-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Αν αφήσω αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες στην Ελλάδα, συγγενής πρώτου βαθμού μπορεί να το οδηγεί χωρίς πρόβλημα από την αστυνομία, σωστά?
Αν το αφήσω για 1-2 χρόνια πως γίνεται να μου πουν ότι το αυτοκίνητο είναι καιρό Ελλάδα? Τα καταγράφουν όταν τα σταματούν ή το σενάριο αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας?Πρέπει εσύ να αποδείξεις ότι κυκλοφορείς λιγότερο από 6μήνες. Κάτι τέτοιο θυμάμαι να αναφέρουν στο φορουμ...
Δεν ξερω ποσο ισχυει αυτος ο συνδεσμος:
http://www.gsis.gr/teloneia/xrisimes_pl ... isimop.htm
Αλλα φαινεται οτι πρεπει να τους αποδειξεις οτι εισαι εκτος της χωρα πανω απο 180 μερες (6μηνες) αν το χρησιμοποιησες εξι μηνες.
Τους δειχνεις το διαβατηριο με τις σφραγινδες εξοδου/εισοδου ισως.
Τωρα αν το κανεις ενα μηνα εδω και ενα μηνα εκει ισως να ειναι πιο πολυπλοκο. Επισης δεν ξερω πως γινεται να στο σφραγισουν. Πρεπει να το πας στα τελωνεια; Οποτε τι γινεται ποιος ξερει το παιρνουν για βολτα αμα δεν εισαι εκει;
Νικος
-
Για μεγάλα διαστήματα που το αυτοκίνητο το αφήνεις μπορείς να τους φωνάξεις να στο σφραγίσουν εκεί που το έχεις φυλαγμένο. Δεν ξέρω πως γίνεται η διαδικασία ούτε πόσο κοστίζει αλλά θυμάμαι στο γκαράζ κάποιος να έχει μια σφραγισμένη Mercedes που την χρησιμοποιούσε μερικούς μήνες που ερχόταν στην Ελλάδα.
-
Στο gsis.gr υπάρχει αυτή η ανακοίνωση: ( http://www.gsis.gr/ggps/works/prosklise ... _final.pdf )
Το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει Συστήματα Αυτόματης Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων στα συνοριακά τελωνεία της χώρας και βρίσκεται σε φάση διερεύνησης σχετικών συστημάτων και λύσεων.
Τα συστήματα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά:
Καταγραφή και αναγνώριση στοιχείων διερχόμενων οχημάτων (επιβατικών, φορτηγών, βυτιοφόρων, λεωφορείων κλπ)
(snip)Αραγε κοιτάνε να το χρησιμοποιήσουν με σκοπό να αποδεικνύνουν την παραμονή οχημάτων με βουλγάρικες λ.χ. πινακίδες για πάνω από 6 μήνες ανά έτος;
-
ακυρο-σχετικο!....ο πατέρας της κοπέλας μου (αλλοδαπός)εχει αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες και τώρα βρισκετε 8μηνες + γερμανια για δουλειά, κυκλοφορεί κανονικότατα εκεί και ασφάλεια του ανανεώνετε ως έχει (ιντεραμερικαν δεν ξέρω αν παίζει ρολο). ΓΙΑΤΙ να μην γίνετε και το αντίθετο!? θεωρώ οτι εσχατος μπορεί δικαστικώς να υπάρξει λύση για το αντίθετο !!
-
Ο χρήστης iROC έγραψε:
ακυρο-σχετικο!....ο πατέρας της κοπέλας μου (αλλοδαπός)εχει αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες και τώρα βρισκετε 8μηνες + γερμανια για δουλειά, κυκλοφορεί κανονικότατα εκεί και ασφάλεια του ανανεώνετε ως έχει (ιντεραμερικαν δεν ξέρω αν παίζει ρολο). ΓΙΑΤΙ να μην γίνετε και το αντίθετο!? θεωρώ οτι εσχατος μπορεί δικαστικώς να υπάρξει λύση για το αντίθετο !!Όλα μια χαρά είναι, κανένα πρόβλημα. Και εγώ το ίδιο έκανα με αυτοκίνητο που το είχα 1,5 χρόνο.
Το πρόβλημα είναι το ΚΤΕΟ κυρίως... δε γίνεται να το περάσει ΚΤΕΟ αν λήξει...
Βέβαια εμένα με σταμάτησαν με ληγμένο εδώ κ 1,5 χρόνο ΚΤΕΟ κ δε μου είπαν κάτι.
