-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Aν μια βυζαντινή αγιογραφία, ένα αρχαίο άγαλμα, μια τοιχογραφία κλπ για σένα είναι το ίδιο με όλα αυτά δεν τρέχει κάστανο
είναι θέμα οπτικής γωνίας και μύγαςΚοιτα να δεις ρε παιδακι μου οταν μιλας ταμπουρωμενος πισω απο την πλειοψηφια πώς καποια πραγματα αποκτουν θεμα 'οπτικης γωνιας' και 'υποκειμενικότητας'. Φυσιθκα ολως τυχαιως αυτα τα πραγματα αποτελουν *ακριβως *τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της πλειοψηφιας (στην συγκεκριμενη περιπτωση οι θρησκευτικες πεποιθησεις). Για να στο πω απλα dimik, το να παραδεχοσουν απο την αρχη οτι ΝΑΙ εγω ετσι γουσταρω και εννοω την μορφωση στην Ελλαδα (Ελλημπανατο καλυτερα) θα ηταν πιο ειλικρινες απο το να προσπαθεις να μας πεισεις οτι ο ηλιος βγαινει απο τη Δυση.
Φταίω εγώ δηλαδή που η πλειοψηφία είναι χριστιανοί?
την μέση οδό υποστηρίζω ή οποία καλώς η κακώς πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία. Το βλέπεις δίκαιο δηλαδή το οτιδήποτε δεν γουστάρει η μειοψηφία να το εξαφανίζουμε?
Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν θα έχει σχέση η εκπαίδευση με την εκκλησία, για μένα καλύτερα να μην έχει και όποιος το έχει καημό να στέλνει το παιδί του στο κατηχητικό, όμως το άλλο άκρο του οτιδήποτε μπορεί να έχει υπόνοια θρησκείας να εξοβελίζεται καταντάει τραγικό, και πίστεψε με για τα σκατά της εκκλησίας ξέρω πολλά παραπάνω.Το περίεργο είναι ότι συμβαίνει μόνο με οτιδήποτε χριστιανικό. Δεν διδάσκονται τα παιδιά για το 12θεο, δεν πηγαίνουν σε μουσεία, αρχαίους ναούς κλπ? δλδ να μην κάνουν το ίδιο και για βυζαντινούς ναούς π.χ, επειδή έχει αγίους ζωγραφισμένους?
Όπως συζητούσαμε και πριν λίγο καιρό εδώ μέσα, θεωρώ τα παραπάνω κομμάτι της ιστορίας μας και σαν τέτοια ΘΕΛΩ να διδάσκονται. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Εγώ έχω μείνει με την απορία πάντως. Τι πιθανότητες υπάρχουν η αρχική φωτογραφία να μην είναι Photoshop? Είναι δυνατόν να έκλεισαν τόσα παράθυρα από το σχολείο για να μπει... μια εικόνα;Αυτό ήταν το 2ο πράγμα που σκέφτηκα όταν το είδα. Το 1ο που σκέφτηκα ήταν το πόσο ΓΤΠΚ είναι η δήθεν ανεξίθρησκη Ελλάδα και η δημόσια παιδεία της.
και μιλάμε για γυμνάσιο....όχι τίποτα παιδάκια. Υπερβολή της υπερβολής
Καμία υπερβολή. Μιλάμε για δημόσιο σχολείο που υποτίθεται δεν προάγει καμία πίστη αλλά μόνο την γνώση. Προσβάλει τους αλλόθρησκους, αγνωστικιστές, άθρησκους και άθεους μαθητές. Δεν είναι θρησκευτικό σχολείο, είναι κοσμικό υποχρεωτικό σχολείο σε μια χώρα που δεν ασπάζεται επίσημη θρησκεία και ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θελει.
@Κιούσης: Γράψε τους στα @@ σου τους Μαμελούκους!!!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
τι έχουν πάθει αυτή τη περιόδο οι χριστιανοί και τρελαίνονται μόλις σε βλέπουν να χλαπακιάζεις κρέας;
δε μπορούν να το αφήσουν να πέσει κάτω;
Όχι, ή είσαι ταλιμπάν ή δεν είσαι...!
