-
Να πω και εγω την γνωμη μου ως παθων σε polo 6n εκτος του ακουστηκου δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λογος να μπει αλλο φιλτρο μεσα στον παπα αν δεν εχεις σκοπο να επαναπρογραμματισεις ECU. Ειναι πολυ απλα πεταμενα λεφτα!
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
σε τι διαφωνεις?+1. Μια χαρά τα γράφει ο Ρενάκιας.
-
Πολύ κακό(χρήματα εννοώ) για το τίποτα(μηδαμινή αύξηση στην υπποδύναμη).
Εχω να προσθέσω(μην με πάρετε με τις πέτρες, και εγώ κάποτε πέρασα απο αυτή την ηλικία) ότι συνήθως
ποντάρουνε σε πιτσιρικάδες, ημουν και εγώ κάποτε ένας απο αυτούς, που είναι πως να το πω, γκαζόγκαβλοι να το πω.
Πάντως είμαι σίγουρος ότι τα 2 MAF που έστειλα στον Αγ. Πέτρο στο punto gt που είχα οφειλόταν σε αυτό. -
Για αλλη μια φορα θα συμφωνησω με τους φιλους παραπανω, μετα απο πολλα προβληματα που μου δημιουργησαν τα διαφορα ελευθερα, ξαναγυρισα οριστικα στο μαμα φιλτρο και ησυχασα
-
Ο χρήστης STAX έγραψε:
Για αλλη μια φορα θα συμφωνησω με τους φιλους παραπανω, μετα απο πολλα προβληματα που μου δημιουργησαν τα διαφορα ελευθερα, ξαναγυρισα οριστικα στο μαμα φιλτρο και ησυχασαεμένα κανένα αυτοκίνητο που είχε ελεύθερο δεν έβγαλε βλάβη...
πρώτης γενιάς S3 με K&N... απλά βρόμισε τόσο που το πέταξα αντί να το πλύνω! Μάλιστα μια φορά μόνο ξέκανα τον αισθητήρα αφού όταν είχα αποφασίσει να το πλύνω ξέχασα να πω στον πατέρα μου ότι το αυτοκίνητο δεν έχει πάνω του φίλτρο και το πήρε ενώ έλειπα στο εξωτερικό και πήγαν βόλτα με την μητέρα μου οπότε και άναψε το γνωστό λαμπάκι, πήγαμε στην Audi και τέλος καλό όλα καλά αφού μετά ξανά έβαλα φρέσκο Κ&Ν μέχρι και που το πούλησα! Ποτέ δεν άκουσα παράπονο από τον νέο του καβαλάρη...
S4 με ολόκληρη εισαγωγή BMC! Απίστευτη διαφορά και άψογη λειτουργία!
Α3 2.0TFSI Quattro S-Line με Oettinger Carbon εισαγωγή και K&N, όλα καλά. Αλλά πρότιμούσα την λειτουργία με το μαμά οπότε και το έβαλα πίσω...
νέο Audi S3 με Oettinger stage2 και το αγγλικό φίλτρο foam αντικατάστασης, όλα καλά. Δοκίμασα το μαμά αλλά έκοβε όπως και είπα πιο πάνω. Μετρημένα στην Mustang... Βαριέμαι τους απόλυτους και τους δήθεν 'τα έχω κάνει όλα και γνωρίζω..' Είχα στην κατοχή μου αρκετά αυτοκίνητα περισσότερα από πολύ κόσμο εδώ μέσα αν συμπεριλάβει κανείς και τα εταιρικά... Δεν μιλάω όμως με αυτό το γνωστό στυλάκι απαξίωσης και υπεργνωστικισμού! Έχω κάποιες εμπειρίες και τις μοιράζομαι, τίποτα παραπάνω.
