-
μηπως να δοκιμασω και με συνοικεσιο...?
για ιερεα δεν το συνιστω, αλλα για ψυχολογο συμφωνω απολυτα...
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Μιλάμε για τους συνειδητούς χριστιανούς που προσπαθούν να κάνουν ένα προσωπικό πνευματικό αγώνα;Δε θέλω να γίνω χυδαίος ή προσβλητικός αλλά για να σου πω την αλήθεια μιλάω για αυτούς που, αντίστοιχα με το παράδειγμα της Γερμανίας-Ιταλίας-Σουηδίας κτλ., θα τικάριζαν το 'είμαι οπαδός του Χ δόγματος/θρησκείας' στην ετήσια φορολογική τους δήλωση, γνωρίζοντας ότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να πληρώσουν ένα επιπλέον ποσό ας πούμε 180 ευρώ το χρόνο (15 ευρώ το μήνα) που θα πήγαινε στα έσοδα του Χ δόγματος/θρησκείας. Φάση put your money where your mouth is.
@hrdoukas
Δες ολόκληρη συζήτηση που γίνεται για ένα από τα συστατικά του 'διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας', το μάθημα των θρησκευτικών, και πες μου αν θεωρείς ότι είσαι τυπικό δείγμα 'ΧΟ'. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Οτι να΄ναι...Στο δικό μου πόστ σε καμμιά περίπτωση δεν εννοούσα κάτι τέτοιο, απλά γιατί θεωρώ πως όλοι αυτοί είναι φανατικοί και διαταραγμένοι, ακόμα και άτομα που από επάγγελμα ή με διάφορα ανταλλάγματα έχουν αυτή τη συμπεριφορά, της κατήχησης, του διαφωτισμού και της προπαγάνδας, και που σίγουρα κατευθύνονται από - επαγγελματίες πιστούς -, που σε λογικούς ανθρώπους φαντάζουν και είναι αστειότητες.
Είναι προφανές ότι χλευάζω αυτές τις συμπεριφορές, και ξεχωρίζω την πίστη από τους επί της γής εκπροσώπους της, την όποια πίστη της όποιας θρησκείας, όπως και ότι θεωρώ ότι όλοι οι φανατικοί της όποιας θρησκείας είναι επικίνδυνοι, και για να απαντήσω στον nass, και όχι μόνο σε αυτόν αλλά σε όσους μου επιτέθηκαν προσωπικά, εννοούσα, πως η έλλειψη πίστης κάνει τον άνθρωπο άγριο ζώο, και δεν εννοούσα ότι οι άθεοι είναι άπιστοι, σίγουρα έχουν την πίστη τους στον άνθρωπο, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες και την ανθρώπινη ζωή.
Μια άποψη εξέφρασα και με πήρατε με τις πέτρες, είναι πάντως σίγουρα ενδιαφέρουσα η έκφραση και συμπεριφορά όσων καθημερινά - διατριβούν - στο διαδίκτυο σε θέματα επί παντός επιστητού, και δεν αναφέρομαι στην διαφορετικότητα των απόψεων, αλλά στον τρόπο, τη φρασεολογία και στα επιχείρήματα που εκφράζεται αυτή η διαφορετικότητα.
Το έχω ξαναπεί, στο διαδίκτυο με την προστασία της ανωνυμίας συνήθως προβάλουμε μόνο το υπερ-εγώ μας και σπάνια κάτι επικοδομητικό για την διαδικτυακή κοινότητα, αρκετά όμως με τα ρομαντικά γιατί βλέπω ήδη τις πέτρες να ξανάρχονται.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
@hrdoukas
Δες ολόκληρη συζήτηση που γίνεται για ένα από τα συστατικά του 'διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας', το μάθημα των θρησκευτικών, και πες μου αν θεωρείς ότι είσαι τυπικό δείγμα 'ΧΟ'.Αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Αυτό που ξέρω είναι οτι στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον μου υπάρχουν αρκετοί σαν κι εμένα που συμφωνούν με τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους σε ΟΛΑ τα επίπεδα μπας και γλιτώσουμε από την συνεχή (και ως ένα βαθμό δικαιολογημένη) μίρλα των άθρησκων/άθεων/αγνωστικιστών ή ότι άλλο.
Γενικά, μου είναι δύσκολο να περιγράψω τον 'τυπικό ΧΟ'. Υπάρχει τόση διαβάθμιση και τόσο ακραία ακραίες τιμές στο δείγμα... -
@21 Quadra
Αρα δεν είναι η έλλειψη πίστης (= σε κάποιο 'Θεό' συπληρώνω, μια και είμαστε στο αντίστοιχο θέμα) που αποκτηνώνει τον άνθρωπο αλλά εν τέλει η έλλειψη προσανατολισμένης στον άνθρωπο και όχι στον όποιο θεό ηθικής. Παρότι (ανομολόγητος?) σκοπός της θρησκείας είναι να επιβάλλει ηθική και συμπεριφορά με δόλωμα την απάντηση του ερωτήματος για το επέκεινα, η αποκλειστική σχέση έλλειψη πίστης --> έλλειψη ηθικής, που έθεσες, σαφώς δεν ισχύει και υπάρχουν, όπως λες και μόνος σου, εκατομμύρια άθρησκοι/άθεοι/αγνωστικιστές, που είναι ηθικοί. Σου υπενθυμίζω δε τα χιλιάδες εγκλήματα και γενοκτονίες από βαθιά θρησκευόμενους ανθρώπους (όχι μόνο από τους Ταλιμπάν αλλά και πχ. από τον Cortez).Επίσης υπενθυμίζω ότι οι μόνες θρησκείες, που ΔΕΝ είναι ανεκτικές απέναντι στο διαφορετικό και ως εκ τούτου είναι από τη φύση τους 'πολεμικές' και εκδικητικές είναι οι 3 μονοθεϊστικές, στα @@ των ινδουιστών και των βουδιστών αν δεν πιστεύεις στον ίδιο θεό με αυτούς. Εχετε δει πολλούς φονταμενταλιστές ή ιεραπόστολους βουδιστές ?
@hrdoukas
Η αιτία που αναφέρεις 'μπας και γλυτώσουμε από τη μίρλα' μου φαίνεται τόσο ασαφής και ανεπαρκής...
Δηλαδή οι Γάλλοι-Γερμανοί κτλ. με τα λαϊκά κράτη τους το έκαναν για κάποιο τέτοιο λόγο ή για σαφείς γεωπολιτικούς λόγους (πχ. μπας και γλυτώσουν από τις επεμβάσεις της εκκλησίας στην πολιτική βλ. Πάπας Μεσαίωνα ή Χριστόδουλος εδώ...) -
Ο χρήστης nass έγραψε:
@hrdoukas
Η αιτία που αναφέρεις 'μπας και γλυτώσουμε από τη μίρλα' μου φαίνεται τόσο ασαφής και ανεπαρκής...
Δηλαδή οι Γάλλοι-Γερμανοί κτλ. με τα λαϊκά κράτη τους το έκαναν για κάποιο τέτοιο λόγο ή για σαφείς γεωπολιτικούς λόγους (πχ. μπας και γλυτώσουν από τις επεμβάσεις της εκκλησίας στην πολιτική βλ. Πάπας Μεσαίωνα ή Χριστόδουλος εδώ...)Ναι, όντως, το έγραψα κάπως βιαστικά και εγωκεντρικά. Η σωστή ιεράρχηση των λόγων κτγμ είναι η εξής
Ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει γιατί:
- Η φύση της Εκκλησίας ως οντότητα δεν είναι (ή μαλλον δεν θα έπρεπε να είναι) τέτοια που να της επιτρέπει οποιαδήποτε σχέση με την κοσμική εξουσία. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα ρέστα... Ούτε να υποστηρίξει, ούτε να καταδικάσει, ούτε να ορκίσει πολιτικούς/πολιτικές.
- Ο ανώτατος κλήρος, για ένα μεγάλο ποσοστό της παρουσίας της Εκκλησίας σ'αυτόν τον κόσμο, στηρίχτηκε στη σχέση (ή την ταύτιση, ή τη διαπλοκή) με την εκάστοτε κοσμική εξουσία για να εξασφαλίσει την απήχησή της στον κόσμο, την περιουσία της και εν τέλει την εξουσία της ενώ τα 'όπλα' της θα έπρεπε να είναι ΜΟΝΟ η πνευματικότητα.
Κανονικά η κουβέντα θα έπρεπε να τελειώνει εδώ, αλλά επειδή αυτό μάλλον δε γίνεται...