σκέψου ότι χαρακτηριστήκα 'προκλητικός' που δεν ήθελα να βγάλω 10ωρο δουλειάς με σαλάτα
Πώς δηλαδή πρέπει να χαρακτηριστεί αυτός που καθορίζει τη ζωή του βάσει ενός παραμυθιού;
(σε ένα παράλληλο σύμπαν βέβαια σε όλους αυτούς θα κάναμε δώρο πουκαμισάκι που κουμπώνει από πίσω...)
Δηλαδή μας λες ότι εσύ ΔΕΝ είσαι ταλιμπάν ?
Γιατί εγώ νόμιζα ότι ταλιμπάν = φανατισμός + 0 ανοχή στη διαφορετικότητα + 0 σεβασμός σε ανθρώπινα δικαιώματα όπως ο αυτοπροσδιορισμός και η προσωπική ελευθερία.Για άλλη μια φορά άλλα γράφω και άλλα καταλαβαίνεις. Τίπικαλ...
Άντε να το κάνω τάλιρα...
Σε αυτό το σύμπαν, ταλιμπάν είναι ο χρηστιανόπληκτος. Εγώ δεν εμπόδισα κανέναν να νηστεύσει ή να 'αυτοπροσδιοριστεί'. Τον κοινωνικό ρατσισμό όμως τον έχω βιώσει μια χαρά από χριστανοταλιμπάν. Απλό; -
Στα πλαισια της μορφωσης και οχι της κατηχησης.
Αν ουτε αυτο δε μπορεις να αντιληφθεις, πασο, εδω ολοκληρη κουβεντα εκανες με τον mjacob για τα βιβλια των θρησκευτικων και αυτο δε μπορεσες να το ξεχωρισεις.Τεσπα, καλη μεγαλη εβδομαδα
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Δηλαδή ένα αντίγραφο έργου τέχνης της ιστορίας μας που απεικονίζει 2 πρόσωπα τα οποία έχουν αγιοποιήσει οι χριστιανοί είναι άμμεσα συγκρίσμο σε αισθητική με την 'my first sex teacher'??? Σοβαρά?
Τι λες βρε ανθρωπε
Inb4 εικονιτσες μες στις ταξεις, αντιγραφα εργων τεχνης της ιστοριας μας που απεικονιζουν προσωπα που ΕΤΥΧΕ να εχουν θεοποιησει χριστιανοι.Ελα απ αυτο στον τοπο σου, μεγαλοβδομαδιατικο
Πιστεύεις???? οχι.....τι σε νοιάζει τότε τι υποτίθεται ότι είναι οι εικονιζόμενοι? ένας στρατηγός και ένας αυτοκράτορας του βυζαντίου είναι με έναν βυζαντινό ναό παράδειγμα αρχιτεκτονικής, που είναι το πρόβλημα?
Για τις εικόνες μέσα στις τάξεις συμφωνώ να φύγουν όπως και απο δικαστήρια κλπ.
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
τι έχουν πάθει αυτή τη περιόδο οι χριστιανοί και τρελαίνονται μόλις σε βλέπουν να χλαπακιάζεις κρέας;
σκέψου ότι χαρακτηριστήκα 'προκλητικός' που δεν ήθελα να βγάλω 10ωρο δουλειάς με σαλάτα
Πώς δηλαδή πρέπει να χαρακτηριστεί αυτός που καθορίζει τη ζωή του βάσει ενός παραμυθιού;
(σε ένα παράλληλο σύμπαν βέβαια σε όλους αυτούς θα κάναμε δώρο πουκαμισάκι που κουμπώνει από πίσω...)
Γιατί εγώ νόμιζα ότι ταλιμπάν = φανατισμός + 0 ανοχή στη διαφορετικότητα + 0 σεβασμός σε ανθρώπινα δικαιώματα όπως ο αυτοπροσδιορισμός και η προσωπική ελευθερία.Για άλλη μια φορά άλλα γράφω και άλλα καταλαβαίνεις. Τίπικαλ...
