-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Αυτό το 100% παραμένει αλλά τα 12 μισθώματα θα προστίθενται στο εισόδημα του χρήστη.(για αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ).Εξηγησε τι εννοεις σε παρακαλω, γιατι ετσι οπως το γραφεις ειναι σαν να εννοεις οτι τα λεφτα που ξοδευεις για μισθωματα (κ αφαιρουνται 100% απο το φορολογητεο εισοδημα) θα θεωρουνται ΕΙΣΟΔΗΜΑ (κ αρα θα ξαναπροστιθενται στο εισοδημα? ).
Πως γινεται χρηματα που ξοδευεις να θεωρουνται εισοδημα?
Εκτος αν τοση ωρα προσπαθειτε να μας πειτε οτι τα μισθωματα θα ειναι τεκμηριο εισοδηματος, με το 'θα προστιθενται στο εισοδημα' κ εκει χαθηκε η μπαλα.
-
(Απ' ό,τι έχω καταλάβει) μιλάει για την περίπτωση που μια εταιρεία δίνει ως benefit αυτοκίνητο σε μισθωτό υπάλληλό της. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος των μισθωμάτων (που πλήρωνε η εταιρεία ως benefit) θα θεωρείται πλέον κανονικό εισόδημα του μισθωτού υπαλλήλου.
Αν έχω μισθό 5.000 και μου παρέχουν προσωπικό αυτοκίνητο με μίσθωμα 700, θα είναι σαν να έχω εισόδημα 5.700.
-
Ο χρήστης georgie69 έγραψε:
Ελεος βρε παιδια. Να ξερουμε τι λεμε. το 60-25% ισχυε και πριν. Γιατι εχουμε ολοι τα ρημαδο1600? .Η απάντησή σου ειναι στο φίλο που απαντησε παρακάτω...
Το 60% και 25% ίσχυε και ισχύει για το leasing.
Στην χρονομίσθωση ήταν 100% χωρίς δικαίωμα εξαγοράς.Αυτό το 100% παραμένει αλλά τα 12 μισθώματα θα προστίθενται στο εισόδημα του χρήστη.(για αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ).(Απ' ό,τι έχω καταλάβει) μιλάει για την περίπτωση που μια εταιρεία δίνει ως benefit αυτοκίνητο σε μισθωτό υπάλληλό της. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος των μισθωμάτων (που πλήρωνε η εταιρεία ως benefit) θα θεωρείται πλέον κανονικό εισόδημα του μισθωτού υπαλλήλου.
Αν έχω μισθό 5.000 και μου παρέχουν προσωπικό αυτοκίνητο με μίσθωμα 700, θα είναι σαν να έχω εισόδημα 5.700.
Έτσι ακριβως φαινεται θα ισχύσει αλλά μάλλον για τα 'πολυτελή' αυτοκίνητα.
Όπως και να χει η ιστορία για το 60-25 της χρονομίσθωσης θεωρειται μάλλον δεδομένη. Το υπουργείο δεν καταλαβαίνει ότι θα δημιουργησει βαθεια υφεση στον κλάδο του αυτοκινητου, των εταιρειών leasing, των ασφαλιστικών τον τραπεζικό και άλλους που κινουνται γυρω απ΄οτη χρονομίσθωση και το leasing και το τι θα συνεπαγεται αυτο στην πραγματικη οικονομία..
-
Απο τη μια κοροϊδευουμε το φαινομενο των Cayenne δηλωμενα σε προσωπικες εταιριες, απο ανθρωπους που δηλωνουν ελαχιστο εισοδημα ( η μηπως τελικα το θελουμε ) απο την αλλη γκρινιαζουμε. Προσωπικα θιγομαι και θα ηθελα να μπορω να εχω οποιο εταιρικο θελω, αλλα πως να το κανουμε. Η παροχη premium αυτοκινητου ειναι εισοδημα και φορολογειται παντου. Κανεις δεν με επιβαρυνει για 1600 με CIF 17000. Δεν ειναι ακριβως φτηνο και για πεταμα.
