-
Προσωπικά: αυτοκίνητο VW Golf TSI 122.
Κατανάλωση ιδιαίτερα άνετα: 7λίτρα/100χλμ. (δεν είμαι βέβαια από τους πιο ήρεμους οδηγούς)
520χλμ. 1,5€ το λίτρο = περίπου 54€Αν θέλεις να πας και οικονομικότερα, εύκολα πετυχαίνεις κατανάλωση 6-6,5λίτρα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και αν ψάξεις για βενζίνη γύρω στο 1,40 (που δεν είναι δύσκολο, τουλάχιστον στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) είσαι στα 44-48€.
Μην τα κάνουμε τραγικά όλα, εκτός εάν αναφέρεσαι σε αυτοκίνητα 300ίππων ή ταχύτητες συνέχεια άνω των 160.ΥΓ όταν η βενζίνη ήταν λίγο κάτω από 1€, το ΚΤΕΛ (φοιτητικό μάλιστα) κόστιζε περισσότερο από το να πας με το αυτοκίνητο, μόνος σου (tolls excluded αλλά το κόστος τότε ήταν μικρότερο 11-12€ νομίζω)
-
εγω το καλοκαιρι που ειχα κατεβει με vw polo classic 97' 1400cc κ πηγαινα με 80-90 (πανω απο τα 100 ψηλοτρεμει το αμαξι κ ηθελα να κανω κ ρεκορ καταναλωσης), γεμισα βενζινη, εκανα τα δρομολογια : Θεσσαλονικη-Ζωγραφου-Κορωπι-(βαρης-κορωπιου)-κεντρο κ εβαλα βενζινη σε ΕΤΕΚΑ με ακριβοτερη τιμη λιτρου απ οτι στη Θεσσαλονικη κ γεμισε με 35ευρω.....Τα συμπερασματα δικα σας...
Αυτη τη φορα θα βγει λιγο παραπανω κ με 1600 κ με παραπανω χμ/ω αλλα αυτη τη φορα θα ειμαι με αλλα 3 ατομα.
-
Αν πας με τόσα δε συμφέρει να περάσεις από διόδια. Σε χρόνο δεν κερδίζεις τίποτε και τα χρήματα είναι πολλά. Από την άλλη με τέτοιες ταχύτητες ουσιαστικά κερδίζεις σε κατανάλωση όσα δίνεις σε διόδια.
Προσωπικές κρίσεις:
[list:2lgqfqbd]1. Η παράκαμψη Λεπτοκαρυάς συμφέρει σε χρόνο (χάνεις 5 min)
2. Η παράκαμψη Πελασγίας είναι η χειρότερη, αλλά ταυτόχρονα η καλύτερη αν θες να κάνεις στάση και να πιείς έναν καφέ σε ήρεμο χώρο.
3. Η παράκαμψη Μοσχοχωρίου συμφέρει αν πας από τον παράδρομο, αλλά ξέρεις τη διαδρομή = πηγαίνεις με double score στο κοντέρ. Νύχτα είναι επικίνδυνα γιατί μπορεί να φύγεις άνετα καθώς δε βλέπεις δρόμο και αν πετύχεις φορτηγό στο αντίθετο, θα σε τυφλώσει 100%.
4. Μάλγαρα χάνεις χρόνο, αλλά συμφέρει αν είναι κάποια ώρα της ημέρας χωρίς κίνηση.
5. Αφίδνες συμφέρει αν είναι ημέρα με κίνηση που θα χάσεις 5 min στα διόδια και θα έχεις και τους σφηνάκηδες να μπαίνουν μπροστά σου.
6. Τραγάνα μπορείς να κερδίσεις τα χρήματα, αλλά σίγουρα θα χάσεις χρόνο. Συμφέρει Κυριακές στην επιστροφή που στην Ε.Ο. πηγαίνεις είτε δεξιά με 80-90, είτε αριστερά με 140 κολλητά με τον μπροστά και ο πίσω σου ανάβει φώτα γιατί δεν έχει δει τα άλλα 1.000 αυτοκίνητα μπροστά.
