-
Δεν ειναι μονο το θεμα αν η αλλαγη ειναι αποτομη ή οχι...
Οταν γινει η αλλαγη πανω στην εισοδο της στροφης , τελειωσες , εφυγες ευθεια, αν οχι εντελως, χαλαει αμεσα η τροχια που ειχες ετοιμαστει να διαγραψεις...
Επισης αν για τον σπανιο εστω λογο χ, ψ, που δεν 'ακουσει' το προγραμμα την εντολη
σου σε αλλαγη επομενης πχ σχεσης, ειτε γιατι μολις περασες ενα bumpy κομματι του δρομου, ειτε δεν ξερω και εγω γιατι, (*μου ετυχε , αλλα ευτυχως σε ελεγχομενο κλειστο κομματι δρομου, στο Ελληνικο, σε μικρη ευθεια πριν απο στροφη, αντι να την παρει λιγο πριν το τελος της ευθειας, την πηρε μονο του 1-2sec πιο μετα , ακριβως στην εισοδο της στροφης... * ), μπορει να σε 'κρεμασει' πολυ ασχημα.
Αν δεν ηταν το αυτοκινητο αυτο που ηταν, με το απιστευτο πατημα-ζυγισμα που ειχε, να διορθωσει πανευκολα με λιγο περισσοτερο τιμονι, και βεβαια στον ασφαλεστατο χωρο που βρισκοταν, θα ειχα κανει τρελη 'αγορα' οικοπεδου, ή οτι αλλο βρισκοταν μπροστα μου εκεινη την στιγμη... -
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Οταν γινει η αλλαγη πανω στην εισοδο της στροφης , τελειωσες , εφυγες ευθεια, αν οχι εντελως, χαλαει αμεσα η τροχια που ειχες ετοιμαστει να διαγραψεις...Στην είσοδο της στροφής συνήθως είσαι ήδη στα φρένα... πως θα κάνει αλλαγή προς τα πάνω...?
Αν θέλεις κάντο λίγο πιο συγκεκριμένο γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς...
Ακόμα και και late-braking να κάνεις, παίρνεις άλλη γραμμή και βουτάς βαθιά μεσα στη στροφή, πως θα σου ανεβάσει...?Στη περίπτωση που αργήσει όπως λες για χ,ψ λόγο να πάρει την επόμενη ακριβώς λίγο πριν τη στροφή, αν σε αυτό το 1-2 sec αφήσεις γκάζι και φρενάρεις για τη στροφή, τι θα αλλάξει οταν την πάρει αφού δεν περνάει ροπή στους τροχούς...?
Επίσης και κάτι τελευταίο...
Το manual κιβώτιο έχετε αναρωτηθεί πόσο συχνά χαλάει την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου...?
Είτε με την συνεχή μεταφορά φορτίου μπρός-πίσω σε κάθε αλλαγή (αφού ουσιαστικά φρενάρουμε το αυτοκίνητο κάθε φορά που συμπλεκτάρουμε, όσο γρήγορα και αν γίνεται αυτό) είτε με την κλωτσιά που τρώνε οι τροχοί κατα την αποσύμπλεξη...? -
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Οταν γινει η αλλαγη πανω στην εισοδο της στροφης , τελειωσες , εφυγες ευθεια, αν οχι εντελως, χαλαει αμεσα η τροχια που ειχες ετοιμαστει να διαγραψεις...Στην είσοδο της στροφής συνήθως είσαι ήδη στα φρένα... πως θα κάνει αλλαγή προς τα πάνω...?
Ακόμα και και late-braking να κάνεις, παίρνεις άλλη γραμμή και βουτάς βαθιά μεσα στη στροφή, πως θα σου ανεβάσει...?Στη περίπτωση που αργήσει όπως λες για χ,ψ λόγο να πάρει την επόμενη ακριβώς λίγο πριν τη στροφή, αν σε αυτό το 1-2 sec αφήσεις γκάζι και φρενάρεις για τη στροφή, τι θα αλλάξει οταν την πάρει αφού δεν περνάει ροπή στους τροχούς...?
Το manual κιβώτιο έχετε αναρωτηθεί πόσο συχνά χαλάει την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου...?