Και στην Ελλάδα δε γίνεται να σου πουν κάτι αν κυκλοφορείς με ξένες πινακίδες. Το TÜV είναι πάλι το πρόβλημα... -
Το θέμα με τα αυτοκίνητα που φέρουν βουλγάρικες πινακίδες και κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχει απασχολήσει σημαντικά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τα αρμόδια Υπουργεία. Οι μεν, γιατί θέλουν να μειώσουν με κάθε τρόπο το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου τους, οι δε, γιατί προσπαθούν να επιβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους φόρους και να γεμίσουν με χρήμα τα κρατικά ταμεία.
Φόροι και... 400.000 καταθέσεις
Τι ήταν όμως αυτό που ώθησε χιλιάδες ιδιοκτήτες στην κίνηση να συστήσουν μια εταιρεία στη γειτονική χώρα και με αυτό τον τρόπο να κυκλοφορούν ένα αυτοκίνητο ακόμα και στην Ελλάδα πληρώνοντας σχεδόν στο 1/3 του κόστους (τέλη & ασφάλειες) από ότι στη χώρα μας; Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια όταν και μαζικά, χιλιάδες ιδιοκτήτες άρχισαν να καταθέτουν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητά τους. Αυτό έγινε διότι το κράτος αποφάσισε να αλλάξει τη φορολογία σε πολλούς τομείς. Η αρχή έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας που ξεπέρασαν ακόμα και το 100%, συνεχίστηκε με τα τσουχτερά τεκμήρια και η τελειωτική…. σφαλιάρα, επήρθε με την αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Επιπλέον κάποιοι επινόησαν (τουλάχιστον για μια χρονιά) την έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν αποκτήσει αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κ.εκ. οι οποίοι όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα απέκτησαν γιατί τους είχε δοθεί το δικαίωμα με φοροαπαλλαγές που είχε δώσει το ίδιο το κράτος. Με την αβεβαιότητα και με το σκεπτικό «όσοι έχουν αυτοκίνητο τους… πετσοκόβουμε» περισσότεροι από 400.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναγκάστηκαν να καταθέσουν πινακίδες.
Νόμιμη η κίνηση σύμφωνα με τους Βούλγαρους δικηγόρους
Άλλοι πάλι, σκέφτηκαν πως δεν είναι σωστό να πληρώνουν όλα αυτά τα ποσά και έψαξαν να βρουν λύση και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Θα θυμάστε πως με σχετικό άρθρο της zougla.gr, το οποίο δημοσιεύσαμε πέρυσι τον Ιούνιο, κάναμε γνωστό το πόσο εύκολο είναι να αλλάξει ένας Έλληνας πολίτης τις πινακίδες από το όχημά του και από ελληνικές να τις μετατρέψει σε βουλγάρικες, γλυτώνοντας έτσι μεγάλα ποσά ετησίως. Για το λόγο αυτό το ΣΔΟΕ ξεκίνησε πριν από μήνες «σαφάρι» και κυρίως σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Τα πράγματα όμως φαίνεται να παίρνουν άλλη τροπή αφού η κίνηση αυτή, δηλαδή η μετατροπή πινακίδων από ελληνικά σε βουλγάρικα «νούμερα», είναι νόμιμη.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο δικηγορικός σύλλογος της Βουλγαρίας ο οποίος στην επίσημη του ιστοσελίδα «διαφημίζει» και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, το θέμα που απασχολεί εκατομμύρια οδηγούς. Μάλιστα οι δικηγόροι της γειτονικής χώρας προτρέπουν τους Έλληνες να έρθουν σε επαφή μαζί τους για περεταίρω λεπτομέρειες προκειμένου να μην πληρώνουν υψηλούς φόρους.
Οδηγίες στα ελληνικά (!) έχει η επίσημη ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου της Βουλγαρίας
«Στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας, πληρώνετε φόρο μόνο στους δήμους. Αυτό εξαρτάται από την ισχύ του κινητήρα και είναι μεταξύ 25 και 75 ευρώ ανά έτος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα ενώ για την κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου υπάρχουν και παραδείγματα, τονίζοντας μάλιστα, πως η ισχύς της καλύπτει όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και την Βουλγαρία που είναι μέλος της. Όπως θα διαβάσετε χαρακτηριστικά, οι δικηγόροι της Βουλγαρίας εξηγούν και τον τρόπο που μπορεί ο καθένας που ζει στην Ελλάδα, να αλλάξει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να δημιουργήσει μία εταιρεία στην οποία θα ανήκει και το αυτοκίνητο. Όλα μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα και με πολύ απλό τρόπο, γεγονός που έχει ήδη ωθήσει χιλιάδες συμπατριώτες μας στην λύση που έρχεται από την Βουλγαρία.