7. Τέμπη δε συμφέρει καθόλου καθώς χάνεις πολύ χρόνο και το αντίτιμο είναι μικρό.
8. Για τις τελευταίες αλλαγές δεν μπορώ να πω καθώς έχω να πάω Θεσσαλονίκη από την αποφράδα ημέρα των εκλογών. Τότε που βγήκε στην κυβέρνηση ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ δηλαδή...
9. Παράκαμψη Ελευσίνας συμφέρει αν πας στα παραλιακά μέρη. Τώρα που θα βάλουν διόδια στα Μέγαρα δε, ακόμα χειρότερα. Αν πηγαίνεις κοντά με χαλαρή παρέα (η γυναίκα στο δίπλα κάθισμα δηλαδή), τότε, εντάξει, βλέπεις θέα, παίρνεις αέρα και δεν πιέζεσαι και στην Ε.Ο.
10.Παράκαμψη Ζευγολατιού δε συμφέρει εκτός και αν ο προορισμός είναι κοντά οπότε είναι κοροϊδία να πληρώσεις διόδια για 5-10-20 Km.
11. Γέφυρα Ρίο συμφέρει να την παρακάμψεις αν:
[list:2lgqfqbd]α. Πηγαίνεις προς Στερεά, οπότε συμφέρει να βγεις από Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης
β. Πηγαίνεις αρκετά βόρεια (πχ Ιωάννινα), οπότε κάνεις στάση στο καράβι, πίνεις τον καφέ σου, παίρνεις αέρα, ξεμουδιάζεις και πας και τουαλέτα γλυτώνοντας ταυτόχρονα 6€.[/list:u:2lgqfqbd][/list:u:2lgqfqbd]Αυτά τα διόδια έχω περάσει και μπορώ να κρίνω.
Ευχαριστώ.
-
Ξεχασες τα διοδια του Πυργετου, τα οποια ειναι σχετικα ευκολα και το αντιτιμο υψηλό
σχετικα με τον χαλικοδρομο που προτεινα καποια ποστ πιο πανω, άκυρο για την ωρα γιατι κανουν εργα και εκλεισε (εγινε εργοταξιο δεν επιχειρησα να δω αν περναει απεναντι)
οταν (κι αν ) εχω νεα θα ενημερωσω -
τελικα παιδια με τα ιδιωτικα διοδια τι γινεται??? μπορουμε να μη πληρωσουμε??? τι ειναι νομιμο κ τι δικαιουμαστε? κ αν μπορουμε να μη πληρωσουμε ποια ειναι τα ιδιωτικα διοδια κ πως τα καταλαβαινουμε?
-
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
τελικα παιδια με τα ιδιωτικα διοδια τι γινεται??? μπορουμε να μη πληρωσουμε??? τι ειναι νομιμο κ τι δικαιουμαστε? κ αν μπορουμε να μη πληρωσουμε ποια ειναι τα ιδιωτικα διοδια κ πως τα καταλαβαινουμε?Διαβασα οτι ετοιμαζουν αποφαση για διαφυγοντα εσοδα απο το ΦΠΑ, το κρατος ετοιμαζει αποφαση (νομοσχεδιο?) και οτι θα υπαρχουν κυρωσεις.
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
τελικα παιδια με τα ιδιωτικα διοδια τι γινεται??? μπορουμε να μη πληρωσουμε??? τι ειναι νομιμο κ τι δικαιουμαστε? κ αν μπορουμε να μη πληρωσουμε ποια ειναι τα ιδιωτικα διοδια κ πως τα καταλαβαινουμε?
Διαβασα οτι ετοιμαζουν αποφαση για διαφυγοντα εσοδα απο το ΦΠΑ, το κρατος ετοιμαζει αποφαση (νομοσχεδιο?) και οτι θα υπαρχουν κυρωσεις.
σε εχασα! δλδ τι?
-
Τα εγραψα λιγο μπερδεμενα , διαβαζα οτι θα υπαρχουν κυρωσεις σε οσους αρνουνται να πληρωσουν τα διοδια γιατι χανει και το κρατος εσοδα απο το ΦΠΑ. Οποτε οσοι δεν πληρωνουν θα πληρωνουν εις διπλουν...... για τα διαφυγοντα εσοδα απο τον ΦΠΑ κυριως.
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Τα εγραψα λιγο μπερδεμενα , διαβαζα οτι θα υπαρχουν κυρωσεις σε οσους αρνουνται να πληρωσουν τα διοδια γιατι χανει και το κρατος εσοδα απο το ΦΠΑ. Οποτε οσοι δεν πληρωνουν θα πληρωνουν εις διπλουν...... για τα διαφυγοντα εσοδα απο τον ΦΠΑ κυριως.ααα ωραια...απο παντου να μας τα παιρνουν...αγαπω ελλαδα!
-
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
Τα εγραψα λιγο μπερδεμενα , διαβαζα οτι θα υπαρχουν κυρωσεις σε οσους αρνουνται να πληρωσουν τα διοδια γιατι χανει και το κρατος εσοδα απο το ΦΠΑ. Οποτε οσοι δεν πληρωνουν θα πληρωνουν εις διπλουν...... για τα διαφυγοντα εσοδα απο τον ΦΠΑ κυριως.
ααα ωραια...απο παντου να μας τα παιρνουν...αγαπω ελλαδα!
Μαζι σου
-
Καλημέρα, έχω μια απορία που μάλλον κολλάει σε αυτό το topic. Σε λίγο καιρό θα κατέβω απο Λάρισα
Αθήνα και σκέφτομαι να κάνω μια άσκηση οικονομίας σε συνδυασμό με βόλτα. Δεν θα μπώ καθόλου
στην εθνική οδό, θα κατέβω απο Φάρσαλα, Δομοκό, Λαμία, Μπράλο, Αμφίκλεια, Αλίαρτο, Θήβα, Οινόη
και είσοδο στην Αθήνα απο Ελευσίνα. Σε χάρτη όπως το βλέπω δεν πρέπει να είναι περισσότερα
χιλιόμετρα απο την εθνική και αναγκαστικά θα πηγαίνω αργά και ήρεμα ας πούμε με 90 άντε 100.
Ξέρει κανείς πόσα χιλιόμετρα είναι και πόσες ώρες με τέτοιες ταχύτητες? -
αν εχεις GPS βαλτου την συντομοτερη διαδρομη και θα σου βγαλει μαλλον αυτη.
ηδη 35 χιλ θα γλυτωσεις μεχρι τη λαμια...
τι μερα θα πας ομως;
εχουν αρκετη κινηση αυτοι οι δρομοι σε καποια κοματια -
Σε λίγες μέρες θα μου έρθει ένα μετάχειρο που τσίμπησα μόλις ένα 50ρικο.
Αν όντως είναι λίγο συντομότερη, ας πούμε 350km, με τις ταχύτητες που θα κινούμαι αν μπορέσω να
πετύχω 6 λίτρα στα 100km, θα μου βγεί το ταξίδι γύρω στα 30 ευρώ, 10 ευρώ παραπάνω απο οτι με
τρένο. Πολύ ελκυστικό μου φαίνεταιΦορτηγά ή ΙΧ? Αν είναι ΙΧ απλά θα πηγαίνω με το ρυθμό, χαλαρός, καφεδάκι, μουσικούλα, φίνα!
-
Θήβα εως Ελευσίνα, σε πολύ λίγα σημεία θα μπορέσεις να περάσεις νταλίκα ή φορτηγό και αναλόγως τη μέρα, θα πετύχεις πολλά στο δρόμο. Κάνουν και έργα από την Οινόη έως τη Μάνδρα, οπότε προσοχή.