-
Oλα αυτα ειχαν γινει (και σωστα) για να πουλιουνται ακριβα αυτοκινητα πιο ευκολα και να κονομαει το κρατος φορους απο το άρμεγμα,για να μην αναφερω τι κερδος σε φορους σημαινει αυτο οταν εχεις την βενζινη 1.50€.Τωρα θα γυρισουμε πισω στην εποχη των 1.000cc και των ΜΜΜ,μαλλον ασκοπα κατα την γνωμη μου αφου σκοπος ειναι το ακρως βραχυπροθεσμο κερδος απο καποιους φορους
-
Γεια σας παιδιά, είμαι καινούριος στην κοινότητα αυτή και θα ήθελα να μου λύσετε κάτι απορίες που έχω σχετικά με την χρονομίσθωση καθότι φαίνεται να γνωρίζετε αρκετά επί του θέματος... Το leasing έχει διαφορές από την χρονομίσθωση? Το χρονομισθωμένο/leasing όχημα επιτρέπεται να το οδηγεί μόνο ένας? Δηλαδή αν η εταιρία μου μου παρέχει ένα αυτοκίνητο, δεν μπορεί να το οδηγάει η γυναίκα μου ή αν εγώ έχω μια εταιρία αλλά η χρονομίσθωση/leasing γίνει στο όνομα μου δεν μπορεί να το οδηγάει κάποιος άλλος?
Σας ευχαριστώ...
-
Τωρα καταλαβα τι εννοειτε, μιλατε για ΑΕ που παρεχουν αυτοκινητο σε υπαλληλους ή/και διευθυντες.
εγω εχω να ρωτησω αν αλλαζει κατι για την χρονομισθωση αυτοκινητου απο ΟΕ κ την οδηγηση του απο τους εταιρους.
-
Ο χρήστης free4you έγραψε:
Γεια σας παιδιά, είμαι καινούριος στην κοινότητα αυτή και θα ήθελα να μου λύσετε κάτι απορίες που έχω σχετικά με την χρονομίσθωση καθότι φαίνεται να γνωρίζετε αρκετά επί του θέματος... Το leasing έχει διαφορές από την χρονομίσθωση? Το χρονομισθωμένο/leasing όχημα επιτρέπεται να το οδηγεί μόνο ένας? Δηλαδή αν η εταιρία μου μου παρέχει ένα αυτοκίνητο, δεν μπορεί να το οδηγάει η γυναίκα μου ή αν εγώ έχω μια εταιρία αλλά η χρονομίσθωση/leasing γίνει στο όνομα μου δεν μπορεί να το οδηγάει κάποιος άλλος?Σας ευχαριστώ...
Τουλάχιστον άλλος ένας σίγουρα, για παραπάνω δεν ξέρω.
Τελικά ξεκαθαρίστηκε και το θέμα του leasing. Για μέχρι 1600 αυξήθηκε η έκπτωση για την εταιρεία (ως έξοδο) στο 70% της μίσθωσης και η η επιβάρυνση για τον υπάλληλο είναι η προσθεση στο εισόδημά του 15% της εργοστασιακής, όταν αυτή είναι μεταξύ 15.000-22.000. Για παραπάνω δεν κοίταξα καν.
Οπότε ή επιλέγει κανείς να έχει ένα φτηνο αυτοκινητάκι με εργοστασιακή κάτω των 15.000 ή επιλέγει να πληρώνει 1500 περίπου τον χρόνο ως φόρο για ένα καλύτερο, εφόσον του παρέχεται από την εταιρεία και φυσικά δεν αλλάζει φορολογική κλίμακα με την πρόσθεση του μισθώματος στο εισόδημά του. Με την πλειψηφία των εταιρκών να έχουν εργοστασιακή κάτω των 15000 (Auris,Astra) δεν αλλάζουν πολλά, αν και για κάποιους από εμάς σημαίνει κεφαλικό φόρο 1000-3000 . Ετσι κι αλλιως όλοι τον εχουμε πιει.
-
Γεια σας παιδιά, είμαι καινούριος στην κοινότητα αυτή και θα ήθελα να μου λύσετε κάτι απορίες που έχω σχετικά με την χρονομίσθωση καθότι φαίνεται να γνωρίζετε αρκετά επί του θέματος... Το leasing έχει διαφορές από την χρονομίσθωση? Το χρονομισθωμένο/leasing όχημα επιτρέπεται να το οδηγεί μόνο ένας? Δηλαδή αν η εταιρία μου μου παρέχει ένα αυτοκίνητο, δεν μπορεί να το οδηγάει η γυναίκα μου ή αν εγώ έχω μια εταιρία αλλά η χρονομίσθωση/leasing γίνει στο όνομα μου δεν μπορεί να το οδηγάει κάποιος άλλος?
Σας ευχαριστώ...
Τουλάχιστον άλλος ένας σίγουρα, για παραπάνω δεν ξέρω.
Δηλαδή αν συμβεί κάποιο ατύχημα η ασφάλεια το καλύπτει ακόμα και αν δεν οδηγεί αυτός στον οποίο είναι χρεωμένο το αυτοκίνητο?
