Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Ε αυτό δεν συζητάμε;
Το 'αρέσαν εν γένει' από το 'μου άρεσαν προσωπικά', μάλλον είναι η διαφορά μεταξύ του προσωπικού βιώματος και τον κριτηρίων αξιολόγησης.Γιατί 'άρεσει' κάτι; Γιατί πληροί κάποια κριτήρια γενικώς. [και ανάποδα, το ίδιο είναι. Διαλλεκτικές οι σχέσεις άλλωστε ]
Γιατί 'μου αρέσει' κάτι; Γιατί το γουστάρω βιωματικά.Αυτά τα δύο διαχωρίζω εγώ, το 'μου αρέσει' από το 'αρέσει' σκέτο [και ό,τι υπονοεί αυτό], και λέω ότι για το δεύτερο εγώ προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο δλδ το τι 'αρέσει' διαχρονικά, δεν έτυχε απλώς 'να αρέσει'. Υπάρχουν λόγοι, τους οποίους δεν χρειάζεται να ενστερνίζομαι προσωπικά αλλά μπορώ να καταλάβω.
Δεν μου κολλάει γιατί αφού το 'μου αρέσει' = Το γουστάρω βιωματικά
τοτε το αρέσει σημαίνει πολλά 'μου αρέσει' = Το γουστάρω βιωματικά
άρα με κάνει να σκέφτομαι κοινά βιώματα και όχι κριτήρια αξιολόγησης αυτή η λογική.
Ίσως το 'πολλά κοινά βιώματα' εκφράζεται σαν/μέσω της 'κατασκευής' κριτηρίων, μιας που όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν να συντεθούν ένα προς ένα όλα τα βιώματα πάνω σε κάθε έργο ξεχωριστά. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε να μάθουμε τα βιώματα όλων προκειμένου να διατυπώσουμε μια κρίση.
Ίσως από την άλλη, θα ήταν καλύτερο να συζητούνται αυτά με καθαρό αέρα και μπύρα γιατί υπάρχει το αντικειμενικότατο κριτήριο, ότι ντέχνη χωρίς αλκοόλ δεν υπάρχει