-
Δεν διαφωνω, αλλα εδω εχουμε αλλου ειδους προβληματα. Στο παρισι ή στην ελβετια εν γενει, μια χαρα υψομετρικες διαφορες εχουν.
Τεσπα, το κουραζουμε διχως λογο, ειναι καθαρα θεμα στρατηγικης ποιον προμοταρεις μεσα στον αστικο. Εδω ο αλλος ο καραβλαχος στη συμπρωτευουσα θελει κι αλλα παρκινκγς στο κεντρο -
Ολοι εδω μεσα καταλαβαινουν πως το ποδηλατο ειναι μια χαρα μεσο, δε το συζηταμε αυτο παρ' ολες τις ιδιαιτεροτητες του τοπιου που για εμενα ειναι σημαντικες.
Για να παω απο Πειραια λιμανι στο σπιτι μου, μου εφευγε η ουγια και ημουν 27-28, τωρα δε το συζηταμε. Υψομετρικη διαφορα κανα 80αρι μετρα. Ψοφιμι μιλαμε. Βεβαια γυρνουσα απο δουλεια, μεσημερι κλπ, το πρωι η κατηφορα ήταν φοβερη.Διαφορα θεματα που παρατηρω γυρω μου, ετσι σκορπια:
- δε ξεκολλας τον Ελληνα απο το αυτοκινητο του ευκολα
- Δεν εχουμε σωστη σχεδιαση σε οδους κλπ, ειμαστε ακομα στα προτυπα του 60-70 με ποσοτητα αυτοκινητων πολλαπλασια, καλουμαστε τωρα να 'γινουμε Ευρωπη' με ποδηλατοδρομους. Δεν ξερουμε να φτιαχνουμε ενα κεικ, ψαχνουμε να φτιαξουμε τουρτες.
- Ειναι μοδα της εποχης το ποδηλατο οπως και να το κανουμε, υπαρχουν καποιοι που το αγαπουν, υπαρχουν και οι χιπστεραδες/ποζεραδες/μοδατοι κλπ που με το που θα τελειωσει η μοδα ή θα φτηνύνει η βενζινη 15 λεπτα ή αλλαξουν γκομενα και βρουν μπουζουκόβια, θα το κλειδωσουν στην ακρη. Πιστευω αποτελουν μεγαλο μερος του 'κινηματος'
- φιλοσοφια οδηγων 'εμενα να μου περασει το δικο μου και να πα να γαμηθουν ολοι'. Παιζει και στα αυτοκινητα, παιζει και στα ποδήλατα και στα τρικυκλα και παντου.
- Απο οτι διαβαζω και η Ολλανδια πηρε καποια χρονια να βαλει στο κεφαλι των πολιτων τους κανονες που εχουν τωρα, και μιλαμε για πιο συνειδητοποιημενους πολιτες κατα μεσο ορο, οχι την καφριλα την εδω. Εδω θα παρει πιο πολυ καιρο.
- πιστευω οτι αν αρχισουμε τωρα τα σοβαρα βηματα, θα δουμε ωραιες εικονες οταν πια δε θα μπορουμε να κανουμε εμεις ποδηλατο, γιατι σε εκεινη την ηλικια, πεσιμο=θαψιμο
-
Μικρος, 15 χρονων ημουν, Για την καβλα μας και μονο 3 φιλοι καναμε 60χλμ για να παμε στην παραλια με το ποδηλατο, ετσι στο κουκουρουκου. Γελαγαν συγγενεις και φιλοι οταν το εμαθαν.
Τωρα ο τοτε εποχης 'εκλεισα_τα_16_μπαμπα_θελω_μηχανακι' που εφτασε τα 30 κυκλοφορει με ποδηλατο επειδη η βενζινη τσουζει και μου λεει ιστοριες για αγριους οτι πηγε 20 χιλιομετρα οργανωμενη ποδηλατοβολτα και αλλα κουλα με το carbon fiber υπερπαναλαφρο ποδηλατο της μισης πεταλιας για να φτασεις απο τη χεστρα μεχρι το κεντρο.
Σαφως και ειναι μοδα, απο τα 6 ποδηλαταδικα που ηξερα μικρος (τακακια, πισω γραναζι, ντιζα ταχυτητων, ρουλεμαν τροχων και ακτινολογηση ζαντας καθε μηνα...) σε καποια φαση στο 2009 που επεστρεψα στην πολη μου για τα καλα, μετα απο σπουδες, στρατο κτλ... θυμαμαι τα 4 να εχουν κλεισει. Τα τελευταια 2 χρονια ανοιξαν τα 3πλασια!