-
Τετάρτη ή πέμπτη λέω να κατέβω, ίσως ξεκινήσω κατά τις 4 τα ξημερώματα για δροσιά και ελπίζοντας
σε αραιή κίνηση. -
Χθες ταξίδεψα από Ξάνθη για Αθήνα. Λέω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία και με την ευκαιρία να
ρωτήσω κάποια πράματα μήπως ξέρει κάποιος.ώρα/ χλμ από αφετηρία
14:55 /0 χλμ. Εκκίνηση από Ξάνθη (φουλάρισμα σε πρατήριο που έχει από τις πιο φτηνές τιμές
στην Ξάνθη και πανελλαδικώς, με 1.46 έβαλα απλή αμόλυβδη)
15:05 /10 χλμ. Είσοδος στην Εγνατία από τον κόμβο στο Πετροχώρι.
Διόδια δεν υπάρχουν ακόμα από Έβρο μέχρι Θεσσαλονίκη οπότε καμία παράκαμψη και...
16:55/202 είσοδος στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης
17:03/216 είσοδος στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Αθήνας
Έχουμε συνολικά 9 σταθμούς διοδίων μπροστά μας.1η Παράκαμψη
17:09/226 έξοδος προς Χαλάστρα για τη γνωστή παράκαμψη του σταθμού Μαλγάρων μέσω Χαλάστρας και
Μαλγάρων. Πολύ εύκολη παράκαμψη αν κανείς την κάνει πρώτα με κάποιον που ξέρει ή έχει οδηγίες όπως
είχα την πρώτη φορά από το αείμνηστο bloka.com. Τέλος παράκαμψης 17:23/236. Καθυστέρηση 5 λεπτά.2η Παράκαμψη
18:07/305 έξοδος προς Λεπτοκαρυά. Η πιο εύκολη παράκαμψη μόνο που χθες φωτεινή επιγραφή λίγο πριν την έξοδο προειδοποιούσε πως ο κόμβος Σκοτίνας ήταν κλειστός. Πήρα το ρίσκο, ακολούθησα φορτηγό και κάποια αυτοκίνητα στη γνωστή παράκαμψη όπου πας από την άλλη μεριά της Εθνικής. Στη διασταύρωση
που πας δεξιά για τον κόμβο της Σκοτίνας (οπότε ξαναμπαίνεις ΕΟ στην κάθοδο) δεν πήγα, οπότε και δεν
τσέκαρα αν η επιγραφή έλεγε αλήθεια. Προχώρησα ευθεία 1-2 χλμ και έχοντας μπροστά μου το κάστρο του Πλαταμώνα έστριψα δεξιά σε μία απότομη ανηφόρα που κατέληγε σε ένα στοπ: είσοδος-έξοδος στην
ΕΟ (όπου φυσικά δεν υπάρχει νησίδα) για Άγιο Παντελεήμονα. Δεν είχε κίνηση οπότε έστριψα εύκολα
αριστερά στο ρεύμα καθόδου προς Τέμπη-Λάρισα, 18:17/3123η Παράκαμψη
18:24/320 έξοδος προς Πυργετό. Άλλη μία πανεύκολη και πολύ ευχάριστη παράκαμψη. Εδώ δε
χρειάζεται να πας από την άλλη μεριά. Στην άνοδο όμως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, λίγο πριν τα
διόδια βρίσκεις έξοδο για Σ.Σ Ραψάνης, περνάς κάτω από την Εθνική από την άλλη μεριά και ξαναπερνάς
από τη σωστή μεριά πηγαίνοντας για παραλία Αιγάνης
18:32/328 είσοδος στην ΕΟ, Ραψάνη4η και 5η Παράκαμψη
18:44/341 παράκαμψη Μακρυχωρίου. Παράκαμψη των νέων διοδίων που μπήκαν εκεί και ξεκίνησαν
να δουλεύουν μόλις δόθηκαν πάλι τα Τέμπη... Εδώ δυστυχώς δεν έψαξα για είσοδο στην ΕΟ φοβούμενος
πως θα έχει πλευρικά διόδια, το αποτέλεσμα ήταν πως χωρίς να το πολυκαταλάβω μπήκα στο δρόμο για
Λάρισα.