Το θέμα αναμένεται να πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κυρίως τους επόμενους δύο μήνες, οπότε και θα ξεκινήσουν τα εισπράττονται τα τέλη κυκλοφορίας ενώ χιλιάδες θα μπουν σε σκέψεις για να καταθέσουν τις πινακίδες. Από την άλλη μεριά, ο ιδιοκτήτες με αυτοκίνητα που φέρουν πινακίδες από την γειτονική χώρα ξεκαθαρίζουν πως θα φτάσουν το θέμα στα άκρα αν συνεχίσουν να δέχονται «πιέσεις» αφού όπως λένε οτιδήποτε έχουν κάνει το έχουν κάνει νόμιμα.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται αδιανόητο, οι ίδιοι οι Έλληνες να αναγκάζονται να αλλάξουν… χώρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι «κλαίνε» την περιουσία τους γιατί πολύ απλά, αυτή τη στιγμή λόγω υπέρογκων φόρων σε αυτοκίνητα άνω των 2.000 κε.κ., αυτά δεν έχουν σχεδόν καμία αξία.
http://www.zougla.gr/automoto/article/n ... -pinakides
-
Ο χρήστης MANGO2 έγραψε:
Δηλαδη μια υποτιθεμενη λυση σε οσους μπορουν να συντηρουν ενα καλο αυτοκινητο αλλα δεν γουσταρουν να πληρωνουν κερατιατικα, ειναι να μην παντρευονται ελληνιδες ??Aκριβως. Παντρευεσαι μια Βουλγαρα. Τωρα αμα το παρει και εξαφανιστει συν τα λεφτα που θα εχεις ξοδεψει γι αυτην, μαλλον θα μπεις μεσα
-
καλημερα σε ολους !
θα με ενδιεφερε μια ενημερωση σχετικα με τον εκτελωνισμο μεταχειρισμενου στην βουλγαρια ,δεν με αποσχολουν τοσο τα τελη κυκλοφοριας γιατι τα αμαξια που με ενδιαφερουν ειναι απο 1400-1600 κυβικα .Το θεμα ειναι να γλιτωσω το 45% της αντικειμενικης αξιας του αυτοκινητου που ζηταει το τελωνειο για αυτοκινητα πριν το 2009.
Μπορει να βοηθησει κανεις ? -
Ο χρήστης panakk87 έγραψε:
καλημερα σε ολους !θα με ενδιεφερε μια ενημερωση σχετικα με τον εκτελωνισμο μεταχειρισμενου στην βουλγαρια ,δεν με αποσχολουν τοσο τα τελη κυκλοφοριας γιατι τα αμαξια που με ενδιαφερουν ειναι απο 1400-1600 κυβικα .Το θεμα ειναι να γλιτωσω το 45% της αντικειμενικης αξιας του αυτοκινητου που ζηταει το τελωνειο για αυτοκινητα πριν το 2009.
Μπορει να βοηθησει κανεις ?Εκτελωνισμό στην Βουλγαρία, ή από την Βουλγαρία;
-
Εννοω να αγορασω ενα μτχ απο γερμανια ή ιταλια, να παω εγω ο ιδιος να το παραλαβω και αντι να το περασω απο τελωνειο στην ελλαδα και να πληρωσω το αστρονομικο ποσο του 45% επι της αξιας του (λογω euro 4 ) ,να παω πρωτα βουλγαρια να το εκτελωνισω εκει αν ειναι χαμηλοτερο το κοστοςκαι μετα να γυρισω ελλαδα και να το κυκλοφορω με εεληνικες πινακιδες..
παιζει να γινει κατι τετοιο ή do i miss something ?
-
Εννοω να αγορασω ενα μτχ απο γερμανια ή ιταλια, να παω εγω ο ιδιος να το παραλαβω και αντι να το περασω απο τελωνειο στην ελλαδα και να πληρωσω το αστρονομικο ποσο του 45% επι της αξιας του (λογω euro 4 ) ,να παω πρωτα βουλγαρια να το εκτελωνισω εκει αν ειναι χαμηλοτερο το κοστοςκαι μετα να γυρισω ελλαδα και να το κυκλοφορω με εεληνικες πινακιδες..παιζει να γινει κατι τετοιο ή do i miss something ?
