-
Το 1.8 δεν έχει μόνο τα επιπλέον γκάζια. Έχει άλλα καλύτερα φρένα, έχει άλλο κιβώτιο, έχει αστεία διαφορά στην κατανάλωση και γενικά έχει βγει πολύ αξιόπιστος.
-
Νομίζω επίσης ότι το Leon 1.5 έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω ενώ το 1.8 πολλαπλούς συνδέσμους.
Από την άλλη, έχοντας εξαιρετικό δείγμα κατανάλωσης από τον παλαιότερο 1.4 ACT, πιστεύω ότι ο 1.5 θα είναι αρκετά πιο οικονομικός από τον 1.8. Εως και εξαιρετικά πιο οικονομικός με λίγο γκάζι, όταν θα απενεργοποιούνται οι δύο κύλινδροι.
-
Οι διαφορές στην κατανάλωση είναι αστείες. Κάτω από 1λτ. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχω από Golf 1.5 και Leon 1.8.
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Οι διαφορές στην κατανάλωση είναι αστείες. Κάτω από 1λτ. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχω από Golf 1.5 και Leon 1.8.Εγώ θεωρώ ότι πιθανως θα είναι κάπου κοντά στο 1 lt/100Km σε νορμάλ προς σβέλτη οδήγηση. Αν όμως θελήσεις να κινηθείς οικονομικά και εκμεταλλευτείς την απενεργοποίηση των 2 κυλίνδρων, η διαφορά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Σχετικά μπακαλίστικα, όταν λειτουργεί το σύστημα ACT, θα έχεις κατανάλωση κινητήρα 750 κυβικών έναντι 1800.
Η δικά μου εμπειρία από ένα νοικιάρικο Q3 1.4-140hp (ή 150 δεν θυμάμαι) με το ίδιο σύστημα και ήρεμο ταξίδι (120 km/h στον ΒΟΑΚ και 80 στους λοιπούς επαρχιακούς) από Ηράκλειο σε Σητεία και πίσω ήταν εξαιρετική: 6.2 lt/100 Km, τα οποία τα θεωρώ ελάχιστα για το μέγεθος και το βάρος του αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Για την ιστορία και παρόλο που δεν έχει ακουστεί ακόμα τίποτα ιδιαίτερο για το εν λόγω μοτέρ, προχθές Golf 1.5 με 10Κ χλμ μου ζήτησε λάδια. Με την προϊστορία του ομίλου ψιλοτρόμαξα να πω την αλήθεια.
Δικό σου είναι το αμάξι???
-
Ευτυχώς όχι.
-
Έμαθα ότι υπάρχουν όντως κάποια 1.8 FR Plus αλλά δεν είναι πολλά.
Να κάνω την υπέρβαση και να πάω στο 1.8 αντί για 1.5; Το δίλημμα είναι επιδόσεις Vs οικονομία ή πιστεύετε ότι το 1.8 είναι καλύτερο αυτοκίνητο γενικά;
-
Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους,
χωρίς να θέλω να χαλάσω τη συζήτηση, θα ήθελα να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα που τέθηκαν, με βάση όσα έχω αντιληφθεί από 6 μήνες και 5000km συμβίωσης με τον 1.5 EVO , του T ROC εν προκειμένω.
Το ένα αφορούσε το kangaroo effect. Ρωτώντας κατ αρχάς στο σέρβις μια μέρα μετά την παραλαβή μου είπαν ότι δεν πρόκειται για μηχανολογικό ή άλλο πρόβλημα...δεν μπορώ επακριβώς να θυμηθώ τί χαζομάρα μου είχαν πει...θα ξαναρωτήσω όμως εν ευθέτω χρόνω. Στην πράξη...εν αρχήν, συμβαίνει μόνο στην 1η ταχύτητα...όταν δίνω κίνηση από στάση στις 800-900-1000 στροφές και συνεχίζω να πατάω το γκάζι αδιάλειπτα/αποφασιστικά (όχι για να κάνω κόντρα στα φανάρια,αλλά απαλά, νορμάλ, χωρίς όμως να σηκώνω το πόδι μου από το γκάζι), δεν υφίσταται (και δεν αντιλαμβάνομαι φυσικά) κανένα kangaroo effect.