Είτε με την συνεχή μεταφορά φορτίου μπρός-πίσω σε κάθε αλλαγή (αφού ουσιαστικά φρενάρουμε το αυτοκίνητο κάθε φορά που συμπλεκτάρουμε, όσο γρήγορα και αν γίνεται αυτό) είτε με την κλωτσιά που τρώνε οι τροχοί κατα την αποσύμπλεξη...?Η δική μου ένσταση έγκειται στην κορυφή (apex) των στροφών και μετά (στην είσοδο όπως λες φρενάρεις ούτως ή άλλως). Αν λοιπόν ανεβάσει σχέση μόνο του στο apex πας για βρούβες... Το καλό με το μηχανικό κιβώτιο (αλλά και όσα ημιαυτόματα δεν παίρνουν πρωτοβουλίες) είναι ότι εσύ αποφασίζεις πότε και αν θα κάνεις την αλλαγή και έτσι ξέρεις αν θα σου χαλάσει την γραμμή και είσαι προετοιμασμένος για ενδεχόμενη διόρθωση.
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Είτε με την συνεχή μεταφορά φορτίου μπρός-πίσω σε κάθε αλλαγή (αφού ουσιαστικά φρενάρουμε το αυτοκίνητο κάθε φορά που συμπλεκτάρουμε, όσο γρήγορα και αν γίνεται αυτό) είτε με την κλωτσιά που τρώνε οι τροχοί κατα την αποσύμπλεξη...?Μy bad...Εννοουσα λιγο πριν την εισοδο. Η συγκεκριμενη περιπτωση που ετυχε σε εμενα ηταν
σε μετριο S οπου δεν απαιτουσε κατεβασμα ή ιδιαιτερο φρεναρισμα...Δεν πηρε την αλλαγη μου πανω στην ευθεια, την πηρε 1-2sec μετα, ακριβως την στιγμη που εστριψα στην εισοδο του S.
Oπως ειπα και πριν, χαρις το εκπληκτικο πατημα-ζυγισμα αλλα και grip που ειχε το αυτοκινητο, σε συνδυασμο με την ελεγχομενη ασφαλεστατη κλειστη διαδρομη,
δεν υπηρξαν παρατραγουδα (ουτε καν εριξα κορινες πχ) αλλα σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση σε δημοσιο δρομο, με πιο νορμαλ αυτοκινητο, θα εκανα υπολογισμους, απο προφυλακτηρα-ψυγειο, μεχρι μοτερ-φτερα...
Στην περιπτωση χ, ψ που αναφερεις και εσυ μετα, αυτο που διαπιστωνω, ειναι οτι
'μπαινεις' χωρις πλευρικη προσφυση. Εχει χαθει πλεον η συνεχομενη μεταδοση ροπης
στους κινητηριους, και βγαινεις πλεον ευθεια, αναλογως την ταχυτητα που ειχες πριν, απο λιγο εως και πολυ ευθεια...Στην πραξη τουλαχιστον εγω ετσι το εχω βιωσει.
Για το τελευταιο που λες επινοηθηκε ακριβως και το heel and toe...Προσωπικα δεν εχω καταφερει ακομα να το μαθω, (να κανω ταυτοχρονα τρια πραγματα, δηλαδη φρενο, κατεβασμα σχεσης και ανεβασμα στροφων την ιδια στιγμη, παταω πρωτα φρενο και μετα ταυτοχρονα κατεβασμα σχεσης με ανεβασμα στροφων...) τουλαχιστον ομως ειμαι στην θεση να μπορω να κανω κατεβασμα ανεβαζοντας ταυτοχρονα στροφες, αφου πριν εχω ριξει ενα καλο φρενο, οποτε τουλαχιστον για τα δικα μου δεδομενα η δυναμικη ισορροπια δεν χαλαει ιδιαιτερα κατα την διαδικασια αυτη. -
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
(η Ferrari δεν θυμαμαι αν κραταει την σχεση στον κοφτη... ).
Την κρατάει με την επιλογή των ηλεκτρονικών στις θέσεις race και CST off αλλά δεν βρίσκω κάτι θετικό σ΄αυτό.Ισα ισα που ξεμένεις από ισχύ στις 8.700.....Πολύ καλύτερα να αλλάζει αυτόματα σχέση στον κόφτη.
...εμένα αυτό κι μόνο μου λέει πολλά αφού γίνεται μόνο στην race mode!
-
τώρα που σας βρήκα?
