-
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
«Το αυστηρό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι αξιόπιστο χρειάζονται όμως και πρόσθετα μέτρα»
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010 [ 17:53 ]«Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος, εκ νέου, στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.Ο Πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σχετικά με τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z14iZ4fYcn
ο ΓΑΠ δουλευει ψιλο γαζι ολη την Ευρωπη...
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που σχεδόν το 60% του Δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ελληνικών Τραπεζών ή σε χέρια Ελλήνων ένα hair-cut το μόνο που θα έκανε ήταν να σώσει το κράτος αλλά να καταστρέψει τη Ελληνική Μεσαία τάξη η οποία και στη πλειοψηφία της (όχι στην πλειοψηφία των χρημάτων προσοχή) είχε τις αποταμιεύσεις της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή άλλα συνδεδεμένα προϊόντα.Μετά θα φωνάζουμε ότι δεν έχουμε δουλειά και άλλα δακρύβρεχτα...
Ποσοι ειναι πια αυτοι που εχουν αποταμιευσεις και μαλιστα σε ομολογα του δημοσιου(μηπως τιποτα μεγαλολαμογια τραπεζιτες,προεδροι,βουλευτες ,που χαρη στις τρελες αποδοσεις επενδυσαν τα κλεμμενα εκει )?Εγω δε γνωριζω κανενα προσωπικα.
Η μεσαια ταξη τι χειροτερο να παθει ή θα παθει?Προφανως επειδη θεωρεις και τον εαυτο σου μεσαια ταξη αδυνατεις να δεις τον ορατο κινδυνο και εξακολουθεις να πιστευεις οτι με το μνημονιο θα καταφερουμε να αποπληρωσουμε το χρεος δεδομενου οτι μεχρι σημερα δεν υπαρχει κανενα στατιστικο στοιχειο που να δειχνει μειωση του χρεους οποιουδηποτε κρατους.Αντιθετα τα χρεη ολοενα και αυξανονται.
Εκπληξη θα μου προκαλεσει και η επιβιωση της ευρωζωνης μετα τις προσφατες εξελιξεις αλλα και η ευρεση των περιπου 2 τρις ευρω που εδωσαν τα κρατη ως ενισχυση στις τραπεζες.Εδω θα ρωτησει καποιος χωρις ποτε να παρει απαντηση,γιατι αφου οι τραπεζες εχουνε στην κατοχη τους την πλειοψηφια των κρατικων ομολογων,αυτα προτιμησαν να τις στηριξουν με αγυριστα αντι να αποπληρωσουν αμεσα το ομολογιακο χρεος!Ελλάδα
252% Σ.Χ
128,90 Δ.Χ
123,1% Ι.ΧΓερμανία
285%
76,70
208,3%Ιταλία
315%
116,70
198,3%Γαλλία
323%
82,50
240,5%Πορτογαλία
323%
84,60
238,4%Μ. Βρετανία
466%
80,00
386,0%Φυσικα μαζι αυξανονται και τα κερδη των τζογαδορων.
Ο ισχυρότερος manager hedge funds, David Τepper, μόνο πέρσι κέρδισε $4 δις . Οι υπόλοιποι 10 στη λίστα κέρδισαν από $3.3 δις μέχρι το ταπεινό $800 εκατομμύρια
Ακομα και αν οι αμοιβες ολων μας σοβιετοποιηθουν, θα περασουν πολλες δεκαετιες(υφεση) μεχρι να αποπληρωθει το χρεος και ως τοτε, η αστικη ταξη θα εχει ενωθει με την εργατικη για να κλαψουν μαζι τη μοιρα τους και να αλληλομαστιγωθουν που τολμησαν να ονειρευτουν χταποδακι την καθαρη Δευτερα και WV golf gti(ως τεμπεληδες μας αξιζε μονο ψωμι και ελια και διχρονο trabant).