Σε αυτό το σύμπαν, ταλιμπάν είναι ο χρηστιανόπληκτος. Εγώ δεν εμπόδισα κανέναν να νηστεύσει ή να 'αυτοπροσδιοριστεί'. Τον κοινωνικό ρατσισμό όμως τον έχω βιώσει μια χαρά από χριστανοταλιμπάν. Απλό;Τώρα ποιός δεν κατάλαβε... άστο...
Οταν χαρακτηρίζεις αυτούς 'που καθορίζουν τη ζωή τους βάσει ενός παραμυθιού' (δικά σου λόγια) συλλήβδην 'ταλιμπάν' τότε συγνώμη αλλά μια χαρά βία τους ασκείς ενάντια στα εν λόγω δικαιώματά τους.
Διότι πχ. στον 'καθορισμό της ζωής' σαφώς και εμπίπτει και η νηστεία. Που από τη μία 'δεν τον εμποδίζεις να νηστεύει' αλλά από την άλλη τον χαρακτηρίζεις 'ταλιμπάν'.Με άλλα λόγια, αν σε εμποδίζει να αυτοπροσδιοριστείς κτλ., είναι ταλιμπάν
Αν τον αφήνεις να 'καθορίσει τη ζωή τους βάσει ενός παραμυθιού' (είτε χριστιανισμός είτε η Θεογονία του Ησίοδου είτε το κοράνι) αν δεν σε ενοχλεί εσένα (πχ. νηστεύει, πηγαίνει στην εκκλησία, βαφτίζει τα παιδιά του, προσεύχεται, τηρεί τις 10 εντολές...), τότε μια χαρά.
Ε αυτό το τελευταίο δεν σε βλέπω να το κάνεις, αντίθετα τον εμποδίζεις (έστω και λεκτικά, με υποτιμητικούς-προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ('ταλιμπάν', 'υπανάπτυκτος', 'χριστιανόπληκτος'), οπότε δε βλέπω σε τι διαφέρεις από άλλους ταλιμπάν.(Αν το θέμα είναι ο 'βαθμός ταλιμπανισμού', 'λίγο' ταλιμπάν επιτρέπεται μήπως ?)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε αυτό το σύμπαν, ταλιμπάν είναι ο χρηστιανόπληκτος. Εγώ δεν εμπόδισα κανέναν να νηστεύσει ή να 'αυτοπροσδιοριστεί'. Τον κοινωνικό ρατσισμό όμως τον έχω βιώσει μια χαρά από χριστανοταλιμπάν. Απλό;Τώρα ποιός δεν κατάλαβε... άστο...
Οταν χαρακτηρίζεις αυτούς 'που καθορίζουν τη ζωή τους βάσει ενός παραμυθιού' (δικά σου λόγια) συλλήβδην 'ταλιμπάν' τότε συγνώμη αλλά μια χαρά βία τους ασκείς ενάντια στα εν λόγω δικαιώματά τους.
Διότι πχ. στον 'καθορισμό της ζωής' σαφώς και εμπίπτει και η νηστεία. Που από τη μία 'δεν τον εμποδίζεις να νηστεύει' αλλά από την άλλη τον χαρακτηρίζεις 'ταλιμπάν'.Με άλλα λόγια, αν σε εμποδίζει να αυτοπροσδιοριστείς κτλ., είναι ταλιμπάν
Αν τον αφήνεις να 'καθορίσει τη ζωή τους βάσει ενός παραμυθιού' (είτε χριστιανισμός είτε η Θεογονία του Ησίοδου είτε το κοράνι) αν δεν σε ενοχλεί εσένα (πχ. νηστεύει, πηγαίνει στην εκκλησία, βαφτίζει τα παιδιά του, προσεύχεται, τηρεί τις 10 εντολές...), τότε μια χαρά.
Ε αυτό το τελευταίο δεν σε βλέπω να το κάνεις, αντίθετα τον εμποδίζεις (έστω και λεκτικά, με υποτιμητικούς-προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ('ταλιμπάν', 'υπανάπτυκτος', 'χριστιανόπληκτος'), οπότε δε βλέπω σε τι διαφέρεις από άλλους ταλιμπάν.(Αν το θέμα είναι ο 'βαθμός ταλιμπανισμού', 'λίγο' ταλιμπάν επιτρέπεται μήπως ?)
Πολλά τα μποφόρια...
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Στα πλαισια της μορφωσης και οχι της κατηχησης.
Αν ουτε αυτο δε μπορεις να αντιληφθεις, πασο, εδω ολοκληρη κουβεντα εκανες με τον mjacob για τα βιβλια των θρησκευτικων και αυτο δε μπορεσες να το ξεχωρισεις.Τεσπα, καλη μεγαλη εβδομαδα
Ποιά είναι τα πλαίσια της μόρφωσης και ποιά της κατήχησης? Θεωρείς ότι κατηχήθηκες στο σχολείο? γιατί εγώ ένα παραμυθάκι μάθαινα για να μην με μαλώσει η μάνα μου μικρός και για να έχω καλούς βαθμούς μεγαλύτερος.
Έχεις ιδέα τι γίνεται στα σχολεία? Ο άλλος πριν είπε ότι αν είχε τέτοια εικόνα το σχολείο του θα την καίγανε και εσύ μου μιλάς για κατήχηση?Στα πλαίσια της μόρφωσης μια χαρά μπορείς να μάθεις ΚΑΙ για τις θρησκείες και ειδικότερα στην χώρα μας είναι απαραίτητο γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία μας, αν πρέπει να αλλάξει το βιβλίο ή ο τρόπος διδασκαλίας είναι άλλο θέμα και καλώς να γίνει αν χρειάζεται.
-
Κατήχηση προφανώς και γίνεται, ειδικά στο δημοτικό. Τα έλεγε και ο vice246 για το πως εξηγούσε στον γιό του ότι δεν υπάρχουν θεοί και δαίμονες, όπως τους είπε ο δάσκαλος. Το γεγονός πως στο σχολείο του kovathe θα έκαιγαν το 'φιλοτέχνημα', μάλλον δείχνει μερικά παιδιά σκεπτόμενα που δεν δέχονται την κατήχηση από όπου και αν προέρχεται.
ΥΓ: Επικρατούσα ομάδα στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός (εξαρτάται από την περιοχή). Να βάλουμε και εικόνες με πράσινα τριφύλλια και κόκκινους εφήβους στα εκεί σχολεία, όπως και αντίστοιχο μάθημα φυσικά!!!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
ΥΓ: Επικρατούσα ομάδα στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός (εξαρτάται από την περιοχή). Να βάλουμε και εικόνες με πράσινα τριφύλλια και κόκκινους εφήβους στα εκεί σχολεία, όπως και αντίστοιχο μάθημα φυσικά!!!Κοίτα να δεις που αυτό φαίνεται τελείως γελοίο, αλλά αν πεις το ακριβές θρησκευτικό αντίστοιχο (εικόνες 'αγίων' στα σχολεία κ.α.) πίσω από την ασυλία της χριστιανοκρατίας ξαφνικά γίνεται plausible...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Κατήχηση προφανώς και γίνεται, ειδικά στο δημοτικό. Τα έλεγε και ο vice246 για το πως εξηγούσε στον γιό του ότι δεν υπάρχουν θεοί και δαίμονες, όπως τους είπε ο δάσκαλος. Το γεγονός πως στο σχολείο του kovathe θα έκαιγαν το 'φιλοτέχνημα', μάλλον δείχνει μερικά παιδιά σκεπτόμενα που δεν δέχονται την κατήχηση από όπου και αν προέρχεται.ΥΓ: Επικρατούσα ομάδα στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός (εξαρτάται από την περιοχή). Να βάλουμε και εικόνες με πράσινα τριφύλλια και κόκκινους εφήβους στα εκεί σχολεία, όπως και αντίστοιχο μάθημα φυσικά!!!
