-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μαλλον εμεις τους δινουμε αυτα τα χαρακτηριστηκα.Γερμανικα που φτιαχνονται στην Ουγγαρια ,Γιαπωνεζικα στην Αγγλια (εχουν και Ελληνες σχεδιαστες),Γαλλικα στην Τουρκια,Ιταλικα στην Πολωνια και την Βραζιλια και παει λεγοντας.Οποτε τι ψαχνεις να βρεις ,πρεπει να εχεις τυχη οταν αγοραζεις αυτοκινητο.
Δεν θα συμφωνήσω. Ο σχεδιασμός γίνεται στη χώρα της εταιρείας, ακόμα κι αν συμμετέχουν ξένοι, των οποίων τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν από τους Γερμανούς, τους Γιαπωνέζους κλπ.
Για το θέμα του τόπου κατασκευής/εγκατάστασης του εργοστασίου, είναι σαν να σχεδιαστεί ένα αυτοκίνητο στις ειδικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, αλλά να κατασκευαστεί σε αυτοματοποιημένο εργοστάσιο στο Καρπενήσι. Το προϊόν δεν θα εξαρτάται από τα γούστα του Καρπενησιώτη, αλλά του Αθηναίου.
Σ'ένα σημείο όμως συμφωνώ (έχει γίνει σχετική κουβέντα σ'άλλο θέμα): όταν φτιάχνονται αυτοκίνητα σ'άλλες χώρες χαμηλότερης τεχνολογικής στάθμης, η ποιότητα συχνά σκαρτεύει, εφόσον κάποια μέρη (π.χ. βίδες, πλαστικά τμήματα, χρώματα) κατασκευάζονται στη χώρα αυτή.
Το δικό μου αυτοκίνητο, για παράδειγμα, κατασκευάστηκε στο Βέλγιο. Πάλι καλά, αφού οι Βέλγοι έχουν καλή βιομηχανία. Αν όμως μου έλεγαν ότι το έφτιαξαν σε καμιά Τουρκία ή Ρουμανία θα κρύωνα. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το δικό μου αυτοκίνητο, για παράδειγμα, κατασκευάστηκε στο Βέλγιο. Πάλι καλά, αφού οι Βέλγοι έχουν καλή βιομηχανία. Αν όμως μου έλεγαν ότι το έφτιαξαν σε καμιά Τουρκία ή Ρουμανία θα κρύωνα.
για ρίξε μια ματιά στο τελευταίο τεύχος των 4Τ, και δες πώς γίνεται η παραγωγή της κορόλα βέρσο στην τουρκία.
γιατί να κρυώσεις;
-
Επίσης, μήπως πλέον πρέπει η λέξη κατασκευή να αντικατασταθεί από την λέξη συναρμολόγηση; Πόσα αυτοκίνητα σήμερα είναι 'καθαρόαιμα'; Θυμάμαι, είχα ένα Rover 414 GSi από το οποίο όταν άνοιγα το καπό έβλεπα υλικά που είχαν κατασκευαστεί στην Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία και πάει λέγοντας...
-
Δεν διαφωνώ με το ότι η κατασκευή έχει πλέον αυτοματοποιηθεί σε βαθμό τέτοιο που μειώνει την επέμβαση του εργάτη στο αυτοκίνητο, το λέω εξάλλου παραπάνω. Τόνισα όμως την περίπτωση που ορισμένα τμήματα του αυτοκινήτου δεν εισάγονται, αλλά παράγονται στην ίδια χώρα. Σκεφτείτε δηλαδή να φτιαχτεί εδώ εργοστάσιο Alfa Romeo του οποίου το πλαίσιο και τα περισσότερα κομμάτια να κατασκευάζονται αυτόματα, όμως το βερνίκι να το φτιάχνει κάποια εγχώρια βιομηχανία-προμηθευτής του εργοστασίου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ελληνικά: συμπληρώστε το εσείς.Ελληνικά: Σαφώς, αυτοκίνητα με έντονο χαρακτήρα. Μάγκικα, αεράτα, χλιδάτα, μεγάλη κατανάλωση, αναξιόπιστα, γενικώς, αλλά όσα τυχαίνει και πετυχαίνουν, σε πάνε μια ζωή.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ελληνικά: συμπληρώστε το εσείς.