κάτω το D S G
κάτω το D S G
κάτω το D S G
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Την κρατάει με την επιλογή των ηλεκτρονικών στις θέσεις race και CST off αλλά δεν βρίσκω κάτι θετικό σ΄αυτό.Ισα ισα που ξεμένεις από ισχύ στις 8.700.....Πολύ καλύτερα να αλλάζει αυτόματα σχέση στον κόφτη.
τι σου λέει δηλαδή?
τώρα που σας βρήκα?
κάτω το D S G
κάτω το D S G
κάτω το D S G
κάποιος να του ρίξει ένα ban.
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Μα τα modes είναι: 'Βροχή', 'Σπορ' (= το 'νορμάλ'), 'Race', 'CST OFF' δηλαδή για χαλαρή οδήγηση αλλάζει μόνο του αλλά όταν τα πράγματα αρχίσουν και σοβαρεύουν τότε αφήνει τον έλεγχο στα χέρια του οδηγού.
Τυχαίο ? Δε νομίζω...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Η δική μου ένσταση έγκειται στην κορυφή (apex) των στροφών και μετά (στην είσοδο όπως λες φρενάρεις ούτως ή άλλως). Αν λοιπόν ανεβάσει σχέση μόνο του στο apex πας για βρούβες... Το καλό με το μηχανικό κιβώτιο (αλλά και όσα ημιαυτόματα δεν παίρνουν πρωτοβουλίες) είναι ότι εσύ αποφασίζεις πότε και αν θα κάνεις την αλλαγή και έτσι ξέρεις αν θα σου χαλάσει την γραμμή και είσαι προετοιμασμένος για ενδεχόμενη διόρθωση.Αν δεν θέλεις αν πας στην επόμενη σχέση σημαίνει θέλεις να κρατήσεις σταθερή ταχύτητα, άρα και σταθερό γκάζι... πως θα ανεβάσει μόνο του με σταθερό γκάζι?
Αν βαρέσεις κόφτη σημαινει οτι επιταχύνεις (και οτι κατα πάσα πιθανότητα είσαι τσολιάς αφού στο 90% των σημερινών αυτοκινήτων δεν έχεις καμία δουλειά στους κόφτες) άρα γιατί να μην πας στην επόμενη...?
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σου κρατήσει ο κόφτης την ταχύτητα σταθερή...Επίσης δεν καταλαβαίνω το 'αν ανεβάσει σχέση μόνο του στο apex πας για βρούβες'...
Αυτό για να γίνει προϋποθέτει την 'κλωτσιά' που λέγαμε παραπάνω...
Έχεις εμπειρία απο κάποιο διπλοσύμπλεκτο που αλλάζει σαν κατσίκι...?
Γιατί όσα έτυχε να οδηγήσω άλλαζουν τόσο ομαλά, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταλαβαίνεις καν την αλλαγή... -
Μy bad...Εννοουσα λιγο πριν την εισοδο. Η συγκεκριμενη περιπτωση που ετυχε σε εμενα ηταν
σε μετριο S οπου δεν απαιτουσε κατεβασμα ή ιδιαιτερο φρεναρισμα...Δεν πηρε την αλλαγη μου πανω στην ευθεια, την πηρε 1-2sec μετα, ακριβως την στιγμη που εστριψα στην εισοδο του S.
Oπως ειπα και πριν, χαρις το εκπληκτικο πατημα-ζυγισμα αλλα και grip που ειχε το αυτοκινητο, σε συνδυασμο με την ελεγχομενη ασφαλεστατη κλειστη διαδρομη,
δεν υπηρξαν παρατραγουδα (ουτε καν εριξα κορινες πχ) αλλα σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση σε δημοσιο δρομο, με πιο νορμαλ αυτοκινητο, θα εκανα υπολογισμους, απο προφυλακτηρα-ψυγειο, μεχρι μοτερ-φτερα...Και όταν την πήρε δηλαδή τί έγινε?
Δεδομένου του οτι μέχρι να την πάρει είχες ήδη την προηγούμενη και δεν είχες 'κενό' τι άλλαξε μετά...?
Τη στιγμή που την πήρε σε τι θέση ήταν το γκάζι σου...?
Αν είχες αφήσει όταν την πήρε δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι... απλά θα είχε επιλεγμένη την επόμενη αλλά με κλειστές πεταλούδες...
Αν πάταγες, τότε θα συνέχιζε να επιταχύνει...
