-
Γράφω για να συνεισφέρω στη συζήτηση μεταφέροντας προσωπική εμπειρία με ατμοσφαιρικά 1600άρια (και ένα 1800σάρι, το Volvo S40), και τα TSI (Octavia5, 122 άλογα & Golf 5, 140 άλογα). Τα αυτοκίνητα από τα οποία έχω πείρα ανήκουν στην κατηγορία (μικρά) οικογενειακά. Δε γενικεύω με αυτοκίνητα άλλων κατηγοριών. Επίσης δεν τραβάω ζόρι με κανέναν κατασκευαστή, ούτε Ευρώπη/Ιαπωνία με ενδιαφέρει, δε φοράω «οπαδικά» γυαλιά στην αυτοκίνηση.
Αναφέρομαι σε: α) επιδόσεις (ρεπρίζ, γιατί 0-100 και τελική ταχύτητα δεν με ενδιαφέρουν, αλλά το να προσπεράσω για π.χ. μια νταλίκα με ασφάλεια), β) κατανάλωση, και γ) αξιοπιστία
Α) Στις ρεπρίζ τα TSI (δε γνωρίζω τι γίνεται με άλλα 1400άρια τούρμπο) δε συγκρίνονται με ατμοσφαιρικά 1600άρια, ούτε και με το 1800σάρι Volvo S40. Τα TSI είναι αρκετά ταχύτερα. Επίσης, οδηγούνται άνετα, για να προσπεράσεις δε θέλεις στροφές στο άπειρο, ενώ η μακριά έκτη ταχύτητα σημαίνει ότι πηγαίνεις σβέλτα με λίγες στροφές στον κινητήρα, άρα μετακινείσαι με λίγο θόρυβο και χαμηλή κατανάλωση. Προσθέστε και το ότι τα TSI επηρεάζονται λιγότερο στις επιδόσεις τους από το φορτίο που κουβαλάνε, από ανηφόρες κλπ.. Turbo lag δεν υπάρχει.
Ειλικρινά, αν κάνει κάποιος κάποια δύσκολη διαδρομή, όπου ο οδηγός χρειάζεται να «ακουμπήσει» επάνω στο αυτοκίνητο για να κινηθεί πρώτιστα με ασφάλεια και επίσης σβέλτα (π.χ. από τα διόδια Αντιρρίου έως τα Ιωάννινα με ημέρα με αρκετή κίνηση) με τις δύο αυτές κατηγορίες αυτοκινήτων δε θα έχει κανένα ενδοιασμό/επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα των TSI.
Β) Η κατανάλωση των «οικογενειακών» ατμοσφαιρικών 1600αριών είναι πάνω-κάτω αντίστοιχη με των TSI, αλλά τα τελευταία έχουν καλύτερες επιδόσεις, και οδηγούνται πιο άνετα. Τα 6 λίτρα/100 χλμ. με χαλαρό ρυθμό με τα TSI είναι καθημερινότητα, αν και δεν είναι και κάποια χαμηλή κατανάλωση. Δείτε επίσης το τι γράφω στο thread για την Octavia5 πριν από λίγες ημέρες.
Γ) Το οικογενειακό Golf με τα 140 άλογα δεν είναι αξιόπιστο, χάλασε το turbo (τα γράφω στο thread της VW). Στα ίδια χλμ., όμως, και άλλο οικογενειακό ατμόσφαιρα είχε σοβαρό πρόβλημα. Δε γενικεύω για την αξιοπιστία, απλά γράφω την προσωπική εμπειρία.
Συμπερασματικά, σε αυτή την κατηγορία και έχοντας εμπειρία από πρώτο χέρι κι όχι μέσα από τις σελίδες περιοδικών, δε βλέπω τον λόγο να μην προτιμήσω 1400άρι turbo σε σχέση με την ατμόσφαιρα. Όχι μόνο TSI, αλλά και Γαλλικά, Ιταλικά κλπ. αυτοκίνητα.
Jacob
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Δεν διάβασες προσεχτικά Κων/νε. Έχει και 1.8 το τωρινό και Type R το προηγούμενο.και το passat του ειναι 250 αλογα, αρα πρεπει να ισοπεδωνει το ταπερ
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Δεν διάβασες προσεχτικά Κων/νε. Έχει και 1.8 το τωρινό και Type R το προηγούμενο.
και το passat του ειναι 250 αλογα, αρα πρεπει να ισοπεδωνει το ταπερ
Πειραγμένο είναι;
-
ετσι θυμαμαι
-
Ο χρήστης gansan έγραψε:
χώρια που σε κάθε προσπέραση προσθέτεις και 1-2 δευτερόλεπτα turbo-lagκαι λίγα λες...
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
χώρια που σε κάθε προσπέραση προσθέτεις και 1-2 δευτερόλεπτα turbo-lag
και λίγα λες...
Την αλλη φορα εγω περιμενα 5 λεπτα.
-
και λίγα λες...