με σεβασμό
-
Ανοιξα ένα θέμα,υποτίθεται να πάρω κάποιες σωστές πληροφορίες καί γνώμες, τα άκουσα όλα καί ξέχασα καί αυτά πού ήξερα (μέχρι γκαζοκα.....διάβασα-δεν είμαι πιτσιρικάς καί δεν θέλω να απαντήσω). Πίστευα ότι οι γνώμες,όχι απόλυτα στο περίπου θα συνέπιπταν,αντίθετα άκουσα από το Α έως το Ω. Εχω αγοράσει ένα Κ&Ν (πάνελ),είναι στο κουτί του.Το βάζω καί 'τα παίζει' το μοτεράκι ή έχω μία καλύτερη λειτουργία (ΙΠΠΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ)!!Να αποφύγω τα φτηνιάρικα χάρτινα σκέφτηκα. Από Κ&Ν (εξωτερικό) με διαβεβαίωσαν,ότι δεν θέλει καμμία αλλαγή η ECU. Δεν ξέρουν ή είναι τόσο ανεύθυνοι,μόνο γιά να πουλήσουν? Δεν το νομίζω,εμείς ξέρουμε τα πάντα?
O Vellerefontis ήταν κατατοπιστικότερος καί τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Ακόμη παρ' όλη την σύγχυση, ευχαριστώ καί όσους ασχολήθηκαν. -
Ο χρήστης delman62 έγραψε:
Ανοιξα ένα θέμα,υποτίθεται να πάρω κάποιες σωστές πληροφορίες καί γνώμες, τα άκουσα όλα καί ξέχασα καί αυτά πού ήξερα (μέχρι γκαζοκα.....διάβασα-δεν είμαι πιτσιρικάς καί δεν θέλω να απαντήσω). Πίστευα ότι οι γνώμες,όχι απόλυτα στο περίπου θα συνέπιπταν,αντίθετα άκουσα από το Α έως το Ω. Εχω αγοράσει ένα Κ&Ν (πάνελ),είναι στο κουτί του.Το βάζω καί 'τα παίζει' το μοτεράκι ή έχω μία καλύτερη λειτουργία (ΙΠΠΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ)!!Να αποφύγω τα φτηνιάρικα χάρτινα σκέφτηκα. Από Κ&Ν (εξωτερικό) με διαβεβαίωσαν,ότι δεν θέλει καμμία αλλαγή η ECU. Δεν ξέρουν ή είναι τόσο ανεύθυνοι,μόνο γιά να πουλήσουν? Δεν το νομίζω,εμείς ξέρουμε τα πάντα?
O Vellerefontis ήταν κατατοπιστικότερος καί τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Ακόμη παρ' όλη την σύγχυση, ευχαριστώ καί όσους ασχολήθηκαν.Ρε φίλε είναι πολύ απλά τα πράγματα. Πάνε κάνε μια δυναμομέτρηση με χάρτινο φίλτρο, μετά κάνε μία με το ελεύθερο και αν βρεις αξιόλογη διαφορά(σε σύγκριση με τα λεφτά που έχεις δώσει για το φίλτρο) έλα πες μου το.
Αλλά μετά αμα αρχίσουν διάφορα πράγματα να τα παίζουν (MAF,κινητήρες και διάδορα παρελκόμενα) μην αρχίσεις να κλαις.
Το ΣΙΓΟΥΡΟ είναι ότι σκέτο το φίλτρο δεν κάνει τίποτα.......
Αμα δεν συνοδεύεται με κάποια αλλαγή στο προγραμματισμό του εγκεφάλου, μην περιμένεις να κάνει κάτι.
Ελπίζω να σε κατατόπισα. -
O Vellerefontis ήταν κατατοπιστικότερος καί τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Ακόμη παρ' όλη την σύγχυση, ευχαριστώ καί όσους ασχολήθηκαν.Λεμε οτι μαζι με τον παραπανισιο αερα που μπαινει δινοντας μια ψευδαισθηση καλυτερης αποκρισης θα μπαινουν και παραπανω ''ξενα'' σωματα μεσα στον κινητηρα, λερωμα πεταλουδας κτλ. Μα γιατι ο κατασκευαστης βαζει ολοκληρη κουβερτα για φιλτρο? Θελει να φιμωσει τον κινητηρα του? Ποιος ειναι ποιο ανευθυνος, ο κατασκευαστης του αυτοκινητου σου ή εταιρια με το after ανταλλακτικο?