Ελληνικά: Σαφώς, αυτοκίνητα με έντονο χαρακτήρα. Μάγκικα, αεράτα, χλιδάτα, μεγάλη κατανάλωση, αναξιόπιστα, γενικώς, αλλά όσα τυχαίνει και πετυχαίνουν, σε πάνε μια ζωή.
Επίσης με αξεσουάρ τα οποία ούτε έχουν ονειρευτεί οι κουτόφραγκοι όπως
(α) Τι ποτηροθήκες και μα@@@ιες. Εμάς θα έχει και ενσωματωμένο στο ταμπλό σαικερ για τον φραπέ.
(β) Ειδική θήκη απο το πορτμπαγκάζ μέχρι μπρός για σούβλες και αρνί ώστε όταν πηγαίνουμε στο χωριό να μην τα βάζουμε στην οροφή και χαλάει η αεροδυναμική (κάτι παρόμοιο πήγαν να κάνουν οι της Audi αλλά λένε ότι είναι για τα σκι)
(γ) μεσαίο πίσω κάθισμα που διπλώνει με ενσωματωμένο τάβλι στην πλάτη.
(δ) Footrest δίπλα σον καθρέφτη του συνοδηγού μια που πολλοί συνοδηγοί βάζουν τα ξερά τους εκει πάνω.
(ε) Ενσωματωμένο υπολογιστή με ειδικούς αλγοριθμούς και ντουντούκα. Οι αλγόριθμοι θα αναλύουν συνθήκες κίνησης και θα ρίχνουν τα ανάλογα για την περίπωση γαμοσταβρίδια στους άλλους οδηγούς.
(στ) Φώτα ομίχλης και στις πόρτες.
(ζ) Σπόιλερ τα οποία θα ανοίγουν όταν το αμάξι είναι σταματημένο στην καφετέρια μόνο. -
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Πώς στο καλό θα παραχθεί σε ένα έτος κάτι που ακόμα δεν έχει ΑΡΧΙΣΕΙ καν να σχεδιάζεται το κέλυφός του; (μην πω πως αυτό λέμε πως θα γίνει σε μια χώρα που δεν έχει αυτοκινητοβιομηχανία, πόσο μάλλον πως το όνομα αυτής είναι Ελλάς... )Αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχει (ΕΛΒΟ), απλά δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Τα νέα τρόλευ τα είδατε? Όπως και πολλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ είναι κατασκευασμένα εδώ στην Ελλάδα από την ΕΛΒΟ.
Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, και μετά από την είσοδο του Μυτιληναίου στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, που ήδη άρχισε να παρουσιάζει κέρδη και να μειώνει τις ζημιές, το μέλλον υπόσχεται πολλά.
Λοιπόν, δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου εντύπωση, αλλά νομίζω ότι η ποιότητα και η συμπεριφορά των αυτοκινήτων που σχεδιάζονται/κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία των αντίστοιχων λαών.
Ελληνικά: συμπληρώστε το εσείς.Είσαι λίγο άδικος σε αυτό. Αν θυμηθούμε λίγα χρόνια παλιότερα, η ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο έκανε άψογη δουλειά, και είχε και άψογες εγκαταστάσεις με τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Από εμπειρία? Έχουμε ακόμα στην οικογένεια Nissan Cherry του '86. Το αυτοκίνητο που έχει χαρακτηριστεί σαν 'σκυλί' για την απίστευτη αξιοπιστία του και ανθεκτικότητά του. Ακόμα και σήμερα το ΜΟΝΟ που ζητάει είναι λάδι και βενζίνη! Τίποτα άλλο! Και έχει συναρμολογηθεί από ελληνικά χέρια!
-
beachbum άψογος!
Ξέχασες όμως το subwoofer που χωράει μόνο σε 500+ λίτρων πορτ μπαγκαζ και σαν δώρο μαζί με τα πατάκια θα δίνουν το τελευταίο CD του Μπουγά! -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Είσαι λίγο άδικος σε αυτό. Αν θυμηθούμε λίγα χρόνια παλιότερα, η ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο έκανε άψογη δουλειά, και είχε και άψογες εγκαταστάσεις με τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Καμία αντίρρηση. Άφησα κενό για να μην επηρρεάσω όσους θελήσουν να το συμπληρώσουν. Η προσωπική μου γνώμη είναι οι Έλληνες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πολύ καλά αυτοκίνητα, σίγουρα όμορφα και πρακτικά, αλλά κάπου θα την έκαναν τη γυφτιά τους (βλέπε ηλεκτρονικές συσκευές made in Greece-καλές αλλά όχι τόσο ποιοτικές).