Αν λοιπόν κανείς ξέρει είσοδο στην ΕΟ μετά το Μακρυχώρι ας μας την πει!
Δε με πείραξε πολύ, έτσι κι αλλιώς στην 4η έξοδο προς Λάρισα θα έβγαινα πάλι εκτός για την παράκαμψη
των διοδίων Μοσχοχωρίου. Συνάντησα στο 373 πινακίδα για Νίκαια και πήγα κλασικά από τον παράδρομο
της Εθνικής. Κάπως μακριά παράκαμψη αλλά εξ ολοκλήρου παράλληλα στην Εθνική και σχετικά ίσιος και
γρήγορος δρόμος, ούτε αναρωτιέσαι πουθενά που πρέπει να πας. Θέλει όμως προσοχή γιατί μπορεί να
εμφανιστούν αγροτικά μηχανήματα, χρησιμοποιείται (όπως φυσικά και όλες οι άλλες παρακάμψεις) από
φορτηγά και υπάρχουν και 2-3 πολύ κλειστές στροφές όπου κόβεις από τα 80-90 πολύ.
19:29/391 είσοδος στην ΕΟ προς Λαμία.6η Παράκαμψη
20:13/468 Η πιο δύσκολη αλλά και πιο ευχάριστη παράκαμψη για όσους θέλουν να κάνουν και μία
ειδική διαδρομή! Έξοδος προς Πελασγία και Γλύφα. Περνάμε και μέσα από την Πελασγία και μετά ξεκινούν
οι στροφές...
20:32/482 Είσοδος στην ΕΟ προς ΛαμίαΑπό εκεί μέχρι Τραγάνα δεν υπάρχουν ακόμα διόδια, αλλά, δυσάρεστη έκπληξη, ετοιμάζονται νέα
μετωπικά διόδια λίγο μετά την έξοδο για Μπράλο.20:53/515 αφήνω έξοδο για Λαμία
7η Παράκαμψη
21:34/583 έξοδος για Αταλάντη, λίγο μετά στρίβω δεξιά για Αταλάντη και 100 μέτρα μετά αριστερά
στον παράδρομο της Εθνικής. Τελικά υπάρχει και καλύτερη έξοδος στο 140 (2 χλμ μετά την έξοδο
Αταλάντης) όπου έχει βενζινάδικο και ταβέρνες, ΠΡΟΣΟΧΗ όμως έκλεισαν μία έξοδο-χωμάτινη σύνδεση με
τον παράδρομο που υπήρχε λίγο πιο μετά. Περνάμε από Τραγάνα και Προσκυνά και ξαναβγαίνουμε στην
ΕΟ (έξοδος Μαλεσίνας-Θεολόγου). 21:54/601Στην άνοδο μάλλον κάνουμε το ακριβώς ανάποδο; Δηλαδή βγαίνουμε για Μαλεσίνα-Θεολόγο ή υπάρχει κι
άλλη έξοδος μετά για Προσκυνά, φυσικά χωρίς πλευρικά διόδια;8η Παράκαμψη
22:19/635 έξοδος στο 90, μπαίνουμε στον παράδρομο, μετά περνάμε έξω από Θήβα και παίρνουμε
το δρόμο για βιομηχανική περιοχή-Νοσοκομείο Θήβας. 22:41/660 Ξαναβγαίνουμε ΕΟ περίπου στο
ύψος της Ριτσώνας.Ερώτηση!!! Στην άνοδο πως αποφεύγουμε τα διόδια των Θηβών...χωρίς να χρειαστεί να πάμε από
Λιβαδειά-Μπράλο; (κάτι που έκανα μετά το Πάσχα και μάλλον θα ξανακάνω τη Δευτέρα)9η Παράκαμψη
Εδώ το πράμα έχει δυσκολέψει πολύ και η παράκαμψη δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση αν κανείς
βιάζεται ή έχει κουραστεί από την οδήγηση και τις συνεχείς παρακάμψεις... Εγώ βγήκα στην έξοδο για
Σχηματάρι, 22:46/668 πέρασα κάτω από ΕΟ και πήρα τον παράδρομο-δρόμο για Δήλεσι κλπ.
Ξέρει κανείς άλλη έξοδο μετά το Σχηματάρι χωρίς πλευρικά διόδια;.
1-2 φορές μπερδεύτηκα παρόλο που κάνω την παράκαμψη αυτή από την ανάποδη. Η αλήθεια είναι πως
είχε πια σκοτεινιάσει και είχα λίγο κουραστεί... Τεσπα, 23:25/711 έφτασα στον Άγιο Στέφανο και
ξαναμπήκα για 7-8 χλμ στην ΕΟ...(οφτόπικ)
Ξάνθη-Κηφισιά 723 χλμ, 8 ώρες και 45 λεπτά, αλλά, πέρα από τις παρακάμψεις, με ταχύτητα σε ΕΟ και
Εγνατία κοντά στα 110χλμ/ώρα. Μέση κατανάλωση 6,6lt/100Km έδειξε ο υπολογιστής ταξιδιού, αλλά
υποψιάζομαι στα 7,5 την πραγματική, πάω τώρα να γεμίσω... -
για την 8η παράκαμψη στην άνοδο έχω γράψει παραπάνω. βγαίνεις στη Ριτσώνα, και δεν παιρνάς απο πάνω προς θήβα αλλά συνεχίζεις στο παράδρομο απο τα δεξιά της ΕΟ.
δεν ξέρω όμως αν ισχύει ακόμα που ξαναμπαίνεις.για την 9η, μέχρι πριν ελάχιστο καιρό η τελευταία έξοδος ήταν στα Οινόφυτα(ακριβώς πάνω στο κέντρο), αλλά τώρα κάνουν κάτι έργα και βλέπω έβαλαν μπαριέρα και την έκλεισαν.
οπότε βγαίνεις στην έξοδο προς Οινόφυτα αμέσως μετά τα πρώην διόδια Σχηματαρίου.
πάντα για κάθοδο μιλάμε. -
Ο χρήστης thaliarque έγραψε:
Ξάνθη-Κηφισιά 723 χλμ, 8 ώρες και 45 λεπτά
Γύρω στις 9μιση κάναμε Kομοτηνή-Αθήνα τέλη '80s, αρχές '90s με σκαραβαίο 50 ίππων... φαντάσου που
μας καταντήσανε... και πως με άντεχαν οι γονείς μου να γκρινιάζω τόσες ώρες στο πίσω κάθισμα -
Εγώ κάνω κάτω από 7 το Αλεξανδρούπολη - Αθήνα ή αντίστροφα και χωρίς να κινδυνεύω πολύ να με γράψουν.... (δηλαδή είμαι μέσα στο +20 των ορίων) Εννοείται ότι αν πηγαίνεις με 110 και κάνεις όλες τις παρακάμψεις ο στόχος σου μάλλον είναι η οικονομία και όχι ο χρόνος...
-
Την Κυριακη επεστρεφα απο Αγρινιο ωπου ειχα ανεβει για εναν γαμο. Πρτιμησα να παρω το φερυ απο το Ριο-Αντιρριο και να μην πληρωσω τα διοδια της γεφυρας.
Γεφυρα: 12,20€
Φερυ: 6,50€ και 10 λεπτα ακριβως. Κανεις και ενα διαλλειματακι ταυτοχρονα. Και αμα λαχει κανεις και γνωριμιες
Παρακάμψεις σταθμών διοδίων...