Την καλυτερη λειτουργια πως την εννοεις? -
Ο χρήστης piii έγραψε:
O Vellerefontis ήταν κατατοπιστικότερος καί τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Ακόμη παρ' όλη την σύγχυση, ευχαριστώ καί όσους ασχολήθηκαν.Ρε φίλε είναι πολύ απλά τα πράγματα. Πάνε κάνε μια δυναμομέτρηση με χάρτινο φίλτρο, μετά κάνε μία με το ελεύθερο και αν βρεις αξιόλογη διαφορά(σε σύγκριση με τα λεφτά που έχεις δώσει για το φίλτρο) έλα πες μου το.
Το οποίο είναι ακριβώς αυτό που έκανα και παραθέτω παραπάνω τις δυναμομετρήσεις (οι οποίες μάλλον δεν ήταν αρκετά κατατοπιστικές...). 2 ίπποι (1% δηλ. στα όρια του στατιστικού λάθους) στις ψηλές στροφές και χειρότερο στις μεσαίες. Για ένα από τα καλύτερα ατμοσφαιρικά μοτέρ που υπάρχουν. Απλά έχω την εντύπωση, πως ο φίλος delman62 ήθελε να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα και χαλάστηκε που του τα είπαμε διαφορετικά.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το οποίο είναι ακριβώς αυτό που έκανα και παραθέτω παραπάνω τις δυναμομετρήσεις (οι οποίες μάλλον δεν ήταν αρκετά κατατοπιστικές...). 2 ίπποι (1% δηλ. στα όρια του στατιστικού λάθους) στις ψηλές στροφές και χειρότερο στις μεσαίες. Για ένα από τα καλύτερα ατμοσφαιρικά μοτέρ που υπάρχουν. Απλά έχω την εντύπωση, πως ο φίλος delman62 ήθελε να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα και χαλάστηκε που του τα είπαμε διαφορετικά.
Φίλε μου διάβασε το εναρκτήριο καί το τελευταίο post μου,πιό προσεκτικά.Τονίζω,μάλιστα στο τελευταίο με κεφαλαία, 'δεν το βάζω γιά αύξηση της ιπποδύναμης'.Ρωτάω γιά μία γενικά καλύτερη συμπεριφορά του κινητήρα με το Κ&Ν καί ιδίως εάν θα παρουσιάζει τα προβλήματα που έχω ακούσει καί αναφέρω,ή άλλα.Οι περισσότερες απαντήσεις επικεντρώθηκαν, εάν θα πάρει έναν ίππο ή μισό.Δεν θέλω να ακούσω κάτι 'συγκεκριμμένο' φυσικά. Θέλω κάτι 'τεκμηριωμένο'.Το ότι στον ένα έκανε έτσι,στον άλλο το ακριβώς αντίθετο,το ότι θέλει επαναπρογραμματισμό η μονάδα (χωρίς στοιχεία) ενώ η εταιρεία επίσημα με mail λέει 'οχι',φυσικά δεν βγάζεις άκρη.Δεν θα με 'χαλούσε',αν άκουγα με στοιχεία, τα χειρότερα γιά την επιλογή του φίλτρου.
-
ΟΚ αυτά ως προς την ιπποδύναμη, δεν προσφέρουν κάτι αξιόλογο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Εχουμε επίσης το δεδομένο πως όλα τα φίλτρα 'ελευθέρας' έχουν μικρότερη ικανότητα κατακράτησης σκόνης κτλ. άρα σε βάθος χρόνου (έως ...πολύ βάθος, ανάλογα με την αξιοπιστία του κινητήρα) είναι ενδεχομένως επιζήμια.Ως προς τη συμπεριφορά που ρωτάς:
Σε Punto GT:
ο Mε το που το έβαλα άναβε το check engine χωρίς κάποια άλλη επίπτωση όμως.