Όταν δίνω κίνηση στις 800-900-1000 στροφές και μόλις πάρει κίνηση σηκώσω λίγο το πόδι μου και χάσει την επαφή με το γκάζι, στις 1500 στροφές (που θα το έχω ξαναπατήσει ενδεχομένως) θα αισθανθώ αυτό το αναπήδημα. Να σημειώσω ότι τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τόσο έντονο όσο αρχικά....μπορεί να το συνήθισα, μπορεί να είναι όντως έτσι....απλά προχθές το σκεφτόμουν ενώ οδηγούσα και το προκαλούσα να συμβεί και νομίζω ότι είναι έτσι...αλλά δεν το πήρα και τοις μετρητοίς γενικώς.
Όταν δώσω πιο πολύ γκάζι, και πάρει κίνηση το αυτοκίνητο από τις 1500 στροφές και πάνω, δεν υφίσταται (και δεν αισθάνομαι) επίσης κανένα kangaroo effect. Για έναν δλδ. αρχάριο οδηγό ή πιο νευρικό ή αδιάφορο ή σχεδόν πάντα για τις γυναίκες που γκαζώνουν για να ξεκινήσουν, δεν υφίσταται το παραμικρό.
Νομίζω δλδ, ότι στην αρχή σου κάνει εντύπωση..και μετά προσαρμόζεσαι...ή το μαθαίνεις τέλος πάντων.Όσον αφορά στα λάδια, τα κοιτάω κάθε 1000km. Τα κοίταξα πριν το τελευταίο ταξίδι εντελώς κρύο το αυτοκίνητο και ήταν στο 1/4 εντός του ενδείκτη (δεν τα είχα δει τόσο χαμηλά)....ακριβώς μετά από 240km ήταν στα 3/4...μετά από 2 ώρες περίπου εκεί......και το επόμενο πρωί κρύο όντας, ήταν στο 1/2 εντός της ένδειξης πάντα.
Το ερώτημα που έχω εγώ είναι πότε τα κοιτάμε τα λάδια....γνώριζα ότι τα κοιτάμε όταν είναι κρύο, αλλά το βιβλίο του κατασκευαστή λέει ότι τα κοιτάμε όταν είναι ζεστό.....τι σημαίνει ζεστό; ζεστό ήταν αμέσως μετά τα 240 Km... ζεστό ήταν και μετά από 1 ώρα.....και σε κάθε περίπτωση πότε πρέπει να συμπληρώσουμε; όταν υπό κάθε συνθήκη είναι εκτός της ένδειξης;....Όσον αφορά στην κατανάλωση, με 120km/h κλιματισμό κι adaptive cruise καίει όπως γράφει 6,8-7,4lt/100km. Μεχρι 140km/h από 7,8 - 8,6lt/100km. Από 150km/h και adpative και μερικά μικρής διάρκειας ανοίγματα σε ευθείες μέχρι 190 - 200km/h είδα 9,9lt/100km. Υπολογίζοντας με χαρτάκι και μολυβάκι στα 2 πρώτα ταξίδια ή διαφορά σε σχέση με τα ηλεκτρονικά είναι 0,8 - 1lt/100 km. Έκτοτε δεν με απασχόλησε, κοιτάω μόνο στο τέλος της διαδρομής και δεν με απασχολεί γενικώς, το οδηγώ όπως..και με όσα με ευχαριστεί και δεν με ενδιαφέρει αν κάψω 8,2 , 8,8 ή 9,9.
Ελπίζω να έδωσα κάποιες απαντήσεις και να συνεισέφερα στη συζήτηση.
-
Τα λαδια αφου ερθει σε θερμοκρασια λειτουργιας και το σβησεις περιμενεις μερικα λεπτα και τα κοιταζεις
-
Δηλαδή περιμένου εν στάση να ζεσταθεί και να δού την ένδειξη της θερμοκρασίας νερού εκεί που φτάνει όταν λειτουργεί, καίμε ένα ντεπόζιτο βενζίνη για να δούμε αξιόπιστα τα λάδια;.....
-
Ο χρήστης sledgehammer έγραψε:
Έμαθα ότι υπάρχουν όντως κάποια 1.8 FR Plus αλλά δεν είναι πολλά.Να κάνω την υπέρβαση και να πάω στο 1.8 αντί για 1.5; Το δίλημμα είναι επιδόσεις Vs οικονομία ή πιστεύετε ότι το 1.8 είναι καλύτερο αυτοκίνητο γενικά;
Πολύ καλύτερο γενικά το 1.8. Κυρίως για την ανεξάρτητη ανάρτηση πίσω. Και σιγά την παραπάνω οικονομία που θα έχει το 1.5. Όταν ο κινητήρας χρειαστεί εσωτερικό καθαρισμό θα σου φύγουν περισσότερα απ όσα γλίτωσες (ΑΝ γλίτωσες).
-
Ο χρήστης sledgehammer έγραψε:
Έμαθα ότι υπάρχουν όντως κάποια 1.8 FR Plus αλλά δεν είναι πολλά.Να κάνω την υπέρβαση και να πάω στο 1.8 αντί για 1.5; Το δίλημμα είναι επιδόσεις Vs οικονομία ή πιστεύετε ότι το 1.8 είναι καλύτερο αυτοκίνητο γενικά;
Κατά την προσωπική μου άποψη αξίζει, αν δεν σε απασχολεί το αυξημένο τεκμήριο χρήσης και η μεγαλύτερη κατανάλωση, γιατί ειναι ένα (λίγο) καλύτερο αυτοκίνητο γενικά.
Όσο για τη διαφορά στην κατανάλωση, παραθέτω στοιχεία από το spritmonitor, όπου έχουμε μέσες καταναλώσεις 7,7 lt/100Km και 6,56 lt/100Km για το 1.8 και τα 1,4-1.5ACT:
https://www.spritmonitor.de/en/overview ... owerunit=2
https://www.spritmonitor.de/en/overview ... owerunit=2Στην πράξη, αν κάνεις νορμάλ χρήση με αρκετή πόλη, θεωρώ ότι σε καταναλώσεις θα είσαι πιο κοντά στα 8,5-9 και 7-7,5 lt/100Km αντίστοιχα. Πόσο σε απασχολεί αυτό το 1,5 lt/100Km παραπάνω;
-
Ο χρήστης chrszchs έγραψε:
Τα λαδια αφου ερθει σε θερμοκρασια λειτουργιας και το σβησεις περιμενεις μερικα λεπτα και τα κοιταζεις
Δηλαδή περιμένου εν στάση να ζεσταθεί και να δού την ένδειξη της θερμοκρασίας νερού εκεί που φτάνει όταν λειτουργεί, καίμε ένα ντεπόζιτο βενζίνη για να δούμε αξιόπιστα τα λάδια;.....
Κάπως έτσι, αν το αυτοκίνητο το έχουμε για μπιμπελό στο σαλόνι.
Όλοι οι υπόλοιποι, μετράμε τα λάδια μας, αφού έχουμε κάνει μια οποιαδήποτε καθημερινή διαδρομή μας! -
Ο χρήστης chrszchs έγραψε:
Δηλαδή περιμένου εν στάση να ζεσταθεί και να δού την ένδειξη της θερμοκρασίας νερού εκεί που φτάνει όταν λειτουργεί, καίμε ένα ντεπόζιτο βενζίνη για να δούμε αξιόπιστα τα λάδια;.....Οχι ρε φιλε. Οταν ερχεσαι σπιτι σου και σβησεις τη μηχανη περιμενεις 2 3 λ και μετρας
-
Εάν πάντως και το καινούργιο 1,5 act έχει θέμα με τα λάδια για μένα είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟΙ αυτό και τελεία.
Κρίμα γιατί είναι πολύ ωραία αυτοκίνητα αλλά για εμένα αυτά τα φαινόμενα δεν δικαιολογούνται εν έτη 2019 και ας γράφει το manual ότι θέλει. -
Ο χρήστης techon1 έγραψε:
...
Όταν ο κινητήρας χρειαστεί εσωτερικό καθαρισμό θα σου φύγουν περισσότερα απ όσα γλίτωσες (ΑΝ γλίτωσες).Γενικά μάλλον όλοι οι κατασκευαστές που πουλάνε Ευρώπη, πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από τα εκατομμύρια που θα βγάλουν από τους καθαρισμούς, δεδομένου ότι κάτι σαν το 80 % των καινούργιων κινητήρων πρέπει να είναι απλά άμεσου ψεκασμού.
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Γενικά μάλλον όλοι οι κατασκευαστές που πουλάνε Ευρώπη, πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από τα εκατομμύρια που θα βγάλουν από τους καθαρισμούς, δεδομένου ότι κάτι σαν το 80 % των καινούργιων κινητήρων πρέπει να είναι απλά άμεσου ψεκασμού.
Ποιοι κατασκευαστές θα βγάλουν εκατομμύρια από τις καθαρισμούς;
Αφού όσοι (καταλάβουν ότι) χρειάζονται καθαρισμό τον κάνουν συνήθως μετά το πέρας της εγγύησης και σε εξωτερικό μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα κάνει ποτέ καθαρισμό, ακόμη κι αν χάσει το 10% της ιπποδύναμης, είτε γιατί δεν θα το καταλάβουν είτε γιατί δεν θα ασχοληθούν είτε γιατί θα θεωρήσουν φυσιολογικό ότι έχει πέσει ο κινητήρας.
-
Να τονίσουμε εδώ ότι ο 1.8 έχει και άμεσο και έμμεσο ψεκασμό πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα αποκτήσει θέμα με επικαθίσεις.
Κατά τα άλλα στα ίδια σχεδόν χρήματα παίρνεις ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση, μεγαλύτερα φρένα, καλύτερες επιδόσεις, καλύτερο κιβώτιο. Επίσης με επιφύλαξη νομίζω ότι το 1.5 με νέες μετρήσεις έχει ακριβώς ίδια τέλη με το 1.8 γιατί τα στοκαρισμένα 1.8 είναι προ WLTP.
-
Ο έμμεσος ψεκασμός περνάει βενζίνη και απο τις βαλβίδες και τις καθαρίζει, οπότε ναι. Μακάρι να υπήρχε σε όλα τα μοτέρ. Αλλά οι κατασκευαστές βιάστηκαν.
Τέλος πάντων, θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ βλάκας για να πάρει το 1.5 αντί του 1.8.
-
Ορισμένες διευκρινίσεις για το 1.8 επειδή το έχω μελετήσει το ζήτημα...
- Το 1.8 έχει πράγματι ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση και μεγαλύτερα δισκόφρενα από το 1.4 150. Λογικά το 1.5 θα έχει τα ίδια δισκόφρενα με το 1.4.
- Το 1.8 είναι κάπου 60-70 κιλά βαρύτερο από το 1.4/1.5 και επομένως δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα φρενάρει καλύτερα.
- Tο κιβώτιο του 1.8 είναι ίδιο με αυτό που είχε το 1.4 150ps. Για το κιβώτιο του 1.5 150 δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη.
- To 1.8 έχει όντως έμμεσο και άμεσο ψεκασμό όπως και το νέο 2.0tsi 190ps. Όλοι οι άλλοι κινητήρες έχουν άμεσο όπως και η συντριπτική πλειονότητα των νέων κινητήρων όλων των κατασκευαστών.
- Το 1.8 παρέχει καλύτερες επιδόσεις μόνο όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε πολύ υψηλές στροφές (π.χ. πάνω από 5000). Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά διάφορες μετρήσεις που έχω δει κατά καιρούς αλλά και σχόλια χρηστών σε ξένα fora.
- Οι ρύποι του 1.8 είναι 138gr/km ενώ του 1.5 117gr/km.
- Το 1.8 έχει 'φιμωμένη' ροπή στα 25kg μέσου του προγραμματισμού του εγκεφάλου για να μπορεί να δέχεται το 7τάχυτο DSG ξηρού τύπου. Ο ίδιος κινητήρας όταν μπαίνει στο Leon X-Perience έχει ροπή 28kg γιατί με το αμάξωμα αυτό το DSG που το συνοδεύει είναι το 6τάχυτο υγρού τύπου!
SEAT León Mk3 (2013-2020)