Που ακριβώς χάλασε τη δυναμική του αυτοκινήτου και υποθέτεις πως θα είχες παρατράγουδα (τη στιγμή που όπως λες δεν έτρεξε κάστανο)...?
Μήπως ήταν περισσότερο ψυχολογική η ζημιά (omg omg δεν πήρε την επόμενη) και λιγότερο ουσιαστική...?αυτο που διαπιστωνω, ειναι οτι
'μπαινεις' χωρις πλευρικη προσφυση. Εχει χαθει πλεον η συνεχομενη μεταδοση ροπης
στους κινητηριους, και βγαινεις πλεον ευθεια, αναλογως την ταχυτητα που ειχες πριν, απο λιγο εως και πολυ ευθεια...Στην πραξη τουλαχιστον εγω ετσι το εχω βιωσει.Πως είναι δυνατόν να χαθεί η συνεχομενη μετάδοση ροπής απο τη στιγμή που δεν αφήνει 'κενό' μεταξύ των αλλαγών...?
Αν αργήσει να ανεβάσει σε χειροκίνητη εντολή, απο τη στιγμή που θα το πατήσεις μέχρι να το κάνει δεν υπάρχει αποσύμπλεξη... έχει κανονικά την σχέση που είχες ήδη μέσα και οταν περάσει στην επόμενη γίνεται εξίσου ακαριαία...
Δεν υπάρχει παύση στην μετάδοση ροπής, αλλά στην εκτέλεση της εντολής... μέχρι δηλαδή ο άλλος συμπλέκτης να πάει στην επιθυμητή σχέση...Για το τελευταιο που λες επινοηθηκε ακριβως και το heel and toe...Προσωπικα δεν εχω καταφερει ακομα να το μαθω, (να κανω ταυτοχρονα τρια πραγματα, δηλαδη φρενο, κατεβασμα σχεσης και ανεβασμα στροφων την ιδια στιγμη, παταω πρωτα φρενο και μετα ταυτοχρονα κατεβασμα σχεσης με ανεβασμα στροφων...) τουλαχιστον ομως ειμαι στην θεση να μπορω να κανω κατεβασμα ανεβαζοντας ταυτοχρονα στροφες, αφου πριν εχω ριξει ενα καλο φρενο, οποτε τουλαχιστον για τα δικα μου δεδομενα η δυναμικη ισορροπια δεν χαλαει ιδιαιτερα κατα την διαδικασια αυτη
Το h&t είναι για το κατέβασμα. Εγώ αναφέρομαι σε οποιαδήποτε αλλαγή προς τα πάνω όπου ουσιαστικά φρενάρεις το αυτοκίνητο σε κάθε αποσύμπλεξη... έχουμε δηλάδή στιγμιαία μεταφορά φορτίου απο πίσω, εμπρός, και πάλι πίσω, κάθε φορά που αλλάζουμε...
-
τα dsg κιβωτια ποσο αντεχουν ...εχει κανει καποιος απο εδω ας πουμε 200,000χλμ με αυτα χωρις προβλημα κανενα
Ποσο κοστιζει η συντηρηση τους? -
Ο χρήστης 106_4_ever έγραψε:
τα dsg κιβωτια ποσο αντεχουν ...εχει κανει καποιος απο εδω ας πουμε 200,000χλμ με αυτα χωρις προβλημα κανενα
Ποσο κοστιζει η συντηρηση τους?κοίτα.είναι μία τεχνολογία που βγήκε πριν 3 χρόνια? 4?
Ακόμα και με 30.000km το χρόνο, κάποιος σήμερα θα είχε 120.000km (πολύ μακριά από τα 200+ που ρώτησες )Τώρα...η συντήρηση ποικίλει.
Τα ξηρού συμπλέκτη δε θέλουν τίποτα ποτέ από όσο θυμάμαι μιας και χρειάζεται ελάχιστο λάδι απλώς και μόνο για την λίπανση των γραναζιών.
Τα υγρού συμπλέκτη θέλουν αλλαγή στις βαλβολίνες κάθε 60.000km και το κόστος (σύμφωνα με την απάντηση του τεχνικού συμβούλου) δεν ξεπερνά τα 80κάτι €.Και χρειάζονται αυτού του τύπου τα dsg αλλαγή λαδιών γιατί η σύμπλεξη και αποσύμπλεξη γίνεται διαφορετικά από τα 'ξηρού τύπου', εναλλάσοντας πίεση στο λάδι στους δίσκους.ΥΓ:τα ξηρού τύπου δεν ξέρω πως κάνουν σύμπλεξη-αποσύμπλεξη.υποθέτω μηχανικά και όχι υδραυλικά.
-
Στα υγρού τύπου και ο συμπλέκτης είναι εμβαπτιζόμενος σε λάδι, εξ ου και η διαφορά σε όγκο, βάρος κλπ.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Στα υγρού τύπου και ο συμπλέκτης είναι εμβαπτιζόμενος σε λάδι, εξ ου και η διαφορά σε όγκο, βάρος κλπ.Αυτό που δεν γνωρίζω Κωνσταντίνε είναι πώς συμπλέκει-ξεσυμπλέκει ο ξηρού τύπου συμπλέκτης.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
DSG rules my friend.
Αν το οδηγήσεις για 1000km, δε θα θες να ξαναδείς χειροκίνητο στη ζωή σου. (κάτι σαν το 'when once you go black, you never go back' )
Πιο αποτελεσματικό, πιο γρήγορο, πιο άνετο πιο...ανώτερο από το μηχανικό.
Συν του ότι δεν μπορείς να κάνεις λάθος αλλαγή ή κάτι αντίστοιχο.Βέβαια αν το ανακάτεμα της σούπας φαίνεται πιο άμεσο ή πιο...συμμετοχικό (όσο αναφορά την οδήγηση), να αναφέρω ότι όλα τα αγωνιστικά έχουν σειριακό κιβώτιο. Λες εμείς να ξέρουμε καλύτερα?
Για τα υπόλοιπα δεν έχω σχόλια, μιας και είναι καθαρά θέμα γούστου.
ΥΓ: τα σχόλια είναι πάντα σε φιλικό επίπεδο.
Γιωργο τα εχουμε πολλακις ξαναπει για τα κιβωτια. Ειναι θεμα γουστου-προτιμησεων.
Τα 1000km δεν μου λενε κατι. Εχω οδηγησει με DSG/s-tronic 5-6 διαφορετικα VAG (ενα εκ των οποιων το R8 V10...), για οσα χλμ εχουν χρειαστει για εμενα στο να καταλαβω με τι μπορω να εκμεταλλευτω στο επακρο τις εκαστοτε δυνατοτητες κινητηρα-πλαισιου. Πολυ απλα με το DSG ΔΕΝ μπορεις να τις εκμεταλλευτεις στον μεγιστο βαθμο.
Οσοι δεν το πιανουν αυτο που λεω, ειτε δεν ξερουν, ειτε φοβουνται/δεν μπορουν να φτασουν σε αυτο το σημειο.
Κατι που ουτε κακο ουτε μειονεκτημα ειναι, απλως εξαιτιας αυτου, προκυπτει ενας γενικολογος και λανθασμενος αφορισμος, του να λες οτι 'μια χαρα καλυτερο', ή 'ανωτερο', ή οτι 'δεν κανεις λαθος με το DSG'...Πιστεψε με μια χαρα(?) λαθος κανει και το λογισμικο του DSG υπο πιεση καποιες φορες, και μαλιστα ακομα και σε κατασκευες επιπεδου R8... ...και δεν προκειται για λαθος οδηγου, οπως ευκολα πολλοι θα σπευσουν να πουν, αφου το συγκεκριμενο λαθος λογισμικου, εχει γινει και σε ταπεινοτερη κατασκευη, αλλα εχει διαπιστωθει και απο ξενους δοκιμαστες...
Τελος τα περι 'ανακατεματος σουπας', ειναι λιωμενη πλεον καραμελα...Πρεπει προφανως να συμμετασχεις σε καποιο επομενο event της Porsche, να σε παει βολτα καποιος πρωην αγωνιζομενος με manual κιβωτιο, να μεινεις ετσι , με το το ΤΙ δυνατοτητες μπορει να εχει ενα καλο manual, και κατα ποσο συμμετοχικο και γρηγορο μπορει να ειναι...