Και αυτό το θεωρείς κατήχηση? το ότι τους είπε ο δάσκαλος για θεούς και δαίμονες? ειδικά ένας απλός δάσκαλος και όχι θεολόγος (κατά βάση ποιο φανατικοί) όπως στα γυμνάσια και στα λύκεια?
Σε όσα σχολεία πήγα πάντως, σε διαφορετικές πόλεις, οι συμμαθητές που ήταν προσηλωμένοι στο μάθημα των θρησκευτικών ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο λύκειο δε με την σύμφωνη γνώμη της καθηγήτριας γυρίζαμε τις καρέκλες προς το παράθυρο για να βλέπουμε την μπάλα που παιζόταν στο προαύλιο συνοδεία τοστ και αναψυκτικού, και φαντάσου είμασταν θεωρητικά 'καλό' σχολείο.Πέρα από το γεγονός ότι ανεπίσημα υπάρχουν παντού τα τριφύλλια κλπ, είναι κάτι που έχει επηρεάσει την ιστορία, την κοινωνική δομή ή τέλοσπάντων κάτι σημαντικό στην χώρα? Το παράδειγμα είναι τουλάχιστον ατυχές. Θα σε πείραζε δηλαδή τόσο να υπάρχει ένα σωστό μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία που να διδάσκει όλες τις θρησκείες από ιστορικής-ανθρωπολογικής και κοινωνικής πλευράς? Όσο 'βλακώδες' και να φαίνεται κάποιος να είναι θρησκευόμενος υπήρξαν άνθρωποι τέτοιοι που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα παίρνοντας αποφάσεις με βάση ΚΑΙ την θρησκεία τους.
-
αν το να έχεις δασκάλους σε σχολείο να σου λένε για 12 χρόνια πόσο σωστή είναι μια θρησκεία και να σου εξηγούν όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή, να σου παρουσιάζουν όλες τις υπόλοιπες θρησκείες μέσα από τη δική τους οπτική γωνία (δλδ πόσο λάθος είναι) και στο τέλος να απαιτούν να τα έχεις μάθει σωστά, δεν είναι κατήχηση, τότε τι ακριβώς είναι κατήχηση;
Να σε δέρνουν στο τέλος;
-
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.society&id=33252
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=24216αγιο φως και αμαρτωλο φως
-
Στερητικό σύνδρομο, το οποίο εντείνεται στη θέα και στη μυρουδιά του κρεατικού. Τους καταλαβαίνω απόλυτα, είχα πει και εγώ να τα κόψω από την Μ. Τετάρτη μέχρι την Μ. Κυριακή (όχι για να νηστέψω, αλλά για να μπορέσω να ντερλικώσω αρνί και γαρδούμπες με ακόμη μεγαλύτερη άνεση μεθαύριο), αλλά ήδη την πρώτη ημέρα σβέρκωσα ένα πιτόγυρο για δεκατιανό και το φχαριστήθηκα.
-
ποια είναι η Μ. Κυριακή;
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
αν το να έχεις δασκάλους σε σχολείο να σου λένε για 12 χρόνια πόσο σωστή είναι μια θρησκεία και να σου εξηγούν όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή, να σου παρουσιάζουν όλες τις υπόλοιπες θρησκείες μέσα από τη δική τους οπτική γωνία (δλδ πόσο λάθος είναι) και στο τέλος να απαιτούν να τα έχεις μάθει σωστά, δεν είναι κατήχηση, τότε τι ακριβώς είναι κατήχηση;Να σε δέρνουν στο τέλος;
εξαρτάται πόσο αμάσητη τροφή κατεβάζεις, σε ποιο βουνό ζεις και άλλα τέτοια. Να μου το έλεγες 40 χρόνια πριν να συμφωνούσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι εξαρτάται από το τι ερεθίσματα έχεις από το σπίτι...ο δάσκαλος θα στα λέει αυτά 2 ώρες την εβδομάδα κι αν, αν εσύ ήδη π.χ νηστεύεις 100+ μέρες τον χρόνο προφανώς θα ξέρεις το γιατί και πως. Αλλά και πάλι, ξέρεις πολλούς δασκάλους+καθηγητές που να διδάσκουν θρησκευτικά όχι σαν παραμυθάκι αλλά σαν κατήχηση? γιατί έχοντας ζήσει και τα 2 λέω ότι καμμία σχέση δεν έχουν.
