-
είμαστε άντρες.
και οι άντρες υποτίθεται δεν κλαίνε.
μπορούν όμως άνετα να δακρύσουν. -
Τότε που τα αυτοκίνητα ήταν τόσο σημαντικά στη ζωή μας ώστε να τα αποθανατίζουμε:
Το αδελφό Taunus P6 ενός θείου κινηματογραφημένο από τον πατέρα μου το 1969. Τα δύο κεφαλάκια πίσω είμαστε εγώ και η αδελφή μου:
-
αργά το βράδυ βάζοντας φαρμάκι στο γυαλί με παγάκια αφήνουμε τις ντροπές στην άκρη και γράφουμε.
προς κάθε παραλήπτη. -
niga ωραιες αναμνησεις αυτες
Παω να φερω κι εγω φωτο που εχω πιτσιρικας και θα τις ανεβασω εντος ολιγου
-
δεν αναφέρομε σε εσενα, εσύ είσαι ξεδιάντροπος και σηκώνεις διάφορα αντικείμενα.
-
-
[quote='citrovag']Οχι τωρα φωτογραφιες θα ανεβασω μονο
το απο πισω τι ειναι?
quote]
σκληρή κουκούλα βλέπω,πονυ -
μπα πιο πολυ για καποιο φιατ ή σεπρα μοιαζει
θα κοιταξω να βρω κι αλλες φωτο παλιες
-
Ρενώ Φάρμα!!!
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Ρενώ Φάρμα!!!α μπράβο κάτι μου θύμιζε το σχήμα του πίσω τσαμιου.
-
Προικισμένος με μνήμη χρυσόψαρου, καθώς είμαι, Δεν έχω μακροσκελείς ιστορίες να διηγηθώ....
Το πρώτο οικογενειακό αυτοκίνητο ήταν ένα Ford Taunus 12M, δίπορτο, λευκό του 1966. Παλαιότερα, τις ανάγκες της οικογένειας κάλυπτε ένα NSU εταιρικό της 'Elco Βαγιωνής' στην οποία δούλευε τότε ο πατέρας μου. Από το Ford θυμάμαι την κόκκινη δερματίνη του σαλονιού και την ζαλάδα, τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στις στροφές στα λιμανάκια, που πηγαίναμε οικογενειακώς για μπάνιο. Και όταν λέω 'οικογενειακώς' εννοώ: οι γονείς, τα τρία παιδιά και η γιαγιά. Αργότερα προστέθηκε και η Σβούρα, ένα μικρόσωμο κανίς-γκριφόν, που συνήθως την έβγαζε στην πίσω εταζέρα. Με την ίδια σύνθεση ταξιδεύαμε για διακοπές στην Κρήτη, στο χωριό της γιαγιάς, από όπου επιστρέφαμε με δεκάδες επιπλέον κιλά φορτίου από τα πεσκέσια των συντέκνων, φορτωμένα στην σχάρα. Το αυτοκίνητο δεν αρνήθηκε ποτέ να επιτελέσει τον ρόλο του, έκανε περίπου 400.000 χλμ σε 12 χρόνια και το μόνο που θυμάμαι ήταν η αλλαγή τιμονιού. Προφανώς, το τιμόνι που αφαιρέθηκε (με την κολώνα και το λεβιέ ταχυτήτων επάνω) αποτέλεσε το καλύτερο παιχνίδι για τον μικρό stubo….
To 1978 έφτασε η στιγμή να αντικατασταθεί το Taunus. Ο πατέρας μου, αφού έλαβε σοβαρά υπ΄όψιν του τις γνώμες της συζύγου, των τριών γιών, της γιαγιάς και της Σβούρας, έψαξε και τις τσέπες του, οι οποίες, γενναιόδωρα του επέβαλαν την αγορά του Polski 125p !!! Αυτό ήταν και το τυχερό αυτοκίνητο που πρωτοοδήγησε ο Stubos.