Ακομα και εαν ποτε δεν καταφερεις να φτασεις να χειριζεσαι ενα καλο manual οπως αυτοι, τουλαχιστον θα καταλαβεις
τι δυνατοτητες εχει σε εξοικειωμενα χερια...P.S Κατα τα αλλα, δεν κρυβω οτι το θεμα επιλογης τυπου κιβωτιου σε προσωπικο αυτοκινητο, ταυτιζεται σε μεγαλο βαθμο και απο τις συνθηκες μετακινησης. Προς το παρον οι δικες μου μετακινησεις, δεν απαιτουν αυτοματο/διπλοσυμπλεκτο, καθοτι
δεν χρησιμοποιω σχεδον ποτε το αυτοκινητο στο κεντρο και ειδικα σε ωρες αιχμης. Εαν υπηρχε η αναγκη, σαφως ενα τετοιο κιβωτιο θα ηταν προτιμητεο, με προφανη συμβιβασμο για τα δικα μου γουστα, την επιπλεον χαρα-συμμετοχικοτητα στα οδηγικα δρωμενα, ενος καλου Manual σε μια στριφτερη διαδρομη. -
Ο χρήστης audikon έγραψε:
Καλησπέρα! Χαίρομαι που γράφω σε αυτό το τοπικ καθώς ετοιμάζομαι σιγά σιγά να παραγγείλω το νέο μου αυτοκίνητο , vw scirocco 1.4tsi 160. ...Φιλε, η γνωμη μου ειναι να μην κανεις την κινηση διοτι προσωπικα το θεωρω πεταμενα λεφτα...Καλυτερα να περιμενεις και να βαζεις τα χρηματα στην ακρη ωστε να παρεις κατι καλυτερο που θα αξιζει... Τωρα απο εκει και περα δικια σου τσεπη, your rules....
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Αν το οδηγήσεις για 1000km, δε θα θες να ξαναδείς χειροκίνητο στη ζωή σου.Έχω πεί την ίδια φράση σε ανθρώπους που γνώριζα πολύ καλά τον τρόπο που οδηγούν (και έπεσα μέσα)... όμως μην το γενικεύεις γιατί δεν ισχύει για όλους...
Βέβαια αν το ανακάτεμα της σούπας φαίνεται πιο άμεσο ή πιο...συμμετοχικό (όσο αναφορά την οδήγηση), να αναφέρω ότι όλα τα αγωνιστικά έχουν σειριακό κιβώτιο. Λες εμείς να ξέρουμε καλύτερα?
Επειδή έχει παίξει πολύ τελευταία το παραπάνω 'επιχείρημα', τα αγωνιστικά δεν φτιάχνονται με στόχο την διασκέδαση του οδηγού αλλά με στόχο τους απόλυτους χρόνους.
Άσε που το DSG του ρόκο έχει τόση σχέση με τα αγωνιστικά κιβώτια όση η αεροτομή του με το downforce της F1...Πιο αποτελεσματικό, πιο γρήγορο, πιο άνετο πιο...ανώτερο από το μηχανικό.
Ένα TT-S είναι πιο αποτελεσματικό, πιο γρήγορο, πιο άνετο απο ένα GT-86/BRZ... αυτό καθιστά την επιλογή του 2ου έναντι του 1ου λανθασμένη ή κάτι τετοιο...?
Επαναλαμβάνομαι, αλλά σε μερικά χρόνια πιθανότατα τα αυτοκίνητα να μας πηγαίνουν μόνα τους στον προορισμό μας, πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, πιο άνετα απο ποτέ... αυτό σημαίνει οτι θα είναι και για όλους πιο διασκεδαστικά απο πότέ...?Το θέμα του κιβωτίου είναι καθαρά 'περι ορέξεως'...
-
Πιστεψε με μια χαρα(?) λαθος κανει και το λογισμικο του DSG υπο πιεση καποιες φορες, και μαλιστα ακομα και σε κατασκευες επιπεδου R8... ...και δεν προκειται για λαθος οδηγου, οπως ευκολα πολλοι θα σπευσουν να πουν, αφου το συγκεκριμενο λαθος λογισμικου, εχει γινει και σε ταπεινοτερη κατασκευη, αλλα εχει διαπιστωθει και απο ξενους δοκιμαστες...
Δεν ξέρω τι κάνει ο καθένας που κάθεται πίσω από το τιμόνι. Προσωπικά πάντως να σου πω ότι ΠΟΤΕ δε μου έτυχε να μπερδευτεί το DSG (ειδικά στο manual mode). Να πω βέβαια με ειλικρίνεια ότι μία-δύο φορές εγώ μπερδεύτηκα και έβαλα μέχρι και 1η κάποια στιγμή λίγο πριν βουτήξω σε μία στροφή (δεν είχα προσέξει ότι είχαν κατέβει τόσο πολύ οι σχέσεις. ).
