Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Μα η προτίμηση έτσι κι αλλιώς δεν είναι παράγωγο της αξιολόγησης; Μέσω ενός μηχανισμού αξιολόγησης δεν καταλήγω στο να προτιμώ κάτι;
Το πως βιώνω μια κατάσταση δεν εξατάται και από τον μηχανισμό αξιολόγησης που έχω εξελίξει;
Δεν βιώνω (ελπίζω ) τις καταστάσεις με τον τρόπο που τις βιώνει μια γάτα, την βιώνω μέσα και από τα κριτήρια που έχω διαμορφώσει, σωστά;
Ναι βρε Τάσο, αλλά ταυτόχρονα νομίζω πως μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι υπάρχουν κριτήρια που ξεπερνούν τις προσωπικές προτιμήσεις.
Αλλάζω λίγο την τέχνη, και λέω για παράδειγμα ότι ο Manet εμένα δεν μου αρέσει και δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Όπως το σύνολο του ρεαλισμού στη ζωγραφική.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να καταλάβω ότι ο Manet έχει καλλιτεχνική αξία;
Ή ότι τον οποιοδήποτε άχρηστο ρεαλιστικό ζωγράφο θα τον κατατάξω στο ίδιο επίπεδο με τον Manet επειδή εμένα και οι δύο δεν μου λένε τίποτα;
Γενικότερα, η τέχνη εποχής αναγέννησης/διαφωτισμού που έχει και μερικούς από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ιστορίας, δεν μου λέει απολύτως τίποτα προσωπικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων [και δεν είναι ότι δεν έχω δει έργα, μπορώ να πω ότι έχω δει τις μεγαλύτερες εκθέσεις και συλλογές παγκοσμίως 'ξοδεύοντας' εκατοντάδες ώρες]. Μπορώ να αντιληφθώ όμως την αξία τους και να την αναγνωρίσω.
Η ρεαλιστική γλυπτική των αρχαίων μας; Ούτε αυτή μου λέει τίποτα προσωπικά [δεν μου αρέσει ο ρεαλισμός στην τέχνη, όπως μάλλον αφήνω να εννοηθεί ], θα μπορούσα να πω ότι δεν έχουν καλλιτεχνική αξία;
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του προσωπικού κριτηρίου 'μου αρέσει', και της προσπάθειας συνεννόησης με τους υπόλοιπους ανθρώπους και διαχρονικής αξιολόγησης.