και να παταμε γκαζι για να ανεβασει γρηγορα θερμοκρασια , γιατι τοτε θα προκαλεσουμε μεγαλο θερμικο σοκ στα μεταλλα λογω της αποτομης και μεγαλης αυξηση της θερμοκρασιας.
Οπως ειπωθηκε πριν βαζουμε μπροστα, περιμενουμε 5 δευτερολεπτα και οδηγαμε νορμαλ και γλυκα χωρις σκίσιμο.
edit:
Το εγχειριδιο του fiesta το μονο που γραφει για την εκκινηση βενζινοκινητηρα ειναι το εξηςΌταν η θερμοκρασία είναι κάτω από -20ºC, ανοίξτε το διακόπτη του κινητήρα για τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο προτού ξεκινήσετε τον κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της μέγιστης πίεσης καυσίμου για την εκκίνηση του κινητήρα.
Μονο στον πετρέλαιοκινηρα γραφει το εξης :
Σημειωση: Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από -15 ºC, ίσως χρειαστεί να γυρίσετε τον κινητήρα με τη μίζα μέχρι 25 δευτερόλεπτα.
Εάν οδηγείτε το όχημα συνεχώς σε τέτοιες θερμοκρασίες, τοτε συνιστούμε να τοποθετήσετε ένα σύστημα θέρμανσης του μπλοκ κινητήρα.και του Astra το εξης :
.Η εκκίνηση του κινητήρα χωρίς επιπλέον θερμαντήρες είναι δυνατή με θερμοκρασίες έως τους -25 °С για τους πετρελαιοκινητήρες, και έως τους -30 °C για βενζινοκινητήρες.
-Απαιτείται λάδι κινητήρα με το σωστό ιξώδες, το σωστό καύσιμο, σωστή συντήρηση και επαρκώς φορτισμένη μπαταρία.
Με θερμοκρασίες κάτω από -30 °C το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων χρειάζεται φάση προθέρμανσης έως και 5 λεπτά. Ο επιλογέας ταχυτήτων πρέπει να βρίσκεται στη θέση P. - Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να πιεσουzουμε το αυτοκινητο κρυο και να παταμε γκαζι για να ανεβασει γρηγορα θερμοκρασια , γιατι τοτε θα προκαλεσουμε μεγαλο θερμικο σοκ στα μεταλλα λογω της αποτομης και μεγαλης αυξηση της θερμοκρασιας.
-
Αρχικά Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους του forum! Επιτρέψτε μου να καταθέσω και εγώ την ταπεινή μου άποψη! Είναι γεγονός πως η αξιοπιστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων λιπαντικών (λάδι κινητήρα, υδραυλικής κρεμαγιέρας, σέρβο φρένων και βαλβολίνες) κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο ο μέσος χρόνος για να κυκλοφορήσει το λάδι από το κάρτερ σε όλα τα μέρη του κινητήρα συχνά υπερβαίνει το 1,5-2 λεπτά και όλα αυτά σε σύγχρονα μοτέρ. Επιπλέον πολλά τουρμπάκια υποφέρουν (πιστέψτε με) τα κουζινέτα τους όταν το λάδι δεν έχει αποκτήσει τις λιπαντικές του ιδιότητες. Τέλος να υπενθυμίσω στους φίλους ότι οι πολλαπλή εξαγωγής συνήθως φτιάχνεται από χυτοσίδηρο (μαντέμι), όπου η Αχίλλειος πτέρνα του υλικού είναι οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και αρκούν μερικές γεναίες γκαζιές για να υποστεί ρωγμή με τις ανάλογες συνέπειες. Επομένως καλό είναι να αφήνουμε το μοτέρ 2-3 λεπτάκια στο ρελαντί και μετά τουλάχιστον μέχρι να δούμε τον δείκτη θερμοκρασίας νερού στα επιθυμητά επίπεδα να είμαστε ευγενικοί με την περιουσία μας. Θεωρώ πως σε βάθος χρόνου θα ανταμειφθούμε για όλα τα παραπάνω.
-
Χθες έλεγξα το manual του sx4.
Αναφέρει πως το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ξεκινήσει όταν ο δείκτης θερμοκρασίας νερού φτάσει το σημείο C. Συνεπώς ο ιάπωνας θέλει ζέσταμα.
Ζέσταμα κινητήρα τις κρύες μέρες;;;