(Θα εβαζα καποιο κειμενο του αριστερου Βιλλιαρδου αλλα καποιοι βγαζουν σπυρια με οτιδηποτε αριστερο )
Ψωμι και ελια λοιπον. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
Το ζητημα ειναι η γενικοτερη νοοτροπια της κλαψας που παντα ειχαμε, και προ κρισης. Με τετοια νοοτροπια και πανισχυρη οικονομια να ειχαμε θα την ειχαμε διαλυσει σε ενα χρονο, καθως ολοι θα μπαιναμε στο δημοσιο και θα τρωγαμε απλως χωρις να παραγουμε τιποτα. Ο μεσος ελληνας ειναι υπερευχαριστημενος ως αντιπαραγωγικος βαρετος καθηγητης στο δημοσιο σχολειο. Τι να λεμε τωρα. Oυτε καν τότε, ΔΕΝ είναι..!! Οπως σωστά λες, κλάψα και μίρλα μια ζωή...!@Μανο, δε με ενδιαφερει τι θα κανουν. Ας φυγουν, ή ας μεινουν. ΑΣ αφησουν την κλαψα κι ας ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ. ΚΑΤΙ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Επιλογες υπαρχουν, πραγματα να κανεις υπαρχουν, οπως υπηρχαν τη δεκαετια του 50 που η ελλαδα ηταν υπο διαλυση λογω 2ου ΠΠ και εμφυλιου. Ομως τα επομενα χρονια η αναπτυξη ηταν εντυπωσιακη, δεν αυτοκτονησαν οι ανθρωποι ομαδικως επειδη δεν ειχαν να φανε. Εντάξει, αλλα σε κατεστραμμένες ή υπαναπτυκτες χώρες, είναι πολύ ευκολότερο να έρθει η ανάπτυξη....
-
χρωσταμε δηλαδη λεφτα σε τραπεζες τις οποιες προσφατα στηριξαμε οικονομικα για να μην κλεισουν???
-
Ρε χρεωκοπια να γελασει και ο καθε πικραμενος. Πασοκ και ΝΔ δεν ψηφιζατε τετραποδα για 30 χρονια? Ε φατε τους τωρα. Το Αμερικανικο ονειρο κυνηγουσατε και μου αγοραζατε cayenne με 100 δοσεις? Φατε τα τωρα τετραποδα!
-
Ο χρήστης eleos έγραψε:
Ρε χρεωκοπια να γελασει και ο καθε πικραμενος. Πασοκ και ΝΔ δεν ψηφιζατε τετραποδα για 30 χρονια? Ε φατε τους τωρα. Το Αμερικανικο ονειρο κυνηγουσατε και μου αγοραζατε cayenne με 100 δοσεις? Φατε τα τωρα τετραποδα!τι σε κανει να νομιζεις οτι εσυ δε θα τα φας μαζι μας;
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
χρωσταμε δηλαδη λεφτα σε τραπεζες τις οποιες προσφατα στηριξαμε οικονομικα για να μην κλεισουν???Οι τραπεζες αντλουν(αντλουσαν) ρευστοτητα με επιτοκιο 1% απο την ΕΚΤ και δανειζουν(δανειζαν)το κρατος με τουλαχιστον 5%.
Ρε χρεωκοπια να γελασει και ο καθε πικραμενος. Πασοκ και ΝΔ δεν ψηφιζατε τετραποδα για 30 χρονια? Ε φατε τους τωρα. Το Αμερικανικο ονειρο κυνηγουσατε και μου αγοραζατε cayenne με 100 δοσεις? Φατε τα τωρα τετραποδα!
Το προβλημα ειναι οτι οι πικραμενοι θα κλαψουν και οι κατοχοι cayenne θα ψιλοζοριστουν(αντε να κοψουν κανενα σαλε και να απολυσουν την φιλιππινεζα).
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
τι σε κανει να νομιζεις οτι εσυ δε θα τα φας μαζι μας;
Eγω εχω 2 χωρια να διαλεξω και αρκετα χωραφακια με ελιες αλλα και κοτες ,προβατακια!
Τουλαχιστον δεν θα πεινασω! Ελπιζω να εχετε ολοι χωραφακια με ελιες ,γιατι θα σας χρεωνω τον τενεκε με λαδι πολυ ακριβα
-
Ο χρήστης eleos έγραψε:
Eγω εχω 2 χωρια να διαλεξω και αρκετα χωραφακια με ελιες αλλα και κοτες ,προβατακια!