Δεν θα πρεπει να το εκτελωνίσεις και Ελλάδα για να έχεις ελληνικές πινακίδες;
-
Δεν έχει σχέση από που θα έρθει, ούτε τι πινακίδες φόραγε πριν. Για να αποκτήσει ελληνικές θα πρέπει να εκτελωνιστεί στην Ελλάδα και το αστρονομικό ποσό το ξέρεις....
Μήπως εννοείς να το κυκλοφορείς με βουλγαρικές πινακίδες; -
τι γινεται αν το αυτοκινητο ειναι πιο καινουργιο; Μετα το 2009; ειναι πιο λιγο απο το 45%? Ισως να αξιζει να παρεις κατι πιο καινουργιο και να μην κοστισει τοσο πολυ στην εκτελωνιση.
Νικος
-
εννοω να το εκτελωνισεις βουλγαρια μονο μια φορα και οχι στην ελλαδα ,σκεπτομενος οτι στην βουλγαρια το τελωνειο δεν παιζει να εχει τοσο υψηλους δασμους και μετα να το φερεις ελλαδα και να εισαι με βουλγαρικες πινακιδες προσωρινα και μετα να βγαλεις ελληνκες ...Δηλαδη για να βαλω ελληνικες πινακιδες πρεπει να εκτελωνιστει οπως και ναχει στην ελλαδα?δεν γνωριζω καθολου ,ενα σεναριο ειπα .
τωρα γιαυτο που ρωταει ο φιλος πιο κατω οι εκτελωνιστες μου ειπαν οτι για euro 5 μοντελα πληρωνεις 20% της αξιας που του δινουν εδω στην ελλαδα και οχι απο εκει που το πηρες .
δηλαδη για 1400 κυβικα περιπου 1100-1500
και για 1600 2000- 2500 ευρωγια περισσοτερα κυβικα δεν ρωτησα .Το θεμα ειναι οτι τα euro 5 τα δινουν αρκετα ακριβα,ειναι δυσκολο να βρεις καλο deal ..αλλα ψαξτο αν θες μπορει και να βρεις
-
Δηλαδη για να βαλω ελληνικες πινακιδες πρεπει να εκτελωνιστει οπως και ναχει στην ελλαδα?δεν γνωριζω καθολου ,ενα σεναριο ειπα .Nαι .
-
Οι γονείς μου ειναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού (Γερμανια) ! Θα ήθελα να ρωτήσω άμα γνωρίζει κάποιος εάν μπορώ να οδηγώ εδώ στην Ελλάδα(Αθήνα)) αυτοκινητο με γερμανικες πινακίδες , δηλωμένο και ασφαλισμένο στον πατέρα μου ? και ποιες ενέργειες να κάνω ώστε να είμαι ´´καλυμμενος ´´; Μια απλή εξουσιοδότηση αρκεί ?
-
Πρέπει νομίζω και εσύ να καλύπτεις τη συνθήκη, να είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Και βέβαια συνεχίζουν να ισχύουν οι όποιοι χρονικοί ή άλλοι περιορισμοί πχ 6 μήνες το χρόνο κλπ.
-
Αν, αγορασμένο αυτοκίνητο από Ελλάδα, αλλάξει πινακίδες και βάλει εξωτερικού αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θελήσει να ξαναβάλει ελληνικές, θα υποστεί κυρώσεις?
-
Δε θα υποστεί κυρώσεις, αφού αυτό δεν είναι κάτι παράνομο.
Για να πάρει ξανά ελληνικές πινακίδες θα πρέπει να εκτελωνιστεί ξανά στην Ελλάδα, μετά να περάσει κτεο και μετά από τη διεύθυνση μεταφορών για να ταξινομηθεί. Η διαδικασία ειναι ίδια με αυτή που ακολουθείται για την εισαγωγή μεταχειρισμένου. Η διαφορά είναι ότι αν είχε παλιότερα ελληνικές πινακίδες, και έχουν περάσει λιγότερα από 8 χρόνια από τότε που πήρε ξένες πινακίδες, τότε δεν ξαναπληρώνει τέλος ταξινόμησης.
Λεπτομέρειες στο σχετικό ΦΕΚ: 1837, τευχος Β, 12 Σεπτεμβρίου 2007. -
Όταν είπα για κυρώσεις ήθελα να πω ουσιαστικά αυτό με τα τέλη ταξινόμησης. Το λογικό είναι να μην ξαναπληρώνονται τέλη ή δασμοί εφόσον έχει αγοραστεί το αυτοκίνητο από Ελλάδα αλλά στο παράλογο κράτος που ζούμε καλό θα είνα να ψάχνουμε τα πάντα. Ευχαριστώ για την απάντηση!
Κυκλοφορία στην Ελλάδα με ξένες πινακιδες