Το θέμα είναι ότι αν άλλαζε ο τρόπος διδασκαλίας, το βιβλίο, κι ότι άλλο με το οποίο διαφωνείς, θα συμφωνούσες να συνέχιζε να υπάρχει το μάθημα?
-
ποια είναι η Μ. Κυριακή;
Ελληνιστί το εβραικόν Πάσχα.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Και αυτό το θεωρείς κατήχηση? το ότι τους είπε ο δάσκαλος για θεούς και δαίμονες? ειδικά ένας απλός δάσκαλος και όχι θεολόγος (κατά βάση ποιο φανατικοί) όπως στα γυμνάσια και στα λύκεια?Φυσικά και είναι. Το λέει εύγλωττα και ο mjacob:
αν το να έχεις δασκάλους σε σχολείο να σου λένε για 12 χρόνια πόσο σωστή είναι μια θρησκεία και να σου εξηγούν όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή, να σου παρουσιάζουν όλες τις υπόλοιπες θρησκείες μέσα από τη δική τους οπτική γωνία (δλδ πόσο λάθος είναι) και στο τέλος να απαιτούν να τα έχεις μάθει σωστά, δεν είναι κατήχηση, τότε τι ακριβώς είναι κατήχηση;
Να σε δέρνουν στο τέλος;
είναι κάτι που έχει επηρεάσει την ιστορία, την κοινωνική δομή ή τέλοσπάντων κάτι σημαντικό στην χώρα? Το παράδειγμα είναι τουλάχιστον ατυχές.
Όπως είπαν και άλλοι, ευτυχέστατο είναι το παράδειγμα. Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι ομάδες, οι οπαδοί τους και οι παράγοντές τους, έχουν σαφώς μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία από την εκκλησία. Εδώ μέχρι και δήμαρχο Πειραιά θα βγάλουν οι γαύροι. Ας το κάνει αυτό αν μπορεί ο Ιερώνυμος!!!
Θα σε πείραζε δηλαδή τόσο να υπάρχει ένα σωστό μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία που να διδάσκει όλες τις θρησκείες από ιστορικής-ανθρωπολογικής και κοινωνικής πλευράς?
Ένα μάθημα για την ιστορία των θρησκειών με διδάσκοντες φιλολόγους/κοινωνιολόγους/ψυχολόγους θα είχε ενδιαφέρον. Χωρίς επικέντρωση όμως σε καμία θρησκεία και χωρίς καμία κατήχηση, συμπάθεια ή εμπάθεια. Ιστορική ανάλυση της εμφάνισης των διαφόρων θρησκειών και έμφαση στο που αποσκοπούσαν. Για παράδειγμα, θα έλεγε ο φιλόλογος τα ιστορικά στοιχεία, ο κοινωνιολόγος ότι προσπαθούσαν να επιβάλουν ενός είδους ηθικής στην κοινωνία και ο ψυχολόγος πως αντιμετώπιζαν τον πρωταρχικό φόβο του ανθρώπου για τον θάνατο. Τα αποτελέσματα που είχαν στην οργάνωση και στην ζωή των ανθρώπων, όπως και στην ψυχολογία τους. Καμία σχέση φυσικά με θαύματα, τελετουργικά, τροπάρια, ύμνους κλπ μυστικιστικές παπαριές!!! Ιστορική, κοινωνική και ψυχολογική μελέτη ενός παγκόσμιου φαινομένου από την σκοπιά ενός ουδέτερου παρατηρητή.