Το Polski άντεξε χωρίς διαμαρτυρίες τα αυξημένα βάρη της οικογένειας (τα παιδιά μεγάλωναν και ο Stubos φάρδαινε) και αποδείχθηκε σκυλί. Το πραγματικό σκυλί όμως, η Σβούρα, δεν το πήρε με καλό μάτι από την αρχή. Στο πρώτο ταξίδι του για την Κρήτη, στο αμπάρι του «Κύδων» της ΑΝΕΚ, το ολοκαίνουργο αυτοκίνητο δέχθηκε τα αντίποινα. Η Σβούρα, που στα ταξίδια έμενε μέχρι τότε μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς προβλήματα, μάσησε όλα τα περιμετρικά λάστιχα στις πόρτες και κατέβασε την ταπετσαρία του ουρανού… Είχα την τύχη να κατέβω με τον πατέρα μου στο αμπάρι για να βγάλουμε το αυτοκίνητο στην στεριά και να θαυμάσω την παρέλαση όλων των χρωμάτων της ίριδας από το πρόσωπό του, όταν είδε ολοκληρωμένο το έργο του 7ου μέλους της οικογένειας. Παρόλα αυτά η Σβούρα επιβίωσε.Η σχέση μου με το δίχρονο Suzuki Fronte 500 (βλέπε avatar) ξεκίνησε όταν πια ήμουν 20 ετών, άρα δεν εμπίπτει στις ιστορίες του παρόντος τοπικού. Όταν ανοίξουμε θέμα «Νεανικές αναμνήσεις ιστορικών» τα ξαναλέμε…
-
Ο χρήστης Α 110 ΑLPINE έγραψε:
Ρενώ Φάρμα!!!
α μπράβο κάτι μου θύμιζε το σχήμα του πίσω τσαμιου.
Αυτο
Και κοντεβα να ξεχασω οτι εχω ενα απο δαυτα
-
ποιος ξέρει τι γεύση είχαν τα πλαστικά του πολσκι.
-
Ο χρήστης GeoKy έγραψε:
Ρενώ Φάρμα!!!
α μπράβο κάτι μου θύμιζε το σχήμα του πίσω τσαμιου.
Αυτο
Και κοντεβα να ξεχασω οτι εχω ενα απο δαυτα
ξεχασιάρη.
-
Stubos θέλουμε ιστορίες με suzuki Fronte!!!
-
Ναι ναι δώσε λαδοκαπνιά στο λαό σου
-
Νομιζω Νικο ειναι πολυ λυπητερο να χανεις τον πατερα σου οταν εισαι μικρος.Δηλαδη μονο που το φανταζομαι οτι μπορει να φυγει ο πατερας μου καποια στιγμη μου φερνει δακρυα.Μπορει να τσακονωμαστε ολη μερα πολλα μπορει αλλα τον πατερα μου τον εχω βαθια μεσα στην καρδια μου.Να ρωτησω και κατι αλλο δε ξερω κιολλας ειμαι μικρο παιδι.Το αμαξι v4 ποσα αλογα εβγαζε?ΤΑ 650.000ΧΛΜ τα ειχε βγαλει με βενζινοκινητηρα???
-
Ο χρήστης GiwrgosFocus έγραψε:
Νομιζω Νικο ειναι πολυ λυπητερο να χανεις τον πατερα σου οταν εισαι μικρος.Δηλαδη μονο που το φανταζομαι οτι μπορει να φυγει ο πατερας μου καποια στιγμη μου φερνει δακρυα.Μπορει να τσακονωμαστε ολη μερα πολλα μπορει αλλα τον πατερα μου τον εχω βαθια μεσα στην καρδια μου.Να ρωτησω και κατι αλλο δε ξερω κιολλας ειμαι μικρο παιδι.Το αμαξι v4 ποσα αλογα εβγαζε?ΤΑ 650.000ΧΛΜ τα ειχε βγαλει με βενζινοκινητηρα???Εκείνος έβγαζε ή 65 ή 70, ανάλογα αν ήταν χαμηλής ή υψηλής συμπίεσης.
Οσο για τα χιλιόμετρα, έχω γνωρίσει πριν από δεκαετία γηραιό κύριο με ίδιο αμάξι, το οποίο είχε από καινούριο, από το Νοέμβριο του 67,με πολύ σωστή και προσεγμένη συντήρηση, με 1.030.000 χιλιόμετρα.
Οι βενζινοκινητήρες V της Ford, και ειδικά οι τετρακύλινδροι, έμειναν παροιμιώδεις για τις αντοχές τους, ειδικά στο μπλοκ του κινητήρα. Κάποια προβλήματα μπορεί να είχες, ειδικά αν δεν ήσουν προσεκτικός, στα γρανάζια μετάδοσης κίνησης εκκνετροφόρου - στροφαλοφόρου.