Τουλαχιστον δεν θα πεινασω! Ελπιζω να εχετε ολοι χωραφακια με ελιες ,γιατι θα σας χρεωνω τον τενεκε με λαδι πολυ ακριβα
εγω δεν εχω, αλλα εχω οπλο. και αμα πειναω θα στα κλεψω με το ζορι και θα μεινεις νηστικος.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
εγω δεν εχω, αλλα εχω οπλο. και αμα πειναω θα στα κλεψω με το ζορι και θα μεινεις νηστικος.
Θα προσλαβω Αλβανους με μισο τενεκε λαδι και θα τους εχω ως bodyguards. Αρπα την
-
Ο χρήστης eleos έγραψε:
Θα προσλαβω Αλβανους με μισο τενεκε λαδι και θα τους εχω ως bodyguards. Αρπα την
ναι αλλα εγω δε θα ειμαι μονος.. θα εχω τη μιση ελλαδα (ολη την αθηνα) που δε θα'χει λαδι. και την αλβανια επισης
να δουμε ποιος θα νικησει το λαδι σου. ασε που το μισο θα στο παρει το κρατος για να ξεπληρωσει τα χρεη του. δυσκολες μερες ερχονται συντροφε
-
Ψωμί-Ελιά και......(προσθέστε ότι θέλετε)
Ωρα για νέα συνθήματα.
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Ψωμί-Ελιά και......(προσθέστε ότι θέλετε)Ωρα για νέα συνθήματα.
ψωμί-ελιά και π@@τσα δανεικιά...
τις τράπεζες δεν τις στήριξαν με μετρητά αλλά με ομόλογα που τα εξαργύρωνε η ΕΚΤ με 80% της ονομαστικής αξίας.
αυτό έκανε και ο κινέζος στην ελλάδα και γερμανία που πήγε...αγόρασε χαρτιά με παζαρεμένη τιμή. μαζί με την έκπτωση πήρε και εγγυήσεις (προνομιακών επενδύσεων) μπόνους.
όταν...λέμε όταν, θα θελήσει να πάρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πχ θα μας πληρώσει με τα πέτσινα ομόλογα που θα έχει.έτσι κι αλλιώς όσοι είστε από χωριό θα ξέρετε ότι το χρήμα το είχε πάντα ο μπακάλης....
τον 20ο αιώνα ο μπακάλης ήταν η ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια ο μπακάλης του κόσμου είναι η κίνα... -
Τα στοιχεία που αναφέρονται στο site της Ναυτεμπορικής αφορούν τον 12ο του 2008. Τα δε στοιχεία της Ε αφορούν τις αρχές του 2010 και σε ορισμένα σημεία είναι πια ανακριβή (πχ. όσον αφορά το eχposure των Ιταλικών Τραπεζών που από τις αρχές του καλοκαιριού είναι στο μηδέν πρακτικά).
Ακόμα όμως και να υποθέσουμε ότι τα στοιχεία της Ε είναι ακριβή και το συνολικό χρέος που βρίσκεται στα Ελληνικά χέρια είναι ένα μικρό μέρος. Είναι μικρότερο των 48 δις ευρώ που είναι η έκθεση των Γερμανών πχ. στο Ελληνικό χρέος??
(δες εδώ http://www.morningstar.it/it/funds/arti ... goryID=417)
Οι Ελληνικές τράπεζες κατά κάποιες πηγές έχουν ενεχυριάσει περί τα 120 δις €* για εγγυήσεις της τάξης των 90 δις € (ήτοι ένα ωραίο hair-cut στα 3/4) στην ΕΚΤ καταδεικνύει επίσης ότι ακόμα και ένα κουρεματάκι του 20% ή 25% δεν θα προκαλέσει ζημιά στην τελευταία.
- Το ερώτημα που δεν απαντά ούτε η Ν ούτε η Ε είναι το πως βρέθηκαν όλα αυτά τα χρεόγραφα στα χέρια των Ελληνικών Τραπεζών που κρατούν ένα μικρό μέρος του Ελληνικού χρέους....
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι έχω 100% άδικο και να έχουν δίκαιο οι δύο εφημερίδες.