Τι να σου πω ρε Γρηγόρη...Σέβομαι και την άλλη άποψη, οπότε... ή εγώ είμαι άμπαλος (το δέχομαι και αυτό) ή απλά σε μένα δεν έτυχε ή απλά οι άλλοι πήγαν να κάνουν ταρζανιές και δεν τους βγήκε.
Μην ξεχνάς ότι λόγω του ότι με ένα απλό 'κλικ', μπορείς να κατεβάζεις ή να ανεβάζεις ταχύτητες, φτάνεις στο σημείο πολλές φορές να κάνεις άσκοπη χρήση αυτών (εκεί πχ που στο χειροκίνητο δε θα άλλαζες ταχύτητα).Τελος τα περι 'ανακατεματος σουπας', ειναι λιωμενη πλεον καραμελα...Πρεπει προφανως να συμμετασχεις σε καποιο επομενο event της Porsche, να σε παει βολτα καποιος πρωην αγωνιζομενος με manual κιβωτιο, να μεινεις ετσι , με το το ΤΙ δυνατοτητες μπορει να εχει ενα καλο manual, και κατα ποσο συμμετοχικο και γρηγορο μπορει να ειναι...
Ακομα και εαν ποτε δεν καταφερεις να φτασεις να χειριζεσαι ενα καλο manual οπως αυτοι, τουλαχιστον θα καταλαβεις
τι δυνατοτητες εχει σε εξοικειωμενα χερια...Το 99% των οδηγών (για να μην πω 99,9%) ακόμα και των supercars, στο δρόμο ΔΕΝ μπορούν να πιάσουν τέτοια ταχύτητα κίνησης ώστε να φτάσουν στο σημείο εκμεταλλευτούν πχ την νανολεπτομέρεια του 'πετάω την ταχύτητα και σταματάει'. (που οκ αυτό δεν μπορεί να το κάνει το αυτόματο σασμάν γιατί απλά προστατεύει μηχανή-σασμάν από μία τέτοια κίνηση - και να του πατάς εσύ να κατεβάσει, αυτό θα σε 'γράψει')
Κατά τα άλλα, συμφωνώ.
Ειδικά αν δεν το χρειάζεσαι (και το DSG κατ' ουσίαν προσφέρει πρωταρχικά μία ευκολία στο να μην αλλάζεις εσύ τις ταχύτητες και μετά οτιδήποτε άλλο), ΙΣΩΣ είναι τσάμπα κόστος, οπότε γιατί να το πληρώσεις κιόλας.@μορφέα
Γενικά συμφωνώ με όσα γράφεις. 'Ξέφυγα' λίγο.
Στο μόνο που δε συμφωνώ είναι στην σύγκριση που ανέφερες με TTS-GTR, γιατί πολύ απλά δεν σύγκρινα δύο διαφορετικά αυτοκίνητα, αλλά ένα ίδιο αμάξι με δύο διαφορετικά κιβώτια.
Σίγουρα το DSG δεν έχει σχέση με αυτό των αγωνιστικών οχήματων. Αυτο που ήθελα να πω είναι πως αν δεν ήταν αποτελεσματική η χρήση των αυτόματων κιβωτίων ή με τα χειροκίνητα σασμάν μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα,τότε γιατί επιλέγονται τα σειριακά στα αγωνιστικά? (αυτό προσπάθησα να πω )Κατά τα άλλα, περί ορέξεως...
-
για οσα χλμ εχουν χρειαστει για εμενα στο να καταλαβω με τι μπορω να εκμεταλλευτω στο επακρο τις εκαστοτε δυνατοτητες κινητηρα-πλαισιου. Πολυ απλα με το DSG ΔΕΝ μπορεις να τις εκμεταλλευτεις στον μεγιστο βαθμο.Ξέρω ότι ανακυκλώνουμε την ίδια συζήτηση ξανά και ξανά αλλά αυτό που έγραψες είναι διαφορετικό από αυτό που έλεγες μέχρι πρότινος, ότι είναι θέμα 'αίσθησης' και εν τέλει 'περί ορέξεως κολοκυθόπιττα' (που φυσικά συμφωνώ).