3) Η Εκκλησία δεν εκφράζει πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (αν υποθέσουμε ότι την εξέφραζε ποτέ). Τα κράτη, οι κοινωνίες αλλάζουν, τι να κάνουμε;
4) Για εμάς τους λίγους ή πολλούς πιστούς που ούτε θα κερδίσουμε κάτι αν γίνουν όλοι ΧΟ, αλλά ούτε και θα απαρνηθούμε την πίστη μας αν πέσουμε σε ποσοστά ΛΑΟΣ, θα είναι μεγάλη ανακούφιση αν τελικά η Εκκλησία διαχωριστεί πλήρως από το Κράτος ωστε (πέρα από τις εύλογες ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου) να σταματήσουμε πλέον να ακούμε το κοντό και το μακρύ το καθενός που πιστεύει οτι εν έτει 2013 η Ελλάδα είναι κάτι σαν το Ιραν κι οτι ο ίδιος είναι διωκόμενος μάρτυρας.Ελπίζω να έγινα πιο σαφής
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
.....................
Ελπίζω να έγινα πιο σαφής+100 .-
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
@21 Quadra
**Αρα δεν είναι η έλλειψη πίστης (= σε κάποιο 'Θεό' συπληρώνω, μια και είμαστε στο αντίστοιχο θέμα) που αποκτηνώνει τον άνθρωπο αλλά εν τέλει η έλλειψη προσανατολισμένης στον άνθρωπο και όχι στον όποιο θεό ηθικής. ** Αυτό ακριβώς εννοούσα με όλα αυτά. Παρότι (ανομολόγητος?) σκοπός της θρησκείας είναι να επιβάλλει ηθική και συμπεριφορά με δόλωμα την απάντηση του ερωτήματος για το επέκεινα, η αποκλειστική σχέση έλλειψη πίστης --> έλλειψη ηθικής, που έθεσες, σαφώς δεν ισχύει και υπάρχουν, όπως λες και μόνος σου, εκατομμύρια άθρησκοι/άθεοι/αγνωστικιστές, που είναι ηθικοί. Σου υπενθυμίζω δε τα χιλιάδες εγκλήματα και γενοκτονίες από βαθιά θρησκευόμενους ανθρώπους (όχι μόνο από τους Ταλιμπάν αλλά και πχ. από τον Cortez). Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα, οι βαθειά θρησκευόμενοι που κινούνται στα όρια του φανατισμού χωρίς ηθικούς φραγμούς, και ξέρουμε όλοι τα τερατώδη εγκλήματα που γίνονται, πάντα εν ονόματι του θεού αλλά και του λαού.Επίσης υπενθυμίζω ότι οι μόνες θρησκείες, που ΔΕΝ είναι ανεκτικές απέναντι στο διαφορετικό και ως εκ τούτου είναι από τη φύση τους 'πολεμικές' και εκδικητικές είναι οι 3 μονοθεϊστικές, στα @@ των ινδουιστών και των βουδιστών αν δεν πιστεύεις στον ίδιο θεό με αυτούς. Εχετε δει πολλούς φονταμενταλιστές ή ιεραπόστολους βουδιστές ?
@hrdoukas
Δηλαδή οι Γάλλοι-Γερμανοί κτλ. με τα λαϊκά κράτη τους το έκαναν για κάποιο τέτοιο λόγο ή για σαφείς γεωπολιτικούς λόγους (πχ. μπας και γλυτώσουν από τις επεμβάσεις της εκκλησίας στην πολιτική βλ. Πάπας Μεσαίωνα ή Χριστόδουλος εδώ...) -
Αμαν βρε παίδες, μη πει κάποιος πως είσαστε όλοι ΖΩΑ και ανθρωπόμορφα ΚΤΗΝΗ, αμμέσως να τον πάρετε με τις πέτρες.
τσ τσ
-
Διεγράφη προσβλητική απάντηση [Mod]
-
Διεγράφη off-topic. Το report αρκεί, η γκρίνια και το σηκωμένο δάχτυλο περιττεύουν. [Mod]
-
Να προσθέσω ότι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του διαχωρισμού κράτους κι Εκκλησίας είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος είχε αναφερθεί μερικές σελίδες πιο πίσω.