(νέα κουλούρια)
ΥΓ. Σύμφωνα με αυτό
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Sta ... debit.aspx
η καθαρή θέση της Ελλάδος είναι ίση με 184 δις € προς το εξωτερικό. Αυτό συνεπάγεται ένα χρέος προς το εσωτερικό της τάξης των 120 δις € που πρακτικά αντικατοπτρίζει και το ποσό των ομολόγων που έχουν ενεχυριαστεί οπότε και η πλειοψηφία του χρέους σωστά είναι προς το εξωτερικό mea culpa....
-
ο δημαρχος μπηκε φυλακη το 2008 για διαφθορα
skye είπες τη μαγική λέξη. Εδώ τον ίδιο δήμαρχο θα τον είχαμε κάνει πρωθυπουργό ή υπουργό the least και άρα οι κάτοικοι προσαρμοζόμενοι στην εδώ τάξη πραγμάτων θα έδειχναν την ίδια δημιουργικότητα αλλά στο πως να έχουν επαφή με το entourage του λαμόγιου πολιτικού για να τους φτιάξει ένα σκουπιδοντενεκέ στο στενάκι τους ή να τους σβήσει μια κλήση και να νιώσουν πολιτικά υπερήφανοι.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Τα στοιχεία που αναφέρονται στο site της Ναυτεμπορικής αφορούν τον 12ο του 2008. Τα δε στοιχεία της Ε αφορούν τις αρχές του 2010 και σε ορισμένα σημεία είναι πια ανακριβή (πχ. όσον αφορά το eχposure των Ιταλικών Τραπεζών που από τις αρχές του καλοκαιριού είναι στο μηδέν πρακτικά).Ακόμα όμως και να υποθέσουμε ότι τα στοιχεία της Ε είναι ακριβή και το συνολικό χρέος που βρίσκεται στα Ελληνικά χέρια είναι ένα μικρό μέρος. Είναι μικρότερο των 48 δις ευρώ που είναι η έκθεση των Γερμανών πχ. στο Ελληνικό χρέος??
(δες εδώ http://www.morningstar.it/it/funds/arti ... goryID=417)
Οι Ελληνικές τράπεζες κατά κάποιες πηγές έχουν ενεχυριάσει περί τα 120 δις €* για εγγυήσεις της τάξης των 90 δις € (ήτοι ένα ωραίο hair-cut στα 3/4) στην ΕΚΤ καταδεικνύει επίσης ότι ακόμα και ένα κουρεματάκι του 20% ή 25% δεν θα προκαλέσει ζημιά στην τελευταία.
- Το ερώτημα που δεν απαντά ούτε η Ν ούτε η Ε είναι το πως βρέθηκαν όλα αυτά τα χρεόγραφα στα χέρια των Ελληνικών Τραπεζών που κρατούν ένα μικρό μέρος του Ελληνικού χρέους....
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι έχω 100% άδικο και να έχουν δίκαιο οι δύο εφημερίδες.
(νέα κουλούρια)
ΥΓ. Σύμφωνα με αυτό
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Sta ... debit.aspx
η καθαρή θέση της Ελλάδος είναι ίση με 184 δις € προς το εξωτερικό. Αυτό συνεπάγεται ένα χρέος προς το εσωτερικό της τάξης των 120 δις € που πρακτικά αντικατοπτρίζει και το ποσό των ομολόγων που έχουν ενεχυριαστεί οπότε και η πλειοψηφία του χρέους σωστά είναι προς το εξωτερικό mea culpa....
Οι ελληνικες τραπεζες εχουν ενεχυριασει (συμφωνα με τις καποιες πηγες) περι τα 120 δισ. Αυτα τα 120 δισ ,ομως, ειναι κρατικα ομολογα και τιτλοποιημενα δανεια των τραπεζων προς ιδιωτες (τα οποια μαλιστα εχει εγγυηθει το ελληνικο κρατος) . Γιατι λοιπον το εσωτερικο δημοσιο χρεος ειναι 120 δισ ?
-
Χωρις να θελω να καταλαβω σε ποιον χρωσταμε τι εχω να ρωτησω το εξης... γιατι με τα δις εχουμε χασει την εννοια των χρηματων..