Το να μην μπορείς όμως να εκμεταλευτείς όλες τις δυνατότητες ενός R8 V10 (ΟΚ παραβλέπω το ό,τι έφερες αυτό το αυτοκίνητο στα όριά του ) λόγω κιβωτίου με αφήνει κάπως έτσι:
Δηλαδή τι ακριβώς ΔΕΝ μπορείς να κάνεις με το διπλοσύμπλεκτο που μπορείς να το κάνεις με το χειροκίνητο και πως αυτό επηρεάζει όλες τις δυνατότητες του αυτοκινήτου ?
Τι ακριβώς φταίει ?
Η σειριακή διάταξη ? Αστείο δεδομένου ότι τη χρησιμοποιούν ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα σοβαρά αγωνιστικά (F1, F-οτιδήποτε, WRC, WTCC, GT) άρα κάτι θα ξέρουν περισσότερο για να τη χρησιμοποιούν (μιλάω για διάταξη, όχι για τη λοιπή τεχνολογία)
Το rev matching (heel & toe) στα κατεβάσματα ? Ολα τα τα σοβαρά διπλοσύμπλεκτα (δεν ξέρω το DSG) το κάνουν
Το ανέβασμα και η διατήρηση στο κόφτη ? Ομοίως (διάβαζα στους 4T ότι επιτέλους και το RS4 δεν αλλάζει στον κόφτη)
Η ταχύτητα των αλλαγών ? Αυτό μπορεί ανάλογα με το αν 'ξαφνιάσεις' το διπλοσύμπλεκτο με πχ. ανέβασμα εκεί που αυτό έχει προεπιλέξει κατέβασμα -
Ο χρήστης nass έγραψε:
για οσα χλμ εχουν χρειαστει για εμενα στο να καταλαβω με τι μπορω να εκμεταλλευτω στο επακρο τις εκαστοτε δυνατοτητες κινητηρα-πλαισιου. Πολυ απλα με το DSG ΔΕΝ μπορεις να τις εκμεταλλευτεις στον μεγιστο βαθμο.
Ξέρω ότι ανακυκλώνουμε την ίδια συζήτηση ξανά και ξανά αλλά αυτό που έγραψες είναι διαφορετικό από αυτό που έλεγες μέχρι πρότινος, ότι είναι θέμα 'αίσθησης' και εν τέλει 'περί ορέξεως κολοκυθόπιττα' (που φυσικά συμφωνώ).
Το να μην μπορείς όμως να εκμεταλευτείς όλες τις δυνατότητες ενός R8 V10 (ΟΚ παραβλέπω το ό,τι έφερες αυτό το αυτοκίνητο στα όριά του ) λόγω κιβωτίου με αφήνει κάπως έτσι:
Δηλαδή τι ακριβώς ΔΕΝ μπορείς να κάνεις με το διπλοσύμπλεκτο που μπορείς να το κάνεις με το χειροκίνητο και πως αυτό επηρεάζει όλες τις δυνατότητες του αυτοκινήτου ?
Τι ακριβώς φταίει ?
Η σειριακή διάταξη ? Αστείο δεδομένου ότι τη χρησιμοποιούν ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα σοβαρά αγωνιστικά (F1, F-οτιδήποτε, WRC, WTCC, GT) άρα κάτι θα ξέρουν περισσότερο για να τη χρησιμοποιούν (μιλάω για διάταξη, όχι για τη λοιπή τεχνολογία)
Το rev matching (heel & toe) στα κατεβάσματα ? Ολα τα τα σοβαρά διπλοσύμπλεκτα (δεν ξέρω το DSG) το κάνουν
Το ανέβασμα και η διατήρηση στο κόφτη ? Ομοίως (διάβαζα στους 4T ότι επιτέλους και το RS4 δεν αλλάζει στον κόφτη)
Η ταχύτητα των αλλαγών ? Αυτό μπορεί ανάλογα με το αν 'ξαφνιάσεις' το διπλοσύμπλεκτο με πχ. ανέβασμα εκεί που αυτό έχει προεπιλέξει κατέβασμαΧωρις να αλλαζει το νοημα των γραφομενων σου, να σημειωσω απλα οτι το R8 φοραει μονου συμπλεκτη. Ειναι το κιβωτιο της Gallardo.
Sent from my Neo V using Tapatalk.
Κιβώτια διπλού συμπλέκτη [Διάσπαση]