-
Περί ποσοστών, επειδή μάλλον την άναψα την κουβέντα
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μιλάμε για τους συνειδητούς χριστιανούς που προσπαθούν να κάνουν ένα προσωπικό πνευματικό αγώνα;
Δε θέλω να γίνω χυδαίος ή προσβλητικός αλλά για να σου πω την αλήθεια μιλάω για αυτούς που, αντίστοιχα με το παράδειγμα της Γερμανίας-Ιταλίας-Σουηδίας κτλ., θα τικάριζαν το 'είμαι οπαδός του Χ δόγματος/θρησκείας' στην ετήσια φορολογική τους δήλωση, γνωρίζοντας ότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να πληρώσουν ένα επιπλέον ποσό ας πούμε 180 ευρώ το χρόνο (15 ευρώ το μήνα) που θα πήγαινε στα έσοδα του Χ δόγματος/θρησκείας. Φάση put your money where your mouth is.
Αυτό το ποσοστό θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστο, πράγματι. Αλλά ας όψεται που δεν συμφέρει τους υπερασπιστές του Ε-Ε-Ε
Έγραψα 98% γιατί αυτό θυμάμαι να λέγεται από όταν ήμουν στο σχολείο... Η CIA συμφωνεί με αυτό. Το 2011 σε έρευνα της Metron Analysis ΧΟ δήλωσε το 95% των ερωτηθέντων. Άρα κάπου εκεί είμαστε, κατά δήλωση τουλάχιστον...
-
Χριστιανός δεν είναι η θεούσα των Σερρών και μόνον, με την κοτσίδα γύρο στο κρανίο της!.
Δεν είναι μόνον αυτός που πηγαίνει 65+ φόρες τον χρόνο στην εκκλησία.
Είναι και αυτός που περνάει από εκκλησιά και κάνει τον σταυρό του.
Είναι και αυτός που στης δύσκολες του, επικαλείται τον χρηστό ή τους αγίους.
Μα είναι και αυτός που απλά πιστεύει, και πάει κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, και κάθε τόσο για να πάρει αγιασμό, η και του τον φέρνουν!!!!!.......
Στην ζωή υπάρχουν οι εκδηλωτικοί και όχι, μαγκιά τους…….
Εθνικά, η πολιτεία υπερασπίζετε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, περνώντας τα στην νεολαία και ορθά κάνει.
Δεν θέλω να αποσυνδεθεί η εκκλησιά από την πολιτεία. Αυτό είναι κάργα προβοκατόρικο!. Πλην όμως να αποκτήσει μέρος του οικονομικού έλεγχου, διαρκώς και αδιαλείπτως, μάλιστα όταν πληρώνει τους ιερής. Πιστεύω ότι μπορεί και να αποκτήσει η πολιτεία και έσοδα. Όσο για εκείνο που διάβασα περί του να γίνει διαχωρισμός, και αυτοί που δηλώνουν χριστιανοί να πληρώνουν 100ε τον χρόνο για την εκκλησιά τους, το εντάσσω στα λογοτεχνικά παραμύθια της Χαλιμάς!!!!.....
Όσοι δεν θέλουν να ανήκουν στους χριστιανούς ορθοδόξους έλληνες, ή ότι αυτοί δεν τους ενοχλούν, εφόσον δεν τους ενοχλούν, να γίνουν πολίτες της Αλβανίας.
Τώρα αν αν αν αναρχία, ανεξιθρησκία, ανομία, παραεξουσία, πολιτική αναρχία, αντιεξουσιαστές, αθεϊστές βρίσκουν θέση στην πατρίδα μας, να χαίρετε το κόμμα του ο Νίκος. Γιαλαντζή πολιτικός και αυτός!.
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Χριστιανός δεν είναι η θεούσα των Σερρών και μόνον, με την κοτσίδα γύρο στο κρανίο της!.
Δεν είναι μόνον αυτός που πηγαίνει 65+ φόρες τον χρόνο στην εκκλησία.
Είναι και αυτός που περνάει από εκκλησιά και κάνει τον σταυρό του.
Είναι και αυτός που στης δύσκολες του, επικαλείται τον χρηστό ή τους αγίους.
Μα είναι και αυτός που απλά πιστεύει, και πάει κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, και κάθε τόσο για να πάρει αγιασμό, η και του τον φέρνουν!!!!!.......
Στην ζωή υπάρχουν οι εκδηλωτικοί και όχι, μαγκιά τους…….
Εθνικά, η πολιτεία υπερασπίζετε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, περνώντας τα στην νεολαία και ορθά κάνει.