Octavia GT 193ps & Ibiza FR 150ps που έχω πρόχειρα εδώ τόσο θέλουν. Στα πιο σύγχρονα σαφώς έχουν βελτιωθεί κάπως τα πράγματα
-
Ο χρήστης gansan έγραψε:
και λίγα λες...
Octavia GT 193ps & Ibiza FR 150ps που έχω πρόχειρα εδώ τόσο θέλουν. Στα πιο σύγχρονα σαφώς έχουν βελτιωθεί κάπως τα πράγματα
πως μετράς το λαγκ?
μήπως σε μπερδεύει το ηλ/ζο? -
Το λαγκ στα Βαγκίτικα υφίσταται αλλά δεν είναι τίποτα το τραγικό και 'λύνεται' εύκολα:
-
έχεις ελαφρώς πατημένο το γκάζι και ρολάρεις πίσω από τη νταλίκα που πρέπει να καταπιείς. Πατώντας τέρμα το γκάζι είσαι οκ αφού είχες ήδη την πεταλούδα ανοικτή.
-
συνυπολογίζεις το λαγκ και πατάς το γκάζι τέρμα μισό δεύτερο πριν το χρειαστείς. Τι τον έχουμε το εγκέφαλο μας? Να κάθεται? Μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα.
Επίσης, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι έχεις καρφώσει απο ΠΡΙΝ την ταχύτητα που θέλεις για να προσπεράσεις και ΔΕΝ περιμένεις πότε θα είσαι ανοικτός για το προσπέρασμα. Δεν χαλάνε οι κινητήρες αν τους δουλεύουμε λίγο ψηλά. Απλά κάνουν λίγο περισσότερο θόρυβο.
-
-
Ο φίλος έγραψε για αξιοπιστία στα 1,4Τ .Λοιπόν φίλε μου αν θες αξιοπιστία πάρε ατμοσφαιρικό 1,8αρι ή 1,6ρι και τελείωσε .
Πραγματικά το γκαζι στα 1,4αρια Τ είναι πολύ καλό αλλά δυστιχως έχουν αρχίσει να βγαζουν προβληματα.Η κατανάλωση? Το γκάζι θέλει καυσιμο άπλετο. Προσωπικά ειμαι κατα των μικρών κυβικών και τούρμπο για αυτό τον λόγο.Παρε ατμο και πιάσε τα 200 ενα δυο δευτερα αργότερα. ....Δε χαλασε ο κόσμος.τι προβλήματα βγάζουν τα 1400αρια ??
τα συμπιεστά έχουν το πλεονέκτημα να αυξομ την κατανάλωση ανάλογα με τις ορέξεις σου... ναι αν τα πιέσεις θα κάψουν( και ποιο δεν καίει άλλωστε) αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και οικονομικά...Το έχω ξαναγράψει.Συναδελφός μου αφου του κόλησε η δευτερα στο γκολφ tsi 140 βγηκε απο το δρόμο και πήγε για τροπέτο.
Ησυχότατος οδηγός και με την γυναίκα του μέσα.
Αλλος αναφέρει διαρροές λαδιού ή συμπλήρώματα και μάλιστα πιο πολλά απο αλφα 156 που είχε.
Δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα αλλα δεν είμαι και κατηγορηματικός .Ότι λέει ο απλός κόσμος όπως εμείς .
Όσο για την κατανάλωση δεν γινεται να πας αερα με τουρμπο ,κομπρέσορα και να μην καις βενζινη.Ακόμα και 1 λιτρο παραπάνω απο το ατμό είναι αρκετό να πεις ότι καιει.Καυσιμο είναι και όχι νερό. -
Ότι είπε από ο Προφεσσόρ
και λίγα λες...
πως μετράς το λαγκ?
μήπως σε μπερδεύει το ηλ/ζο?Η ώρα που κάνει το αυτοκίνητο να αρχίσει να αποκρίνεται από τη στιγμή που ανοίγω το γκάζι. Πολύ πιθανό να παίζει και το ηλεκτρόγκαζο το ρόλο του
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Ο φίλος έγραψε για αξιοπιστία στα 1,4Τ .Λοιπόν φίλε μου αν θες αξιοπιστία πάρε ατμοσφαιρικό 1,8αρι ή 1,6ρι και τελείωσε .
Πραγματικά το γκαζι στα 1,4αρια Τ είναι πολύ καλό αλλά δυστιχως έχουν αρχίσει να βγαζουν προβληματα.Η κατανάλωση? Το γκάζι θέλει καυσιμο άπλετο. Προσωπικά ειμαι κατα των μικρών κυβικών και τούρμπο για αυτό τον λόγο.Παρε ατμο και πιάσε τα 200 ενα δυο δευτερα αργότερα. ....Δε χαλασε ο κόσμος.τι προβλήματα βγάζουν τα 1400αρια ??
τα συμπιεστά έχουν το πλεονέκτημα να αυξομ την κατανάλωση ανάλογα με τις ορέξεις σου... ναι αν τα πιέσεις θα κάψουν( και ποιο δεν καίει άλλωστε) αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και οικονομικά...Το έχω ξαναγράψει.Συναδελφός μου αφου του κόλησε η δευτερα στο γκολφ tsi 140 βγηκε απο το δρόμο και πήγε για τροπέτο.