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Είσαι λίγο άδικος σε αυτό. Αν θυμηθούμε λίγα χρόνια παλιότερα, η ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο έκανε άψογη δουλειά, και είχε και άψογες εγκαταστάσεις με τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Καμία αντίρρηση. Άφησα κενό για να μην επηρρεάσω όσους θελήσουν να το συμπληρώσουν. Η προσωπική μου γνώμη είναι οι Έλληνες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πολύ καλά αυτοκίνητα, σίγουρα όμορφα και πρακτικά, αλλά κάπου θα την έκαναν τη γυφτιά τους (βλέπε ηλεκτρονικές συσκευές made in Greece-καλές αλλά όχι τόσο ποιοτικές).
Πάντως ένα 'track-day car' α-λα Λότους, όπως κατάλαβα ότι σχεδιάζουν αυτοί που αναφέρει το R&D δεν έχει και πολλές απαιτήσεις σε εξοπλισμό και σίγουρα θα έχει μονάχα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά, δηλαδή ABS και αν. Κατά τη γνώμη μου, που την είχα ξαναπει και σε παλαιότερο σχετικό topic η επιλογή αυτής της κατηγορίας είναι η καλύτερη για να ξεκινήσει μια ελληνική αυτοκινητοβιοτεχνία.
-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
Επίσης με αξεσουάρ τα οποία ούτε έχουν ονειρευτεί οι κουτόφραγκοι όπως
(α) Τι ποτηροθήκες και μα@@@ιες. Εμάς θα έχει και ενσωματωμένο στο ταμπλό σαικερ για τον φραπέ.
(β) Ειδική θήκη απο το πορτμπαγκάζ μέχρι μπρός για σούβλες και αρνί ώστε όταν πηγαίνουμε στο χωριό να μην τα βάζουμε στην οροφή και χαλάει η αεροδυναμική (κάτι παρόμοιο πήγαν να κάνουν οι της Audi αλλά λένε ότι είναι για τα σκι)
(γ) μεσαίο πίσω κάθισμα που διπλώνει με ενσωματωμένο τάβλι στην πλάτη.Εμένα πάντως αυτά μου κάνουν. Μόλις βγεί το χτύπησα αμέσως
-
Τα κρας τεστ ειναι υποχρεωτικό να γίνονται για να δοθεί έγκριση τύπου, ή όχι;
Οι αερόσακοι (οδηγού) και διάφορα τέτοια (προεντατήρες κλπ) δεν είναι υποχρεωτικά; Για κάθε αμάξι δεν πρέπει να γίνεται ξεχωριστή μελέτη; Δεν μου φαίνεται ανέφικτο, αλλά όχι και τόσο εύκολο... -
Πώς στο καλό θα παραχθεί σε ένα έτος κάτι που ακόμα δεν έχει ΑΡΧΙΣΕΙ καν να σχεδιάζεται το κέλυφός του;Όπως λέει και ο spiros για τους εγγλέζους και τα Caterham, TVR, Morgan η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα αν στηρίζεσαι σε σκελετό χωροδικτύωμα και απλώς βάζεις ένα πλαστικό κέλυφος. Το κέλυφος δεν είναι το πρόβλημα ό,τι κρύβεται από κάτω έχει τη δυσκολία όχι συναρμογής αλλά ρύθμισης και εξέλιξης.
-
Τα κρας τεστ ειναι υποχρεωτικό να γίνονται για να δοθεί έγκριση τύπου, ή όχι;
Οι αερόσακοι (οδηγού) και διάφορα τέτοια (προεντατήρες κλπ) δεν είναι υποχρεωτικά; Για κάθε αμάξι δεν πρέπει να γίνεται ξεχωριστή μελέτη; Δεν μου φαίνεται ανέφικτο, αλλά όχι και τόσο εύκολο...Νομίζω τίποτα απ όλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικό. Για να είναι street legal ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχει καλυμένους τροχούς, να μην ξεπερνά κάποιο ανώτατο ύψος, μήκος ή πλάτος, να έχει ζώνες ασφαλείας, και να έχει όλα τα φώτα που προβλέπονται απο το νόμο.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Νομίζω τίποτα απ όλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικό. Για να είναι street legal ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχει καλυμένους τροχούς, να μην ξεπερνά κάποιο ανώτατο ύψος, μήκος ή πλάτος, να έχει ζώνες ασφαλείας, και να έχει όλα τα φώτα που προβλέπονται απο το νόμο.Καθώς και να περάσει κάποια crash-test της Ε.Ε., όχι του EuroNCAP (αυτός είναι οργανισμός τησ FIA) ή να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και (από φέτος τον Οκτώβριο νομίζω) να έχει υποχρεωτικά ABS!
Αλλά έχω την εντύπωση ότι για 'ειδικά' μοντέλα με μικρό αριθμό ετήσιας παραγωγής, ισχύουν λίγο τροποποιημένοι κανονισμοί...Πάντως, ναι, στο κείμενο την πρόσεξα κι εγώ την αντίφαση με την ύπαρξη μπλοκέ διαφορικών ή όχι (με την δεύτερη... την πρώτη φορά ενθουσιάστηκα υπερβολικά... )
Πάντως, ο σχεδιασμός των εξωτερικών επιφανειών, είναι στο στάδιο της τελικής επιλογής μεταξύ 2 εναλλακτικών προτάσεων, που ίσως να επιλεγούν και οι δύο, μιας και το αμάξι βασίζεται σε δάπεδο παρόμοιο με αυτό του HY-Wire (καλά το θυμάμαι;;;) προτότυπου της GM. Δηλαδή ένα δάπεδο όπου υπάρχουν όλα τα μηχανικά μέρη και από πάνω του μπαίνει ένα αμάξωμα. Άρα, είναι πολύ εύκολο να αλλάξει ο εξωτερικός σχεδιασμός!
Πρόταση: Να στείλουμε μαζικά e-mail στον Χοϊδά, να συμπεριληφθεί ψησταριά στο πίσω μέρος του αμαξώματος!!!
Ο λαός απαιτεί!!! -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Νομίζω τίποτα απ όλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικό. Για να είναι street legal ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχει καλυμένους τροχούς, να μην ξεπερνά κάποιο ανώτατο ύψος, μήκος ή πλάτος, να έχει ζώνες ασφαλείας, και να έχει όλα τα φώτα που προβλέπονται απο το νόμο.Στην Αμερική νομίζω ισχύει αυτό. Στην Αγγλία πιθανόν αλλά στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Ξέρει κανείς την επίσημη νόμιμη διαδικασία?>Πρόταση: Να στείλουμε μαζικά e-mail στον Χοϊδά, να συμπεριληφθεί ψησταριά στο πίσω μέρος του αμαξώματος!!!
...και ανεμόμετρο για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα καθώς και βαρόμετρο ώστε να αντιλαμβανόμαστε πότε πετάμε στα σύννεφα!.... (κακούλης )
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Πρόταση: Να στείλουμε μαζικά e-mail στον Χοϊδά, να συμπεριληφθεί ψησταριά στο πίσω μέρος του αμαξώματος!!!...και ανεμόμετρο για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα καθώς και βαρόμετρο ώστε να αντιλαμβανόμαστε πότε πετάμε στα σύννεφα!.... (κακούλης ) [/quote]
Μμμμμμμ.... Κακίες...
(μακάρι να βγει πάντως! )
-
το διαβασα και εγω το αρθρο και περιμενω να βγει το επομενο τευχος να δουμε πια πως δουλευουν αυτες οι αναρτησεις πια.
-
Ο χρήστης gianniskid έγραψε:
το διαβασα και εγω το αρθρο και περιμενω να βγει το επομενο τευχος να δουμε πια πως δουλευουν αυτες οι αναρτησεις πια.Ακριβώς αυτήν τήν απορία έχω καί εγώ!!!
Αμα πάντως αυτά πού γράφτηκαν βγούνε καί αληθινα,τότε θά μας περιμένει πολύ μεγάλη έκπληξη!!! -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Αμα πάντως αυτά πού γράφτηκαν βγούνε καί αληθινα,τότε θά μας περιμένει πολύ μεγάλη έκπληξη!!!Μακάρι, αλλά όπου ακούς πολλά κεράσια.....
Ελληνικη Αυτοκινητοβιομηχανια!