Εστω οτι χρωσταμε 310 δις δημοσιο χρεος περιπου.. Παιρνουμε τα 110 δις απο την στηρηξη... αυτα τα τελευταια αν εχω καταλαβει καλα μεχρι τωρα σκοπο εχουν να αποπληρωσουν χρεος.... αρα λοιπον μετα απο χ= 3----5 χρονια θα πρεπει να χρωσταμε παλι τα 310 (τα 110 τα δωσαμε για μερος των 310) + τους τοκους αυτων των χρηματων + τα ποσα ελλειματος αυτων των ετων.... Αυτα τα ποσα (οχι ποσοστα) του ετησιου ελλειματος οσο αυτο μειωνεται... απο 16 περυση σε 8 φετος και δεν ξερω ποσο του χρονου κ.λ.π. σε τι ποσο ποσο αθριζεται?? Το οτι το ελλειμα (σαν ποσοστο) θα αυξανει ειναι γιατι το ΑΕΠ θα μειωνεται... οχι γιατι θα μεγαλωνει το νουμερο σε απολυτα ποσο...Αν αυτα τα πιο πανω ειναι σωστα τοτε νουμερα οπως 400+ δις πως βγαινουν???
-
όταν τα έσοδα του κράτους είναι λιγότερα από αυτά που δαπανά υπάρχει έλλειμμα...και όταν ως κυβέρνηση δεν νοικοκυρεύεις τα έξοδά σου, χρειάζεσαι για να τα καλύπτεις περισσότερα δανεικά άρα μεγαλώνεις το δημόσιο χρέος
τώρα όταν στην εξέλιξη μιας διεθνούς κρίσης, που σημαίνει ότι θα μειωθούν επί πλέον τα έσοδα εσύ εξακολουθείς να αυξάνεις τα έξοδά σου τότε οδηγείσαι σε αδιέξοδο, χρεωκοπία
από τότε που ανακαλύφθηκε το χρήμα δύο είναι οι λύσεις που υπάρχουν...ξεραίνεις το σκ@τό σου και πουλάς τα χρυσαφικά σου.
αυτό προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα στην χώρα μας...να περιορίσει μέχρι ασφυξίας τα έξοδα και να ξεπουλήσει τα δακτυλίδια μας.
επειδή τα g της ελληνικής, του κώλου, οικονομίας είναι πολλά (σπατάλες, γραφειοκρατεία, ύφεση, φοροδιαφυγή κά), μέχρι να αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο θα πάει βαθύτερα το χρέος ( οι δαπάνες θα εξακολουθήσουν να είναι περισσότερες από τα έσοδα + την αποπληρωμή μεγαλύτερων δόσεων γιατί δανειζόμαστε σήμερα με διπλάσιο επιτόκιο για να εξοφλήσουμε παλαιότερα δάνεια....ότι κάνει ένας απελπισμένος που βγάζει μετρητά από την πιστωτική (19%) για να πληρώσει δόση στεγαστικού (5%).το στοίχημα των ΓΑΠ-τρόικας είναι να τιθασευτεί ο χρόνος 'φρεναρίσματος'...παρότι μας έβαλαν αερόσακους (μαξιλάρι 110 δις) δεν ξέρουν με σιγουριά αν προλάβουμε να σταματήσουμε πριν τη σύγκρουση... και στο τέλος τέλος επειδή πέφτει πολύ στοίχημα (σπρεντ κλπ) δεν θα ξέρουμε σε λίγο τι πραγματικά τους συμφέρει...
-
Μα ναι ο,τι αναφερεις αυτο συμβαινει.. ακριβως... αλλα νομιζω οτι το παρακανουν με τα νουμερα.... Το να συμμαζεψεις τα εξοδα και τις σπαταλες σου ειναι σωστο... ομως απο την αλλη πρεπει να αυξησεις τα εισοδηματα σου.. και να αρχισεις να εκμεταλευτεις την οποια περιουσια εχεις ανεκμεταλευτη.... ( εμψυχο υλικο απο μορφωμενα ατομα, δημιουργεια συνθηκων αυξημενης παραγωγικοτητας) εδω ειναι που 'κολλαει ' το πραγμα απο γραφειοκρατειες κ.λ.π.
-
Σε ένα δάνειο Α έχεις και κάποιους τόκους έστω χ*Α.
Αν λοιπόν έχεις Έσοδα (ΕΣ) και έξοδα (ΕΞ) για να διατηρήσεις το Α σταθερό θα πρέπει ΕΣ-ΕΞ = χΑ. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους και υπό την προϋπόθεση ότι δανείζεσαι και πάλι το χρεωλύσιο το οποίο είναι ίσο με βΑ.
Ο Γενικός τύπος που ορίζει το ύψος του δανείου που απαιτείς δίδεται ως εξής -ΕΣ+ΕΞ+χΑ+βΑ = Κ. Το συνολικό κεφάλαιο που θα χρωστάς το έτος Ν+1 θα είναι Α-β*Α+Κ αν στο έτος Ν χρωστάς Α.
Παράδειγμα τώρα για το τι μπορεί να συμβεί.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΒΑΣΗΣ
Έστω η χώρα Φρουτοπία που ξεκινά με συνολικά δάνεια 100 μονάδες και ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 4% ή 4 μονάδες το έτος για το έτος μηδέν. Η χώρα αυτή έστω ότι έχει ΑΕΠ ίσο με 100 μονάδες (άρα το χρέος είναι στο 100% του ΑΕΠ) και έχει έσοδα 30 μονάδες και έξοδα 32 μονάδες ήτοι έχει ένα πρωτογενές έλλειμμα επί του ΑΕΠ 2% (που δεν είναι κάτι το τραγικό). Έστω ότι κάθε χρόνο το απαιτητό χρεωλύσιο είναι 5% (δηλαδή μέση διάρκεια 20 έτη) ήτοι για το χρόνο μηδέν 5 μονάδες.
Το κεφάλαιο Κ = -30 + 32 + 4%*100 + 5% *100 = -30 + 32 + 4 + 5 = 11 μονάδες. Ήτοι θα πρέπει να δανειστεί 11 μονάδες και το χρέος το έτος ένα θα είναι 100 - 5 + 11 = 106 μονάδες.
Επιπλέον θεωρούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι ανά έτος 3% και ότι τα έσοδα είναι το 30% του ΑΕΠ με τα έξοδα να είναι το 32% του ΑΕΠ (μία οικονομία που αυξάνει πχ τις επενδύσεις της σε ίδια κεφάλαια...)
Για να μην ταλαιπωρούμαστε το Excel βοηθά πολύ με ένα απλό αρχείο που μπορεί να βρεθεί εδώ...
http://ifile.it/f264i5j/basic-eco.xls (δεν είμαι σε φόρμα.... )
Σε 4 έτη από το έτος μηδέν το χρέος στην Φρουτοπία θα έχει ανέλθει στο 112% περίπου του ΑΕΠ ή σε σταθερές τιμές στις 125.86 μονάδες ήτοι θα έχει ανέβει κατά 25.8% περίπου σε σχέση με το αρχικό σενάριο. Το Κ από 11 μονάδες έχει ανέβει στις 13.58 ή σε ποσοστά από το 11% του ΑΕΠ στο 12.1%.
Β ΣΕΝΑΡΙΟ
Πάνε τώρα να δούμε τι γίνεται στην περίπτωση που η Φρουτοπία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και οι μαγικοί αριθμοί είναι α) Αύξηση ΑΕΠ = - 2%, και β) Τόκος 5% (λιγότερο φερέγγυα) με όλα τα υπόλοιπα σταθερά. Ο εκεί υπουργός οικονομικών αγρόν αγοράζει και συνεχίζει να ξοδεύει πιο πολλά από όσα εισπράττει ή απλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.
Σε 4 έτη από το έτος μηδέν το χρέος στην Φρουτοπία θα έχει ανέλθει στο 141% περίπου του ΑΕΠ ή σε σταθερές τιμές στις 138.27 μονάδες ήτοι θα έχει ανέβει κατά 38.3% περίπου σε σχέση με το αρχικό σενάριο. Το Κ από 12 μονάδες (αύξηση κατά μία μονάδα λόγω των επιπλέον τόκων) έχει ανέβει στις 14.84 ή σε ποσοστά από το 12% του ΑΕΠ στο 24.8%!!!