Τα δε ποδηλατα κλειδωμενα απο 'δω κι απο 'κει ειναι αιτια για να βγουν οι σκυλοι σε πορεια διαμαρτυριας. Δεν υπαρχει δεντρο για δεντρο ελευθερο. Φαντασου να βλεπεις καθε μερα μπροστα στην τουαλετα σου μια καρεκλα.
-
Κανονικά δε θα έπρεπε να μου καίγεται καρφί αλλά το συγκεκριμένο μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι.
Στη (θολή) φωτογραφία βλέπουμε έναν (λογικά) πατέρα με το περίπου 10 χρονο γιο του, ξεκράνωτοι και οι 2 πάνω στη μηχανή σε μεγάλο δρόμο.
Εντάξει θα μου πειτε τωρα και τι εγινε, η μισή Ελλάδα έτσι κυκλοφορεί.
Το πρόβλημα της υπόθεσης είναι ότι οι κύριοι αυτοί έφτασαν μέχρι εκεί περνώντας ΟΛΑ τα φανάρια με κόκκινο, μειώνοντας ταχύτητα και ελέγχοντας, χωρίς να σταματήσουν εντελώς ούτε μια φορά σε φανάρι για όσο βρισκόμουν πίσω τους.
Με τέτοιο παράδειγμα ούτε που θέλω να φανταστώ πως θα οδηγεί κάποτε ο μικρός.
edit: μπήκαν σημαδάκια στις θέσεις του κεφαλιού για να είναι δήθεν μη αναγνωρίσιμα τα άτομα
-
δε θα οδηγησει ποτε.θα τους φανε λαχανο (ελπιζω)
-
ρε παιδιά μην το κουράζουμε άλλο, ο δρόμος είναι για τα αυτοκίνητα όποιος πάει με το ποδήλατο είναι καμένος η κουρσαδες είναι ποζεραδες και ψώνια, και αυτή με τα αυτοκίνητα είναι η ποιο γαματη όλων τον εποχών και τους ανήκουν τα πάντα οπότε ποδηλάτες να πάτε στα πεζοδρόμια η να πάτε να γ@@@@ε γιατί ο δρόμος είναι δικός μας και όταν είμαστε στο πεζοδρόμιο και αυτή περπατάνε στο πεζοδρόμιο πάλι τους χαλάει γιατί τους περνάμε ξυστά και χαλιούνται.ρε φίλε εδώ πάνω βρήκες να κάνεις ποδήλατο τόσος δρόμος!!!!!! και καμιά φορά τους χαλάει που περνάμε με κόκκινο ενώ αυτή είναι παναγιες και νομοταγής,και πάνε μόνο βάση κοκ.ρε φίλε δεν φοβάσαι που κάνεις ποδήλατο στην παραλιακή μπορεί να σε πατήσω γιατί τα ανακλαστικά μου είναι περιορισμένα από τα 800 κιλά μου και άσε που με εμποδίζεις και θα αργήσω να πάω σπίτι να φάω. και τέλος εμένα στα τέτοια μου σε περνάω επίτηδες ξυστά για να την καταλάβεις παλιό ποδηλάτη που είσαι στο δρόμο μου!!!
-
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Κανονικά δε θα έπρεπε να μου καίγεται καρφί αλλά το συγκεκριμένο μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι.Στη (θολή) φωτογραφία βλέπουμε έναν (λογικά) πατέρα με το περίπου 10 χρονο γιο του, ξεκράνωτοι και οι 2 πάνω στη μηχανή σε μεγάλο δρόμο.
Εντάξει θα μου πειτε τωρα και τι εγινε, η μισή Ελλάδα έτσι κυκλοφορεί.
Το πρόβλημα της υπόθεσης είναι ότι οι κύριοι αυτοί έφτασαν μέχρι εκεί περνώντας ΟΛΑ τα φανάρια με κόκκινο, μειώνοντας ταχύτητα και ελέγχοντας, χωρίς να σταματήσουν εντελώς ούτε μια φορά σε φανάρι για όσο βρισκόμουν πίσω τους.
Με τέτοιο παράδειγμα ούτε που θέλω να φανταστώ πως θα οδηγεί κάποτε ο μικρός.
edit: μπήκαν σημαδάκια στις θέσεις του κεφαλιού για να είναι δήθεν μη αναγνωρίσιμα τα άτομα
δυστυχώς και εγώ το πέτυχα το σκηνικό σήμερα πατέρα με κοριτσάκι ακρανοτους με 110 χιλιόμετρα στην εθνική και μας πέρασε περιπολικό και στα τέτοια τους απλά τους βλέπανε δεν κάνανε τίποτα και φύγανε.
-
Δεν υπαρχουν λογια για αυτες τις αμοιβαδες....η φυσικη επιλογη...,
Ειχα πει σε εναν ''νεος εισαι, θα κανεις αλλο'' και στραβωσε...