Ποιός γνωρίζει το ταξίδι ¨γής - σελήνης¨ που έβαλε η FORD να κάνει ένα 12m P4, για να αποδείξει τότε (κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 60), ότι ο νέος κινητήρας είναι τουλάχιστον εξίσου αξιόπιστος όσο του σκαθαριού? Αν δεν κάνω λάθος τα 350000 χιλιόμετρα που διήνυσε με φουλ φορτίο, δεν έχουν καταρριφθεί ακόμη και σήμερα. Για όποιον σκαμπάζει γαλλικά (για να μας πει και εμάς τι ακριβώς γράφει), υπάρχει πληροφόρηση στο http://www.taunusmania.com (documents / mino 12m des records)!!! -
Ο χρήστης NIKOS17M έγραψε:
Νομιζω Νικο ειναι πολυ λυπητερο να χανεις τον πατερα σου οταν εισαι μικρος.Δηλαδη μονο που το φανταζομαι οτι μπορει να φυγει ο πατερας μου καποια στιγμη μου φερνει δακρυα.Μπορει να τσακονωμαστε ολη μερα πολλα μπορει αλλα τον πατερα μου τον εχω βαθια μεσα στην καρδια μου.Να ρωτησω και κατι αλλο δε ξερω κιολλας ειμαι μικρο παιδι.Το αμαξι v4 ποσα αλογα εβγαζε?ΤΑ 650.000ΧΛΜ τα ειχε βγαλει με βενζινοκινητηρα???
Εκείνος έβγαζε ή 65 ή 70, ανάλογα αν ήταν χαμηλής ή υψηλής συμπίεσης.
Οσο για τα χιλιόμετρα, έχω γνωρίσει πριν από δεκαετία γηραιό κύριο με ίδιο αμάξι, το οποίο είχε από καινούριο, από το Νοέμβριο του 67,με πολύ σωστή και προσεγμένη συντήρηση, με 1.030.000 χιλιόμετρα.
Οι βενζινοκινητήρες V της Ford, και ειδικά οι τετρακύλινδροι, έμειναν παροιμιώδεις για τις αντοχές τους, ειδικά στο μπλοκ του κινητήρα. Κάποια προβλήματα μπορεί να είχες, ειδικά αν δεν ήσουν προσεκτικός, στα γρανάζια μετάδοσης κίνησης εκκνετροφόρου - στροφαλοφόρου.
Ποιός γνωρίζει το ταξίδι ¨γής - σελήνης¨ που έβαλε η FORD να κάνει ένα 12m P4, για να αποδείξει τότε (κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 60), ότι ο νέος κινητήρας είναι τουλάχιστον εξίσου αξιόπιστος όσο του σκαθαριού? Αν δεν κάνω λάθος τα 350000 χιλιόμετρα που διήνυσε με φουλ φορτίο, δεν έχουν καταρριφθεί ακόμη και σήμερα. Για όποιον σκαμπάζει γαλλικά (για να μας πει και εμάς τι ακριβώς γράφει), υπάρχει πληροφόρηση στο http://www.taunusmania.com (documents / mino 12m des records)!!!γρανάζι από φιμπερ, ήθελε σχετικά γρήγορα άλλαγμα και το αξωνακι κίνησής τράμπας λαδιού-ντιστριμπητερ (το εξάγωνο) το κούρευε και εμενες από πίεση λαδιού.
-
Ο χρήστης Α 110 ΑLPINE έγραψε:
Εκείνος έβγαζε ή 65 ή 70, ανάλογα αν ήταν χαμηλής ή υψηλής συμπίεσης.
Ποιός γνωρίζει το ταξίδι ¨γής - σελήνης¨ που έβαλε η FORD να κάνει ένα 12m P4, για να αποδείξει τότε (κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 60), ότι ο νέος κινητήρας είναι τουλάχιστον εξίσου αξιόπιστος όσο του σκαθαριού? Αν δεν κάνω λάθος τα 350000 χιλιόμετρα που διήνυσε με φουλ φορτίο, δεν έχουν καταρριφθεί ακόμη και σήμερα. Για όποιον σκαμπάζει γαλλικά (για να μας πει και εμάς τι ακριβώς γράφει), υπάρχει πληροφόρηση στο http://www.taunusmania.com (documents / mino 12m des records)!!!γρανάζι από φιμπερ, ήθελε σχετικά γρήγορα άλλαγμα και το αξωνακι κίνησής τράμπας λαδιού-ντιστριμπητερ (το εξάγωνο) το κούρευε και εμενες από πίεση λαδιού.
Σε βρισκω πολύ διαβασμένο (αν και εγώ ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα)
παιδικές αναμνήσεις ιστορικών (και μη)