-
Στα leasing εταιριων ειναι μικτή η ασφάλεια. Προσωπικά δήλωσα την φίλη μου απλά δηλώνοντας την άδεια οδήγησής της με fax και όποτε τράκαρε με οποιαδήποτε υπαιτιότητα οποιοσδήποτε, έστελναν μια μικρή χρέωση στην εταιρία. Δεν ξέρω πόσο ήταν.
-
Στα leasing εταιριων ειναι μικτή η ασφάλεια. Προσωπικά δήλωσα την φίλη μου απλά δηλώνοντας την άδεια οδήγησής της με fax και όποτε τράκαρε με οποιαδήποτε υπαιτιότητα οποιοσδήποτε, έστελναν μια μικρή χρέωση στην εταιρία. Δεν ξέρω πόσο ήταν.Αν όμως το αυτοκίνητο στο έχει προσφέρει μια εταιρία στην οποία είσαι στέλεχος και όχι ιδιοκτήτης?
-
Δεν ειμαι ιδιοκτήτης. Καμια φορά αναρωτιέμαι αν είμαι και στέλεχος.
-
παντως στις ειδησεις λενε οτι με το νεο φορολογικο συστημα θα επελθει θανατος στις εταιρειες leasing.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Oλα αυτα ειχαν γινει (και σωστα) για να πουλιουνται ακριβα αυτοκινητα πιο ευκολα και να κονομαει το κρατος φορους απο το άρμεγμα,για να μην αναφερω τι κερδος σε φορους σημαινει αυτο οταν εχεις την βενζινη 1.50€.Τωρα θα γυρισουμε πισω στην εποχη των 1.000cc και των ΜΜΜ,μαλλον ασκοπα κατα την γνωμη μου αφου σκοπος ειναι το ακρως βραχυπροθεσμο κερδος απο καποιους φορουςΤελείως λάθος απόψη τα περί κονάμας του κράτους από φόρους εισαγωγής των πολυτελών αυτοκινήτων και την κατανάλωση βενζίνης. Το κράτος χάνει πολύ περισσότερα από την εξαγωγή χρημάτων (για την εισαγωγή αυτοκινήτων/καυσίμων) απ' ότι από την φορολόγηση.
Απο τη μια κοροϊδευουμε το φαινομενο των Cayenne δηλωμενα σε προσωπικες εταιριες, απο ανθρωπους που δηλωνουν ελαχιστο εισοδημα ( η μηπως τελικα το θελουμε ) απο την αλλη γκρινιαζουμε. Προσωπικα θιγομαι και θα ηθελα να μπορω να εχω οποιο εταιρικο θελω, αλλα πως να το κανουμε. Η παροχη premium αυτοκινητου ειναι εισοδημα και φορολογειται παντου. Κανεις δεν με επιβαρυνει για 1600 με CIF 17000. Δεν ειναι ακριβως φτηνο και για πεταμα.
Συμφωνώ. Η λογική είναι ότι μια εταιρική αξιοπρεπής παροχή της τάξεως των CIF 15000 (όπως έγινε τελικά στο φορολογικό νομοσχέδιο) για να πηγαίνει κάποιος στην δουλειά του και όχι μόνο (με ένα καλό αυτοκίνητο και όχι με κλάση astra/megane αλλά ανώτερη) μένει αφορολόγητη. Τα ακριβά όμως αυτοκίνητα (mercedes, jaguar κλπ) πρέπει να φορολογούνται ως εισόδημα αφού είναι εισόδημα.
Αυτό όμως που ενοχλεί και πάλι είναι ο απόλυτος αιφνιδιασμός όλων. Η αγορά ξαφνικά βρίσκεται σε νέα κατάσταση και πολλές εταιρείες θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, όσα στελέχη έχει τύχει να οδηγούν εταιρικό αυτοκίνητο με εργ. αξία άνω των €15Κ θα κληθούν ξαφνικά να πληρώσουν φόρο (και όχι αμελητέο για όλο το 2010κλπ). Θα μπορούσε η ρύθμιση να ισχύσει για μισθώσεις/αγορές που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και σε κάθε περίπτωση να ισχύσει για όλους μετά από 18 μήνες ώστε και οι μισθώσεις που έχουν συναφθεί να λήξουν ή να πλησιάσουν στο τέλος τους και να δει ο καθένας τι θα κάνει.Ελληνικό κράτος βέβεια... καμμία σιγουριά για το αύριο.....
-
Τελείως λάθος απόψη τα περί κονάμας του κράτους από φόρους εισαγωγής των πολυτελών αυτοκινήτων και την κατανάλωση βενζίνης. Το κράτος χάνει πολύ περισσότερα από την εξαγωγή χρημάτων (για την εισαγωγή αυτοκινήτων/καυσίμων) απ' ότι από την φορολόγηση.
γιατι αμα αγοραζαμε Kia τα λεφτα θα πηγαινανε στην Ελλαδα .Αφου δε παραγουμε τιποτα
-
Τελικά ξεκαθαρίστηκε και το θέμα του leasing. Για μέχρι 1600 αυξήθηκε η έκπτωση για την εταιρεία (ως έξοδο) στο 70% της μίσθωσης και η η επιβάρυνση για τον υπάλληλο είναι η προσθεση στο εισόδημά του 15% της εργοστασιακής, όταν αυτή είναι μεταξύ 15.000-22.000. Για παραπάνω δεν κοίταξα καν.Για παραπάνω 1600+ κυβικά η έκπτωση δαπάνης είναι 35%
Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό ισχύει και για βενζίνες κλπ. έξοδα, τα οποία μέχρι πρότινος περνούσαν και αυτά στο 100%, ή αν το 35% αναφέρεται αποκλειστικά στο μίσθωμα.Για τον οδηγό του αυτοκινήτου:
Για εργοστασιακή αξία 15000-22000 προστίθεται στο ετήσιο εισόδημα το 15% της εργοστασιακής αξίας (δηλ. από 2250-3300)
Για εργοστασιακή αξία 22000-30000 προστίθεται το 20% (δηλ. από 4400-6000)
Από 30000 και πάνω το 30%Τουλάχιστον δεν τα χρεώνουν και ως τεκμήρια, απ΄ό,τι κατάλαβα
-
Νεώτερες πληροφορίες: τα περί πρόσθεσης στο εισόδημα ανάλογα με την εργοστασιακή αξία ισχύουν για μισθωτούς σε επιχειρήσεις, όπου τα προστιθέμενα ποσά εξομοιώνονται με εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δεν ισχύουν για ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά για ελεύθερους επαγγελματίες το αυτοκίνητο φαίνεται σαν τεκμήριο.
Τα περί 70%-35% ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς και για όλα τα έξοδα κίνησης (πχ. βενζίνες)
-
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω καινούριο αυτοκίνητο, το Citroen DS3 VTi 1.6 125hp με ορισμένα παρελκόμενα και θέλω να ενημερωθώ από άτομα που έχουν πάρει αυτοκίνητο με μακροχρόνια χρονομίσθωση να με συμβουλέψουν για το ποιά εταιρεία είναι έμπιστη και οικονομική,ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την έγκριση της χρονομίσθωσης!Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
-
Πήγα πρόσφατα στη ΔΟΥ για έλεγχο της φορολογικής μου δήλωσης και εκεί με υποχρέωσαν να γράψω το χρονομισθωμένο αυτοκίνητο που έχω σα να ήταν κανονικά δικό μου (πχ. φαίνομαι εγώ ως ιδιοκτήτης και όχι η εταιρεία). Είναι σωστό αυτό ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Νεώτερες πληροφορίες: τα περί πρόσθεσης στο εισόδημα ανάλογα με την εργοστασιακή αξία ισχύουν για μισθωτούς σε επιχειρήσεις, όπου τα προστιθέμενα ποσά εξομοιώνονται με εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δεν ισχύουν για ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά για ελεύθερους επαγγελματίες το αυτοκίνητο φαίνεται σαν τεκμήριο.Τα περί 70%-35% ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς και για όλα τα έξοδα κίνησης (πχ. βενζίνες)
Καλημέρα.Εδώ και καιρό επεξεργάζομαι την ιδέα της αλλαγής αυτοκινητου.Με δεδομένο ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας σκέφτομαι τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης.Έχω την ενημέρωση ότι για αυτοκίνητο μέχρι 1600κ.ε. και για συμβόλαιο χωρίς εξαγορά ,μπορώ να συμπεριλάβω στα έξοδά μου το 70% του μισθώματος (συμπ. του ΦΠΑ).Επειδή ,νομίζω, την άνοιξη στο φορολογικό νομοσχέδιο υπήρχαν κάποιες αλλαγές και σ'αυτόν τον τομέα,μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει-διορθώσει την πληροφόρησή μου ή να με παραπέμψει σε κάποιο site για ενημερωση;
ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing