-
Έχοντας ξεφύγει από το θέμα ο μπλουγκόσι τα λέει δυστυχώς σωστά. Το δυστυχώς το λέω γιατί πολύς κόσμος παίρνει βαριά και ακόμα χειρότερα ψηλά αυτοκίνητα μόνο και μόνο για να στουκάρουν παρασέρνωντας και πατώντας τα ελαφρία και χαμηλά αυτοκίνητα, καταδικάζοντας σε θάνατο η αναπηρία αυτούς που πήραν ένα ασφαλέστατο μεν συμβατικών διαστάσεων και βάρους όχημα δε...
-
Ο χρήστης blugosi έγραψε:
εδώ έχεις δίκιο , αλλά το επιχειρημά σου , είναι βαρύ, άρα καλό (δεν το παίρνει ο ανεμος) είναι τελείως λανθασμένο
Το επιχείρημά μου δεν είναι αυτό ακριβώς.
Όλα τα αυτοκίνητα που αξιολογούνται από ανεξάρτητους φορείς στο θέμα της παθητικής ασφάλειας (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία κλπ.) κατατάσσονται σε ομάδες βάσει βάρους και τύπου αμαξώματος.
Στα οικογενειακά τα σπάνε σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους, και το σκεπτικό είναι το εξής.
Οι ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης έχουν σαν στόχο να απορροφούν δυναμική ενέργεια, έτσι ώστε οι επιβάτες να μην υποστούν μία ακαριαία επιβράδυνση η οποία θα τους επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα σε ζωτικά όργανα.
Αν τρακάρουν πλαγιομετωπικά (βλ. Κορίνθου - Πατρών π.χ.) δύο όμοια αυτοκίνητα με ίδιο φορτίο, με πέντε αστέρια στο crash test που κινούνται με ίδια ταχύτητα 90 χαω (π.χ. δύο Ford Fiesta που ζυγίζουν 1035 κιλά άδεια), και τα δύο θα επιβραδύνουν πρακτικά το ίδιο οπότε οι επιβάτες και των δύο θα υποστούν την ίδια καταπόνηση.
Αν όμως το ένα αμάξι από τα δύο είναι ένα σαφώς μεγαλύτερο αυτοκίνητο (π.χ. E - Class που ζυγίζει 1750 κιλά άδειο), το μικρό θα συμεπιφερθεί σα να χτυπάει σε ένα σταθερό εμπόδιο γιατί η δυναμική (κινητική) ενέργεια είναι ευθέως ανάλογη του βάρους, οπότε το Δέλτα V στο τετράγωνο είναι πολλαπλάσιο του 1750/1035.
Χωρίς τα μαθηματικά, άλλο το Fiesta να κοπανήσει ένα παπάκι, και άλλο να κοπανήσει ένα τρακτέρ...
Σε ένα τράκο ο ποιο βαρύς έχει το πλεονέκτημα, αυτό έγραψα και πιο πάνω.Οπότε τι κάνουμε, φορτώνουμε το πορτμπαγκάζ με σακιά τσιμέντο; Όχι βέβαια, απλά λαμβάνουμε υπόψη μας την παράμετρο βάρος αν όλες οι υπόλοιπες (οδική συμπεριφορά, αποτέλεσμα crash test κλπ) είναι παρόμοιες μεταξύ δύο μοντέλων, πάντα σε σχέση με τη χρήση του αμαξιού.
Αν κινείσαι κάθε ΣΚ Αθήνα Πάτρα στο εξοχικό σου, κατά τη γνώμη μου καλύτερα να πάρεις ένα αυτοκίνητο πιο βαρύ και ας είναι μεταχειρισμένο (π.χ. BMW 318 του 2005 στο παράδειγμα του φίλου) από ένα πιο ελαφρύ που έστω έχει 5 αστέρια στο τρακοτέστ.
Αν το αυτοκίνητο είναι για χρήση σε πιο ασφαλείς συνθήκες, σκέφτεσαι οικολογικά και οικονομικά και παίρνεις κάτι πιο ελαφρύ και μετζέβελο...Σχετικά με την οδήγηση με σύνεση, στην συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων τουλάχιστον ο ένας από τους δύο οδηγούσε με σύνεση. Τα μισά ατυχήματα γίνονται σε διασταυρώσεις, όπου προφανώς ο ένας από τους δύο περνάει με κόκκινο η παραβιάζει στοπ / προτεραιότητα.
Πολλές συγκρούσεις γίνονται επειδή οδηγάμε και χαζεύουμε, η σκεφτόμαστε το γραμμάτιο που πρέπει να πληρώσουμε. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής είναι τέτοιος που δεν μας αφήνει να έχουμε πάντα το μυαλό μας 100% στο τιμόνι...
Κλείνοντας, τον παράγοντα βάρος τον υπολογίζω μόνο όταν συγκρίνω αυτοκίνητα με ίδια βαθμολογία σε crash test, έτσι; Δε λέω ότι μία μαούνα volvo του 1978 είναι πιο ασφαλής από ένα σύγχρονο Focus...
Ρίξτε και μια ματιά σε διεθνή σάιτ σχετικά με το θέμα....
τώρα το θέτεις αλλιώς , και δεν έχω παρά να συμφωνήσω...
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Έχοντας ξεφύγει από το θέμα ο μπλουγκόσι τα λέει δυστυχώς σωστά. Το δυστυχώς το λέω γιατί πολύς κόσμος παίρνει βαριά και ακόμα χειρότερα ψηλά αυτοκίνητα μόνο και μόνο για να στουκάρουν παρασέρνωντας και πατώντας τα ελαφρία και χαμηλά αυτοκίνητα, καταδικάζοντας σε θάνατο η αναπηρία αυτούς που πήραν ένα ασφαλέστατο μεν συμβατικών διαστάσεων και βάρους όχημα δε...Εδώ ξεκινάς ένα τεράστιο θέμα, με τα SUV / Τζιποειδή που τα βλέπουμε και τρέμουμε μη μας πάρουν παραμάζωμα...
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Εκτιμω ότι με την διεθνή κατακραυγή είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν πιέσεις προς τους χρήστες τους τόσο οικονομικές (αυξημένα τέλη, φορολογία, ασφάλιστρα ) όσο και οδηγικές (περιορισμός στα όρια ταχύτητας όμοια προς τα φορτηγά, υποχρεωτική κίνηση δεξιά όπως τα φορτηγά κλπ.)
-
... όσο και οδηγικές (περιορισμός στα όρια ταχύτητας όμοια προς τα φορτηγά, υποχρεωτική κίνηση δεξιά όπως τα φορτηγά κλπ.)Φαντάζεσαι πως θα αντιδρούσε -και ποιος θα τολμούσε να νομοθετήσει κάτι τέτοιο- ο κάτοχος Cayenne ή Grand Cherokee ή Rav4 (που νομίζει ότι πήρε Cayenne)?
Είμαι κάτοχος ενός τέτοιου μεγάλου και αν μου έλεγαν κάτι τέτοιο θα έφτανα στο 'ανθρωπίνων δικαιωμάτων'.Συγνώμη για το
-
Μήπως υπερβάλουμε με την παθητική ασφάλεια; Υπάρχει και η ενεργητική που είναι κατά τη γνώμη μου απείρως προτιμότερη. Κι εκεί ένα ελαφρύτερο αυτοκίνητο κατά κανόνα υπερτερεί. Φτάνει πια με τα υπέρβαρα αυτοκίνητα (βρωμογερμανοί ). Δεν λέω να πάρουμε όλοι Τατα Νανο αλλά ούτε και να κυκλοφορούμε με Μ113.
ΥΓ: Σκοπίμως δεν ανέφερα τις επιδόσεις, οδηγική αίσθηση και κατανάλωση στά οποία υπερτερούν τα ελαφρύτερα οχήματα.
-
Μερικά πράγματα είναι τόσο λάθος που δε χρειάζονται επιχειρήματα.
OK, οπότε και το Euroncap που γράφει:
' Euro NCAP’s frontal impact test simulates a car crashing into another of similar mass and structure. In real life, when two cars collide the vehicle with the higher mass has an advantage over the lighter one. Generally speaking, vehicles with higher structures tend to fare better in accidents than those with lower structures. Therefore, ratings are comparable only between cars of similar mass and with broadly similar structures. Euro NCAP groups cars into the following structural categories: passenger car, MPV, off-roader, roadster and pickup. Within each of those categories, cars which are within 150kg of one another are considered comparable.'Έχει την ίδια άγνοια με μένα , έτσι;
Οπότε άσε εμένα και το Euroncap να γράφουμε βλακείες, πράγματα τόσο λάθος που δεν αξίζει καν να τα αναλύσεις για να τα βγάλεις λάθος!!... Θα μου πεις , έτσι είναι το διαδίκτυο ...
Ο καθένας γράφει ότι γουστάρει, λες και θα πληρώσει φόρο άμα γράφει ;Ο τρόπος σκέψης σου είναι λάθος. Όχι το συμπερασμα που καταλήγεις.
Αν είναι έτσι να πάρουμε όλοι από ένα Hummer H1. -
θεωρωντας οτι η ορμη ειναι αυτη που παιζει μεγαλυτερο ρολο σιγουρα ο blugosi εχει δικιο στην αναλυση που κανει...απο κει και περα οταν γινει ενα ατυχημα ειναι κ θεμα τυχης μερικα πραγματα, οπως πως ακριβως θα παραμορφωθει το αυτοκινητο, που θα βρουν, τα εξωγκοματα που θα δημιουργηθουν που θα βρουνε και ολα τα σχετικα...Σιγουρα αν εχεις ενα πιο ασφαλες αυτοκινητο εισαι πιο καλα προστατευμενος αλλα σε καμια περιπτωση δεν εισαι σιγουρος οτι θα σωθεις. Γι αυτο και η αποψη μου ειναι οτι μην μας πιανει υστερια...Εξαλλου τα 4 απο τα 5 αστερια η τα 3 απο τα 4 καμια φορα μπορει να απεχουν για ενα beep η μια ενδειξη για τη ζωνη ασφαλειας.
Και σιγουρα οπως ειπανε πολλοι αν υπαρχει οικονομικη ανεση τοτε ναι αγοραζεις καινουριο αυτοκινητο. Οταν ομως δεν εχεις τοτε δεν υπαρχει λογος να μπεις σε διαδικασια να χρεωθεις και να μπεις σ αυτο το τρυπακι...
-
Πρωτα πρωτα να χαιρεσαι το μωρό σου και να ειναι γερό.
Επειδη δεν εισαι γκαζακιας και θελεις αξιοπιστια και δεν εχεις και σοβαρο στριμωγμα στο ποσο των δοσεων σου πρωτείνω το Μιτσουμπισι Λανσερ sportsback 1,8 το οποιο ειναι ομορφο εχει χωρους εχει εγγυηση καλη ,καλη τιμη και κατι το οποιο δεν θα βαριεσαι να το βλέπεις στο δρόμο.Ετσι απλά.Νομιζω κατι πανω απο 20 χιλ ! -
Κράτα την bmw! Κάτοχος ΙΧ bmw 316 μοντέλο 1997 (αγορασμένο από Γερμανία μεταχειρισμένο) με 130.000 χλμ και έχει αποδειχτεί αστέρι, απροβλημάτιστο , πολύ καλό στο δρόμο, χώροι, ασφάλεια, ποιότητα, μικρή κατανάλωση (με οικογενειακό τρόπο οδήγησης). Αν εξαιρέσεις τις μέτριες επιδόσεις (το 1600), το αυτοκίνητο καλύπτει τις οικογενειακές μου μετακινήσεις πλήρως και θα τις καλύπτει άλλη μια δεκαετία - όπως το βλέπω. Κάποια στιγμή (πριν το καλοκαίρι) ήμουν έτοιμος να το δώσω (για 5.500,00€) γιατί μου μπήκε η ιδέα της αλλαγής. Αλλά το φτηνότερο bmw είχε 30.000,00€ και τι πραγματικά παραπάνω θα προσφέρει; Ίσως μόνο η πιο φρέσκια σχεδίαση. Αλλά σκέψου πόσο κάνει ο καθρέφτης της νέας bmw (πάνω από 500,00€) , τη στιγμή που εγώ βρίσκω ότι ανταλλακτικό τέτοιο θέλω (στη Λιοσίων π.χ.) με 50,00€; Το κόστος χρήσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου (που πράγματι έχει αποδειχτεί αξιόπιστο) είναι κατά πολύ μικρότερο από οποιοδήποτε καινούργιο μοντέλο και νομίζω πως πραγματικά δεν έχει ξεπεραστεί ούτε σχεδιαστικά ούτε τεχνολογικά από τα νεώτερα. Ένα 'bluethoothe' δεν κάνει την διαφορά...
-
Ο χρήστης basdel έγραψε:
Κράτα την bmw! Κάτοχος ΙΧ bmw 316 μοντέλο 1997 (αγορασμένο από Γερμανία μεταχειρισμένο) με 130.000 χλμ .....
..... νομίζω πως πραγματικά δεν έχει ξεπεραστεί ούτε σχεδιαστικά ούτε τεχνολογικά από τα νεώτερα. Ένα 'bluethoothe' δεν κάνει την διαφορά...Όχι απλά έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή με την καινούρια πουθενά.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
...Εξαλλου τα 4 απο τα 5 αστερια η τα 3 απο τα 4 καμια φορα μπορει να απεχουν για ενα beep η μια ενδειξη για τη ζωνη ασφαλειας.Βεβαίως και είναι έτσι. Γι αυτό δεν κοιτάμε μόνο τα 4-5 αστέρια, αλλά και την ανάλυση που συνοδεύει την αναφορά του φορέα δοκιμών.
Υπάρχουν 4άστερα που δεν έχουν διαφορά από τα 5άρια (π.χ. Fabia). Ενώ άλλα 4άστερα τα χωρίζει χάος από τα πεντάρια... -
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Κράτα την bmw! Κάτοχος ΙΧ bmw 316 μοντέλο 1997 (αγορασμένο από Γερμανία μεταχειρισμένο) με 130.000 χλμ .....
..... νομίζω πως πραγματικά δεν έχει ξεπεραστεί ούτε σχεδιαστικά ούτε τεχνολογικά από τα νεώτερα. Ένα 'bluethoothe' δεν κάνει την διαφορά...Όχι απλά έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή με την καινούρια πουθενά.
Όπως θα έλεγε και ο κορσαιρ, απλά ΑΤΥΧΗΣ η σύγκριση.
-
. νομίζω πως πραγματικά δεν έχει ξεπεραστεί ούτε σχεδιαστικά ούτε τεχνολογικά από τα νεώτερα
Καλό είναι το Ε36 αλλά μην υπερβάλουμε κιόλας ....
-
Και επανέρχομε μετά από πολύ καιρό εδώ.
Ρώτησα και στο Βmw forum
Τα δεδομένα λοιπόν :
http://www.car.gr/classifieds/cars/view/680965/
Το δικό μου μου το παίρνει 1500 ευρώ πλέον αν και νομίζω ότι 2.500 με 3000 μπορώ να τα πάρω γιατί είναι πραγματικά τζιτζί !!!
Είναι από ότι μου είπε στο τηλ Ελληνικό και έχει Μπουκ Σερβις
Ο ίδιος επιμένει ότι είναι 140 άλογα
Να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικο μέ το Service Book ...
Ο τύπος λέει οτι το αμάξι έχει 88κ km. Δεν μπορεί το αυτοκίνητο να έχει γραμμένο Service Book μέχρι εκεί, να έχει κάνει 200000 km και μετά να το γύρισαν στα 88K ?????
Όλες οι απόψεις ευπρόσδεκτες ως συνήθως ...
-
Εμένα, ταπεινή μου άποψη, είναι να μην πας σε κάτι τόσο μεγάλο (ανάλογα βέβαια και το που θα το κυκλοφορείς). Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο - βολικό στην Ελλάδα (εκτός αν βέβαια έχεις και δεύτερο αυτοκίνητο για χρήση εντός κίνησης/πόλης.
Βέβαια εγώ είμαι και λίγο ειδική περίπτωση,γιατί μεγαλώσαμε 2 αδέλφια σε Mini Cooper -> Peugeot 205, οπότε δεν έχω και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις χώρου, αλλά και σε 2 μεγαλούτσικα ταξιδάκια με το γιο μου σε ηλικία κάτω των 3 ετών, βολευτήκαμε και σε Punto του '04.
Θεωρώ ότι το έχουμε παραξηλώσει γενικά με το μέγεθος των αυτοκινήτων. Ως προς την παθητική ασφάλεια, ένα σύγχρονο 5άστερο μικρομεσαίο είναι επαρκέστατο. Παν μέτρον άριστον, αλλιώς να οδηγούμε όλοι από ένα Leopard στο δρόμο! Επίσης, δεν νομίζω ότι 1-2 παιδιά με τα συμπράγκαλά τους δεν χωράνε! Αμάν πια! Το σύμπαν όλο θα κουβαλάμε σε κάθε εκδρομούλα;
π.χ. (ενδεικτικά εντελώς) αυτό δε σε καλύπτει με 1-2 παιδιά;
http://www.car.gr/classifieds/cars/view/784080/ -
Εντελώς άλλη νοοτροπία, άλλη οδηγική απόλαυση, άλλη αίσθηση στο ταξίδι ...
Τα αυτοκίνητα που αναφέρεις είναι καλά, για μέσα στην πόλη και για γύρω από αυτήν. Είχα τέτοιου τύπου αυτοκίνητα και τα ξέρω καλά.
Αν τώρα κάποιο αυτοκίνητο (όπως όλη η σειρά τουρινγκ της Bmw ) συνδυάζει όλα τα παραπάνω και άπλετους χώρους για μένα είναι ιδεατό ...
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Ο ίδιος επιμένει ότι είναι 140 άλογα
Αμα ηταν το διλιτρο ναι... Αλλα αυτο λεει οτι ειναι 1800cc......
Κοιτα εδω...
318
The 318 was introduced in 1998 with the same engine as the 316, the 1.9 L BMW M43.[18] However, it was designated the M43B19TU (technical update) and had dual balancing shafts which increased horsepower to 118 hp (88 kW) and torque to 180 N·m (40 lbf). Along with the 316, the 318 received an updated engine in 2001: the 2.0 L BMW N42. It produced 143 hp (107 kW) and 200 N·m (45 lbf).[18] The 318 was also not released into the United States market.[9]
-
Άρα ή δεν είναι του 2003 που λέει ή είναι δίλιτρο ...
-
Μπορει να ειναι η valvetronic(δε ξερω πως γραφεται ) γιαυτο και μαλλον θα εχει και τοσα λεφτα.Mazda 6,Ford Mondeo δεν σε ενδιαφερουν???
-
Ο χρήστης Mad_Max_Geo έγραψε:
Μπορει να ειναι η valvetronic(δε ξερω πως γραφεται ) γιαυτο και μαλλον θα εχει και τοσα λεφτα.Mazda 6,Ford Mondeo δεν σε ενδιαφερουν???Έχω κολλήσει τώρα .. θα πάρω τουρινγκ αργά ή γρήγορα
Και τώρα τι κάνουμε παλικάρι ?