-
Ο χρήστης nintza έγραψε:
δε θα οδηγησει ποτε.θα τους φανε λαχανο (ελπιζω)Τι εννοεις με το (ελπιζω );
Θες να σκοτωθει το παιδακι ρε ψυχακια; -
Σεμναααααα
Sent from Corsair's brick
-
Ο χρήστης EliasT έγραψε:
δε θα οδηγησει ποτε.θα τους φανε λαχανο (ελπιζω)
Τι εννοεις με το (ελπιζω );
Θες να σκοτωθει το παιδακι ρε ψυχακια;με βλακα πατερα το παιδι θα βγει βλακας και θα κανει τα ιδια.καποια στιγμη θα φανε καναν ανθρωπο.οποτε αν ειναι να φανε καναν που δε φταιει καλυτερα να ψοφησουν αυτοι.
-
Κινούμενος στον Κηφισό, άνοιγε και έκλεινε η πόρτα στις διαδοχικές επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις ...
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Κινούμενος στον Κηφισό, άνοιγε και έκλεινε η πόρτα στις διαδοχικές επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις ...
Λες να ήταν σαν το viewtopic.php?f=6&t=56328 ?
-
-
Οι φίλοι ποδηλάτες πρέπει να καταλάβουν το εξής: το ποδήλατο (μαζί με αυτοκίνητα) σε δρόμους 'ταχειας' κυκλοφορίας, όχι σύμφωνα με τον ΚΟΚ αλλα σύμφωνα με τις ταχύτητες των οχημάτων, είναι υπερβολικά επικίνδυνο για τους ίδιους πρωτίστως.
Οι λόγοι είναι αυτονόητοι και απορρώ πως μερικοί δεν τους καταλαβαίνουν. Η διαφορά ταχύτητας μεταξύ οχημάτων είναι απο τους κυριότερους λόγους πρόκλησης ατυχημάτων (ακόμα και σε οχήματα ίδιου τύπου), η παθητική ασφάλεια είναι μηδενική, η ενεργητική ασφάλεια είναι για γέλια, το ηχητικό αποτύπωμα του ποδηλάτου είναι μηδενικό, και το οπτικό είναι αμελητέο (πλην της νύχτας)Την κίνηση ποδηλάτου ΜΑΖΙ με τα αυτοκίνητα σε λεωφόρους οποιαδήποτε ώρα, τη βρίσκω το λιγότερο αυτοκτονική και πραγματικά απορρώ με αυτούς που το επιχερούν (φίλων μου συμπεριλαμβανομένων). Βάζετε την ασφάλειά σας σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να γυμναστείτε (που γίνεται και σε άλλους δρόμους/τρόπους ή σε προπονητήρια άν έχεις τόση κάψα να ποδηλατήσεις) και προκειμένου να παρκάρετε εύκολα και να μειώσετε το οικολογικό αποτύπωμα της μετακίνησης;
Προσωπικά έχω μείνει 5 χρόνια στην Αγγλία. Εκεί έκανα ποδήλατο κάθε μέρα, μεγάλες αποστάσεις σε ποδηλατόδρομο και με την ποδηλατική κουλτούρα στο μυαλό των οδηγών αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα το έχω βγάλει 2 φορές στα 5 χρόνια και αυτό σε μέρη πλήρως ερημικά (επαρχία-B roads).
Και να γράψω και ένα περιστατικό πολύ πρόσφατο για παράδειγμα. Κατεβαίνω με τη μηχανή μου την Αρδηττού με κατεύθυνση προς Καλλιρόης (εκεί που περνάει το τράμ διαγώνια). Είναι όλα πράσινα και πάω με καμια 50αρια χ.α.ω. Εκεί έχει αριστερή στροφή με τοίχο. 1ος στο φανάρι ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ λωρίδας περιμένει ποδηλάτης φουλ εξοπλισμένος προς τιμή του. Είναι πράσινο το φανάρι αλλα δε το έχει δεί, ερχομαι απο πίσω του πιο σιγά ακόμα (φρέναρα) κορνάρω δε με ακούει. Η μηχανή μου σημειωτέον ακούγεται δεν είναι σκουτερ. Πάω κατα πάνω του και ο τύπος δε κάνει τίποτα. Κόβω παρα πολύ και τον περνάω απο αριστερά του με κόρνα χαλαρή. Εκείνη την ώρα ξεκινάει, αλλα μπαλατζάρει απο την 1η πεταλιά και κινδυνεύουμε να αγκαλιαστουμε. Έξαλλος πλέον κόβω πολύ για να τον στολίσω και βλέπω οτι φοράει ακουστικά in-ear (iLuv συγκεκριμένα ) και μένω μαλάκας.... Περιττό να πώ οτι δεν είπα τίποτα και έφυγα.... Άλλωστε θα γινόταν ένας απλός αντίλαλος στο άδειο απο μυαλό κρανίο του
-
Κατι αλλο που εχω παρατηρησει να συμβαινει ειναι, οτι περιμενοντας σε αριστερη λωριδα επιβραδυνσης για να παω αριστερα στη Κηφισιας (φαναρι Φιλοθεης) τα αυτοκινητα που περνανε πλαι μου κανονικα στην αριστερη, με 'κουνανε' με τον αερα που δημιουργουν πλαι τους με την κινηση του οχηματος, αρκετα δυνατα και πολλες φορες κοιταω να δω τι αμαξι δημιουργει τετοια αεροδυναμικα ανακατοσουρα. Εαν λοιπον ενας ποδηλατης τον προσπερασει ετσι ενα οχημα μπορει να τον βγαλει και απο την πορεια του και ας ειναι σε δεξια λωριδα. Δεν χρειαζεται να τον ακουμπησει καν!!!
-
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ποδηλάτες οφείλουν να οδηγούν στο δεξί άκρο της δεξιάς λωρίδας και οι οδηγοί να κρατούν μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας και να τηρούν τα όρια.
Το παρανοϊκότερο κομμάτι του θέματος το επεσήμανε (κατά λάθος κατά πάσα πιθανότητα) ο φίλος μας παραπάνω. Αντί να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αρχίσουμε να αφαιρούμε χώρο από τα αυτοκίνητα για να δημιουργήσουμε υποδομές ασφαλούς κίνησης για τα ποδήλατα, μας λέει απλά ότι τα ποδήλατα δεν πρέπει να κινούνται καθόλου στους δρόμους στην Ελλάδα γιατί είναι επικίνδυνο.
-
ΜΕΧΡΙ να φτιαχτει εξτρα χωρος (και οχι να αφαιρεθει, απο δρομους που ΣΚΟΠΟΣ τους ειναι να διοχετευουν οσα περισσοτερα οχηματα γινεται σε οσο λιγοτερο χρονο. δεν μιλαμε για συνοικιακους δρομους αλλα για τους βασικοτερους οδικους αξονες της πρωτευουσας), καλο ειναι να σοβαρευτειτε και να μαζευτειτε. Εκτος αν πραγματικα σου αρκει 'η τηρηση του ΚΟΚ' και θεωρεις οτι αυτο ειναι αρκετο για να μη κινδυνευεις (και στο μεταξυ εγω θα περναω απο διπλα σου με +70 χαω).
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Το παρανοϊκότερο κομμάτι του θέματος το επεσήμανε (κατά λάθος κατά πάσα πιθανότητα) ο φίλος μας παραπάνω. Αντί να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αρχίσουμε να αφαιρούμε χώρο από τα αυτοκίνητα για να δημιουργήσουμε υποδομές ασφαλούς κίνησης για τα ποδήλατα, μας λέει απλά ότι τα ποδήλατα δεν πρέπει να κινούνται καθόλου στους δρόμους στην Ελλάδα γιατί είναι επικίνδυνο.
Κατα πάσα πιθανότητα απο τη φούρια σου να απαντήσεις διάβασες ότι ήθελες.
Που γράφω αυτό που γράφεις; Έγραψα οτι αν κάποιος αγαπά τη ζωή του, είναι σοφό να μην κινείται με ποδήλατο σε Ελληνικούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Τα άλλα με υποδομές κτλ είναι δικά σου. Πίστεψέ με συνειδητοποιώ πολύ καλά τι πρέπει να γίνει, αλλα δεν γίνεται. Εσυ δεν συνειδητοποιείς την πραγματικότητα. Είναι Αθήνα η πόλη που ζείς (νομίζω) και όχι Άμστερνταμ. -
Το έχω γράψει πολλάκις, με την παρούσα χάραξη των οδικών αρτηριών και την υπάρχουσα παιδεία και σαν αυτοκ/τες και σαν ποδηλάτες είναι το λιγότερο επικίνδυνο να κυκλοφορείς με το ποδήλατο.
Χώρια που παρακωλύεις την κυκλοφορία.
Βέβαια πιθανός ο Χρήστος νομίζει οτι όλοι εργάζονται πλησίον της οικίας τους και δεν είναι αναγκασμένη να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν την Συγγρού 2-3 φορές τη μέρα,οπότε τι πειράζει αν καθυστερήσεις κανα 2ωρο παραπάνω, η ποδηλατάδα να βγει
Ζώα,ζώα,ζώα....... [#5]