Δεν θέλω να αποσυνδεθεί η εκκλησιά από την πολιτεία. Αυτό είναι κάργα προβοκατόρικο!. Πλην όμως να αποκτήσει μέρος του οικονομικού έλεγχου, διαρκώς και αδιαλείπτως, μάλιστα όταν πληρώνει τους ιερής. Πιστεύω ότι μπορεί και να αποκτήσει η πολιτεία και έσοδα. Όσο για εκείνο που διάβασα περί του να γίνει διαχωρισμός, και αυτοί που δηλώνουν χριστιανοί να πληρώνουν 100ε τον χρόνο για την εκκλησιά τους, το εντάσσω στα λογοτεχνικά παραμύθια της Χαλιμάς!!!!.....
Όσοι δεν θέλουν να ανήκουν στους χριστιανούς ορθοδόξους έλληνες, ή ότι αυτοί δεν τους ενοχλούν, εφόσον δεν τους ενοχλούν, να γίνουν πολίτες της Αλβανίας.
Τώρα αν αν αν αναρχία, ανεξιθρησκία, ανομία, παραεξουσία, πολιτική αναρχία, αντιεξουσιαστές, αθεϊστές βρίσκουν θέση στην πατρίδα μας, να χαίρετε το κόμμα του ο Νίκος. Γιαλαντζή πολιτικός και αυτός!.
Α.http://www.zougla.gr/greece/article/kat ... po-ta-epal
-
Τώρα σηκώνει το τηλέφωνο να μιλήσει με τον άλλο Αντώνη
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Δεν θέλω να αποσυνδεθεί η εκκλησιά από την πολιτεία. Αυτό είναι κάργα προβοκατόρικο!Γιατί; Για εξήγησε το αυτό. Κάργα.
Όσο για εκείνο που διάβασα περί του να γίνει διαχωρισμός, και αυτοί που δηλώνουν χριστιανοί να πληρώνουν 100ε τον χρόνο για την εκκλησιά τους, το εντάσσω στα λογοτεχνικά παραμύθια της Χαλιμάς!!!!.....
Γιατί; Γιατί να υποχρεώνεις και εμένα που θεωρώ την θρησκεία παραμύθι της Χαλιμάς να πληρώνω κάτι το οποίο όχι απλά δεν το πιστεύω, αλλά το θεωρώ επιβλαβές για την κοινωνία; Εσύ που πιστεύεις στην ανάγκη να υπάρχει εκκλησία, να βάλεις το χέρι στην τσέπη να την στηρίξεις. Εγώ δεν την θέλω. Και αρκετά κερατιάτικα πληρώνω.
(την σύνταξη την παραβλέπω, προφανώς μιλάει το δεύτερο καραφάκι) Ρε μάστορα, μήπως έχεις την εντύπωση ότι επειδή πιστεύεις σε ένα συγκεκριμένο υπερφυσικό ον αυτό σου δίνει μεγαλύτερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους Έλληνες; Ή μήπως πιστεύεις ότι είσαι πιο premium πολίτης από τον διπλανό σου επειδή εσύ σταυροκοπιέσαι και αυτός όχι; Αν έτσι έχει το πράγμα, να σε βγάλω από την πλάνη. Είσαι όσο Έλληνας είμαι και εγώ και ο διπλανός και ο παραδιπλανός. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.
Α.Ποιος είναι ο Νίκος; Και πως κολλάει η ανεξιθρησκία και ο αθεϊσμός με όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις; Ή μήπως έχεις την εντύπωση ότι όποιος είναι άθεος είναι και αντιεξουσιαστής, ή έστω ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα ή πολιτικό χώρο;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Ποιος είναι ο Νίκος;
Για τον Γκαλη θα λεει.
-
Θα μου πει κανένας, η επιλογή των mods με τι κριτήριο γίνονται ……. Για να βάλω υποψηφιότητα. Νάσο?.
Α. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Α.Ποιος είναι ο Νίκος; Και πως κολλάει η ανεξιθρησκία και ο αθεϊσμός με όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις; Ή μήπως έχεις την εντύπωση ότι όποιος είναι άθεος είναι και αντιεξουσιαστής, ή έστω ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα ή πολιτικό χώρο;
Ποιος Γκάλης;
Η ανεξιθρησκεία και όλα τα υπόλοιπα είναι κακά πράγματα και συνεπώς ταυτόσημα.
Περί εκκλησίας [#3]