Η 2η περίπτωση νομίζω ότι ταιριάζει πιο πολύ στην Ελλάδα ειδικά αν αντί για 2% διαφορά θέσουμε διαφορά 3.5% στο πρωτογενές έλλειμμα..... και έσοδα ίσα με το 40% του ΑΕΠ αντί για 30%. Τότε το χρέος μετά από 4 έτη θα έχει ανέβει κατά 46.25% ή σε απόλυτες τιμές στις 146.25 μονάδες. Θα απαιτούνται 16.85 μονάδες για το χρέος (από τις 13.5) ή το 18.3% του ΑΕΠ.
Αν πολλαπλασιάσεις το 310 δις € * (1+46.25%) ~ 450 δις €....
Ελπίζω να βοήθησα στο ξεκαθάρισμα.....
ΥΓ. Τι πρέπει να κάνει ένας σεπτός ΥΠ.ΟΙΚ. με αυτά τα δεδομένα για να μην φτάσει εκεί. Έστω λοιπόν ότι αναλαμβάνει με τα δεδομένα του ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ. Έστω ότι δεν θέλει να χτυπήσει την ανάπτυξη αλλά θέλει χρονικά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμένει σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι θέλει το λόγο
ΑΕΠ / ΧΡΕΟΣ = ΝΕΟ ΑΕΠ / ΝΕΟ ΧΡΕΟΣ ή με τα νέα δεδομένα θέλει ΑΕΠ / Α = (1+%Ανάπτυξης) * ΑΕΠ / (Α-β*Α+Κ) ήτοι
καθώς Κ = -ΕΣ+ΕΞ+χΑ+βΑ
ΑΕΠ / Α = (1+%Ανάπτυξης) * ΑΕΠ / (Α-βΑ-ΕΣ+ΕΞ+χΑ+βΑ) => ΑΕΠ / Α = (1+%Ανάπτυξης) * ΑΕΠ / Α-ΕΣ+ΕΞ+χΑ.
(προσοχή η άνω εξίσωση δεν έχει το χρεολύσιο ήτοι δεν επηρεάζεται από αυτό.... αυτό διότι θεωρείται ότι η αγορά δεν έχει περιορισμό στα πόσα μπορεί να δώσει στο κράτος και το επιτόκιο δεν επηρεάζεται από τέτοιους παράγοντες.... υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα).
Η εξίσωση αυτή μπορεί να λυθεί ως προς πολλούς παράγοντες. Είτε να καθορίσει το επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης για σταθερό λόγο ΕΣ-ΕΞ ως:
[Α-ΕΣ+ΕΞ+χ*Α / Α] - 1 = %Ανάπτυξης => %Ανάπτυξης = χ + (ΕΣ - ΕΞ)/Α
είτε να καθορίσει τη διαφορά ΕΣ-ΕΞ = ΠΕΛ που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω οικονομιών ή ελαφράς αύξησης φόρων ως:
Α-ΠΕΛ+χ*Α = (1+%Ανάπτυξης) * Α => ΠΕΛ = -(%Ανάπτυξης-χ) * Α => ΠΕΛ / Α = x-%Ανάπτυξης (όπου αρνητική τιμή σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα..).
Η 1η σχέση σημαίνει ότι για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και κόστος δανεισμού 4% απαιτείται ένας ρυθμός ανάπτυξης 6%. (ήτοι μία απλή πρόσθεση). Η 2η σχέση πρακτικά σημαίνει ότι αν η ανάπτυξη σου έχει μεγαλύτερο ποσοστό από το ποσοστό δανεισμού μπορείς να έχεις ελλείμματα. Αλλιώς πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα....
Το τελευταίο σημαίνει ότι αν το επιτόκιο δανεισμού είναι 5% και έχεις μία οικονομία που συρρικνώνεται με 2% χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 7% του ΑΕΠ!!!! Αν τώρα με επιτόκιο 5% μπορείς να έχεις μία οικονομία που μεγαλώνει με 7% τότε μπορείς να έχεις έλλειμμα 2% και να είσαι στην ίδια κατάσταση. Φυσικά και το 2ο σενάριο είναι πιο αρεστό κοινωνικά.....
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!