Ησυχότατος οδηγός και με την γυναίκα του μέσα.
Αλλος αναφέρει διαρροές λαδιού ή συμπλήρώματα και μάλιστα πιο πολλά απο αλφα 156 που είχε.
Δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα αλλα δεν είμαι και κατηγορηματικός .Ότι λέει ο απλός κόσμος όπως εμείς .
Όσο για την κατανάλωση δεν γινεται να πας αερα με τουρμπο ,κομπρέσορα και να μην καις βενζινη.Ακόμα και 1 λιτρο παραπάνω απο το ατμό είναι αρκετό να πεις ότι καιει.Καυσιμο είναι και όχι νερό.και επειδή άκουσες για 2 προβληματικά (τι σχέση έχει οτι του κόλλησε η ταχύτητα με τα προβληματικά 1400άρια?) το γενικεύεις?
-
Ε όταν το 90% σου λέει παραπονα .Αλλά χωρις παρεξήγηση ,το βρίσκω φυσιολογικό.Δεν κατηγορώ τον κινητηρα η το αυτοκίνητο.Πουσαρισμένο 1,4 είναι.Πόσο θα αντεξει!
-
Δεν ξέρω εάν αυτός που άνοιξε το τοπικό έχει διαβάσει μέχρι εδώ ή τελοσπάντων ενδιαφέρεται να αγοράσει αυτοκίνητο ή ρωτάει ακαδημαϊκά.
Εγώ όταν θέλω αυτοκίνητο ξέρω περίπου σε ποια κατηγορία μεγέθους (λόγω σκοπού και χρήσης) θα κινηθώ. Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσα από τα αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κάποιος στην ίδια κατηγορία μεγέθους έχουν εκδόσεις και 1,4 turbo και 1,8 ατμοσφαιρικό. Διαφορετικά συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, άρα μάλλον δεν τίθεται δίλημμα αγοράς. -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Ε όταν το 90% σου λέει παραπονα .Αλλά χωρις παρεξήγηση ,το βρίσκω φυσιολογικό.Δεν κατηγορώ τον κινητηρα η το αυτοκίνητο.Πουσαρισμένο 1,4 είναι.Πόσο θα αντεξει!sorry που θα στο πω αλλά είσαι 90% υπερβολικός...
απο προσωπική εμπειρία και από εμπειρίες γνωστών και φίλων σε μικρά συμπιεστά είτε αυτά τα λένε
tb , tsi, t-jet, multiair κλπ κλπ η αξιοπιστία είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με τον μη συμπιεστών...κυκλοφορούν χιλίαδες μικρά συμπιεστά στην ελλάδα, λες το 90% να έχει προβλήματα?
-
Όχι φυσικά.Των ιδιοκτητών που εγώ ξέρω.Ξέρεις φιλε μου είμαι δυσπιστος απο τα περιοδικά και τις δοκιμές γιάυτό και ίσως είμαι υπέρβολικός.
Μονο το προσωπο του συναδελφου μου να έβλεπες νομιζω θα είχες πιστεί και εσύ για το παράπονό του .Γιατί και πώς!
Είναι άποψή μου έστω και υπερβολική κατα τη γνωμη σου!
Τέλος απο τεχνικής πλευράς καθε αλλο απο υπερβολικός είμαι.Εστω και με τρις μεγιστης αντοχης μεταλα η ζωη ενος τετοιου κινητηρα ειναι μικροτερη .Οι λογοι αναφερθηκαν. -
θες να δεις κ το δικό μου που είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και χαρούμενος με την μοτερούκλα μου;
-
Εύχομαι να είσαι για πάντα.Και χαρά μου να έχεις αξιοπιστία και να πάμε και βολτούλα.Άλλωστε τα βλέπω να πετανε στο δρόμο τα tsi και γιατί να το κρύψωμεν. Εγώ δεν θα 'επαιρνα τέτοιο αμαξι 1,4 με τουρμπο-κομπρέσσορ.Επιλογή μου και επιλογή σου!
-
1800 tsi έχω.
-
k to passat k το ep3 ειναι βελτιωμενα . Το honda φοραει ενα προγραμμα hondata και καποια αλλα μικροπραγματα...το πασσατ με light προγραμμα bsr δεν ειναι πιο γρηγορο , απλα ειναι σαφως ανωτερο σε ταξιδια κλπ.. Για να μην λεμε κ ανακριβειες ειναι προφανες οτι το διλιτρο τουρμπο του γκρουπ ειναι εντυπωσιακα καλο μοτερ κ δεν το συγκρινω με 1.4 διπλοτριπλοτουρμπινα κλπ...Νομιζω ειναι αδικο για αυτο τον κινητηρα . Οταν το πιεζω ομως εχω παρατηρησει οτι καιει σημαντικα περισσοτερο απο το ταπερ κ μιλαω κυριως για εθνικη.
1400cc turbo i (kalitera 1600cc i 1800cc antistoixa aploi)