ο Bελτιώθηκε ο ήχος και ίσως και η ευστροφία του κινητήρα.Σε Honda Civic TypeR EP3:
ο Xτύπαγε περισσότερα πειράκια αν ήταν ακάθαρτο και επέστρεφε στο κανονικό όταν το καθάριζα-λάδωνα (με το ειδικό κιτ της K&N)
ο Καμία αισθητή αλλαγή κατά τα λοιπά (έτσι και αλλιώς στα Honda όταν μπει το VTEC αλλάζει ο ήχος του κινητήρα)Από τα παραπάνω + τις δυναμομετρήσεις δεν πείθομαι πως αξίζουν τα λεφτά και γιαυτό στο καινούργιο μου αυτοκίνητο δεν έβαλα. Αν είναι για κάποια αλλαγή θα έλεγα κάποιο μελετημένο Cold Air Induction αλλά μαζί με εξάτμιση και πρόγραμμα.
-
Φίλε μου διάβασε το εναρκτήριο καί το τελευταίο post μου,πιό προσεκτικά.Τονίζω,μάλιστα στο τελευταίο με κεφαλαία, 'δεν το βάζω γιά αύξηση της ιπποδύναμης'.Ρωτάω γιά μία γενικά καλύτερη συμπεριφορά του κινητήρα με το Κ&Ν καί ιδίως εάν θα παρουσιάζει τα προβλήματα που έχω ακούσει καί αναφέρω,ή άλλα.Οι περισσότερες απαντήσεις επικεντρώθηκαν, εάν θα πάρει έναν ίππο ή μισό.Δεν θέλω να ακούσω κάτι 'συγκεκριμμένο' φυσικά. Θέλω κάτι 'τεκμηριωμένο'.Το ότι στον ένα έκανε έτσι,στον άλλο το ακριβώς αντίθετο,το ότι θέλει επαναπρογραμματισμό η μονάδα (χωρίς στοιχεία) ενώ η εταιρεία επίσημα με mail λέει 'οχι',φυσικά δεν βγάζεις άκρη.Δεν θα με 'χαλούσε',αν άκουγα με στοιχεία, τα χειρότερα γιά την επιλογή του φίλτρου.
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω μετά τα τόσα Post που έχεις κάνει, τι εννοείς όταν λες καλύτερη συμπεριφορά.
Εγώ στο άκουσμα καλύτερη συμπεριφορά θεωρώ ότι εννούμε αύξηση υπποδύναμης.
Με το ήδη χάρτινο που έχεις δουλεύει ΤΕΛΕΙΑ. Τι να το κάνεις τον παραπάνω αέρα που προσφέρει το ελεύθερο φίλτρο αφού δεν μπορείς να τον αξιοποιήσεις.....
I rest my case. -
Μερικοί εγκέφαλοι μπορούν να προσαρμοστούν και να δώσουν παραπάνω καύσιμο, μέχρι ενός σημείου βέβαια.
Άλλοι σύγχρονοι δουλεύουν με στόχο απόδοσης, οπότε ότι και να κάνεις μετά από λίγο self-calibration έρχεσαι στα ίδια
Τώρα πρακτικά, τα 'χουμε πει παραπάνω, ο nass μίλησε και με dyno run
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
ο Bελτιώθηκε ο ήχος και ίσως και η ευστροφία του κινητήρα.
μετρημένα βελτίωση και στα δυο S3... στο πρώτο +7hp. Στο δε A3 με το Oettinger Carbon κουτί εισαγωγής που έπαιρνε αέρα μόνο απ'έξω +11 από ότι αρχικά είχε με το πρόγραμμα του Παζαρόπουλου(εξωτερική συνεργασία του συνεργείου - απέδιδε 248hp) χωρίς αλλαγή-παραμετροποίηση του προγράμματος. Η δε Oettinger, αν είχα πρόγραμμα στο Α3 δικό της, βάζοντας το επίσης δικό της Carbon κουτί δεν απαιτούσε επαναπρογραμματισμό... κι αυτό γιατί αυτορυθμίζεται όταν η αλλαγή είναι εντός κάποιων ορίων(το έχω γράψει και στο S3 θέμα ότι το πρόγραμμα ρυθμίζεται μόνο του τις πρώτες λίγες ώρες λειτουργίας του αυτοκίνητου- αντίθετα με αυτό της MTM που και ένα φίλτρο πας για reboot).
στο τελευταίο μου απόκτημα δεν πήγα να μετρήσω τελευταία(η πρώτη της Mustang έδειξε διαφορά) αφού έχω αλλάξει και δίσκο-πλατό-βολάν οπότε δεν ξέρω τις επιπτώσεις της κάθε 'βελτίωσης' στο τελικό αποτέλεσμα της δυναμομέτρησης.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Μερικοί εγκέφαλοι μπορούν να προσαρμοστούν και να δώσουν παραπάνω καύσιμο, μέχρι ενός σημείου βέβαια.Ισως εδώ να είναι η ουσία!Γιατί όταν τους ρώτησα στην Κ&Ν τι γίνεται με την ECU,μου απάντησαν ότι ο MAF της δίνει εντολές, ανάλογα την ροή του αέρα πού μετρά καί στέλνει το ανάλογο καύσιμο,χωρίς παρέμβαση εξωτερική (προγραμματισμός).Γίνεται έτσι καί αν ναί μήπως τα όρια είναι στενά, όπως παραπάνω γράφει ο φίλος μας? Μήπως εξαρτάται από το κάθε αυτοκίνητο καί το πρόγραμμα που εργοστασιακά έχει?
-
Είναι στενά τα περιθώρια για τα εργοστασιακά δεδομένα χαρτογράφισης.
Όσον αφορά την συμπεριφορά απλά το αυτοκίνητο θα επιταχύνει πιο γραμμικά ή πιό ομαλά αν το θες.Τίποτα παραπάνω.
Έχε υπόψη σου πως εμπειρικά και μόνο θα χάσεις σε τελική ταχύτητα.
Σε κάθε περίπτωση πάντος το φίλτρο θα πρέπει να πέρνει δροσερό αέρα σε μια σωστή θέση και όχι τον αέρα του μηχανοστασίου! -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
΄.............
Σε κάθε περίπτωση πάντος το φίλτρο θα πρέπει να πέρνει δροσερό αέρα σε μια σωστή θέση και όχι τον αέρα του μηχανοστασίου!Φίλε μου το πρώτο που λες πως εξηγείται? είναι όντως έτσι?
και το δεύτερο υποτίθεται ότι το βάζεις στο φιλτροκούτι που έχει το μαμά φίλτρο.... -
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
΄.............
Σε κάθε περίπτωση πάντος το φίλτρο θα πρέπει να πέρνει δροσερό αέρα σε μια σωστή θέση και όχι τον αέρα του μηχανοστασίου!Φίλε μου το πρώτο που λες πως εξηγείται? είναι όντως έτσι?
και το δεύτερο υποτίθεται ότι το βάζεις στο φιλτροκούτι που έχει το μαμά φίλτρο....Γιά την τελική ταχύτητα,μου λένε το αντίθετο μέχρι τώρα. Οχι ότι θα 200ρίζει γιά πλάκα, αλλά επειδή στις ψηλές στροφές έχει καλύτερη ροή αέρα, θα την ανεβάζει πιό άνετα.
-
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αυτό. Αν ο εγκέφαλος έχει δυνατότητες διόρθωσης με αρκετό (+) στο καύσιμο δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά αν όχι μπορεί στις υψηλές ταχύτητες να στεγνώνει αρκετά το μείγμα. Αυτό εννοεί φαντάζομαι ο φίλος.
-
Ακριβώς αυτό .
Δεν γνωρίζω τις δυνατοτητες χαρτογραφησης του εγκεφαλου σου.
Αν πάλι δεν στεγνωνει απο καυσιμο στα ψηλα το μοτερ το μονο που θα κερδισεις ειναι γραμικότητα ή αυτο που ειπώθηκε ,αβίαστα.
Σε επιτάχυνση όμως δεν νομιζω ότι θα κερδίσεις τιποτα .Αντιθετα αν δεν γινει καλη ρυθμιση θα χασεις σε νεύρο πραγμα που δεν αρέσει νομίζω!
Πάντος με φιλτρο ελευθερας ροής μεσα στο κουτί δεν νομίζω ότι θα έχει μεγαλα περιθώρια σε καυσιμο η χαρτογράφηση.
Μόνο θόρυβο θα έλεγα!
Αποψή μου!
ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑ Κ&Ν