-
Εγώ θα κοιτούσα πιο ρεαλιστικά το θέμα της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε για αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα που να κατασκευάζει ένα πανάγνωστο Ελληνικό brand, τη στιγμή που η χώρα αυτή πέταξε στα σκουπίδια ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης της Opel και ένα ακόμη της NISSAN.
Εξάλου πως νομίζετε ότι ξεκίνησαν τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων στη γείτονα Τουρκία; Από εργοστάσια συναρμολόγησης! Αντί όμως το Ελληνικό κράτος (και τα εργατικά κέντρα) να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των εργοστασίων συναρμολόγησης σε εργοστάσια κατασκευής και κινητήρων κτλ, απλά τα διώξαμε.
Έτσι έχουμε μείνει μόνο με την ΕΤΕΜ που φτιάχνει κάποια κομμάτια για αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Όσο για την ΕΛΒΟ, παρά την εκπληκτική υποδομή που έχει, το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν ήταν αμιγώς ιδιωτική και ποτέ δεν ήταν αμιγώς στρατιωτικό εργοστάσιο.
Θα προτιμούσα η ΕΛΒΟ να είναι ένα ΠΕΒ, όπως το 308 ΠΕΒ στο Βόλο, παρά ένα φυτό που ζει με τεχνητή αναπνοή.
Από κει και πέρα το να μιλάμε για Ελληνικής σχεδίασης αυτοκίνητο, τη στιγμή που ακομη και η Τουρκία με την 7 πλάσια αγορά δεν έχει σοβαρή εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, και τη στιγμή που τα china cars και tata έχουν φτάσει στην Ευρώπη, είναι τουλάχιστον γελοίο
-
Για την περίπτωση του εργοστασίου της Opel, απευθυνθείτε για εξηγήσεις στον κ. Σάλλα (της τράπεζας Πειραιώς, τότε ΓΓ Εμπορίου ή Ανάπτυξης).
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για την περίπτωση του εργοστασίου της Opel, απευθυνθείτε για εξηγήσεις στον κ. Σάλλα (της τράπεζας Πειραιώς, τότε ΓΓ Εμπορίου ή Ανάπτυξης).Μιλάς με γρίφους γέροντα
-
όπως και στον τότε πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, το οποίο έχει στο δυναμικό του και το ξήλωμα του εργοστασίου της Pirelli
-
Αν ως υπόθεση εργασίας δεχθούμε ότι η μόνη περίπτωση για ύπαρξη κατασκευαστικής δραστηριότητας στο χώρο του αυτοκινήτου , είναι η δημιουργία μιας μικρής μονάδας ( περιορισμένος όγκος παραγωγής κλπ ) να κάνουμε μια προσπάθεια να περιγράψουμε το προιόν που θα μπορεί να παράγει?
-
Θεωρητικά μιλώντας πάντα...(τα έχουμε πει, δεν μπορούν να γίνουν)
Ενα σασί με την κλασσική διαταξη: κινητήρας, σασμάν διαφορικό, πίσω κίνηση.
Αυτό το σασί θα μπορεί να διαμορφώνεται επι μέρους ώστε:
Να μπορεί να γίνει επιβατικό επταθέσιο για ταξί, μεταφοράς προσωπικού, για ανάγκες δημοσίων οργανισμών.
Να μπορεί να γίνει ελαφρύ φορτηγό (ανοικτό ή κλειστό, μονοκάμπινο ή διπλοκάμπινο), 4Χ4, βυτιοφόρο μικρό, γερανός, ασθενοφόρο κλπ
Να μπορεί να γίνει στρατιωτικό όχημα για τις πολιτικές χρήσεις και όχι μόνον.
Να έχει άμεση προσβασιμότητα σε όλα τα μηχανικά μέρη (ευκολία συντήρισης και επισκευών).
Να έχει κίνητρα από το κράτος, ώστε να βρει οποιοσδήποτε επαγγελματίας την φθηνή λύση που θα τον έκανε να το αγοράσει...η αξιοπιστία λόγω απλότητας της κατασκευής, θα διαδοθεί εκ των υστέρων απο τους πρώτους τολμήσαντας, αν βοηθήσει και λίγο η τέταρτη εξουσία, με το αζημίωτο φαντάζομαι (να γίνουμε και λίγο ρεαλιστές).
Εννοείται ότι δεν θα είναι τίποτα αναχρονιστικό...και κλιματισμό και ηλ/υδρ. τιμόνι και παράθυρα και κλειδαριές και αερόσακους κλπ
Το σασί μπορεί να φτιάχνεται εδώ, οι κινητήρες να συναρμολογούνται εδώ, το ίδιο τα σασμάν και διαφορικά, όπως και τα περιφερειακά, θα ήταν καλύτερο δε για κάθε ένα να υπάρχει διαφορετική μονάδα αυτόνομη.
Ορισμένα από τα κέρδη, όταν και άμα υπάρξουν να επενδύονται σε έρευνα, ώστε κάποια μέρη για τα επόμενα μοντέλα να είναι και Ελληνικής σχεδίασης (χάθηκε ο ρεαλισμός)
Νομίζω ότι έτσι μπορεί να ξεκινήσει μία αυτοκινητοβιομηχανία σε μία χώρα σαν την δική μας.
Και μήν νομίσετε ότι όλοι οι ρομαντικοί που έχουν προβεί σε αυτή την δημιουργία στο παρελθόν, δεν το έβλεπαν κάπως έτσι...αλλά που???? (ας μην γίνουμε τώρα ρεαλιστές...είπαμε θεωρητικά θα μιλήσουμε) -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Αν ως υπόθεση εργασίας δεχθούμε ότι η μόνη περίπτωση για ύπαρξη κατασκευαστικής δραστηριότητας στο χώρο του αυτοκινήτου , είναι η δημιουργία μιας μικρής μονάδας ( περιορισμένος όγκος παραγωγής κλπ ) να κάνουμε μια προσπάθεια να περιγράψουμε το προιόν που θα μπορεί να παράγει?Εγώ σκεφτόμουν (και σε παραπάνω ποστ μου) κάτι σε μέγεθος ινδικού Nano, εύκολα μεταβλητό αμάξωμα με πλαστικά εξωτερικά μέρη (4θέσιο, 2θέσιο με ανοιχτή/κλειστή καρότσα, ανοιχτό 4θέσιο/2θέσιο), το πολύ 3άστερο και έως το πολύ 1000άρι βενζίνης ή μπαταρίας ή ηλιακό.
Για χρήση ως ιδιωτική, επαγγελματική, στρατιωτική (μεταφορά προιόντων απο πόλη-στρατόπεδο), ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), ΟΤΑ (δημοτική αστυνομία, τηλεόραση) για ευκολη και οικονομική κίνηση εντός πόλεων. -
Ωραία προσπάθεια cosneo!
Bέβαια ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς από αρκετό κόσμο τα τελευταία 20-25 χρόνια (θυμάμαι και την αντίστοιχη πού είχα κάνει στον πρώτο διαγωνισμό σχεδίασης των 4Τ το '90).
Φοβάμαι πως εδώ υπάρχει πρόβλημα στη σχέση όγκου παραγωγής - κέρδος ανά μονάδα.
Κατά την άποψή μου χρειάζεται η ανάπτυξη ενός πιο εξιδεικευμένου προιόντος με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. -
Kαμμια πιθανοτητα επιτυχιας δεν εχει η ιδρυση και λειτουργια μιας αμιγως Ελληνικης εταιρειας κατασκευης αυτοκινητων.
Την ΕΛΒΟ αφηστε τη και μη βριζετε 'το κρατος'.Αν υπαρχει σημερα υπαρχει αποκλειστικα απο κρατικες παραγγελιες.Εδω ηρθαν οι Πολωνοι της Solaris και τους πηραν τη μπουκια απο το στομα.Μοναδικη περιπτωση δημιουργιας βιομηχανιας σχετικης με το αυτοκινητο ειναι να ερθει καποια εταιρεια με επαρκεια κεφαλαιων αλλα και διαθεση να εισχωρησει στην Ευρωπαϊκη και να κατασκευασει μια γραμμη συναρμολογησης και στη συνεχεια αναλογως της ζητησης να αναπτυχθει.
Εκτος απο τις Κινεζικες εταιρειες αλλον δε βλεπω αυτη τη στιγμη.Αλλα με τις μαγκιες της Κατσελαινας στο λιμανι προκοπη δεν υπαρχει.Ας αρκεστουμε να αγοραζουμε τα Ιταλικα Γερμανικα Τσεχικα Σλοβακικα Ρουμανικα Ιαπωνικα Κορεατικα Κινεζικα Γαλλικα Ισπανικα Βελγικα Πορτογαλικα κλπ κλπ κλπ αυτοκινητα και ας μη τρωμε το χωρο του φορουμ σε ατερμονες συζητησεις-ονειρα θερινης νυκτος...
-
Αν ξέρει κανένας ... υπάρχει καμία εταιρία επώνυμη και μη που κατασκευάζει/συναρμολογεί μηχανάκια/μοτοσυκλέτες, εξωλέμβριες, μηχανές γκαζόν ή τραχτέρ?
Μια τέτοια εταιρία σκέφτομαι θα μπορούσε να εξελιχθεί, που μέρος της απαραίτητης τεχνολογίας ίσως ήδη να την έχει! -
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Kαμμια πιθανοτητα επιτυχιας δεν εχει η ιδρυση και λειτουργια μιας αμιγως Ελληνικης εταιρειας κατασκευης αυτοκινητων.
Την ΕΛΒΟ αφηστε τη και μη βριζετε 'το κρατος'.Αν υπαρχει σημερα υπαρχει αποκλειστικα απο κρατικες παραγγελιες.Εδω ηρθαν οι Πολωνοι της Solaris και τους πηραν τη μπουκια απο το στομα.Μοναδικη περιπτωση δημιουργιας βιομηχανιας σχετικης με το αυτοκινητο ειναι να ερθει καποια εταιρεια με επαρκεια κεφαλαιων αλλα και διαθεση να εισχωρησει στην Ευρωπαϊκη και να κατασκευασει μια γραμμη συναρμολογησης και στη συνεχεια αναλογως της ζητησης να αναπτυχθει.
Εκτος απο τις Κινεζικες εταιρειες αλλον δε βλεπω αυτη τη στιγμη.Αλλα με τις μαγκιες της Κατσελαινας στο λιμανι προκοπη δεν υπαρχει.Ας αρκεστουμε να αγοραζουμε τα Ιταλικα Γερμανικα Τσεχικα Σλοβακικα Ρουμανικα Ιαπωνικα Κορεατικα Κινεζικα Γαλλικα Ισπανικα Βελγικα Πορτογαλικα κλπ κλπ κλπ αυτοκινητα και ας μη τρωμε το χωρο του φορουμ σε ατερμονες συζητησεις-ονειρα θερινης νυκτος...
δεν υπαρχει λογος γενικα να υπαρχει βιομηχανια στην Ελλαδα. Οποιος θελησει, μπορει να το κανει πιο ευκολα/γρηγορα/φθηνα σε οποιαδηποτε αλλη βαλκανικη χωρα (και οχι μονο).
γιατι να μπλεξει καποιος σοβαρος επιχειρηματιας/επενδυτης με το Ελληνικο κρατος? Υπαρχει λογος?
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν ξεκινούσαμε από εργοστάσιο παραγωγής δικύκλων. Πολύ φτηνότερο κόστος εξέλιξης, μικρότερη πολυπλοκότητα παραγωγής, ευκολότερη διαδικασία κατασκευής. Με έναν δανεικό κινητήρα για αρχή πχ τον 660 της γειτονικής Minarelli θα μπορούσε να γίνει μια καλή αρχή παραγωγής μιας απλής εύχρηστης all around μοτοσικλέτας όπως ήταν το παλιό XT.
Φίλε μου, θα συζητάμε για 180 σελίδες και θα καταλήξουμε να πρέπει να αλλάξουμε χώρα...
Εργοστασιάκι δικύκλων είχε γίνει στην Ελλάδα το 80-81 (δεν θυμάμαι ακριβώς), με την άδεια της Fantic Motor...είχε βγει από την γραμμή παραγωγής το πρώτο μηχανάκι...
Απλά οι άνθρωποι έκαναν το λάθος να το κάνουν στην Ελλάδα και έχασαν την περιουσία τους από την αδιαφορία του Κράτους...
Τι έγινε ευτή η μονάδα στα Οινόφυτα????
Τους την πήρε η ΕΤΕΒΑ και δεν ξαναλειτούργησε ποτέ!!! Ούτε την πούλησε ούτε τίποτα...άλλωστε αυτό ήταν το ζητούμενο...
Ρωτήστε και τον Θεοχαράκη (μιλάμε για τρομερή μονάδα παραγωγής) που ενώ πούλαγε καλά, αναγκάστηκε να το κλείσει...
Ρωτήστε την Pirelli, γιατί μετά από τόσα χρόνια, τα μάζεψε και τα πήγε στην Τουρκία?
Ρωτήστε για την Ναμκο στην Θεσ/νίκη (μέχρι και εξαξωγές έγιναν)...ποιός τους στήριξε και έκλεισαν?
Την αυτοκινητοβιομηχανία Ελλάδος κλπ κλπ κλπ Ακόμα και την Legrand, που επίσης πήγε στην γείτονα χώρα.....
Πολύ ωραία ιδέα, να ξεκινήσει μία βιομηχανία που θα κατασκευάζει φασόν για αρχή με ορισμένα περιφερειακά Ελληνικής κατασκευής, που όλο και θα πληθαίνουν. Να ξεκινήσει να βγάζει μία ενιαία κατασκευή για Ταξί, τύπου Λονδίνου...**αλλά χρειάζεται ΚΡΑΤΟΣ (και δεν έχουμε).**Να κατασκευάζει όλα τα στρατιωτικά, ελαφρά (για αρχή) οχήματα (πχ Stayer και μικρότερα)...αλλά χρειάζεται ΚΡΑΤΟΣ (και δεν έχουμε).
Οχήματα δημοσίων υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ κλπ)...**αλλά χρειάζεται ΚΡΑΤΟΣ (και δεν έχουμε).**Φορτηγάκια 3/4, 1/2 και 1 τόννου, με ειδικά κίνητρα για επαγγελματίες, αγρότες...ακόμα ακόμα και κυνηγούς, κάτι σαν Lada Niva...**αλλά χρειάζεται ΚΡΑΤΟΣ (και δεν έχουμε).**Σας φαίνομαι μηδενιστής???
Λάθος!!!
Υπεραισιόδοξο άτομο ξεκίνησα στην ζωή μου...Τώρα είμαι απλώς ρεαλιστής...
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν το επόμενο σχέδιο του Ωνάση, μετά την Ολυμπιακή...πέθανε ο άνθρωπος και δεν έγινε, να καταλήξει σαν και αυτή...
Και μία συμβουλή για τους νεότερους...αφήστε τα όλα και κοπανάτε την από εδώ, όσο έχετε καιρό και νιάτα...ή συμβιβαστήτε με την κακομοιριά μας...
Όπως λέει και το ανέκδοτο: ' Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσε το 'Εμείς είμαστε το κράτος παλικάρια.
Εμείς ψηφίζουμε το περίτρανο κράνος κάθε φορά.
Εμείς βολευόμαστε κάθε φορά που χρωματίζουμε την ψήφο μας.
Εμείς ζητάμε νόμους και ενίοτε τους παραγγέλνουμε επί πληρωμή.
Εμείς κατασκευάζουμε δρόμους καρμανιόλες.
Εμείς δολοφονήσαμε και βανδαλίζουμε το πτώμα της Ελληνικής γλώσσας.
Εμείς ζητάμε φακελλάκι από τους αρρώστους, του νοσηλευόμενους.
Εμείς φοροδιαφεύγουμε και εισφοροδιαφεύγουμε.
Εμείς αλληλοσκοτωνόμαστε στους δρόμους.
Εμείς καίμε την Ελληνική γη κάθε καλοκαίρι.
Εμείς αγοράζουμε και χτίζουμε σπίτια μέσα στα καμμένα.
Εμείς κλείσαμε την ολυμπιακή.
Εμείς ξεπουλήσαμε την περιουσία μας με τις ιδιωτικοποιήσεις.Και ναι, είμαι σίγουρος ότι μια Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία είναι εφικτή και πραγματοποιήσιμη.
Και δεν είναι απαραίτητο να βασίζεται σε Μ.Ε.Κ.
Η υπέρβαση γίνεται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ήδη κυκλοφορούν και με εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας.
Και ο χώρος για καινούργιους και επαναστατικούς κινητήρες, τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές είναι ακόμα παρθένος.Όπως είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και οι Έλληνες που κάνουν και του σπανού τα γένια.
-
tsargy το ποστ σου είναι εξαιρετικό, περιγράφεις με τρομερή ακρίβεια αυτό που θεωρείται 'ιδανικό ελληνικό αυτοκίνητο' σε ανάλογες συζητήσεις κάθε είδους εδώ και 30+ χρόνια.
Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό είναι ένα πλήρως ανεδαφικό και ξεπερασμένο μοντέλο σχεδον σε όλα τα σημεία που το περιγράφουν.
Από που να αρχίσει κανείς. Ποιος στρατός βασίζεται σε 'απλά και φθηνά' βανάκια/φορτηγά? Ένα 7θεσιο βαν με σασι σκάλας είναι απολίθωμα του παρελθόντος και κοστίζει ακριβότερα στο να παραχθεί. Στο τέλος το κράτος θα καταλήξει να επιδοτεί μία θνησιγενή εταιρία, ούτε στην Κίνα δεν -θα?- γίνονται αυτά. Επίσης οι αερόσακοι και ο κλιματισμός χαρακτήριζαν σύγχρονο ένα αυτοκίνητο το 1990, το 2010 είναι αυτονόητα.Δεν ξέρω ποιος επινόησε το concept αυτό (πιθανώς ο Κ.Καββαθάς πριν 100 χρόνια) αλλά δείχνει πόσο μακριά από κάθε πραγματικότητα και σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογία είναι μια τέτοια κουβέντα.
Ευκαιρίες για βιομηχανίες ή βιοτεχνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακόμα και με τις τραγικά αντίξοες συνθήκες της Ελλάδας. Αυτές όμως αν μη τι άλλο θα πρέπει να βασίζονται στην καινοτομία, στη μελέτη και τον επαγγελματισμό, όχι σε ανεδαφικές ουτοπίες (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όχι αυτήν του φουτουρισμού).
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
tsargy το ποστ σου είναι εξαιρετικό, περιγράφεις με τρομερή ακρίβεια αυτό που θεωρείται 'ιδανικό ελληνικό αυτοκίνητο' σε ανάλογες συζητήσεις κάθε είδους εδώ και 30+ χρόνια.Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό είναι ένα πλήρως ανεδαφικό και ξεπερασμένο μοντέλο σχεδον σε όλα τα σημεία που το περιγράφουν.
Από που να αρχίσει κανείς. Ποιος στρατός βασίζεται σε 'απλά και φθηνά' βανάκια/φορτηγά? Ένα 7θεσιο βαν με σασι σκάλας είναι απολίθωμα του παρελθόντος και κοστίζει ακριβότερα στο να παραχθεί. Στο τέλος το κράτος θα καταλήξει να επιδοτεί μία θνησιγενή εταιρία, ούτε στην Κίνα δεν -θα?- γίνονται αυτά. Επίσης οι αερόσακοι και ο κλιματισμός χαρακτήριζαν σύγχρονο ένα αυτοκίνητο το 1990, το 2010 είναι αυτονόητα.Δεν ξέρω ποιος επινόησε το concept αυτό (πιθανώς ο Κ.Καββαθάς πριν 100 χρόνια) αλλά δείχνει πόσο μακριά από κάθε πραγματικότητα και σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογία είναι μια τέτοια κουβέντα.
Ευκαιρίες για βιομηχανίες ή βιοτεχνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακόμα και με τις τραγικά αντίξοες συνθήκες της Ελλάδας. Αυτές όμως αν μη τι άλλο θα πρέπει να βασίζονται στην καινοτομία, στη μελέτη και τον επαγγελματισμό, όχι σε ανεδαφικές ουτοπίες (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όχι αυτήν του φουτουρισμού).
Κατά ένα μεγάλο μέρος έχεις δίκιο...
Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν 30-40 χρόνια...Οι ιδέες αυτές προκειμένου να αναπτυχθεί η Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν αυτονόητες (τότε). Για ποιο λόγο τελείωσαν γρήγορα αυτές οι προσπάθειες, μπορούμε να το συζητήσουμε...
Επειδή με το μυαλό μου έκανα έναν γύρο συζήτησης, γιαυτό και έγραψα εξ αρχής ότι θα καταλήξουμε στο ότι δεν γίνεται.
Δυστυχώς όμως προκειμένου να εφαρμόσει κάποιος ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να βρει και αγοραστές άμεσα...και εδώ είναι το πρόβλημα...
Πως θα πείσει?
Πως θα αντιμετωπίσει τον Νεοέλληνα? (την στιγμή που μεγάλες Ευρωπαϊκές φίρμες πχ. παπουτσιών τα έφτιαχναν στην Ελλάδα - πρό Κίνας βέβαια - και τα επαναεξήγαγαν στην Ελλάδα, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να συγκινηθεί ο καταναλωτής Νεοέλληνας...)Τώρα πάλι τα ίδια δυστυχώς πρέπει να γίνουν σαν αρχή...αλλά πέρασαν πολλά χρόνια και φαίνονται αναχρονιστικά...και δυστυχώς είναι...
Ξέρεις πως το βλέπω?
-
Είμαι 14 ετών και θέλω να γίνω αθλητής με αξιοπρεπείς επιδόσεις τι πρέπει να κάνω?
-
Από τα 14 έως τα 20 θα αθλείσαι κάθε μέρα 5 ώρες, θα προσέχεις την διατροφή σου, θα είσαι δίπλα σε πρωταθλητές ρουφώντας τις εμπειρίες τους, θα καταγράφεις καθημερινά τους χρόνους σου, προκειμένου να βλέπεις την βελτίωση...και στα 20 σου θα έχεις φθάσει σε αυτο το ικανοποιητικό επίπεδο που θες...Το κυριότερο είναι να έχεις πίστη στον εαυτό σου, να μήν απογοητεύεσαι και να κρατάς τους στόχου σου και το ηθικό σου ψηλά, Αααα να διορθώνεις και τα λάθη σου, αφού όμως θα τα παραδέχεσαι, όταν αυτά γίνονται...
-
Και θα τα καταφέρω?
-
Κατά πάσα πιθανότητα ναι, μπορεί όμως να υπάρξουν τραυματισμοί ή και καλύτεροι αθλητές...αλλά αυτός είναι ο δρόμος...
- Είμαι 40 ετών και θέλω να γίνω αθλητής με αξιοπρεπείς επιδόσεις τι πρέπει να κάνω?
- Από τα 40 έως τα 50 θα αθλείσαι κάθε μέρα 5 ώρες, θα προσέχεις την διατροφή σου, θα είσαι δίπλα σε πρωταθλητές ρουφώντας τις εμπειρίες τους, θα καταγράφεις καθημερινά τους χρόνους σου, προκειμένου να βλέπεις την βελτίωση...και στα 50 σου θα έχεις φθάσει σε αυτο το ικανοποιητικό επίπεδο που θες...Το κυριότερο είναι να έχεις πίστη στον εαυτό σου, να μήν απογοητεύεσαι και να κρατάς τους στόχου σου και το ηθικό σου ψηλά, Αααα να διορθώνεις και τα λάθη σου, αφού όμως θα τα παραδέχεσαι, όταν αυτά γίνονται...
- Και θα τα καταφέρω?
- Όχι...αλλά αυτός είναι ο δρόμος...
-
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Την ΕΛΒΟ αφηστε τη και μη βριζετε 'το κρατος'.Αν υπαρχει σημερα υπαρχει αποκλειστικα απο κρατικες παραγγελιες.Εδω ηρθαν οι Πολωνοι της Solaris και τους πηραν τη μπουκια απο το στομα.Ναι με πολλες μιζες ηρθε η Solaris Και πουλησε 320 κομματια το οποιο 1 καηκε το καλοκαιρι και ολα τα αλλα βγαζουν συνεχως βλαβες Ενω η ΕΛΒΟ ειχε κατεβει στο διαγωνισμο και δεν την επελεξαν για ενα χαζο λογο! Αυτο τα λεει ολα!
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ευκαιρίες για βιομηχανίες ή βιοτεχνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακόμα και με τις τραγικά αντίξοες συνθήκες της Ελλάδας. Αυτές όμως αν μη τι άλλο θα πρέπει να βασίζονται στην καινοτομία, στη μελέτη και τον επαγγελματισμό, όχι σε ανεδαφικές ουτοπίες (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όχι αυτήν του φουτουρισμού).τα φράγκα ποιος θα τα βάλει ξέρουμε η όχι
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Την ΕΛΒΟ αφηστε τη και μη βριζετε 'το κρατος'.Αν υπαρχει σημερα υπαρχει αποκλειστικα απο κρατικες παραγγελιες.Εδω ηρθαν οι Πολωνοι της Solaris και τους πηραν τη μπουκια απο το στομαΑς πάρουν από τους Πολωνούς και ανταλλακτικά για τα χιλιάδες Steyr & Mercedes που έχει ο στρατός...
Επειδή λέγονται πολλά για την ΕΛΒΟ, θέλω να καταθέσω και εγώ την γνώμη μου και να πώ γι' αυτήν ότι είναι Εθνική Αμυντική Βιομηχανία και σαν τέτοια πρέπει να την κρίνουμε. Αν δεν υπήρχε, το ΥΕΘΑ θα αγόραζε (με τα δικά μας τα λεφτά) τα ανταλλακτικά από τους αετονύχηδες του κλάδου σε αστρονομικές τιμές. Ασε που πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο και τα κατασκευάζει η ΕΛΒΟ με μόνο σκοπό την υποστήριξη των οχημάτων που κάποια μετράνε πάνω από 30 χρόνια ζωής!
Να συμπληρώσω επίσης ότι ενώ η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν της δίνουν παραγγελίες με αναθέσεις και ότι δουλειά παίρνει από το Δημόσιο, την παίρνει συμμετέχοντας σε δημόσιους διαγωνισμούς, συναγωνιζόμενη κοστολόγια Κινέζων και Ινδών...
Με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό πήρε πρόσφατα και την προμήθεια 309 οχημάτων διαφόρων τύπων από την Κύπρο.
-
tsargy όπως και στο παράδειγμα που περιγράφεις μερικά πράγματα είναι ανέφικτα. Οπότε αν κάποιος 40 ετών σε ρωτήσει το πως θα γίνει πρωταθλητής του λες να διαλέξει ένα κατάλληλο άθλημα (τοξοβολία πχ ) ή να γίνει προπονητής.
j.marr μια τέτοια επένδυση χρειάζεται κεφάλαιο μεν αλλά κυρίως μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αυτός που θα επενδύσει σε μία εταιρία τέτοιου είδους δεν θα πρέπει να περιμένει άμεσα κέρδος. Στο θέμα αυτό νομίζω η Ελλάδα πάσχει σημαντικά.
πχ Το twitter σαν εταιρία κατάφερε να μαζεψει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια από διάφορους επενδυτές. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει κέρδη 0 (μηδέν) δολαρίων αλλά έχει ένα σχεδόν μονοπώλιο από μία δυνιτικά τερατώδη σε μέγεθος (και σημασία) αγορά. Αυτοί που έβαλαν λεφτά μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα τίποτα πίσω αλλά μακροχρόνια θα βγουν πολλαπλά κερδισμένη. Στην Ελλάδα υπήρχε πιθανότητα να μαζευτεί κεφάλαιο 15000 ευρώ (κόβω κάτι ) για ανάλογη επένδυση? Πολύ δύσκολο.
Άρα το συμπέρασμα είναι πως κατά τη γνώμη μου εφικτές είναι προσπάθειες με μικρές απαιτήσεις σε κεφάλαιο και ρεαλιστικό (υπαρκτό όμως) πλάνο ανάπτυξης και μικρή παραγωγή (ή παροχή υπηρεσιών / τεχνογνωσίας) με μεγάλα περιθώρια κέρδους. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται εύκολα στο μυαλό είναι η Ariel, μία οικογενειακή επιχείρηση με ελάχιστους υπαλλήλους, ελάχιστο αρχικά κεφάλαιο όμως με ένα καινοτόμο (και κορυφαίο στο είδος του) προϊόν και ένα επίσης κορυφαίο bussiness plan.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
j.marr μια τέτοια επένδυση χρειάζεται κεφάλαιο μεν αλλά κυρίως μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αυτός που θα επενδύσει σε μία εταιρία τέτοιου είδους δεν θα πρέπει να περιμένει άμεσα κέρδος. Στο θέμα αυτό νομίζω η Ελλάδα πάσχει σημαντικά.
δεν μίλησα για κέρδος και φυσικά μιλάμε για κάτι που θα αποφέρει κέρδη σε κάποια χρόνια (κάπου είχε πάρει το μάτι μου οτι η Tesla παρουσίασε κέρδη to 2009 )
απλά για να ξεκινήσεις κάτι στον τομέα του αυτοκινήτου θες αρκετά λεφτά τα οποία θα ξοδευτούν σε μισθούς μηχανικών/σχεδιαστών, εγκαταστάσεις, προτοτυπα κλπ κλπ
εγώ λέω οτι θές χαλαρά περί τα 10μυριοευρω για να πείς οτι το προϊόν σου θα στέκεται στην αγορά (μιλάμε πάντα για road cars)
αμα τα έχεις ξεκινάμε και αύριο το πρωί την εταιρία
-
η μοναδική περίπτωση κατ'εμέ να ξεκινήσει κάτι βιώσιμο στο χώρο της αυτοκίνησης είναι απο τη βιομηχανία αλουμινίου.
να εισάγουν προστιθέμενη αξία στο προιόν τους, ειδικά με τη διαφαινόμενη έντονη και μακρυά πτώση στα παράθυρα, εστιάζοντας στη παραγωγή σασί και μερών αμαξώματος.
πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να γίνει κάτι ευέλικτο. όχι για να μπορεί να δώσει απο 7θέσιο ταξί μέχρι μηχανάκι.
αλλά για να είναι εκεί όταν θα περάσουμε σε ηλεκτροκινητήρες ώστε
να μπορεί να δώσει χώρο για 1 - 2 - 4 -χ κινητήρες
διαφορετικές διατάξεις αποθήκευσης μπαταριών, μπορεί σιγά σιγά να αρχίσει να προωθεί κάποια στάνταρ μεγέθη και συνδεσμολογίες.θεωρώ οτι το switchover σε ηλεκτροκίνηση θα είναι ραγδαίο, κάτι άκουσα να βγαίνει και απο χείλη Θαπατέρο για 2020 ατζέντα, οπότε δεν είναι τρελό όνειρο και αιθεροβασία
Ελληνικη Αυτοκινητοβιομηχανια!