Όσο 'βλακώδες' και να φαίνεται κάποιος να είναι θρησκευόμενος υπήρξαν άνθρωποι τέτοιοι που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα παίρνοντας αποφάσεις με βάση ΚΑΙ την θρησκεία τους.
Ντάξει, και ο Αντρέας συμβουλεύονταν αστρολόγο στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του. Το ίδιο γελοία είναι και τα δύο!!!
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
εξαρτάται πόσο αμάσητη τροφή κατεβάζεις, σε ποιο βουνό ζεις και άλλα τέτοια. Να μου το έλεγες 40 χρόνια πριν να συμφωνούσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι εξαρτάται από το τι ερεθίσματα έχεις από το σπίτι...ο δάσκαλος θα στα λέει αυτά 2 ώρες την εβδομάδα κι αν, αν εσύ ήδη π.χ νηστεύεις 100+ μέρες τον χρόνο προφανώς θα ξέρεις το γιατί και πως. Αλλά και πάλι, ξέρεις πολλούς δασκάλους+καθηγητές που να διδάσκουν θρησκευτικά όχι σαν παραμυθάκι αλλά σαν κατήχηση? γιατί έχοντας ζήσει και τα 2 λέω ότι καμμία σχέση δεν έχουν.το πόσο αμάσητη τροφή κατεβάζω, το αν είμαι χαζός ή έξυπνος, το αν δεν έχω πάει 1 βήμα έξω από το χωριό μου ή έχω γυρίσει όλο το κόσμο 3 φορές, ποσώς επηρεάζουν αν κάτι που μου γίνεται είναι κατήχηση ή όχι. Δεν εξαρτάται από εμένα.
Οπότε δεν βλέπω πως απαντάς σε αυτό που σε ρώτησα.
Αν δεν είναι κατήχηση το να σου λένε δάσκαλοι στο σχολείο για το πόσο σωστή είναι μια θρησκεία, τις λεπτομέρειές της, το τρόπο ζωής που συνεπάγεται, τις αρετές της κλπ κλπ κλπ (δες όλους αυτούς τους τίτλους από τα περιεχόμενα που έβαζες), να απαιτούν να τα έχεις μάθει σωστά, με μπόνους κερασάκι να σου παρουσιάζουν και πόσο λάθος είναι όλα τα άλλα, τότε τι είναι κατήχηση; Δλδ, τι περισσότερο να κάνουν;Τι ονομάζεις εσύ κατήχηση;
Τι πάει να πει αν στα λένε σαν παραμύθι ή σαν κατήχηση; Εγώ δεν θυμάμαι να μου είπε ποτέ δάσκαλος στην ώρα των θρησκευτικών 'ακούστε τώρα ένα ψέμα: ο χριστός είναι ο γιός του θεού -> χα χα χα, καλό ε; Στ' αλήθεια ένας τυπάκος σαν όλους μας ήταν, καμία σχέση με θεάνθρωπο και γιος θεού, αλλά να, λέμε καμιά μλκία να περνάει ώρα'.
Το θέμα είναι ότι αν άλλαζε ο τρόπος διδασκαλίας, το βιβλίο, κι ότι άλλο με το οποίο διαφωνείς, θα συμφωνούσες να συνέχιζε να υπάρχει το μάθημα?
Καταλαβαίνεις ότι αν άλλαζαν όλα αυτά θα ήταν άλλο μάθημα;
Οπότε ναι, θα συμφωνούσα να συνεχίζει να υπάρχει το μάθημα της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, κάποια κεφάλαια του οποίου κάποιες χρονιές θα αφιερώνονταν στην παρουσίαση της φιλοσοφίας της κάθε θρησκείας. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
ποια είναι η Μ. Κυριακή;
Ελληνιστί το εβραικόν Πάσχα.
θα σε αναλάβει ο dimik -που δεν κατηχήθηκε- να σου εξηγήσει ότι δεν υπάρχει Μ. Κυριακή.
Εγώ γιατί να ξέρω αυτή την πληροφορία αφού δεν κατηχήθηκα;
Περί εκκλησίας [#3]